Thursday, 31 January 2008

Ikatan Kasih

Kad Zura, Kelantan

Kad Alangz, Cheras




(Aku) "Ko tau ada budak baru kat tag?"

(Alangz) "Sapa?"

(aku) "Zure"

(Alangz) "Ye ke?"

(aku) "a ah, pegi lah borak, anak dara tu ekekeke"

(alangz) "ahakss"

(aku)" Nak tgk orangnya? Aku ada address blog dia"

(alangz) "kasik aku"

(aku) "nah (blog ni dah tak wujud lagi ... blog ni wujud sebelum bunga-tulips lagi ... and aku lupa the link, sbb kejap sgt dah tutup...)"

(alangz) "ada gambo dia lah...soft aje orangnya"

(alangz lepas lama sbb tgk blog zure) "aku rasa nak kenal lebih lagi ni"

(aku) "dia datang gegar raya kat umah Budak, pandai2 ler"

"ahaksss"


Ha, gitulah antara intipati perbualan aku dengan Alangz, dalam YM, tatau la alangz ingat ke tak..well that doesnt matter. Masa tu, Zura ialah Zure. dan dia letak plak url dia masa mula2 dia join tag .. lepas tu dia dah tak letak lagi link tu ... link yg ada gambo dia and gambo baby kawan dia ... huhuhu .. lepas tu, bila aku tanya balik, dia dah tukar url jadik bunga-tulip, and now dah tukar lagik jadik wfazura.blogspot.com


Dan episod2 selepas itu ... adalah sejarah paling manis dan indah buat mereka berdua khususnya, dan kepada semua warga reban umumnya ...


Dari mata turun kehati ... jari2 yang menaip bait2 perkenalan lewat alam maya, adalah jari yang sama yang akan menggenggam tangan imam tanda kasih sudah terikat ... jari yang sama yang akan menyarungkan cincin pada hari bahagia mereka berdua ...


kepada Alangz dan Azura,


Selamat pengantin Baru, Sekalung tahniah ... Semoga Kebahagiaan menjadi milik kalian ... sehingga ke akhirnya ...


p/s: aku maybe tak dpt datang, tapi doa aku tetap bersama kalian dan semua hadirin yang datang memeriahkan majlis kalian.


Salam.

Hensem

Bila bapak dia keluar dari kedai gunting rambut, kata2 Lydia ialah ..


"Ya Allah (ofkos dia sebut owohh), Hensemnya bapak dah potong rambut!"


diikuti dengan jawapan bapak dia,


"memang bapak hensem"


Well, dah lama aku membebel kat laki aku suh dia gunting rambut. Rambut dia kan jenis keriting .. panjang sikit dah nampak serabut jek aku tengok ... pastu, ada hati suh aku belek2 rambut dia, suh carik rambut putih ... aku kata kat dia, selagi tak gunting rambut, aku malas nak belek2 rambut dia yang tebal itu ... Lagipun aku kata kat dia, sejak dia dah tak kerja kat Dunlop, dah tak ada pun rambut putih .. huhuhu ...


Bila dia dapat call for interview, barulah pegi kedai gunting tu ...



The interview was yesterday at Subang Jaya, itu HQ, kilang kat Port Klang and Nilai ... it went well kata husband aku ... berdoa ajelah .. mudah mudahan ada rezeki dia ... and hopefully banyak lagilah calls for interview dalam waktu2 terdekat nih ... Amin ..



Bila dia balik dari interview dan tukar baju, Lydia kata jangan lah tukar baju hensem tu bapak. Well, lama sangat kot dia tak nampak bapak dia pakai formal.

Tuesday, 29 January 2008

Few Updates

To update, semalam another pregnancy checkup with Dr. Norleen. As planned, buat Cardiotocography (CTG), nak check whether dah ada contraction. Buat tu in 15 mins, and there was no sign of contraction. Tapi aktif sangat baby ... 10 major movements in 15 mins .. Alhamdulillah ..


Lepas tu doktor tanya whether aku nak proceed dengan Pelvik Assessment, nak check if laluan dah bukak .. aku kata not yet la doctor .. aku rasa OK lagi and belum rasa nak bersalin pun ... So doctor set kan the following check up before Chinese New Year ... :-)


This week rasa bukan minggu bekerja jek .. Selang sehari aku cuti. Semalam aku cuti, hari ni kerja, esok aku cuti lagi, then Friday Public Holiday. Sengaja aku buat macam tu ... one of the reason is nak jimatkan duit minyak lah ... hehehe .. kalau dah hari2 husband aku hantar, then petang ambik plak ... terasa betul minyak tu turun .. adeh! nak drive sendiri dah tak larat plak ... so nasib baik aku ada banyak gak balance cuti last year .. so aku ambik la sikit2 ... Kerja pun dah tak sesibuk dua tiga bulan lepas ...


aku tatau nak update apa lagik, ada pic2 yg aku saja2 amik ... so aku kasik tunjuk gambo lak la eh ..Ha, itulah hasilnya .. bosan2 petang2 ... konon2 nak wat kudapan petang2 sambil tgk TV le kan ... datang Lydia, sibuk nak menggolek2 tepong tuh ... wakakkaka!!! jangan ditanya mcm mana rasanya .. inti keledek sedap, tapi kulit mcm liat plak wakakkaka ... tgk tuh aku kelepet, kasar giler nampak sangat jarang2 buat huhuhu!!!Itu, kereta aku sebelom dan selepas cat depan ... lepas aku langgar lori, kereta aku tukar bonet depan, pastu tak cat2 .. last weekend, sekali lagi depan kereta kena heret ngan kepala lori ... bumper plak kena tukar ... weekend semalam ni, laki aku fedup, terus la dia bawak gi kedai, cat terus ... dah, macam baruu jek kereta i ols ... tapi terus nipis lah poket .. konon nak jimat ... tak kuar rumah sbb takmo belanja yg tak perlu ... sampaikan karipap pon buat sendiri wakakakka!!! tapi dah mmg bukan rezeki kan ... so redha aje lah .. kalau cantik pun, kereta aku gak ... kan?


OK lah dulu ...

Friday, 25 January 2008

About Lydia

Aku suka sangat membaca pengalaman mak-mak or mama-mama yang baru hantar anak2 dorang masuk sekolah tadika ... suker sangat! aku ni, cita2 besar nak hantar Lydia ke tadika yang bagus2 awal tahun semalam ni .. tapi, disebabkan dugaan2 yang mendatang ... rasanya kenalah aku holdkan dulu niat aku tu ... even aku tak letak pun dia kat nursery dia yg aku letak before, sbb husband aku kata biar dia jaga, kat umah MIL ... at least tak payah bayar monthly .. maklum le kena berjimat cermat now nih.


Terkilan jugak sebenarnya tak leh nak hantar Lydia ke sekolah .. sebab aku rasa dia dah ready nak ke sekolah, and dah boleh sangat terima pelajaran. Kesian and rasa unfair kat dia kalau aku biarkan aje dia tak belajar. Untuk tak nak dia ketinggalan dengan kawan2 sebaya, tahun ni, aku punya azam ialah supaya Lydia boleh membaca, walaupun tak gi sekolah, at least bahasa melayu .. dan Iqra'.


Mula2, Iqra'. Alhamdulillah, Lydia dah tak payah disuruh2 kalau nak mengaji. Lepas solat Maghrib aje, dia dah ready ngan Iqra' 1. Kalau last year, sebelum bapak dia ke Johor, dia dah sampai huruf رَ ... Tapi, sebab Hamid ke Johor, and aku everynite balik lewat je, tergendala mengaji dia ... so bila je husband aku dah ada balik, kami mulakan daripada awal, dari huruf اَ
mula2 tuh aku sedih sedih gak sbb dia lupa balik apa yang diajar dulu ...



Alhamdulillah, kali ni, kejap je nak refresh balik ... and dia pulak dah volunteer nak mengaji ... memudahkan kami lah ... kalau aku siap solat dulu, aku lah duduk depan semak dia baca .. kalau aku solat lambat, bapak dia plak la ajar dia ... tapi salunya aku la yg dok semak dia ngaji ... Aku target sebulan lagi khatam Iqra' 1 tuh ... impian aku, nak Lydia khatam Al-Quran sebelum darjah 3. Lewat sangat ke eh? hmmm aku rasa itu cabaran untuk aku tu .... Mudah mudahan tercapailah impian aku ... sebab aku dulu khatam Quran pun lebih kurang umur tuh gak ... itupun setiap malam ngaji, kecuali malam Jumaat jek mak aku bagi cuti (apsal eh?? huhuhu) ... tapi Lydia ni, tatau lah kan .. maklum ler gaya hidup skang beza... now nih OK la sbb aku balik awal jek ... maghrib jek sure kat rumah ... hopefully leh berkekalan le keadaan mcm ni ...



Pasal bacaan bahasa melayu pulak, aku dah start gak ... aku tak reti camna nak ngajar actually. So aku guna jek buku2 for early education kat kedai buku tu .. yg ada panduan mengajar tu ... kenalkan huruf A,E,I,O,U .. gaya phonic tuh ... Alhamdulillah dah melekat dah tu ... now nih dah move on to mengeja ngan B,C, so on ... tatau la betul ke tidak cara aku.. satu hari aku kenalkan satu huruf aje.. ntah, aku rasa mcm tu kot sekolah ajar ... baru sangat start, takleh nak bgtau performance lagik. Itupun dia macam tak berapa focus, tak berapa nak bagi kerjasama ... last2 aku terpaksa jadik kreatif sket .. aku tunjuk huruf, pastu aku buat2 aku lupa, so dia ingatkan balik apa yg aku cakap ..pastu, aku paksa plak bapak dia jadik anak murid, aku jadik cikgu, aku suh bapak dia berlakon jawab cepat2 ..so dia pon teruja nak jawab cepat ... pastu bila dia jawab cepat, aku kata YEY!! Lydia menang!!!! .. mcm tu barulah dia nak bagi kerjasama .. kalau tidak, asyik la nak bukak buku yang dua suka aje, lepas tuh suh aku cerita Sang Kancil Sang Buaya. .. itupun, aku jadikkan umpan.. lepas dia bagi kerjasama, and aku puas hati, aku plak puaskan hati dia, ceritakan sang kancil sang buaya ... lepas tu aku tunjuk huruf2 yang dia dah belajar .. nak tgk dia leh recall tak ... tapi aku tak berani nak paksa2 ... ishh tatau la aku, .. aku tak kisah dia lambat, asalkan dia dapat pengetahuan .. taklah kosong aje padahal umur 4 tahun ni, imaginasi dia tinggi, so mmg sangat sesuai la kot kasik input kat dia ... and from pembacaan blog2 kawan2 ... rasanya budak pompuan lebih senang nak ajar compared to boys ..so aku kenalah take advantage from it.


Cuma prob aku ialah, canmer lah nak ajar dia english eh. Dah la aku sendiri pun lemah in english. pastu, aku tatau camner sekolah punya teknik. So, aku tak start pun ajar dia membaca in english. Padahal buku Peter and Jane tu ada ... kakak aku kasik anak2 dia punya ... tapi aku tak guna pun, aku rasa english ni, kena banyak borak la kot, kan? Aku ada gak borak2 in english ngan dia .. tapi dia takmo respon. dan kadang2 aku sendiri tak tau word2 in english yang makes things harder.



Yang lain2, macam kira2 kenal warna, kenal bentuk .. semua tuh informally aje ... dia coloring mmg ler sangat cermat, sikit pon tak kuar daripada border... tapi semua kaler sama ajek .. takmo tukar2 kaler lain ... nombor, dia lom kenal lagik walaupun dah pandai kira ... tapi dia kira pastu tak leh relate. contohnya, kalau naik kereta, dia suka kira tiang lampu tepi jalan, bila habis kira, aku tanyalah ada brapa tiang lampu? dia terkulat2 nak jawab ... maknanya dia cuma kira tapi taktau apa purpose mengira tuh ... hmmm normal ke gitu eh? cuma kalau benda2 kurang dari 4 jek dia leh jawab kalau kita tanya berapa.



Harapan aku dan impian aku, tahun 2008 nih Lydia leh la membaca. Itu azam aku tu, dah nak bulan 2 barulah aku dapat azam ni ekekeke .. kalau u ols ada tips2 tertentu, share lah ...

Friday, 18 January 2008

Memang nak kena ni!!!!!

adoiii ... LB! suka tau kasik aku stress suh wat tag ... pastu nk kena kasik tau fact pasal aku ... 8 plak tu?????????? makcik geleng2 kepala niiii ... tapi takmo la aku tangguh2 ... satu, sebab LB dah warning (ngelat dia ni, baru jek tag dah kasik reminder ... dah la bukan soft reminder pon!) ..satu lagi, aku ni kang tangguh2 dibuatnya aku sakit2 weekend ni ke .. kan kempunan plak LB nk bzbody pasal hal aku wakakkakakakk!!!! so aku buat la gak, ngan harapan, leh la aku bersalin dengan aman ... huhuhuhu ... tapi ngelat tauu ... apsl ko tak tag aku yg soklan byk gilos tuh, at least ada lah guide dia, tak le open ended mcm nih ... apa2 jek tauuu ... so mek perah la otak kejap, mentara tunggu suami terchenta sampai nih ... dah nama pon random kan .. mana yg aku terfikir la ek... takder la terpalu fact kot sbb nak tangkap muat ... opsss.. ok ok terus ajer kita ke fakta2 berikut ehhh ...



Pertama, Aku ni sangat kuat emosi orangnyer .... especially part2 ke arah kesedihan ... huhuhu ... semua pon boleh membawak kesedihan kepada aku ... even kepantasan perkembangan teknologi pun menjadikkan aku sedih ... serious nih ... contohnya, weekend semalam, masa tgk Buletin Utama, ada news pasal Pana*Sonic launch new product, videocam yg sangat kecik .. dengan kualiti yg sangat besar ... tiba2 aku rasa sedih .. aku sedih mengenangkan cabaran yang bakal anak2 aku lalui in the future ... boleh ke dorang cope? dan, actually boleh ke aku cope dengan perkembangan anak2 aku nanti ... adeh!



Ke-Empat, Aku suka shopping - bukan pada waktu jualan murah. No explaination for that. maybe not now. maybe kebetulan masa sale aku x de duit .. atau maybe aku jenis suka barang2 new arrival, walaupun new arrival kat pasar malam aje ekekeke ...



Ke-Lima, Aku ada 2 vacation club memberships. Ala, yang timeshare tuh le ... satu tuh Berjaya Vacation Club, satu lagik Leisure Holidays .. and yang best tu, dua2 tuh, aku baru pakai sekali kot, sepanjang dah lebih 5 tahun aku join .. ekekeke .. bayar free2 aje kannn ... bila nk cuti2, sama ada tak der kosong, ataupun aku x gi tempat yg dia tak der provide hotel ... (urrmmm.. daripada fact ke-2 dan ke-5, nampak mcm aku nih jenis tak sayang duit kan??? ishhh)



Ke-Tujuh, Aku tak ada tulisan sendiri ... tulisan aku bertukar ikut keadaan, ikut pen, ikut kertas, dan ikut orang2 yang berada di sekeliling aku ... aku tend to copy other ppl's handwriting, end up, aku x de tulisan aku sendiri ... huhuhu ..



Ke-lapan, Aku suka sangat mengeluarkan kata2 yang buat orang suka dengar, faham ke? bermulut manis ke eh? i know thats not good .. tapi well, thats me. Aku, seboleh2nya, carik positif side utk benda2 yg negative sebelom keluarkan kata2 kat orang .. supaya sedap telinga dia mendengar nya ... susah nak explain .. tapi contohnya, kalau ada member aku tengah gaduh ngan bopren dia ... dan masa tu dia sangat menyampah ngan bopren dia, dan dia kutuk giler2 bopren dia ... aku tetap tak berani gak join dia kutuk2 tu .. aku dengar, and kadang2 aku menyebelahi bopren dia plak... wakakaka! sebab, aku rasa masa gaduh aje dia mcm tu, and aku takut kalau aku pon kutuk2, she might not like it coz afterall, its her bopren we were talking about ... pada aku, dia je ada hak utk kutuk bopren dia .. gitu lah pada aku ... ekekekke same concept goes to other matters la kekdahnyer ... paham? tak paham? nevermind!!!



OK, dah 8 kan?. ekekekke ....



Salam ...

Week 37


fulamak! mcm kat buku sains paduan ke, biologi ke aje entry aku nih .. ekeke ... saja jek aku nak kasik colorful blog aku ni ...


Semalam, aku gi regular pregnancy checkup ... checkup dah kena regular dah .. kalau mula2 once a month, bila dah 8 bulan once every fortnitely, and bila dah 9 months, kena gi every week .. kalau rajin le kan ... dan kalau jenis yg suka jumpa doktor mcm aku, mmg la seronok ... tak sabar2 rasanya nak tgk baby bila doktor scan tuh ...


Kalau ikut scan, aku dah 37 minggu ... dah full term, anytime aje boleh bersalin dah ni ... itu la susah gak bila pregnant tak folo rules macam aku ni .. terpaksa rely kat ultrasound aje .. pregnant tak folo rules tu maksud aku, aku tak boleh nak kira umur kandungan berdasarkan my first day of last period. Kalau aku kira based on period, mmg dah long overdue dah ekekeke ... sbb aku last period bulan Feb and aku tau aku pregnant bulan June, masa tu baru 5 weeks pregnant pun, bukan 2 months pregnant .. So, sbb tu kena totally depends on ultrasound punya expected due date. Bila guna ultrasound ni, u have to take the earliest measurement ... mcm kes aku, masa aku buat ultrasound mula2 dulu, my expected due date is 14 Feb ... lepas tuh bila scan sekali lagik few weeks later, due date date berubah jadik 8/2 ... doctor plak amik yg 2nd due date tu ... tapi, instinct aku merasakan la kan ... based on my labor history, aku akan follow due date yg awal2 .. ekekekke ... tapi, aku nak gak baby kuar cepat, dah rasa susah nak jalan dah ni huhuhu ...


Semalam, baby dah mencecah 2.9 kg .. huhuhu ... nampak mcm besar gak tuh nanti bila deliver .. tapi, aku tak kisah lah besar ke kecik ... yang penting ialah baby selamat, dan sihat ... sihat dari segi mental dan fizikalnya .. itu la yg paling utama ... lagi pulak aku seram gak, sebab aku nih, tak de langsung amik any suplementary ... masa awal2 tu tak rasa risau sangat sbb sibuk sgt bekerja x terfikir psl pregnancy ... bila dah agak free sket nih, byk gak aku membaca site2 pregnancy ... adeh, seramnyer bila baca labor effect akibat kurang supplement. Semalam aku consult doctor, dia kata, supplement tu additional aje, yg paling penting is makanan harian tu ... tapi aku still rasa risau ... hmmm .. Ya Allah, semoga anak yang bakal lahir nanti sihat wal'afiat ..



Now, aku tgh berdebar2 le ni of course ... doctor kata next visit dah boleh buat CTG, nak tgk contraction ... ishh bila ingat contraction, terus jadik kecur perut .. ekekeke ...


Stop sini dulu ...

Tuesday, 15 January 2008

Bayangkan Cuti2 tanpa internet .... berjayakah aku melaluinya???

Aku ni, dah tak ada hati dah nak pergi kerja tau ... rasa macam nak ambil cuti panjang, nak duduk rumah tunggu baby lahir .. tak sabar la sangat rasanya nak cuti panjang. Tapi sayang pulak kalau ambik cuti before bersalin ni ... so terpaksa la aku tahankan diri, gi kerja ... tapi produktiviti mmg dah berkurang dah ... solve problem pun yang lite-lite aje ... mcm dah malas nak berfikir pulak ...


Bila fikir cuti, mmg best kan? tapi, aku x dapat bayangkan, sepanjang 2 bulan tu, aku x boleh nak update blog ... sebabnya, aku maybe akan berpantang kat rumah sendiri aje .. seminggu aje kot aku dok umah MIL .. lepas dah habis urut seminggu, aku balik rumah sendiri aje .. kat rumah aku, dah tak ada phone line, means no internet connection le ... aku dah potong dah servis telekom yg sangat hampeh tu ... everymonth bill datang mintak duit, padahal manjang tak ada line ... manjang complain tapi x de improvement ... hampas!!


Masa gi Telekom nak potong, dorang kata, kena denda sebab pakai lom setahun ... so kena bayar gak sewa utk setahun ... maknanya, aku kena bayar extra 5 bulan le .. sbb bulan 6 nanti baru la setahun ... laki aku kata, tak pe la Dik, abang bayar jek la setahun pon .. kalau abang tak potong pon, abang kena bayar gak setahun buta2 aje ... Budak tuh tanya la apsl bang ..laki aku kata la betapa teroksnyer servis ... betapa every month sure kena jek buat aduan ... laki aku pon malas nak cerita lebih2 kat budak kaunter tuh .. dia kata, adik dengar jek la kat rakaman aduan kitorang tu ... semua ada ... so budak tu kata, tak payah bayar dulu, nanti dia siasat balik and dia prorate balik berapa kena bayar ... laki aku ok kan aje ler ... yg penting tak kena bayar full.


Tapi, yang buat aku sakit hati, bila budak tu tanya kitorang dok mana, laki aku kata kapar, dia punya respond was, "oh.." maknanya kan, dia dah tau mmg area tuh salu jadik gitu .. mcm dah well known dah yg kawasan aku tu, salu jek ada kes org curik cable nih .. tapi, tau pastu buat tatau ke? mcm tak ada improvment gitu .. takkan la tak de apa2 cara kot eh? hmmm ke nk kena cakap kat ADUN kot? ekekekke maklumler kan ke nak pilihanraya ni kan ... ok gak kan ... ahakss ...


So gitu le ceritanya deknon ... so last2, aku tak der connection kat rumah ... haruslah aku takleh nak melapor daily activity aku dalam pantang nanti .. ekekeke.. eleh mcm ler ada masa pon kan ...

Friday, 11 January 2008

ماري بلاجر جاوي

تيبا-تيبا سهاج تادي اديق اكو كاسيق مسساڬي دڠن توليسن جاوي ... تروس تروجا اكو نق منچوبا ...

جادي، هاري ني اكو توليس دالم توليسن جاوي لا ... مراساله كورڠ ماچم باچ كتاب .. ههاها!


سمالم، ڤاڬي2 اكو اجق هوسبند اكو ليڤق ڤتڠ2 كت تامن، سمبيل ماكن ساندويچه، سمبيل باچ بوكو چريتا، سمبيل ليديا ماءين2 دڠن انق ڤاتوڠ دي ... تاڤي، لڤس تو اكو تيڠوق باڽق ڤولاق ايس عيم ايس كت تيليفون، روڤاڽ ڠه دڠن دلينن اجق ڤڬي ماكن سوتو كت وق ليمون. اكو تروجا لا جوين سبب ده لاما تق جومڤا ديوراڠ ... ڤوكول 6 ڬيتو كوت سموا اد كت واروڠ وق ليمون يڠ بارو .. اد دلينن، ڠه، وان، ديو، دت، اكو، حميد دان ليدي. لاما ڬق سيمبڠ سمڤأي ڤينتو ده نق توتوڤ اند اذان مغرب ده نق بركومنداڠ. اكو سرونوك جومڤا دلينن سبب اكو نق دي ايڠت، ننتي، بيلا دي باليق دري أستراليا، مايب اهلي كلوارڬ اكو ده برتمبه ... هارڤ2 دي فهم لي كن.. ههاهها!


اوق ايت سهاج اڤدات اكو دڠن توليسن جاوي ... :-﴾


سلام.

Wednesday, 9 January 2008

Life getting easier with him around ...

Since hari ni is my first day of the week ... aku rasa mcm malas nak buat kerja. Elok sangat le kot aku update blog kot ...



Sejak 3 bulan lepas, sejak laki aku kerja kat Johor tu, aku jarang balik rumah sendiri, except weekends, bila husband aku balik. Itupun, kat rumah basuh baju pastu berdesup gi jalan2 pastu balik, angkat baju, lipat and itu jek. Nak mengemas yang lain2 mmg jarang terjadik.



So, bila husband dah balik semula for good, baru la tergerak hati nak dok mengemas rumah.
Last weekend, kitorang buat Spring Cleaning le kot. Tu dia, daripada pagi Sabtu, memula aku mmg tak larat le nk start ... aku masukkan baju dalam mesin, pastu sementara tunggu mesin tu membasuh, aku wat jemput2 bawang, for breakfast. Lepas makan, terasa sangat malas nak basuh pinggan sebab dapur dalam keadaan yang tak menyelerakan .. aku kalau dapur tak teratur, mood nak masak and buat benda2 lain kat dapur pon jadik kureng. Thanks to hubby yang ber'mood' nak start the cleaning process. Dia start ngan mengemas bilik belakang yg juga store. Tau jek la, sesekali mengemas ni ... habuk tu dia x leh cerita la kan ... memula aku tgk aje la tapi, mcm rasa bersalah la plak .. so aku gi bilik no. 3 tu, yang sepatutnya bilik buku2 kitorang ... tapi disebabkan ironing board ada dalam tuh, bilik buku dah mcm bilik baju plak ... sungguh menyesakkan pandangan ... so aku start dengan keluarkan segala baju2 yang bergantungan kat dalam bilik tu ... pindahkan semua baju2 tu ke tempat yang sepatutnya, yaitu bilik aku la kan ... Lepas tu, susun buku2 ... tau jek la bila ambik buku, bukan reti pulang balik tempatnya ..sumer letak jek atas meja ... mmg seronok bab2 susun2 buku nih ... sempat gak aku mintak tolong hubby alih2kan kedudukan almari2 tuh .. kasik palang pandangan ... bila sumer dah bersusun, barulah husband aku panjat tangga, bersihkan sawang2 kat atas ...then baru le aku start menyapu ... .. punya la sakit pinggang aku rasa ..tapi demi nak tgk bilik tu clear, aku gagahkan le jugak .. husband aku still ngan bilik no. 4 dia tak habis2 lagik sebab byk sgt kotak2 dengan segala khazanah dalam tuh nak disort out. Aku dengan dia dah few times bersih .. haruslah habuk banyak giler tuh ekeke! Dia plak mmg jenis tak tahan habuk .. aku plak Ok jek habuk banyak pun ...



Bila aku habis menyapu, dah pukul 12.30 ... cepat2 aku remind husband aku suh dia mandi dulu, sebab aku mmg malas nak masak ngan keadaan umah mcm kapal pecah tu ... Lydia dengan mainan dia kat living room, sepah gak .. dapur ngan segala mak nenek sampah hasil dari bilik2 no. 3 dan 4. Ngan aku yg dah nak patah pinggang tu .. aku suggest husband aku, makan kat luar aje .. Dia pun OK aje ... so paling cepat dan dekat, of kos ler warong Wak Lemon .. punyalah dah lama tak ke sana .. sejak bulan puasa rasanya ... lepas mandi2 semua, tinggalkan aje umah sepah mcm tu .. gi makan Soto ... bila penat gitu, sedapnya rasa Soto .. ekeke.. pastu warong pun dah lain .. dah maju sket le kot .. Alhamdulillah semoga terus maju ler ... and maintain qualiti ke harapnya ... husband aku kata member2 dia kat johor pon kenal ngan Soto Sg. Serdang, Kapar ni ... ekekeke .. glemer wak Lemon nih rupanya ...



Habis makan, terus balik rumah ... and sambung mengemas ... awal petang baru ler husband aku siap kemas bilik no. 4 tuh ... lepas tu baru le dia start kemas dapur .. sebab utama sinki sepah ialah sbb ada kebocorang kat sinki .. bila basuh pinggan, air semua tak terus ke lubang, tapi ke lantai ... so kitorang tak le plak kesat ngan kain buruk sbb byk kain buruk nk kena guna, so kitorang letak ajek suratkhabar banyak2 kasik serap air ... Lepas husband aku dah betulkan sinki yg bocor, kenalah plak clearkan balik surat2khabar tuh semua ... pastu kemas balik pinggan mangkuk masukd alam kabinet ... pastu clearkan barang2 dalam fridge .. punya la dah lama x masak, barang dalam fridge sumer dah kering ...kekeke.. sava jek la.. mcm rumah tak berpenghuni jek gayanya.



Dalam kul 6 gitu, dia dah clearkan dapur, cuma lom mop aje .. aku kata tak payah mop dulu ..sebab aku nak sapu bilik no. 2 ngan bilik no. 1, pastu ruang tamu, barulah mop semua ... dia kata ok, dia hold tugas mengemop tu .. petang tu sekali lagik tak masak, tapi gi pasar malam ... aku beli apam balik, favorite aku tu ... lepas maghrib, makan depan TV. Malam tuh aku dah tak daya nak sambung mengemas ... dia masih lagik ada evergy, gi kemas laci2 dalam almari2 kat ruang tamu tuh ... aku plak, dah flat ... cuma bercaya tengok aje ..



Ahad pagi, rumah masih sepah lagik ... plastik sampah dah tak terkira banyaknya .. huhuhu ... tapi dah leh bernafas le sbb dah tinggal nak kena mop aje ... at least semua dah terususun ... Pagi tu, aku kelaurkan semua baju2 dan barang2 Lydia masa baby dulu .. nak tgk kot2 ada yang adik dia boleh pakai ... recycle aje la kan ... lepas dah asing2kan yg mana boleh recycle, laki aku rendam semua baju2 tu, ngan sarung2 bantal, selimut semua ... pastu baru aku perasan, masa Lydia baby dulu, barang dia semua kaler biru except baju aje kaler pink.. baru aku teringat, Dulu, masa ngandungkan Lydia .. walaupun seawal 5 bulan kandungan aku dah tau akan dapat girl, aku tetap beli barang2 baby kaler biru, sebab laki aku suka biru ... sabo jek la .. cuma baju2 aje beli pink ....



Lunch hour aku cakap ngan husband, teringin nak makan nasik ayam Pak Mal kat Shah Alam. Dia kata OK gak sbb dah byk kali pegi asyik la tutup ... hari tu Alhamdulillah bukak ... lepas makan, singgah Giant, sempat le beli rak kecik, nak letak kat bilik aku tu ... aku pun beli sikit2 tambah2 barang baby ... tapi, masa shopping tu perut aku meragam plak .. urghh ... maybe banyak sgt makan kot ekekeke ... so tak ada mood nak shopping .. balik rumah, lalu plak pasar malam lagi .. so malam tu hubby beli char kuey teow utk aku, ngan nasik lemak utk dia. Lydia plak nak mkn roti john .. tapi sampai rumah dia tak nak makan plak, sbb dia kenyang katanya. Aku plak, Ahad petang tu, cuaca agak mendung, tapi mood aku saaaangat ceria ... aku tau sebab apa, sebab malam tu, aku tau husband aku akan ada kat rumah, tak akan ke mana2 ... aku rasa saaangat best ... tak tau nak describe macam mana kelegaan aku malam tu .. percaya lah, aku rasa, aku lebih menghargai kehadiran husband aku now ni ... bila aku kata kat dia gitu, dia senyum jek, pastu dia jawab, dia la tak best sebab tak ada kerja .. aku kata kat dia, ala relax la, insyaALLAh ada rezeki kita, for the timebeing nih, kita enjoy lah .. tak pernah aku rasa sangat lapang dada, walaupun dengan ujian yg sedang melanda ...



Isnin pagi bangun nak gi kerja, tapi tersangat la sakitnya pinggang aku ... so decided to take MC lah ... tapi dah tengah hari barulah gi klinik ... peatu petang tu, masak nasik lemak sbb teringat nasik lemak yg hubby beli kat pasar malam, sedap sangat ... huhuhuhu ...



Selasa, memang dah awal2 aku apply cuti, sebab ada appointment dengan doktor norleen. Aku mmg suka pegi check up, suka nak tgk development baby dalam perut ... aku dah 8 bulan 3 minggu ... sebulan jek lagi before due date aku ... now dah rasa tak sabar nak tgk baby .. hari tu ada gak berangan nak scan 3D, tapi mengenangkan harganya yg sampai rm250 per scan, tak jadik la plak .. tunggu aje lah dia keluar nanti .. sabar .. sabar ... baby dalam perut dah 2.5 kg, berat aku plak dah naik 6kg sepanjang pregnancy ni .. mudah mudahan Allah permudahkan lah proses kelahiran nanti ... ubat mmg tak ada lah .. sebab doktor tau aku x rajin makan ubat .. tapi lately aku rajin minum susu, nak tambah kalsium, maklum ler utk baby jugak, it needs calcium for development ... next checkup will be next week. And i cant wait to see hows my baby growing inside sbb dia sangat active menendang2 aku .. and malam tadi aku rasa mcm minor contraction aje .. oh, tak sabar sangat rasanya nak tgk our bundle of joy nih ...



Sbb tu today aku baru start kerja this week. and esok dah cuti lagi ... and with him around, aku rasa nam cuti setiap hari ekekeke ...



Salam

Friday, 4 January 2008

Cerita Seterusnya

Aku baru jek dapat Diary from company, untuk 2008. Lambat kan? lewat 4 hari lah ... tapi, actually ada improvment ... dulu, masa aku baru2 join sini, dalam 7 years ago, Diary 2001, dapatnya bulan june 2001, ini tak tipu ni ... sampaikan nak kasik kat client pun segan sebab dah outdated gitu ...


Satu lagi, sehingga last year, Diari company aku sebijik macam buku latihan sekolah aje .. bezanya adalah company profile and adalah kalendar dan waktu solat ... lepas tu, kulit luar saaaama aje every year, same style, same color ...yang tukar cuma tahun aje .. ekekke ...



Tapi, this year, Alhamdulillah .. rupanya bentuk dah sama standard mcm diary2 yg dijual dikedai2 buku ... ada banyak info dan ada banyak spaces .. exactly like what i've always wanted! Akhirnya! bagus gak aku merasa byk perubahan kat company aku ni .. ekekeke ... sejak tukar chairman baru ni, mmg byk improvement ... so kalau lah ditakdirkan aku tinggalkan company ni tahun depan, aku puas hati le kot .. dapat merasa sedikit perubahan tuh .. ahakss!



Pasal husband aku, dia tgh aktif carik kerja nih .. ngan aku sekali aktif carik kerja utk dia .. semua companies' website aku jelajah .. mana2 yg ada leh post online resume, aku post kan aje .. . tak kiralah ... usaha aje la kan .. rezeki biar Allah yangh tentukan ...



Semalam, Kak Az, yang aku kenal thru Tag Joe tu .. dah dah few times jumpa tu .. YM aku, dia kata, dia nampak husband aku kat office dia .. memula aku ingatkan husband aku gi jumpa member dia kat situ .. so aku called husband aku tanya, betul ke dia ke sana .. dia kata betul .. dia nak ambik borang jawatan kosong, tapi rupanya dah closed. Hampa aje dia ... Pastu, Kak Az kata pass kan lah kat dia .. Ya Allah bersyukur betul aku rasa masa tu ... so tadi ni, baru je lepas husband aku passkan borang kat Kak Az ... Terima kasih banyak2 utk Kak Az atas kesudian membantu husband saya ... dapat ke tak belakang cerita, bila dah berusaha, rasa lega je ...



Selain Kak Az, Budak pun orang yang tak putus2 kasik info pasal vacancies kat mana2 companies yg ada opening utk jobs yg relate to husband aku punya qualification ... Untuk semua tu pun aku sangat berterima kasih dan bersyukur aku kenal diorang ni semua ... Alhamdulillah ... untuk mereka yang lain, yang tak putus2 dengan nasihat dan jalan2 .. even yang bertanya khabar, semua aku appreciate ... husband aku senyum aje bila aku cerita semua ni kat dia ... dia dah agak sure aku dah bgtau kat kawan2 tag, tapi dia tau niat aku baik ... and dia tau kawan2 tag aku baik2 ... ala, dia pun kenal most of them ... cuma laki aku tuh pendiam gituk ... kadang2 aku takut org kata dia sombong ekekek ...



Minggu lepas, aku jumpa doktor Norleen kat DE*MC, Shah Alam. Dah lama tak jumpa dia, dah more than 3 years dah sejak lahirkan Lydia ... doktor pun dah pakai tudung, hampir aku tak kenal ... :-) tapi dia still mcm dulu, penuh dengan kelembutan ...



Alhamdulillah, baby dalam perut OK, dah 2kg dah berat dia .. harus besar tu nanti kot .. tengok aje lah nanti bila lahir .. Lepas tu, doktor scan ... ekekke.. so aku dah tau lah dalam ni boy ke girl.. most likely la kan.. nak confirm kenalah tunggu lahir nanti kan ... tapi aku nak bagtau kat sini ke tak eh? ke nak kasik suprise aje kat korang eh?? ekkekeke ....



So last tuesday, kitorang dah start shopping barang utk baby. Masa tuh happy jek la shopping, mana lah tau the next day tuh nak dapat bad news plak kan ... bagus juga aku dah shopping ... kalau lom shopping sure serba salah nak shopping now nih sbb dok terfikir psl hal kerja nih ... :-) tapi Lydia excited plak bila tgk baju2 baby ... :-)



Pagi tadi, masa bersiap2 nak gi kerja ... Lydia tgk aku pakai tudung .. dia tetiba kata,

"Mak ni comel lah" aku gelak, aku kata kat dia,

"Lydia la comel, bukan mak" pastu dia kata,

"Mak la comel"


Pastu aku tanya dia,

"bapak comel tak?"

dia kata, "Tak, bapak tak comel"

aku tanya, "kenapa bapak tak comel"


aku expect dia nak kata bapak tak comel tapi bapak hensem sbb dia salu kata gitu ... tapi jawapan dia ialah ...


"bapak tak comel sbb bapak tak putih ...."


errrr .... aku tak ajar yer u olsss ... ekekekek!!!!!


Sampai jumpa lagi di lain entry!!

Salam

Thursday, 3 January 2008

The story goes like this

2008 dah pun muncul .... dalam beberapa entry aku yg lepas, aku mmg sangat menantikan kedatangan 2008 ni .. iye lah, sebab utama ofkos, husband dah dekat dimata kan ...


Tapi, Allah masih menduga kami ...


My husband lost his job (again) on his very first day of reporting.


Aku dah citer kat kawan2 tag .. mula2 aku teragak2 nak cerita, sebabnya mcm malu la plak kan .. tapi lepas tuh aku cerita gak la sbb aku rasa aku perlu mendapat input2 daripada kawan2 atas kes2 mcm ni ...


Yup, hari pertama dia patutnya kerja, mcm biasa, dia ke HR, utk report duty. Sampai situ, the receptionist asked for offer letter and he forwarded all the docs she wanted. Later, came the officer and asked him to wait for a while.

She came out again with the bad news.


"There is a problem in your employment and regret to inform that the employment letter is not valid"


Itu lah agaknya kata2 dia kot ...


The letter was not signed, true. I have noticed that on the day i took the letter from HR 2 weeks ago. I asked my husband to asked the HR about it. The respond - its okay. Without thinking of anything bad will happened, husband believed the respond and confidently tendering his resignation from the old company.


Yang membuatkan aku sentapz is, why they didnt inform him earlier about the matter. In fact they have one week to tell him the decision. And worse, he doesn't know the reason why he was rejected. At least one reason is enough .. let it be because of his health or whatever, at least there is a reason, rather than being ignored just like that. Macam layang2 terputus talinya je.



But life has to go on, thanks to all friends for their concerns on this matters. InsyaALLAH, we will do what is need to be done and please pray for us, for things to get better.



Oh he's downstairs waiting for me .. (maybe ada hikmah .. maybe he is given a break .. for him to take care of me before my delivery, as i pun dah tak berapa larat nak drive all the way from Klang tu KL. Letih! OK, need to go. Until later,


Salam.