Posts

Showing posts from October, 2005

Bicara Hati

Memang Lemas!!!

Dah tau lemas siapa suruh redah gak???

habis tu kalau aku tak redah, camner aku nak berbelanja? Gaji dah clear, ni lah time nya!

Macam takder tempat lain plak nak berbelanja. Sanggup jalan tengah-tengahari buta meredah lautan manusia macam tu.

Alaahhh...apa salahnya, setahun sekali jek. Kalau bukan orang macam aku yang ke sana, takder la laut manusia tuh. Yang kat sana tu semua, sama la mcm aku, nak merasa kemeriahan menjelang Syawal ...

Apa dapat selain penat?

Ntah. Dapat la sehelai tudung ngan sebutir loket huruf L untuk anak aku.

Itu je??????????????????? Berjalan kaki, sambung plak LRT, naik tangga turun tangga, naik turun lif escalator segala...berpanas bergerimis sikit2 pulak...itu je hasilnya?

Ye

Istimewa sangatkah tudung sehelai tu? takder kat tempat lain lagi dah ke?

Ada

So takder la istimewa tu.

Istimewa la tu

Apsal?

Sebab perjalanan membeli tuh memenatkan dan mencabar keimanan .. jadi lah dia istimewa

Apsal mencabar keimanan?

Mana taknya, Lalu lalang depan segala keindaha…
Dia datang....
...

Jalan-jalan kat blog-blog orang, masing-masing dan menggambarkan kemeriahan hari raya. Macam dah terasa dekat jer tarikh 1 Syawal. Ada yang dah nak pasang lampu lip lap, ada yang dah assign tugas membuat kuih raya, ada yang dah berkira-kira nak beraya sebelah mana, ada yang sibuk melayan kerenah anak-anak nak bershopping raya, ada yang sibuk menulis kad raya untuk rakan-rakan (aku punyer mana?), ada yang nak deliver kuih raya, ada yang setia menunggu lagu-lagu raya berkumandang di radio ... pendek kata, semua yang berkaitan hari raya mula diperkatakan di blog-blog yang aku singgahi.

Aku pun tak mahu ketinggalan.

Tahun ni, Syawal paling simple untuk aku dan suami. Betullah kata orang, bila dah ada anak, anak lah yang di dahulukan.

Aku cuma ada sepasang baju raya tahun ni. Macam tak percaya je. Itupun, belum beli lagi tudung dengan brooch. Selain itu, husband beri peruntukan untuk kasut dan beg tangan. Dah beli dari Leno kaler cream. Beg dah pun dipakai ke office ni.

Husban…
Kisah Lisa dan Ton.

Kisah Lisa

Hai.

Gua Lisa. Gua lahir tahun 2001. Tahun wa tahu, tapi tarikh tepat wa taktau. sebab dekat surat pendaftaran kelahiran wa, yang cuma ada tahun je. Tapi langsung gua tak kisah pasal tu semua. Bukan penting. Bukan saja tarikh lahir, siapa mak bapak gua pun gua tak der info.

Umur wa 4 tahun. Wa kecik lagi. Badan pun kecik gak.

Kecik2 lagi gua dah merantau kat umah rumah orang. Orang tu bukan bangsa gua la.. tapi no hal maa..wa suka! Walaupun wa goyang kaki, wa sebenarnya tak duduk. Goyang kaki tuh dah memang kerja gua.

Time mula2 gua diambik dulu, tuan rumah tu lom kawen lagik. Single lagik. Pompuan. Baik orangnya..baik sangat..gua maleh la nak citer semua kebaikan dia, nanti dia perasan. Time tu dia ada bopren..gua salu la ngikut mana2 dorang dating. Diorang memang sporting habis aa..ngan gua takder nak sorok2 cerita ke apa kalau keluar sekali ngan gua. Gua yang untung sebab setiap kali keluar, sure gua tumpang sekaki dapat makan free.

Then dia kawen. Pindah…

TAGGED!!

Noha dan Ija ... korang tagged aku .. Ija nak mintak 5, Noha nak mintak 7 ... so aku amik yg rendah lah.. 5 jek .. Antara Noha punyer ngan Ija punyer ada yang tak sama.. gua tambah je la ek? so ni la hasil dia ..

5 things that scare me -
1. Tempat sempit dan gelap
2. Compliments
3. Fitnah
4. Pokok buluh (misteriiii)
5. Ombak ganas dan segala bencana alam

5 things i like the most
1. My house (rumah time kecik2, dan umah sekarang)
2. Chatting .. real or online
3. Berangan
4. Reading… novel (sama la kita Noha, so apa latest novel yg u br baca, as for me, la nih tgh baca ‘Yang Terindah’ malay novel, kureng sket lah)
5. Shopping time bukan waktu sale

5 most important thins in my room
1. Husband
2. cermin
3. Jam
4. Laptop
5. toilet with water supply

5 random facts about me
1. afraid of using escalators esp. kat LRT masjid Jamek n Ampang Park
2. Suka Nyanyi kuat2 dalam kereta sengsorang
3. Unpredictable
4. Tak pandai mengampu
5. Suka segala2 yang ber’mee’, mee bandung, mee hailam, mee sup, mee jawa, mee rebus stula…

Aku pun tak tahu ....

Kenapa mesti aku tulis ni semua ni?
...

4.15 am Jam handfon aku bunyik, serentak plak tu dengan rengekan anak dara aku tuh. Dia sebenarnya lama dah rengek2, Mula aku selimutkan kot2 sejuk, tapi ditendang2nya selimut tu, dan menguatkan volume rengekan dia ... aku bangun ler buat susu, sebelum dia celik baik aku bagi susu, sebab kalau dah celik, sampai siang la jawabnya baru nak tido balik.

Bila confirm dia dah pejam, aku ke dapur masak nasi, prepare apa2 la yg patut for sahur. Goreng ikan masin, goreng telur dadar, then re-heat je lauk 'gori'(nangka muda) tumis santan ihsan mak mertua tuh (menantu manja ni..), kejut 'dia' makan ... habis sahur dah pukul 5.10am, terus la prepare nak gi kerja pulak ...

Hari ni pergi kerja kena naik kereta, husband pon kena naik kereta, sebab ada orang nak tengok dua2 kereta.. So, kalau macam ni memang la husband kena hantar Lydia, aku straight je pergi. aku ingat nak keluar sharp 6.15, so aku dukung Lydia keluar lah, Aku nak dia merasa dukung…
Kita hanya Merancang
...

Hari ni ada orang nak tengok kereta aku tu ... wah! bunyi macam ada orang nak tengok anak dara plak kan?. ..kalau kereta aku ada hati dan perasaan, mesti dia rasa berdebar2 jer, macam time aku nk dirisek dulu .. malu u!!! (tetiba mcm rasa nak buat tajuk karangan 'aku sebuah kereta' macam time sekolah rendah dulu)

Instead of naik motor, kami naik kereta bersama-sama ke pejabat (pejabat????) ... dan instead of keluar rumah at 6.30 macam biasa, kitorang keluar 15 minutes earlier, at 6.15am. Maklum je la, waktu pejabat (lagi?) start pukul 8 sharp ... dengan traffic jammed dengan tangga stesyen lrt, dengan fobia escalator, sah sah la akan melambatkan perjalanan aku nanti .. so keluar la awal, dengan harapan sampai awal (daripada ontime)

Masuk je kereta, mata aku terus layu ... lama2 gelap ... sesekali aku tersedar gak la .. dan dari ekor mata aku yang layu tu aku perasan la 'pilot' kat sebelah aku tu dok meraba2 ... poket baju dia la .. (apa nii puasa2…

SURAT CINTA

...


akan kutanam pokok-pokok melati
di hatiku
dan ku hantar bunga-bunganya
kepada hatimu

(from indo site)

*indahnya ..

aper ke hal plak niiiii

So nih menyahut cabaran cheekypah nih kerana dia telah menge'tagged' daku...tapi aku x paham lah, bila dia kata 23rd post tuh, 23rd from last entry ke, 23rd from 1st entry ek? bengap plak aku nih...apa2 pon aku belasah je lah...for fun kan...

Here's what the game is like...

The Rules:
1. Go into your archive.
2. Find your 23rd post.
3. Find the fifth sentence (or closest to).
4. Post the text of the sentence in your blog along with these instructions.
5. Tag five other people to do the same.

so ini dia my 5th sentence from my 23rd post ...

"Book: Tiger Lady by Shirlee Busbee, target to finish by today so that I can return the book to the owner before weekend"

okke, itu jer...

so i'm forwading this to.....err...orang2 yg dah ada 23rd entry..sapa ek? jibam ko ada ke? ellyn? mus? midy? noha? cikkemar? arip? ayoi? errkkkk....

Day Dream

...

Memang suka berangan la aku ni rupanya!

Kan before nih aku ada cerita yang aku salu berangan dalam kereta sampai silap2 kat tol? Aku ingatkan dh naik motor ni, takder la berangan2 lagi dah..

Jangan haraplah! (ikut style kak nita sarawak)

Naik motor kan tak boleh nak borak2 ngan driver, walaupun aku kengkadang borak gak..kesian dia, sikit2 nk kena bukak visor dia sebab nk dgr aku ckp apa..tapi semalam dia dah belikan aku helmet baru sebab helmet yg aku pakai sebelom nih mak mertua punyer, tak der visor dan dah agak burok, so kureng cun plak kat kepala aku kan...

Bila dah tak borak, kalau berkereta berdua, sah2 la time tak borak tu aku tidur, tapi kalau kat motor, takkan nak tidur. .. so bila tak tido, menerawang la fikiran aku ... mula lah aku pun berangan ..

Dulu arwah bapak aku kalau bawak kitorang gi pekan, naik motor sebab itu je kenderaan yang ada. Motor Honda lama no plate JH 148 ke apa ek? lupa plak. Aku ingat lagik, arwah bapak bawak, aku ngan adik bonceng or aku ngan kakak or k…

Hari pertama (hari, bukan malam *wink*)

...

Sepanjang ingatan aku, tak der apa sangat lah kenangan2 hebat dalam bulan Ramadan yang lepas2 ... semua sama rata ajer manisnya. Agaknya aku lupa dah kot (sebab sama manis, tak extra, tu yang lupa tu)

Tahun ni tak tau la lagi. Tapi ada ucapan tahniah pulak tahun ni.

Untuk member sorang ni, MYN ni, tahniahlah...she has made it! (terserlah ke'umi'an kau dengan imej skang nih)

Aku segar lagi hari ni, ala, standard la 1st day puasa...ok je lagi, try la dua tiga minggu nanti...kalau tak melepek jer kat meja, sure semayang zohor ke asar lama gilerss (lama kat surau..projek sambung mimpi punyer pasal)

Aku ingatkan nak kurangkan aktiviti chatting kat YM .. so lambat je baru aku login YM tu .. tapi mana tahan beb! kurang cerialah muka aku kalau ikon YM tu tak tunjuk kaler kuning keemasan tu. Putih je, pucat rasanya hidup aku nanti. So aku login gak lah, buat syarat (kononnnn) Kan elok kurangkan bercakap dalam bulan puasa (sebenarnya dalam semua bulan, biasalah...salu je take things for…
DuLu KiNi SeLAmAnYa ... Cuaca petang itu agak panas walaupun waktu sudah menunjukkan pukul 5.15 petang. Kereta yang dipandu oleh suamiku membelok ke perkarangan tempat letak kereta tidak jauh dari dewan besar.

Aku melihat ramai orang sedang duduk-duduk di rumput hijau atau di bawah pokok. Asalkan ada tempat redup, ada sahaja orang sedang melakukan aktiviti mereka sendiri. Ada yang berbual, ada yang melihat kerenah anak2, ada yang membaca suratkhabar dan macam-macam lagi. Tentu mereka semua ni di sini dengan tujuan yang sama dengan aku, bisik hatiku.

Aku berjalan beriring dengan suami yang menyorong stroller puteri sulong kami. Semakin hampir ke dewan, orang semakin ramai kelihatan. Kami berhenti di sebuah khemah yang sememangnya khas disediakan untuk tetamu pada hari itu.

Aku leka memerhatikan gelagat2 orang disekelilingku sambil sesekali melayan kerenah puteriku. Ketika itulah segerombolan manusia keluar dari dewan di hadapanku.

Aku hanya melihat, dan menunggu. Dalam ramai-ramai itu, aku m…
LiFe GoEs On
...

Dah beberapa hari lepas, aku tak berkesempatan nak online. Sebabnye aku kan baru jer move in to new project site office...pindah2 rupanya prsarana blom complete. Network connection ngan internet connection lom ready. Hari Jumaat tuh actually dah ready, tapi time tu plak busy nak buat officewarming la, office cleaning la, terus la tak bleh nak catch up with all the blogging matters.

Bercakap pasal opis baru, ok tu memang la ok ... 31st floor, wah! berdengung gak la telinga ni haa..pastu pening2 lalat pun iye gak .. waklum ler before this paling tinggi pon tkt 5 jer ..

Bila pindah sini, aku dh malas nak drive, sebab nak jimat masa, tenaga dan belanja. So aku naik LRT, tapi LRT station tuh bukan ada kat sebelah umah aku jek..so nak menyampaikan ke LRT tuh, aku sekali ngan husband jer... hehehe..so bermula la era kami berdua bermotorsikal je.

Mula-mula bila husband bgtau niat kami nak bermotorsikal ke tempat kerja tu kat mak mertua aku, terperanjat gak la orang tua tuh..hehehe…