Posts

Showing posts from 2010

short update

Few days without mobile phone were not easy. Getting a new phone is not easy too. Syukur la i still have the old phone with me. I had Sony Ericson before iphone .. it's still there, but couldn't find the battery .. so had to dig more into old stuff and found my old Nokia. The one yang pernah tertinggal kat Sabah and I pernah tulis about it HERE

am using it now.

very down to earth.

ce Citer ce Citer ce Citer

korang, aku ada citer sedih ni korang ... sedih sangat ni ...

(ce citer ce citer ce citer) <-- hanya yg da tgk antu kak limah aje paham dialog ni



Sila baca kejadian-kejadian di bawah utk aku elaboratekan kronologinya ..



Kejadian 1:



last week, aku berborak-borak dengan colleague aku yang bernama Rose. Syukur sgt ler ada cik kak sorang ni yang datang secara part time, dalam projek aku .. membuatkan aku ada geng nak bergossip .. dia ni mcm ada dua bini u ols... dalam seminggu, 2 hari ngan projek aku, lain2 hari ngan projek lain ... ekekke .. takper takpe ... yg best, dia sempoii dan leh ngam sekepala :-)



ada sekali, masa dia tgh kusyuk bermiting dengan boss kami dan boss client, aku secara senyap sunyi men'snap' aksi mereka. dan aku emel ke ros dan boss .. jawapan boss,



"sempat lagi tu amik pics. rose nmpk mcm adik beradik ngan ***d*(client). "sibaju hijau sedang bertugas" tetiba nyanyi plak ngeh ngeh." tu kata boss i ols.. sempoii kan boss i ols ni .. i like!



the…

"Apa yang Trerfikir --- Itu Ada"

Image
Itu ada lah tagline dari novel terbaru Ramlee Awang Murshid (RAM)


Sememangnyer aku sangat ternanti2 karya terbaru penulis favorite aku dan hubby ni. Kali ni special sket sbb dalam buku ada signature drp saudara Ramlee sendiri .. thanks to sempoii yang tolong dapatkan signature tu.. aku x sempat nak gi Alamanda utk launching buku ni.. walaupun nk gak jumpa ngan author tapi takpe lah.. membacda karya2 dia pun buat aku rasa dekat jek ngan dia .. wahh gitu ..


Well.. aku mmg sangat2 rekemen la buku2 dia kat semua orang ... hmm aku tak pernah pun baca novel2 thriller melayu daripada author melayu yg lain .. aku rasa tak ramai pun author melayu wat citer thriller ... mostly citer cinta (aku suka gak) ... kalau ada novel seram tuh pun, yang seram hantu terus (aku takut) .. tapi Ramlee ni, lain. Karya2 dia, mcm complete All-in-One. seram-thriller-islamik-romantik.


Yang best, sbb not only me, tapi my hubby yg tak suka layan novel pun jadik peminat setia novel2 dia .. bermula ngan aku start baca di…

dengar la anak-anak bercerita

Hari ni aku kena amik anak2 kat taska. Actually there is no fix turn, bukan mcm sistem giliran gitu ... actually its a mutual understanding that tugas mengambil dan menghantar anak ke taska, bapak yang buat .. mak bukan tak nak buat .. tapi kalau mak yang buat, alamatnya hari2 lah budak2 ni duduk kat taska sampai kul 9 malam ...


I will fetch when bapak really cannot do it, like today where he needs to go to sites outside selangor/kl ... so nak ke tak, aku kena gak lah amek budak2 ..


So tadi, about 8.39 pm gitu baru aku sampai ke taska .. yang tinggal cuma anak2 aku, dgn ada 2 budak lain ngan 'nenek' dan 'ibu' taska ... aku suka amek budak2 ni sebab diorang ni, kalau dalam kereta balik dari taska, banyak story dorang nak lapor ... mcm non stop dorang bercakap... kadang2 aku x terfokus .. just iye iye tapi taktau apa ntah yg dorang citer .. tadi idlan yg start .. bila aku start je kereta, dia kata ..

"mak, kat luar ada hantu.." tiba2 je cakap gitu ... boleh? terus…

Jawabnya berapa??

Semalam, sampai je rumah mcm biasa terus le meluru ke anak2 ... then Lydia came to me, and said,

"mak, hari ni Lydia dapat soalan yang paling susah!" aku tgk mata dia mcm berair sket ..

"Lydia nanges ke?"

"iyelah.. sebab Lydia rasa soalan tu suuuusah sangat! sampai berjam jam Lydia fikir jawapan dia"

"Siapa kasik soalan .."

"bapak lah"

bapak dia gelak je, sambil kata ..

"setengah jam dia dok kasik jawapan tp salah ... sebabnya, Lydia tak nak fikir .. lepas bapak bagi contoh baru dia kasik jawapan .."

aku pening dah .. dua beranak ni apa lah soalannyer ..

"apa soalannya kakak?"

"soalannya, SEPARUH campur SEPARUH, jawapannya berapa?" duh! adoi laaa ... bapak dia ni kan, kengkadang kasik soklan pon entah apa2 jek ...

"naper bapak kasik soklan gitu?"

"saja lah .. dah dia selalu dok kata separuh utk kakak, separuh utk idlan .. .. dia bleh plak guna dalam benda2 seharian .. so saja la tanya dia, separuh camp…

Nak jadi apa?

Weekend semalam ni, aku tak ke mana-mana. Memang mcm tak caya .. selalunya tu, tak ke mana-mana means takde aktivity jalan jauh2 tapi wajib kuar jugak paling tidak pun gi Tesco Setia Alam tuh .. ekeke!


Tapi ni mmg tak langsung. Cuma pagi je kuar gi bekfes .. amboiii malas kemain kan? bekfes pon nak kuar! ishh tahap dewa ni! hmmm sabtu pagi tu, masak tapi masak utk lunch .. masak lauk satu jenis pastu kuar carik bekfes, makan nasik lemak! haihh!


Dapur tu, bukan keseluruhan dapur .. cuma tingkap dan pintu tu .. nak kena fix .. dah hancur dek serangan anai2 .. so panggil tukang ler .. tukaq frame, tukaq daun pintu .. tukaq tingkap sekali lah upgred sket dari tingkap nako ke tingkap full cermin ... tu yg dapoq habis sepah tak leh nak masak .. tapi, tak leh nak kuar gak sbb mcm tak syiok nak tinggalkan rumah ngan ada org .. so duduk je la tgk tv la.. layan tenet la .. layan anak2 ..


bebudak ni, kalau ngan aku, kemain susah nak disuruh tido siang .. esp. Lydia ... ada je la alasan dia nak avoi…

Hari Kecemerlangan Pelajar PASTI 2010

Image
kami ke Hari Kecemerlangan Pelajar untuk sekolah Lydia, PASTI Wadi Sofea Ahad lepas

Pasti ramai yang tak berapa tahu apa itu PASTI .. ekekke ..PASTI adalah singkatan daripada Pusat ASuhan Tunas Islam ... rangkaian prasekolah untuk anak-anak age from 4 to 6 years old.

Aku sendiri tau pasal PASTI itu milik PAS, cuma selepas Lydia masuk ke situ .. maybe aku x masukkan kalau aku tau earlier .. i am being honest here .. not that aku tak favor PAS .. cuma am not into any political views .. hmmm ..

Tapi, Baguslah aku tak tau .. coz when it comes to pendidikan anak-anak .. especially pendidikan awal .. it doesnt matter from which political view u are .. ko masukkan anak kat KEMAS doesnt mean you are a pro UMNO, masukkan ke tadika Perpaduan doesn't mean ko penyokong prinsip 1Malaysia .. and masukkan anak ke PASTI, tak mesti you are a PAS follower :-)

Tak penting lah!

(ishh aku ingat nak wat entry simple..nih mcm nak panjang je ni... huhuhu!)

Well, aku pernah tulis entry pasal mcm mana Lydia bole…

Aku Kena Pukul! Aduh!

Image
Last week, masa aku on leave to bring Fahren for his 6th month imunisation routine (3 mnths overdue), terjadik perkara ni..

It was about 4pm masa aku sampai kat rumah taska Belaian Kasih to fetch Lydia and Idlan.. Kak Tina the owner or anak2 aku panggil dia 'Ibu taska' kelihatan sedang leka menyidai tuala2 lepas anak2 mandi.

Fahren aku dukung masuk ke Taska. tatkala melihat aku, Kak Tina terus mendapatkan kami. Pada masa yang sama, kdengaran suara anak-anak taska beramai2 membaca do'a makan. Kak Tina kata dorang baru nak start makan petang, masing2 baru lepas mandi. Begitu rutin harian anak2 kat situ, aku pun sedia maklum.

Selain Kak Tina, pengasuh2 lain pun aku dah kenal. Idlan likes to mention about 'Acik Wawa' and 'Acik Zila' yang selalu mandikan dan bersihkan dia .. Acik Nor pula Lydia suka sebut as dia yang suapkan makanan ... Ketiga2 Acik ni, bila berjumpa aku pun ramah tamah orang nya .. Alhamdulillah .. aku pun ada rasa hormat yang tinggi kat pengasuh2…

Let's Go to the Zoo!

Image
My first visit to Zoo Negara was like 21 years ago. perghh! I couldnt even recall how was it look like back then. I had a photo with my frieds taken in the zoo but lost it though .. it was a school trip and we were in uniforms .. thats what that I can recall ...


Dont know if its just me, but I dont really hv much interest in visiting zoo, to be frank. :-) Watching National Geography gives me more than a zoo can offer .. hmmm . ... but on second thought, its a long weekend, and we were not going anywhere, and we have children age below 12 .. so I guess revisiting the zoo was quite a good idea .. the idea of going to the zoo came while in office, and texted hubby right away. He agreed to the plan but not Saturday as he'll be working.


So, Last Friday I had a chance to revisit the zoo, .. between Sunday and Friday, I choose Friday .. yep got contraints there in terms of time as there'll be Friday prayer .. but hey, we can adjust that no? -- and yes, i hv the say to pick which day ..…

We were Wet ..

Image
Just for record, on 10.10.10 we went to Shah Alam Wet World. It was not planned. We were supposed to spend our weekend in Kuantan, after Lydia's poem competition on Saturday. But had to cancelled as I got fever and not really fit to travel long journey.Lucky Sunday morning i felt better so I suggested hubby to bring the children to the nearest place where they can play with water. HE suggested Desa waterpark but I stil thought its far from home so at last, Wet world Shah Alam. It was our 2nd time here. 1st time was when Lydia was around 2 years old .. and she didnt like it at all!



New thing discovered tht day, Lydia and Idlan were not afraid of water anymore, unlike during the time when we brought them to Desa Waterpark. Now they really know how to enjoy! Great! and suprisingly, Fahren was not at all scared of water. So different with his sister and brother. Great great! It was really enjoyed watching them splashing in the children pool. I didnt go in .. as usual .. (anak2 takut ai…

You've got mail ...

I always got a notification on message failed to be delivered when I downloading mails from my mobile gmail account. I never bother to check what was the unsent mail. Same message keep on appearing until today when I feel like want to see what its all about.

It was this message:-

To: hari ini
from: Fara

Message:
"Helo mak helo bapa hari ni bithday lydia kan? kehkehkeh ...."


hmm so It was Lydia who wrote the message, and the date was 27 Aug 2010, her birthday. She always writes something in my phone, usually using the notes app. She must hv thought that email is like notes as well ...


So I will consider that as the 1st mail i got from Lydia .. even tho its using my own account .. and i didnt do anything, i just let it be in the outbox, unsent.

Oh! Peperiksaan!

Rasanyalom pernah aku update pasal Lydia punya study, kan? bukan apa, aku salu tak berapa kisah sgt sbb dia stil kat tadika ... tapi memandangkan nih dah almost akhir tahun, and nex year dia dah darjah 1 .. apa la salahnya aku citer2 sket pasal pencapaian akademik dia kan ... ekekekek ..

Minggu ni minggu exam Lydia kat PASTI. Errkk dont ask me if it was a final exam or non final exam .. cikgu tader bgtau, and aku pun tak de kisah sgt nak bertanya ... and then Lydia pun just told me about the exam on Sunday, where on Monday exam started. Anak bertuah ... she never care to inform me .. kali ni pun dia bgtau sbb dia suh hantar dia awal2 pagi ke sekolah, bila tanya kenapa, baru dia kata,

"ada periksa la mak ...nanti kalau lambat cikgu tak kasik kertas periksa.." tapi aku pun satu, bukanlah jenis yang terlalu follow up ... mcm yg aku cakap tadi la, aku salu rasa tadika ni takmo lah over2 sgt ... cool je lah dulu .. ye, ye, aku tau nowadays dah tak bleh fikir gitu..kena gak take se…

Life is Good :-)

October dah nak berakhir ..makin lama makin teruk rekod blogging aku .. ntah2 lama2 nanti, etahun cuma ada 12 entries.. sebulan sekali :-) .. aku tatau lah apa tujuan aku blogging skang nih .. nak kata seronok menulis.. ahaha! sangat tak in sync pengakuan itu dengan jumlah entry aku, kan? hmm maybe aku rasa rindu gak lah nak menulis .. tapi semakin lama idea semakin kering.. semakin lama aku rasa makin banyak dalam hidup aku yang tak patut dishare secara details .. ataupun maybe tak banyak yg menarik berlaku dalam kehidupan seharian aku, yg bleh jadik syiok ukt orang baca. tapi, apa plak tak de yg syiok, kan? its up to me la nak jadikkan my life is interesting tul tak? actually there are so many interesting things yang happened sepanjang masa ..

macam bila nowadays Idlan sangat suka bercakap .. kan interesting tu? mana boleh aku kata tak interesting bila every evening when I get home, when i opened the door, he came to me running and ngan tone dia bercakap yg very high pitch tu,

"M…

Salam Silaturrahim 2010 - Rebanamaya

Rebanamaya.


Dah lama cerita pasal rebanamaya ni tak tertulis dalam blog aku. Maybe ada antara uols yg membaca, tak ada idea langsung pasal Rebanamaya ni. Jadi, ok kot kalau aku singkap sket sejarah rebanamaya ni. Aku pun bukan lah super super senior dalam Rebanamaya ni .. tapi boleh la kalau nak dikatakan antara puak2 pelopor gak ekeke .. taknak lah details sgt citer .. cuma, dulu, aku byk luangkan masa bersosial kat blog Joe Perantau (joebangla.blogspot.com) Joe ni berhati mulia dan pemurah .. selain keunikan cerita kisah hidup dia yg diceritakan kat blog dia tu .. orang suka lah nak ke sana sebab dia suka wat contest. Antara contest terglemer dan paling mendapat sambutan ialah contest sapa paling banyak klik blog dia .. .. satu klik bersamaan satu sen .. dia dah menamakan program tu sebagai program TABUNG AYAM ... tak ingat jumlah keseluruhan tapi beratus ribu klik berjaya diperolehi .. jadi, Joe bermurah hati, untuk menyedekahkan jumlah klik itu kepada RM. So dapat lah beberapa ribu…

Salam Syawal 1431H - 2010 - 2

Esok kerja. Seronok nya dah seminggu lebih tak kerja. hari ni, Ahad 10 Syawal kiterang tak ke mana2. saja lah nak duduk rumah. nak relax2 berlazy-lazy an kat rumah memandangkan besok kerja. malam ni nak carik balik baju sekolah, baju kerja, beg anak2 nak ke taska/nursery. Sepatutnya Friday aku dah kerja, tapi sbb nursery masih tutup aku pun sambung cuti. Nak tinggal fahren ngan nenek dia mcm tak patut je, sbb fahren ni asyik nak berdukung je kesian ibu mertuaku.



Sronok raya? aku, Alhamdulillah .. selain berziarah ke rumah2 yang biasa di ziarah pada hari raya (raya pun ada rutin tau) ... ada jugak rumah2 lain yang baru raya ni kami jenguk.



Masa mula2 kawen, segan juga nak berjalan tanpa orang tua bersama. sebabnya, segan and tak tau nak borak apa ... esp. sedara2 belah hubby. Tapi now dah tak kisah .. dah biasa dah sembang2 ngan sumer peringkat umur ekeke .. tapi kan, topik2 general la pembuka bicara, contohnyer, pasal cuaca la .. lps tu pasal berita2 kat paper la .. pasal kesesakan lalu…

Salam Syawal 1431H - 2010

Hari ni dah 9 Syawal, better la aku update sikit sebelum masa berlalu dan Syawal menginggalkan kita ...

Hari Raya, Alhamdulillah, meriah lah ... bersama keluarga, sanak saudara dan sahabat handai ..

KOrang, jemput la datang beraya rumah aku :-)

Salam Ramadan

Dah masuk hari ke enam umat islam berpuasa .. Alhamdulillah ..Last year, aku puasa ketika mengandungkan Fahren. Alhamdulillah takde sebarang kesulitan masa tu .. semua lancar.. cuma byk nak kena menjawab ngan colleagues yg kebanyakannya pelik kenapa aku puasa masa pregnant.. maklumla dorang tu non muslim .. dah la non muslim, foreigner plak tu .. mmg asing sungguh pada dorang .. kalau non muslim local ni rasanya sedikit sebanyak dah faham and tak de byk soal. Leceh gak nak eplained. kena hati2 sbb tak mahu dorang bertanggapan yang islam ni memaksa orang2 yg keadaan lemah tu berpuasa .. kena hati2 utk explain yg berpuasa ni good for your health .. and tak kisah even if you are pregnant, fasting will not make u weak or your baby weak .. unless memang ada kesulitan yg tk dapat dielakkan.


So this year aku tak de la nak explain benda2 tu ...cuma yg tak bestnya berpuasa di kalangan non muslim ialah kita tak dapat nak share happiness kita pasal pencapaian masa ramadan.. contoh ... takleh na…

Tahniah

Image
Minggu lepas, Sekali lagi Lydia mewakili tadika dia .. kali ni ke Hari Bakat PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam) kawasan kapar. Sebelum ni, Hari Bakat juga dipanggil hari Ihtifal .. tapi this year tukar nama .. kalau rangkaian tabika KEMAS, dorang guna Hari Potensi .. lebih kurang la tu :-)
Lydia joined acara mendeklamasikan sajak. Ada banyak acara2 lain, Pidato, Bercerita, Azan, Hafazan dan nasyid. 18 buah PASTI kat kawasan Kapar yang mnyertai hari bakat ni. 15 PASTI yang hantar wakil untuk bersajak ...


Event kat Dewan Orang Ramai dan Kompleks sukan Meru ... meriah terus dewan tu hari tu.. banyak gerai2 yang buka diperkarangan dewan sempena hari tu ... and then ada jugak canopy kecik yg dipanggil 'bilik' yg mana satu acara dibuat di bilik berlainan. ada bilik sajak, bilik pidato dan bercerita, bilik hafazan dan bilik azan. Sementara nasyid dibuat di pentas utama, dalam dewan ...



Lydia dari awal tuh dah excited. Kul 7 hantar dia ke sekolah sbb dia nak pegi ngan cikgu2 dan peserta2 …

Sunday Morning Picnic

Image
This is again, long overdue entry. And again, it's about my family event :-) ..

On Sunday 31 May, We went to the photoshoot with Zubye of EyesofGrace. this is our 2nd session with her after the 1st one about 2 yrs back. This session was originally scheduled early this year, when i was still in my maternity leave .. my idea was to capture fahren newborn pics. but due to some probs it was posponed. 2 times it got posponed and when the real day came, my excitement had become less

memula we planned to go to cyberjaya community centre, got a nice lake there, but i prefer a place without water. Idlan is bit difficult to control and he likes to run here and there all by himself so watery places can be dangerous, i think. So when Zubye suggested to hv the session at UPM, i agreed.


The session started at 9AM. we were there earlier like 845AM. Alhamdulillah, the weather was nice .. bit cloudy at first and me was bit worried tht its gonna rain and afraid if again we have to cancell. Lucky my wo…

iCity

Image
Lama dah peram citer pasal pegi iCity ni. dah lebih sebulan ...Actually tak de plan nk ke situ .. pegi pun malam Isnin..ngan harapan orang sure tak ramai sebab malam kerja kan ... tapi hampeh rupanya ramai nyer umat manusia dalam tuh .. walaupun pada awalnya mcm nak hujan .. dah gerimis renyai2 pun... tapi semua tak berganjak balik.. last2 hujan tu yg pergi membawa diri huhu ...

the place was nice .. idea pun bagus ni .. pelbagai bentuk lampu kalerful.. looks nice .. budak2 suka sangat lah .. cuma aku rasa la kan.. alangkah bagusnya kalau disediakan tempat2 duduk .. bleh la lebih appreciate pemandangan tuh ... kalau nak duduk kat ground pun ok cuma tak sesuai bila hujan, plus mcm ada byk semut jek tmpt tuh huhuhu! one more, kalau ada tempat makan2 or minum2 lagi la gempak kan ... menambah seri gitu.. parking masuk perentry rm2 .. ok le tuh padahal takder appropriate parking lot pon.. sumer pakat park tepi jalan jek ... nak berjalan pon jauh plus ala2 mendaki.. seb baik malam tuh aku pa…

31 Jul 2010 - Caiyok Lydia! :-)

Image
Ok ..


Jom lah aku cerita pasal Lydia yang jadik wakil tadika dia utk pertandingan pantas rumi, atau dalam bahasa inggerisnya, speed reading. Memula aku ingatkan dia just masuk pertandingan membaca aje, rupanya speed reading .. ekeke lawaklah sbb setahu aku Lydia ni mmg kalau baca tak de lah laju .. dia suka baca ngan gaya2 bercerita.. dengan penuh intonasi .. ala2 bacakan buku kat idlan ngan fahren,, so aku pelik gak dia masuk speed reading .. tak kisah le tuh maybe cikgu dah kasik prektis suh dia baca laju ...





Kul 7 bapak dia hantar gi sekolah sbb dia nak gi ngan cikgu .. alahaii tingat plak masa zaman2 aku kecik2 cikgu amik dtg rumah utk gi pertandigan apa2 kat sekolah lain.. lps bapak hantar lydia..bapak balik umah lagi, amik aku ngan idlan n fahren


Event nih peringkat daerah Klang anjuran library selangor. Program Gerakan membaca ... Kira mcm nak kasik exposure pasal library.. which i think is good. aku sendiri, wakaupun dah 7 tahun menetap kat klang ni .. tak pernah sekali pon jejak…