Posts

Showing posts from 2006

Happy New year 2007!

Sebenarnya tak ada idea nak tulis entry, tapi aku paksa-paksakan jugak .... kan ke 2006 dah hampir berlalu, takkan la aku nak biarkan ia berlalu dengan tulisan yg muram kat blog aku ni kan? tak best la mcm tu .... Sebab, aku actually dah ceria dah .. dah bersemangat menahan ombak dan badai yang memukul persisiran pantai hidup aku ... :-)


Bulan ni, aku tengok wayang sampai 2 kali. huhuuhu ... Memula aku tengok CINTA ..berduaan aje dengan habby .... itu 2 minggu lepas rasanya. Then cuti krismas tu aku tengok CICAKMAN plak ..kali ni aku bawak aje Lydia ... huhuhu .. sabar je la bebudak sekarang kecik2 dah tengok wayang ..


aku rasa masa aku kecik2 dulu, TV pun tak kenal ... ada la sesekali bila kementerian kesihatan buat kempen or buat program kesihatan, nanti ada lah wayang gambar besar kat balai raya .. bukan movie pun, cuma rencana pasal kesihatan ..itu pun orang kampung berduyun2 dengan anak bini naik basikal datang .. sekali dengan surat khabar lama or tikar buat alas duduk kat tanah .…

Biarkan Aku Bercerita ....

Dah akhir tahun ni, dah masanya lah untuk office2 menjadi kosong sebab cuti memasing. Mana yang nak bawak anak sekolah, mana yang nak habiskan cuti ... macam-macam ler kan ... this year aku entitled for 25 days leave... and ada balance 10 days lagi tu ... so aku dah plan nak tambah sehari cuti lepas christmas ... and then masa raya haji aku plan to take 3 days extra, so the whole week aku cuti .. BEST!


Sebab tu la aku dah start boring je dtg office .. sebab kepala dah start nak cuti je ni ... kat office pun dah malas nak buat kerja ... tu yang ala2 free je tu .. padahal banyak benda outstanding .. tapikan, kalau dah malas, instead of aku buat yg outstanding tu, aku pi fikir plak jawapan apa nak kasik dalam meeting on those tasks yg outstanding tu .. dasar kepala cilok .. manjang nak cilok ....Aku perasan gak dah lama giler aku tak tulis entry panjang-panjang. Rindu pulak aku kat tulisan aku sendiri muahahaha! jelous tengok Angah ngan Arena ngan Nini yg mengarang panjang tak hengat tu .…

Thanks to Technolgies!

Pheww! Mmg best rupanya ada GPRS nowadays... Aku dlm training room ni...tgh bosan, saja le try kot leh update entry guna phone ni.,kalau berjaya ni.,yess! Hehe.. Hr ni last day , pg td dtg naik lrt tense giler coz 3 kali stuck! Hampeh! Dah le smlm aku terajin bwk blk laptop, so terpaksa le menahan berat dlm lrt...ciss! ... Hope ptg x le jd mcm ni... On training, aku join last minute sbb x cukup org.,aku suka je sbb leh la skip mtg2 semua...tp tak gak...smlm aku kena gak aku blk opis,kena g mtg...grrr! Lengkali kalau wat training tu better kt tmpt jauh2 so x de org kacau huhu! ..

adakalanya ini terjadi

sedangkan lidah, lagi tergigit
inikan pula suami isteri

buang yg keruh ambil yang jernih
baru teguh peribadi..


maaf dinda .... wahai kanda .....

Update yang tak ada update

"Sebica utin ... tak atan penah ... sheya tu atan hilammm ..."

Itu lah baris yg dok diulang2 dek bibir Lydia ... suka2 hati dia jer nak tukar2 lirik 'My heart' tu ikut sedap lidah dia ... kalau aku betul kan, bukan dia terima, si aku biarkan je ler ... asalkan tak menangis .. kengkadang jadi lawak pun ada ... nak buat macam mana, dia lah racun dialah penawar kitorang suami isteri ...

"Mak, iiiini amba eeya pedham adik ..."

Tu dia kata masa aku bukak gambo2 raya kat laptop ... dia nampak gambo dia pegang baby cousin aku yg baru lahir ...

"eeeya pedham adik olam ... butan adik eeya ni"(eeya pegang adik orang .. bukan adik eeya ni) Dia sambung lagi bila aku tanya itu adik siapa.

"eeya pun ada adikkk" dia sambung

"ada adik? mana?"

"Kat bilik lahhhhh ... dia endo kat batan ... syyyyy diam2 la mak ..adik tan endo tuu ..."(Kat bilik lah, dia tidur kat bantal, syyy diam2 la mak, adik kan tidur tu)

Okay, aku tak puas hati ni ... aku j…

Biar aku cerita sikit

Ok lah, nak update blog pulak ...

Seronok aku kalau dengar berita pasal member nak kawen. Latest, kecoh dalam reban pasal Angah dah berura-ura nak menamatkan zaman bujang nya ... Memang event yg ditunggu-tunggu ni. Bakal bengantin belum apa2, yang lain2 dah sibuk nk shopping baju wakakkaaa ... ada lah pulak yang shopping songket segala, songket corak bunga tabur, kaler purple lagi ... sungguh lah tak larat i ols hahahaha!

Cakap pasal kawen, last week aku balik Johor, berkesempatan le gi menghadiri majlis kawen anak jiran aku yg juga merupakan member sepermainan masa kecik2 dulu. Cuma memandangkan zaman kecik2 aku aku tak le lama mana kat kampung tu, so bila besar2 ni, dah macam tak berapa close le, sekadar tukar2 senyum aje .. tak de apa pun nak di follow up. hahaha ...

Meriah tu memang le meriah, maklum je la majlis rumah perempuan kan ... cuma ada few things yang aku rasa orang lain boleh ambik iktibar kot.

Mula-mula, pasal adab2 pengantin ... cewah, ye ye jek aku ni ... bukan le aku ka…

Which has more Priority

Di suatu pagi yang berkabus ... di stesyen lrt ....

"Hari ni balik awal tau ... esok nak balik kampung pagi2 pukul 3 am"

"Insya Allah kalau tak ada apa2, saya balik awal la .."

"Jangan ngada2 bukak e-mail sebelum balik, nanti kang ada plak changes kat document itu lah, report ini lah, slide itulah ... hari lain tak apa lah, hari ni awak ignore aje ler"

"OK, saya ingat tu"

"Pukul 6 saya tunggu kat sini"

"OK, saya try kuar on time"

"Kalau ada hal urgent kena attend camne .. saya nak kata apa?"

"cakap .... hari ni khamis, paling urgent antara semua..."

"Cis...."


So..hari ni i ols balik awal you olssss .... muahahahahaaaa....

Kalau kau lihat tingginya awan ... tinggi lagi tahap kesibukan makcik sorang ni ... kosser!!!

salam,

kalau korang tengok jalan Tun Razak punya kesesakan lalulintas masa peak hours ... mcm tu la kesesakan meja aku ni ... mcm tu la jugak kesesakan kat kepala jemala aku ni ... dah jammed dah rasanya ...

Project tengah tahap kritikal. sbb tu busy giler ni .... aku rasa kena amik course stress management ler hahaha ... stress betul la esp. bila kena whack sana sini ... tak mustahil le bila everytime lepas mtg, biasanya tujuan aku is toilet aje ... pastu kuar toilet mata ala2 merah2 gitu hahahahhaha .... Tapi rasanya semuanya back to me la ... Aku rasa aku kena belajar camner nak manage priority so tak la berserabut kepala otak aku ni .. kalau aku punya time management tu cantek, sure aku tak stress kan? sure leh gak ada time nak update blog kan? Sure leh gak beramas mesra ngan rakan2 direban Joe...huhuhu


Tapi, nasib baik sangat lah husband aku tu memahami ... cuma kesian dia, bila aku balik lambat, dia pun aku heret sama balik lambat ... sebabnya, aku malas nak drive sendiri .. sebabn…

Perut On Perut!

Dulu, masa aku nak dekat2 bersalinkan Lydia .. masa dah contraction tu, aku tak sure itu ke contraction .. so bila hubby ajak ke hospital, aku kata tak payah lah, sbb aku rasa maybe itu food poisoning ... wakakakaka! suka2 hati aku aje kan? sbb, time tu, aku tak pernah eperience both ..


So malam tadi masa perut aku start memulas-mulas even lepas berkali2 berkunjung ke jamban ... lain macam pulak tu pulasan dia .. aku dah tau dah.. ni la kot food poisoning ... takkan contraction kot? wakakaka ...


So seharian tadi aku bercuti ... melayan kerenah perut aku ni ... dah nak petang tadi barulah OK sikit ... sempat aku online mendaftar diri kat tag Joe .. hampeh! dorang semua tau aku kena syirit firit ... kosser tau ...


Agaknyer sebab aku pulun makan chili masa lepak ngan Arc, Angah n Bilal kat Ampang PArk tu ke? tak mungkin la plak .. aku pernah pulun lebih hebat dari tu tau .. ok je plak ... ntah2 sebab aku mkn pizza kat ofis aku tu .. Lunch hour tu boss aku announced kat sumer staff tak pyh k…

Sekilas lalu ...

Korang, aku ada ni .. sihat walafiat dan sejahtera sentiasa ...

Aku masih dalam raya mood lagi ni ... mana taknya, open house berderet2 .. Alhamdulillah ... and yang buatkan aku masih dalam raya mood ialah baju dalam beg yg buat balik kampung masa raya tu, ada lagi dalam beg. Hehehehe .. punyalah dah lama..wei,baju bersih okayyy... cuma Ya Allah malas nya bila part nak unpack balik ... ambik satu demi satu bila nk pakai hahahha boleh?

Tak dinafikan, aku memang busy tahap tak terkata dah ni... aku rasa mcm dah bertahun2 aje aku tinggalkan zaman riang ria bergumbira di tag Joe tu ...skang nih aku cuma ke sana baca update, itupun waktu2 yg bebudak dah takde dalam tag... hmmm... benci betul aku lah ... rindulah nk borak2 sakan ... tapi takpe, sure ada chance punyalah .. aku bukan boleh caya ngan diri aku ni .. kalau dah tegar tu, sebusy mana pun akan kucilok jua..

Latest update pasal aku? ermmm tak de apa lah sangat ... sekarang nih aku menulis entry dari rumah ibu mertua ... minggu ni rasan…

Gegar - masih lagi dalam mindaku

Image
Posing time!!! takkan la gambo event je kan? Ni ha, before balik baru realised yg lom amik gambo ngan anne ... fuhhhh ... nasib baik Sempoii mengingatkan (dia yg lom puas posing tu aku tau) .... so itulah anne yg ayu rupawan .. (dia jd ayu sebab diri sebelah wanita yg ayu jelita bercahaya2 berbaju oren tuuuu..auuwww)


Dan ini ..... gadis2 tag ... masa posing ni, aku percaya, dalam kepala dorang sure kata camnih

"Joe, lihat lah ... pilihlah dakuuu jadi temanmu ..."

hahaha! tapi, Zura rasanya tak kisah sangat ..
"Joe, Ko amik la empat2 nih sekali .. i ols sudah ada yg menunggu " *lariiiiiiiiiiiiiiiiiiii






Dan ini ... Jgn korang kata nih mak n anak okaaayyyyyy .. Tak sesweiiii tau ... huh! nih kembar tak seiras hahahahha ... peace Ima!















DAn ............ tanpa mereka, tak bergegar lah kami semua .... :-) Keluargha yg very supportive to each other ... sungguh best! Bilal n family !

Gegar - Dalam kenangan ...

Image
Ya Ampun, aku tak kira, aku nk gak publish gambo2 aku kat blog aku sebelum aku fwd kat org2 lain .. hhuhuhuuh.. u guys just bear with me ok?? kerana aku tidak akan mengupdate yg lain selagi tak habis mengpublish segala mak nenek gambo hahaha ....

Lin, tu aku dah letak gambo ko yg ayu ... kosser! hahaha!

And those are sampul duit raya yg Lydia dapat drp uncle2 n aunty2 yg baik hati ...

and last but not least .. the suprise of the day .. selain kemunculan AuntyN dan aku wakakaka peace ... adalah sampul istimewa drp Joe Perantau dan Zaidee ...

Tapi, honestly, kehadiran aku hari tu, walaupun aku cakap kat Joe adalah kerana tak mahu kena kutuk oleh dia .. tapi, kebenarannya adalah tidak sama sekali ...

Aku datang sebab aku memang nak datang .. aku datang sebab pengalaman aku drp gath2 yg lepas, aku tau mmg amat rugi kalau tak datang ... dan aku selalu betul dlm hal ni .. :-)

Jadi, walaupun tak ada suprise yg betul2 berharga itu, aku tetap ikhlas datang kerana ikatan persahabatan kita semua ... …

HARI PENUH GEGARan!

Image
Seriously, Tak dapat aku tulis dengan kata2 akan keseronokan dan kemeriahan majlis Gegar tu. Pendek kata, sememangnya worth kalau pergi ... aku tak dan nak cerita panjang sebab aku rasa kata2 aku nanti boleh membuatkan yg meriah jadi tak meriah pulak ...


Kelihatan sesi berkenalan dengan lebih dekat sedang berjalan. org tu kyusuk interbiu tj, lupa ke org rumah tj tgh perati tuuu... *lariiiiiiii huhuuh .. di belakang pulak, MM dok interbiu cekedess sambil hubby MM dok kata dalam hati sabar je laaa wife aku ni, aku depan mata, dia dok borak ngan mamat ni .. *lariiiiiii huhuuh ... Begitu lah u ols, kemeriahan dalam umah arc,umpama dlm reban .. sesi berkenalan tak pernah nya habis ... masing2 sgt mesraaaaa .... :-)Sessi tunjuk baby ... itu baby sarah yg comel ... sambil diperhatikan oleh cik kak yg dlm hati sure tgh terfikir nama baby dia in future wakakakka .. peace Lis!

Perlu ke i ols terangkan sesi apa ni?? kalau dah ada ratu foto/ratu gelak/ratu borak (banyak nyer ko jd ratu delinn!) ...…

Gegar - Pra Kata

Ditelan mati emak, diluah mati bapak .... Itulah situasi aku pada minggu lepas ... dan situasi ini merujuk pada tidak lain dan tidak bukan, satu event yg amat aku tunggu ... lebih daripada aku menunggu rancangan2 hari raya di TV...

MAJLIS GEGAR RAYA Di RUMAH LORD BUDAK DAN LADY ARC

Memang seawal bulan puasa kami sudah memilih tarikh 5hb sebagai tarikh paling sesuai untuk GEGAR Raya ni .... dah tentunya, aku adalah orang yang paling teruja untuk bersama2 menjayakannya ...

Namun, ujian datang menimpa aku, kesetiaan aku teruji jua ... Sedang dalam kegembiraan menanti detik GEGAR, suami memberitahu, ibu mertua sudah membuat rancangan untuk beraya ke rumah saudara mara di Selatan .... mendengar itu, dalam diam luluh juga hati aku .. hehehe ... pelbagai cara aku lakukan untuk memujuk suami supaya memujuk ibu mertua supaya menukar tarikh ... namun, akhirnya aku hanya akur dengan keputusan yang telah dibuat ... dah dengan hati yang amat amat AMAT berat, aku beritahu rakan2 di tag yang aku tidak …

Bila Takbir Bergema

Image
Pheww!! ... Hari ni, 1st day kerja lepas seminggu cuti Hari Raya ...

So, macam mana hari raya you all semua? Mine was great! orang kata beraya sakan ... So i believe everyone had a great hari raya too, just like me .. :-)

Macam tahun lepas, tahun ni pun aku beraya bertiga lagi jugak ... ntah bila la nak bertambah ahli huhuhu!! .... Cuma this year lebih happening sebab Lydia dah suka bergaya2 dengan baju dan kasut dia ... dah boleh wish Selamat Hari Raya sambil bersalam dua tangan (ikut mood) ... dah pandai makan kuih raya (infact, dialah paling pulun makan kuih raya ...), dah pandai pegang bunga api (yang tak de api ... action je lebih tu) ... Kesimpulannya, kemeriahan hari raya aku adalah sangat berkait rapat dengan anakku Lydia itu ... dialah sumber kegembiraan aku dan suami di hari raya, dan hari2 bukan raya atau lebih tepat, dengan keletahnya, hari2 adalah hari raya ... :-)


Meh kita nyanyi lagu raya!!!!!

dengar2 itu beduk telah berbunyi .. sebulan puasa tamatlah hari ini .. lekaslah adi…

Selamat Hari Raya

Pejam celik pejam celik ... dah menghampiri Syawal dah kan? Seriously speaking, Ramadhan this year pun, aku tak jugak dapat memperbaiki diri macam mana yang aku cita-citakan .. entah apa lah aku ni ... dari setahun ke setahun, masih macam ni juga lagi, masih ditakuk lama juga lagi ... bila agaknya nak ke takuk baru ...

Tapi, tu la dia .. dalam pada kalbu merintih2 macam ni, tetap jugak aku ikut nafsu-nafsu diri sendiri ... tetap juga aku tergedik-gedik nak menyambut hari raya...sudahnya, banyak jugaklah shopping centre yang aku dah jejaki sepanjang Ramadan ni ... Bila aku tengok balik, tepuk dahi aku dibuatnya ... Percaya tak, dalam bulan Ramadan, lebih banyak aku merayau dibandingkan bulan lain... Sebut aje mall mana, semua aku masuk ... sebut lah Giant? Carrefour? Subang PArade? Mydin? Sogo? Great Eastern? Ampang PArk? KLCC? Jusco? Car boot sale? Kompleks PKNS? The Store? Kamdar? .... itu tak termasuk kedai2 deret2 tu .. tak termasuk Jln MAsjid India... hmmmm ...

Ramadan ni, baru sek…
mereka

umpama barisan batas tanah,
dipancar mentari siang
disuluh rembulan malam

dia

laksana batas dilitup daun basah nan berat

tidak diterangi sinaran suria
tanpa dibasahi titisan hujan
jauh terlindung intaian bulan

dan sudahnya daun basah kan kering jua
untuk hembusan angin meniupnya pergi

episod bermula

mengenal basah embun pagi
membalas senyum manis mentari
indah!

menggigil sejuk di malam hari
melawan ngeri kegelapan malam
takut!

kini batas tanpa daun basah itu ...

umpama dia tanpa siapa-siapa
indah namun menyeramkan ...

Pantas masa berlalu ...

Dah hampir berakhir rupanya Ramadhan ni kan? tak sedar, tiba2 dah nak beraya .. kat tag pun dah kecoh planning raya gathering pulak ... hahahaha ..periuk masak tuk potluck bukak posa pun lom cuci lagi kot (hahaha .. i ols x masak .. ampunnnn)


Shopping raya adalah sikit2 aku dah buat ... duit raya lom tukar lagi ni ... baju raya aku sehelai aje, lydia pulak 2 helai kurung ... hubby aku pon sehelai aje jugak ... cumka belom carik kasut aje ... kuih raya plak, siang2 aku dah order ... tapi, ada gak buat sendiri sebab husband aku entah apa angin dia, belikan pulak oven ... adakah dia menyindir aku? huhuhu .. so ada la few biskut aku try buat ... bila aku suh lydia makan, dia takmo ... sedap sangat kot hahahaha ... kosserrr! tapi best ada oven ni .. anytime leh try resepi kek kuih muih dan ayam2 panggang ...


tapi, paling best tu ... aku dah dapat kad raya tau ... huhuhuh ... kad raya berpos ... last year dapat 2 keping, this year dapat sekeping ... hehehe ... Terima kasih yang tak terhingga …

Kisah itu tidak berakhir di situ 9

Sambungan daripada Kisah 8
-----------------------------

Perempuan itu tersenyum sendirian, seakan mengejek dirinya sendiri. Matanya menjeling kepada borang UPU yang baru dimasukkan ke dalam tong pos. Puas hatinya setelah beberapa hari menyiapkan borang itu. Lama masanya diambil hanya untuk memilih jurusan. Maklum sahajalah, dengan keputusannya, dia tidak betul-betul mempunyai kebebasan untuk memilih jurusan yang paling diminatinya. Dia hanya memilih jurusan yang menepati keputusannya, dan sekaligus diminatinya. Itulah yang sukar.

Hatinya berdoa agar dirinya diterima masuk oleh mana-mana pusat pengajian tinggi yang telah dipohon. Dalam pada itu, dia mengharapkan ada insan yang sudi memaafkan dirinya kerana tetap tidak berganjak dengan keputusannya merahsiakan tempat yang dipohon. Bukan sekali dua lelaki itu bertanya, tetapi tetap juga dia dengan pendiriannya untuk tidak mahu memberitahu. Dia tahu, akan berlarutan nanti jika diberitahu semua pilihannya. Sebolehnya, dia mahu mengelak darip…

Kisah itu tidak berakhir di situ 8

Sambungan daripada Kisah ini


"wei, ada call tuk ko ni, turun le" Adik lelakinya yang berusia 14 tahun memanggilnya dari bawah. Perempuan itu tidak tahu sama ada hendak turun mendapatkan telefon itu atau tidak. Dia bimbang, jika dia turun, pasti ibu dan adiknya akan dapat mengesan kesan lebam dimatanya. Untuk tidak turun, dia tidak mempunyai sebarang alasan.


"Malas lah nak jawab, ko cakap aje aku dah tidur lah" Suaranya ditinggikan sedikit supaya adiknya mendengar di bawah. Dia tahu dari siapa panggilan itu. Namun dia tidak kisah. Biar sesiapa pun memanggilnya, dia tidak mempunyai perasaan untuk menjawab. Dia mendengar suara adiknya menyampaikan pesanannya kepada si pemanggil.


Perempuan itu masih sedih dengan keputusan peperiksaannya. Dia merasakan ini adalah kekecewaan paling besar di dalam kehidupannya. Ketika pulang dari mengambil keputusan dari sekolah semalam, untuk menatap wajah ibunya pun dia tidak sanggup. Setelah tangisnya reda, barulah dia memberitahu ibunya…
Kisah Hari Ahad

Hari Ahad, aku cuba mengajak suami berjalan-jalan mencari baju raya Lydia. Sementara ada duit gaji, elok juga lah kalau nak berbelanja untuk persiapan raya anak ... baju raya aku, dah hantar jahit, suami pun sama ...


Alhamdulillah, senang pulak nak ajak suami hari tu ... besar senyum aku bila dia setuju. Jadi, kami ke Subang Parade sebab dah lama tak ke sana rasanya. Banyak juga jualan-jualan menarik .. aku berkenan kat langsir-langsir kat situ ... tapi tak ada bajet pulak ... so berjalan dari satu kedai ke satu kedai .... menjamu mata ...


Then ke MPH ... bawak Lydia ke section kanak2 tu ... aku tengok semua buku dia tunjuk ... ala2 rambang mata .. then aku ambik satu buku kartun2 kasik kat dia .. suh dia duduk tengok gambar-gambar ... sementara aku baca magazine and suami cari buku ...

"mak, ini ibu tan(Kan) ?" Dia tunjuk kat gambo dalam buku tu ...

"Ini Witch ni" Aku betulkan. Dia kata ibu sebab witch kan mcm pakai tudung ... hehehe ...

"Utan (buka…

Giler Meriah!!!!!

U OLS MEMANG BEST!!!!!!!

Boleh kata, ini gathering terhebat dalam tahun ni setelah berkali2 gathering untuk umat2 tag Joe Perantau tu.


Awal2 puasa dah plan nak buat gath sempena berbuka puasa .. AJK planning semestinyalah Angah, Arc, Limah dengan aku ... ALhamdulillah sangat2 bila Arc dengan rasa ikhlasnya mengoffer gath dibuat kat rumah dia dengan Budak .. dah memang seseuai sangat la kan ... So, berlangsunglah satu event yang penuh gamat gegak gempita kat rumah Arc dan Budak yang berlangsung pada hari Sabtu, 30 sep 2006 bersamaan dengan 7 Ramadan 1427 bertempat di Bangi Perdana.


Aku datang lewat. Serious, aku rasa tak best sangat sebab aku datang lewat. Entah kenapa hari tu semua plan aku kucar kacir gitu. Pagi Sabtu tu hubby ajak gi Cheras ... aku bajet kul 2 sampai umah balik so sempat la nak masak mi bandung mcm yg aku janjikan kat dorang ... tapi, last2 ada plak penghalangnyer .. so aku sampai rumah dah pukul 4 .. Serindit dah tunggu pun kat area rumah sebab dia plan nak follow kit…

Kisah itu tidak berakhir di situ VII

Aku sambung Kisah ni

Hampir setiap hari perempuan itu menerima panggilan daripada lelaki itu. Umpama rutin, setiap kali deringan pukul sembilan malam, ketika itulah debar jantungnya menderu laju. Dia mengakui, dia sangat senang menerima panggilan itu, dia sangat senang berbicara dengan lelaki itu.


"Result SPM dah nak keluar, nanti aku pergi sekolah ambik result, aku nak jumpa kau, ok ke?" Cadangan itu terbit daripada lelaki itu di hujung talian sana.


"Tengok lah macam mana. kalau result aku OK, aku nak, kalau result aku tak OK, aku tak nak lah jumpa kau sampai bila-bila, segan." Sememangnya itulah kerisauan yang bertapak di hati perempuan itu. Dia amat bimbang akak keputusan peperiksaan nya nanti. Dia tahu, keputusannya nanti pasti bukan sesuatu yang akan membuatnya tersenyum lebar. Kini, bila lelaki di hujung talian membangkitkan soal itu, kerisauannya bertambah, dan dia yakin, dia tidak dapat berhadapan dengan lelaki itu jika benar segala telahannya.


"Mestilah c…
But I don't want somebody who'll loving everybody I need a shy guy, he's the kinda guy Who'll only be mine...

Siapa lebih Bijak?

Tahun pertama perkahwinan kami, sepupu aku mengadakan majlis menyambut menantu. Oleh kerana hubungan kekeluargaan yang rapat antara keluarga, aku mewajibkan diri aku untuk berada di sana, lebih-lebih lagi Rudy yang berkahwin itu merupakan teman sepermainan aku semasa kanak2.


Sayang sekali, hujung minggu itu suami pula telah diwajibkan bertugas pada hari minggu. Kalau abang tak ada, kilang tak jalan, begitulah dia berseloroh apabila aku menyatakan rasa tidak puas hati aku kepadanya.


Namun bukanlah seorang isteri namanya kalau tidak pandai memujuk seorang suami. Ini bukan memujuk suami yang marah, ini memujuk suami supaya memahami keperluan seorang isteri untuk menjalankan kewajipannya sebagai seorang sepupu yang diperlukan oleh sepupu. Dan sepupu itu pula yang sering ada bila diperlukan.


Dan sebagai seorang suami, dia bukan termakan pujukan sebenarnya. ye betul ia seakan-akan beliau termakan pujuk rayu seorang isteri. Tetapi, keputusannya adalah berdasarkan pemikirannya yang matang, hasil…

Kasihannnnn!!

conversation aku ngan mamat vendor dari india nih ...

+ oklah, its time to go home
- its still early

+ yup, i need to fetch my kid and after that going to see my friends while waiting for my husband.
- meeting friends again?

+ Yup, anything wrong with it?
- Nope, nothing wrong, u seem to have lotsa friends.

+ You're teasing me
- No i'm not. I'm envying ur lifestyle

+ ha? why is that?
- yeah, u go back to hometown every month, family gatherings, and meeting friends like twice a month, i remember u said u had a gath last week, and again tonight?

+ Hahahaha .... that's normal .. family and friends, nothing to be envied
- not me, my life is only about work


blablablaaaa ...

kosser aku ada orang envy ngan life aku yg pada aku ala2 membosankan ni ... so aku patutnyer bersyukur la kan? ada orang yang lebih bosan daripada aku ... kesiannnn...

Kisah itu tidak berakhir di situ VI

Bersambung dari Kisah ini
-------------------------------

Kringg Kringg!!!!

Telefon di ruang tengah berbunyi. Dia berjalan malas menuju ke telefon. Sambil itu, matanya mengerling ke arah jam di dinding. 9 malam. Ish sapa la pulak yang call ni. Hatinya berdetik.

Telefon dijawab, salam disambut. Pemilik suara dihujung talian tidak dapat dikenalpasti. Puas berfikir, masih tidak mahu muncul jawapan yang dicari. ah, malas lah nak fikir lagi, getusnya.

"Siapa ni ek?"

Tatkala suara itu menyebut namanya, jantungnya berdegup kencang. Dia tidak menyangka nama itu akan muncul kembali. Walaupun pemiliknya berada jauh, namun suara itu begitu dekat di hujung sana.

Segala kenangan di sekolah bermain semula. Dia tidak dapat menahan bibirnya daripada menguntum senyuman. Ketika tersedar, dia memandang sekeliling bimbang jika lagaknyer diperhatikan ahli keluarga. Lega hatinya bila melihat ibu dan adiknya sedang leka menonton televisyen

Dia tidak mahu bertanya bagaimana pemilik suara itu mengetahui nom…

Dari Dapur aku ...

dulu aku pernah kata aku suka berangan kan? ni aku nk citer berangan punya pasal ....

weekend jek la time yg ada kalau aku nak masak2 pun .. weekdays mmg of course tak masak, unless aku cuti. ok, fikiran aku memang senaaaang sangat nak melayang2 tau .. kadang2 tak sampai 2 minit orang cakap dengan aku, kepala aku dah ke mana-mana ntah .. hehehe ... so, ada satu hari tu ... lepas dah masak, aku panggil la husband aku makan dengan lydia sekali ... lepas dah cedok2 kan nasik dan lauk dorang, dah tuang2kan air ..aku pun duduk .. terus suap ... time tu husband aku dok bercerita pasal kerja dia la ..pasal team futsal dia la ... pasal dia main gokart ler ... selang seli plak dengan Lydia dok bercerita dia ..

"Mak, tandhi tandhi Ya tengok onyet ...." (mak, tadi tadi lydia tgk monyet) camtu ler dia ..dok ulang2 bg tau dia tgk monyet la, orang utan la .. actually dia still teringat2 dia tengok orang utan kat sarawak last month .. hahaha tapi mmg dia cakap tadi je.. semua pun tadi ...

So …

Welcome Wakame !!

Image
Welcome Back Wakame! haaaa ... tu dia ... baru aku tahu, wakame tuh maknanya sea weed .. aku tak der nak citer banyak .. Angah dah citer dah details kat blog dia ...

tapi tu ler, di saat2 orang lain berpening-pening nak memilih channel mana harus dorang tonton, CT/DK or Mawi/Ina??? aku plak dengan tak amik port, tak der kisah nya.. dah agree nak bergather ngan geng2 taggers tu .. memula plan nk wat kat klcc, aku no hal, senang sket aku nk gerak sbb dah alang2 aku kat area sini2 ni kan ... tapi, last minute tukar plan plak sbb Alangz kata sure busy nk ke klcc maklum ct kawen ...

So, 8.30 kat midvalley, Arc ngan budak dah ada ... aku rasa aku nmpk Dit dengan Coco dulu kat Memory Lane wakaka ... tapi aku buat2 dek aje dulu hahahah ... malas la kan nk kacau budak2 muda gitu wakaka .. then Alangz datang lenggang lenggok ngan siap show off jam tangan Tissot dia yg free tuuu ... jeles meks okayyyy!!!

Angah datang dengan Delinn dengan Bilal .... wah wah Bilal, pengantin baru pun sporting gitu ..…

Jalinan Kasih 2006 - My Family Day

Mak aku ada 13 adik beradik .... mak aku anak yang ke 10 ... and aku mengaku, memang aku tak kenal ramai sepupu2 aku belah mak aku .. ramai beno ... yang umur dah lebih tua daripada mak aku pun ramai ... aku cuma kenal yang baya2 aku jek ... and yang rapat pun sure lah anak2 adik2 mak aku ... yang lain2 tuh sekadar senyum2 aje kalau jumpa masa raya or kenduri kawen .. kalau jumpa lain drp time tu, tak sure la kenal ke tak .. aduuhhh ...

Sebab itulah aku teruja bila part2 family gathering ni. actually apa2 gathering pun aku suka. Sejak kecik mak aku dah tanamkan kat adik beradik aku, pentingnya saudara mara ... pesan dia, jangan sekali2 masa sedara datang tu, kitorang tak keluar tunjuk muka dan bersalam-salam .. mmg nak kena bebel la kalau buat mcm tu .. aku rasa, sampai sekarang aku dan adik beradik aku ingat pesan mak tu. Memang tak pernah aku buat tak tau kalau orang datang ke rumah ... kadang2 tu, tengah tidur pun mak kejut jugak .. padahal aku tengok sepupu2 aku tu, kalau kitorang …

Entry menggelabah!

gelabah ler jugak, puasa dah nak dekat??????? OK, aku tau, aku patutnya lebih gelabah sebab ada sehari dua (ke tiga? empat?) hari aku lom ganti ... nih dah kira minit2 kecederaan ni ... aduh!!! apsal laaa malas sgt aku ni ..Ok, insya Allah by next week dah completed.

Apa lagi? oh ye, aku gelabah sebab lom beli kain utk dibuat baju raya. Ada ke lagi orang terima tempahan menjahit eh? kalau ada, sure yang mahal2 tu kan? aduduhhhh!!! mintak2 lah akak kat shah Alam tu still accept kain aku. maklum ler, last year bukan main dia reserve kan aku, last2 aku x buat ngan dia sebab aku beli baju dah siap ...

this year, takmo lah beli baju dah siap. Memang baju dh siap lebih murah, tapi tu ler ... tau jek la badan aku ni, manalah ada baju ready made yg seswei ... kalau beso, sure panjang, kalau pendek, sure kecik ... bosan! tak der ke yang pendek dan beso??? ceh!

Bila resah

Semalam, aku tak tau kenapa, tapi aku rasa macam serba tak kena je. Sampai je office pagi semalam, rasa macam letih giler lepas tu bila duduk jek kat workstation terus macam kosong aje. Janganlah tanya aku kenapa, aku pun taktau. So, aku ke tag Joe, tengok2 kat situ kosong jugak. aik? lom mula bersidang nampaknya dorang ni. so terpaksa lah aku menyemangatkan diri aku konon2 nak sambung kerja. teruk sangat tahap kemalasan aku lately ni. even nak menulis sepotong ayat kat dalam minute pun rasa berat sangat. even nak tulis attendees aje tu. bukan nak tulis isi2 discussion lagi pun. ah, yang itu petang nih due so lps aku update blog ni aku settlekan le. kacang aje kalau dah terpaksa tu. terukkan aku? suka buat kerja at the very last minute. aku notice aku ni actually bila dah start buat kerja tuh mmg bleh settle punyer, memang gerenti beres punya lah bak kata KRU tu kan .. tapi tu ler, nak start tu .. alahaiii punyer laaaa nak kena paksa, nak kena ada faktor penolak mcm due date ke, urgen…

Gambar bisa mencerita segala

kawan2 dan pembaca yang budiman .... kalau betullah gambar mampu menceritakan segalanya... maka silah...silakan lah menatap gambar2 aku ...

di sini untuk hari pertama aku di Sarawak ....

di sini untuk hari kedua aku di sarawak ...

di sini untuk hari ketiga aku di Sarawak ...


dan aku untuk hari ke empat, aku belum ada masa hendah mengupload ....

tengoklah kalau korang boleh layan gambo2 aku itu ... kalah delinn ratu foto okayyyy

aku sudah pulang

Image
Kalau di setiap kepulan-kepulan awan putih..
ada wajah kamu ...
tidak sekali2 aku mahu melepaskan mataku dari memandang kepulan-kepulan awan itu ...

setiap gegaran yang tercipta bila kapal membelah awan ...
itulah hatiku yang berkocak2 bergetar2
bila bertemu wajah kamu ...

Di Kesempatan Ini ...

aku penatlah. aku penat sebab aku banyak kerja lah. itu alasan tak jujur sebenarnya. Yang jujurnya, aku penat fikir apa nak update dalam blog, sejujurnya, aku lama tak update blog sebab aku geram aku pernah tulis panjang2 tiba2 blackout. Sujujur-jujurnya, bila aku nak update blog, boss aku lalu so aku terpaksa bukak window lain so tak jadi nak update, jujurnya aku sebenarnya banyak nak update tapi aku dah kurang skill menulis. Jujurnya, aku rasa susah dah nak menulis blog dengan jujur sekarang ni sebab mcm dah tak privacy.. Haa.. itulah yang sejujurnya .oopss ada lagi.. sejujurnya, time aku tgh menulis, tup2 ada jek kerlip2 kaler oren dok buzzing kat monitor aku..hahahah..kalau tak pun surely aku terleka bergurau senda ngan ayam2 direban....

Next week aku nak ke Sarawak. Tak ada apa2 perasaan pun. excited pon tidak, malas pun tidak. Eh silap, excited pun iyer ... malas pun iyer. Of course la excited sebab nak bercuti2 ... sapa tak suka cuti2 kan? So aku taklah boleh menafikan aku meman…