Saturday, 31 May 2008

Farewell May 2008

lama tak update



ni pun tak leh nak story panjang, tapi before May ends, aku nak tulis something lah ..


22 mei lepas, Mauze, opismate aku selamat melahirkan baby lelaki yg comel ... sampai now aku lom tau nama, manjang tak finalised lagi si mauze nih... ni aku letak gambo baby dia ... mauze ada 3 anak dah walaupun dia muda setahun dari aku ... anak ke dua dia sebaya Lydia and anak ke 3 dia ni sebaya Idlan plak.. huhuu ... mmg topik anak je la kalau borak ngan mauze ... well, aku kena mauze dah dekat 8 tahun, sebab dia pon sama, loyal sgt ngan F*T*s nih ahaksss ...



So Congratulations Mauze and Azam for the newborn!





Masa aku menaip ni, aku kat umah abang ipar aku (abang husband aku).. kat Kulim. Anak dia, cucu sulong MIL bersunat so MIL ajak aku ngan hubby gi melawat .. and ada kenduri doa selamat esok .. dorang tgh bz2 kat dapur tu .. aku leh pulak update blog ... huhuu ... menantu mcm hantu ni la dia ...






Itu Muhammad Anwar Ridwan, anak buah (hubby) aku yang baru jer lepas sunat 2 hari. Kalau tak kerana husband aku sound, dia dah naik beskal dah.. sabar jek la bebudak zaman la ni kan ...



actually tak plan pun nak ke kulim ni ... memula MIL ajak SIL, tapi SIL's hubby takleh cuti so last call husband aku la kena bawak MIL ke sini .. aku OK je bukan aku drive pon .. dalam kereta aku bantai tidoq je pun huhuuh ... lepas isyak bertolak dr Klang, sampai sini kul 3 am kot, sbb ngan sesat2 segala .. huhuuh .. last sekali aku datang umah BIL aku ni, masa Lydia belum uno setahun pun ... Lydia pun lom ingat lagi ...



So bila sampai, Lydia mcm hairan gak ar, dia siap tanya, kita nak tido rumah ni ke mak? huhuuh aku kata iyelah, ni lah rumah abang War (anwar) ...gitu gini, kul 4 lebih baru tido ...



pagi lepas bfast, BIL ajak gi Sg Petani, saja jalan2 gi Jakel yg baru bukak kat situ .. wakakak .. jauh no aku gi jakel apdahal kat KL ada .. ekekeke .. saja la kannn ... sempat gak ar aku merembat 2 helai kain ela, ngan 3 helai tudung ... ahakss! ntah bila la nak hantar gi jahit ... kat rumah ada lagi 3 helai yg beli last year aku lom jahit ...pastu dah la kat rumah tu sumer kaler biru .. tadi pon nak beli biru tapi laki aku siap kata, biru lagi? opss.. aku pon tukar beli yg colorful gitu .. hhuuuhuu ... actually proses pemilihan kain nih tak best sbb aku sakit perut ... pastu toilet cuma ada satu jek .. berzaman nak tunggu ... hilang mood aku nak pilih kain .. tu yg dpt 2 jek ... kalau tak sakit perut, harus lebih dari itu .. ekekeke!



sambung next time ... slow beno nak upload gambo .. letih!






Saturday, 24 May 2008

Jom masuk bab AF sat ...

Malam ni Final Concert AF6 ... huhuhu! tak pernah2 le plak aku nak tulis psl AF nih ... actuallty this season i dont really follow AF diaries .. cuma concert jek i never missed so far ... so bila tak tgk sangat diari, i dont feel really attched to them, not like during AF3 dulu .. mmg sangat le mengikuti segala perkembangan ... sampaikan hampir semua blogs yg tulis pasal AF, aku baca .. kehkehkeh dasyat tak dasyat u ols!


Actually aku ni tengah tgk rerun AF Final COncert tuk AF5. Huhuhu, what special about this concert is because this is the last concert yang ada Aznil ... percaya atau tak, masa aku tgk concert ni dulu, aku nangis gak esp. masa Aizat sang 'Yesterday' and he dedicated that to Aznil ..meleleh gak le aku ekekek.. and percaya atau tak... bila aku tgk rerun ni tadi pun, sempat gak aku rasa sebak wakakakka.. dasar sangat kannnn ...


So, kalau ikut rank aku, antara semua AF, ni lah dia

1. AF3: Banyak sangat drama dalam tuh ... skandal felix/aqma, marsha flirt ngan mawi,reza gaduh ngan idayu, amelia yg DQ ... huhuuh pendek kata mmg full of dramas la kann.. kalau delinn masuk sini pon sure kalah DQ dia ekekek!. Aku suke Mawi, even sampai skang aku still suke mawi ..aku rs dia survivor.


2. AF2: Banyak bakat, aku suker Zahid tapi now tak suke dah .. suke masa tu jek lah


3. AF1: Natural, paling banyak airmata tumpah kat sini kot huhuuh .. ngan masa tu aku pregnant lydia lagik.. masa tuh aku suka Khai, tapi masa ni aku suka Nana plak sbb Nana pon survivor (ke sbb astro kasik dia can kerja kat ERA eh? kalau tak ntah mana2 dia pegi kot ekekek)


4. AF5: aku suka Mila!


dah itu jek... AF4 aku tak tau langsung apa nak rank wakakakka! mcm hilang terus gitu, nasib baik ada Rich yg glams ngan estranged dia ...


AF6, aku pon tak de perasaan gak .. huhuhu ... tapi, aku suka Toi sbb dia cool jek. Suara pun cool je tak de buat2 ... nadia aku x minat lah sbb gaya dia sepesen jek kalau kat pentas .. nubhan aku suka sbb stye dia kat pentas mcm hero2 korea ekekeke ..riz aku suka bila dia menghayati lagu2 balada ... stacy aku biasa2 jek ... suara sedap tapi aku biasa2 jek tak de la suker wakakaka!


paling tak best pasal AF6 ialah lagu2 yg dipilih mmg tak best! lagu2 mendatar jek dikasik.. huhuuh..lagu yg nmpk senang, tapi tak leh nak tunjuk power .. wah!(baca gaya stacy ye ...)


ha, dah habis review aku utk semua AF ... wakakakak! tak reti aku nak review detail2 mcm Jijo ekekek ... dulu, blogger paling aku suka dalam hal2 AF nih is ... ala sapa eh nama dia aku lupa ... dah jadik lawyer kot budak tu .. dulu dia law student kat UiTM .. Jijo, ko tau tak nama dia?? bg tau sket ...

Tuesday, 20 May 2008

Semua dalam Satu

hah! blame this book for not allowing me to update here! :-) .. oh actually blame cikwok-cikwok ni, coz their promo for PS I Love U, made me going to MPH to look for it.













Too bad, the cover page of PSI Love U is the pic of hero and heroine for the major motion movie of the same title, yg aku x begitu berminat, kerana di mata aku, dia tidak hensem! so mati terus selera nak baca buku tuh ... maybe later!





and i picked this book instead. Never read Cecelia Ahern's before and Where Rainbows End is actually different from other novels i've read. The whole plot is written in either notes/letters or SMS/emails ... ALL chapters were consist of notes and letters! i like! one of the reason is because it looks soooo familiar lahhh!!! like my time je tew! notes passing gitu kan.. so sweet!





I havent finish it yet, err.. well actually i purposely reading it slow ... takmolah habis cepat sangat ... nanti nak carik buku2 dia yg lain pulak! huhuhu! mana ada bajet dek non! have read half thru it, and so far its not a mistake lah buying this book ...







on another note, my boy idlan is now 3 months old. 100 days old to be exact. everytime ppl looked at him/his pic, they will asked where does idlan got his face .. one thing for sure, he didnt hv his father's look, and so far not mine either ..hehehe ... ngan dimple dia lagi .. oh sweetlah my boy idlan (mode perasan) ..oh, he got his father's skin color i guess and am ok with it .. biar macho lah anak teruna mak ni ... is there any theory/rules that said that baby must follow his mom's or dad's face? :-)





cant wait to see him crawling ... but so far there is no sign that dia nak meniarap pun ..huhuhu! mak tak sabar ocayyy! by he should be lifting his body to left and right (mengiring) ..but still lom lagi .. lambat kot, its okay, i sedia menanti walaupun tertunggu-tunggu ...












owh! part gelak mmg he's the champion! well, tatau camner dia bleh banyak gelak, coz as far as i remember, during pregnancy, i byk nangis ..oopss! huhuu... bagus lah baby byk gelak .. sejuk mata mak memandang .. balik kerja terkam idlan terus hilang penat ...










what about Lydia? to summarize, she loves school so much, she sings a lot, she loves to tell stories about her friends ... there's this boy that his name is always being mentioned. .. balik rumah je, sure mentioned about Abang Ajib ... huhuhu! aku dah tgk abg Ajib tu, alahai kecik2 gitu abang plak dipanggilnyer .. but i learned that Abang Ajib is her classmate, same age ...








Now we dont get chance to hold our remote control anymore. Berebut remote ngan Lydia! tak pernah terlintas masa ni akan dtg, this soon! hehehe ... dah besar anak aku rupanya (read: dah tua aku ni)







She choose her own dress more often too .. most of the time, she prefers baju kurung ... esp for wedding occation. This is my conversation with her at my friends' wedding:-




"mak, nanti lain kali, kalau ada kawen, Lydia nak pakai baju mcm mak.."



and when she saw me ironing her baju kurung, her question was,



"mak, lydia nak kawen ke?"



huhu! anak daraku berangan nak kawen kekdahnyer!




She has more ideas to show her love to her brother too ... i hv to watch her whenever she's alone with idlan ... kang bila geram dia datang, habis tangan adik dia di hayun2 ikut suka hati ... wat saspen je .. but i understand she loves idlan and she knows both of us love them both very much ...






that makes us happy family .. Alhamdulillah ...



Tuesday, 13 May 2008

update kosong

I've been too long isolating myself with report development activities for the past 6 months, i saw no one but my working team .. and do no other than coding and scriptinng ... lama2 busan gak ...


when sol asked me to join her training session ... i thought it will be fun ..meeting ppl again, i mean outside ppl .. and agents plak tuh ... when entered the training room, gosh! those are the familiar faces that i know before, when i was the acting team lead la kekonon kannn ... one of them even remember me in my early pregnancy at that time when i chaired those meetings ... well, time flies so fast .. she looked suprised when i told her my baby is already 3 mos old ...


if u ask about the training, it was a headache honestly. banyak betul plak prob nya ... muka kena tebal habis .. tapi, despite all the errors tu i actually enjoyed the session so much. maybe coz it has been too long not meeting ppl .. masa wat report tu, mmg crtical sgt sampaikan i skipped all meetings ... came in late and went back very very late almost every nite.. with me pregnant plak tu .. huhuhu.kenangan habessss!!! then, came UAT.. giler betul variances punyer banyak!!! mmg serabut habis hidup masa tuhhh ... and i was saved by the bell.. eheheh.. aku beranak masa UAT logical day 2 rasanya ...


when i come back, still UAT lagi, tapi dh round 5 dah ... and variance pun tak ada lah byk .. tapi byk clearance need to be done .. fenin gak but luckilyla i got an effective team members .. even dorang tu junior, tp kerja tip top kekdahnyer... kiranya tahap speed kerja tu dah slowing down le ... or shld i say, agak membosankan plak huhuuh ...


semalam and today, happening habis ... syok plak , ditambah ngan agents yg kepala giler2 .mulut pun sama laser .. cuma telinga kena tebal le kan .. sbb aku kan solution provider, so benda2 sumer, kena la pandai cilok wakakakka ... takpe, aku dh lama sgt kerja ngan jenis yg kaki cilok ni.. sampaikan aku npon dh ada skill tu .. :-)


ok dh dulu lah ...

Wednesday, 7 May 2008

Sengal Sangat!!




daripada last week aku dok masuk kuar bank, konon2 nk bukak saving accoung tuk idlan.






last week, aku gi balai asnb bawah ofis aku ni .. konon2 nk bukak akaun ASD utk idlan n lydia .. then baru ingat rupanya 6 months old baru bleh beli unit .. so aku register lydia je sorang .. beli 500 unit je pun ...




so bahagian idlan, ingatkan nk masukkan saving account je lah sementara nk tunggu dia 6 bulan ... kang aku pegang, harus la tak lama bertahan .. duit daripada sedekah2 orang ramai sejak dia lahir semua aku lom masukkan bank ... tuh yg aku seriauuuu jek tu .. ngeh ngeh ngeh ..wat saspennnn jek kann ..






aku ingat nk registerkan yippie account jek tuk idlan. dapat le tabung free ... okke le tu ... so last week gak aku gi maybank ampang park .. sampai sana, memula Q tuk ambik borang, budak counter borang tu tanya if i hv an account with them. aku kata ada, so dia kasik borang, aku isi






after 10 mins isi borang, aku ke kaunter tu lagi ..kali ni nak amik nombor plak.. the same question was asked, whether i hv an acc ngan dorang. aku kata ada ..so dia soh aku letak forms tuh dlm tray kat satu meja sorang mamat nih ... and dia suh aku tunggu dipanggil ..


after about 21 mins gitu, aku dipanggil le .. aku dah readylah kuarkan birth cert idlan sekali ... pastu dia mintak pulak business card aku .. aik? apsal le plak? aku punyer business card mmg tak refill plak kat purse dah habis ... aku kata takde ..dia kata, pass/employee kad ada tak .. aku pun tak bawak gak ..aku pelik apa ke he nyer yopp yg korang dok mintak benda2 tuh ... sengal! aku tanya kat budak tuh, then dia sexplain le ..rupanya skang nih dorang cuma terima orang bukak account tu, yg duduk/kerja berhampiran ngan branch tu .. lorrrr..gitu ker ..patut ar mintak name card segala ..adehh..


so i ols pulang ngan hampa ...


semalam, nenek husband aku meninggal dunia, so aku ngan husband pun cuti lah ... lepas dah selamat pengkebumian, kitorang wat le segala proses bank gak .. sekali lagi aku pegi bank, kali ni maybank kapar aje lah ..sure boleh sbb mmg dekat beno ngan rumah ... sbelum tuh aku gi ATM dulu nk kuarkan duit la kononnyer kan .. tapi hampa gak, kad aku machine takbleh baca.. hmm aku tak la hampa sangat sbb mmg aku nk masuk dlm pun ..so sekali lah boleh tanya psl kad aku ..

kad dalam, aku gi kaunter nombor tu .. utk amik no. giliran bukak acc idlan.. rupanya, budak tu jawab, dah 2 jam SYSTEM OFFLINE!!!! GRRR#%#%$&!!! memang aku bengang giler!! SENGAL la dorang niii .... apa ke he nyer yeop!!!! dah tak boleh nk wat cam ne kan... so before aku blah tu, aku suh dia check kan kad atm aku .. pastu dia kata .. NAK KENA BAWAK PASSBOOK!!!! ADOIIIIII mek stressss occayyyy!!!!!!!!!!! dia kata, problem tuh salu jadik kat accountholder yg tak update passbook dah terlalu lama.. dia kata chip dah berat sgt coz too big amount tak diupdate ... gitu le lebih kurang ... ala2 data jammed gitu kot ..






last2 happah pon tarakk!!!!!!!!!!!!!! dasarrrrr sangattt!!!!!






ermmm ... ntah bila lah lagi aku nak gi bank nih ...






tu jek cerita sengal aku ..






salammm

Thursday, 1 May 2008

FOC

Semalam, aku balik dr ofc, mcm biasa ikut lah segala2 mak nenek tol kat KL nih ... punyalah takmo lewat sampaike rumah kan...


masa kat NPE, kat 2nd tol nk kuar ke Sg Way tuh baru aku perasan yg balance yang aku amik kat 1st tol tu rupanya ada yang koyak. Note 5 ringgit tu koyak kat atas ... koyak teruk jugak lah ... geram betul aku sebab dorang kasik kat aku duit camtuh .. so aku punbagi duit yg sama ke tol yg kedua tuh ...


As expected, budak tol tuh takmo accept duit aku. Walaupun aku dah agak,tapi still aku tk boleh terima .. aku katalah aku dpt duit tu daripada NPE gak .. so aku kena lah pulang balik .. dia kata tak boleh, nanti bank tak accept .. arghh! mek tensi!!!!


Kat belakang aku tgk kereta dah panjang bersusun tunggu aku lepas .. adeh .. tapi aku tak peduli.. aku till nak bagi duit tu kat situ .. aku kata aku dah takde lagi duit nak byr tol..itu jek yg ada ... budak tu kata, kalau aku nk pulang, pulang la kat tol yg bagi aku .. sengal! aku kata le sure dorang pon tak accept gak ... urgh!


budak tuh dok tanya kat sapa ntah ngan walkie talkie tuh ... aku dah berdebar2 dah.. seram la plak sebab kereta belakang dah panjang beno .. pastu camner kalau dorang nak check purse aku? hahahaha!!! maan la tau kan? harus la kantoi aku actually baru lepas kuarkan duit bonus aku tuh ... muahahahaaa.. buat saspen je!


Bila aku tgk belakang kereta dah panjang, aku rasa guilty for being so selfish plak ... tapi, takkan aku nak mengaku plak aku actually ada duit? ermmm adeh ego la plak ... so aku tatau nk wat apa..aku pun konon carik la syiling dalam kereta ..aku tau mmg aku byk syillings dalam tuh .. aku amik segenggam syilling ...nk kasik le kat budak tol tu .. tapi before aku buat camtu .. dia kata


"Tak pela kak.."


"tak per mcm mana?" aku masih seram nih, kot dia kata tak apa kak, akak berenti depan tuh sambung discuss ke kann ... rupanya, dia kata


"Tak apa lah kak .. tak payah bayar..."


gulp! lagi la aku rasa guilty .. dan dalam rasa guilty tu .. aku terus jek berlalu pergi tanpa berkata apa2 .. aku tak cakap pun terima kasih ...kenapa ntah, mcm berat mulut aku nih .. sbabnya aku geram dorang kasik duit tak laku kat aku, tapi at the same time aku rasa guilty plak, sbb kang budak tu sure ingat itu just alasan aku takmo bayar plak .... tu yg aku pegi camtu jek ... tak terbagi pun duit syilling tu sumer ... mcm blank je otak aku .. and dalam perjalanan tu .. seram gak aku kot la ada orang tunggu aku kat mana2 simpang ke kannn .... huhuhu ... mek dilanda keresahan deknon!!


So hadek2.. lepas dapat balance kat mana2 tol, sila la check dulu ehhh... kang sendiri rasa nyesal huhuu ...


err... kalau ada di antara korang yg mmbaca, terlibat dalam barisan yg panjang sementara tunggu aku tadi .. ampunilah aku ehhhh .... huhuhu!


sekian...