Wednesday, 26 July 2006

Berkilas-kilas Ikan di Air .... pun Belum Kutahu Jantan Betinanya ..

Menurut datuk doktor Fadilah Kamsah, masa paling sesuai utk berbicara dengan keluarga adalah di waktu makan. Itupun kalau makan bersama-samalah. Dulu, aku ingatkan kat meja makan kena diam aje tak boleh bercakap2 depan rezeki, Sebenarnya tak. Masa makan lah masa sesuai utk berbincang, tetapi dilarang menyebut hal2 yang tidak sepatutnya.

Memang betul pun.

Waktu makan bersama-sama dengan suami dan anak lah time yang paling aku suka. Maklumlah, Lydia kan tengah membesar ni, banyak perkembangan dia yang aku terlepas pandang dek kerana kesibukan sehari-hari. Kalau dengan husband ok lah boleh bertukar-tukar cerita masa dalam perjalanan pergi dan balik kerja di dalam kereta. Tapi, untuk bertukar2 cerita dengan anak dara kecik sorang tu, masa makan bersama aje lah. Kalau masa dia bermain, jangan haraplah dia nak melayan kalau aku tanya .. sama ada dia jawab main-main, ataupun dia tak jawab langsung.

Aku tak ada baby chair utk Lydia .. so kalau kat meja makan tu, dagu dia betul2 kat paras meja tu ... tapi takmo jugak kalau aku nak suapkan .. terpaksa kasik dia suap sendiri2 ... dia pun nampaknya enjoy makan sama-sama dengan mak ngan bapak. Lepas suap nasi, gelak gelak.. lepas minum air, gelak-gelak ... Time ni lah kalau mak ngan bapak tanya, dia respond ...

"kaki lydia lebam kenapa tu?"

"Tatit"

"Sapa buat?"

"Ya buat"

"Ya jatuh ke?"

"Tak tatuh, Ya aik, Ya andaiii" (Tak jatuh, Ya baik, Ya pandai)

Tapi tak boleh lah tanya dan tanya dan tanya, nanti dia bosan .. so kena relax2 dulu, sambung bual2 bual dengan husband .... kadang2 tu spontan dia cerita ...

" Ya naik baican"

Aku mulahlah pening, ah sudahhh...., baican la pulak??? apa lah baican ni? belacan ke? hahaha ... aku as usual, rasa ingin tahu yg mendalam ... tanya lah apa dia baican ..

"Baican lahh .. abam aik baican ... tatuh ..." dia jawab.

"Mana baican"

"Tu baican ..." Rupanya dia tunjuk Basikal daaaaaa .... basikal dia aku simpan kat bilik belakang, so boleh nampak dari meja makan, itu yang dia sebut pasal basikal ... rupanya dia cerita, abang anak babysitter tu main basikal dan jatuh ...

Baru aku tau, rupanya sebutan lydia untuk basikal dah lain .. ingat tak entry aku yang dulu2 .. aku citer dia sebut basikal as 'titan'? sekarang dah tukar jadi baican pulak .. aku ajar lah dia sebut betul2

"ba.....si....kal"

"ba .. ci ..tan" dia ulang

"haaa pandaiii pun ... "

tapi bila sebut laju2, keluar jugak bunyi 'baican' tuh .. tak dapek den nak nolong .. bila aku nak betulkan lagi, dia gelak2 ..tau dah, bila dah gelak2 tu nak main2 lah tu ...

dan semua ini, kat meja makanlah ... banyak lagi perkara2 baru yang aku discover pasal perkembangan Lydia ni .. kat meja makan ...

So, kalau lah ada antara u ols, yang bila anak dah makan, and then husband balik nak makan, anak nak ikut makan sekali, jgn pulak u ols kata camni,

"anakanda, janganlah kacau ayahanda sama bonda nak makan, kesian ayahanda sama bonda penat balik kerja, tadi anakanda dah makan kan kat rumah babysitter/dengan bibik? anakanda main kat luar ke, tgk tv ke, main ps2 ke, main barbie doll ke dulu okay? ..."

hehehe .. ada ke dialog mcm tu? aku pun KADANG-KADANG tercakap mcm tu jugak kat lydia hehehehe ... tapi sejak aku tau keberkesanan berkumpul dimeja makan, aku dah ubah sikit2lah.

Sunday, 23 July 2006

Ibu Mertuaku ...

Hari Sabtu, husband aku kena ke office, ada latihan keselamatan dan dia adalah salah seorang AJK kselamatan ataupun ahli bomba kat kilang dia. Tak tau ler aku, daripada sekolah lagi husband aku tu minat bomba. Kat sekolah pun ahli pasukan beruniform bomba. Tapi, tak plak pilih kerjaya bomba.. tapi kat kilang, bomba jugak.

Aku macam biasa la kat rumah jadik housewife. penat lah jadi housewife. Dah banyak weekends aku takder kat rumah .. so mmg mcm kapal karam rumah aku tu .. So mmg OK lah husband aku kerja tu, aku betul2 rela dia gi office, tak macam biasa2 kalau dia nk ke office, mula ler aku monyok ... kalau angguk pun, dalam terpaksa .. Memang tak 'prektikal' tapi itulah aku ... tapi Sabtu semalam, aku relakan lah sebab time dia takder kat rumah biasanya memang aku automatik rajin. Aku memang mcm ni .. kalau ada husband kat rumah tu, puunyalah malas .. asyik nak meleseh jek wakakakakaa.. asyik nak berborak jek, kalau x borak pun, karaoke lah, ataupun ajak dia jalan2 lah ... .. So bila dia takder, aku mmg rajin, sebab nanti bila dia balik, rasa best bila rumah dah cun .. barulah rasa mcm isteri mithali gitu ...

Lydia dah besar ni, lagi mudah pergerakan aku kat rumah. Dia dah boleh main sendiri2 .. aku kat dapur, aku dah boleh biar dia kat depan .. aku keluar dia pun keluar prektis naik basikal .. confuse aku lydia ni .. dia belum pandai mengayuh so aku ajar, dia pandai lah sikit2 .. at certain times tu dia mcm susah nak kayuh, aku pun tolong lah tolakkan, terjerit2 dia kata

"NAK ELILI!" .... Rupanya nak buat sendiri .. tak mahu aku tolong .. hmmm ...

Masa aku sidai pakaian ngan jirus bunga yang dah nak mati, aku suh la dia mandi kat 'Pool-lam' dia tu ... layan2 dia kocak2 air .. Memandangkan Lydia la nih dah kurang tidurnya, aku masak pun tak pyh nk tunggu dia tidur .. sama2 masa kat dapur. Senang sket .. bila dia tidur barulah aku lipat baju ..kalau dia bangun, semua baju yg aku lipat, dia angkut pi masuk kan kat bakul basikal dia .. huhhh letih aku nak berebut ngan dia ...

Malam tadi MIL tidur umah aku. Rumah MIL aku dekat je ngan umah aku, tapi dia jarang tidur umah aku sebab aku yg selalu balik. Mak aku kat Johor tuh lebih selalu datang compared to MIL aku ni. Sebab ada kenduri kawen sedara kat area2 umah aku, so aku ajak dia tidur umah aku je terus. Lega aku bila dia ok.

MIL aku ni cepat kerjanya. Aku segan kalau kat dapur sekali ngan dia, mcm terebut2 jek sebab nak catch up ngan dia .. last2 kalau kat rumah MIL, mmg aku jarang wat kerja dapur .. aku tunjuk2 muka jek wat syarat.. :-) .. MIL aku ni, kalau kat umah anak2 menantu dia yg lain, dia jugak yang kat dapur... ok lah sebab dia pantas kilat orangnyer, sure ipar2 duai aku pun tak tercatch up jugak sebab dorang lagi la lambat dari aku kot ..FIL aku nih jenis yg breakfast kul 6.30 pagi tau, .... kalau kat umah ipar2 aku yg lain, aku dok perati, MIL sure kat dapur pagi2 utk preapre breakfast for FIL ... sebab dia takmolah susah payahkan anak menantu yang bangun lewat, and tak sangguplah kot nak tgk FIL tertunggu2 sampai siang nak breakfast... dlm ertikata lain, MIL akan preaprekan breakfast utk seluruh rumah lah jugak sebenarnya...

Tapi, bila kat umah aku, aku takmolah dia yg kat dapur aku jugak ... and Alhamdulillah, so far memang MIL aku lom pernah lagi wat kerja dapur kat umah aku ... kalau boleh biarlah aku yang melayan dia .. sebab tu bila dia kat rumah aku, mmg mcm lipas kudung pergerakan aku.. ehhehe.. takkan dorang bgn awal pastu aku plak nk over2 bgn lewat buat taktau kan? tak sampai hatilah aku nak wat mcm tu ... aku sayang in laws aku sebab dorang tuh parents husband aku and aku terhutang budi lah kat diorang sebab diorang melahirkan dan membesarkan dan mendidik husband aku tuh menjadik seorang suami yang aku sanjungi ...

OF course lah, sebaik2 ibu mertua, manalah sama dengan mak sendiri kan? Mak sendiri mmg lain levelnyer .. tak tertanding punya lah sampai bila2 pun ... tapi, mertua aku pun aku sayang dan hormat macam orang tua aku sendiri. Oleh sebab itu, seboleh2nya aku tak mau lah melukakan hati mertua ... aku rasa, MIL adalah kedua selepas suami kan? betul ke tak ek? tak maulah dia berjauh hati disebabkan perkara2 kecik .. dorang tu nampak je mcm selamba, tak kisah, tapi aku dpt merasa kebahagiaan diorang bila diorang lps subuh je, aku dah panggil untuk sarapan together2 walaupun sekadar nasik goreng kosong aje. Sebab tu aku suka sangat kalau Mertua aku datang umah aku ... sebab masa kat rumah aku je la masanya aku dapat melayan diorang.. kalau kat rumah diorang, aku selalu tertinggal dek kecepatan MIL aku tuh .. wakakaka!!

Ok lah, nih aku kat umah MIL aku pulak, hantar diorang balik, on the way tadi, MIL ajak temankan dia carik langsir ... aku perasan, MIL aku ni kalau bab2 nak hias rumah, nk cari langsir.. akulah yang dicarinya.. terperasan lah kejap aku .. hahahha ..

Wednesday, 19 July 2006

Perut Ini Minta Diisi

hah! kesian nyerrr penat tgk muka naga tu lama-lama .. lepas aku update tadi, aku lapar sangat, nak breakfast dah lambat, so aku check balik, ada gambo asam pedas yang aku ambik masa aku bawak bekal asam pedas ke office. tak der kerja, bekal pun nak ambik gambo ...

Malam tadi husband balik lewat main futsal kat ofis dia, so sementara tunggu dia, aku godeh2 lah fotoshop, self study hahahaha! maka dapatler aku menghasilkan gambo ini ... apa lah sangat tapi utk amatur macam aku, letih tuuuu .. kehkehkeh ...


Aduh laparrrrrr ....

Santapan Pagi Ini

Kenderaan memang banyak.
Banyak bersusun-susun tapi taklah jammed.
Boleh la lagi bawak 40km/j.

Tiba2 kereta depan brake.

Panic,
pusing stering ke kiri,
nak elak perlanggaran.
Panic,
tak terfikir nak tengok dulu before buat mcm tu.

Datang satu motor kat tepi.
Mesti dia panic juga,
dek tindakan daripada ka'panic'kan kami.

Tapi, tak pulak dia ke kiri untuk mengelak.
Lain pulak tindakan hasil ke'panic'kan dia ..

Tangannya diangkat tinggi,
macam nak jerit MERDEKA!
dan dengan bangga,

Middle finger dibaginya.

Perut yang lapar belum breakfast, disuap dengan signal itu.

Pelik, dengan setengah-setengah orang punya tindakan refleks bila terperanjat dan panic.
Tapi aku gelak aje.
Anggap dia sedang melatah.
Kita kan suka orang tengok orang melatah?
Dalam drama2 melayu kan melatah dah jadi satu bahan lawak?
Melatah kan mcm tindakan spontan jugak?
Orang melatah bukan sedar apa yang dibuatnya kan?

Tapi aku tak gelak sebab kelakar.
Aku gelak dalam marah.

Friday, 14 July 2006

Naga Sakti

Serious aku tadak apa nk diupdate ... so aku hidangkan (sekali lagi) gambo dragon fruit ni ...


Mentah

Masak

Ready to eat ...

Monday, 10 July 2006

Maksud Tak Sampai

Again, kisah Lydia ... layannn je la okay?...Memandangkan Lydia dah boleh diajak berborak sikit2 ... seronok juga aku nak tahu apa activity dia kat rumah babysitter ...

"Mak kerja, Lydia duduk dengan sapa?"

"Ngan bu"

"Kat rumah ibu ada sapa?"

"Ada abam, ada ciktam" (abam=abang, anak baby sitter umur 4 tahun: Dia mmg tak reti sebut 'ng' semua tukar jadik 'm')

"Lydia main dengan siapa"

"ngan abam"

"Lydia main apa dengan abang"

"paiembam"

aku dah tergaru2 kepala ... pedia laa paiembam tu .. puas aku fikir2 .. mismatch sana sini carik word yg hampir2 .. tak jugak dapat tangkap.. berkali2 aku tanya itu jugak dijawabnya ...

"paiembam best ke?" nak mencungkil apa itu paiembam, aku tanya dia mcm tu..aku tak paham..belasah je laaaa

"Besh. tak tatut...aik .. lus...lus...." (best, tak takut, baik, lus..lus..) : lus lus tuh mcm kita belai2 kuching la .. atuk ajar dia kalau dia takut something, atuk nak ajar dia jgn takut (e.g kucing) so atuk kata, kucing baik, lus... lus ...(sambil belai2 bulu kucing menandakan kucing tak bahaya boleh dipegang2) - and lepas tu, kat semua dia buat mcm tu .. ada sekali tu, aku tunjuk gambo gajah, at first dia takut, lps tuh dia cakap, ajah aik, tak tatut, lus..lus...and panggil2 gajah tuh mcm panggil kucing .. sabar jek la.. jgn kalau tiger betul2 dia wat camtuh sudah ler .. )

Last2 aku give up tak dapat nk tangkap apa yang dia kata tuh ..

hari lain, aku tanya dia, ...

"bapak gi kerja naik apa?"

"aik nte"

"Ayah gi kerja naik apa?"

"aik moto"

"Ciktam naik apa?"

"Aik van"

"Wak naik apa?"

"Wak aik moto"

"nenek naik apa?"

dia diam .. sebab nenek kan jarang ke mana-mana ...aku jangka dia akan jawab nenek naik motor jugak sebab nenek kengkadang gi kedai naik motor ... then dia jawab,

"Nenek olat aik paiembam"

"paiembam? kat mana paiempam?" tak puas hati aku paiembam tuh kuar lagik ... this time aku tanya la mana paiembam

"kat tinddi..tu atash..." sambil jari tunjuk langit .. ok ok .. now aku leh relate ..

oooooooOOOO .. Kapal Terbang ..... sebab hari tuh nenek gi umrah, naik kapal terbang ... so dia kata nenek solat naik kapal terbang .. tinggi kat atas ...

fuhhhh .. main kapalterbang ryupanya anak aku kat rumah babysitter tuh ...

2 In 1

Petang-petang, Lydia dah mula la ajak bapak dia

"bapak, nak aik nte, nak alan ..."

"Lydia nak jalan mana .."

"Nak alan ayen ..." erkkk.. pastu mula lah bapak jeling kat mak .. sure kata mak yang ajar Lydia ajak bapak gi Giant tuh .. mak pun buat2 tak dengar je la .. kehkehkeh ...

"Dah, gi sana ajak mak mandi, tukar baju kita pegi Giant"

Sampai Giant, mak tanya Lydia .. Kita kat mana ni ..Lydia jawab,

"Kita kat ndai ..."

"Laa.. bukan kedai.. ni la Giant ni ..."

"Utan ..utan ayen .. ndai .." (Bukan, bukan Giant, kedai..)

ok, ok .. kedai pun kedai ler .. yang penting misi mak nak ke Giant terlaksana dah .. adalah pusing2 Giant barang sejam dua .. kuar lah duit barang seratus dua ... beli itu ini ... mula2 plan nak beli kicap dengan bawang aje .. yo la tuuu ..

sampai rumah berplastik2 pulak .. besar2 pulak tu plastiknya ..

Atas permintaan mak, bapak belikan Lydia kolam mandi comel, namanya bubble pool sebab ada corak2 bubble. Lydia takut mandi kat pool so bapak kata leh le prektis mandi dalam tuh, takmo ler Lydia takut2 lagi .. sebab kalau takut susah plak nak main-main and swim kat pool besar .. bila bukak je plastik, bapak tiup ler pool tuh ..bila dah kembang, Lydia apa lagi, excited semacam ..

"Bapak uat apa tu mak?"

"Kolam"

"Tolam, capa li?" (Kolam, sapa beli? - Dia tak pandai huruf 'K' semua jadi huruf 'T')

"Bapak beli .. cantik tak? Lydia suka tak?"

"cantik, suka."

bila dah masukkan air .. mak panggil Lydia masuk.

"Lydia, meh sini, masuk pool ni"

"Utan..utan pool, tolam ..."

"Sama lah tu"

"cama? iye? betul?" favorite dia skarang, suka tanya, belakang ada iye? betul? gitu sambil kepala terangguk-angguk

"Iya..."

dia nak masuk pool, sempat mak tanya lagi ... Lydia nak buat apa tu?

"Iya nak aik ni" (Lydia nak naik ni)

"naik apa?"

"Aik Pulam .. "

pool + kolam = pulam .. 2 in 1 boleh????

Friday, 7 July 2006

Sesekali aku pun hangin!

Minggu nih aku kurang sihat. Mula2 seram sejuk, then sakit kepala, sekarang nih sakit tekak plus batuk2 sikit. Nak bangun pagi pun tak de mood je .. menunggu hari jek nak hari Sabtu. Nasib baik husband aku memahami keletihan aku, few times dia hantar aku terus ke office ang patah balik ke PJ office dia plak. Kesian dia nak terkejar2 tapi aku memang tak larat nak naik LRT .. balik kerja ke guna LRT sebab terpaksa. melampau la pulak aku kalau still nak hubby ambik dengan jem nak ke KL pastuh jem lagi nak kuar KL ...

So ada la sehari tu, masa balik kerja, masa naik kat Ampang Park, takder tempat duduk kosong. Aku dengan badan tak berapa sihat, pilih tmpt yg boleh bersandar and sambil2 usha2 tmpt duduk in case next stop ada yang nak turun so boleh la aku duduk. Ada sorang tu, pregnant and dah dapatlah duduk.

Sampai Masjid Jamek kot, adalah orang turun .. so aku sepantas kilat ler gi tmpt duduk tuh and duduk .. lega rasanya dapat duduk .. terus aku peluk beg aku and ready nak tidur .. tapi, telinga aku nih seakan2 terdengar plak suara2 sumbang ..

"they shld respect senior citizen maaa ..bla bla bla" ...

terus jer kepala aku mendongak carik suara sapa tuh .. rupanya ada lah sorang pompuan tgh berdiri kat row sebelah depan, dok bercakap ngan pompuan pregnant tuh tadi .. cakap kuat2 .. memandangkan aku jek yang baru duduk, so aku pun terasa ler ... bengang plak aku secara tiba2 .. sebab aku tengok dia tak ler sesenior mana .. ok, maybe dia senior, tapi dia punyer gaya mmg kalahkan anak dara sunti.. dengan rambut gold kerinting vogue, dengan make up tebal seinci, dengan sunglass besar ala2 uji rasyid, dengan slack pink, belt kilat2 plak.. huh .. sejibik ler pelakon hongkong zaman 70-an gayanya.. aku tak rasa dia from local ..

Sakit plak hati aku, aku dah la tak sihat .. aku bangun gak .. aku cuit bahu dia, dia toleh ler belakang (kat aku) aku tak cakap apa, aku tunjuk je seat aku tuh dengan jari .. muka aku monyok giler kot. lantak ler org nk kata aku marah.. mmg pun aku marah giler .. aku rasa mcm tak ikhlas jek aku bangun tuh .. masa dia toleh tuh ler br aku perasan mukanya dah kendur .. mmg ler senior tapi gagah lagi tuuu .. siap ngan shopping beg isetan lagi tuh .. aku rasa, walaupun dia senior (maybe umur dia near 55 kot - or more) .. tapi time tuh aku rasa aku lagi kurang upaya, sebab aku betul2 tgh lemah .. tengah tak larat nak berdiri .. tapi apakan daya, aku belum senior .. aku muda lagik hehehe ..

Then dia pun duduk .. rasanya dia perasan aku ala2 tak puas hati, dia pun cuit aku, dia kata,

"sorry aaa...i didnt mean u... i mean that guy"

sambil mulut dan tangan dia tunjuk2 kat mamat yang duduk tengah tidur .. haa, ye ler tuh .. sure nk cover tuh .. then dia tanya aku, aku nk turun mana .. aku kata ler tmn jaya, dia kata dia turun KL Sentral .. Adoiii.. aku ingatkan ler dia nk turun Kelana jaya ker, jauh lagi kan.. kalau sekadar KL Sentral tuh .. selang satu station jek dr masjid jamek .. urrghhh!!!

tension plak aku .. bunyi mcm aku selfish je kan? tapi time tuh mmg hangin satu badan aku rasa .. dalam diam2 aku peace kat nyonya tuh ..opsss.....

Wednesday, 5 July 2006

The King



Weekend, balik Johor. Sampai2 je jiran depan tuh ajak husband aku gi tengok durian kat kebun mak aku yang kat baruh. kalau takder anak2 mak aku yang balik, mmg mak aku suh dia (jiran aku) tuh jek tengok kan .. and bagi jek kat dia n family durian2 tuh semua .. hari tuh jiran tuh ajak hubby sekali .. bukan je durian, pisang pun banyak rupanya .. so kenduri durian ler kitorang .. tak terhabis2 makan .. Ahad pagi pun gi tengok lagi kat kebun .. actually cuma ada 2 pokok jek yang berbuah .. tapi banyak sungguh buahnya .. ditambah lagi dengan pokok yang kat depan rumah .. lagi ler banyak .. Ahad bila nak balik KL, angkut ler semua durian tuh, post2 kat abang2 and kakak aku kat Kinrara then bwk jugak balik Klang kasik kat MIL ...

Sampaikan lom hilang lagi bau durian dalam kereta aku tuh .. Sampaikan aku demam ni .. demam durian pulak.

pendek2 aje citer aku nih lately ..

Tuesday, 4 July 2006

I Need More Space


Punya la bosan aku pun dok update folders kat pc aku .. Punya laaa .. byk giler kat picture folder aku .. gambo jek dah makan baper gb dah ...

Monday, 3 July 2006

Senyum Sokmo

Husband aku bukan main happy lagi. Dua2 favorite team dia masuk semi final. And one of them surely masuk final. Sebab, Italy vs Germany. Dia kata, kalau dia join bet ngan budak2 kilang, sure kaya .. sabar je la ...

aku walaupun biasa2 jek kat dua2 team fav husband tu, suka gak la sbb Germany tumpaskan Argentina .. aku bukan per, aku takmo Argentina menang sbb ada member aku tuh kemain berlagak kata sure argentina menang ...

Nak termengalir gak airmata aku Brazil tewas ... aku tak tgk pun live match tu, tapi aku tgk highlight jek kehkehkeh .. itu pun dh mengundang sedih .. bila tgk muka ronaldinho, walaupun dia tu 'senyum sokmo', tp aku sure kecewa tu, dah la lom tunjukkan taring langsung sepanjang world cup 2006 ni ...

Tapi, my next favorite team, Portugal mmg power!!!!!!! ...