Wednesday, 27 December 2006

Happy New year 2007!

Sebenarnya tak ada idea nak tulis entry, tapi aku paksa-paksakan jugak .... kan ke 2006 dah hampir berlalu, takkan la aku nak biarkan ia berlalu dengan tulisan yg muram kat blog aku ni kan? tak best la mcm tu .... Sebab, aku actually dah ceria dah .. dah bersemangat menahan ombak dan badai yang memukul persisiran pantai hidup aku ... :-)


Bulan ni, aku tengok wayang sampai 2 kali. huhuuhu ... Memula aku tengok CINTA ..berduaan aje dengan habby .... itu 2 minggu lepas rasanya. Then cuti krismas tu aku tengok CICAKMAN plak ..kali ni aku bawak aje Lydia ... huhuhu .. sabar je la bebudak sekarang kecik2 dah tengok wayang ..


aku rasa masa aku kecik2 dulu, TV pun tak kenal ... ada la sesekali bila kementerian kesihatan buat kempen or buat program kesihatan, nanti ada lah wayang gambar besar kat balai raya .. bukan movie pun, cuma rencana pasal kesihatan ..itu pun orang kampung berduyun2 dengan anak bini naik basikal datang .. sekali dengan surat khabar lama or tikar buat alas duduk kat tanah ... seronok betul time tu! Maklum aje ler, kat rumah tak ada TV, and time tu belum ada bekalan elektrik pulak kat kampung aku ..huhuuh .. tak caya eh? aku nih citer macam ler aku hidup zaman 50-an plak kan? takder lah .. masa tuh awal 80-an ler ... kampung aku dpaat bekalan letrik masa aku darjah 2 kot .. so before that, memang lampu pam tu ler peneman malam kami :-)


Tapi, masa tu le yg meriah pun .. ada je program kat surau, sure berduyun2 datang bawak tikar .. sebabnya, surau tu kecik aje and cuma utk jemaah lelaki, so para2 ibu yang nak datang dengar syarahan agama, datang aje la bawak tikar .. meriah bawah pokok manggis tepi surau tu u olsss ... :-)


Opsss ... ke situ pulaknyer ..


So, CICAKMAN tu, last2 Lydia tak mahu tengok sebab ada gaduh2 huhuhu .. nasib baik dia tak meragam or mintak suruh tukar channel ..selalunya kalau kat rumah, kalau programme yg dia tak suka, sure dia suruh tukar channel ... tapi dia takmo duduk diam .. last2 ngan hubby sekali duduk kat tangga ... aku sorang jek yg khushuk tgk citer tu .. pada aku biasa2 jek lah cicakman .. geli pun ada tgk cicakman tuh berpeluh satu badan pakai kostum tu wakakaka .. kat negeri sejuk la konon tapi peluh tak hengat! opss.. tak le ngutuk, cuma lawak jek ... and aku ala2 berbulussss tgk fa*sha*san*da* tuh lerrrrr....tak berapa nak minat okaayyy ...


OKlah dulusss ... jumpa next year okay?? Selamat tahun Baru 2007!

Tuesday, 19 December 2006

Biarkan Aku Bercerita ....

Dah akhir tahun ni, dah masanya lah untuk office2 menjadi kosong sebab cuti memasing. Mana yang nak bawak anak sekolah, mana yang nak habiskan cuti ... macam-macam ler kan ... this year aku entitled for 25 days leave... and ada balance 10 days lagi tu ... so aku dah plan nak tambah sehari cuti lepas christmas ... and then masa raya haji aku plan to take 3 days extra, so the whole week aku cuti .. BEST!


Sebab tu la aku dah start boring je dtg office .. sebab kepala dah start nak cuti je ni ... kat office pun dah malas nak buat kerja ... tu yang ala2 free je tu .. padahal banyak benda outstanding .. tapikan, kalau dah malas, instead of aku buat yg outstanding tu, aku pi fikir plak jawapan apa nak kasik dalam meeting on those tasks yg outstanding tu .. dasar kepala cilok .. manjang nak cilok ....Aku perasan gak dah lama giler aku tak tulis entry panjang-panjang. Rindu pulak aku kat tulisan aku sendiri muahahaha! jelous tengok Angah ngan Arena ngan Nini yg mengarang panjang tak hengat tu ... Joe tak payah cerita la kan.. huhuhu...


Kepala aku ni tengah berat ni .. dada pun ala2 sesak gitu .. bergelodak ke apa eh nama dia ... biasa la bila banyak hal tak settle, mcm tu la ... semua tak kena..buat salah tak buat salah, ke sana salah ke sini salah ... apa la aku ngarutkan ni .. jgn plak korang kata aku sekadar nak banyakkan jumlah perkataan aje kat sini..hahaha! sesungguhnya aku tak reti nak sexplain dengan lebih lanjut tanpa meleret2 ... itu aku.


Kadang2 aku rasa, alangkah seronoknya kalau aku nih dah 8 bulan pregnant hihhihi ... 8 bulan tau .. boleh ke, sebabnya kejap je lah nk tunggu deliver, so bleh cuti 2 bulan ...muakakaka ... tengok la ni, kepala otak asyik fikir taknak kerja je. Asyik nak mengelat je. Serious la, aku rasa kerja tu satu beban kat aku ... hampeh!


Ok la, meh aku bgtau kenapa ... kalau aku x explain, korang kata aku pemalas plak kan? ada yg nak kena ngan aku nih wakakaka .. tadi aku dah sembang dalam tag, aku citer kat dorang, ofismate kata aku pemalas, well lepas tuh aku dgr2 dia bakal jadik boss plak..... well..walaupun dalam nada berseloroh, aku tetap terasa la kan .. dah nama pun berjiwa sensitif kan huhuhu ... tengok tu, meleret lagi


Actually, aku belum ready la nak jadik initiator .. aku belom ready la nak jadik the 1st person to strategize, to plan, to escalate ... even to a small group ... very least important group i can say ... hmmmm gitu la.. so bila aku lom ready, aku jadik mcm segan2 ..bila aku jd mcm segan2 aku jadi mcm malas2 ..opsss hahaha!


Tapi, member aku yg selalu kasik kata2 nasihat kata, mana boleh aku belum ready, benda nih kena ready bila2 pun dia datang ..bukan dia tunggu kita, tapi kita tunggu dia..this thing called peluang ....peluang utk berkembang dalam organisasi ..wahhh vogue da vast bunyik tu ... so once dia datang, aku kena lah grab erat2 .. jgn lepaskan sebab kalau dah terlepas, maybe takkan datang lagi ...Aku ni tau la semua tu .. cuma kalau dah hati berat nak wat camner ... so thanks to u my dear friend yg sentiasa ada .. masa aku bengang, masa aku marah, masa aku upset, masa aku tension, masa aku gila ... esp. masa aku bosan huhuhuhu ...


Aku suka accepting assignment .. but not giving assignment ... aku tak kisah kena attend mtg, but not initiate meetings .. korang faham tak?adehhhh .. camno nihh .. dah ler skang nih tgh time appraisal .. patutnya aku kena lah bersemangat waja kan? ini tidak.. hampeh!


Kat rumah pun, aku salu mengeluh, sampaikan husband aku sound...dia kata patut la tak semangat, mental tuh dah set awal2 pagi .. kena lah ubah tu..huhuhu.. yer bang..baik bang..aku jawab.tapi, dalam hati ni Allah je yang tau, betapa aku sebenarnya rasa mcm nak mengalah, mcm nak marah, semua ada ... teruk sangat masa tu ... last2 tu, ada rasanya mcm terbalas2, terlawan2 ...ternaik2 suara .... hmmmm.... mcm semua nya datang jadi satu issue plak.... tatau la...susah gak kengkadang, nak mengeluh salah, tak megeluh parah ... AARRGHH!!!! kengkadang tu aku monyok jek bangun pagi, itu lah bila dah benda2 opis terbawak2 ke rumah ... huru hara jadiknya ....


Ada sekali tu, masa nak hantar Lydia ke rumah MIL, hubby dah turun dari kereta dah, dia dok tunggu aku, rupanya aku tengah peluk Lydia kuat2 .. tau kenapa? aku nangis kat perut Lydia tu huhuhuuu ... kosser je kan? mcm nk lepaskan stress gitu .. Lydia plak now ni dah pandai tepuk2 bahu kita mcm kasik comfort .. pastu bila aku pandang dia, dia senyum kat aku .. aku tgk husband aku kat luar dah geleng kepala .. hmmm... then dia masuk kereta balik, terus kitorang bertiga berpeluk .. sedih betul aku rasa .. tak pasal2, kerana aku yg tgh tak betul, anak suami kena ikut kerenah .. nasib baik time tu gelap lagi .. huhuhu ... So, thanks to u my dearest husband, and kid .... I Love You guys ...


Agaknya sebab aku ni perempuan kot. Sebab tu la semua tu jadi ... agaknya sebab tahun depan ni aku 30 tahun kot ..dah tua .. dah semakin sensitif .. dah tak brutal lagi macam dulu2 .. hahahaha ...


ataupun aku sebenarnya belum kenal sapa diri aku .. baru sekarang aku belajar2 nak tau ...

Friday, 15 December 2006

Thanks to Technolgies!

Pheww! Mmg best rupanya ada GPRS nowadays... Aku dlm training room ni...tgh bosan, saja le try kot leh update entry guna phone ni.,kalau berjaya ni.,yess! Hehe.. Hr ni last day , pg td dtg naik lrt tense giler coz 3 kali stuck! Hampeh! Dah le smlm aku terajin bwk blk laptop, so terpaksa le menahan berat dlm lrt...ciss! ... Hope ptg x le jd mcm ni... On training, aku join last minute sbb x cukup org.,aku suka je sbb leh la skip mtg2 semua...tp tak gak...smlm aku kena gak aku blk opis,kena g mtg...grrr! Lengkali kalau wat training tu better kt tmpt jauh2 so x de org kacau huhu! ..

Monday, 11 December 2006

adakalanya ini terjadi

sedangkan lidah, lagi tergigit
inikan pula suami isteri

buang yg keruh ambil yang jernih
baru teguh peribadi..


maaf dinda .... wahai kanda .....

Update yang tak ada update

"Sebica utin ... tak atan penah ... sheya tu atan hilammm ..."

Itu lah baris yg dok diulang2 dek bibir Lydia ... suka2 hati dia jer nak tukar2 lirik 'My heart' tu ikut sedap lidah dia ... kalau aku betul kan, bukan dia terima, si aku biarkan je ler ... asalkan tak menangis .. kengkadang jadi lawak pun ada ... nak buat macam mana, dia lah racun dialah penawar kitorang suami isteri ...

"Mak, iiiini amba eeya pedham adik ..."

Tu dia kata masa aku bukak gambo2 raya kat laptop ... dia nampak gambo dia pegang baby cousin aku yg baru lahir ...

"eeeya pedham adik olam ... butan adik eeya ni" (eeya pegang adik orang .. bukan adik eeya ni) Dia sambung lagi bila aku tanya itu adik siapa.

"eeya pun ada adikkk" dia sambung

"ada adik? mana?"

"Kat bilik lahhhhh ... dia endo kat batan ... syyyyy diam2 la mak ..adik tan endo tuu ..." (Kat bilik lah, dia tidur kat bantal, syyy diam2 la mak, adik kan tidur tu)

Okay, aku tak puas hati ni ... aku jeling bilik,

Ada teddy bear elok berselimut dan berbantal atas katil ... Lydia punya kerja ...

Thursday, 7 December 2006

Biar aku cerita sikit

Ok lah, nak update blog pulak ...

Seronok aku kalau dengar berita pasal member nak kawen. Latest, kecoh dalam reban pasal Angah dah berura-ura nak menamatkan zaman bujang nya ... Memang event yg ditunggu-tunggu ni. Bakal bengantin belum apa2, yang lain2 dah sibuk nk shopping baju wakakkaaa ... ada lah pulak yang shopping songket segala, songket corak bunga tabur, kaler purple lagi ... sungguh lah tak larat i ols hahahaha!

Cakap pasal kawen, last week aku balik Johor, berkesempatan le gi menghadiri majlis kawen anak jiran aku yg juga merupakan member sepermainan masa kecik2 dulu. Cuma memandangkan zaman kecik2 aku aku tak le lama mana kat kampung tu, so bila besar2 ni, dah macam tak berapa close le, sekadar tukar2 senyum aje .. tak de apa pun nak di follow up. hahaha ...

Meriah tu memang le meriah, maklum je la majlis rumah perempuan kan ... cuma ada few things yang aku rasa orang lain boleh ambik iktibar kot.

Mula-mula, pasal adab2 pengantin ... cewah, ye ye jek aku ni ... bukan le aku kata kalau x jaga adat tu kawen tak sah ... cuma dah nama pun raja sehari kan... pandai2 ler control diri ala raja gitu ... ada protokol2 gitu .. tak de le jalan sorang2 kat depan melulu sedangkan pengiring 50 m kat belakang ... hahaha! tau le tak sabar nak bersalam ngan imam tu kan ... iye, betul la kalau alasan tak nak hipokrit la .. kalau dah perangai mmg happy go lucky, so kena la mcm tu, wat per pretend ala2 malu2 plak kan? Tapi, aku tak setuju tu. Pada aku, ini bukan pura2 or pretend jadi orang lain ke apa ... Pada aku, lumrah la, bila semua mata menuju ke arah kita, kita kenalah pandai2 bawa diri kat majlis tu .. jangan la buat hal sendiri macam dalam dunia kita ... Lain la artis kat pentas yg mmg org nak tgk aksi2 yg pelbagai .. aku bet ler, raja2 dalam majlis2 raja tu, pun tak ler luar majlis tu dorang jalan slow motion mcm tu ..tapi, just utk jaga protokol dalam majlis aje la kan ...

Itu satu, another thing is masa majlis akad tu sendiri ... hmmm pada aku ni walaupun tak de la termasuk dalam syarat wajib nikah, juga tak termasuk dalam rukun nikah, tapi bila dah nama majlis tu, still kena lah jaga protokol dan adab2 nya .. kali ni bukan salah kat pengantin .. pengantin dah tentu2 la nak kontrol jantung yg berdebar2 tu kan ... Ni aku cakap pasal orang2 yg nak merakamkan detik bersejarah itu.

Jurukamera.

Memang le penting ada jurugambo nak merakamkan sejarah tu kan ... tapi, perlu ke sampai anak2 anak dara pun dok sibuk2 kat tengah2 majlis, terbongkok2 sebab nak sama2 amik gambo? dah tentu2 ler majlis tu dihadiri oleh imam, and lagipun masa tu la kena ada ketenangan, bukan saja pengantin, tapi saksi-saksi pun perlukan fokus utk mengesahkan akad tu ... ni, masa tu ler cameraperson dok ke sana sini carik angle menarik le .. sampaikan punggung berlaga dengan bahu pakcik2 yang rata2 nampak tak selesa dengan keadaaan tu. Yang dengan kamera besar tu satu le, ni yang guna handphone pun sibuk nak dekat2 sampai mengganggu perjalanan majlis .. huh.. kalau dah camera tak de zoom tu tak pyh ler susah2 amik gambo ... biarkan aje la cameraman professional yang sorang dua tu. Aku tengok yg cameraman berbayar tu elok je angle dia ... ntah ler .. pada aku nampak mcm tak cool le.. mcm serabut bila dah macam tu ..

itu je la pun ... cuma, maybe best la kot bila banyak flash masa tu .. rasa mcm artis .. skarang maybe dah bukan raja sehari lagi..tapi lebih sesuai kalau guna term 'artis sehari'

Ok lah dulu ...

Salam ...