Wednesday, 26 October 2005

Bicara Hati

Memang Lemas!!!

Dah tau lemas siapa suruh redah gak???

habis tu kalau aku tak redah, camner aku nak berbelanja? Gaji dah clear, ni lah time nya!

Macam takder tempat lain plak nak berbelanja. Sanggup jalan tengah-tengahari buta meredah lautan manusia macam tu.

Alaahhh...apa salahnya, setahun sekali jek. Kalau bukan orang macam aku yang ke sana, takder la laut manusia tuh. Yang kat sana tu semua, sama la mcm aku, nak merasa kemeriahan menjelang Syawal ...

Apa dapat selain penat?

Ntah. Dapat la sehelai tudung ngan sebutir loket huruf L untuk anak aku.

Itu je??????????????????? Berjalan kaki, sambung plak LRT, naik tangga turun tangga, naik turun lif escalator segala...berpanas bergerimis sikit2 pulak...itu je hasilnya?

Ye

Istimewa sangatkah tudung sehelai tu? takder kat tempat lain lagi dah ke?

Ada

So takder la istimewa tu.

Istimewa la tu

Apsal?

Sebab perjalanan membeli tuh memenatkan dan mencabar keimanan .. jadi lah dia istimewa

Apsal mencabar keimanan?

Mana taknya, Lalu lalang depan segala keindahan yang dijaja. Pakaian, perhiasan, bahkan makanan!! Kalau tak kerana iman .. tak mungkin hanya sehelai tudung yang dibawa pulang?

Wah! betul gak.

Jadi?

Jadi, tahniah lah...sebab tak tumpas dengan dugaan tuh.

ah, susah-susah aje..takder maknanyerrrrrrrrr...tadi aku lupa sebenarnya aku keluar nk carik besdey kad tuh husband aku yang tersayang .. then x jumpa plak kad besdey, asyik la kad raya..tu yang remuk redam je rasa tu.

Dah agak dah...tak percaya ko shopping sikit2 mcm tuh. Sure ada yang tak kena tuh. So caner?

Caner apa...terpaksa la aku jalan2 lagi petang nih kat area amcorp Mall ...mana tahu untung2 leh dapat album mawi gaks...ehehhhh

ceshhhh!!! hampasss.. bila besdey hubby tu sampai ko leh lupa plak nk beli kad?

Hari nih

Gilo ... cuai la ko!!! camner jadik bini niiii

Ala .. bukan tak ingat besdey, cuma tak sempat nk beli kad la.. dh wish awal2 dah

wish je? hadiah?

ishhh..mestilah adaaa

apa?

adalah..

apa????

eh, adalah

ishhh..takmo share ke?

Rahsia rumahtangga ..

erkkkkk ...


***Itu hati aku berdialog, selepas aku pulang kepenatan dari Masjid India. hmmmm...

Tuesday, 25 October 2005

Dia datang....
...

Jalan-jalan kat blog-blog orang, masing-masing dan menggambarkan kemeriahan hari raya. Macam dah terasa dekat jer tarikh 1 Syawal. Ada yang dah nak pasang lampu lip lap, ada yang dah assign tugas membuat kuih raya, ada yang dah berkira-kira nak beraya sebelah mana, ada yang sibuk melayan kerenah anak-anak nak bershopping raya, ada yang sibuk menulis kad raya untuk rakan-rakan (aku punyer mana?), ada yang nak deliver kuih raya, ada yang setia menunggu lagu-lagu raya berkumandang di radio ... pendek kata, semua yang berkaitan hari raya mula diperkatakan di blog-blog yang aku singgahi.

Aku pun tak mahu ketinggalan.

Tahun ni, Syawal paling simple untuk aku dan suami. Betullah kata orang, bila dah ada anak, anak lah yang di dahulukan.

Aku cuma ada sepasang baju raya tahun ni. Macam tak percaya je. Itupun, belum beli lagi tudung dengan brooch. Selain itu, husband beri peruntukan untuk kasut dan beg tangan. Dah beli dari Leno kaler cream. Beg dah pun dipakai ke office ni.

Husband belum ada apa-apa untuk hari raya. Baju tahun lepas, boleh di recycle sebab tahun lepas beraya di Klang, jadi orang Johor kan belum nampak? Jadi, tahun ni giliran orang Johor pulak tengok baju yang sama. Selamaaat...

Lydia, 2nd time beraya. Last year dia umur 4 bulan, lom pakai baju kurung. So this year sepasang baju kurung Mak Long Johor (dia ada Mak Long Klang gak) dia jahitkan untuk dia sebab mak dia lupa plak camner nak menjahit. Lydia belum pandai jalan walaupun dah berumur 12 bulan. Husband ada berjanji pada Lydia yang dia (husband) akan belikan kasut baru yang berbunyi nyet nyet ataupun yang berkelip kelip bila dipijak tu raya ni kalau Lydia dah pandai jalan. Cepat lah jalan anak mak ni!...tapi, kalau belum boleh jalan pun, tetap aku belikan juga ... takkan tak ada kasut raya untuk anak kan?

Kuih raya, beli untuk mak dan mak mertua. Untuk rumah sendiri, nanti ambik plak dari kampung. Boleh gitu? ala...ambik rempeyek ngan kerepek pisang dari Johor, then kerepek keladi ngan keropok malinja dari Klang. Kuih moden2 beli sikit .. yang beraya ke rumah bukannnya ramai. Lagipun fesyen orang sekarang nih, kalau beraya bukan nak makan kuih, tapi nak makan berat2 mcm nasi himpit lah, soto lah, laksa la ... kuih muih tu sendiri je makan sambil tgk TV astro ulangan rancangan raya.

Langsir raya tak ada. Last year punyer ada lagi, cuma nak kena basuh pulak.

Perabot baru pun tak ada. Kan baru pindah rumah last year, so mana ada budget nak beli perabot baru.

Selain tu, kawasan bertanah depan rumah yang sekangkang kera tu jer saiznya pun belum di rapikan lagi. Rumput dah panjang, entah bila lah agaknya nak ada masa ke situ. Segan je nanti kalau orang beraya tengok keadaan tak terurus depan rumah tu.

Kalau masa kecik-kecik dulu, 10 hari terakhir ni la paling happening. Tau je lah kanak-kanak kan?

Bila meningkat dewasa, happening bila dengar lagu raya je lah. Itupun sebab lagu2 raya tu betul2 menggamit memori zaman kanak-kanak. Padahal time budak-budak tu dulu bukan sedar pun kewujudan lagu2 tuh.

Agak2 kenapa ek kita rasa happening bila ingat zaman kanak2?

Sekarang ni, happy lah bila tengok anak atau anak2 semua happy. Kita nak over excited pun segan jugak. Nak-nak bila dengar ustaz2 memberi kesedaran bahawa ketibaan Syawal bermakna berakhirnya Ramadan, yang mana semua Syaitan dibebaskan dan bila roh-roh di dalam kubur kembali berhadapan dengan malaikat. Jadi, takkan nak gembira sangat-sangat?

Tapi kan, sebenarnya kita memang disuruh bergembira dengan ketibaan Syawal. Ni aku baru je tambah lepas dengar tazkirah dari ustaz Wan Sohor Bani Leman nih. Antara yang disunatkan di pagi raya;

Mandi sunat raya, gosok gigi, berwangi-wangian untuk lelaki, berpakaian bersih dan baru,keluar berjalan ke masjid untuk sembahyang raya pergi dan balik berlainan route, bertakbir sehingga takbiratul Ihram sembahyang sunat raya ... hmm.. lupa la yang lain ...

Friday, 21 October 2005

Kisah Lisa dan Ton.

Kisah Lisa

Hai.

Gua Lisa. Gua lahir tahun 2001. Tahun wa tahu, tapi tarikh tepat wa taktau. sebab dekat surat pendaftaran kelahiran wa, yang cuma ada tahun je. Tapi langsung gua tak kisah pasal tu semua. Bukan penting. Bukan saja tarikh lahir, siapa mak bapak gua pun gua tak der info.

Umur wa 4 tahun. Wa kecik lagi. Badan pun kecik gak.

Kecik2 lagi gua dah merantau kat umah rumah orang. Orang tu bukan bangsa gua la.. tapi no hal maa..wa suka! Walaupun wa goyang kaki, wa sebenarnya tak duduk. Goyang kaki tuh dah memang kerja gua.

Time mula2 gua diambik dulu, tuan rumah tu lom kawen lagik. Single lagik. Pompuan. Baik orangnya..baik sangat..gua maleh la nak citer semua kebaikan dia, nanti dia perasan. Time tu dia ada bopren..gua salu la ngikut mana2 dorang dating. Diorang memang sporting habis aa..ngan gua takder nak sorok2 cerita ke apa kalau keluar sekali ngan gua. Gua yang untung sebab setiap kali keluar, sure gua tumpang sekaki dapat makan free.

Then dia kawen. Pindah. Gua ikut gak. Kat situ wa kenal ngan Ton. Ton nih sama bangsa ngan wa la.. tapi dia pangkat senior la. Tapi kesian Ton tu. Tempat tak de, so dia salu berkorban, dia salu lepak luar je, kasik wa lepak dalam. tima kasey Ton. Lu memang rock!

Wa nih nama je kecik lagi, tapi merata2 tempat wa dah pegi.

Wa nih mmg la sayang kat orang yang jaga wa tuh. Tu yang wa salu jaga kesihatan, jarang2 sangat wa demam .. rasanya tak pernah pun masuk ward ke..ada la gi klinik tapi tak der la sampai nak guna ribu riban nak pulihkan gua. Sebab wa tau, kalau wa sakit, dia laaagii sakit tuh sebab dia tanggung wa. Ada sekali tu je wa eksiden .. ala, itu adik dia la punya pasal tuh. heheh!

Gua sangka panas sampai ke petang, rupanya bukan je mendung, dah hujan pulak tengahari. Tetiba semalam, gua rasa something lah. Semalam ... gua ikut penjaga gua tu gi office husband dia. Husband dia plak dah pegi awal2 dengan Ton. kami jumpa kat situ. Wa duduk jauh sikit dari Ton. Kat situ, gua nampak ada sorang cina nih cakap2 ngan dorang, wa diam je.

Then dorang tinggalkan wa. Wa nampak dorang dua pergi kat Ton. Wa tengok je. Wa nampak penjaga wa tu macam muka sayu jek. Wa malas nak tanya, so wa diam je. Lama-lama wa nampak dorang blah ngan Ton. Dorang tak lalu sebelah wa pun. Wa panik dah.. Kenapa dorang tinggalkan wa mcm tu je ni? woi korang nk ke mana tu woi? sapa nak teman aku wei! gitu la jeritan hati wa nih.

So wa taktau nasib wa.

Kisah Ton

Aku malas la kan nak citer kisah aku kan .. aku Ton, umo 13 tahun. Senior la dari Lisa tuh. Aku sama je bangsa ngan Lisa. Aku kesian gilerr kat dia. Dia ingat dia tau semua .. tapi tak. Walaupun aku baru je kenal ngan penjaga dia lepas dorang kawen...aku pun tau banyak gak. Malah lebih banyak lagi.

Aku tau, dorang mmg takmo dah bela Lisa, dan takmo bela aku gak. Aku ada dengar sekali time kitorang keluar sekali. Aku tau penjaga lisa nih takmo cakap pasal nih kalau dia kuar ngan Lisa, takut dia merajuk. habis aku ni tak merajuk ke? Aku merajuk gak, tapi dia tak kisah kot sebab sure la dia sayang Lisa tu kan apa la aku nih.

Tu semalam tu Lisa dah di kasik kat orang lain.

Turn aku minggu depan. So dalam seminggu nih dapat la aku lepak kat dalam macam dulu2 time Lisa lom datang. Yesss!!!

Aku takder apa nk story lagik dah. Oh ye. Lisa agaknye lupa nak kasik tau nama sebenar dia. Fullname dia keLISA. Full name aku plak proTON.

..........................

aku taktau nk tulis apa...tu je update aku ..sekiann

Monday, 17 October 2005

TAGGED!!

Noha dan Ija ... korang tagged aku .. Ija nak mintak 5, Noha nak mintak 7 ... so aku amik yg rendah lah.. 5 jek .. Antara Noha punyer ngan Ija punyer ada yang tak sama.. gua tambah je la ek? so ni la hasil dia ..

5 things that scare me -
1. Tempat sempit dan gelap
2. Compliments
3. Fitnah
4. Pokok buluh (misteriiii)
5. Ombak ganas dan segala bencana alam

5 things i like the most
1. My house (rumah time kecik2, dan umah sekarang)
2. Chatting .. real or online
3. Berangan
4. Reading… novel (sama la kita Noha, so apa latest novel yg u br baca, as for me, la nih tgh baca ‘Yang Terindah’ malay novel, kureng sket lah)
5. Shopping time bukan waktu sale

5 most important thins in my room
1. Husband
2. cermin
3. Jam
4. Laptop
5. toilet with water supply

5 random facts about me
1. afraid of using escalators esp. kat LRT masjid Jamek n Ampang Park
2. Suka Nyanyi kuat2 dalam kereta sengsorang
3. Unpredictable
4. Tak pandai mengampu
5. Suka segala2 yang ber’mee’, mee bandung, mee hailam, mee sup, mee jawa, mee rebus stulang, meetiaw kantonis, mee sizzling ..blablabla

5 things i plan to do before i die
1. Dapat anak lelaki
2. Dapat wat majlis anak khatam Quran
3. Dapat wat majlis anak khatan
4. Dapat wat majlis kawin anak
5. Dapat tgk cucu

5 things i can do
1. Wake up all nite baca buku citer (ni tiru Noha, tapi that is true fact of mine too)
2. gerakkan telinga alone
3. Bloghop dan baca blog orang sampai sakit belakang (tiru Noha gak..eshhh sama je, nk wat camner kan..)
4. tukar different style of handwritings
5. Watching korean serial drama nonstop .. jenis tak sabo nk tunggu besok.
6. Tak pergi member pre sales kat sogo yg org claim murah gila babannnn

5 things i cant do
1. Naik roller coaster
2. Masuk Fear Factor
3. Tido sepanjang hari
4. Tak surf internet/bloghop
5. Tak balik kampung time raya puasa

5 words i say the most
1. ek eleh…
2. ye la tu..
3. ish kau nii..
4. fuiyo!!!
5. banyak laaa ..


5 celeb crushes
1. Man Bai (masa darjah 6)
2. Leon Lai (masa form 2/3)
3. Johnny Depp
4. Rano Karno
5. ????? (tunggu husband aku kot jadik celebrity)

5 people i'll love to see doing this
… entah lah…aku tak rasa benda2 nih patut paksa2 …tapi otak aku nih tingin betul nk pekena member2

apa kata? Mus? Elin? Jamal? Miedah? … nak sahut tak?

Yang gua tak sebut, aku takmo kacau korang … esp. adik aku tuh, baik ko plan project ko yg lebih penting tuhhh…

Friday, 14 October 2005

Aku pun tak tahu ....

Kenapa mesti aku tulis ni semua ni?
...

4.15 am Jam handfon aku bunyik, serentak plak tu dengan rengekan anak dara aku tuh. Dia sebenarnya lama dah rengek2, Mula aku selimutkan kot2 sejuk, tapi ditendang2nya selimut tu, dan menguatkan volume rengekan dia ... aku bangun ler buat susu, sebelum dia celik baik aku bagi susu, sebab kalau dah celik, sampai siang la jawabnya baru nak tido balik.

Bila confirm dia dah pejam, aku ke dapur masak nasi, prepare apa2 la yg patut for sahur. Goreng ikan masin, goreng telur dadar, then re-heat je lauk 'gori' (nangka muda) tumis santan ihsan mak mertua tuh (menantu manja ni..), kejut 'dia' makan ... habis sahur dah pukul 5.10am, terus la prepare nak gi kerja pulak ...

Hari ni pergi kerja kena naik kereta, husband pon kena naik kereta, sebab ada orang nak tengok dua2 kereta.. So, kalau macam ni memang la husband kena hantar Lydia, aku straight je pergi. aku ingat nak keluar sharp 6.15, so aku dukung Lydia keluar lah, Aku nak dia merasa dukungan aku sebelum orang lain, walaupun cuma sekejap, walaupun lepas tu aku pass kat husband .. pagi tadi dia nangis, taknak betul dia bila aku nak bagi kat bapak dia ... kuat betul dia peluk aku .. lemah je aku rasa .. tapi tu lah, kalau dulu, sayang suami tinggal2kan, sayang anak tangan2kan, skang nih sayang anak pun nak kena tinggal2kan gak..

6.27 am tu aku tinggalkan gak rumah dengan suara tangisan anak aku ... sampai kat tol batu 3 dah pukul 6.57 dah ... kat Subang tu dah start jammed dah ... patutnya aku masuk NKVE time kat bukit raja tapi aku berangan, so terlepas, terpaksa la ikut federal ...

7.14 am Sampai kat parking LRT Tmn Jaya tu. Aku dah ready keluarkan duit RM2 tuk bayor parking per entry, tup2 ada tulisan dia kata parking rm3 per entry, laaa...minyak naik, parking pon naik gak ... aku tengok2 la kot2 la berbumbung ke parking area tu sampai naik singgit .. hmm sama jerk mcm dulu. Dulu rajin la park situ, time anak dara dulu .. laa..patut la, zaman anak dara aku pun dah berlalu nak dekat 3 tahun ... ishh..

7.19 am LRT sampai, lom penuh lagik maybe sebab agak awal ..tapi still kena berdiri... aku ingat nk dengar radio guna phone aku, tapi signal hampeh plak ..so batal plan. Nak tido mmg jangan haraplah kan, tunggu la kalau aku dh ada skill tidur berdiri, baru leh apply. So kalau dah berdiri tak buat apa tu, berangan je la..puasa2 nih tak elok berangan2 sangat, baik berzikir ke..tapi time tulis nih baru aku terfikir pasal berzikir2 ni ..time kat dalam lrt tak plak...tapi berangan aku tuh banyak nyer terhenti .. lamunan terhenti gitu... sebab bila sampai kat each station je, ada je yang langgar2 nak turun lah, nak masuk lah .. so kira mcm tak lengkap la angan2 aku tuh...

7.42 am baru la sampai kat Ampang Park. Aku naik atas guna escalator, kalau turun aku memang tak berani. rela kupujuk diri aku ni bersabar kalau lif panas ke, lambat ke ... asalkan tak turun guna escalator ..

7.50 am Sampai dah kat lobby lif. Mak aii ramainyer manusia ..ni sah sah la kan setiap level nak kena stop..aiyaaa manyak fenin la ini macammmm...

7.53 am Fuhhhh...akhirnya sampai aku ke destinasi ..tingkat 31 nih and signed in ngan penuh kelegaannn....

Thursday, 13 October 2005

Kita hanya Merancang
...

Hari ni ada orang nak tengok kereta aku tu ... wah! bunyi macam ada orang nak tengok anak dara plak kan?. ..kalau kereta aku ada hati dan perasaan, mesti dia rasa berdebar2 jer, macam time aku nk dirisek dulu .. malu u!!! (tetiba mcm rasa nak buat tajuk karangan 'aku sebuah kereta' macam time sekolah rendah dulu)

Instead of naik motor, kami naik kereta bersama-sama ke pejabat (pejabat????) ... dan instead of keluar rumah at 6.30 macam biasa, kitorang keluar 15 minutes earlier, at 6.15am. Maklum je la, waktu pejabat (lagi?) start pukul 8 sharp ... dengan traffic jammed dengan tangga stesyen lrt, dengan fobia escalator, sah sah la akan melambatkan perjalanan aku nanti .. so keluar la awal, dengan harapan sampai awal (daripada ontime)

Masuk je kereta, mata aku terus layu ... lama2 gelap ... sesekali aku tersedar gak la .. dan dari ekor mata aku yang layu tu aku perasan la 'pilot' kat sebelah aku tu dok meraba2 ... poket baju dia la .. (apa nii puasa2 fikiran tuuu !!! ish! ). Aku tak jadik nak lelap, tanya dia apsal? abang carik apa? ...

"Wallet saya" Dia kata.

Hah! Haiiiyaaaa... ini pilot aaa ... sudah belapa kali ini macam wo!!!

"ala, balik je la lagi, kan kita baru je jalan ..." Aku yang mamai bagi cadangan bernas.

"baru je jalan? bukak mata awak tu sayang (errrrr....), tengok sikit kita nih kat mana ni?" Dia jawab.

Aku tengok la, alamak...dah traffic light ke dua dah la... maknanya dah dalam 10 km gak la kitorang jalan (ke lebih?) jam dah pukul 6.27 dah ... aduhhhh saliha!!! lama gak aku lelap ek?

Balik lagi lah, nak wat camner kan? kalau takder wallet, mcm mana nak drive without lesen? mcm mana nak beli rim kereta ni? (kereta aku tuh satu rim dah kena sapu ngan pencurik mana ntah, so skang guna spare rim hitam tuh)

So kitorang balik semula lah, aku plak sambung la layannnnn...

Sedar2 dah kat tol kelana jaya dah... aku siap konfius plak, eh, dah balik ke belum ek? aku tengok dia selamba jer, dah la tu ..cisss sungguh lena diulit intan aku tadi.

Aku naik lrt kat kelana jaya ... mak aihhh !! patut la kalau aku naik kat tmn jaya pun dah takbleh masuk, kat sini pun beratur dah berapa km dah.. Tapi for sure la dapat masuk sebab 1st station kan ... cuma still kena berdiri ...

So, keluar kul 6.15 pun, sampai ofis lambat, malahan lebih lambat dari biasa ...

p/s-boleh tak aku suh HR bukak je blog aku nih bila surat tanya kenapa lewat tu sampai bila2 dari sekarang ?

Wednesday, 12 October 2005

SURAT CINTA

...


akan kutanam pokok-pokok melati
di hatiku
dan ku hantar bunga-bunganya
kepada hatimu

(from indo site)

*indahnya ..

aper ke hal plak niiiii

So nih menyahut cabaran cheekypah nih kerana dia telah menge'tagged' daku...tapi aku x paham lah, bila dia kata 23rd post tuh, 23rd from last entry ke, 23rd from 1st entry ek? bengap plak aku nih...apa2 pon aku belasah je lah...for fun kan...

Here's what the game is like...

The Rules:
1. Go into your archive.
2. Find your 23rd post.
3. Find the fifth sentence (or closest to).
4. Post the text of the sentence in your blog along with these instructions.
5. Tag five other people to do the same.

so ini dia my 5th sentence from my 23rd post ...

"Book: Tiger Lady by Shirlee Busbee, target to finish by today so that I can return the book to the owner before weekend"

okke, itu jer...

so i'm forwading this to.....err...orang2 yg dah ada 23rd entry..sapa ek? jibam ko ada ke? ellyn? mus? midy? noha? cikkemar? arip? ayoi? errkkkk....

Friday, 7 October 2005

Day Dream

...

Memang suka berangan la aku ni rupanya!

Kan before nih aku ada cerita yang aku salu berangan dalam kereta sampai silap2 kat tol? Aku ingatkan dh naik motor ni, takder la berangan2 lagi dah..

Jangan haraplah! (ikut style kak nita sarawak)

Naik motor kan tak boleh nak borak2 ngan driver, walaupun aku kengkadang borak gak..kesian dia, sikit2 nk kena bukak visor dia sebab nk dgr aku ckp apa..tapi semalam dia dah belikan aku helmet baru sebab helmet yg aku pakai sebelom nih mak mertua punyer, tak der visor dan dah agak burok, so kureng cun plak kat kepala aku kan...

Bila dah tak borak, kalau berkereta berdua, sah2 la time tak borak tu aku tidur, tapi kalau kat motor, takkan nak tidur. .. so bila tak tido, menerawang la fikiran aku ... mula lah aku pun berangan ..

Dulu arwah bapak aku kalau bawak kitorang gi pekan, naik motor sebab itu je kenderaan yang ada. Motor Honda lama no plate JH 148 ke apa ek? lupa plak. Aku ingat lagik, arwah bapak bawak, aku ngan adik bonceng or aku ngan kakak or kakak ngan adik (kami 3 beradik kat umah, 3 beradik lain duduk hostel). Dalam perjalanan tu, arwah bapak mesti sikit2 tanya soalan kat kitorang kat belakang...sebenarnya dia takmo kami tertidur, sebab kalau tertidur bahaya kan..nanti tangan terlepas dari pnggang dia, kang jatuh pulak...

tu yang aku ingat samia sekarang tuu..

Satu lagi pasal motor ni, masa kecik2 dulu aku ada gak belajar bawak motor...banyak kali gak la aku jalan2 naik motor kalau gi kedai ke atau pusing2 tepi rumah, bawah pokok manggis, bawah pokok rambutan ... Tapi bila aku dh masuk hostel tingkatan satu, aku dah tak sentuh lagi motor dah .. aku rasa aku tau la, cuma skill kureng la kot (tetiba teringat kat ko plak zatil, sebab ko kan ambik lesen motor...cayalahhh) ... So lepas kawen tu pernah mak mertua aku suh aku blajar naik motor, senang sket dia nak suh aku gi kedai kalau hubby takder kat umah, tak payah la naik keta plak sebab dekat.. aku takmo. Selamba je aku cakap aku malas lah...ishhh mulut niii... takper mak, saya belikan jugak naik kereta, takper...

Bila aku dh masuk sek asrama, kan time tu takder telefon kat rumah, susah betul kalau nak balik kampung sebab nak kalau tak bgtau mak awal2, takder sapa nak ambik kat pekan pulak, dari sekolah kat bandar bp ke pekan, naik bas, dari pekan nak ke rumah .. takder ppublic xport.. so kalau emergency balik, jawapannya mmg aku jalan kaki je daru pekan nak ke rumah, adalah dalam 10-15kms... biasanya kat tengah2 jalan, ada jer orang nak tumpangkan aku .. yer la bayangkan bebudak sekolah, bawak plak beg beso, jalan sorang melintasi beberapa kampung nak sampai ke rumah, ramai gak yang tak berenti cuma terjenguk2, ada gak yang berenti, tanya lps tu jalan balik..aku tak kisah lah ...

Tapi Allah mmg nak tolong aku, tak sekali pon aku balik umah jalan kaki terus ... semuanya ada jer yang tolong. Ada yang kenal mak aku, terus gi umah aku, terus ckp yang aku ada kat pekan, then mak aku ambik lah ... tapi biasanya aku dah jalan suku jalan, ada la motor2 baik hati yang berenti. Aku time tu taktau la, berani semacam, naik jer, padahal aku tak kenal pun orang2 tu...ada yang tua, ada yang muda, ada yang hensem ada yang tak ... tapi Alhamdulillah tak der apa yang buruk terjadi... tapi, kalau kereta mmg aku tak mau lah..

Ada sekali tu, aku ikut jer org tu offer nak hantar sebab time tu dh nak maghrib, takkan aku nak jalan kaki jauh2 kan..? so aku ikut jer, mamat tu lepas main bola kot, sebab aku nampak dia keluar dari padang bola yang aku lalu tu. Aku naik jer motor dia, terus dia bawak aku gi kampung aku. dalam 1 km nk sampai kampung aku, aku suh dia berenti... dia berenti la...dia tanya apsal, aku cakap la aku nak tumpang sampai situ je. Pelik je muka dia, dia kata, eh ni belum sampai kampung adik lagi ni, sikit lagi depan tu..aku cakap la tak per la bang, sampai sini ajer, dia kata la kenapa takmau sampai kampung? aku senyum jer terus aku cakap terima kasih dan aku jalan kaki. Dah gelap dah time tu... Aku jalan jer .. dia ikut jer aku kat belakang ... aku tanya lah kenapa dia ikut aku, dia kata dah mangrib nih, dia risau jadik apa2 kat aku. Aku pulak, risau yang dia dok follow aku..aku bukan apa..segan beb kalau oang nampak aku naik motor sesapa..sebab time tu aku dh tingkatan 4, dah anak dara, dah bukan tingkatan satu atau dua macam dulu yang org dok hantor balik...Tapi abang tu memang jujur lah, dia memang ikut je aku, sampai la aku belok kampung, dia panggil aku (sebab dia ikut jauh) ... Dik, ni kampung adik kan? umah jauh lagi tak?" aku jawab, tak, dah dekat(mmg dekat je lagi), dia kata so ok lah dia hantar sampai situ, dia nak balik, dia suh aku hati2 lagi ... aku ckp ok ... dan terus balik ...

So lepas tu aku taktau lah citer pasal abang baik tu...mintak2 lah kehidupannya dirahmati Allah...

Itulah yang aku dok berangan atas motor semalam petang ..

Wednesday, 5 October 2005

Hari pertama (hari, bukan malam *wink*)

...

Sepanjang ingatan aku, tak der apa sangat lah kenangan2 hebat dalam bulan Ramadan yang lepas2 ... semua sama rata ajer manisnya. Agaknya aku lupa dah kot (sebab sama manis, tak extra, tu yang lupa tu)

Tahun ni tak tau la lagi. Tapi ada ucapan tahniah pulak tahun ni.

Untuk member sorang ni, MYN ni, tahniahlah...she has made it! (terserlah ke'umi'an kau dengan imej skang nih)

Aku segar lagi hari ni, ala, standard la 1st day puasa...ok je lagi, try la dua tiga minggu nanti...kalau tak melepek jer kat meja, sure semayang zohor ke asar lama gilerss (lama kat surau..projek sambung mimpi punyer pasal)

Aku ingatkan nak kurangkan aktiviti chatting kat YM .. so lambat je baru aku login YM tu .. tapi mana tahan beb! kurang cerialah muka aku kalau ikon YM tu tak tunjuk kaler kuning keemasan tu. Putih je, pucat rasanya hidup aku nanti. So aku login gak lah, buat syarat (kononnnn) Kan elok kurangkan bercakap dalam bulan puasa (sebenarnya dalam semua bulan, biasalah...salu je take things for granted, bila puasa jer baru nk berubah, padahal sepatutnya tak mcm tu) , So, aku ni rasanya mmg lah tak der la berborak jer kerjanya, tapi, itu luaran beb luaran...kalau tgk virtually, tu diaaaa... boleh dikira ngan jari lah baper saat jer la keyboard aku senyap dari diketuk ketuk.. adeh!

So bila aku dah tak login YM, waktu terluang (yang banyak) tu mula la aku dok merayau2 la kat blog orang ... dah tu, semua blog plak kebanyakkannya dah letak tagboard la, shoutbox la dan kawasan2 yang sewaktu dengannya (baper jam pagi nk bukak posa ni?) ... So aku kan biasanya mmg ramah tamah, mula la nk jugak bersuara ... tu yang last2 resultnya sama je - aku tetap chat.

kat blog budak yang aku baru jenguk 1st time, ada dia mintak tolong orang tolong dia change himself. Aku takder komen apa, sebabnya aku pun dalam proses nak change. Cuma proses perubahan aku ni byk sgt procedure kot. Tu yang result tak capai2.

"For things to change, U must change first" (MYN-mcm kenal tak?)

Chow.

Tuesday, 4 October 2005

DuLu KiNi SeLAmAnYa
...
Cuaca petang itu agak panas walaupun waktu sudah menunjukkan pukul 5.15 petang. Kereta yang dipandu oleh suamiku membelok ke perkarangan tempat letak kereta tidak jauh dari dewan besar.

Aku melihat ramai orang sedang duduk-duduk di rumput hijau atau di bawah pokok. Asalkan ada tempat redup, ada sahaja orang sedang melakukan aktiviti mereka sendiri. Ada yang berbual, ada yang melihat kerenah anak2, ada yang membaca suratkhabar dan macam-macam lagi. Tentu mereka semua ni di sini dengan tujuan yang sama dengan aku, bisik hatiku.

Aku berjalan beriring dengan suami yang menyorong stroller puteri sulong kami. Semakin hampir ke dewan, orang semakin ramai kelihatan. Kami berhenti di sebuah khemah yang sememangnya khas disediakan untuk tetamu pada hari itu.

Aku leka memerhatikan gelagat2 orang disekelilingku sambil sesekali melayan kerenah puteriku. Ketika itulah segerombolan manusia keluar dari dewan di hadapanku.

Aku hanya melihat, dan menunggu. Dalam ramai-ramai itu, aku menuju ke arah salah seorang dari mereka. Aku mendapatkan emak dan anak saudaraku yang turut keluar dari dewan tersebut.

Dari kejauhan, aku melihat seorang anak muda, datang ke arah tempat kami duduk. Apabila melihatnya, kenanganku terimbau ke zaman kecilku…..ketika itu aku masih di sekolah rendah…



Televisyen sedang menayangkan filem Indonesia, ‘Kau Tercipta Untukku’ lakonan Rano Karno dan Lydia Kandao. Aku dan kakak yang sememangnya meminati pasangan hero heroin itu begitu focus pada cerita tersebut apabila suara ibu menghentikan kaeasyikan kami.

“Nampak adik tak?” Pertanyaan emak menyedarkan kami yang adik yang berumur 6 tahun tidak bersama kami menonton filem di televisyen.

“Tak tau, ada kat luar tak” Aku menjawab sambil mata masih tidakl teralih dari kaca TV. Aku mendengar emak melaungkan nama adik berkali-kali sebelum datang semula ke kami dan berkata,

“Eh, jangan lah asyik tengok TV aje, sampaikan adik ke mana pun tak sedar” Aku tahu emak mula risau. Kakak sudah bangun dari kerusi dan berjalan keluar sambil melaungkan nama adik. Riak wajah emak menampakkan yang dia risau dengan ketiadaan adik di sekeliling rumah.

Aku bingkas bangun dari pembaringan. Dalam hatiku begitu berat untuk meninggalkan cerita kegemaranku. Emak mungkin perasan lantas menekan punat ‘off’ di TV jenama Singer pemberian kakak sulongku.

Emak sibuk ke bahagian depan dan belakang rumah sambil melaungkan nama adik. Begitu juga kakak. Namun kelibat adik tidak juga kelihatan. Ketika itu, kerisauan sudah bertandang dihatiku.

“Manalah adik kau orang ni” Emak sudah semakin risau. Sudah habis kawasan rumah dijenguknya. Di halaman, di bawah pokok manggis di tepi rumah dan di kolam di antara rumah aku dan nenek. Emak seakan-akan bimbang jika adik bermain-main seorang diri di kolam itu.

Jiran hadapan rumah sudah berkunjung kerana melihat kami semua di luar rumah sambil memanggil-manggil nama adik. Aku sudah mahu menangis kerana kelibat adik langsung tidak kelihatan. Ketika itu aku amat menyesal kerana tidak menghiraukan adik kerana leka dengan cerita Indonesia.

Kulihat emak sudah mengalirkan airmata. Jiran depan rumah turut sama mencari adikku dengan bertanya2 di rumah jiran-jiran lain. Aku sudah tidak boleh bersuara, sudah lemah sendi kakiku. Kebimbanganku membuatkan aku tidak mampu untuk berkata-kata, dan aku dapat merasakan rupaku pucat dan anggota badanku sudah menggigil.

Aku takut kehilangan adikku.

Hampir satu jam kami berkeadaan begitu, apabila tiba-tiba kelihatan kelibat dua orang kanak-kanak keluar dari kebun belakang rumah.

Kami semua menjerit kegembiraan melihat adik dengan langkah bersahaja berjalan ke arah kami. Aku lihat mukanya terpinga2 kehairanan. Emak terus meluru dan memeluk adik. Aku juga mahu berbuat begitu tapi aku hanya melihat dengan penuh kelegaan.

Setelah keadaan agak reda, barulah emak bertanya ke mana adik pergi. Adik memberitahu bahawa dia sebenarnya berjalan kaki melalui kebun belakang rumah untuk pergi ke kedai di kampong sebelah, bersama sepupu kami yang berumur 5 tahun. Emak memarahi adik kerana tidak memberitahu dahulu. Namun aku tahu, dalam kemarahan emak, terselit seribu kemaafan dan kesyukuran kerana tidak ada apa2 yang buruk berlaku kepada adik.

Dan pada ketika itu, perasaan geram pula terbit dalam hatiku. Tak pasal-pasal, aku dah terlepas cerita kegemaranku, aku berbisik sendirian. Namun, aku akui, adikku seorang itu berjuta kali lebih bermakna dari cerita Rano Karno itu.



Kini, di hadapan kami adalah insan yang sama yang pernah memberi kerisauan dan kebimbangan kepada aku.

Kini, kanak-kanak kecil yang membesar bersama-sama denganku, bertikam lidah, berebut barang permainan, bersama-sama terperangkap di dalam ribut puting beliung, dan banyak lagi yang tak dapat kuungkapkan di sini, adalah sama dengan pemuda yang menuju ke arahku
, sambil melambaikan tangan yang menggenggam segulung ijazahnya di Majlis Konvokesyen petang itu.

Untuk Midy, Sekalung tahniah dan semoga kejayaan terus menjadi milik kau dan kita semua.

Sampai sekarang aku teringin sgt nak tgk apalah agaknya kesudahan cerita Kau tercipta untukku tu.

Monday, 3 October 2005

LiFe GoEs On
...

Dah beberapa hari lepas, aku tak berkesempatan nak online. Sebabnye aku kan baru jer move in to new project site office...pindah2 rupanya prsarana blom complete. Network connection ngan internet connection lom ready. Hari Jumaat tuh actually dah ready, tapi time tu plak busy nak buat officewarming la, office cleaning la, terus la tak bleh nak catch up with all the blogging matters.

Bercakap pasal opis baru, ok tu memang la ok ... 31st floor, wah! berdengung gak la telinga ni haa..pastu pening2 lalat pun iye gak .. waklum ler before this paling tinggi pon tkt 5 jer ..

Bila pindah sini, aku dh malas nak drive, sebab nak jimat masa, tenaga dan belanja. So aku naik LRT, tapi LRT station tuh bukan ada kat sebelah umah aku jek..so nak menyampaikan ke LRT tuh, aku sekali ngan husband jer... hehehe..so bermula la era kami berdua bermotorsikal je.

Mula-mula bila husband bgtau niat kami nak bermotorsikal ke tempat kerja tu kat mak mertua aku, terperanjat gak la orang tua tuh..hehehe....dia kata la, apa hal plak kami nak naik motor pada hal keta ada, dua plak tu..dah la kami ni laki bini nih badan bukan kecik..so dia risau la kan..dia kata bahaya la for us ... dia kata lagi, lagipun kitorang kan tak pernah naik motor before..

Time tu aku senyum jek ngan husband...ye la..mak tak tahu, aku ngan husband bukan baru sekali ni nak naik motor, dulu time2 bercinta dulu, motor la kenderaan rasmi kitorang nak keluar dating.

Ni aku nk imbas kembali niii...

Awal2 zaman berdating tu, kitorang still keluar dating naik kenderaan awam je... most of the time memang naik cab sampai kat stesyen komuter Shah Alam tu, then sambung plak naik komuter, biasanya sampai ke subang jaya .. then naik lagi cab plak kalau nk ke sunway pyramid...mcm tu la.. kalau nak ke kompleks plak, naik je la bas mini pink tuh.

Tapi, beberapa bulan lepas tu, si dia dah berani pulak ngajak aku bonceng motor dia .. aku tolak je, bukan sebab apa, sebab segan lah.. kan ramai member2 nanti kang jatuh la air muka aku ... time tu si dia naik motor hoda ex5. Dia ingatkan aku tolak sebab aku segan naik motor dia tu.. tapi sebenarnya aku segan sebab bilik aku betul2 tepi jalan, so kalau aku naik motor, sah2 la kan budak2 bilik aku nampak pulak .. alahai mana nak letak muka niii ...

Tapi aku ni kerak nasi je.. lama2 aku ok je naik motor pun..ok gak naik motor, boleh la kitorang pegi jusco bukit raja instead of subang or KL. Nak ke situ, kalau tak naik ur own transport, memang susah sebab takder bas nak ke sana. Si dia lepas tu tukar plak motor dia dari honda tu ke RXZ plak. So selesa sket, lagipun actually kalau pakai baju kurung, better naik RXZ, lebih selesa dan sopan gitu...

habis dah mengimbas ....

So sekarang, naik motor balik, rasa macam muda plak kembali.. romantik maa..bila lalu balik kat jalan motor federal highway tuh...wah..terimbas segala kenangan silam (macam la lama sangat..baru jer dalam 5 ke 6 tahun lepas) .. so rasanya ada hikmahnyer la jugak kan? instead of kami membawa haluan masing2 macam selalu, sekarang kami bersatu, sehaluan walaupun cuma sampai ke PJ, sebab lepas tu aku naik LRT plak ke ofis, dia plak ke ofis dia terus kat PJ tu.

So today aku dah dapat balik blogging time dah..Wajiblah aku gi lawat2 blog2 biasa yg aku tengok .. blog MA, blog adik aku, blog kawan2 opis, blog member2 chat kat blog Joe..dalam dok tgk2 tu, laaa...err...kat blog noha nih, ada ke dia dok menge'tag' lak 7 things dot dot dot tuh kat sesapa penama2 kar sidebar dia....walaupon indirectly, pun dh mendatangkan kerisauan gak sebenarnya. Nak sahut kang dikata aku over2 plak, taknak sahut kang dia kata aku not responding ... nanti la aku fikir2 kan pasal tu..

nantilah...