Posts

Showing posts from January, 2008

Ikatan Kasih

Image
Kad Zura, Kelantan

Kad Alangz, Cheras




(Aku) "Ko tau ada budak baru kat tag?"

(Alangz) "Sapa?"

(aku) "Zure"

(Alangz) "Ye ke?"

(aku) "a ah, pegi lah borak, anak dara tu ekekeke"

(alangz) "ahakss"

(aku)" Nak tgk orangnya? Aku ada address blog dia"

(alangz) "kasik aku"

(aku) "nah (blog ni dah tak wujud lagi ... blog ni wujud sebelum bunga-tulips lagi ... and aku lupa the link, sbb kejap sgt dah tutup...)"

(alangz) "ada gambo dia lah...soft aje orangnya"

(alangz lepas lama sbb tgk blog zure) "aku rasa nak kenal lebih lagi ni"

(aku) "dia datang gegar raya kat umah Budak, pandai2 ler"

"ahaksss"


Ha, gitulah antara intipati perbualan aku dengan Alangz, dalam YM, tatau la alangz ingat ke tak..well that doesnt matter. Masa tu, Zura ialah Zure. dan dia letak plak url dia masa mula2 dia join tag .. lepas tu dia dah tak letak lagi link tu ... link yg ada gambo dia and gambo baby kawan …

Hensem

Bila bapak dia keluar dari kedai gunting rambut, kata2 Lydia ialah ..


"Ya Allah (ofkos dia sebut owohh), Hensemnya bapak dah potong rambut!"


diikuti dengan jawapan bapak dia,


"memang bapak hensem"


Well, dah lama aku membebel kat laki aku suh dia gunting rambut. Rambut dia kan jenis keriting .. panjang sikit dah nampak serabut jek aku tengok ... pastu, ada hati suh aku belek2 rambut dia, suh carik rambut putih ... aku kata kat dia, selagi tak gunting rambut, aku malas nak belek2 rambut dia yang tebal itu ... Lagipun aku kata kat dia, sejak dia dah tak kerja kat Dunlop, dah tak ada pun rambut putih .. huhuhu ...


Bila dia dapat call for interview, barulah pegi kedai gunting tu ...



The interview was yesterday at Subang Jaya, itu HQ, kilang kat Port Klang and Nilai ... it went well kata husband aku ... berdoa ajelah .. mudah mudahan ada rezeki dia ... and hopefully banyak lagilah calls for interview dalam waktu2 terdekat nih ... Amin ..



Bila dia balik dari interview dan tukar …

Few Updates

Image
To update, semalam another pregnancy checkup with Dr. Norleen. As planned, buat Cardiotocography (CTG), nak check whether dah ada contraction. Buat tu in 15 mins, and there was no sign of contraction. Tapi aktif sangat baby ... 10 major movements in 15 mins .. Alhamdulillah ..


Lepas tu doktor tanya whether aku nak proceed dengan Pelvik Assessment, nak check if laluan dah bukak .. aku kata not yet la doctor .. aku rasa OK lagi and belum rasa nak bersalin pun ... So doctor set kan the following check up before Chinese New Year ... :-)


This week rasa bukan minggu bekerja jek .. Selang sehari aku cuti. Semalam aku cuti, hari ni kerja, esok aku cuti lagi, then Friday Public Holiday. Sengaja aku buat macam tu ... one of the reason is nak jimatkan duit minyak lah ... hehehe .. kalau dah hari2 husband aku hantar, then petang ambik plak ... terasa betul minyak tu turun .. adeh! nak drive sendiri dah tak larat plak ... so nasib baik aku ada banyak gak balance cuti last year .. so aku ambik la sik…

About Lydia

Aku suka sangat membaca pengalaman mak-mak or mama-mama yang baru hantar anak2 dorang masuk sekolah tadika ... suker sangat! aku ni, cita2 besar nak hantar Lydia ke tadika yang bagus2 awal tahun semalam ni .. tapi, disebabkan dugaan2 yang mendatang ... rasanya kenalah aku holdkan dulu niat aku tu ... even aku tak letak pun dia kat nursery dia yg aku letak before, sbb husband aku kata biar dia jaga, kat umah MIL ... at least tak payah bayar monthly .. maklum le kena berjimat cermat now nih.


Terkilan jugak sebenarnya tak leh nak hantar Lydia ke sekolah .. sebab aku rasa dia dah ready nak ke sekolah, and dah boleh sangat terima pelajaran. Kesian and rasa unfair kat dia kalau aku biarkan aje dia tak belajar. Untuk tak nak dia ketinggalan dengan kawan2 sebaya, tahun ni, aku punya azam ialah supaya Lydia boleh membaca, walaupun tak gi sekolah, at least bahasa melayu .. dan Iqra'.


Mula2, Iqra'. Alhamdulillah, Lydia dah tak payah disuruh2 kalau nak mengaji. Lepas solat Maghrib aje, dia …

Memang nak kena ni!!!!!

adoiii ... LB! suka tau kasik aku stress suh wat tag ... pastu nk kena kasik tau fact pasal aku ... 8 plak tu?????????? makcik geleng2 kepala niiii ... tapi takmo la aku tangguh2 ... satu, sebab LB dah warning (ngelat dia ni, baru jek tag dah kasik reminder ... dah la bukan soft reminder pon!) ..satu lagi, aku ni kang tangguh2 dibuatnya aku sakit2 weekend ni ke .. kan kempunan plak LB nk bzbody pasal hal aku wakakkakakakk!!!! so aku buat la gak, ngan harapan, leh la aku bersalin dengan aman ... huhuhuhu ... tapi ngelat tauu ... apsl ko tak tag aku yg soklan byk gilos tuh, at least ada lah guide dia, tak le open ended mcm nih ... apa2 jek tauuu ... so mek perah la otak kejap, mentara tunggu suami terchenta sampai nih ... dah nama pon random kan .. mana yg aku terfikir la ek... takder la terpalu fact kot sbb nak tangkap muat ... opsss.. ok ok terus ajer kita ke fakta2 berikut ehhh ...



Pertama, Aku ni sangat kuat emosi orangnyer .... especially part2 ke arah kesedihan ... huhuhu ... semua…

Week 37

Image
fulamak! mcm kat buku sains paduan ke, biologi ke aje entry aku nih .. ekeke ... saja jek aku nak kasik colorful blog aku ni ...


Semalam, aku gi regular pregnancy checkup ... checkup dah kena regular dah .. kalau mula2 once a month, bila dah 8 bulan once every fortnitely, and bila dah 9 months, kena gi every week .. kalau rajin le kan ... dan kalau jenis yg suka jumpa doktor mcm aku, mmg la seronok ... tak sabar2 rasanya nak tgk baby bila doktor scan tuh ...


Kalau ikut scan, aku dah 37 minggu ... dah full term, anytime aje boleh bersalin dah ni ... itu la susah gak bila pregnant tak folo rules macam aku ni .. terpaksa rely kat ultrasound aje .. pregnant tak folo rules tu maksud aku, aku tak boleh nak kira umur kandungan berdasarkan my first day of last period. Kalau aku kira based on period, mmg dah long overdue dah ekekeke ... sbb aku last period bulan Feb and aku tau aku pregnant bulan June, masa tu baru 5 weeks pregnant pun, bukan 2 months pregnant .. So, sbb tu kena totally depend…

Bayangkan Cuti2 tanpa internet .... berjayakah aku melaluinya???

Aku ni, dah tak ada hati dah nak pergi kerja tau ... rasa macam nak ambil cuti panjang, nak duduk rumah tunggu baby lahir .. tak sabar la sangat rasanya nak cuti panjang. Tapi sayang pulak kalau ambik cuti before bersalin ni ... so terpaksa la aku tahankan diri, gi kerja ... tapi produktiviti mmg dah berkurang dah ... solve problem pun yang lite-lite aje ... mcm dah malas nak berfikir pulak ...


Bila fikir cuti, mmg best kan? tapi, aku x dapat bayangkan, sepanjang 2 bulan tu, aku x boleh nak update blog ... sebabnya, aku maybe akan berpantang kat rumah sendiri aje .. seminggu aje kot aku dok umah MIL .. lepas dah habis urut seminggu, aku balik rumah sendiri aje .. kat rumah aku, dah tak ada phone line, means no internet connection le ... aku dah potong dah servis telekom yg sangat hampeh tu ... everymonth bill datang mintak duit, padahal manjang tak ada line ... manjang complain tapi x de improvement ... hampas!!


Masa gi Telekom nak potong, dorang kata, kena denda sebab pakai lom setahun…

ماري بلاجر جاوي

تيبا-تيبا سهاج تادي اديق اكو كاسيق مسساڬي دڠن توليسن جاوي ... تروس تروجا اكو نق منچوبا ...

جادي، هاري ني اكو توليس دالم توليسن جاوي لا ... مراساله كورڠ ماچم باچ كتاب .. ههاها!


سمالم، ڤاڬي2 اكو اجق هوسبند اكو ليڤق ڤتڠ2 كت تامن، سمبيل ماكن ساندويچه، سمبيل باچ بوكو چريتا، سمبيل ليديا ماءين2 دڠن انق ڤاتوڠ دي ... تاڤي، لڤس تو اكو تيڠوق باڽق ڤولاق ايس عيم ايس كت تيليفون، روڤاڽ ڠه دڠن دلينن اجق ڤڬي ماكن سوتو كت وق ليمون. اكو تروجا لا جوين سبب ده لاما تق جومڤا ديوراڠ ... ڤوكول 6 ڬيتو كوت سموا اد كت واروڠ وق ليمون يڠ بارو .. اد دلينن، ڠه، وان، ديو، دت، اكو، حميد دان ليدي. لاما ڬق سيمبڠ سمڤأي ڤينتو ده نق توتوڤ اند اذان مغرب ده نق بركومنداڠ. اكو سرونوك جومڤا دلينن سبب اكو نق دي ايڠت، ننتي، بيلا دي باليق دري أستراليا، مايب اهلي كلوارڬ اكو ده برتمبه ... هارڤ2 دي فهم لي كن.. ههاهها!


اوق ايت سهاج اڤدات اكو دڠن توليسن جاوي ... :-﴾


سلام.

Life getting easier with him around ...

Since hari ni is my first day of the week ... aku rasa mcm malas nak buat kerja. Elok sangat le kot aku update blog kot ...



Sejak 3 bulan lepas, sejak laki aku kerja kat Johor tu, aku jarang balik rumah sendiri, except weekends, bila husband aku balik. Itupun, kat rumah basuh baju pastu berdesup gi jalan2 pastu balik, angkat baju, lipat and itu jek. Nak mengemas yang lain2 mmg jarang terjadik.



So, bila husband dah balik semula for good, baru la tergerak hati nak dok mengemas rumah.
Last weekend, kitorang buat Spring Cleaning le kot. Tu dia, daripada pagi Sabtu, memula aku mmg tak larat le nk start ... aku masukkan baju dalam mesin, pastu sementara tunggu mesin tu membasuh, aku wat jemput2 bawang, for breakfast. Lepas makan, terasa sangat malas nak basuh pinggan sebab dapur dalam keadaan yang tak menyelerakan .. aku kalau dapur tak teratur, mood nak masak and buat benda2 lain kat dapur pon jadik kureng. Thanks to hubby yang ber'mood' nak start the cleaning process. Dia start ngan…

Cerita Seterusnya

Aku baru jek dapat Diary from company, untuk 2008. Lambat kan? lewat 4 hari lah ... tapi, actually ada improvment ... dulu, masa aku baru2 join sini, dalam 7 years ago, Diary 2001, dapatnya bulan june 2001, ini tak tipu ni ... sampaikan nak kasik kat client pun segan sebab dah outdated gitu ...


Satu lagi, sehingga last year, Diari company aku sebijik macam buku latihan sekolah aje .. bezanya adalah company profile and adalah kalendar dan waktu solat ... lepas tu, kulit luar saaaama aje every year, same style, same color ...yang tukar cuma tahun aje .. ekekke ...



Tapi, this year, Alhamdulillah .. rupanya bentuk dah sama standard mcm diary2 yg dijual dikedai2 buku ... ada banyak info dan ada banyak spaces .. exactly like what i've always wanted! Akhirnya! bagus gak aku merasa byk perubahan kat company aku ni .. ekekeke ... sejak tukar chairman baru ni, mmg byk improvement ... so kalau lah ditakdirkan aku tinggalkan company ni tahun depan, aku puas hati le kot .. dapat merasa sedikit p…

The story goes like this

2008 dah pun muncul .... dalam beberapa entry aku yg lepas, aku mmg sangat menantikan kedatangan 2008 ni .. iye lah, sebab utama ofkos, husband dah dekat dimata kan ...


Tapi, Allah masih menduga kami ...


My husband lost his job (again) on his very first day of reporting.


Aku dah citer kat kawan2 tag .. mula2 aku teragak2 nak cerita, sebabnya mcm malu la plak kan .. tapi lepas tuh aku cerita gak la sbb aku rasa aku perlu mendapat input2 daripada kawan2 atas kes2 mcm ni ...


Yup, hari pertama dia patutnya kerja, mcm biasa, dia ke HR, utk report duty. Sampai situ, the receptionist asked for offer letter and he forwarded all the docs she wanted. Later, came the officer and asked him to wait for a while.

She came out again with the bad news.


"There is a problem in your employment and regret to inform that the employment letter is not valid"


Itu lah agaknya kata2 dia kot ...


The letter was not signed, true. I have noticed that on the day i took the letter from HR 2 weeks ago. I asked my hu…