Saturday, 14 February 2015

Gambar-gambar birthday dinner di Kluang Railway Setia City Mall

Hari Jadi abang Lan dan Fahren yang kami combine tu, kami cuma sambut kat rumah je (entry sebelum ni), dan sebelum potong kek tu, bapak dorang dah bawak kami dinner kat Kluang Railway Coffee di Setia City Mall.

Memula saya nak ajak makan kat sushi king, tapi ada pulak anak yg belum berapa pandai makan sushi,. nanti kang ikan/topping je dorang makan, nasik tinggal, rugi pulak. Oleh kerana hari Ahad, kebanyakan kedai makan penuh, jadi kami masuk je KLuang Railway coffee, sebab tak ramai sangat, maybe sebab lokasi dia yang agak tersorok. Lokasi dia sebelah bowling tu.. Sesuai lah kami ke situ sbb anak2 selesa je dalam tu.


Hari jadi anak di Kluang Railway Station Setia City Mall
Abang Lan the birthday boy pilih menu burger ayam


Hari jadi anak di Kluang Railway Station Setia City Mall
Fahren the birthday boy 5 tahun pilih burher ayam dengan roti bun


Fahren tu sebenarnya baru bangun tidur. Seharian bermain takmo tidur so bila ajak ke Setia City Mall, dia tidur dalam kereta pulak.. kejap je dah sampai SCM jadi dia mcm masih mamai. Semua menu dia tak nak.. last2 dia pilih roti jala hahaha.. saya kata apa kes roti jala beli je la kat pasar malam.. LOL.. so dia pilih burger tapi saya beli gak roti jala.. bapaknya yg makan.. kekeke


Hari jadi anak di Kluang Railway Station Setia City Mall
Gini lah burgernya... yummmmm..

Banyak portion ni, last2 share ngan bapak. bapak memang tak beli apa2 sbb tau dah mesti anak-anak makan tak habis.. huhuhu..


Hari jadi anak di Kluang Railway Station Setia City Mall
Ni Menu Lydia, chicken chop


Hari jadi anak di Kluang Railway Station Setia City Mall
Ni menu saya. mana2 pergi mesti nak mee kari. Tapi mi kari kat sini tak  la sedap mana.
Lydia & Idlan
.

suami tolong pegang Dyan sementara saya makan dulu.. lepas saya makan baru lah dia makan pulak.. hehehe.




OK! pic semua insan2 tersayang... Alhamdulillah semoga anak2 happy dapat makan sama-sama mcm ni.. as usual ini pic sebelum makan.. masa makan mmg kecoh.. masa tgh tunggu food lagi la kecoh sbb dorang dok main semua yg ada atas meja seperti choptik sudu tu.. tak kisah le janji tak nangis.. 

Happy birthday Abang Lan dan Fahren! :-) 

Thursday, 12 February 2015

20 minit yang sangat berkualiti

Sejak Idlan masuk darjah 1 dan Lydia darjah 5, saya dan suami dah tetapkan bahawa tugas menghantar Idlan dan Lydia ke sekolah pada waktu pagi adalah menjadi tugas saya, sementara suami pulak, akan hantar Fahren, Daleela dan Dyan ke taska.


Sebab pertama ialah kerana Lydia dan Idlan perlu berada di sekolah sebelum 7.10 pagi. Jadi perlu keluar daripada rumah paling lewat pukul 6.45 pagi kalau nak sampai sebelum 7.10 tu. kalau saya yag bawak kereta, lagi la kena awal hehehehe.. Oleh kerana perjalanan saya ke ofis pun memerlukan saya keluar awal pagi, saya lah yang sesuai menghantar anak-anak yg bersekolah rendah. Suami pulak, akan pergi lewat sikit kerana dia akan uruskan segala keperluan anak-anak ke taska dan keperluan Lydia dan Idlan transit dan sekolah agama. Kalau ikutkan memang banyaklah suami kena uruskan. Dia offer untuk ambik tugas ni sebab ofis dia lebih dekat dan tak perlu nak rushing keluar awal pagi.


Sebab kedua kenapa pembahagian ini dibuat ialah kerana Lydia dah pernah kena 'tegur secara lembut' oleh guru disiplin dek sering datang semasa perhimpunan sudah bermula (lambat beberapa minit) pada tahun lepas sedangkan sebagai seorang pengawas dia patutnya punctual ataupun lebih awal. Silapnya, tahun lepas semua tanggungjawab menghantar memang suami yg pegang sebab sekolah adalah laluan dia ke ofis. So belajar dari kesilapan, this year so far Alhamdulillah belum pernah bebudak tu lewat ke sekolah.


Yang seronoknya keluar awal pagi dengan anak-anak ialah bila kat dalam kereta, dah mcm sesi tazkirah pagi. Sebenarnya bukan la tazkirah ceramah serius sangat pun. Dalam pada dengar radio IKIM tu topik pagi dia tu la yg selalu saya, Lydia dan Idlan discuss dalam kereta. Memang best sbb kita tak perlu nak perah otak carik topik.. bukak radio, dengar kejap mesti Idlan akan sambung dengan pertanyaan-pertanyaan dia.. Lydia pulak akan mula cerita atau share apa yang dia tahu daripada pembelajaran dia kat sekolah. Selalunya, saya jadi pendengar je. Lepas tu bila jam 7.00 je, IKIM akan mainkan doa pagi (yg saya share dalam salah satu entry sebelum ni). Seronok sama-sama ikut doa tu dengan Idlan dan Lydia. Kalau boleh nak bawak semua anak2 naik kereta pagi supaya sama2 berjemaah baca doa pagi dengan radio hahaha.. padahal boleh je baca sendiri kan.. 


Ada sekali tu, tazkirah subuh IKIM cerita pasal 'hati yang kotor' dan mcm mana mata boleh menyebabkan hati jadi kotor. Salah satunya ialah dengan melihat 'kema**an'. huhuhu.. bagus juga ustaz bagi topik tu.. abang Lan mcm biasa mmg akan tanya mana2 yg dia tak paham, atau akan cerita apa2 yg dia tahu (sama ada pernah belajar, pernah baca, pernah tonton), yang relate dengan apa yg didengar kat radio. Saya suka dia mcm tu sebab menandakan yang dia memang mendengar apa yg disampaikan oleh ustaz.

"Mak, kenapa kalau kita tengok MALU, hati kita kotor?"

oh rupanya dia belum faham apa makna 'kema**an'. Mula2 saya just bagitahu je apa maknanya. Tapi lps tu saya ambil kesempatan ni terangkan kat dia tentang hal itu dan saya selitkan jugak sikit2 tentang had antara lelaki dan perempuan termasuk adik beradik dan ibu-bapa. Tak la terlalu detail kang fenin dia nak absorb.

"sebab tu lah mak dah sediakan bilik asing-asing untuk anak-anak mak"

gitu lah saya akhiri penerangan ringkas saya. Wallahu'alam. Semoga anak-anak kita bukan sahaja suka mendengar perkara yang baik2 semasa mereka kecil, bahkan akan suka kepada kebaikan sampailah akhir hayat mereka nanti.. amin ya Rabbal 'alamin..

Banyak lagi topik2 yang kami bualkan dalam perjalanan ke sekolah menghantar mereka, dari hal persekolahan sampailah hal2 santai berkenaan rakan2. Saya sangat bersyukur diberi kesempatan bersama mereka dalam tempoh 20 minit yang berkualiti seperti itu setiap hari. Sampai di sekolah kami bersalaman dan Idlan pula sempoi je memeluk saya bila saya turun dari kereta dan memimpinnya ke pagar (biasanya saya tak turun dari kereta, saya turun dari kereta sebab nak kemas2kan baju dan betulkan sampin yang abg Lan pakai tu).


Seorang yang observant dan berjiwa sensitif


Selamat Hari Jadi Idlan dan Fahren!

Semalam birthday anak kedua saya Idlan. Oleh kerana birthday dia dan birthday Fahren cuma beza 2 minggu, saya memang plan beli kek satu jek and sekali potong.

Semalam dalam kesibukan yang tak bertepi kat ofis tu saya menyelinap balik awal sikit dan terus ke Tesco Setia Alam untuk beli kek kat King's confectionaries. Kek feveret saya mmg bluberi Cheese Cake dia jek.. setiap kali besday kalau tak dan nak tempah kat memana online seller untuk  kek2 comel customized, mmg saya beli jek ready made yg kat King's itu.. RM58 untuk brp kg eh 1/2 kg kot.. ke 1 kg.. ntah la akak lupa ekeke.. 

Tapi masa nak beli kek tu terfikir, eh takkan le dinner nanti cuma makan kek je... takkan le nak kuar dinner plak. Saya mmg tak begitu gemar dinner kat luar on weekdays sebab anak2 mesti byk homework kesian la plak.. selalunya tapau jek (ekekek masak? hehhe KADANG.KADANG je, LOL)

Lagipun Sunday hari tu bapak diorang dah bawak makan kat luar sempena celebrate birthday (lom up entry yg ni la plak), so malas nk byk2 kali mkn luar for birthday kan. 

So untuk celebrate kt rumah ni, takde idea nak tapau apa untuk mkn bersama kek besday. cam tak best lak rasanya kaalau tapau nasik goreng mcm selalu tu hehe, So bergegas masuk ke bahagian supermarket and capai je lah bahan2 nak buat spageti. maklum la time tu pun dah kul 6.45 kang sampai umah harus la dah maghrib, rushing gitu nk masak nak solat nak susukan Dyan gak.. (dia mesti nk susu time maghrib sbb seharian kat taska rindu kot ekeke)

So, capai bahan spageti dan beli kek cheese bluberi and balik! sampai rumah anak2 ngan bapak dorang lom balik lagik, so mak pun zass kat dapor wat apa yg patut. Bila azan bunyik, bebudak tu baru sampai and mak dah almost siap. Biar Idlan n Lydia mandi and solat while mak prepare food kat meja, lepas tu mak lak solat. 

Lepas mak solat terus panggil dorang ke meja and tadaaaa.. Idlan mcm wow! ada kek! hahaa.. mak memang sorokkan jek kek tu masa dorang balik tak nampak mcm ada kek pun. 

Tapi Fahren lebih happy nampak spaghetti daripada nampak kek. dia mmg bukan penggemar kek. ahaks. 3 kali dia tambah spaghetti. tak padan badan kecik! LOL

Happy ada kek dan spaghetti kekdahnyer ahaksss!


So lepas doa, nyanyi2 tiup lilin dan ambik gambo (time ni ngan Dyan pon dah nangis sbb tak tahan sgt nak susu ahakss...) baru lah makan.. fuhhh.. kecoh sungguh ngan daleela pun nak jugak potong kek mengalahkan abang2 yg sambut besday.. hadoii.. tgk pic ni mcm lawak pun ado! tapi best lah .. alhamdulillah dapat gak le celebrate birthday dorang kat rumah. 

Sabar je semua tunggu mak nak snap dulu... 


Win lah pic ni haha. Daleela nangis takmo org kacau dia je nk potong kek.. dyan pulak nangis nak mak.... hahaha kecoh weh!!


So untuk Fahren (birthday 31 Jan 2014) dan Idlan (birthday 11 Feb 2014), Happy Birthday diucapkan semoga kalian berdua sentiasa di dalam lindungan Allah S.W.T dan menjadi anak-anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat.. amin...

ha, lepas makan tu, business as usual la semula.. abg Lan dan Lydia masuk bilik wat homework, mak layan Dyan, daleela ngan fahren layan main crayon, bapak kuar beli ubat untuk atok kat farmasi.. hahaha! chaplin betul birthday celebration!  mcm laju je semua pergerakan. mcm katun. LOL. BUT SERIOUSLY ITS THOUGHT THAT COUNT and sayang saya kepada anak-anak tidaklah chaplin! :-)

Entry ni pun chaplin gak. Asalkan update sbb baaaanyak sangat stori saya dalam draft dok delay2.. tatau la pasaipa haha.. nih takleh kena gak upload. pasal bday kalau basi dah tak beshhhh!!!

So thanks for reading uols! doakan anak-anak saya dan anak-anak kita semua menjadi anak2 yg sayangkan Allah, rasul dan ibu-bapa.. amin.. Trima kasih!!..

T

Friday, 6 February 2015

5 Tips mulakan hari yang ceria!

Salam Isnin semua!! Kita nak pagi Isnin ni jadi ceria kan? jom kita buat tips simple ni...

1. Doa


Jom baca doa pagi ni dulu..
Walaupun ia doa pagi, tp actually ia doa sepanjang hari.. Untuk kita dapat cahaya ke menuju kejayaan.. Daripada siapa lagi kita nak mintak kalau bukan dari Allah..
Doa Menuju kejayaan



2. Minta restu


Kalau lom kawen, minta restu emak, kalau dah kawen mintak restu suami. Caranya? Bersalaman pun dah cukup..kalau duduk jauh pulak, call je pun ok dah.. Sebelum akhiri phone call tu, mintak supaya mereka doakan kita.. InshaAllah hari kita lebih ceria..


3. Aktiviti yang menceriakan seperti Selfie! 

Lepas baca doa, call mak/suami kita selfie!!! Kalau selfie boleh naikkan mood, why not kan? Semoga mood yg baik di pagi hari akan memberi aura positif sepanjang hari! Asalkan selfie tu bukan keterlaluan, semoga kita semua terpelihara daripada fitnah dan tipu daya syaitan... amin..

Selfie! hahaha!

4. Sarapan!

Sarapan sangat penting tau untuk kesihatan dan untuk mendapatkan mood yang baik sepanjang hari. Jadi jangan lupa itu! :-)

5. Nutrisi dan Makanan Tambahan 

Ambil vitamin yang menambah metabolisme badan, utk memberi tenaga dan mood sepanjang hari. B-Complex adalah vitamin paling sesuai utk itu!

Jangan lupa, tarik hafas, lapangkan dada dan sebut yang positif-positif sahaja!!! Enjoy ur Monday peeps!

Fara 0192390107

----
Hubungi saya untuk sebarang konsultasi tentang produk ataupun bisnes Shaklee :-)

Monday, 2 February 2015

Perpustakaan (baru) Raja Tun Uda Shah Alam

Masa pergi pesta buku selangor 2015 kat SACC hari tu, saya sign up utk membership perbadanan perpustakaan awam selangor (PPAS). Memandangkan Hari ni KL cuti so saya cuti tapi suami kerja dan anak2 sekolah kat selangor.. Tak dapek nk cuti together-gether.. So apa saya buat hari ni? Ke library lah!!

Lepas hantar anak2 ke sekolah, saya terus settlekan urusan Shaklee. Hari ni ke HQ di Sunway Pinnacle untuk membeli sendiri barang2 yang di order oleh customers. Saya memang super excited kalau ke HQ Shaklee, rasa best dapat ke situ. Aura positif dan semangat pun naik meluap-luap gitu utk lebih berusaha dalam bisnes Shaklee ni. Walaupun ada option membeli secara online, tapi bila ada waktu terluang macam hari ni, memang saya tak lepaskan peluang 'menjenguk' sendiri HQ Shaklee. Dah banyak sangat improvement kat HQ Shaklee sejak saya join 2 tahun lalu. Pagi tadi, semua staff sudah berdiri di pintu untuk greet customers yang datang, dengan pakaian seragam yang lebih menampakkan ciri-ciri professional. Cayalah Shaklee!!

Lepas beli-beli.. Yg mana boleh COD, saya COD terus.. Yg lain inshaAllah akan dipos. Bulan ni ramai repeat orders memandangkan bulan februari ni promosi produk utk kesihatan sendi dan tulang.. Mmg ramai yg tu tunggu!

Now rehat jap tunggu zohor, saya lepak kat library. Perpustakaan tun Uda kat shah Alam. Last pergi masa anak baru 3 orang hehehe, pegi yg sebelah muzium tu.. Now library pun dah tukar lokasi dengan bangunan baru.. Mmg sesuai nak check it out!

Lokasi kat area golf club so pemandangan pun mmg cantik lah.. Nampak tasik dan kehijauan.. Subhanallah.. Tenang nk baca buku..
Feveret saya ruang santai dan ruang kreatif (bahagian kanak2) hehe mmg wajib la bawak anak2 ke sini.. Menarik!


Tapi utk hari ni, biarlah saya isi masa utk saya je.. Kalau.bawak bebudak mmg tak dapat kot ke bahagian dewasa (kanak2 bawah 12 tahun dilarang masuk bahagian dewasa).. Jadi masa dtg sorang ni la duduk kat area dewasa.. Rambang mata tgk buku banyak. Register siap2 jadi member utk semua anak beranak. Seorang boleh pinjam up to 10 books at a time selama 3 minggu. Best tu.


Bila dtg, make sure pinjam, supaya dtg lagi utk pulang hehehe....ok dh jom tgk pic.. Pic cuma dari bahagian kanak-kanak je sebab mcm segan nak snap kat bahagian dewasa.. orang dtg nak membaca noks.. ahkak plak sesibok nak snap here n there apa kes?? haha


ada pentas for story telling
mmg untung anak2 zaman skang .. komputer canggih semua.. Apple kot..
Nice Interior Design. I can imagine my dotter Daleela happily playing under the tree
lydia msti suka lepak sini reading her fav novels
nice view.. soothing.. can see car park area
and the greeny lake
nice arrangement.. kids frenly
hi tech
nice one... ada kelas tahfiz weekend kat sini...
and they provide shuttle bus to get here
for safety reason.. barang anda, tanggungjawab anda gitu