Posts

Showing posts from February, 2015

Gambar-gambar birthday dinner di Kluang Railway Setia City Mall

Image
Hari Jadi abang Lan dan Fahren yang kami combine tu, kami cuma sambut kat rumah je (entry sebelum ni), dan sebelum potong kek tu, bapak dorang dah bawak kami dinner kat Kluang Railway Coffee di Setia City Mall.
Memula saya nak ajak makan kat sushi king, tapi ada pulak anak yg belum berapa pandai makan sushi,. nanti kang ikan/topping je dorang makan, nasik tinggal, rugi pulak. Oleh kerana hari Ahad, kebanyakan kedai makan penuh, jadi kami masuk je KLuang Railway coffee, sebab tak ramai sangat, maybe sebab lokasi dia yang agak tersorok. Lokasi dia sebelah bowling tu.. Sesuai lah kami ke situ sbb anak2 selesa je dalam tu.





Fahren tu sebenarnya baru bangun tidur. Seharian bermain takmo tidur so bila ajak ke Setia City Mall, dia tidur dalam kereta pulak.. kejap je dah sampai SCM jadi dia mcm masih mamai. Semua menu dia tak nak.. last2 dia pilih roti jala hahaha.. saya kata apa kes roti jala beli je la kat pasar malam.. LOL.. so dia pilih burger tapi saya beli gak roti jala.. bapaknya yg makan…

20 minit yang sangat berkualiti

Image
Sejak Idlan masuk darjah 1 dan Lydia darjah 5, saya dan suami dah tetapkan bahawa tugas menghantar Idlan dan Lydia ke sekolah pada waktu pagi adalah menjadi tugas saya, sementara suami pulak, akan hantar Fahren, Daleela dan Dyan ke taska.

Sebab pertama ialah kerana Lydia dan Idlan perlu berada di sekolah sebelum 7.10 pagi. Jadi perlu keluar daripada rumah paling lewat pukul 6.45 pagi kalau nak sampai sebelum 7.10 tu. kalau saya yag bawak kereta, lagi la kena awal hehehehe.. Oleh kerana perjalanan saya ke ofis pun memerlukan saya keluar awal pagi, saya lah yang sesuai menghantar anak-anak yg bersekolah rendah. Suami pulak, akan pergi lewat sikit kerana dia akan uruskan segala keperluan anak-anak ke taska dan keperluan Lydia dan Idlan transit dan sekolah agama. Kalau ikutkan memang banyaklah suami kena uruskan. Dia offer untuk ambik tugas ni sebab ofis dia lebih dekat dan tak perlu nak rushing keluar awal pagi.

Sebab kedua kenapa pembahagian ini dibuat ialah kerana Lydia dah pernah kena &…

Selamat Hari Jadi Idlan dan Fahren!

Image
Semalam birthday anak kedua saya Idlan. Oleh kerana birthday dia dan birthday Fahren cuma beza 2 minggu, saya memang plan beli kek satu jek and sekali potong.
Semalam dalam kesibukan yang tak bertepi kat ofis tu saya menyelinap balik awal sikit dan terus ke Tesco Setia Alam untuk beli kek kat King's confectionaries. Kek feveret saya mmg bluberi Cheese Cake dia jek.. setiap kali besday kalau tak dan nak tempah kat memana online seller untuk  kek2 comel customized, mmg saya beli jek ready made yg kat King's itu.. RM58 untuk brp kg eh 1/2 kg kot.. ke 1 kg.. ntah la akak lupa ekeke.. 
Tapi masa nak beli kek tu terfikir, eh takkan le dinner nanti cuma makan kek je... takkan le nak kuar dinner plak. Saya mmg tak begitu gemar dinner kat luar on weekdays sebab anak2 mesti byk homework kesian la plak.. selalunya tapau jek (ekekek masak? hehhe KADANG.KADANG je, LOL)
Lagipun Sunday hari tu bapak diorang dah bawak makan kat luar sempena celebrate birthday (lom up entry yg ni la plak), so mal…

5 Tips mulakan hari yang ceria!

Image
Salam Isnin semua!! Kita nak pagi Isnin ni jadi ceria kan? jom kita buat tips simple ni...
1. Doa
Jom baca doa pagi ni dulu.. Walaupun ia doa pagi, tp actually ia doa sepanjang hari.. Untuk kita dapat cahaya ke menuju kejayaan.. Daripada siapa lagi kita nak mintak kalau bukan dari Allah..


2. Minta restu
Kalau lom kawen, minta restu emak, kalau dah kawen mintak restu suami. Caranya? Bersalaman pun dah cukup..kalau duduk jauh pulak, call je pun ok dah.. Sebelum akhiri phone call tu, mintak supaya mereka doakan kita.. InshaAllah hari kita lebih ceria..

3. Aktiviti yang menceriakan seperti Selfie! Lepas baca doa, call mak/suami kita selfie!!! Kalau selfie boleh naikkan mood, why not kan? Semoga mood yg baik di pagi hari akan memberi aura positif sepanjang hari! Asalkan selfie tu bukan keterlaluan, semoga kita semua terpelihara daripada fitnah dan tipu daya syaitan... amin..


4. Sarapan!Sarapan sangat penting tau untuk kesihatan dan untuk mendapatkan mood yang baik sepanjang hari. Jadi jangan lu…

Perpustakaan (baru) Raja Tun Uda Shah Alam

Image
Masa pergi pesta buku selangor 2015 kat SACC hari tu, saya sign up utk membership perbadanan perpustakaan awam selangor (PPAS). Memandangkan Hari ni KL cuti so saya cuti tapi suami kerja dan anak2 sekolah kat selangor.. Tak dapek nk cuti together-gether.. So apa saya buat hari ni? Ke library lah!!
Lepas hantar anak2 ke sekolah, saya terus settlekan urusan Shaklee. Hari ni ke HQ di Sunway Pinnacle untuk membeli sendiri barang2 yang di order oleh customers. Saya memang super excited kalau ke HQ Shaklee, rasa best dapat ke situ. Aura positif dan semangat pun naik meluap-luap gitu utk lebih berusaha dalam bisnes Shaklee ni. Walaupun ada option membeli secara online, tapi bila ada waktu terluang macam hari ni, memang saya tak lepaskan peluang 'menjenguk' sendiri HQ Shaklee. Dah banyak sangat improvement kat HQ Shaklee sejak saya join 2 tahun lalu. Pagi tadi, semua staff sudah berdiri di pintu untuk greet customers yang datang, dengan pakaian seragam yang lebih menampakkan ciri-ciri …