Posts

Showing posts from July, 2006

Berkilas-kilas Ikan di Air .... pun Belum Kutahu Jantan Betinanya ..

Menurut datuk doktor Fadilah Kamsah, masa paling sesuai utk berbicara dengan keluarga adalah di waktu makan. Itupun kalau makan bersama-samalah. Dulu, aku ingatkan kat meja makan kena diam aje tak boleh bercakap2 depan rezeki, Sebenarnya tak. Masa makan lah masa sesuai utk berbincang, tetapi dilarang menyebut hal2 yang tidak sepatutnya.

Memang betul pun.

Waktu makan bersama-sama dengan suami dan anak lah time yang paling aku suka. Maklumlah, Lydia kan tengah membesar ni, banyak perkembangan dia yang aku terlepas pandang dek kerana kesibukan sehari-hari. Kalau dengan husband ok lah boleh bertukar-tukar cerita masa dalam perjalanan pergi dan balik kerja di dalam kereta. Tapi, untuk bertukar2 cerita dengan anak dara kecik sorang tu, masa makan bersama aje lah. Kalau masa dia bermain, jangan haraplah dia nak melayan kalau aku tanya .. sama ada dia jawab main-main, ataupun dia tak jawab langsung.

Aku tak ada baby chair utk Lydia .. so kalau kat meja makan tu, dagu dia betul2 kat paras meja tu…

Ibu Mertuaku ...

Hari Sabtu, husband aku kena ke office, ada latihan keselamatan dan dia adalah salah seorang AJK kselamatan ataupun ahli bomba kat kilang dia. Tak tau ler aku, daripada sekolah lagi husband aku tu minat bomba. Kat sekolah pun ahli pasukan beruniform bomba. Tapi, tak plak pilih kerjaya bomba.. tapi kat kilang, bomba jugak.

Aku macam biasa la kat rumah jadik housewife. penat lah jadi housewife. Dah banyak weekends aku takder kat rumah .. so mmg mcm kapal karam rumah aku tu .. So mmg OK lah husband aku kerja tu, aku betul2 rela dia gi office, tak macam biasa2 kalau dia nk ke office, mula ler aku monyok ... kalau angguk pun, dalam terpaksa .. Memang tak 'prektikal' tapi itulah aku ... tapi Sabtu semalam, aku relakan lah sebab time dia takder kat rumah biasanya memang aku automatik rajin. Aku memang mcm ni .. kalau ada husband kat rumah tu, puunyalah malas .. asyik nak meleseh jek wakakakakaa.. asyik nak berborak jek, kalau x borak pun, karaoke lah, ataupun ajak dia jalan2 lah ... .…

Perut Ini Minta Diisi

Image
hah! kesian nyerrr penat tgk muka naga tu lama-lama .. lepas aku update tadi, aku lapar sangat, nak breakfast dah lambat, so aku check balik, ada gambo asam pedas yang aku ambik masa aku bawak bekal asam pedas ke office. tak der kerja, bekal pun nak ambik gambo ...

Malam tadi husband balik lewat main futsal kat ofis dia, so sementara tunggu dia, aku godeh2 lah fotoshop, self study hahahaha! maka dapatler aku menghasilkan gambo ini ... apa lah sangat tapi utk amatur macam aku, letih tuuuu .. kehkehkeh ...


Aduh laparrrrrr ....

Santapan Pagi Ini

Kenderaan memang banyak.
Banyak bersusun-susun tapi taklah jammed.
Boleh la lagi bawak 40km/j.

Tiba2 kereta depan brake.

Panic,
pusing stering ke kiri,
nak elak perlanggaran.
Panic,
tak terfikir nak tengok dulu before buat mcm tu.

Datang satu motor kat tepi.
Mesti dia panic juga,
dek tindakan daripada ka'panic'kan kami.

Tapi, tak pulak dia ke kiri untuk mengelak.
Lain pulak tindakan hasil ke'panic'kan dia ..

Tangannya diangkat tinggi,
macam nak jerit MERDEKA!
dan dengan bangga,

Middle finger dibaginya.

Perut yang lapar belum breakfast, disuap dengan signal itu.

Pelik, dengan setengah-setengah orang punya tindakan refleks bila terperanjat dan panic.
Tapi aku gelak aje.
Anggap dia sedang melatah.
Kita kan suka orang tengok orang melatah?
Dalam drama2 melayu kan melatah dah jadi satu bahan lawak?
Melatah kan mcm tindakan spontan jugak?
Orang melatah bukan sedar apa yang dibuatnya kan?

Tapi aku tak gelak sebab kelakar.
Aku gelak dalam marah.

Naga Sakti

Image
Serious aku tadak apa nk diupdate ... so aku hidangkan (sekali lagi) gambo dragon fruit ni ...


Mentah
Masak
Ready to eat ...

Maksud Tak Sampai

Again, kisah Lydia ... layannn je la okay?...Memandangkan Lydia dah boleh diajak berborak sikit2 ... seronok juga aku nak tahu apa activity dia kat rumah babysitter ...

"Mak kerja, Lydia duduk dengan sapa?"

"Ngan bu"

"Kat rumah ibu ada sapa?"

"Ada abam, ada ciktam" (abam=abang, anak baby sitter umur 4 tahun: Dia mmg tak reti sebut 'ng' semua tukar jadik 'm')

"Lydia main dengan siapa"

"ngan abam"

"Lydia main apa dengan abang"

"paiembam"

aku dah tergaru2 kepala ... pedia laa paiembam tu .. puas aku fikir2 .. mismatch sana sini carik word yg hampir2 .. tak jugak dapat tangkap.. berkali2 aku tanya itu jugak dijawabnya ...

"paiembam best ke?" nak mencungkil apa itu paiembam, aku tanya dia mcm tu..aku tak paham..belasah je laaaa

"Besh. tak tatut...aik .. lus...lus...." (best, tak takut, baik, lus..lus..) : lus lus tuh mcm kita belai2 kuching la .. atuk ajar dia kalau dia takut something,…

2 In 1

Petang-petang, Lydia dah mula la ajak bapak dia

"bapak, nak aik nte, nak alan ..."

"Lydia nak jalan mana .."

"Nak alan ayen ..." erkkk.. pastu mula lah bapak jeling kat mak .. sure kata mak yang ajar Lydia ajak bapak gi Giant tuh .. mak pun buat2 tak dengar je la .. kehkehkeh ...

"Dah, gi sana ajak mak mandi, tukar baju kita pegi Giant"

Sampai Giant, mak tanya Lydia .. Kita kat mana ni ..Lydia jawab,

"Kita kat ndai ..."

"Laa.. bukan kedai.. ni la Giant ni ..."

"Utan ..utan ayen .. ndai .." (Bukan, bukan Giant, kedai..)

ok, ok .. kedai pun kedai ler .. yang penting misi mak nak ke Giant terlaksana dah .. adalah pusing2 Giant barang sejam dua .. kuar lah duit barang seratus dua ... beli itu ini ... mula2 plan nak beli kicap dengan bawang aje .. yo la tuuu ..

sampai rumah berplastik2 pulak .. besar2 pulak tu plastiknya ..

Atas permintaan mak, bapak belikan Lydia kolam mandi comel, namanya bubble pool sebab ada corak2 bubble. Lydi…

Sesekali aku pun hangin!

Minggu nih aku kurang sihat. Mula2 seram sejuk, then sakit kepala, sekarang nih sakit tekak plus batuk2 sikit. Nak bangun pagi pun tak de mood je .. menunggu hari jek nak hari Sabtu. Nasib baik husband aku memahami keletihan aku, few times dia hantar aku terus ke office ang patah balik ke PJ office dia plak. Kesian dia nak terkejar2 tapi aku memang tak larat nak naik LRT .. balik kerja ke guna LRT sebab terpaksa. melampau la pulak aku kalau still nak hubby ambik dengan jem nak ke KL pastuh jem lagi nak kuar KL ...

So ada la sehari tu, masa balik kerja, masa naik kat Ampang Park, takder tempat duduk kosong. Aku dengan badan tak berapa sihat, pilih tmpt yg boleh bersandar and sambil2 usha2 tmpt duduk in case next stop ada yang nak turun so boleh la aku duduk. Ada sorang tu, pregnant and dah dapatlah duduk.

Sampai Masjid Jamek kot, adalah orang turun .. so aku sepantas kilat ler gi tmpt duduk tuh and duduk .. lega rasanya dapat duduk .. terus aku peluk beg aku and ready nak tidur .. tapi, …

The King

Image
Weekend, balik Johor. Sampai2 je jiran depan tuh ajak husband aku gi tengok durian kat kebun mak aku yang kat baruh. kalau takder anak2 mak aku yang balik, mmg mak aku suh dia (jiran aku) tuh jek tengok kan .. and bagi jek kat dia n family durian2 tuh semua .. hari tuh jiran tuh ajak hubby sekali .. bukan je durian, pisang pun banyak rupanya .. so kenduri durian ler kitorang .. tak terhabis2 makan .. Ahad pagi pun gi tengok lagi kat kebun .. actually cuma ada 2 pokok jek yang berbuah .. tapi banyak sungguh buahnya .. ditambah lagi dengan pokok yang kat depan rumah .. lagi ler banyak .. Ahad bila nak balik KL, angkut ler semua durian tuh, post2 kat abang2 and kakak aku kat Kinrara then bwk jugak balik Klang kasik kat MIL ...

Sampaikan lom hilang lagi bau durian dalam kereta aku tuh .. Sampaikan aku demam ni .. demam durian pulak.

pendek2 aje citer aku nih lately ..

I Need More Space

Image
Punya la bosan aku pun dok update folders kat pc aku .. Punya laaa .. byk giler kat picture folder aku .. gambo jek dah makan baper gb dah ...

Senyum Sokmo

Husband aku bukan main happy lagi. Dua2 favorite team dia masuk semi final. And one of them surely masuk final. Sebab, Italy vs Germany. Dia kata, kalau dia join bet ngan budak2 kilang, sure kaya .. sabar je la ...

aku walaupun biasa2 jek kat dua2 team fav husband tu, suka gak la sbb Germany tumpaskan Argentina .. aku bukan per, aku takmo Argentina menang sbb ada member aku tuh kemain berlagak kata sure argentina menang ...

Nak termengalir gak airmata aku Brazil tewas ... aku tak tgk pun live match tu, tapi aku tgk highlight jek kehkehkeh .. itu pun dh mengundang sedih .. bila tgk muka ronaldinho, walaupun dia tu 'senyum sokmo', tp aku sure kecewa tu, dah la lom tunjukkan taring langsung sepanjang world cup 2006 ni ...

Tapi, my next favorite team, Portugal mmg power!!!!!!! ...