Tuesday, 31 December 2013

Dulu atau kini, tetap teruja!

2004, saya ke DEMC -- yang pada ketika itu masih terletak di seksyen 9 Shah Alam dan namanya masih lagi Darul Ehsan Medical Centre -- untuk pemeriksaan kehamilan ketika mengandungkan Lydia anak sulong saya. Perasaan teruja seorang bakal ibu sememangnya tidak dapat disorok-sorok, sampaikan saya sendiri rasa asyik tersengih hendak berjumpa dengan doktor.


Atas recommendation doktor yang merawat (saya mempunyai masalah hormon tak stabil) saya di Klinik biasa, saya memilih Dr. Norleen untuk menjadi doktor O&G saya. Alhamdulillah tak sia-sia lah sebab saya memang suka pulak dengan cara Dr. Norleen yang lemah lembut melayan pesakit/ibu/bakal ibu.


Ketika itu bilik doktor pakar berada di tingkat 1, dan keadaannya agak tidak selesa kerana ruang yang agak terhad, dan ramai pula para pesakit menunggu giliran. Namun memandangkan saya baru anak pertama, saya tak melihat semua itu sebagai sesuatu yang patut di komplen. Takde hal laa janji dapat tengok baby! huhu!


Dalam pada menunggu, saya berkenalan dengan seorang wanita yang juga sedang hamil seperti saya. Saya melihat dia sudah dalam keadaan yang sarat namun masih berwajah ceria. Saya ringankan mulut bertanya,


"Anak ke-berapa?" Saya mengagak dia akan menjawab pertama atau ke dua. namun jangkaan saya meleset.


"Anak ke-5" jawabnya sambil tersenyum. riak gembira dan bangga terpancar diwajahnya. Tak tau lah sama ada riak bangga itu disebabkan respond muka terkujat saya seperti menggambarkan yang beliau kelihatan seperti baru ada anak 2 atau bangga kerana dikurniakan rezeki sehingga anak ke-5. Mana-mana sebab pun sebab beliau tersenyum, memang beliau berhak. Orang perempuan kekdahnyer, perasaan bangga boleh terbit dari pelbagai sebab, waima yg paling kecil sekalipun.. Maklum le wanita kan sensitivity tinggi.


Ok. So, Beliau sudah anak ke-5 rupanya.


WOW. gitu kata hati saya. Cayalah akak ni anak ke-5 pun masih ceria2 nak ke hospital. Belum puas-puas ke anak pertama sampai ke-4 jumpa doktor? tak letih ke? tak bosan ke? tak penat ke melalui perkara yang sama, check up setiap bulan selama 9 bulan, UNTUK 5 ORANG ANAK?


Itulah antara soalan-soalan yang ada dalam minda saya. minda cetek ibu muda yang tak tau apa-apa tentunya. Lebih teruk lagi, saya bercakap dengan diri saya sendiri, "Mungkin aku tak jumpa doktor kot kalau anak ke-5. Sama je kot dah 5 mesti dah tau semua"


Astaghfirullahal'azim..


Kini, selepas hampir 10 tahun, saya seakan-akan melihat kembali adegan itu, namun kali ini wanita yang mengandungkan anak ke-5 itu adalah saya. Ye, saya. Dan kini saya mengerti. Setelah 4 kali sebelum ini dan ini yang ke -5, perasaan bahagia itu masih sama. perasaan seronok hendak melihat baby di dalam perut ketika doktor scan masih sama. Tak wujud langsung perasaan bosan hendak menunggu giliran berjumpa doktor.


SUBHANALLAH. SUBHANALLAH. SUBHANALLAH...


Alhamdulillah, saya dikurniakan lagi perasaan itu buat kali ke-5. Ini adalah rezeki kebahagiaan kami sekeluarga. Selepas Lydia, Idlan, Fahren dan Daleela, akan kami sambut seorang lagi permata hati kami yang ke-5 dengan rasa teruja.


2004, 2008, 2010, 2012 dan 2014 - perasaan itu masih sama. bahagia............ Do'akan lah keselamatan dan kesihatan buat kami sekeluarga.. ameen...


-Fara-

Friday, 27 December 2013

Gathering Akhir Tahun Geng GLC

Masih cerita pasal kawan-kawan ye.

Semalam le pas kerja,  dah janji dengan kawan2 geng GLC, sempena akhir tahun kan.. tapi yang turn up 4 orang, plus seorang GLC jemputan yaitu Naz, adik Mas.

Saya jalan kaki ke dari KLCC ke Pavillion tu. Dah biasa jalan kaki dari KLCC ke Menara Perak, and MEnara Perak ke PAvi plak mmg dekat je dah biasa jalan kaki gak.. so i prefer to walk. gitu. Plan asal nak terus melepak kat Starbucks sebab Didie dan Mas nak belanja Starbucks sempena bulan bonus PNB. Masyuk bonus dorang ni. Alhamdulillah rezeki tu kami kena la tempiasnya .. Saya kena tempias dua kali. Sebut kat sini terus lah. Tengah hari tu dah merasa dibelanja oleh Mus yang jugak kerja kat PNB. Lunch hour lunch di Sister's kitchen G Tower. Thanks Mus!


Berbalik semula kat Pavillion. Walaupun plan asal nak ke Starbucks tapi sebab crowd sangat dua2 Starbucks kat situ, Mas dengan Naz pulak awal2 dah terus isi perut kat Nandos. Saya jumpa Sol and Sol cadangkan makan dulu kat somewhere else sebab memasing dah kelaparan kekdahnyer dengan hujan2 lagi tu kan.. 


So  kami decided to go to The Loaf. Both of us ordered Mushroom soup. RM18. Mas, Naz and Diana joined us later kat situ. Borak2 la pasal ke'masyuk'an bonus dorang yang super lebatsss! hahaha! Kalau dulu iols mesti rasa mcm waaa.. saya jeles.. tapi skang tak la sangat.. Saya cuma rasa happy for them.. Saya pun happy jugak sebab selain bonus kampeni setahun sekali, saya merasa bonus setiap bulan dengan Shaklee. Rezeki masing-masing gitu. Alhamdulillah.


Bila dah juma tu agenda utama of course la menulis sesuatu untuk buku GLC, dan menulis resolusi atau azam kami untuk tahun 2014. Patutnya kami baca semula azam kami yg kami tulis awal tahun 2013 dulu tu. nak tgk mana yang tercapai mana yang tak, tapis aya terlupa nak bawak buku GLC 2013 so jadinya next time la kita baca :-)


Dah habis makan-makan dan pose2 bersama props yg Sol bawa, kami made a move solat maghrib. Lepas maghrib tu baru la ke Starbucks. Dah niat nak belanja, pergi la juga kan. Saya order Hot Caramel Machiato. Thanks D and Mas! :-) Lama gak la melepak situ sambung2 borak and group photos lagi,


Before balik, sempat singgah ke Victoria Secret, Sol nak pi beli promotion buy 3 dpt rm10 discount for each. So Sol, Naz dan Diana beli la body mist sorang satu.. seronok mak tgk dorang shopping kat situ. paper bag Victoria Secret pon macam comel je.. :-)


Tak sempat nak pose2 kat luar Pavi. maybe next time. Masa balik tu pun dah pukul 9.30pm huhu and masa tgh nak balik, I got a message. Little did I know someone was watching me masa kat Starbucks. hehehe my boss rupanya kat situ siap kata amboi jalan malam2 kemain ye, gitu. hehehe stalker plak boss I ni.


Sol tumpangkan I ke Asia Jaya where I parked my car. Thanks Sol.. Sampai rumah kul 10.30pm  daleela lom tido terus mintak dukung and nak susu. susukan dia and dia tido. 



Thanks Naz and Sol for the piccas! Shara kata muka saya tampak lebih muda dan tampak lawa dari biasa. kah kah kah!!. sebagai wanita normal, mesti la saya kembang ekeke tapi saya kata semua tu mungkin ilusi optik dan thanks to phone camera Sony milik Naz yang memang superb, camera iphone 5 Sol pon sama superb! no wonder la i can look 'different' hehehehe.. Tapi Shara insisted gak kata memang lain gitu Kak Fara. awww.. terima kasih Shara.. Alhamdulillah yang cantik daripada Allah tentunya.


Shara siap tulis dalam whatsapp, "adakah kerana Shaklee Collagen Powder?"


Walaupun saya tak mengiyakan secara direct, dalam hati saya tidak juga menidakkan. Dah sebulan setengah saya consume Kolagen Shaklee. Walaupun saya sendiri tak begitu nampak perubahan, atau maybe perubahan tu ada cuma tak begitu ketara pada mata saya. Tapi saya percaya, kolagen itu memberi perbezaan juga, dengan izin Allah SWT. Alhamdulillah.. tapi nampaknya mata orang tak sama dengan mata saya.. wallahu'alam. kita berusaha, Allah lah menentukan..


Tapi dah beberapa hari saya stop kolagen, selepas mengetahui satu berita gembira buat saya. :-) nanti saya share dalam entry lain, ok?


Kesimpulannya, saya gembira dikurniakan kesihatan dan kesempurnaan sigar jadi saya dapat menjalankan aktiviti harian dengan ceria dan bahagia, Alhamdulillah..


Fara. 0192390107 untuk tempahan sebarang supplements Shaklee atau konsutasi percuma :-)

Sunday, 22 December 2013

Kawan-kawan kita adalah rezeki

Mudahnya menjemput rezeki. Happy betul dengan rezeki melimpah ruah yang Allah kurniakan kepada kami sekeluarga selama ni. Dalam pada kita rasa kita kekurangan di satu2 sudut, Allah sebenarnya sudah ada perancangan untuk kita memperoleh rezeki lebih di sudut yang berbeza.

Sekarang ni, saya diberi rezeki kawan-kawan yang ramai. Betul ni mak tak tipu. meriah hidup dengan kawan-kawan. Tak sunyi whatsapp tu dgn mesej dari kawan2.


Bukan je kat Whatsapp. Kat realiti pun kami lepak bersama bebila ada kelapangan. dah borak dalam alam maya, borak lagi sambung kat kopitiam. hahaha best noks! Kawan-kawan ni datang bukan datang kosong2 je kan? mereka datang sebagai sumber maklumat! dan. ehem.. sumber pendapatan gak.. :-)


Sumber maklumat?


Yes! kawan2 kan ada hidup mereka kan? bila kita sembang, kita bukan sembang kosong. kita sembang hal2 yang berkaitan. hal yang terjadi.. biasanya menjadi lesson, menjadi panduan utk kawan lain yang mendengar. Setiap pengalaman berbeza kita  share.. sebab tu rugi sangat sapa yang tak nak berkawan. rugi sangat siapa yang membina tembok penghalang diri dari berkawan.


Kawan kita macam kita. bila kita baik, kita pun dapat kawan-kawan yang baik. oleh itu, kawan kita tu cermin. :-) jadi pandai2 lah kita menafsirkan jenis kawan-kawan kita.




bersama-sama dengan kawan-kawan Shaklee di Ben's KLCC, Antara kawan-kawan yang menceriakan hidup saya adalah kawan-kawan yang saya kenali dari dunia perniagaan dengan Shaklee. Daripada kenal di alam maya, kami bertemu mendekatkan silaturrahim dan bertukar2 info tentang bisnes Shaklee kami. Impian kami sama, hendak  mendapat kebebasan kewangan dan kebebasan memilih. 



Saturday, 2 November 2013

I not Stupid

I not stupid. Pinjam title filem.

Beberapa hari lepas, anak saya Idlan membawa pulang sekeping flyer dari sekolah. Flyer tersebut adalah borang untuk menempah satu produk makanan minda. Yang membuatkan saya rasa agak terkilan adalah cara tajuk iklan tersebut di tulis.

“UNTUK ANAK YANG DEGIL, LEMBAP DAN NAKAL” – something macam ni lah.

Bukan main keras lagi bahasa yang digunakan, dan anak saya Idlan sampai rumah sahaja terus cakap, mak, abang Lan degil tak.. saya automatic jawab tak, kemudian dia mengeluarkan keluhan sedih. Saya pelik jugak. Rupanya dia teringin nak coklat tu. RM10 harganya. 

Harga bukan isunya. Tapi kenapa mesti menulis yang negative? Anak-anak kecik (Idlan berumur 5 tahun) bila nampak coklat mesti mereka suka, dan mereka sanggup je mengaku mereka degil la, lembab la nakal la sebab nak dibelikan coklat itu, kerana mereka percaya dengan tajuk yang mereka baca.  Mungkin iklan tersebut boleh ditulis dengan cara yang positif, sebagai contoh:-

“ANAK BIJAK DAN CEMERLANG DENGAN PRODUK XXX”

Saya terus cakap pelan2 kat Idlan, “Abg Lan budak bijak. Jadi tak perlu coklat ni. Anak mak bukan lembab degil dan nakal kan?”  Sebagai budak yang dah agak matured (untuk 5 tahun abang Lan saya kira agak matured, dan mudah menerima nasihat – jika dengan cara yang selembut salju huhuhu), abang Lan mengangguk, dan tersenyum bangga dapat pujian dari mak, dan rela tidak dibelikan coklat tu.

Jimat. Oopss.. maksud saya, sayang lah iklan yang macam tu, produk dah bagus tapi kasik hati parents sentap plak.. hehehehe.. Mungkin betul, itu strategi pemasaran, nampakkan masalah, barulah beri solution. Tetapi pada saya, tak semua keadaan boleh menggunakan formula tu. Huhu.. OK maybe saya je raasa mcm tu.

Wallahu’alam.

Fara - Mak Cemerlang, inshaAllah.

Thursday, 30 May 2013

Lek Mol dan anak cucu ke Fraser's Hill !! Awesome!!

Lek Mol tu, mak saya. Nick name dia .. hehehe ... nama dia Halimah,, tapi adik beradik dia panggil dia Mol, melekat sampai ke tua... anak2 sedara dia semua panggil dia Lek Mol (Lek adalah panggilan orang jawa untuk pangkat makcik/pakcik)

Masuk tahun ni, dah kali ke 4 saya dan adik beradik saya beserta ibu tersayang berkumpul bersama dalam satu percutian pendek, atau lebih trending ddengan nama family gathering/family day/family getaway. tak kisah le, janji family. :-)

Family saya, tak de la besar sgt.. tapi cukup meriah le untuk satu gathering event. kali pertama kat melaka, pastu kat cameron, pastu kat melaka lagi and tahun ni kami semua sepakat, pergi ke Fraser's Hill.

I hv never been to Fraser's Hill. Selama ni dok dgr org cakap, tak ada apa2 la kat Frazser's hill tu.. tak payah le pegi.. hmmmm.. tapi, sampai bila lak saya nak dengar je org cakap gitu, kan? saya pon teringin gak nak keluarkan ayat tu kan? mcm mana saya nak keluarkan ayat tu kalau saya belum tgk, kan?

so, bila abang saya yg jadik organizer suggest ke sana, terus saya vote OK. nasib baik semua pun OK gak.. takde bantahan .. hahaha..

SO CUTI RAYA CINA HARI TU, KAMI KE FRASER'S HILL. 6 buah kereta...yang tak dapat follow cuma Izwan jek .. (my niece's husband) sbb waktu perayaan mcm ni, mmg restaurant dia busy sokmo.. so tak apa lah.. next time make sure buat gath waktu off peak season :-)

Kat sana, kami duduk kat banglo Tanglin milik MMC Engineering. Alhamdulillah le dpt staff price utk banglo dua tingkat dengan 6 bilik tidur dan 6 bilik air tu. Masa mula2 masuk tgk dari luar mcm buruk je.. rupanya salah tengok.. yg nampak mula2 tu ialah rumah caretaker. jgn main2.. rumah caretaker pon ada 6 bilik! hahaha!
untung le ada bapak macho ;p

Masuk je dalam banglo, fuhhh kagum.. design rumah zaman british.. luas betul living room dia.. paling syiok, ada back yard yg berumput carpet menghijauuu.. aaahh.. nyamannn jek rasanya.. dengan angin bukit yg dingin.. mmg syiok habis! sampai2 jek.. round2 rumah.. bilik2 semua gedabak2 sizenyer.. lepas tu semua melepak kat living room sambil borak2.. well.. apa lagi kan.. kalau dah adik beradik berjumpa.. borak la paling best, kan?



meja makan panjaaaang...


Petang tu, caretaker prepare food utk dinnner ... dining table kemain panjang dh mcm kat dalam citer Merlin lak.. hahaha.. tapi as usual kami makan bersepah... bukan dok meja pon.. makanan pun sedaap jek... malam first tu, menu chinese food.. kejap jek, LICIN! hahahaha sejuk2 mmg lapar perut kannn..

Lepas makan tu tak de apa2 aktiviti.. cuma lepak2 borak2 tgk TV.. set karaoke pon ada, meja ping pong pun ada, congkak pun ada.. WIFI pun ada... hahahah mmg tak terasa bosan la senang kata! ... abang ipar saya kuar gak pegi town.. ramai gak kat town sbb mlm tu ada peetandingan karaoke.. town la sangat.. hahaha town yg dimaksudkan adalah tmpt di mana bulatan jam Faser's Hill tu berada.. :-) ekekkeke...

inilah mak saya yg tersayang! MOL adalah panggilan manja dari adik beradik dia..  walaupun tak kuat jalan, tapi sentiasa positif jek layann jek anak2 ajak jalan round Fraser Hill dia pun jommmm!

Keesokan pagi2 (hari kedua) bebudak kecik2 dah bangun.. semua excited main kat backyard. Lepas breakfast tu baru semua keluar jalan3 keliling Fraser's Hill.. tgk2 apa yg ada... Mak pun folo gak.. Alhamdulillah mmg lebih bererti sebab mak pun dapat sama2 join jalan-jalan.. harap2 mak happy.. tak la asyik duduk kat kampung jek... 

Group photo! :-) tema tahun ni Hijauuuu!!! 
ha! pilih nak pegi mana! ekeke...

Lydia kat taman Awam - ok la taman Awam ni besar and byk jugak gerai makan.. (itu penting tu ekeke) tapi sayang parking agak terhad .. bentuk mukabumi tak mengizinkan)

pose pose

Fahren tgh layan menung

daleela ala2 terpaksa pose

family saya!

abang Lan menyumpit kat Ladang kuda..


Oleh kerana tak banyak pun tempat2 untuk dilawati (kalau ada pun, parking yang tak banyak.. ramai jugak orang masa tu.. ) by lunch time tu kiterang dah kat banglo, lunch pun dh ready! malay food plak yummmyyyy... lepas tu kengkonon nk rehat2 tido2.. tp bila dh berkumpul takdenya tidoww.. huhu.. aktiviti bebas.. 


aktiviti bebas le ni kann




kul 5, kiterang start ngan games.. astagaa gamat dibuatnyer dek non! antara adik beradik saya, kakak saya, Shila la yg expert bab2 create games ni... so abang saya yg organizer ni pon sub aje lah kat Shila, abang saya just prepare hadiah jek.. seronok lah sebab sorang2 sporting.. rasa bahagia sangat .. 

ha! ce tgk abg saya kat belakang tu kasik sokongan kat team dia.. tapi, ce tgk gaya saya? gaya champion sgt kan? control sangat! LOL

aha! ce tgk lydia kena angkat ngan bapak dia.. terus disqualified wakakaka!

ha! tgh diskas strategy kot ni hahahaha tapi lulu cina buta ni mmg SANGAT KELAKAR! LOL

ce tgk.. hasben saya cuba mengontrol perut bagi mengelak dari diteka oleh abang saya wakakakaa!

dah nak maghrib tu baru stop.. masa tu mmg dah sejuk sgt.. kabus dah tebal... semua pakat posing2 sbb rasa mcm nyaman sangat.. senja yang sejuk ... tapi before tu. amik gak group photo!!!

group photo lepas penat main games dgn background kabus...
Satu lagiiii.. background banglo plak...

Malam tu, ... penyampaian hadiah dan jugak dinner BBQ.. kali ni caretaker tak prepare,, kiterang prepare ourselves.. Alhamdulillah... rezeki... malam tu jugak potong kek sempena birthday Idlan .. candies bawak dari KL.. theme Ultraman ... takleh nk letak pic sini sbb masing malas dah nak pakai proper ekekeke..





Hari ke-3, pagi2 lagi dah riuh rendah bebudak main kat backyard... saya pon amik kesempatan suap daleela makan kat backyard sambil layan angin pagi dan bebudak riang berlari,,  wahhh gitu.. hikss!

Suka sangat pic Idlan tgh kejar abang Iman dia ni... hehehee..

Lydia pose

Idlan lak pose

fahren plak pose

main keretapi kot ni.. si cenonit Qisha pon nk join sekaki hahaha!

Aha!.. daleela pose ngan mak and bapak ehhh.... sambil makan.. nyum nyummm

amboih nk suap anak ke bapak tu..

jom pose ramai2 tapi mcm makcik kat belakang tu yg poyo

ha ni check out.. ready to leave.... best best!

kalau tak pose kat sini apalah erti nya datang Fraser's hill kan..

lagi sekali jommmm! semua sportingg ekeke

I LOVE THIS PHOTO! MAK DAN ANAK2 PEREMPUAN DIA..

itu je lahhhh... keseronokan beramai2 kat Fraser's Hill.. kesimpulannya.. kalau kita bijak merancang percutian.. kat tempat yg orang kata tak ada apa2 tu pun boleh jadik WONDERFUL and AWESOME!!




Thursday, 7 March 2013

Anak-anak belajar berenang

Starting February this year, saya registerkan anak2 ke swimming class. So setiap Sabtu saya tgk dorang belajar. After 5 classes, Lydia nampaknya improved a lot. Idlan pulak masih belum dapat catch up betul2. Teknik bubble pun dia confused. Instead of lepaskan udara thru hidung kat dalam air, dia tak buat pun gitu.. dia tahan jek nafas dia, resultnya dia rasa letih.. I don’t blame him…

Lepas ni, rate bulanan dah naik. Daripada rm80 kepada rm110 sebulan. Hmmm agak berat gak tu kalau nak hantar 2 orang sekaligus.. Saya dan hubby decided, Lydia akan continue, while Idlan akan stop dulu, nanti bila Lydia dah pandai and dah boleh stop, masa tu baru start ngan Idlan balik. Maybe bagus juga, nanti by the time Lydia dah boleh stop class, Idlan pun dah boleh accept instructions better.

Pandai mak planning, kan? :p

Btw – seronok gak class kat Panasonic sport complex Shah Alam. Kat situ Cuma ada satu je swimming school. D Swim Academy ni jek.. so mmg orang pun tak ramai, plus masa classes in sessions, public takleh masuk. Public bleh masuk from 11am. Compared to kat stadium akuatik Shah Alam yang sangat crowded sampaikan nak parking pun susah, kan? Saya tau sbb saya pernah gak try hantar Lydia ke sana tapi tak lama sbb masa tu Lydia mcm tak ready.

Selain orang tak ramai, kat sini ada class for babies! They call it The Lil Swimmers class. Class ni utk babies 6months to toddlers 4 years old. Syok ar tgk babies ngan kerenah dorang nk swim. Kadang2 saya teringin nak masukkan Daleela dalam class tu… tapi bila fikirkan cost.. errr.. lom mampu dek non! Hehehe.. plus kalau dah masuk tu, jgn lah berharap terlalu tinggi yang sebulan dua baby akan terus pandai berenang ye. Yang saya tgk tu, sorang baby ni, dah 4 minggu datang kelas, masuk air, menangis dan menangis .. hmmm mmg kesabaran kena tinggi dan poket pun kena tebal! It’s a continuous process! Dari 6 bulan leh membawak kepada 6 tahun! :-)

Rasulullah S.A.W. bersabda, “Ajarilah anak-anak kalian berkuda, berenang dan memanah” [Riwayat sahih Imam Bukhari dan Imam Muslim]

nak tgk pic2, sila ke mobile blog saya yer! :-)
Klik juga entry ini untuk perkembangan terkini kelas berenang anak-anak..

Oh ye, iklan sikit, Jika anda sedang mencari2 supplement untuk anak2.. sudi2 kan lah menghubungi saya, 0192390107... :-)


   

Wednesday, 9 January 2013

Ringkas dan padat

Hari ni entry pertama saya kat dalam blog 100 patah. Check it out bebeh!!!

blog tu cuma 100 patah je semua entries dia. mmg mencabar. Saya rasa la.. maklum la saya kan jenis yang kalau menulis mesti nak berjela2.. so bila kena shrink mcm tu.. mau tak susah.. rasa mcm baru tulis intro dh nak habis dah word. Hoho. Nak gelak pon kena ikut tempat yg betul.

Which actually applies in our daily life. Muhasabah. Cakap sikit tapi penuh isi dan tak membuang masa dgn kata2 kosong. Saya akui awal2.. itu sangat susah untuk saya. Astaghfirullah..

Tapi.. niat untuk berubah mesti ada. InshaAllah.

Jom tgk entry saya kat sana. I mean.. jom tgk semua entries kat sana .. :)

http://100patah.blogspot.com/2013/01/kemanakah-destinasi-mereka-dan-kita.html

Tuesday, 8 January 2013

Cakap... Cakappppp!!!

Bila awal tahun ni, apa lagi yg seronok, kalau tak tgk budak2 pergi sekolah, kan? lagi2 la kalau ada anak yang first time nak ke pra sekolah.. itu lebih syok..

last week saya berkesempatan ikut anak saya ke sekolah dia. dia dah lama teruja nak ke sekolah. masa dia 4 tahun pun dia dah mula belajar,, tapi bukan dalam kelas yang formal.. empat tahun tu dia lebih kepada playschool. tapi dalam pada playschool tu pun dia dah berjaya membaca (bahasa melayu). kira orait lah tu kan :-) tadika formal ni, maksud saya, keluar dari taska tempat jagaan dia tu.. ke sekolah lain.. pukul 8 sampai pukul 11, pegi balik naik van. kat kelas pulak meja dan kerusi di susun macam sekolah rendah. hehehe... formal la sangat. ekekke..

ok. straight to the point lah. saya taknak panjang2 tulis pasal perasaan saya.. yang saya nak highlight kat sini, saya rasa sistem pendidikan kat sekolah2 kat malaysia ni (atau mungkin cuma kat sekolah anak saya?) .. terlalu ke-aku-an. Anak saya tu, jenis tak segan. apa yang dia rasa dia nak cakap, dia cakap. bila disuruh bercakap, dia cakap. dalam hati, saya bangga dia macam tu.

hari pertama, memang nampak dia aktif menjawab dan juga bercakap tanpa ditanya. hari ke dua, saya tengok dia melukis. mulutnya bercakap2 sambil melukis...kemudian.. hari ketiga saya dah masuk kerja, saya tanya dia, buat apa kat sekolah.. dia kata melukis dan mewarna lagi.

aduh sayangnya!

saya rasa, sepatutnya masa inilah mereka disuruh bercakap dan bercakap lagi.. dengan panduan dari guru tentang apa yang harus dicakap.. beri nmereka topik,,, suruh mereka cakap... contoh> topik 'robot'. percayalah.. anak2 kecik tu, baanyak mereka nak cakap pasal robot. Masa ni memang mereka suka bercakap!. sayangnya mereka di suruh duduk diam2 mewarna.. padahal skill bercakap tu sangat penting! (ok skill mewarna pun penting.. jadik balance kan lah..) - kalau pun mereka interaktif, cuma ketika menyanyi.. itu pun bersama-sama.. jadik keyakinan bercakap seorang tak dapat dikupas..

itu yang saya tengok di tadika anak saya. of course bagus lah... and ofcourse saya maybe tak cukup pemerhatian.. sebab cuma 2 hari kan..

kemudian saya ke sekolah kakaknya. darjah 3. masuk dalam kelas.. semua diam. cikgu sorang je yang bercakap. dalam hati saya terdetik.. mesti ada antara murid2 tu, yang dulu masa tadika sangat suka bercakap.. tapi sistem pembelajaran kat sekolah dan mematikan mulut mereka...

akibatnya.. mereka curi2 bercakap masa cikgu bercakap..
atau mereka menyampuk bila cikgu bercakap..
mereka mula menyampuk dengan cakap2 yang tak ada isi..
kerana mereka tak dipandu untuk bercakap dengan topik..

sampai besar, mereka akan tetap suka bercakap, tapi di belakang, topik kosong.

rasa tak apa yang saya rasa?

:-)

Wednesday, 2 January 2013

Happy New Year!

heyyy its a brand new year! and here i am, again trying to keep my blog alive! ill start with a link to share :
www.100patah.blogspot.com
do visit yea! :