Posts

Showing posts from April, 2010

Perihal Fahren dan penyusuan :-)

Image
Salam,

Fahren dah hampir 3 bulan ... dan yang terbaru, dia dah banyak senyum :-) memang best bila tgk baby senyum wakaupun takde gigi, kan? tapi bila aku agah dia tak berapa senyum, kalau kakak dia or abang dia or bapak dia cerita2, senang je dia senyum .. bila dengan aku je, mula la mulut dia terkumat-kamit .. mintak susu ...



Hmmm .. lama dah tak story pasal kisah penyusuan Fahren ni kan? Malas lah aku nak buat saparate blog such as fara on the pump tuh .. huhuhu! cuma orang-orang tertentu jek leh maintain blog banyak2 nih and keep all updated! mek tabik u ols (sambil jeling deo dan delinn) ... ! aku ni satu blog pun hampeh nak update ...


Fahren masih lagi maintain menyusu dengan susu ibu. Alhamdulillah :-) So far tak ada lah problem kurang makan walaupun ada gak suara2 kiri kanan yang stil tak caya anak lelaki boleh cukup tanpa susu formula. Aku just senyum sajer ... aku kan masih baru dlm BF, jadik aku malas nak cakap berdegar2 sangat pasal ni ... aku sendiri pun berserah pada Allah a…

My Girl

Image
"Mak, Kat sekolah Lydia suka la kat Izzat"

"Izzat? sapa tu?"

"Kawan Lydia, budak lelaki"

"Kenapa suka dia? sebab dia pandai ke?"

"Tak lah"

"Habis tu?"

"Sebab dia pacak"

huh? apakah pacak??

"pacak tu apa?"

"Rambut dia la mak, rambut pacak .. Lydia suka!"

OMG! patut ler kalau dia mandikan Idlan dia suka jek wat rambut idlan mcm trojan ...

Macam nih kot rambut pacak tu???


Kemain tau dia ni kecik2 tau rambut pacak bagai!

swing swing!

Image
Aku salu berangan nak ada buaian kekacang kat luar rumah, so aku leh baca2 novel sambil berbuaian di petang2 hari yang nyaman .. cewahh ..
aku berangan nak wat pergola utk gantung buaian tu ..tapi sampai now pergola tak terbuat2 .. tapi aku dah beli buaian cuma now dah berubah sbb ada tiang so tak perlu gantung lagi .. mmg syiok! aku nk yg mcm kat atas ... tapi malas nak carik2 ..so dapat yg mcm below pun oraits lahhh .. :)



Kesal

sejak masuk kerja, aku balik on time almost everyday. sharp pukul 6 aku bangun tinggalkan meja dan gi amik susu dlm fridge and gegas2 jalan tanpa control2 laju jek ngan kasut buruk aku tuh .. sampai parking dah around 6.15 gitu terus lah aku memecut .. tapi kereta skang tgh problem ngan RPM ..susah betoi nak pecut ..asyik terkedek2 jek..kengkadang enjin mati .. worse, masa tgh jammed2 tuh ler enjin mati ..arrghh aku tak kisah and takder rasa panik dah.. aku pun now dah tak pasang aircond dalam kereta sbb nak kurangkan mati enjin tuh .. nak kena tunggu wekend baru nak bawak gi workshop or maybe nak kena gi proton nak set bali RPM tuh .. tak pasang aircond and pasang radio pun kuat2 lah sbb nak lawan bunyik2 kenderaan lain.. resultnyer kepala jadik sakit la pening la sbb radio kuat ..ok itu tak per..sampai je rumah ngan jem nyer ngan kadar pecutan pon tak membantu..biasanya paling awal aku sampai is 7.20 kot .. kebiasaannye 7.45pm.. aku kena berkejaran n tak sampat nk singgah2 beli2 foo…

Monday's Update

Weekend was quite gloomy for me. Mood memang sangat hampeh. Saturday morning sampai ke afternoon we just stayed home. Thank God ada anak-anak yang menjadi penghibur.. ego pun rendah sikit bila anak2 ada .. Alhamdulillah ..

Thank God juga my sis called and invited us for BBQ session at her place. Everybody in family of my side were there ..except for Ana who couldnt join sbb dia ada event at her school. Kesian dia mesti dia nangis sbb tak dapek nak makan lamb tapi dia feveret ayam .. huhuhu ..


Sunday, bawak anak2 gi potong rambut .. and aku decide utk potong rambut jugak. lps tuh gi beli aircond utk bilik Lydia .. after tht beli plak double decker bed utk bilik Lydia jugak ..tp semua nya bayar jek barang hantar next week. Then ke carrefour .. tak beli apa2 pun ..


Today morning pun mood aku masih weng. So sampai je ofis ala2 muka seposen. Kak Haniza from HR came to my desk and thank God, from her i got this info.. actually nursing room is available kat level 2. ada bed and fridge lagi dala…

kerja lagi

Image
Hari Isnin lepas, aku masuk kerja lepas 61 hari bercuti. 60 hari maternity, 1 hari aku tambah sbb nak start on Monday.


Pasal kerja .. ok lah tak banyak pun yang aku nak kena catch up .. ada gak issues yang sejak aku lom cuti sampai la aku dah habis cuti still lagik ada and aku gak kena sambung .. hampeh! Some users are just tooo demanding sampai tunggang terbalik nak meet their requirement .. By Tuesday, aku dah rasa mcm dah kerja sebulan jek .. ok thats about work ..


mcm yg aku mentioned before, kali ni aku akan terlebih busy kat opis memandangkan aku kena ada schedule utk nursing. Maklum lah now am a nursing mother! cewah poyo noks! pagi2 aku dtg, terus gi kat iris, our dept's MO and asked her is thre any nursing room for nursing moms .. and jawapannya adalah mengecewakan aku .. TAK ADA .. aku pelik jugak, masa kat bangunan lama, kat CP tuh ada plak bilik tuh .. but kat LYL nih tadak la plak .. hmmm maybe i shld ask for one? urghhh lemah aku bab nak mintak2 nih .. huhuhu takut lah…

Wonderful Thursday

Image
Yesterday was a wonderful thursday, the 1st of April. No April fool of course thank God I guess people nowadays are getting wiser and do not really play those stupid games of fooling people around anymore..

Dear husband took a day off, and I am still in my maternity leave, and we still sent our kids to school/babysitter. We had the whole morning for ourselves.

he went to car's workshop. Kancil needed some fixing. Same time, I went to Post Office. Both our driving licenses hv overdue since 2 weeks back. I renewed mine, and his. Next time I wont go to PO Kapar. The Q was long. I wud rather go to PO in amcorp Mall or in Giant Shah Alam, with same no. of counters, I dont hv to Q.

I finished in PO about 20 mins later (renewing process took less then 5 mins, the rest were waiting time..hmmm), and headed to workshop to fetch him. We went to some renovation shops. Nothing much on that but we managed to get few appointments for contractors to visit our house and get us the quotation.

Its nothi…

Rutin berubah bila anak bertambah ...

nowadays Lydia nak bawak bekal to school so i hv to prepare breakfast lah so leh dpt bekal utk dia gak. menu depends kat mood aku dan masa aku le .. kengkadang simple esp. bila Fahren nk berlama2 plak menyusu. Standard sarapan mcm masa aku kecik2 le .. jemput2, lempeng, nasik goreng ... Pagi tadi, aku just goreng pisang jek ..


Rutin harian aku dh berubah sket sejak fahren lahir, esp lps aku decide to exclusively BF him. Mcm yg disyorkan by experience BF mommies, aku kena la berdisiplin and stick to the same schedule utk mengepam. schedule aku so far siang 3 kali 10am, 1pm and 4pm .. and malam 11pm before tido, then hv to wake up around 3am .. tp byk kali gak aku missed kul 3 am tuh esp. bila fahren dh bangun menyusu kul 2 ..mmg aku terus terlajak tido sampai kul 5 bila again dia nk susu ...



and my day will starts right after tht .. wat bfast, gosok baju, ngan nak prepare all the bags. 3 orang ada 5 beg, boleh? huhuhu .. 3 beg baju, 1 beg skolah and 1 beg EBM. kalau aku rajin aku prepare…