Tuesday, 24 May 2011

Sehari di Singapura

Aku excited bila anak buah aku bgtau my sister turun spore nk tgk Universal Studio. Dah alang2 tu kan.. aku pon mengoffer diri nak join huhu..

Frankly speaking, I was excited and looked forward to the trip more because of the reason that we will be going in group and with family. The USS itself comes second. Original idea came frm my sis, and got spread and suddenly it was a Rombongan Cik Kiah huhuhu! antara peserta rombongan cik Kiah

My sister with her husband, her son, and her hubby’s niece – her baby Qisya kena tinggal ngan my mom sbb still too small kesian restless kang…
My younger bro
My nieces and nephews from Kluang
My nephew from Kinrara
Me with my Family

13 of us! Memang meriah noks! :-)

We went to the classical Kluang railway station early Saturday morning. Yep we decided to just take the KTM since it was just a day trip. Pegi pagi balik malam. Memang tujuan Cuma nak ke Universal Studio and that’s it. The train got delayed by one hour .. hampeh! Sampai dah bosan duduk kat station tu … anak2 pon dah started to cranky.

Sampai2 Tanjong Pagar pon was almost 12 so we just took our lunch at the KTM station and from there some of us took cabs and some took bus to Vivo City. Cab cost us S$5/cab and bus cost us S$1/pax. Its quite sad to know that this is the last month KTM will be operating in Tanjong Pagar as after this all will be operated in Woodland.

Nowadays ada banyak options nak ke Sentosa Island ni kan … which is one of the reason I am okay to visit now. Haha!  Last time I didn’t bother to visit because cable car was the only option wasn’t it?. Sorry, but cable car is a big NO for me.

We took The Sentosa Express (monorail) from Vivo to Sentosa. $3 flat rate so you can go in any of the stations, and go back to Vivo. Nice :-)

Mak aiiiihhh ramai nyer la manusia hari tuuu!!! I noticed, ada 3 major tourist.. rakyat India, rakyat filipina ngan Indonesian (yang memula tgk mcm style org melayu tapi spiking indo so aku assume dorang ni indon yang kasta atas.. eh? ada ke ? maksudnya yg bukan kategory maid.. ke local malay? apa2 jek lah huhu) Weather was fine .. quite hot but still manageable lah! As planned, I didn’t play any of the rides. :-) yep I’ve planned not to play anything..but just watched.

As I entered the studio.. wow,.. memang cantik sangat setting dalam tu! OMG! Hehehe.. jakun jap.

Kiterang started with Kat New York City and went to the Light, Camera Action by Steven Spielberg. Good show I can say, but too short. :-) It gave us the thrill feeling and Lydia nanges sebab takut. She wanted to go back and don’t want to come again.. ekekke! Ada few other shows tapi when looking at the queue.. errrkk.. malas terus .. so we just jalan2 and snap2 aje … nak snap ngan all the characters pon malas sbb Queue dia mak aihhh! Pastu, anak2 iols mmg la penakut ngan kartun2 yang beso hahaha! So tgk dari jauh jek …anak2ku tak begitu adventurous kekdahnyer.. ngikut mak le tu! Huhu .. Idlan ok la  .. Lydia mmg sangat2 tak adventurous .. ekekek ..

Then went to Sci-fi City and they ride the Battlestar Galactica:Cylon .. ngeri aku tgk!!! .. terbelit2 track dia .. terpusing2 sapa yg naik tu .. ekeke … I let my hubby to ride.. salunya kalau gi Genting sure dia tak main sbb aku takmo main so dia malas nk naik sorang2 tak fun le x de geng.. se smlm, dah alang2 sampai, tiket pon mahal .. ada plak geng2 .. layan  ajek lah.. aku lain lah.. mmg dah set mind takmo main wakakka! So aku dok la layan anak2 .. si Lydia, everytime orang menjerit jerit, dia pun mula la nak kuar air mata, dia sedih katanya sebab bapak kat atas tu and dia takut ..

To calm her down, we took an easy ride, called Accelerator. Ala cawan pusing2 tu lah.. tapi cantik la sket huhuhu .. baru la dia ketawa2 .. aku plak fenin lah naik nih .. huhu .. time ni panas giler .. asyik la beli air … botol2 air pon ngikut tema … harga pon.. pejam mata aje lah bayarnyerrr …

Kat Ancient Egypt aku tak main apa2 pon.. hubby pun tak joined the rest gi naik Revenge of the Mummy ride tu. Ehehehhe tapi masing2 bila kuar tug ok gelak2… rasanya best gak naik ride tu.. sebabnya dia gelap giler you don’t know what will happened, and got unexpected movement plak lagi tu… hahah! Aku takmo citer byk lah sbb aku pon tak naik..tapi better uols rasa sendiri lah :-) they didn’t allow camera but they did snapped you so u can buy your pic later on. Anak2 buah aku yang 3 beradik tu.. mmg sangat berani ..siap posing2 lagi takde muka takut.. yg sorang lagi nephew tuh pejam mata wakakka..

Treasure Hunters ok la untuk budak2 sebab dia slow and steady tapi aku tak naik jugak .. anak2 dah letih time ni so just jalan2 aje sambil minum2 fruit punch yang sedap.

The Lost World City pun sayang gak lah we didn’t play anything .. sebabnya tak sanggup ngan queue tu! Serious! Lengkali aku nak datang lagi.. tapi not in weekend! So that I can play all the games (kecualu roller coasters) .. so just pusing2 tgk dinasours .. Idlan suka sangat this City … tapi kesian dia coz semua long Q takleh nak join the games .. boleh nak tunggu tapi dorang plak tak leh nak beratur lama2 masing2 start la cranky diri lama2 in Q. dorang suka lari2 bebas aje

Then Far Far Away City … OMG! Cantiiikkkkk sangatttt!! Lydia sangaaaat suuka sebab ada castle mcm citer princess.kat sini tak silap aku ada 4 shows kot tapi dorang masuk yang Shrek 4-D Adventure show tu … aku tak masuk sebab masa ni Fahren dah tido so aku tunggu lah kat luar.. Lydia ngan Idlan masuk .. as usual, Lydia nanges masa show sebabnya masa labah2 kuar, ada terasa kat kaki .. dah nama pun 4D kann… ekekeke… Idlan seronok je show ni, bila kuar dia excited berciter ..

Then kat Madagascar City, tengok ler show kat jalan, characters dalam movie Madagascar tuh dok nyanyi2 dan nari2 lagu Move it Move it. Enjoy la gak ..

Last stop was at the Hollywood City. And of course Universal Studio shop. Perabih duit kat sini :-)
Kuar dari USS tu, kiterang pegi Beach Station, pegi Siloso beach. Dorang naik LUGE and skyride tu .. pastu kiterang ramai2 naik tren pusing2 Siloso beach ..memula plan nak tgk Songs of the sea tapi tak jadik pasal masing2 dah penat huhu… tapi dok jugak kat situ sampai la bunga api kuar menandakan show dah habis.. kul 8.30 malam dah time tu ..

Dalam kul 9 gitu baru la we ols balik ke tanjong Pagar ..kali ni tak naik monorel ke Vivo, just amik cab panjang tu.. $20 sekaligus 13 orang … memula dia nak $25 tapi last2 dia pasrah je lah $20 …malay Singaporean .. byk gak la dia berciter pasal nasib malays kat s’pore yang ala2 dipinggirkan… adehh.. aku malas nk kesian hahaha! Then sampai kat KTM station and dinner kat situ and kul 10 naik keretapi balik Kluang… haha masuk ke trenn masing2 terus lelap.. bila nak kena turun cop passport kat Woodland, rasa malas giler! Had to drag the kids .. Idlan dah mmg tido dalam stroller dari Siloso Beach tadi lagi … Lydia mula tido dalam cab dari Siloso nak ke Tjg Pagar… so kena la kejutkan Lydia ..kesian dia tapi bagus la dia tak la meragam2 .. Fahren aku angkat aje..


tapi masa kat JB sentral, ada plak nyonya tua ni naik, and dok sebelah aku,.. banyak plak songeh dia .. dah la aku request dia dok la tmpt lain yg kosong sbb aku nak susukan Fahren so susah la kot mengganggu dia kan..tapi dia takmo,, dah le dia tak reti cakap melayu..tapi membebel2 ngan aku cakap cina… macam la aku pahamm??? Hampeh! Pastu dia suh aku tukar position Fahren, instead of nyusu sebelah kiri, dia suh nyusu belah kanan.. sebabnya, kasut fahren kena kaki dia, bleh?? Aku nak bgtau dia yg aku nk kena wat camtu sbb aku nak support tangan aku guna pemegang tangan tu.. tapi tak guna lah sbb dia pon bukan paham aku cakap apa (korang paham ke aku cakap apa?huhuhu).. adehhh FENIN! Lepas tuh dia dok keras2kan lengan dia.. mcm nk bgtau jgn masuk border dia.. uurrrghhh!! Lpas tu, masa dia tido, aku dengki sket.. dia terlentok habis tapi slow2 aku tolak dia .. ala2 buat yg sama dia buat keras2 kan lengan..tapi aku keras2kan bahu so mcm tertolak dia, and dia terkejut sket.. sampai Kluang kul 1 pagi.. lega sbb takyah tgk nyonya tu .. huhu!

Sampai rumah kul 1.30 sambung borak ngan mak plak …

Seronok mmg seronok, tapi ada few things yang buat aku nak pegi balik

Nak amik pic2 kat setting yg lawa2 sebabnya kali ni aku tak byk amik gambo sbb banyak tgk anak2 … well.. travel ngan anak2 kecik kena lah berkorban kan… Idlan paling mencabar sbb dia suka hilang2… tapi takmo plak bila suh dok dalam stroller.. (ekekekk dah 3 tahun mmg le tak nak kan?) tapi stroller guna utk tido so ok lah.. and seb baik fahren leh masuk dalam baby carrier … walaupun most of the time dia pon nak berlari2 lepas … hmmm if tak ramai ok lah.. ni ramai sangat pening nak kejar dorang ngan mata .. huhu ..

Then Nak main semua (yang boleh main) … so mesti pegi weekdays yeahh… Tapi, maybe not in the near future lah… tgk la bebila lengkali kalau rajin ekekeke..

Pics kat camera aku tak banyak.. byk yg aku tumpang camera adik aku so bebila lengkali aku post pic2 lain ekk.. now tgk la yg mana ada ni hahah!


Monday, 16 May 2011

Selamat Hari Guru! - Happy Teachers' Day!

Lydia mendeklamasikan sajak dibawah, semasa Hari Bakat PASTI semasa dia masih bersekolah tadika last year. Alhamdulillah, dari peringkat sekolah, dia ke peringkat negeri Selangor dan menjadi Johan di peringkat Selangor .. :-)

Sempena hari guru hari ni, jom kita hayati sajak ni .. aku lom pernah share video dia ek.. hmmm video ni suami yang shoot guna phone jek .. tak ada close up and agak jauh ..  and ada bising2 suara Idlan yang asyik rengek2 nak minum air .. tapi sila la tgk sampai habis .. sebab Lydia semakin akhir semakin dia bersemangat :-) nk tgk close up kena tgk pic2 aje yg kat FB tuh ..

Sajak ni, taktau sapa karang ,,, rasanya cikgu dia pun ambik dari memana and sambung2 and ada gak yg cikgu dia tambah2 .. but apa2 pon, sapa2 yg menulisnya .. Terima kasih ..

Jom enjoy ..


...
Guru
itulah nama yg dipahatkan buatmu insan pendidik
segala pengorbananmu
baktimu
tidak pernah tenggelam
umpama cahya
tidak pernah padam

ketika diriku sedang mencari sinar
kau muncul
memberi bimbingan
untukku mencapai kejayaan
untukku mencapai cita2 murni
dikau menjadi pendorong untukku berjaya

Guru
jelas terbayang riak wajahmu
masih kuingat kerling matamu
pernah diriku ingkar katamu
tyada kedengaran bosan dari suara bibirmu
dikau gigih menggenggam tanggungjawabmu
semuanya menjadikan aku sorang insan yg berguna
dan bersahsiah tinggi

oh guru ..
dengan lembut ..
sabar ..
mengajar tulis membaca
kau seorang insan budiman
amat membenci segala sanjungan
dikau menggenggam pahit dan getik
sabar..
menyembunyikan fitnah menikam
dengan kesabaran ..
dan kekuatan iman

jika hari ini pemimpin hebat menerajui negara
dapat dinilai para hakim bijak menghakimi hak hak manusia
dapat dirasai perwira2 berbakti pada negara
kisah hidupnya bermula dari sorang guru biasa

oh guru insan mulia
tunduk diammu umpama setangkai padi
titis derita kau heningkan ibarat lilin
membakar diri
menerangi yang lain
dikau adalah pembina minda bangsa
dengan dedikasi
merealisasikan wawasan dan kegemilangan

oh guruku,
tanpamu aku kini masih dalam kegelapan
tanpamu jua
di mana nilai diriku kini
Ya Allah
berilah guruku kekuatan
untuk mendidik anak bangsa
ampunilah guru2ku Ya Allah

wahai guru yg kukasihi
jasamu tetap kukenang
walau dikau tiada
kau tetap bersemadi
dalam ingatanku

~ untuk pic2 .. dah kat FB .. Hari Bakat PASTI 2010

Tuesday, 3 May 2011

There's something about "mak"

Lepas gigih went to the make up class; it’s time to practice it in my daily life! Haha! Actually right after the class, me and Sol decided to clean our face and removed all the make-up because we were going back to our mom in law’s place and we didn’t want to show off   them to see us looked like drag queens .

Too bad... dear hubby couldn’t see the result right away.

Tiba la masa nak show off kat husband kan.He should know how his wife has improved (in putting on make-ups, of course) kan? So bermula la balik steps I learned kat class… this time infront of him. Hehe! Cool je pun…

When all done, (except for the fake eyelashes lah. Ingat nak gi berlakon ke apa nak ber bulu mata pelesu bagai kan?) I told him I am ready for outing, yeay! (also secretly hoping for his opinion)

“ok dah siap ni.. dah jangok sangat nih,,, jom jalan2 .... nak gi mana hari ni?” with broad smile

“kalau camtu ... rasanya .. better .. kat rumah je lah….”

Oopss.. what was that mean? Errkkk ..

Haa.. sudah sudah!! Don’t get any idea ok? I just pretended tak dengar apa2 and that was the 1st opinion I guess. Then I checked out on the kids if dorang dah ready ke belom (and checked out if they noticed my make-up huhuhu). Kang mak kemain lagik jangok, anak2 cam belacan.. tak seswaii la kan? So I went to Idlan .. and he looked at me, and dia mcm stopped gitu.

“mak.. mak kenapa lain!” ok. Lain. And it supposed to mean what? So I asked him if I look OK. Yeah I know he's only 3, but well.. 3 yo pon ada pendapat kan? Ke tak de?

he didn’t answered right away, instead, he ran forward and gave me hug, and said, “cantek” owwhhh … but I didn’t know if that was the truth. I mean, I am his mom of course he would say only good things, wouldn’t he? Dia ni sometimes dah pandai jaga hati orang tau, mind you! .. hmmm there goes my 2nd opinion

ok. Must get 3rd opinion. girl’s opinion should be better than boy's kan?

Lydia noticed. And as usual…she said she said "wow" and she liked it, and asked if she can put on make-up as well. Alahai anak dara ni .. exactly she said, “Lydia tengok mak OK lah .. Lydia pon nak jugak hehe.. tapi, mak tukar la baju tu, baju tu berdosa lah” deng! Lorrr… lain yg ditanya, lain dijawabnya.. ok,, baju tuh err..dia salu je tegur aku pakai tshirt lengan pendek ke, pakai tudung pendek sangat ke.. huhuhu .. anak bertuah, kan?

Ok. the 1st opinion by mr hubby, even though lovely it was of coz bias .. then 2nd from Idlan even though touching, was questionable, 3rd opnion from Lydia was obviously with hidden agenda, and, off-topic)

No way fahren can give his opinion, can’t he? Hhmmmm better lupakan saja lahhh …

I took Fahren to get him ready. Masa tengah pakai kan dia diapers .. Fahren looked at me ..as in studying my face. And suddenly

He pointed his finger right on my face!!!, and laugh!! OMG!  Sooooo sweet! Sangat unsangkarable uols!terjerit2 aku panggil husband to tell him this and suddenly all of us were laughing!

Seriously Fahren? Adakah mak kelihatan that funny???? OK that was Fahren’s sooo sweet and spontaneous reaction. I mean who can be more honest than a baby?

~on second thought, is that why mr hubby wanted to stay just at home? because i looked funny? ~ hmmm
~ok on 3rd thought (boleh?) ... naayyy tak mungkin! !!! ekekekek! *denial mode, kah?

my pengkritik tetap. This was after the conversations. Finally we decided to checked in at SACC Mall (so i can buy stuff from Elianto-opss - and at this moment, i've already removed my make-up HAHAHA! not konfiden meks uols!)
Till later uols, see ya!