Tuesday, 30 September 2014

"Infused Drink" dan "Overnight Oats" sedang trending!

Facebook, whatsapp dan blog memang powerful! Kenapa? Inilah media social yang paling pantas menyebarkan maklumat. Lebih cepat daripada TV! No wonder orang berniaga, dah jatuh tahap wajib untuk masukkan media-media sosial ni di dalam strategi pemasaran mereka!!

Kelebihan FB, whatsapp dan blog ni adalah segala maklumat yang masuk, disebarkan oleh ejen semulajadi dengan cara semulajadi. Apa dia? KITA lah!! Ejennya adalah orang-orang sekeliling kita, dan secara natural bermakna TAK BERLAKON! kami buka  model atau pelakon iklan! Kan?
Sebab tu perlu sangat brrhati2 di dalam brkongsi di dalam media2 sosial ni.

Saya dan team bisnes pulak lebih suka 'viral' kan perkara2 yg memberi manfaat. Beberapa hari ni, kami dok seronok berkongsi tentang "cabaran 14 hari tanpa gula", kemudian ada pula yg berkongsi tentang keseronokan mengamalkan "infused drink" dan sarapan sihat dengan "overnight oats". Seronok betul bila kami berlumba-lumba untuk sama2 mencuba kesemua tu. Kemudian paling seronok bila apa yang kita viralkan itu kemudian jadi ikutan. Bukan rasa riak, tapi rasa bertuah dapat memberi sesuatu yg bermanfaat. HELP OTHERS.

Boleh la readers semua mencuba juga mulakan cabaran tanpa gula dan mulakan juga mencuba resepi2 simple tapi sebenarnya lebih sihat. Bagus kan? Resepi sihat sebenarnya lebih mudah dan sedap berbanding resepi2 yg complicated dan mewah untuk so called 'makanan sedap'.

Resepi simple Overnight Oats:-
Rolled oats atau instant oats
Fresh milk (dan saya lebih suka diganti dengan Meal Shakes dan ESP - lebih sihat tanpa gula dan GI rendah)
Fresh or dried fruits (Piihan saya strawberry, apple, kismis)

Campurkan semua di atas tu di dalam jar dan biarkan semalaman di dalam peti ais (kalau rolled oat mmg perlu semalaman supaya lembut dan kembang.. kalau instant oats, kejap je dah boleh di makan.. ). Sihat, kenyang dan sedap.

Pic credit google


Resepi simple 'Infused water drink' pulak:-
Hirisan timun
Hirisan lemon
Daun pudina

Masukkan kesemua di atas ke dalam air kosong dan biarkan semalaman di dalam peti ais. Kuantiti tu ikut citarasa sendiri lah.. Bagus sangat orang panggil ni air detox jugak. Boleh juga tambah halia dan tukarkan air kosong kepada air teh hijau.. Pilihan saya ialah hirisan lemon, kemudian letak sebiji Shaklee Peppermint Ginger Plus. Mudah dan sihat!


Pic credit google


Jom cuba!!!

Friday, 26 September 2014

Zikir Hari Jumaat

Salam Jumaat!

Kalau dalam pantang dan tidak dapat membaca Al-Quran, basahkan lidah dengan zikir... InshaAllah...

*astaghfirullah* memohon keampunan
*ya wahhab* memohon rezeki yg tidak putus
*selawat atas nabi* memohon supaya nabi akan memberi kita shafaat di akhirat kelak..

Dan banyak lagi zikir2 atas sebab mengingati Allah S.W.T dan bersyukur di atas rahmat yang telah, sedang dan akan kita rasai...

InshaAllah..

Sunday, 21 September 2014

Kali ke-5 Tetap Indah!

Dah hari ke-32 berpantang, still rasa tak complete kalau tak rakamkan kat sini, pengalaman bersalin anak ke-5 ni. Maklum lah anak2 sebelum ni semua ada entries, so yang ni pun, tak mau lah ketinggalan..


EDD saya adalah 27 august 2014, berdasarkan ultrasound. Memang ultrasound je lah base saya utk tau EDD, memandangkan hari pertama untuk period terakhir saya tu tak logik, sama gak kes ngan anak2 sebelum ni. Tak logik tu, maksud saya, kalau ikutkan first day of last period, maybe kandungan saya masa saya pergi first check up tu, dah 3 bulan kot. Hahaha ... Realitinya, baru je 8 minggu! Itu ler sebabnya ultrasound yg awal2 tu je lah tempat kubergantung nk dptkan EDD, lepas tu kan date berubah2 kan so stick pada 1st ultrasound lah.


Kemudian, adik saya pulak buat keputusan nak bernikah pada 23 ogos! Haha bukan le dia dengki kahkahkah.. Dia pun puas gak cari date sesuai, memandangkan ramai betul anak2 buah yg big exams tahun ni, so byk tarikh yg bz ngan trials dan sebagainya.. Budak yg exams, ofkos parents pun bz la, so date yg available 23 dan 30 ogos tu je lah..


Saya pun mula la berdoa agar baby keluar lebih awal dari 27 ogos please.. Hehee.. Masa check up 38 minggu tu, doctor kata kalau by the next check up (chrck up 39th week) tu masih belum lahir, doctor suggest to induce pada 25 Ogos, awal 2 hari dari 27 Ogos. Saya OK je, happy gak at least tak akan melepasi 27 Ogos.


Hahaha banyaknya tarikh!!!! Jgn pening taw!


Check up appointment seterusnya untuk 39 minggu ialah pada hari rabu, 20 Ogos 2014. Awal pagi tu mula rasa nak je toilet jek. So saya mintak hasben amik half day, ikut saya check up. Selalu mmg saya gi sendiri, malas nak mntak dia cuti sebab cuti sbb kejap je pun check up x de menda pun. Check up yg nk tgk jantina je saya ajak dia.. Hehehe.. Eh, ke situ lak.


Hasben on je amik half day. Saya bgtau dia, macam ada contractions, so kami ke DEMC lepas sarapan. Hari tu jugak sepatutnya saya perlu ke KLCC sebab ada meeting. Meeting pukul 2 PM, appointment doktor kul 10AM. Sedang elok lah tu, lepas check up kalau takde bukaan, pergi meeting plak.


Dalam pada menunggu doktor Mazita, ada few times contraction agak kuat. Saya tau, kalau rasa contraction patutnya terus ke labour room je, takyah tunggu doktor, tapi saya mcm alamak ye ke contraction hehehe so tunggu je la doktor, ikut jadual asal kekdahnyer. Kul 10.30 jumpa doktor, bagitau dia pasal contraction dan dia bagitau saya dah ada bukaan.


Dah 4 cm!!


Hahaha saya terus senyum lebar! Doktor suruh masuk labor room. Nurse offer wheel chair, saya tolak cara baik.. Time ni le kena jalan jalan dan jalan..  Sampai je kat kaunter labor room, saya senyum ngan nurse bidan tu, boleh lak dia kata, "awak yg dah 4cm tu kan? Boleh senyum2 pulak.. Tak sakit ke?" Lorrrr senyum pun salah? Hahahaha lawak lak. 

Tapi kujawab, "skang tengah tak sakit ni" ekekeke.. Pastu dia kata biasanya 4cm org dh takmo jalan. Saya diam je, tak nak komen apa2, lain orang lain lah kan.. Wallahu'alam..




Lepas tukar baju, nurse pasang CTG nk monitor contraction. Setengah jam pertama tu mmg takde apa2 pun! Bacaan CTG pun kosong jek graf pun flat je haha.. Last2 saya bosan, saya mintak nurse bukak CTG sebab saya nak jalan sat. Saya bgtau dia, baring mmg tak datang contraction saya.. Hehe dia ok je, saya pun jalan pi toilet.. Dan dan tu sakit datang kerap.. Pastu dh kul 11.30 tu nurse suh baring gak sbb nk masukkan air. Ok saya pasrah. Mula masuk air dlm kul 12 gitu.. Dan mula la rasa contractions tapi lemah je...kul 1.30 baru le rasa kuat sikit tapi leh tahan le lagi sbb lebih kepada rasa mcm nak kencing je.. First time lak rasa gini, later tu baru saya notis rupanya kali ni nurse tak pecahkan waterbag, saya tanya nurse tak pecahkan ketuban ke dia kata takpe, nnt dia kuar ngan baby.. Oooo gitu ke pulak.. Hehehe.. Ok gak la.. Sbb tu kurang rasa sakit.. Nurse pulak buat muka pelik saya mcm relax je wlaupun reading CTG dah mula tunjuk bacaan tinggi. Saya selamba lagi layan phone. Sakit tu sakit, tapi boleh tahan.  Kul 1.30 tu dah bukak 7cm.


Masa tu juga saya pinjam pemotong kuku dari nurse sebab baru perasan kuku lupa potong kang dalam pantang lagi le merimaskan. Hehehe



Dok tunggu gitu la.. Bila sakit dtg, saya tgk screen CTG. makin kuat sakit makin kuat saya baca "lailahailla anta subhanaka inni kuntumminazzolimin.." Silih ganti dengan selawat atas nabi, sambil tarik nafas tahan sakit. pastu saya tgk suami, dia pun terkumat kamit berzikir.



Sampai le kul 2.30 tu saya tak tahan terus rasa nak teran, rupanya waterbag pecah.. Terus le saya panggil nurse, nurse panggil doktor.. Saya tak tunggu, mmg terus push je.. Masa doc sampai, rasa sakit tu hilang so saya stop push tapi dok kata push je sbb kepala baby dah half way keluar.. Saya siap cakap, "tapi saya tak rasa nak push doctor, bleh ke push?'" Doktor kata boleh! Hahahahhahaa adeh lawak lak rasanya di situ.. So push le, dan baby pun kuar le.. Baby girl yg bulat! Hehe.. nurse letak kejap kat dada, pastu ambik balik nk mandikan dan sebagainya.. Saya lak mintak phone kat hasben. Masa doctor bz jahit, saya pun bz whatsaapp..


Alhamdulillah.. Syukuuur sangat dipermudahkan lahirkan baby girl, Dyan Halina seberat 3.19kg pada 20 ogos 2014 bersamaan 24 syawal 1435 hijrah.

Saturday, 20 September 2014

Sekitar Majlis Akikah Dyan dan Wedding adikku

23 Ogos 2014 lalu (Sabtu), satu-satunya adik saya telah selamat melangsungkan pernikahan dengan wanita pilihannya, Alhamdulillah.. pernikahan dijalankan di rumah pengantin perempuan di Temerloh Pahang. Saya tak dapat hadir sebab baru 3 hari melahirkan Dyan Halina. Sebenarnya saya lega juga sebab dah selamat bersalin, sebab kalau belum bersalin, dilema la jugak, nak pergi mcm dah sarat sangat, tak pergi macam tak syok plak sebab adik sendiri kan.. so Alhamdulillah le dah deliver so memang sah sah takleh pegi hehehe... 


Majlis menyambut menantu belah keluarga saya (pengantin lelaki) pulak di adakan kampung kami di Batu Pahat Johor pada 30 Ogos 2014 (Sabtu). Saya balik ke kampung pada hari Jumaat, tak dapat nak balik awal dari itu sebab Lydia masih bersekolah dan ada exam pula tu. So Hari Jumaat tu adalah hari berpantang ke-9, Alhamdulillah selamat perjalanan balik ke Johor smooth je walaupun trafik agak sibuk, maklum la weekend panjang sebab cuti sampai Isnin (Hari Merdeka).


Sempena majlis adik saya Sabtu tu, saya pun turut serta buat akikah dan potong jambul baby Dyan Halina. Alhamdulillah dah tumbang seekor kambing untuk akikah.. Majlis potong jambul buat pagi Sabtu tu, pukul 9 mula dengan Khatam Al-Quran, berzanji dan marhaban. Khatam Quran tu untuk Lydia, Dahlia, Aliff dan Azizi (anak2 buah saya, cousins Lydia). Selesai berzanji baru lah bawak Dyan keluar untuk marhaban dan potong jambul. Lega saya bila dah selesai, dalah pukul 11 gitu majlis selesai.. :-)


Lepas tu, ramai jemputan datang, orang2 kampung dan saudara mara. Memang ramai lah sebab mak dah lama tak buat majlis kawen. Last sekali masa majlis saya, 11 tahun lepas hehe.. lama tu.. adik saya ni pulak bongsu, tu yg ramai tu.. walaupun banyak jugak clash ngan majlis2 tempat lain, Alhamdulillah tetap ramai... Saya memang geram jek sebab duduk dalam rumah je.. hehe tapi say angelat2 gak.. takde nya saya dok diam .. kejap2 saya ke depan lepak2 layan tamu, kejap2 ke dapur tgk baby.. seronok weh jumpa org2 yg dh lama x jumpa.. Ramai jugak yang terperanjat bila tau saya ada baby baru.. ada yg kezut dah baby ke-5 dan ada yg kata amboiiii ko ni tak mcm dlm pantang padahal baru 10 hari.. hahaha saya gelak2 je lah.. tatau dorang ni menyindir ke ikhlas ke, saya sangka baik je lah.. dah memang saya sihat wal'afiat kan.. takkan nak baring atau duduk2 sahaja.. bila badan cergas, buat le cara cergas, asalkan tak over sangat sampai membahayakan diri kemudian hari kan.. setakat jalan2 pastu duduk2 ok kot... cuma bab borak suara kuat dan gelak tak hingat mmg tak dapat ku mengontrolnye deknon! haha tak pe kot no!


Alhamdulillah.. Selamat pengantin Baru saya ucapkan kepada adik saya hamidy dan isterinya Hanna.. semoga berkekalan hingga ke syurga dan semoga dkurniakan zuriat yang sihat2 dan baik2 belaka... amin..

jom layan pic jom! :-)

Potret keluarga pertama selepas lahirkan Dyan.. kamera takde bateri, so snap dengan phone je. janji ada pic, bukan senang nak suh bebudak (esp. the boys tu) nak dok diam. tgk abang Lan tu dah monyok dah sbb saya kacau dia nak bermain ngan cousins.

Saya dan anak buah saya yasmin. Nasib baik le ada Yasmin ni, sebabnya dia lah yg saya tugaskan amik gambo2 yg diluar batas saya hahaha.. maklum la makcik dia ni dalam pantang nak pi tanah kang mak marah, so dalam rumah ku snap, luar rumah, dia la snap.. pic ni kat beranda ye uols.. bukan kat luar rumah ahakss.. nih la muka org kata tak mcm lepas bersalin ni.. kihkih ni muka eksaited jumpa kawan2 lama dan sedara mara!

Lydia tengah baca surah2 lazim.. Alhamdulillah..

Dyan Halina sementara tunggu nak di potong jambul, Alhamdulillah dia tak cranky hari tu.. lagi la aktif mak dia ke sana sini.. ahaks!

Lydia (10), Dahlia (11),  Aliff (12), Azizi (13) before mula khatam


Ini mak saya, atau anak2 saya panggil dia 'nyai' nenek dalam bahasa jawa! :-) seronok la nyai, dapat cucu baru, dapat menantu jugak! Alhamdulillah..

Cikgu Rahimah (cousin saya) ketua kumpulan marhaban tengah potong rambut Dyan..

Kumpulan Marhaban - antara yang dapat di snap

Saya, suami dan Fahren


Pic beso: Perkarangan depan rumah pada awal pagi
Pic kecik2: Semasa majlis.. Alhamdulillah lancar.. hujan sikit sebelum pengantin diarak, tapi tak lama.. yang best, cuaca jadi redup .. :-)

Selamat Pengantin Baru Midy & Hanna!!!


Sunday, 14 September 2014

Cuti sekolah lebih bermakna dengan badan yang sihat!

Oh cuti sekolah dah bermula!

Alhamdulillah best cuti sekolah terutama kalau semua sihat! Nak buat aktiviti apa pun takde halangan...

Seronok jugak cuti sekolah kebetulan dalam masa saya cuti berpantang ni, so semua anak2 akan ada depan mata untuk seminggu ni... Aha!!! Sedia maklum rumah akan jadi sepah dan bising! Tapi apa de hal, selagi tak melampau, saya pekakkan telinga pejamkan mata je.. Kalau tak tahan sangat, saya pun akan join diorang laa, join pertandingan suara sapa paling kuat, kekdahnya.

Kalau bising sgt jugak, saya request diorang lepak kat rumah nenek dorang je kat sebelah. Hehehe.. Untung2 lunch provided. LOL. Kelebihan dok sebelah umah nenek katanyerrr! ;-)

Nasib baik juga Lydia dah besar dan boleh diharap. Boleh la juga tolong2 sidai baju, basuh pinggan dan handle adik-adik. Biasanya kalau bab handle adik-adik tu, dia mesti nak jadi cikgu, kalau tak pun jadi pengacara majlis. Senangkata watak2 bercakap tu, dia la sapu bersih! Haha!

Lega bila cuti sekolah ni dan saya cuti ni, anak2 tak perlu ke nursery. Kenapa? Bukan la nursery tmpt anak2 saya tu tal bagus. Alhamdulillah dah 7 tahun saya menggunakan perkhidmatan nursery tu, sejak Lydia berumur 3 tahun sampai la dia 10 tahun dan semua adik2 pun ke sana juga. So far, alhamdulillah penjagaan memuaskan.

Tapi, hal2 selsema dan batuk tu, memanglah tak dapat nak elakkan, betul tak? Itu yg bila duduk rumah, kuranglah sikit agaknya (kecuali kat rumah lagi la berhabuk.. Mmg tak dapek nk nolong, oopass hehehe)

Hari sekolah, memang VITAMIN C tu saya kasik kat anak2. Itu kira mcm vitamin basic kot, kan? Shaklee vitamin C yg utk kanak2 tu, jenis chewable  tau, mudah sangat makan kunyah2 je. Kandungan dia 100mg je, seswai for kids.

Then bila selsema mula menjengah, saya beri mereka OMEGA GUARD yang mengandungi minyak ikan sumber OMEGA 3. Omega  3 memang dah diketahui bantu melegakan selsema, asma mahupun resdung. Tapi anak2 saya tak mudah pulak nak makan omega Guard. Nasib baik la mak kretip sket.. Pepandai le msukkan omega tu dalam food diorang.. omega guard ni mmg lah bagus kalau kasik setiap hari, tapi kalau dapat seminggu 3 kali pun dah ok jugak.. (Jimat le sket anak ramai katanyer.. Errkkk)

Selain vitamin C, NUTRIFERON ialah satu lagi supplements yg saya beri kepada anak2. Ha, yang tu, mereka MEMANG GEMAR!! Instead of sorok dlm makanan supaya mereka makan, yg ni saya kena sorokkan daripada penglihatan mereka kerana mereka asyik nak makan! Ini pun, memandangkan anak ramai, saya kasik diorang seminggu 3 kali je.. Tujuan utama tingkatkan antibodi semulajadi badan. InshaAllah..

Memanglah supplements bukan jaminan memberi badan kita sihat setiap masa, tapi usaha dan ikhtiar lah kan.. Lagipun kalau sakit inshaAllah sikit2 atau kejap2 dah ok inshaAllah.. Semua orang pun nak yang terbaik utk diri dan keluarga.. :-)

So cuti sekolah ni, jaga jugaklah kesihatan anak2 yea.. Lagi2 pulak ramai yg pergi bercuti ke tempat2 yang ramai orang.. Bila bercampur2 ni tau je lah.. Lebih banyak kot virus dari kat nursery! Haha tak gitu? Mencegah lebih baik dari merawat!

Uols bercuti ke mana? *bertanya ngan nada zelesss sbb saya cuti di rumah saja* .. Tensi gak kena dok rumah je bila kita rasa badan dh sihat macam boleh nak daki gunung kinabalu! Haha ye la tuuu.. 10 anak tangga dah pancit kot!!

Apa2 pun, semoga uols bercuti dengan gembira dan jgn lupa jagi kesihatan!! :-)

Salam ceria!
Fara 0192390107

Bila anak pun dah ada group whatsapp!!?

Anak sulong saya bukan baby lagi. Saya kena terima juga kenyataan tu. Walaupun pada saya dia masih kecil, baru berumur 10 tahun, tapi hakikatnya, 10 tahun pun dah ada pemikiran sendiri.

Semalam, tiba-tiba nombor telefon saya dimasukkan ke dalam satu group whatsapp. Rupanya itu group yang diwujudkan oleh rakan sekelas Lydia. Hmmm.. kawan dia dapat nombor telefon saya sebab sesekali saya memang benarkan lydia guna telefon saya untuk call kawan2 dia kalau ada kemusykilan pasal sekolah (biasanya bab kena bawak bahan2 kajian sejarah ataupun ekperimen sains)

Mula2 saya agak tergamam juga dengan group whatsapp tu. Bukan tergamam apa, saya musykil, semua nombor dalam tu, nombor kawan2 lydia sendiri ke ataupun nombor2 mak diorang juga?

Kemudian saya dilema, sama ada nak biarkan sahaja dan diam2 melihat conversations mereka, ataupun nak leave the group. Lama juga saya dok tenung group tu. Dalam pada saya tenung tu, ada few message yang masuk, ada few gambar juga. Tak ada lah yang tak elok pun.. Bebudak ni share gambar raya ngan family, gambar pergi beraya ramai2 (takde pun pic anak saya sbb anak saya memang blom pernah beraya ngan kawan2 sekolah dia. Maklum la kami duduk jauh dari kawasan sekolah)

Lepas tu saya ambil keputusan, bercakap je terus dengan Lydia. Borak gaya BFF je terus (kalau bukan dalam pantang, mmg dah kuajak dia makan Tutty Fruitty ke sambil 'borak' tu kan).... Dari kecik mmg saya dh biasa borak serius ngan lydia.. dia mmg agak matured pun, mudah berbincang dengan dia. Masuk ke tak dalam kepala dia, lain cerita.. Yg penting ice breaking tu mudah bila mula dari awal, sebelum jadi ICE. hahaha..

So, Saya tanya dia, semua kawan2 dah ada phone ke? Dia kata ada.. Kemudian saya tanya semua phone kawan2 ada internet ke? Dia angguk jugak. Ok terjawab la kemusykilan saya, phone numbers tu semua milik mereka sendiri. Saya tanya lydia lagi, dia nak ada phone jugak ke? Dia cakap nak.. Ok this is new, sebab dia tak pernah mintak pun..

Sejujurnya, saya belum ready untuk berikan 'kebebasan, ini kepada anak saya, walaupun saya tau ramai parents lebih terbuka dan tak ada la teruk sangat pun.. Tapi entah le, maybe saya yg takut saya tak boleh nak manage diri saya bab nak pastikan semua akan OK tu.

So saya bagitau Lydia terus terang je, "mak tengok, lydia struggle nak dapatkan masa untuk buat homeworks,
Sekolah pagi, sekolah petang, ulangkaji, nak main ngan adik2, nak tolong mak buat kerja2 rumah, nak bual2 ngan bapak, nak tengok TV.. Baaanyak lagi .. Jadi lydia gunalah waktu kat sekolah tu untuk lydia berjumpa dan berkawan dengan kawan2.. So tak perlu whatsapp group ok?"

Alhamdulillah lega dah bagitau gitu
Dan saya perasan juga lydia pun dah pandai nak selfie2. Saya takleh nak marah, sbb mungkin saya pun menyumbang jadi 'role model' dia. So yg saya boleh  buat, cuma saya pesan supaya dia berhati2 dalam hal share gambar atau gaya bergambar dengan kawan2, sebab kawan2 boleh share pulak kat sesiapa sahaja... Saya beri gambaran macam mana luasnya dunia internet ni.. (Dan saya pun muhasabah diri sebenarnya.. Bila anak dah makin membesar, kita pun kena ready, ada yg kita perlu ubah juga... )

Sebagai mak, saya pun tak tau mana cara yg salah atau betul.. Setiap anak lain pula cabaran dan ditambah pula dengan peredaran zaman dan kemajuan teknologi..

Akhir sekali, seperti yg saya dan muslim lain sedia maklum, Allah jua lah tempat kita mengadu dan meminta perlindungan.. (Yang ini lah sebenarnya paling mencabar saya insan yg lemah ni... astaghfirullah...)

Fara 0192390107

Friday, 12 September 2014

Perjalanan mengumpul stok EBM bermula kembali!

Pejam celik pejam celik, hari ni dah hari ke 24 saya berpantang anak ke-5 ni! Masa rasa pantas berlalu sebab hari2 yg saya lalui memang terisi betul! Seharian waktu siang ada je yang nak dibuat.. Nasib baik lah badan sihat dan ringan jadi tak de apa yg saya nak rungutkan.


EBM
Keluar semula untuk berbakti hehe :-)

Hari ni, saya keluarkan semula barang2 keperluan untuk EBM. Keluar semula lah pam avent automatic (elektrik & battery operated) tu, sterilizer dan plastik storage yang saya dah simpan tahun lepas, selepas Daleela guna selama setahun. (Daleela mula campur minum FM masa dia setahun), dan sekarang giliran Dyan Halina pula akan guna... Mudah-mudahan dipermudahkan dan dimurahkan rezeki untuk Dyan dapat susu ibu secara eksklusif selama yang mungkin. Amin...


Macam juga anak2 sebelum ni, saya bukan jenis yang susu sangat banyak.. Selalunya memang lepas baby habis menyusu, dah kosong pun.. bila pam, dapat lah jugak 1oz gitu balance.. Itupun saya simpan juga..


Kalau ikut hati, hari pertama lepas pantang lagi saya nak pam, tapi space peti ais mmg limited hehe.. Sekarang ni pun saya dh tk simpan ikan2 kat freezer. Beli dan masak terus je, sebab nak jimatkan space hehe.. Ni.dah 20 hari, kena.la start juga pump.. Taknak lah dah tinggal 2 minggu baru nak mula (saya pernah buat mcm tu, masa anak ke-3 (fahren) dulu hehehe..mmg cukup2 je stok tu masa saya naik kerja)
Masa paling kritikal biasanya antara 3 bulan hingga 6 bulan, bila susu saya mula merudum huhuhu memang kena gigih buat power pumping dan mengambil pelbagai makanan sayuran yang dikatakan bertindak sebagai milk booster.


Bermula sejak berpantang selepas lahirkan anak ke-4 (Daleela) 2 tahun lepas, saya stick to supplements Shaklee yang menbantu dalam tempoh penyusuan.. Mudah sangat berpantang dengan bantuan supplements yang semulajadi dan dah established macam Shaklee ni. Dah tu dia bukan je ada vitamins basic utk kecergasan seperti vitamin C (kuatkan sistem imun), kalsium (Ostematrix) dan vitamin B-Complex (menjaga mood dan tingkatkan metabolisme) tapi juga ada protein based supplements seperti ESP dan juga Meal shakes yang turut membantu menambah kualiti susu, lalu menjadikan baby lebih kenyang dan tidur lena. Selain itu, Shaklee juga mempunyai Alfalfa yang merupakan vitamin dan mineral berasaskan herba iaitu daun alfalfa yang kaya dengan mineral semulajadi dan berupaya membantu dalam pengeluaran susu ibu.


Pengambilan vitamin dan makanan tambahan shaklee ketika berpantang, alhamdulillah memberi kemanisan kepada tempoh berpantang saya. Saya memang tak segan silu mencadangkan set berpantang yg saya amalkan ini, kepada semua yang akan melalui tempoh berpantang. :-)

Vitamins for breastfeeding
pic credit blog ummieirma. Shaklee supplements for breastfeeding. ESP tu packaging sekarang dah lain.. so dont worry :-)


Hubungi saya untuk pertanyaan ataupun tempahan ye :-)


Salam ceria!

Fara 0192390107

Tuesday, 9 September 2014

Hari Alam Ria PASTI Kawasan Kapar 2014 di SRA Rantau Panjang, Klang

Ha asyik tertangguh2 je nak stori pasal bulan Syawal... ada banyak yg menarik bulan syawal actually.

  1. Hari Raya
  2. Alam Ria PASTI peringkat kawasan Kapar
  3. Alam Ria PASTI peringkat Negeri Selangor
  4. Kelahiran Dyan Halina
  5. Hari Sukan Idlan @PASTI 
  6. Birthday Lydia
  7. Kawan2 datang beraya
  8. Kawan2 datang berziarah baby..

Entry ni nak story pasal pointn no. 2

Idlan ni 6 tahun, dan dalam tahun ke-dua berada di tadika PASTI. Alhamdulillah saya memang sangat puas hati dengan prestasi kat PASTI. Tahun depan, Idlan masuk darjah satu pulak.. dan giliran adiknya Fahren pulak akan mendaftar ke PASTI untuk kelas 5 tahun.


Bulan puasa tu ustazah pengetua sekolah Idlan bagitau yang hari Alam Ria PASTI peringkat kawasan Kapar akan diadakan pada 9 August 2014 (sabtu 2 minggu selepas raya). Peringkat kawasan Kapar diadakan di Sekolah Rendah Agama Rantau Panjang, Klang. Saya dah pernah ke SRA Rantau Panjang ni, sebelum ni menghantar Lydia utk pertandingan bercerita sekolah KAFA. SRA Rantau Panjang memang besar dan sesuai untuk jadi host sebarang event. Jarak dari rumah saya pun tak jauh sangat.. adalah dalam 30 minit gitu.


Kalau tahun lepas (Hari Alam Ria 2013) Idlan mewakili sekolah dia dalam pertandingan Khutbah dan berjaya sehingga ke peringkat pusat (lawan antara negeri) mewakili negeri Selangor, tahun ni Idlan sekali lagi diberi kepercayaan mewakili sekolah dalam acara khutbah, dan atas sebab2 tertentu, acara azan pun dia turut di beri kepercayaan (kerana murid yang sepatutnya menyertai azan telah menarik diri). Jadi Idlan membawa 2 acara. hmmmm.. mencabar sebenarnya, kesian bab prektis tu sebab kena lebihkan masa prektis azan dan khutbah.


Kalau tahun lepas, cikgu yang melatih khutbah adalah cikgu yang berpengalaman, tahun ni cikgu tu pindah sekolah pulak heheh jadi cikgu yang melatih dia tak biasa dlam acara khutbah.. tapi dalam pada tak biasa tu, Alhamdulillah cikgu pun dah bagi komitmen yg terbaik lah... selebihnya, bapak dia lah yg melatih dia khutbah kat rumah.. tau je la kalau parents yg melatih, memang budak tu tak de la bersungguh sangat dibandingkan kalau cikgu yg melatih. hehehe tapi syukurlah suami jenis yg gigih gak le melatih tanpa jemu. 

Selain latihan sejak awal, saya kasik juga vitamin C dan NUTRIFERON kat Idlan (dan anak2 lain) .. bukan apa, paling saya risau kalau pertandingan2 mcm ni, budak jatuh sakit atau demam atau batuk.. kalau boleh memang jauhkanlah... kesian kan kat cikgu yang dah melatih...so seboleh2 mesti berdoa dan berusaha supaya kesihatan mantop.


So pada hari tu, ada 20 sekolah yang menghantar wakil utk khutbah dan azan. Sepatutnya 22 sekolah, tapi ada sekolah yg tak dapat sertai sebab kesihatan peserta.. dan mcm yg saya cakap tadi, ada juga peserta yang demam2 pun datang jugak.. serak2 suara.. mesti sebab gigih berlatih sampai demam, dan nak tak nak hadirlah jugak, sebab dah tanggungjawab kan.. kalau saya pun mesti tak sampai hati nak tarik diri selagi berdaya.. Tapi memang syok tgk budak2 kecik berkhutbah dan azan.. semuanya bagus2 belaka.. Alhamdulillah.. tahniah lah semua anak2 yang berani sahut cabaran tu.. 


(memang ini yg saya selalu cakap kat Idlan.. menag atau kalau tu kita tak boleh nak tentukan, tapi kita kena juga sahut cabaran dan buat paling baik yang kita boleh.. USAHA tu lebih penting.. kalau dah berusaha tapi masih tak ada rezeki, sekurang2nya kita puas hati.. orang kata kalah bermaruah.. hmm mcm tak caya ke saya cakap gitu kat anak saya haha tapi mmg betul .. mcm poyo tapo saya cakap gak gitu.. kalau tak 100%, at leqast 50% masuk dalam kepala dia, ok la kan? hehe.. merasa le dapat mak poyo dan kiasu kekdahnyer ekeke)


Haih, melalut-lalut dah saya ni hehehe.. ok ok.. Acara khutbah, Idlan giliran ke-3, dan acara azan pulak Idlan giliran ke 8. dalam pada tunggu giliran, saya mmg berdebar2 jek.. tapi cover2 gak la denganmelayan anak2 lain.. dorang dok berlari sana sini sebab ramai orang kan.. lepas dah habis acara, saya tunggu je dalam kereta sebab letih (maklum le dah sarat gak time tu kan) .. tapi masa keputusan nak keluar, hasben je yang pergi ke dewan nak dgr keputusan... sebab dalam hati mcm ada harapan utk khutbah nak dapat nombor (law of attraction di situu) .. hehehe..


Keputusannya:-

Pertandingan Khutbah, Idlan berjaya mendapat NAIB JOHAN!, Alhamdulillah.... (dah johannya adalah murid dari sekolah yang mana cikgunya adalah bekas cikgu Idlan yg melatihnya tahun lepas hahahha.. sudah saya agak pun, TAHNIAH cikgu Sue!)

Pertandingan Azan, Idlan berjaya menjadi JOHAN! Alhamdulillah yg ni memang saya tak sangka betul! tapi Alhamdulillah.. dengan ni, Idlan perlu mewakili kawasan Kapar ke peringkat negeri Selangor pulak... yang kelakar, dah le dalam ramai2 peserta, Idlan je yg tak pakai jubah. dia pakai baju raya, baju melayu Johor warna merah pulak tu! sebenarnya jubah putih dia yg saya belikan untuk pertandingan tahun lepas tu ada, tapi sebab tak tau letak kat mana tu yg pakai je baju raya..hahaha! :lagipun tahun lepas, masa peringkat kawasan memang saya pakaikan baju melayu je, bila sampai peringkat negeri baru lah saya belikan jubah.. so kali ni saya folo gitu gak le... huhu selamba jek .. mungkin dah rezeki dia...

TAHNIAH IDLAN!

OK jom tgk gambar plak... 

Idlan ketika khutbah
Idlan ketika melaungkan azan subuh

Penyampaian hadiah. sama merah hehehe..  Dua kali naik pentas ambik hadiah ..Alhamdulillah..
Idlan dengan Ustazah (isteri pengetua tadika Idlan). Ustazah pegang hadiah naib johan, idlan pegang hadiah johan dengan hadiah tunai.. Alhamdulillah..

kakak dan adik2 datang utk sokongan! :-)