Posts

Showing posts from September, 2014

"Infused Drink" dan "Overnight Oats" sedang trending!

Image
Facebook, whatsapp dan blog memang powerful! Kenapa? Inilah media social yang paling pantas menyebarkan maklumat. Lebih cepat daripada TV! No wonder orang berniaga, dah jatuh tahap wajib untuk masukkan media-media sosial ni di dalam strategi pemasaran mereka!!
Kelebihan FB, whatsapp dan blog ni adalah segala maklumat yang masuk, disebarkan oleh ejen semulajadi dengan cara semulajadi. Apa dia? KITA lah!! Ejennya adalah orang-orang sekeliling kita, dan secara natural bermakna TAK BERLAKON! kami buka  model atau pelakon iklan! Kan? Sebab tu perlu sangat brrhati2 di dalam brkongsi di dalam media2 sosial ni.
Saya dan team bisnes pulak lebih suka 'viral' kan perkara2 yg memberi manfaat. Beberapa hari ni, kami dok seronok berkongsi tentang "cabaran 14 hari tanpa gula", kemudian ada pula yg berkongsi tentang keseronokan mengamalkan "infused drink" dan sarapan sihat dengan "overnight oats". Seronok betul bila kami berlumba-lumba untuk sama2 mencuba kesemua tu…

Zikir Hari Jumaat

Image
Salam Jumaat!Kalau dalam pantang dan tidak dapat membaca Al-Quran, basahkan lidah dengan zikir... InshaAllah...*astaghfirullah* memohon keampunan
*ya wahhab* memohon rezeki yg tidak putus
*selawat atas nabi* memohon supaya nabi akan memberi kita shafaat di akhirat kelak.. Dan banyak lagi zikir2 atas sebab mengingati Allah S.W.T dan bersyukur di atas rahmat yang telah, sedang dan akan kita rasai...InshaAllah..

Kali ke-5 Tetap Indah!

Image
Dah hari ke-32 berpantang, still rasa tak complete kalau tak rakamkan kat sini, pengalaman bersalin anak ke-5 ni. Maklum lah anak2 sebelum ni semua ada entries, so yang ni pun, tak mau lah ketinggalan..

EDD saya adalah 27 august 2014, berdasarkan ultrasound. Memang ultrasound je lah base saya utk tau EDD, memandangkan hari pertama untuk period terakhir saya tu tak logik, sama gak kes ngan anak2 sebelum ni. Tak logik tu, maksud saya, kalau ikutkan first day of last period, maybe kandungan saya masa saya pergi first check up tu, dah 3 bulan kot. Hahaha ... Realitinya, baru je 8 minggu! Itu ler sebabnya ultrasound yg awal2 tu je lah tempat kubergantung nk dptkan EDD, lepas tu kan date berubah2 kan so stick pada 1st ultrasound lah.

Kemudian, adik saya pulak buat keputusan nak bernikah pada 23 ogos! Haha bukan le dia dengki kahkahkah.. Dia pun puas gak cari date sesuai, memandangkan ramai betul anak2 buah yg big exams tahun ni, so byk tarikh yg bz ngan trials dan sebagainya.. Budak yg exams,…

Sekitar Majlis Akikah Dyan dan Wedding adikku

Image
23 Ogos 2014 lalu (Sabtu), satu-satunya adik saya telah selamat melangsungkan pernikahan dengan wanita pilihannya, Alhamdulillah.. pernikahan dijalankan di rumah pengantin perempuan di Temerloh Pahang. Saya tak dapat hadir sebab baru 3 hari melahirkan Dyan Halina. Sebenarnya saya lega juga sebab dah selamat bersalin, sebab kalau belum bersalin, dilema la jugak, nak pergi mcm dah sarat sangat, tak pergi macam tak syok plak sebab adik sendiri kan.. so Alhamdulillah le dah deliver so memang sah sah takleh pegi hehehe... 

Majlis menyambut menantu belah keluarga saya (pengantin lelaki) pulak di adakan kampung kami di Batu Pahat Johor pada 30 Ogos 2014 (Sabtu). Saya balik ke kampung pada hari Jumaat, tak dapat nak balik awal dari itu sebab Lydia masih bersekolah dan ada exam pula tu. So Hari Jumaat tu adalah hari berpantang ke-9, Alhamdulillah selamat perjalanan balik ke Johor smooth je walaupun trafik agak sibuk, maklum la weekend panjang sebab cuti sampai Isnin (Hari Merdeka).

Sempena majli…

Cuti sekolah lebih bermakna dengan badan yang sihat!

Image
Oh cuti sekolah dah bermula! Alhamdulillah best cuti sekolah terutama kalau semua sihat! Nak buat aktiviti apa pun takde halangan...Seronok jugak cuti sekolah kebetulan dalam masa saya cuti berpantang ni, so semua anak2 akan ada depan mata untuk seminggu ni... Aha!!! Sedia maklum rumah akan jadi sepah dan bising! Tapi apa de hal, selagi tak melampau, saya pekakkan telinga pejamkan mata je.. Kalau tak tahan sangat, saya pun akan join diorang laa, join pertandingan suara sapa paling kuat, kekdahnya.Kalau bising sgt jugak, saya request diorang lepak kat rumah nenek dorang je kat sebelah. Hehehe.. Untung2 lunch provided. LOL. Kelebihan dok sebelah umah nenek katanyerrr! ;-)Nasib baik juga Lydia dah besar dan boleh diharap. Boleh la juga tolong2 sidai baju, basuh pinggan dan handle adik-adik. Biasanya kalau bab handle adik-adik tu, dia mesti nak jadi cikgu, kalau tak pun jadi pengacara majlis. Senangkata watak2 bercakap tu, dia la sapu bersih! Haha!Lega bila cuti sekolah ni dan saya cuti n…

Bila anak pun dah ada group whatsapp!!?

Anak sulong saya bukan baby lagi. Saya kena terima juga kenyataan tu. Walaupun pada saya dia masih kecil, baru berumur 10 tahun, tapi hakikatnya, 10 tahun pun dah ada pemikiran sendiri.Semalam, tiba-tiba nombor telefon saya dimasukkan ke dalam satu group whatsapp. Rupanya itu group yang diwujudkan oleh rakan sekelas Lydia. Hmmm.. kawan dia dapat nombor telefon saya sebab sesekali saya memang benarkan lydia guna telefon saya untuk call kawan2 dia kalau ada kemusykilan pasal sekolah (biasanya bab kena bawak bahan2 kajian sejarah ataupun ekperimen sains)Mula2 saya agak tergamam juga dengan group whatsapp tu. Bukan tergamam apa, saya musykil, semua nombor dalam tu, nombor kawan2 lydia sendiri ke ataupun nombor2 mak diorang juga?
Kemudian saya dilema, sama ada nak biarkan sahaja dan diam2 melihat conversations mereka, ataupun nak leave the group. Lama juga saya dok tenung group tu. Dalam pada saya tenung tu, ada few message yang masuk, ada few gambar juga. Tak ada lah yang tak elok pun.. B…

Perjalanan mengumpul stok EBM bermula kembali!

Image
Pejam celik pejam celik, hari ni dah hari ke 24 saya berpantang anak ke-5 ni! Masa rasa pantas berlalu sebab hari2 yg saya lalui memang terisi betul! Seharian waktu siang ada je yang nak dibuat.. Nasib baik lah badan sihat dan ringan jadi tak de apa yg saya nak rungutkan.


Hari ni, saya keluarkan semula barang2 keperluan untuk EBM. Keluar semula lah pam avent automatic (elektrik & battery operated) tu, sterilizer dan plastik storage yang saya dah simpan tahun lepas, selepas Daleela guna selama setahun. (Daleela mula campur minum FM masa dia setahun), dan sekarang giliran Dyan Halina pula akan guna... Mudah-mudahan dipermudahkan dan dimurahkan rezeki untuk Dyan dapat susu ibu secara eksklusif selama yang mungkin. Amin...

Macam juga anak2 sebelum ni, saya bukan jenis yang susu sangat banyak.. Selalunya memang lepas baby habis menyusu, dah kosong pun.. bila pam, dapat lah jugak 1oz gitu balance.. Itupun saya simpan juga..

Kalau ikut hati, hari pertama lepas pantang lagi saya nak pam, ta…

Hari Alam Ria PASTI Kawasan Kapar 2014 di SRA Rantau Panjang, Klang

Image
Ha asyik tertangguh2 je nak stori pasal bulan Syawal... ada banyak yg menarik bulan syawal actually.
Hari RayaAlam Ria PASTI peringkat kawasan KaparAlam Ria PASTI peringkat Negeri SelangorKelahiran Dyan HalinaHari Sukan Idlan @PASTI Birthday LydiaKawan2 datang berayaKawan2 datang berziarah baby..
Entry ni nak story pasal pointn no. 2
Idlan ni 6 tahun, dan dalam tahun ke-dua berada di tadika PASTI. Alhamdulillah saya memang sangat puas hati dengan prestasi kat PASTI. Tahun depan, Idlan masuk darjah satu pulak.. dan giliran adiknya Fahren pulak akan mendaftar ke PASTI untuk kelas 5 tahun.

Bulan puasa tu ustazah pengetua sekolah Idlan bagitau yang hari Alam Ria PASTI peringkat kawasan Kapar akan diadakan pada 9 August 2014 (sabtu 2 minggu selepas raya). Peringkat kawasan Kapar diadakan di Sekolah Rendah Agama Rantau Panjang, Klang. Saya dah pernah ke SRA Rantau Panjang ni, sebelum ni menghantar Lydia utk pertandingan bercerita sekolah KAFA. SRA Rantau Panjang memang besar dan sesuai untuk ja…