Friday, 28 August 2009

lydia dan lagu

Semalam, Lydia genap 5 tahun. Tak ada apa2 celebration pun. Nak bawakkan kek ke nursery pun mcm tak patut, kesian plak kat budak2 yg baru nak puasa .. harus sukar nak menahan godaan tgk kek tu nanti .. so aku bgtau lydia, lepas raya jek bawak gi skul ... Seb baik dia tak kesah.


meh la aku share ngan korang video berikut;-

place taken: umah mak aku, johor
time taken: few months back ..
camera hp yg cikai adik aku punyer wakkaakkaka so paham2 le quality ehh ..

Happy 5th Birthday Lydia Husna!

sekian. selamat berpuasa u ols!


Wednesday, 19 August 2009

where are you?

so now sugar and face surgical mask are having shortage.


i went to tesco last weekend to get our weekly groceries supply and i noticed there was not even one pack of sugar left on the rack. I was not panic at all coz in i was very sure i stil hv 2 packs at home, which we bought like 4 or 5 months back. Since i seldom cook at home, and seldom make hot drinks unless its instant nescaffe or milo, that is why my sugar supply is always ready.


hahaha! i was wong!


I went back home, and when keeping all the groceries to their places, i somehow found out about the sugar. guess what? there was not even a pack of sugar in our regular storage. OMG! the only sugar left is the one in the container which has only quarter left. OMG OMG! i was panic rite away! and what if suddenly there're guest??


hmmmm .. even until today, i still havent shop for sugar. i guess if there are guest, they will have to drink instant lorr ... huhuhu!


ok peeps.. will keep posting!


happy hunting for sugar and mask! :-)



Monday, 17 August 2009

laughing laughing laughing

Salam ols .. !


hiks, am blogging frm office! ngeh ngeh! it has been a loooong time since i post any entries from office .. well .. apakes bangga plak nih?


by the way, UAT for Th*ail*and is almost finish and I couldnt help laughing everytime emails from users reached my mailbox. Its their name actually. unique i can say .. their full name is very long and difficult to pronounce .. yet at the end of their email they will address their nick ..and normally its just a short cute one. Perm*suk*jaru*sup, Such*itra .. tapi panggilan cuma *Pu. huhuhu .. mana datang Pu tuh??? banyak lagi other cases ..so far aku lom jumpa yg nick dia 'ki' .. or yg nick dia 'mak' ... kalau jumpa semua nih at one time, imagine lah if i wanna call them all after one another .. ooopsss ...


if they didnt give their nick name in email, i wudlnt dare to address them anything when replying .. my reply will just start with Hi, thats it. When there's conference call lagi la funny ... mana nak gelakkan their name, mana nak fahamkan their slang .. mana nak fahamkan problem, mana nak betulkan lidah sendiri yg english pon hancus ... OMG ... what an amusement while working .. :-)


and Philip*ines has just started their UAT last Friday ... am not sure if i can get the same laugh again .. we'll see.

Friday, 14 August 2009

ye betul!

Lama kelamaaan, aku rasa kandungan blog aku semakin membosankan lah ... grrrrr ... tak best lah .. apsl hah? korang rasa tak gitu? ke disebabkan diri aku yg makin membosankan??? eeeiii tak bestnyer jadik sorang yg bosan!!! tak rela!


tapi mmg bosan. nak menulis satu line pun terkial2 mcm apa jek .. patutnyer tak payah la update kalau tak de apa yg di share, kan? tapi, bosan lak tgk entry lama jek ... huhuhu ..


aku mcm nk gi bercuti lah .. but i think now is not the right time. ngan nak bulan puasa, then followed by raya which of kos lah bajet yg jadik my concern ...and what with kes2 H1N1 yg semakin membimbangkan nih .. bimbang kan? i was never worried about any penyakit before .. ofkos bimbang is thr , but not to this extent lah ... but this one, oh sungguh seramm ... maybe bcoz aku di dalam golongan org yg berisiko tinggi kot? ngan gemok, ngan pregnant plak tuh... owh nehi!


Compny subsidized one mask for each staff, but am still haven't collect it from my line manager ... during the distribution day tu, semua dh mcm doktor dah ... semua excited and wore the mask sampai ke petang ... except few org2 degil mcm aku .. well.. aku actually tak aik sbb aku takut ngan line manager aku tuh .. caya tak? ekekeke .. aku tk pernah hantar any claim form semata2 sbb takmo jumpa dia utk mintak signature dia .. hadoii tatau apsl aku segan n takut ngan dia ... tp itulah reality! ok back to the mask, sehari tuh jek semua berkobar2 .. tadi aku tgk tader sorang pon pakai mask .. hmmmm but ofkos lah takleh nak recycle yg dah pakai kan? so, belilah sendiri kat pharmacy ... aku dgr stok takder dah .. hmmmm ...



idlan dah tak demam but batuk2 lagi .. jiran sebelah aku nih baru jek dpt baby about a week before, dia yg jaga idlan before ni .. tp ntil now aku lom tgk2 lagi baby dia .. nak tgk tapi risaulah .. tau jek la baby kan sensitif ... time2 skang nih .. hopefully this weekend aku leh la visit .. tp selagi Idlan masih batuk2 rasanya aku kena hold. Plan nak gi umah Zatil pun terpaksa aku hold pasal dia pun ada baby ....


dah dulu. tajuk entry ni takder point pon .. kehkehkeh

Tuesday, 11 August 2009

morning update

Idlan is getting better, atleast the fever has gone, just cough a bit. am so relief!!! mlm pun nyenyak je tidur .. Alhamdulillah ... but still we give him the antibiotic as to make sure he is 100% fit.


lps sahut tadi, sempat ler aku jalan2 ke blog kawan... frankly speaking, kgan kebizian skang, balik umah biasanyer aku juat login to FB, checking latest news of friends and that's it. nope, not tht aku main farm town ke, mafia wars ke or segala mcm application dlm FB tu ... tingin gk nak terjun ke dunia pertanian bagai tuh tapi bukan le aku ada time pun ... kang mcm parking wars, mcm pet society tuh .. half way aku stop.. pet aku 'hijuku' tu pun agaknyer dah jadik mayat huhuhu .. tp ada gak kot org dtg visit2 dok hug2 bagai .. eeeeuwwww!!!!? ..jadiknyer aku bukak FB just to tgk pic2 jek .. upload pic sendiri pon dah malas dah ... tp sejak ada laptop baru nih mcm le nak rajin, tapi satu hal lagik .. camera plak prob huhuhu .. mcm2 ler plak kisahnyerrr !!!!


last friday aku wat checkup .. dah 13 weeks ... Alhamdulillah so far sihat ler aku nih .. except selera makan lom dtg lagik ... tuh biasa ler utk aku ....


Skang Airasia tgh wat promo eh? aku x dan nak tgk2 ... hari tu beli yg free ke jakarta .. tp tatau bleh pegi ke tak coz date nyer jatuh masa aku dalam pantang nanti huhuhu .... sabo jek la ... maybe aku suh hubby bawak lydia jek pegi sana jalan2 ... aku kat umah jek lah jaga baby ngan idlan ... cewahhh boleh ker????? ekekekekke! tgk ar camner .. lama lagi tu


oklah, nak siap2 gi kerja dah ...


daaa!

Monday, 10 August 2009

risau tak terkira

Friday morning, badan Idlan panas .. bila hubby checked, suhu badan dia dlm 37.3 gitu so hubby kata dia amik half day and tak apa lah kalau aku nak gi kerja ... aku rasa guilty plak. ye la, aku as a mother patutnyer lebih ada perasaan mcm tuh .. tapi lain plak kes aku ni.


aku ni penakut nak amik EL, MC apatah lagi .. aku tanya la hubby, amik EL nak ckp apa .. then dia kata, bukan ke anak mmg tgh demam ni? hmmm terkedu aku .. pastu dia kata, tak apa lah kalau awak tak leh, abg amik la half day monitor idlan, kalau by lunch time dia ok, then abg gi kerja lah .. kalau x ok, abg call awal so awak leh half day petang ..

tuh lagi la aku tak reti .. aku x reti nak bgtau kat boss aku nak half day .. hmmm ...


lambat jek pergerakan aku lepas tuh .. dalam kepala masih berfikir nak gi kerja ke tidak ...hubby dh siap2 nak gi klinik ngan anak2 .. dia tanya if aku nak folow .. aku angguk je .. maybe aku leh gi klinik sama2 pastu aku gi kerja .. tapi lps tu aku terfikir plak, kalau dah sampai opis lewat, kul brp plak aku nak balik??? hmmmm .... aarrghhh dilema!


sampai je klinik aku pun text team lead aku, bgtau aku amik EL .. lps tuh baru aku rasa lega ... ntah apa2 jek ...


idlan ok sket lps jumpa doktor ... even tho selsema dan demam biasa, still aku kena monitor gak jgn kasik berpanjangan ... hmmm ..


malam tuh badan dia panas balik .. sabtu again bwk gi doktor tgk2 dah 39.4 suhu badan dia .. aku sangat le risau .. tau je la ngan keadaan kesihatan dunia yg tak best nih .. seram sejuk aku bila fikir kan tu .. sebak aku bila tgk idlan ... ya Allah, semoga dijauhkan lah kita semua daripada sebarang penyakit .. apatah lagi utk kanak2 yg belum tau apa2 ... cakap pun belum pandai ... mcm manalah dia nak mengadu kalau dia sakit? oh sedih giler aku jadiknyer ... aku peluk idlan kuat2 cakap kat dia, cepat2 baik ye anak mak ... risau giler sehh!! dah ler dia takmo makan langsung .. sejak Friday lom berak .. anak2 aku kalau demam mmg tak berak .. bila berak tuh means dah ok lah ...

malam ahad, masih panas lagi .. batuk pun lebih teruk .. asyik bangun muntah je .. mmg le aku tak boleh tidur sepanjang malam .. aku nk make sure everything okay .. bila panas je, aku kejut hubby .. hubby pun gi amik asam jawa ngan minyak masak sapu kepala idlan .. salah satu petua org tua2 nak kasik sejuk badan ...


then pagi Ahad ... barulah reda .. panas dah kurang ..Idlan pun dah berlari2 melompat2 ceria .. lega sangat aku rasa ... rasa Jumaat sampai Ahad tuh mcm nightmare jek ... tp di still x mo makan .. cuma nak minum susu jek .. ubat mmg tak putus sbb aku nk make sure dia betul2 OK on Monday .. or else mmg aku nak cuti lagi .. tak kira lah EL banyak pun .. yg penting aku nak jaga anak aku sampai sihat ...


Malam tadi, Alhamdulillah Idlan nyenyak tidur and tak muntah2 ... kadang2 mcm rasa panas .. aku cium dia kuat2 kot le kepanasan dia leh kasik kat aku ... dia bangun sekali jek mintak susu ..


pagi ni hopefully dh 100% recover .. so aku leh gi kerja ngan aman dan tenteram ... hmmm tak pernah aku rasa risau mcm ni kalau anak2 demam .. Lydia Alhamdulillah jarang demam .. Idlan ni agak sering gak demam .. nowadays punyer situation lagi la kan .. kalau boleh takmo lah ada budak2 demam ...


Ok ols .. jom sama2 berdoa untuk semua anak2 yach!


Salam