Monday, 25 June 2007

Sedikit Update Hari ini

Aku ingatkan dengan adanya access to internet kat rumah, akan selalu le blog aku ni berupdate .. tapi nmpk gaya mcm angan2 aku tuh tak menjadi nyata jek .. aku terpaksa ler mengaku yg aku rasa kebelakangan ni ketegaran aku terhadap blogging nih dah berkurang daripada dulu. Ish .. tapi tak leh nak kata gak, kang bila dah kata camtu, tetiba plak terajin update sampai dua kali update sehari .. tak kisah le tu kan? kalau ada, adalah .. kalau tak de, toksah ler ditanya ke mana kupergi .. wakakaka!


Jumaat lepas aku balik kampung. Dah lama sangat tak balik, bukan tak nak balik tapi ada je hal yg jadikkan salu tertangguh. tapi bila mak aku kata nak buat kenduri kirim arwah sempena nak sambut Ramadan ni, cepat je aku mintak cuti kat Friday & Monday. So tadi siang aku baru sampai kapar ... Aku malas je rasa nak balik sebab mak aku pun tak berapa sihat, tapi balik jugak sbb cuti sampai senin aje kan .. lagipun lagi 2 minggu aku nak balik lagi coz cousin aku kawen .. yg tuh tak ler cuti, just normal weekend aje .. tapi, seminggu lepas tu plak, aku cuti lagi Friday n Monday sbb nak ke Bintulu tuh ... sure boss aku geleng2 kepala jek sbb kerap cuti plak aku masa projct tgh kritikal nih .. nak wat camner boss, saya menurut kata suami ... lagipun cuti2 mesia nih dah lama di plan .. takkan nak kansel plak last minute ...


Lately, aku rajin balik rumah awal. Kengkadang rasa gak guilty sbb aku tau banyak kerja .. tapi nak buat mcm mana, walaupun aku OK aje nak balik lewat sket, tapi bila husband dah question psl worth ke tak aku balik lewat selalu, aku jadik tak sedap hati la plak .. he is right and walaupun aku tau aku enjoy doing what i'm doing, aku kena gak fikir psl orang lain yang memandang dan menjaga kebajikan aku ... so, bila dah balik awal, during office hour aku mmg seboleh2nyer aku settle kan mana2 yg boleh aku settlekan.. aku buat semampu aku lah .. dlm kul 6 gitu aku dah mula pandang2 phone aku .. tunggu time husband aku call. Dia pun, dalam pada bersoal jawab, tak de la dia kejam suh aku balik kul 5.15 on the dot gitu .. biasa nya, as long as aku kuar before 7, dia OK ... aku rasa reasonable la tu ... and bila keadaan betul2 memerlukan aku to go back late (after 8), dia okay juga, cuma bila dah selalu tu, tu yg dia hangin jek, and i understand that.


Aku dah tak kisah dah orang2 pandang mcm aku slow sket lately. Aku cuma nak membalancekan keadaan aje. Aku tak nafikan, kat office aku tu, ada ramai yg sacrifies kan masa diorang ngan family .. itu pilihan masing2. Aku, dalam pada nak membuat yang terbaik dalam kerjaya aku, aku tak naklah mengorbankan terlalu banyak perkara2 lain yg penting mcm keluarga. ish apa ler aku cuba nk sampaikan ni eh .. huhuhu! abaikan. Ngantuk kot.


Aku ada masalah kesihatan rasanya. Maybe tahap kolesterol tinggi, atau maybe low blood pressure ke, atau imbalance hormon ke, tak tau ler .. tapi mmg ketara lately aku mcm kurang bermaya aje .. pastu kepala pun rasa berat n pening semacam aje, driving nak ke ofc pun kemain lagi kelopak mata mcm ditarik2 aje .. sampai tensi aku dibuatnyer. Terjerit2 dalam kereta mcm org gila tu dah jadik kebiasaan dah pada aku. Tu yg aku prefer husband hantar so that aku leh tidor masa dia drive wakakaka.. ishh ... tapi, seriously, aku stress ngan keadaan aku ni ... bila nk jumpa doktor je aku rasa mcm malas plak, sbb aku mcm tau jek sure doktor suh aku turunkan berat badan utk normal kan semua yg tak normal dalam badan aku ni ... hmmmm ... tengoklah, insya Allah this week aku pergi jugak lah jumpa doktor for consultation ...


Ermm ok lah dulu dengan luahan aku malam ni ... ngantuk plak n esok kerja ... Salam ..

Monday, 18 June 2007

This is The Day!

Dah dua hari aku tangguh nak update blog ni. Actually on saturday aku bersemangat habis, pagi2 dah bangun konon2 nyer nak kemas rumah, maklum ler ada org nak mai rumah .. wakkkaaa.. bukan ler tetamu pun tapi ditunggu2 le jugak .. ahaksss ... last Monday husband aku kata, weekend nanti dorang nak install telephone kat rumah, punyer la aku excited sampaikan aku rasa mood aku sepanjang minggu tu ceria semacam ... ahaks...


So hari yg ditunggu2 pun datang ... dlm kul 10 gitu dorang datang .. terus lah sambung2 wayar mana2 yg patut ... berbunga2 lah hati aku kan ... dalam kepala dah berkira2 nak wat miss call kat delinn once line ada ... ahaksss... tinggi cita2 tuh dek non!


Masa technician tuh kuarkan set telephone nak cucuk kat point, saat2 yg aku tunggu tuh semakin hampir le kan ... bila je dia cucuk ... tetiba dia kata ..

"tak boleh ni bang, something wrong ngan wiring dlm dinding ni..."

aku dah mula tak senang duduk.. arghhh!!!! kenapa ler ada aje halangan nihhhh ... uwaaaa...waaa..waaa..waaa...hati ku menangis filu. Husband aku soh dia double check le kan .. dia pun buat ler.. lepas dah tripple check, still tak der pun bunyik toot toot tu .. meks sentapz uols! pastu aku dengar technician tuh cakap,

" kalau abang nak kitorang fix benda ni, boleh, tapi charge lain ler" aku tgk je muka husband aku .. ngan harapan dia Ok kan aje ...

"Berapa u ols charge" Hasben tanya

"rm200 je" Tu dia.. nak tersembur aku dengar .. tapi aku masih lagi berharap hasben aku akan kata OK and tawar sket2 harga tuh ... ada tanda2 desperado gitu mek masa tuh.. well, keinginan mengatasi segala u ols! tapi kali ni mmg punah sepunah2 nyer la kan bila hasben aku ngan vangga nya kata tak apa lah dia try carik wireman lain jek. Hati mek dah mula nk meroyan jek time tu .. wireman lain??? bila??? bila?? bila?? tangki rumah tuh sampai la nih dok prob sbb dok nak carik plumber ... uwaaaaa ... ada gaya ler mek punya impian nak berkoneksi secara alam maya hanya tinggal impian saja ... uhuk uhuk!


Bila technician balik jer, mek dah tarik muka 14 dah ... aku tgk hasben senyum2 aje .. cis! pastu dia amik kunci kereta, dia kata nak amik tangga kat umah MIL. aku dalam monyok2 tuh sempat gak kirim suh beli ikan tuk masak lunch ...


Bila dia balik, ada le tangga sekali .. kami semua terus ler menuju ke dapur .. aku start masak, hasben plak start panjat tangga naik atas ceiling rumah..aku tanya wat apa ... dia kata tarik wayar .. ocayyyy...tak sampai 15 mins gitu, dia senyap aje kat atas tuh, aku tatau apa dia buat, mek risau gak ler kan .. of course ler risau u ols.. suami tuh u ols...huhuhu... aku pun panggil le kuat2 .. dok panggil 3 kali baru nyahut .. rupanya dia dah jalan sampai ke bilik depan ... dia tanya aku, mana nk letak phone .. aku kata ler kat depan bilik lah ...and few mins after that dia dah ada balik kat dapur, nak turun tangga yg dia naik tadi ....

"Dah settle, cuba test sket" aku mcm malas je nak caya, tapi berharap gak ler masa aku angkat gagang tepon tuh ... wohooo... ada bunyik ler wehhh .. toot.. toot bunyik dia .. tapi.. err... apsal mcm bunyim engage aje ni????


"mana boleh bang .. bunyik engage je ni, abang silap nih" konfiden aku sound


"Ler... kena la activate kan dulu sayanggggg... "


"errr...." malu mek u olssss!!! tapi mek tetap hampa


"maknanya still kena tunggu monday ke bang?" aku dah start nak bosan lagik


"hmmm... nah ni, number technician tadi, dia kata kalau dah OK, call dia, kang dia call le ofc dia suh activatekan .."


"Hari ni gak?"


"Iye ler..."


"hehehe..Thanks abang.."


wakakakakkaka... kalau ikut desperado aku, harus dah terbang rm200 tadi tuh ... ceh ...


Oh lupa, dlm kul 3 gitu dah boleh dah wat call out .. dah takde mood aku nak miss call delinn wakakka!!!


Satu lagi, masa turun dari tangga tuh, husband aku mcm tergelincir gitu, hari tu mcm tak der apa... then masa Ahad, dia ngadu sakit kaki ... pastu petang Ahad dah start bengkak dah .... isni pagi semakin teruk .. so aku bawak dia gi klinik ... dapat ler MC .. aku pun amik EL sbb kesian nengok kan dia tak leh jalan ... semata2 nak line telephone berfungsi ...


and now, i'm blogging from home u ols!


:-)

Friday, 15 June 2007

Birthday ke 30 on 11th June 07



(Gambo Ihsan Delinn)

Isnin lepas, 1106, genaplah usia aku 30 tahun. Dah 3 dekad aku hidup dlm dunia ni rupanya. :-) tupun kadang2 masih tak sedar diri lagi..




Terima kasih kepada semua yg wish aku hari tu ... kawan lama, kawan baru, boss lama, bossbaru, colleuge lama, colleuge baru, boifren lama, boifren baru..oopss..semua sekali lah ..
Pagi semalam office buat small event yg aku ceritakan kat entry sebelum ni ... Alhamdulillah smooth aje ... walaupun teks script emcee aku tu aku baru dpt pagi tu, nasib baik ler tak tersasul2 cuma aku rasa mcm aku bercakap ngan gaya tak berapa bersemangat aje ... setengahhari habis kat event tu, it was considered a successful even ler ngan cuma few days preparationtu .. congrats to ladies team :-)




Bila aku online lunch hour tu, tu dia .. offline msg berduyun2 .. cewah! tapi sbb akubz, cuma smpt cakap thanks aje .. tapi dlm hati aku mmg aku terharu actually .. :-)aku tak lunch sbb kenyang so aku baca blog2 orang ajer just to get update, bleh?? ahakss!Nak update blog mmg tak sempat.




Bila Delinn bgtau aku nak wat bday gath ptg tuh gak, aku dah fening dah .. actuallyaku susah sket nk decide sbb aku tak drive..lagipun Monday selalunya aku stay lewat sbbTuesday byk mtgs so byk lah nk kena prepare. Tapi, bila dpt message delinn kata aku WAJIBdatang sbb dia dh plan ngan yg lain2 .. ketaq la jugak aku kan? so aku terus call husband aku, Alhamdulillah husband aku OK aje ...cuma dia kata dia tak leh nk join la kot, Sabo jek la .. Aku dah confuse camner la aku nak balik tu karang ... adeh fenin ...tapi aku cakap kat delinn, OK, ON. Hal balik belakang kira. Lepas dah confirm kat delinn,aku call lagi husband aku, tanya if dia leh amik aku kat mana komuter, dia kata dia dtg kotcuma lewat ... terus aku rasa lega ..



Before balik ptg tuh, Ellyn plak bawak kek ke opis, so aku tiup ler lilin gak .. Akummg ler segan sket maklum ler kat ofc kan ... tapi thanks Ellyn for the cake .. and thanks yg lain for nyanyi2 bagai akekkkeke...




So petang tu, kat Ayam Golek ... aku sampai semua dah ada kecuali Limah ... PAstu aku nampak jejaka yg laingitu, mcm muka baru gitu .. harus lah aku terus tanya sapa .. rupanya cikgu Poii..aku ingatkan cikgu dia utk kelas penulisan dia tuh .. rerupanya instructor Gym .. muakaka!patut ler sexy, opsss!




Hamid & Lydia sampai tak lama lepas Limah sampai ... Lega betul aku bila dorang dah ada,terasa complete lah terus dinner tu. So, makan2...minum2 borak2 .. gelak2 ... gossip2, ceramah2, .. semua lah sekali agenda biasa gath :-)




Bila part potong kek, Lydia lebih excited dari aku ... :-) and bila sesi dapat hadiah,aku ler excited muakakaka! tapi hadiah tuh, sebelum dapat kat aku, Budak dah letak kattempat baek punyer ... muakakaka! Arc aje paham kot..hikss..




Thanks u ols for the present ... Delinn, Angah, Limah, Arc, Combi, Sempoii, Yummy, Nini,Dit, Alangz ... FYI, itu ler satu2nya hadiah aku dapat this year ahaksss!!!!




And the next day, lom habis rupanya lagi ... ada lagik sorang kat opis nih nak belanja lunchfor my birthday .. So lunch time beramai2 kitorang gi makan asam pedas ... :-)





Aku lom sempat tulis panjang2 ...





Salam ..

Friday, 8 June 2007

Semalam, Wedding Anniversary aku yang ke-4 .... Kejap je masa berlalu, rasanya mcm baru smlm aje dok sibuk2 nak kawen .. cewah!


Thanks u ols yang wish kitorang ... Alhamdulillah, sepanjang 4 tahun hidup bersama, aku rasa kitorang ni berada dalam kategori yang bahagia lah kot... standard lah hidup berumahtangga ada masa kat atas ada masa kat bawah ... tapi bila aku fikir2 balik dlm 4 tahun ni, aku lupa masa2 yg tak bahagia tu, aku cuma tau sure ada, tapi tak leh recall one by one ... So maknanya, tak de lah benda2 tu perkara besar sebenarnyer sbb aku leh lupa ....


Tapi, apalah sangat 4 tahun tu kan? So harapan dan doa aku, setiap tahun sama jek ... semoga kehidupan rumahtangga kami bertambah kukuh, walaupun mesti ada pasang surutnya yang tak mungkin aku dapat elak. Itu je lah aku boleh kata .... Wish for better future ahead ..


Tapi, nk dijadikan cerita, actually this year kebetulan plak anniversary datang masa keadaan tengah surut .. huhuhu ... tapi kalau dah nama pun suami isteri kan .. surut2 pun tak der la sampai kering ... so of course dah OK dah semua .. :-)


Satu lagi, semalam aku lunch dengan taggers ... rasa dah lama tak join dorang punyer mini gath ... so semalam, pagi tuh lepas habis memerah otak dan membuang air liur during review session ngan users, terus rasa nak release aje ... walaupun ada amendment nak kena buat, still aku rasa nak release gak .. I've worked hard on the doc days and nights ... alone plak tu .. so i think i deserve a break la kan.... bleh gitu?? suka2 hati jek declare break .... ahakss... nasib baik juga petang agak free ... ahemmm .. AGAK FREE tuh is on aku punyer definition le kan.. kalau project definition actually tak der dah word free tu lagi sampai la ke Live nanti which is on December ... actually sepatutnya aku nak kena prepare script utk emcee for Monday's event .. ala, event kecik aje, tapi sbb dah panggil management, and managemnt nak kasik speech, maka harus ler nk kena ada emcee ... cissss ... tapi tak per, aku rasa script tuk event March 2006 dulu ada lagi so tak perlu le aku nak start from scracth kan ... tu yg buat aku lapang aje nk join lunch kat KL Sentral tuh .. ahaksss ..



Gila best melepak ... memula aku ingatkan aku akan diam aje, sbb maklum le dalam kepala banyak benda menghantui kan.. konon2 tak de mood le kan...so aku berniat nak skodeng aje dorang tu berborak ... tapi, well.. hahaha .. harus la tak sampai seminit dah mcm pasar borong dah meja kitorang tu ... :-) Aku la paling sonok sbb banyak dpt mazhab2 terkini, tau je le .. kan aku dah salu missed the bus kat tag tu ... huhuhu ... aku ngan delinn ada gak ler extra discussion psl sorang budak kecik tu....


And lps tu, aku rs mcm nak jumpa doktor .. mmg dh lama nk jumpa doktor nak wat checkup sket .. biasa ler, masalah2 dulu datang kembali ngeh ngeh ngeh .. aku dah siap sms boss lagik mintak time off ... tapi, bila dah berjalan2 ..lupa plak psl nk jumpa doktor ... amik LRT ke Amcorp, mentara tunggu laki aku kuar ofis, aku layan ler diri aku sendiri kat kedai dvd .. dpt ler grab 2 citer, invincible ngan apa ntah satu lagi.. aku memula nak amik because I said So ..tapi nk kena tunggu lama plak, so cancel .. tukar ngan citer Next ... dua2 aku lom sempat tgk pun ... Sebab malam tadi dok tgk LOST yang dah lama aku tunggu2 tu ... So mulai sekarang, aku kena balik awal dua hari ler .. Rabu for Heroes (walaupun ramai dah tgk yg internet version - aku still tunggu kat TV sbb ada subtitles, bleh???) .. and khamis for LOST ... akekekeke ..


Oh, pasal Lydia .. Now ni aku dah kena beratkan pasal dia punya Iqra' ... last year dah start, tapi sbb dia pun mcm not ready utk duduk lama ngadap buku iqra' tu, so aku hold dulu lah, ... now ni, aku try balik ... memula kemain liat sangat la cik kak tu nak duduk and ikut arahan .. tapi this time aku hard sket la .. infact selagi dia tak baca, selagi tu aku duduk aje depan dia .. and mmg kena tahan iman ler, esp bila dia start menangis .. aku actually kesian .. . pastu aku ngan letih gak sbb balik rumah dah lewat gak .. tapi aku rasa aku kena sabar semua ni kot. ... laki aku pun, Alhamdulillah support aku ... cuma aku prefer aku yg ajar Lydia, maklum ler, walaupun Hamid tu dikira soft la jugak as a father, still ada gak barannya .... kejap je suara dia dah naik bila Lydia tak bagi respon ... last2 Lydia dalam teresak2 tu, mintak nak ngaji ngan aku ..


Aku peluk dia, tapi still aku nak dia start juga ... bukannya dia tak tau alif ba ta tu ... cuma dia malas dan degil aje .. Alif Ba dia dah lancar .. sbb kat situ lah aku stop dulu ... so lama betul aku tunggu kat sebelah dia .. kejap2 pangku dia, kejap2 turunkan .. sabar jek la .. camner la mak aku leh sabar masa aku ngaji dulu .. hmmph .. aku teringat dulu mak aku pernah kata, aku tak boleh stop ngaji selagi aku tak berenti nangis .. hmm tapi, aku tau dulu n sekarang lain .. maybe aku tak sedegil anak aku .. ye lah .. aku kenalah ready to face semua tu ... OK, back to Lydia tadi, lepas half an hour kot kitorang duduk aje tunggu dia ... aku pun dah hampir hilang sabar ..tatau dah nak wat tektik apa .. semua tektik dah guna .. tektik tak nak bg susu, tektik nak rotan, tektik nak panggil dog gigit, semua tak layan .. kosser! last last ... aku baca, tapi aku sengaja salah kan apa yg aku baca ...aku tunjuk Alif tapi aku sebut Ba ...tetiba dia bersuara .. dengan tersesak2 tuh

"itu...bu..kan.. Ba.. Itu... kan.. Alif.."

phewwwww... akhirnya ... and tak sampai lima minit dah Wassalam pun, bila aku cakap wassalam je, ceria terus muka dia, boleh?? drama Queen okaayyyyy ... ada talent nih jadik delinn wakakakka ...


Ingatkan after tu dah OK .. 2nd nite pun dia mcm tu gak .. degil .. but aku sabarkan jugak .. sampai terlentok2 aku sbb ngantuk ... and at last, lepas laki aku pujuk dia dengan sebungkus snack .. lepas habis snack tuh, dengan ceria dan rela hati dia baca .. and malam tuh dia move to next page // Ba Ta ...


Malam tadi, dah lancar Ba Ta .. dah boleh differenciate which is Ba and which is Ta .. pastu, pasa kat pasar malam, aku ada belikan dia tudung yg comel2 tuh .. terus dia guna masa ngaji ... :-) seronoka ku tgk ... malam tadi, tak ada langsung merungut ... laju je dia ikut .. revise first page on Alif Ba, pastu lancarkan Ba Ta kat second page tu ... :-) .. tapi, aku tau, budak mmg ler ada gak angin dia ... aku tau sure tak selalu dia bermood baik mcm lama tadi .. sabar jek laaa ... tu baru anak sorang tu ... aku mmg tabik la kat u ols yg anak ramai ... :-)


Ok lah ... cukup lah ... bosan plak kang org membaca ...until next time (yg taktau bila) ...


Salam...

Sunday, 3 June 2007

Kisah Suami Isteri

Khamis tu plan ngan laki aku nak tgk movie memandangkan dia ada course kat Jln Raja Laut so mudah le kot nk sama2 jumpa kat klcc ... tapi, aku nih pun satu, buat plan tapi x betul2 firm ..kejap2 aku tukar lain .. memula aku mintak dia datang ofis aku, letak motor dia kat situ, the sesama pegi ke klcc .. dia pun dah ok dah.. pastu aku rasa mcm tak best la plak sbb pastu bila balik, sure dia kena balik sorang2 naik motor, and aku naik kereta .. asing2 mcm tu drp KL ke Klang.. timbul kesian plak aku... so aku call dia lagi, tanya sama ada dia ok tak kalau malam tu motor dia park aje kat ofis aku, sama2 balik naik kereta, then esoknya tu dia hantar aku and ambik motor dia sekali ke opis dia ... mcm yg aku agak, dia tak setuju sbb mmg tak sempat pun dari ops aku ke opis dia naik motor dlm masa setengah jam ... lagipun dia jenis yg punctual, bukan mcm aku ..

Bila dia dah tak agree on 2nd option, aku letak phone balik ... aku fikir, kalau camtuh, tgk kat Bkt raja jek lah, jumpa kat sana terus and balik karang tak der la jauh dari rumah kalaupun dia naik motor.. dlm 15mins aje gitu.. aku bgtau dia mcm tu, dia mcm dah hangin sket ngan aku sbb tak firm ..pastu bila dia tanya dah booking ke aku kata belum lagi le dia tension.. padahal aku dah janji nk book. Aku kata ler kalau nk tgk Pirates mmg tak leh book lagi unless for next day's show .. dia sekadar tarik nafas jek, tak larat kot nak dengar alasan aku mcm2 .. aku kata tgk je citer apa2 bleh tak? dia kata suka hati lah .. so aku mcm dah tak sedap hati so aku decide to cancel the plan je .. dia lagi le hangin sbb aku main sedap jek cancel2 mcm tu ... pastu dia kata, jumpa kat bkt raja je lah, aku pun ok kan jek ... tapi masa aku on the way tu, dia called kata semua show hari tu dah sold out .. so mmg le cancel aje ... aku lega gak..sbb kalau tgk pun tapi hati masing2 tak puas hati sure tak enjoy .. kan? so terus la balik rumah .. MIL siap kezut tgk aku ngan hamid sama2 awal sampai rumah b4 maghrib .. hehehe ... maybe mmg Khamis malam jumaat kena balik rumah terus kot, jgn nk ngada2 tgk wayang bagai .. wakakaka!


So Friday, awal2 lagik aku booked citer Pirates kat Midvalley ... aku naik LRT sampai Tmn Jaya then sama2 pegi MidVal .. baru ler best tgk wayang kalau tak der gaduh2 and takder pening2 ... then around kul 11.30 baru sampai rumah, terus tidur umah MIL ...


OKlah, itu update aku menonton wayang ...