Posts

Showing posts from 2013

Dulu atau kini, tetap teruja!

2004, saya ke DEMC -- yang pada ketika itu masih terletak di seksyen 9 Shah Alam dan namanya masih lagi Darul Ehsan Medical Centre -- untuk pemeriksaan kehamilan ketika mengandungkan Lydia anak sulong saya. Perasaan teruja seorang bakal ibu sememangnya tidak dapat disorok-sorok, sampaikan saya sendiri rasa asyik tersengih hendak berjumpa dengan doktor.


Atas recommendation doktor yang merawat (saya mempunyai masalah hormon tak stabil) saya di Klinik biasa, saya memilih Dr. Norleen untuk menjadi doktor O&G saya. Alhamdulillah tak sia-sia lah sebab saya memang suka pulak dengan cara Dr. Norleen yang lemah lembut melayan pesakit/ibu/bakal ibu.

Ketika itu bilik doktor pakar berada di tingkat 1, dan keadaannya agak tidak selesa kerana ruang yang agak terhad, dan ramai pula para pesakit menunggu giliran. Namun memandangkan saya baru anak pertama, saya tak melihat semua itu sebagai sesuatu yang patut di komplen. Takde hal laa janji dapat tengok baby! huhu!

Dalam pada menunggu, saya berkenala…

Gathering Akhir Tahun Geng GLC

Image
Masih cerita pasal kawan-kawan ye.

Semalam le pas kerja,  dah janji dengan kawan2 geng GLC, sempena akhir tahun kan.. tapi yang turn up 4 orang, plus seorang GLC jemputan yaitu Naz, adik Mas.

Saya jalan kaki ke dari KLCC ke Pavillion tu. Dah biasa jalan kaki dari KLCC ke Menara Perak, and MEnara Perak ke PAvi plak mmg dekat je dah biasa jalan kaki gak.. so i prefer to walk. gitu. Plan asal nak terus melepak kat Starbucks sebab Didie dan Mas nak belanja Starbucks sempena bulan bonus PNB. Masyuk bonus dorang ni. Alhamdulillah rezeki tu kami kena la tempiasnya .. Saya kena tempias dua kali. Sebut kat sini terus lah. Tengah hari tu dah merasa dibelanja oleh Mus yang jugak kerja kat PNB. Lunch hour lunch di Sister's kitchen G Tower. Thanks Mus!


Berbalik semula kat Pavillion. Walaupun plan asal nak ke Starbucks tapi sebab crowd sangat dua2 Starbucks kat situ, Mas dengan Naz pulak awal2 dah terus isi perut kat Nandos. Saya jumpa Sol and Sol cadangkan makan dulu kat somewhere else sebab mema…

Kawan-kawan kita adalah rezeki

Image
Mudahnya menjemput rezeki. Happy betul dengan rezeki melimpah ruah yang Allah kurniakan kepada kami sekeluarga selama ni. Dalam pada kita rasa kita kekurangan di satu2 sudut, Allah sebenarnya sudah ada perancangan untuk kita memperoleh rezeki lebih di sudut yang berbeza.

Sekarang ni, saya diberi rezeki kawan-kawan yang ramai. Betul ni mak tak tipu. meriah hidup dengan kawan-kawan. Tak sunyi whatsapp tu dgn mesej dari kawan2.

Bukan je kat Whatsapp. Kat realiti pun kami lepak bersama bebila ada kelapangan. dah borak dalam alam maya, borak lagi sambung kat kopitiam. hahaha best noks! Kawan-kawan ni datang bukan datang kosong2 je kan? mereka datang sebagai sumber maklumat! dan. ehem.. sumber pendapatan gak.. :-)

Sumber maklumat?

Yes! kawan2 kan ada hidup mereka kan? bila kita sembang, kita bukan sembang kosong. kita sembang hal2 yang berkaitan. hal yang terjadi.. biasanya menjadi lesson, menjadi panduan utk kawan lain yang mendengar. Setiap pengalaman berbeza kita  share.. sebab tu rugi sanga…

I not Stupid

I not stupid. Pinjam title filem.
Beberapa hari lepas, anak saya Idlan membawa pulang sekeping flyer dari sekolah. Flyer tersebut adalah borang untuk menempah satu produk makanan minda. Yang membuatkan saya rasa agak terkilan adalah cara tajuk iklan tersebut di tulis.
“UNTUK ANAK YANG DEGIL, LEMBAP DAN NAKAL” – something macam ni lah.
Bukan main keras lagi bahasa yang digunakan, dan anak saya Idlan sampai rumah sahaja terus cakap, mak, abang Lan degil tak.. saya automatic jawab tak, kemudian dia mengeluarkan keluhan sedih. Saya pelik jugak. Rupanya dia teringin nak coklat tu. RM10 harganya. 
Harga bukan isunya. Tapi kenapa mesti menulis yang negative? Anak-anak kecik (Idlan berumur 5 tahun) bila nampak coklat mesti mereka suka, dan mereka sanggup je mengaku mereka degil la, lembab la nakal la sebab nak dibelikan coklat itu, kerana mereka percaya dengan tajuk yang mereka baca.  Mungkin iklan tersebut boleh ditulis dengan cara yang positif, sebagai contoh:-
“ANAK BIJAK DAN CEMERLANG DENGAN P…

Lek Mol dan anak cucu ke Fraser's Hill !! Awesome!!

Image
Lek Mol tu, mak saya. Nick name dia .. hehehe ... nama dia Halimah,, tapi adik beradik dia panggil dia Mol, melekat sampai ke tua... anak2 sedara dia semua panggil dia Lek Mol (Lek adalah panggilan orang jawa untuk pangkat makcik/pakcik)

Masuk tahun ni, dah kali ke 4 saya dan adik beradik saya beserta ibu tersayang berkumpul bersama dalam satu percutian pendek, atau lebih trending ddengan nama family gathering/family day/family getaway. tak kisah le, janji family. :-)

Family saya, tak de la besar sgt.. tapi cukup meriah le untuk satu gathering event. kali pertama kat melaka, pastu kat cameron, pastu kat melaka lagi and tahun ni kami semua sepakat, pergi ke Fraser's Hill.

I hv never been to Fraser's Hill. Selama ni dok dgr org cakap, tak ada apa2 la kat Frazser's hill tu.. tak payah le pegi.. hmmmm.. tapi, sampai bila lak saya nak dengar je org cakap gitu, kan? saya pon teringin gak nak keluarkan ayat tu kan? mcm mana saya nak keluarkan ayat tu kalau saya belum tgk, kan?

so, bi…

Anak-anak belajar berenang

Starting February this year, saya registerkan anak2 ke swimming class. So setiap Sabtu saya tgk dorang belajar. After 5 classes, Lydia nampaknya improved a lot. Idlan pulak masih belum dapat catch up betul2. Teknik bubble pun dia confused. Instead of lepaskan udara thru hidung kat dalam air, dia tak buat pun gitu.. dia tahan jek nafas dia, resultnya dia rasa letih.. I don’t blame him…
Lepas ni, rate bulanan dah naik. Daripada rm80 kepada rm110 sebulan. Hmmm agak berat gak tu kalau nak hantar 2 orang sekaligus.. Saya dan hubby decided, Lydia akan continue, while Idlan akan stop dulu, nanti bila Lydia dah pandai and dah boleh stop, masa tu baru start ngan Idlan balik. Maybe bagus juga, nanti by the time Lydia dah boleh stop class, Idlan pun dah boleh accept instructions better.
Pandai mak planning, kan? :p
Btw – seronok gak class kat Panasonic sport complex Shah Alam. Kat situ Cuma ada satu je swimming school. D Swim Academy ni jek.. so mmg orang pun tak ramai, plus masa classes in session…

Ringkas dan padat

Hari ni entry pertama saya kat dalam blog 100 patah. Check it out bebeh!!!blog tu cuma 100 patah je semua entries dia. mmg mencabar. Saya rasa la.. maklum la saya kan jenis yang kalau menulis mesti nak berjela2.. so bila kena shrink mcm tu.. mau tak susah.. rasa mcm baru tulis intro dh nak habis dah word. Hoho. Nak gelak pon kena ikut tempat yg betul.Which actually applies in our daily life. Muhasabah. Cakap sikit tapi penuh isi dan tak membuang masa dgn kata2 kosong. Saya akui awal2.. itu sangat susah untuk saya. Astaghfirullah..Tapi.. niat untuk berubah mesti ada. InshaAllah.Jom tgk entry saya kat sana. I mean.. jom tgk semua entries kat sana .. :)http://100patah.blogspot.com/2013/01/kemanakah-destinasi-mereka-dan-kita.html

Cakap... Cakappppp!!!

Bila awal tahun ni, apa lagi yg seronok, kalau tak tgk budak2 pergi sekolah, kan? lagi2 la kalau ada anak yang first time nak ke pra sekolah.. itu lebih syok..

last week saya berkesempatan ikut anak saya ke sekolah dia. dia dah lama teruja nak ke sekolah. masa dia 4 tahun pun dia dah mula belajar,, tapi bukan dalam kelas yang formal.. empat tahun tu dia lebih kepada playschool. tapi dalam pada playschool tu pun dia dah berjaya membaca (bahasa melayu). kira orait lah tu kan :-) tadika formal ni, maksud saya, keluar dari taska tempat jagaan dia tu.. ke sekolah lain.. pukul 8 sampai pukul 11, pegi balik naik van. kat kelas pulak meja dan kerusi di susun macam sekolah rendah. hehehe... formal la sangat. ekekke..

ok. straight to the point lah. saya taknak panjang2 tulis pasal perasaan saya.. yang saya nak highlight kat sini, saya rasa sistem pendidikan kat sekolah2 kat malaysia ni (atau mungkin cuma kat sekolah anak saya?) .. terlalu ke-aku-an. Anak saya tu, jenis tak segan. apa yang dia r…

Happy New Year!

heyyy its a brand new year! and here i am, again trying to keep my blog alive! ill start with a link to share :
www.100patah.blogspot.com
do visit yea! :