Monday, 17 October 2016

UK Farm Resort Kluang

Keluar dari Kluang town tu ingatkan nak terus tuju ke Highway, sekali tu nk dekat Ayer Hitam tu nampak pulak signboard UK Farm kat sebelah Institut Verterinar.. Ajak husband masuk kot le menarik.. ingatkan le dekat je dari pintu masuk tu.. rupanya nak masuk ke UK Farm dari guard post tu jek 5KM huhuhu sambil2 tu pemandangan ladang2 sayur gitu.. Sampai UK Farm ada signboard beso.. then baru le nampak parking lot dia.. terus ke kaunter tgk apa ada..




Front desk dia pun explain le.. haduiii senak perot dgr admission fee dia.. ekekek.. Adult RM47 (kot) and kids (3-12) rm35(kot).. so all in all kalau kami nak masuk.. kena RM256 hohoho.. tapi tatau la pasaipa ringan jek tangan hulur duit .. maybe sbb tgk muka anak2 mcm tinggi menaruh harapan.. lagipun mcm nak lah bagi something lepas lydia exam.. so kami pun masuk le..

Tak ramai pun masuk sekali ngan kiterang.. nk masuk dalam tu diorang bawak guna shuttle bus open air tu (alamak lupa term dia huhu) ... syok aar bebudak coz berangin gitu kan... kadang2 jalan tak raya so dh mcm roller coaster lagi la bebudak suka.. dyan siap gelak mengekek-ngekek bila jumping..

Tempat pertama, kandang kambing.. hohoii bau dia tuh diaaa.. hahah tapi despite the bau, kandang dia bersih sangat.. lapang jek.. bebudak ni kemain suka .. aku biasa2 je la dulu kecik2 puas kot naik turun kandang kambing kat rumah jiran kampung.. huhuhu... tapi of course la this one big scale and  bersih.. daleela paling takut kambing.. takmo kasik makanan or susu.. tak mcm Dyan, Idlan n Fahren yg cool jek ngan kambing huhu..




kambing2 yg baby comel la pulak putih bersih jek huhu..

Then diorang bawak kiterang tgk mcm mana proses kuarkan susu.. actually UK Farm ni mmg ladang pengeluar susu kambing.. their main product la tuh..

Abg Lan paling fokus sepanjang penerangan pasal proses tu... siap tolong translate ke bahasa melayu lagi supaya Fahren pun faham hihihi... good thing lah they learned about it.. mak pun tumpang belajo..


pastu tgk le pemandangan kambing kat padang ragut.. huhuhu..


lepas tu bagi feeding itik pulak... nothing special kot lagipun itik tu nun jauh kat bawah kami kat atas.. dari pemerhatian aku.. itik, irnab, Ostrich yg ada tu bilangannya sikit.. nampak mcm juat utk value added pelawat datang takkan nk tgk kambing semata ekekeke...


Then pergi ke arnab pulak... Dyan mmg star le semua dia tak takut... paling lawak food rabbit pun dia nak makan sama.. hadoi anakku... tapi aku enjoy tgk dia explore dgn happy,,,


Rusa pun ada .. sikit2 lahh... huhuhu..



Lepas tu le Kg. Asli.. aku tatau laaa apa lah sebabnya ada kampung asli tetiba dalam tu.. huhu... adakah kat situ du;u tmpt org asli? takde pulak dinyatakan... again aku rasa this is just added for tourism purposes...


So, mcm farm2 or zoo2 lain... ada lah performance kan... kat sini adalah tarian yg pada aku mcm gaya sarawak etnik ekekek pelik pulak melihat tarian ni kat johor.. tapi tatau la kot suku kaum asli johor pun ada tarian gini... but the music tu idok asli lah.. pop tradisional gitu lagi noraniza idris ekeke..

we enjoyed though.. lol


posing some more...




Then kuar dari Kampug Asli .. tuju ke taman cendawan.. tapi aku tak masuk pun rumah cendawannya.. kat situ ada mcm wishing tree ke apa ermm pelik la pulok kan banyak bergantungan org2 letak 'wish' dorang ahaksss...




bebudak main panjat2 pokok2 beso kt situ ngan ada buaian .. lps dh puas main buaian bawah tree house, before kuar tu ada la air free .. air roselle dan mushroom..


Baru lah pulaaangg... huhuhu..



Monday, 10 October 2016

Minum kat the Original Kluang Railcoffee, stesyen keretapi Kluang.

Oh ye, lom habis lagi actually kisah balik Kluang 2 minggu lepas hehe.. Pagi Isnin tu, KL cuti tapi Johor kan dah kerja.. so kat rumah kakak cuma ada kiterang jek.. hahaha awal pagi tu kakak dah siapkan breakfast utk kiterang before dia gerak ke sekolah.. pastu dia kata ada meeting kat sekolah membawak ke pukul 1 so its ok kalau aku nak balik dulu... aku pun ok jek lah.. dah lepas breakfast nasi goreng tu dlm kul 10 kami keluar..

Singgah dulu Kluang Railcoffee pekena roti bako... huhu.. ingatkan kot le tak ramai sebab hari bekerja kan.. kihkihi mmg tak le kan.. habis tu ingat aku je ke orang luar Johor yg datang kluang? LOL.. so tunggu lah jugak nak dapat seat tuh.. sempat pulak hujan menjengah.. sejuk je pagi tu.. angin sepoi2 ,,,




Sambil tunggu dapat seat tu posing2 je lah kat situ... anak2 le jadi mangsa kena posing hehehe




Oleh kerana dah breakfast before gerak.. kami order roti kaya jek lah just to get the feels jek. LOL. walaupun selalu je balik kluang tapi kalau dah sampai rumah kakak tu mmg malas nak kuar2 ke town.. nih sesekali singgah la pekena..

Dalam pada 'tak makan sangat' tu penuh la jugak meja ekekekekke... dyan mmg mencabar skang kalau kat kedai makan takmo duduk diam asyik nak jalan2 sana sini.. so bapak la kena gigih peluk dia to control.. kat high chair pun dia leh selamba turun sendiri mmg haru anak dara sorang ni..


Susah sket nk suh abg Lan pose.. huhu... mak ajak banyak kali baru dia nak diri diam gitu..


Nih crowd belah luar.. lepas hujan reda,,, kat belah dalam pun full house..

lepas makan baru kami gerak keluar dari Kluang....


Wednesday, 5 October 2016

Nasi Goreng Ayam Belakang Coro (Coronation) Kluang - menu legend during outing bebudak SMSJ once upon a time

Balik dari Sekolah hari Ahad tu, kami singgah makan kat area belakang panggung wayang lama, Coronation. Dulu kat situ mmg port bebudak SMSJ sebab dekat dengan bus stand. tapi now but stand pun dah pindah tempat and gerai makan kat belakang Coro pun tak de dah.. and panggung wayang Coronation itself tu pun dah tutop hihihi... how time flies.. kluang dah banyak berubah.. eventhough aku selalu jugak balik Kluang tapi port2 lama pun jarang aku tuju..

"nasi goreng ayam belakang coro" memang dah sebati di kalangan bebudak SMSJ masa zaman aku bersekolah kat situ.. tapi bila aku tanya anak buah aku yg bersekolah selepas beberapa tahun aku keluar, dia kata zaman dia (tahun 2002 onwards) tak popular dah nasi goreng ayam belakang Coro tu ekeke... dulu.. sapa yg outing hari Sabtu, bila balik wajib bawak nasi goreng ni as 'hasil' (hasil is term kiterag for anthing bought during outing or brought from kampung - yg mosty berupa food)





Alhamdulillah hari tu dapat merasa .. pakcik tu pindah kedai tapi sama je lagi rasanya hhihihi.. takde la special sangat cuma ayam tu instead of ayam goreng yg diletak kemudian, nasi goreng ayam dia pula, ayamnya masuk sekali dengan nasi yg digoreng tu..

22 tahun yg lepas, mmg kegilaan lah hahahaha! masa tu nasi goreng pattaya pun baru muncul kot..



Yang menjadikan best sebab makan dengan kawan2 yg suatu waktu dulu sama2 tau mcm mana popularnya NGABC tuh hahahaha..



Lps makan baru lah masing2 balik.. aku n family terus ke rumah kakak kat kluang tu gak.. tak sampai 20 minit sampai rumh kakak.. Azel balik JB, Sara balik ke sekolah semula sbb husband dia masih lagi ada game for final cup (and menang).. Lijah and Ara maybe balik rumah jugak..

Aku sampai rumah kakak, anak dia Zharif dah siap masak laksa johor.. hahah so makan lagiiii... malam tu tido umah kakak aku .. anak2 mmg look forward gi umah Mak Long sebab nak main2 ngan cucu2 mak Long yg twin si Aufa and Auni tu...


Tuesday, 4 October 2016

Sekolah Menengah Sains Johor - back to school

Weekend panjang semalam ni uols buat apa? iols balik Johor tapi bukan balik Batu Pahat. We went to Kluang and visited our school. Tak ada lah sebab utama sangat pun kat situ tapi few friends ajak ke sana sempena ada event Viking 10. huhu Viking tu rugby club sekolah and my batch plak yg organized the championship this time around. and selain viking, ada banyak lagi clubs lain from other SBPs.. and ofkoz highlight of the game was kemunculan team legends. team yg consist of alumni termasuklah my batch.

so i ke sana sebagai pemeriah suasana jek. Neither me nor my husband play rugby hahahahha! my husband ada lah main kejap during his uni days.. but not during school. kiterang masuk form 4 so mmg susah sket kot bab sukan. rugby normally starts at a very early stage, form 1 gitu.

but i still excited to go back to SMSJ coz i nak tgk keadaan sekolah nowadays, after 22 years.

Also ambik peluang masuk ke hostel sampai ke bilik... wohooo mmg kenangan mengusik jiwa sungguh.. walaupun kat SMSJ cuma 2 tahun je tapi tetap aku rasa sayang dan best.. haha.. dulu aku rasa mcm hostel tu beso.. bilik tu beso.. tapi kali ni aku tgk eh mcm kecik la pulak haha.. sebenarnya aku yg dah beso kan.. ekekek.. 

Ambik gambo kat basketball court at girls' hostel. My dorm was at 4th floor hujung sana near to the staircase tu.. huhu.. semalam masa memanjat rasa ouchhh lenguh mak! dulu mcm laju jek hahaha!! aging factor..



Hah bawah ni pose depan ex-dorm with my ex-dormmate, Azel. Sebelah pulak pic depan dining hall.. 




sambil round2 tu sambil cerita2 ngan kengkawan yg sama2 dtg.. masing datang ngan anak2 haha meriah mcm rombongan cik kiah.. while geng2 mak2 melawat asrama puteri, geng bapak2 pulak melawat asrama putera...

Oleh kerana sampai tu dah kul 5 plus hujan lebat.. kami tak dapat tunggu kat tepi padang.. and tak dapat jugak nak round kat academic buildings. lagipun nak gi rumah Naniz our x-skulmet.. rumah dia dekat je ngan skolah.. and she invited us for tea time.. tapi the tea time dah jadi early dinner pulak hehe

with Naniz
TQ for warm hospitality Naniz! she prepared mee hailam and cempedak goreng ,... mmg laju kami ngap hahaha... maghrib kat rumah Naniz before we made a move back to school for dinner. Dinner ada org sponsor makan kat dewan makan hostel.. wuhuu mmg best la dpt mkn kat dewan makan penuh nostalgia haha.. (alamak takde pic pulak masa dinner.. i mean pic nya kat phone lom transfer,, nih yg maleh ni haha... )

Lepas dinner tu baru la check in kat hotel nearby. Hotel kecik je lah budget. haha kalau ikutkan mmg nk dok je rumah kakak sulong aku yg dekat  Kluang tapi friends kata meh le dok otel bersama-sama.. so iols ok jek lahh.. huhu.. so satu malam hotel, satu malam lagi rumah kakak pulak ahakss..

Hotel Setia nama hotel. satu malam RM135 for family room. hotel rumah kedai tapi not bad lah sebab baru lagi.. and the room pun standard hotel, bukan cikai lah.. cuma size bilik je kecik..maybe 2 stars hotel kot.. tapi bbudak ni komplen hotel apa ni mak keciknya hahahahah.. amboi korang ni kannn... tapi pastu dorang pun OK jek la tido nyenyak jekk...


The nexy day, lepas breakfast pegi lagi sekolah.. kali ni dapat la round classrooms and dapat tgk games.. best la team otai legends memang setiap game last2 sampai ke finals and then dapat jadi champion.. woot! Otai masih berbisa!



Then hari tu makin ramai yg datang to watch the game.. tapi aku x dapek nk jumpa semua sebab dok busy jugak jaga anak2 haha. 



And aku pun tak lupa mengabadikan kenangan kat depan kelas masa form 5 huhu... banyak sejarang kekdahnyer kelas ni kan.. LOL



Then tak lupa pose ngan hasben depan nama sekolah.. poyo sket laaa.. tapi nak wat camne.. ini la tempat yg menemukan kami 22 tahun lalu... walaupun tak couple masa sekolah tapi ada lah jugak bunga2 tu wakakakaka... All in alll alhamdulillah diberikan umur panjang berpeluang melawat sekolah nih... sekolah pun dah lain, dah beso.. sama la ngan aku n somi pun dah beso ehehhehe... (actually dia la yg dah beso aku sama jek mmg dari dulu pun beso.. huhu)


OK habis dah jalan2 kat sekolah... sambung pulak next entry bebila aku free dan rajin nak tulis2.. 

Domino Pizza!

First day kerja lepas cuti 3 hari. alamak lemaunya.. last Friday Lydia dah habis PSRA .. happy kemain anak dara aku tu... asyik ajak aku gi kedai buku nk beli novel.. nantilah dulu yek, mak dah terbeli satu lagi Duck so bajet dah berlari2 anak.. hehe..

Last week bawak anak-anak makan pizza.. dorang ni mmg jarang makan pizza.. hihi.. tapi hari tu Lydia balik dari sekolah bagitau dia dapat Johan dalam pertandingan sajak sempena bulan kemerdekaan kat sekolah.. lepas tu Abg lan pulak bagitau dia dapat result mumtaz dalam ujian penggal kedua sekolah agama.. syukur lah.. so kami pun makan pizza to celebrate.. Dominos jek la..



Pilihan anak-anak is pizza dalam pic atas.. oopss tangan Dyan enterframe! huhu.. large size beli 2 kotak.. wohoo puas dorang makan!


Pilihan saya pulak pizza pisang... sedap betoi hehe... tapi beli size personal jek utk banana ni.. alamak masa menulis ni tertelan air liur hehehe.. tapi kena lah menahan sebab now tgh dalam mode no sugar challenge.. hhuhuhu... (mula balik hari ni setelah 3 hari cheat days -- hahahah sampai 3 hari cheat days ko!)



snap grup photo wthout mak and bapak.. masing2 tak kosser nk pose berhemah... haduii