Posts

Showing posts from 2009

2009 dikenang, 2010 disambut

Image
Detik-Detik 2009:
Gembira: may: 3rd pregnancy confirmed may: Hal tukar nama rumah settled
Cemaskan/Sedih: Sep: Gegaran kat ofis due to Earthquake kat Padang Nov: Mak sakit kuat
Kewangan: Much better lah .. tak ada penambahan hutang (in CC) and banyak plak kurangkan hutang yg ada ... Alhamdulillah ..to continue 2010 sampai lah hutang jadik ZERO! insya Allah boleh .. bestnyer tak sabar!
Percutian: 7&8 Feb: 2 days @Cameron Hihgland 20&21 Jun: 2 days @Port Dickson So sikit laa cuti2 this year! next year kena plan banyak sket cuti tapi ada baby kecik sure susah gak nak cuti jauh2..hmmm we'll see
Perkara baru: Feb: Photoshoot with GLC friends @WOW white tudio Apr: enrollment to FF - tapi stopped after few months due to pregnancy Dec: enrollment to Kelas Menjahit -- best giler 1st time guna mesin jahit industri huhuhu! --will update more on this once classes is over this weekend .. :-)
Nampaknyer, nothing much happned in 2009. Of course many things happened tapi maybe semua just average kot .. ta…

Kehilangan yang tak terjangka

Hari ni Khamis ...

mengingatkan aku pada perkara yang berlaku pada Khamis lepas ...
Masa tgh kusyuk ngadap kerja, hubby texted me

"abang kena gi JB ... maybe tak sempat balik awal amik anak2 ..."


aku pelik juga .. jarang2 sangat kilang dia suh dia outstation .. paling jauh dia outstation pon just sampai rawang jek .. then apa kes dah kul 11.30 baru nak gerak ke JB? kul brp plak nak sampai?? aku terus la call dia ... time tu dia dah kat area Dengkil .. so aku ingatkan dia naik flight tapi tak .. dia naik kereta with 5 others.


Around 6pm aku called tanya if he has made a move back to Klang .. tapi dia kata still kat JB and maybe will start at night .. konfuse aku .. apa la kerja sampai ke malam tuh .. urgent sangat ker kannnn??? and bila aku tanya lebih2, dia mcm malas nak citer and keep on saying, " nanti sampai rumah abang cerita .." hmmmm aku mmg dok fikir yg sure dia tgh dgn boss dia and dia malas nak bengang2 ngan boss dia sbb kena pegi JB takde notice gitu ...tatau …

Cerita Check-up

I went to see gynea this morning and had to wait for about one hour before my turn came because doctor ada delivery case. bestnyer saat2 bersalin tu aku still leh rasa saat2 sejurus lepas kelahiran Lydia dan idlan. Lydia lahir pagi, idlan lahir petang .. hmmm and now tak sangka aku akan merasa balik saat2 tu .. I really hope its going to be smooth as both my delivery experience before. :-)

By the way, me and baby are both healthy kata doktor this morning. My weight doesnt increase at all since last month's checkup .. menjadikkan jumlah keseluruhan kenaikan sejak awal pregnancy maintain saja kepada 4.5kg .. but to my suprise, my baby weight is increasing! amboi camner tu? leh plak gitu ehh ... and byk plak tu dia naik .. last month berat dia baru jek 1.7kg .. after 4 weeks, dah jadik 2.4??? wow!!! sungguh ku tak caya .. dokter kata ada kemungkinan aku akan deliver earlier than the expected due date.. so by end of Jan tuh dah kena ready dah .. OMG! I havent done any shopping pun for …

A Walk to remember ..

Image
Sangat ler cepat masa berlalu, kan? rasa mcm tak terkejar aku nak update blog aku ngan kisah2 terkini yg berlaku dalam kehidupan aku .. cewah!

Now ni tgh best sbb manjang kita dapat weekend yang panjang, kan? dalam december nih every friday kiter cuti, kan? yey! i like! and almost every weekend aku ada aktivity ... Diana ngan Mas dah pun update pasal aktivity outdoor kitorang tapi aku pun terasa nak update the same.


Well ... seperti yg korang tau, aku kan tgh berbadan dua ni .. ekeke! this week dah 34 minggu dah .. dah masuk bulan terakhir dalam trimester terakhir .. :-) tak lama lagi kau akan bergelar mak kepada 3 orang anak .. hmmm ..


Aku ni, nama jek anak nak masuk 3 .. tapi kawan2 aku anak2 dara lagik okeh! menjadikkan aku pun terasa mcm anak dara oppss .. maksud aku menjadikkan aku rasa energetic mcm dorang ler .. in a way, am still young despite my age and with more kids :-) hoh! perasan hamek ko!


Kawan2 aku, geng2 GLCians aku tuh .. mmg sangat aktif bergerak okeh! ada jek benda2 yg…

santai sabtu

Image
Best gak tgk blog member2 dok tayang photos deco for christmas kat mall2 ... so sabtu tu ingatkan nak pegi byk2 mall nak tgk christmas deco .. tapi bila sampai kat bandar kinrara umah abang aku pon dah almost kul 11 am ... lepak sana sbb mak kat sana .. sampai le ker pukul 5 gitu .. hujan lebat kan mmg syiok melepak ngan family ... :-) kesihatan mak, Alhamdulilah .. walaupun still terbaring je .. tapi dah boleh mengiring ke kiri dan kanan sendiri tanpa bantuan .. aku tgk mak pun dah ceria sikit .. :-) mudah-mudahan mak makin sihat dan boleh bangun dan berjalan macam biasa :-)



so kul 5 lebih tu baru ler gerak .. tatau nak ke mana .. bila tanya lydia, dia terus kata nak gi kedai buku yang boleh duduk2 .. aku tau sure dia maksudkan MPH kat Midvalley tu .. situ je la yg salu bawak dia pon (errkk selalu as in setahun 2 ke 3 kali jek wakakaka!) ..so kami menuju ke sana jek lah .. ALhamdulillah traffic tak teruk maybe ramai orang lepak rumah je sbb hujan plus dah lewat petang ...


sempat gak tg…
Image
antara bahan2 yer puan puan ...

antara yang terawal .. busan lah nak sampai ke 20 btg pun rs busan ya amats dah

hah, dah siap :-) .. tak sereagam pon beno nya .. kalau belek satu2 nampak le herot berot dia :-)


Hah, cuma tinggal nak letak telur sajork ...


sekian dulu yach! huhuhu

kerja semula

Hmmm ... hari ni masuk kerja balik after 2 weeks block leave. Lemau sungguh nak gerak ke ofis this morning. After few mins drive je mata dh nak terkatup ..tau je la bila cuti sure masih atas katil lagik huhuhu ...

tapi kejap jek rasa mandom tuh .. sampai opis, first half an hour tuh mmg ler blank habis.. baca email yg banyak tapi kepala takbleh nak compute huhuuu ... tapi bila dah kul 11 tuh baru ler datang rasa bekerja tuh .. terus rasa mcm dah kerja seminggu

Weekend semalam ni letih ya amats .. Friday tu pagi2 gi check up kat DEMC .. dah 30 minggu dah .. mula la ni rasa tak sabar nak deliver .. sakit sana sini dah makin menjadik2 (mengada2 pon iyer) ... duduk atas lantai paling lama 10 saat lepas tuh sure sakit bontot la, sakit pinggang la .. segala2nyer sakit ... teerus jek dalatang kesedaran nak minum susu banyak2 .. doktor kata everything is fine ..itulah yg aku harapkan ... semoga semuanya okay ngan pregnancy aku ni ..

Lepas check up tuh aku gi UNISEL jumpa Edina amik cupcakes yg …

bacdated pics

Image
Sementara aku tgh ada mood nih, meh la aku share sket old pics nih ...



1. Masa hantar kak Sham ngan abang Zainal - kat airport Senai


2. Crowd kat airport Senai

3. Pic masa Farewell Dinner one of the manager yg kena relocate ke singapore .. tuh aku ngan esther and anjali ...


4. Team members ... ramai tak dpt masuk dalam pic and ramai gak yg tak attend.

Cuti

Apa la penyakit malas update blog ni teruk sangat melanda aku ... jenis yang memang LANGSUNG TAK DAYA nak berfikir apalah nak ditaipkan kat sini buat tatapan mereka2 yang menatap .. :-)


Oh by the way u ols,


Aku tengah dalam cuti. Ops, belum lagi cuti pantang bersalin yer u ols ... karena aku baru saja dalam minggu ke-30 ... masih lama lagi nak cuti bersalin .. masih maintain jek gi kerja pakai baju kurung ... sebolehnya aku malas nak pakai baju pregnant ke opis tu .. sebabnya ialah aku rasa baju2 pregnant aku PUNYALAH OUTDATED ekekeke .. mcm nk kena tukar ngan latest fashion sket .. tapi nan ado bajet nak shopping baju pregnant .. maka pakai je la baju kurung yang always evergreen tu kan u ols??? aci kan???


Oh, kan pasal cuti .. aku dalam cuti selama 2 minggu .. yang dah tinggal 3 hari je lagi ...cuti wajib atau block leave ... 10 hari wajib diambil secara direct .. ataupun tak kisah la nak amik 7 hari ke, asalkan bila campur ngan sebarang cuti umum, jumlah menjadik 10 hari .. maka, aku …

Dulu dan Sekarang

Wah wahh .. bebudak sekarang kannn .. memang advance ...

Semalam, kakak aku call, tanya pasal PSP .. haruslah demand dari Iman tu lps dapat 5A ..
Tadi kakak ipar (biras) aku plak called, tanya pasal range harga netbook ... dia kata anwar demand nak netbook utk 5A dia ...

Then aku tgk status FB anak LB and Arc pun demand netbook utk 5A dia...
aku percaya raaaaamai lagi kat luar sana anak2 yg cemerlang tengah senyum2 lebar tunggu hadiah dari parents ... ofkos yg tgh tunggu tiket nak gi disneyland pon ada ... kelllassss nyerr!

:-)

mmg zaman skang trend mcm tu kan?? dan aku terpaksa membayangkan apalah agaknyer trend hadiah masa Lydia amik UPSR tahun 2016 nanti???

...

indah khabar dari rupa

Bercelaru betul otak aku bila nak mula menaip. Terlalu banyak nak dishare, tapi dah mcm kekok nak menulis .. Semua macam wayar2 yang berserabut dalam kepala aku ni ...


kat ofis aku ada 3 org budak baru join team aku.


yang sorang ni, tak de la budak pun sbb dia lebih kurang umur aku la jugak. Anak pun dah 5 tahun sebaya Lydia. Before dia join, aku tgk resume dia bukan main mengancam .. travel sana sini .. pernah kerja kat milan, kat dubai, dan mcm2 lagi ler negara.. experience pun mcm hebat jer ...


1st day dia dtg, aku kena jadik mentor dia .. which aku rs mcm tak sesuai la kan .. who am i if compared to experience yg dia ada kan ... tapi rupanya tak de la hebat mana .. merangkak2 jugak dia .. not that dia tak bagus ... cuma tk de le sebagus yg digambarkan dalam resume tu ... Quite streeful jugak aku at times .. in the first 2 weeks dia join tu .. byk betul kerja aku terpaksa ignored just to guide her. She sits with me all the time ... tapi aku kenalah sabar kan .. mana ada orang terus pa…

perlu risau tak ni?

beberapa weekend yang lepas, masa aku tgh leka peratikan anak2 aku bermain2 ngan cousin2 dorang kat rumah MIL .... aku perasan perbualan dorang,

Lydia, Aishah dan Zulaikha ... budak2 tuh sebaya, and kebetulan masing2 tgh kelek beg .. ntah beg apa2 je pun jadik le utk dorag wat main berangan2 ...

aishah, membawa beg laptop aku,

"oklah, saya nak pegi sekolah naik bas, saya pergi dulu yerr"

kemudian adiknya Zulaikha sambil membawa beg apa apa aku aku perasan plak ..

"Saya pun nak pergi sekolah, tapi saya nak naik van ...."

dan datang Lydia, dengan gaya lenggang lenggok, bawak handbag aku digalas kat bahu, pastu satu lagi paper bag kat tangan


"Saya tak nak lah pegi sekolah, saya nak PERGI SHOPPING ..."


Aku confuse.

anak yang semakin membesar :-)

Image
idlansyah, 1 year and 6 months old on the date pic was taken - 29 august 09. Now dah mula banyak vocab yang keluar dari mulut dia ... cuma takleh lawan kakak dia la ... aku rasa masa lydia setahun dulu dah kuar ayat mcm buku citer dah .. but idlan nih cool and steady jek ...


This was taken 2 weeks ago in wedding of my sister's SIL. Its so difficult to take photo of them together .. kalau sorang ready, sorang mesti tak ready, most of the time both pun tak ready ..

Deco for deepa raya at ofc

Image
Pic2 taken while preparing for Inter dept deepa raya deco competition .. competition will be on thursdayMostly done for deepa since easier to find all deco items in market .. raya punyer deco byk dah pulang kat supplier coz raya dah abis lor ... its good to see ppl from diff races buat benda2 fun nih sesama ..





mula2 aku cuma niat nak nyebok2 and nak tumpang amik gambo jek .. tapi last2 aku pon tertolong huhuhu ... walaupun aku terpaksa jek sbb dorang wat menda2 tuh sebelah cubicle aku .. harus la kena merajin2kan diri kan??



since only 2 of us are malay girls (me and dayah) are in the team, so kitorang ler kena wat kelongsong ketupat tuh .. itu jek la pon for raya part... nak bwk pelita bagai maleh la plak .. mana yg ada jek la ... janji participate katanyerr ...


and hope more pic when we make rangoli esok ... huhuhu never seeen it in real before .. so agak teruja la u ols!



22 weeks

OK dah la dulu pasal hari raya .. dah habis meriah entry before ni :-) let get back to current days .. ada few things to update here :-

- Last weekend aku and adik beradik emergency balik kampung sebab mak sakit tenat. Alhamdulillah, sekarang dah beransur pulih walaupun masih belum stabil .. Kawan-kawan doakan lah semoga mak aku sihat ye ..thanks :-)

- Last week aku jumpa doktor Mazita .. utk check up pregnancy aku .. :-) kena sound sedas dengan doktor sebab lepas 1st checkup lebih 2 bulan lepas, aku dah tak datang lagi tuk wat check up .. dia kata amboii mentang2 dah anak ke-3, wat selamba jek .. syiannn baby tuh .. errkk wahai baby dalam pewot, bukan niat mak nak abaikan check up tu .. tapi mak rasa sihat walafiat je .. sampai la last week tetiba rasa banyak betul baby gerak2 kat dalam .. pastu dah lost count dah .. berapa m inggu la sebenarnyer umur baby mak kat dalam nih ... :-) rupanya baby mak ni dah 22 minggu (minggu ni) Alhamdulillah, kami berdua sihat2 je ... satu lagi doktor s…

Aku Suka Sambut Hari Raya di Batu pahat

Image
Salam Aidilfitri lagi! :-) entry lepas aku citer pasal ketupat eh? huhuhu .. this entry nak citer lain plak, tp still lom habis lagi raya aku, okeh?



Arwah bapak cuma 3 beradik ... Sejak arwah meninggalkan kami lebih 24 tahun yang lalu, kedua-dua pakcik aku (gambar) sudah kami anggap sebagai ayah kami sendiri.

Wak Ajis (kanan) ialah abang sulong arwah .. sementara Acik (kiri) adalah adik bongsu arwah. Wak Ajis tinggal di kampung yang sama dengan kampung aku di Batu Pahat, sementara Acik tinggal di johor Bahru.

Sejak arwah bapak tiada, sudah menjadi kelaziman kepada kami sekeluarga, untuk berkumpul dengan wak Ajis dan anak-anaknya di awal pagi hari raya, sebelum solat hari raya, untuk bersama-sama bertakbir dan bersalam-salaman ..Wak Ajis ada 8 orang anak, lebih 50 orang cucu dan lebih kurang 10 orang cicit ... Dengan keluarga yang begitu besar, pagi Aidilfitri kami sangat meriah lebih2 lagi bila sesimemberi duit raya bermula ... (kiraan bilangan cucu cicit wak Ajis aku agak2 daripada juml…

apa best pasal raya

Image