Posts

Showing posts from March, 2005

Fear Factor!

This is not about the 1 hour program aired on Astro Channel 17 where all participant have to do some crazy actions including eating a hundred years' age eggs...and more..(Yukksss)

This fear, had naver been discussed in that program. This is not a fear of high place, not fear of darkness, not fear of food, blood, whatever...I'm talking about the Fear of Rejection .... The fear factor that holding us (maybe me alone..) from reaching success.

I think most of people have this fear. but the level of fear will be depending on the level of rejection they face. For me, The more rejection u can overcome, the closer you are to be on top of the world. But then I'm still here..still have this 'unsure' feeling for everything i want to do and try. That is my fear of rejection.

Gegar!!

Hari ni topic hangat sure pasal gegaran yang berlaku akibat gempa bumi kat Acheh. Banyak tempat kat Malaysia yang merasa gegaran. Tak terkecuali rumah saya...tak tau lah macam mana perasaan orang-orang Acheh, sedangkan saya yang merasa gegaran selama 2 minit (lebih kurang) tu pun dah rasa seram semacam..

tapi saya ada gegaran lain .. last week was a real gegaran for me. My company's laptop under my care was stolen! never thought it will happened to me. Malang tak berbau, betul la tu.

$$$$$$

"duit, duit, duit...
semua perlu duit..
kalau tak berduit..
dunia rasa sempit...
perut pun melilit...
oh duit
..."

Pernah ke dengar bait-bait ayat tersebut? macam terngiang-ngiang pulak kat gegendang telinga ni...beberapa tahun lepas....ada sebuah nasyid yang didendangkan oleh penyanyi yang baru buat comeback dengan lagu 'memori cinta luka', Nassier Wahab.....ada yang kenal, ada juga yang tak kenal, tapi saya bukan nak cerita pasal penyanyi ni, penyanyi yang muka dia tak berubah semenjak dia glamer dalam rancangan 'mekar sejambak' terbitan RTM masa saya kecik-kecik dulu, sampai lah muka saya yang berubah-rubah..dia maintain jugak..oopss..bukan nak story pasal dia kan? heheh...haaa..dia la jugak yang melagukan patah2 perkataan kat atas..maaflah kalau pembaca tak boleh nak recall....

Sebenarnya, saya selalu jugak bernyanyi-nyanyi kecil dengan lagu itu, itu sajalah rangkap yang saya hafal dan saya akan ulang-ulang sampai rasa bosan. Lagu tu tak bohong kan?..entah siapa …
**Kawan-Kawan itu tak akan hilang **

Masa tu tahun 1995. Tempatnya di sebuah Kolej nun di pantai Timur, di sebuah negeri yang juga terkenal sebagai negeri kelahiran penyanyi no. 1 negara, siapa eh? Siti Nurhaliza laa...mana eh? Pahang la.. Masa tu, aku muda sangat lagi, baru nak celik mata kenal dunia luar dari Batu Pahat, daerah kelahiran aku (ada sesiapa kisah ke?) di Johor, negeri kelahiran biduanita no.1 negara, Syarifah Aini atau kak Pah (hehehe...*wink*...)

Masa tu August, ataupun di kolej, lebih american kalau guna Fall 95, musim luruh la tu ... So bermula dari Fall 95 masa freshie, ke Spring 96, ke Summer 96, ke Fall 96 jadik sophomore plak, ke Spring 97 .. memang ramai lah yang dah jadik kawan aku, dan aku jadik kawan dorang.. dalam ramai2 tu, ada lah beberapa orang yang memang berkekalan la.. konon2 satu group, satu geng, satu kepala, satu klik...kami ada 8 orang, ada yang datang dari Sabah (1), KL(2), Kelantan(2), Johor(aku), Kedah(1) dan N9(1).

Kitorang buat segala2 perkara b…

KARAOKE

"Seiring dan sejalan...seindah bunga di taman..."

Fullamakkk!!....rasa macam ada gaya-gaya kak pah ngan broery plaks...memang best sangat melalak depan tv beserta microfon kat tangan...fuhh...memang perasan suara cuuun jer bila dengar gema-gema tuh....

Bila sebut aje karaoke aje, rasa gatal je anak tekak nih...eh, kemudian sambung lah semua kerja..saya nk test power suara dulu.....daaa...

LOVE

What is love? I don't have any exact word to describe it, but I'm putting here part of an e-mail I received about this magic feeling.

We call it love when we can't leave someone and see them crying as we try to let go.
We are wrong, its just pity.

We call it love when we're too attached and think that losing the one we love will somehow make us weak and unable to face the storms of life.
We misunderstood; it’s just that we're too much dependent to them.

We call it love when we give our whole life to them, the wholeness of us and imagined that if they leave no one would accept us and our past. We are mistaken, its just insecurity.

But no matter what the definition is, the truth still remains that love isn't something you can buy nor beg. It is real and existing. You can't touch it but you can feel it in your heart. You can't find it, but it will knock before you when you least expect it to come. It can make you the happiest soul in heaven, but don't forget…