Thursday, 31 March 2005

Fear Factor!

This is not about the 1 hour program aired on Astro Channel 17 where all participant have to do some crazy actions including eating a hundred years' age eggs...and more..(Yukksss)

This fear, had naver been discussed in that program. This is not a fear of high place, not fear of darkness, not fear of food, blood, whatever...I'm talking about the Fear of Rejection .... The fear factor that holding us (maybe me alone..) from reaching success.

I think most of people have this fear. but the level of fear will be depending on the level of rejection they face. For me, The more rejection u can overcome, the closer you are to be on top of the world. But then I'm still here..still have this 'unsure' feeling for everything i want to do and try. That is my fear of rejection.

Tuesday, 29 March 2005

Gegar!!

Hari ni topic hangat sure pasal gegaran yang berlaku akibat gempa bumi kat Acheh. Banyak tempat kat Malaysia yang merasa gegaran. Tak terkecuali rumah saya...tak tau lah macam mana perasaan orang-orang Acheh, sedangkan saya yang merasa gegaran selama 2 minit (lebih kurang) tu pun dah rasa seram semacam..

tapi saya ada gegaran lain .. last week was a real gegaran for me. My company's laptop under my care was stolen! never thought it will happened to me. Malang tak berbau, betul la tu.

Wednesday, 23 March 2005

$$$$$$

"duit, duit, duit...
semua perlu duit..
kalau tak berduit..
dunia rasa sempit...
perut pun melilit...
oh duit
..."

Pernah ke dengar bait-bait ayat tersebut? macam terngiang-ngiang pulak kat gegendang telinga ni...beberapa tahun lepas....ada sebuah nasyid yang didendangkan oleh penyanyi yang baru buat comeback dengan lagu 'memori cinta luka', Nassier Wahab.....ada yang kenal, ada juga yang tak kenal, tapi saya bukan nak cerita pasal penyanyi ni, penyanyi yang muka dia tak berubah semenjak dia glamer dalam rancangan 'mekar sejambak' terbitan RTM masa saya kecik-kecik dulu, sampai lah muka saya yang berubah-rubah..dia maintain jugak..oopss..bukan nak story pasal dia kan? heheh...haaa..dia la jugak yang melagukan patah2 perkataan kat atas..maaflah kalau pembaca tak boleh nak recall....

Sebenarnya, saya selalu jugak bernyanyi-nyanyi kecil dengan lagu itu, itu sajalah rangkap yang saya hafal dan saya akan ulang-ulang sampai rasa bosan. Lagu tu tak bohong kan?..entah siapa lah penulis lirik lagu tu, agaknya apa perasaan dia masa dia menghasilkan lagu tu ek? agaknya, sama tak dengan perasaan saya masa saya menulis ruangan ni? .. tapi, apa perasaan saya? Perasaan terhadap lagu tu? bukannnn!!!! perasaan terhadap duit? iyaaa!!! itulah dia..

Jangan ingat manusia cuma ada perasaan kepada manusia atau haiwan sahaja.. saya pun tak pernah notice, tapi rupa-rupanya, perasaan kepada duit dah lama wujud dalam diri saya.. perasaan apa? rindu? mungkin ya, mana taknya, setiap pertengahan bulan, saya dah mula tertanya-tanya, bila agaknya duit gaji nak masuk? bukan rindu ke namanya tu? bukan sayang ke kalau rasa berat aje nak melepaskan ia pergi? bukan cinta ke kalau dalam 24 jam, hampir 20 jam fikiran saya lebih terarah kepada 'ia'? bukan syok sendiri ke namanya kalau setiap angan-angan kita ia ada bersama ... ke mana saja kita pergi, kita harap ia ada bersamakan?

Memang best sangatlah kalau hidup kita tak ada masalah kewangan. Perabot mewah, pakaian berjenama, kenderaan mewah, gaya hidup mewah, percutian mewah..segala-gala mewah...ada ke yang menolak kemewahan? mulut kata tidak, hati? jangan tipu maaa...lumrah alam la mahukan kemewahan. So, kalau saya mewah (bila tu?) apa yang saya nak? soalan best tu. boleh jadik motivasi diri jugak. Rasa-rasanya macam banyak sangat nak dibuat dengan duit..kalau nak masukkan list, macam panjang je nanti senarai tu..

1. Nak cash kan rumah
2. Nak cash kan kereta
3. Nak melancong dan menginap kat hotel mewah-mewah

Ehh...tadi kata macam panjang sangat, ...lama jugak saya berfikir, apa lagi? yang tak penting memang banyak lah... tapi tu je ke tujuan hidup dan kemewahan saya? tak ke nampak macam materialistik saya ni? ,memang la dalam hati ada menyebut sedekah, haji...tapi nak masukkan dalam list 'Kalau mewah' ke? bukan ke itu mmg kewajipan saya? eh? tanya sapa plak? arrghh..saya tak der idea loa nk teruskan tulisan...tetiba mentalpaus

Thursday, 17 March 2005

**Kawan-Kawan itu tak akan hilang **

Masa tu tahun 1995. Tempatnya di sebuah Kolej nun di pantai Timur, di sebuah negeri yang juga terkenal sebagai negeri kelahiran penyanyi no. 1 negara, siapa eh? Siti Nurhaliza laa...mana eh? Pahang la.. Masa tu, aku muda sangat lagi, baru nak celik mata kenal dunia luar dari Batu Pahat, daerah kelahiran aku (ada sesiapa kisah ke?) di Johor, negeri kelahiran biduanita no.1 negara, Syarifah Aini atau kak Pah (hehehe...*wink*...)

Masa tu August, ataupun di kolej, lebih american kalau guna Fall 95, musim luruh la tu ... So bermula dari Fall 95 masa freshie, ke Spring 96, ke Summer 96, ke Fall 96 jadik sophomore plak, ke Spring 97 .. memang ramai lah yang dah jadik kawan aku, dan aku jadik kawan dorang.. dalam ramai2 tu, ada lah beberapa orang yang memang berkekalan la.. konon2 satu group, satu geng, satu kepala, satu klik...kami ada 8 orang, ada yang datang dari Sabah (1), KL(2), Kelantan(2), Johor(aku), Kedah(1) dan N9(1).

Kitorang buat segala2 perkara bersama2, ke kelas, makan, shopping, tengok wayang, lepak layan lagu (bilik aku jadik port sbb ada radio beso - bukan aku punyer) , ushar sireh2 (gelaran kami untuk cowok2 - hahahah!!) yang lalu lalang depan bilik aku, ushar/intai couple2 dating depan blok kitorang... dan macam2 lagi yang tak mungkin dpt dijelaskan ..

Sebenarnya kami ada file kami sendiri tau .. sebijik mcm blog, bukan la online blog ... its more to a group diary ...kami tulis apa sahaja yang berlaku ..siapa sahaja dalam geng kami boleh menulis, tentang apa sahaja ..untuk dikongsi bersama... best betul! Time tu, laptop member dari Sabah tu lah yang berbakti, sampai slow laptop dia sbb dah terlalu beso file kami tu .. and..nama blog kami ialah..NIRVANA...bila Nirvana dah full, menyusul plak Nirvana 2. File ini tidak diteruskan setelah kami ke destinasi berbeza. Dan yang menyedihkan, Nirvana dan Nirvana 2 kini hanya ada di dalam ingatan kami semua, kerana kedua2nya hilang .. kerana kami tidak pernah menyangka ... file2 itu adalah harta berharga kami ... tapi, kalaua ada sesapa pon terjumpa file itu, tak mungkin dapat relate dengan kami, kerana semua nama sudah diubah mengikut nama2 samaran yang hanya kami yang tahu ... entah2 kami pun dah lupa, kerana terrrlalu banyak nama2 samaran dalam tu ...

Aku kata friendship kami sangat istimewa..kenapa? Kami memang ikhlas berkawan, jujur dan tidak berkata yang baik2 sahaja semata-mata nak jaga hati kami. kalau salah, kami kata salah, kami sakit hati, kami bergaduh, tapi kami tetap berkawan...kami bukan setiap hari berbaik-baik. Kami pernah bergaduh sampai bertikam lidah, kami pernah bergaduh sampai berpecah, kami pernah berkrisis sampai air mata menitis..kami pernah membawa haluan masing-masing, pernah terpisah jauh kerana takdir kami berbeza..tapi kami kembali berkawan dan berkumpul.. Banyak sunnguh pengalaman yang aku kutip kerana berkawan dengan mereka.

Masa berlalu, hari berganti minggu, berganti bulan, berganti tahun...kawan berganti2 ..tapi kami masih berkawan. Tidak berjumpa sekerap di kolej atas kesibukan tugas dan keluarga masing-masing, namun pasti akan ada perjumpaan .. hari jadi (yang ni mmg dah jadi kemestian sejak kami muda remaja sampai la ke hari ni – ada besdey je, sure gathering - kalau dulu potong kek kat bilik hostel je, sekarang terpaksa la carik port2 mcm restaurant or cafe), buka puasa, hari raya... kami tetap berkawan dan berkumpul... cuma geng bertambah la dengan penambahan ahli keluarga..

Dan yang membuatkan aku lebih terasa keistimewaan kami, sehingga kini, kadangkala kami ..tetap bertikam lidah, tetap ada salah faham...tapi aku tahu, semua itu sementara kerana pada hakikatnya, kami tetap berkawan.

Kepada kawan2 aku tu, kebahagian dorang aku doakan ... dorang memang memberi warna dalam hidup aku .. ke mana aku pergi, siapa pun aku berjumpa, bila ditanya siapa kawan2 aku? di dalam fikiran aku, doranglah yang lebih dahulu melintas.. dorang buat aku ketawa, dan dorang buat aku menangis, tapi dorang kawan-kawan aku, kawan-kawan pertama bersama-sama aku berkenalan dengan kedewasaan.

p/s: Kepada Arissa, Carlena, myeira, rienna al-amin, mawar, chi, auzfa, sharmeen... u know who u r .. heheheheeee ... huhuuuuu ...

Friday, 11 March 2005

KARAOKE

"Seiring dan sejalan...seindah bunga di taman..."

Fullamakkk!!....rasa macam ada gaya-gaya kak pah ngan broery plaks...memang best sangat melalak depan tv beserta microfon kat tangan...fuhh...memang perasan suara cuuun jer bila dengar gema-gema tuh....

Bila sebut aje karaoke aje, rasa gatal je anak tekak nih...eh, kemudian sambung lah semua kerja..saya nk test power suara dulu.....daaa...

Tuesday, 1 March 2005

LOVE

What is love? I don't have any exact word to describe it, but I'm putting here part of an e-mail I received about this magic feeling.

We call it love when we can't leave someone and see them crying as we try to let go.
We are wrong, its just pity.

We call it love when we're too attached and think that losing the one we love will somehow make us weak and unable to face the storms of life.
We misunderstood; it’s just that we're too much dependent to them.

We call it love when we give our whole life to them, the wholeness of us and imagined that if they leave no one would accept us and our past. We are mistaken, its just insecurity.

But no matter what the definition is, the truth still remains that love isn't something you can buy nor beg. It is real and existing. You can't touch it but you can feel it in your heart. You can't find it, but it will knock before you when you least expect it to come. It can make you the happiest soul in heaven, but don't forget that it also can make you the most miserable person in the whole galaxy.....