Sunday, 29 March 2009

how was it?

Hai ...


So, mcm mana u ols spent the dark hour? Aku, lepas maghrib tuh Idlan dah rengek2 mcm dah mengantuk .. aku siap2 prepare dinner. At about 8 tu baru start dinner. Biasa le dinner sure dok sembang2 layan anak2 tuh ... tak sedar plak dah hampir sgt kul 8.30. Hubby dah sound, kata dah dah cepat ar mkn .. nak switch off lampu nih dah tinggal berapa minit je nih .. aku lom makan sangat sbb dok suap idlan .. lauk plak nangka masa lemak cili padi mmg sedap giler wakkaka perasan .. so harus le aku nak kena take time nak menikmati dinner kan ...


tu yg aku panas le plak kan .. budak2 tgh makan .. sabo2 le sket .. terus aku kata, "amboi, kemain lagik berdisiplin kan kita nih ngan earth hour ni .. kalo solat plak leh jek tangguh2 sampai ke minit2 terakhir.. laki aku diam je sure dia malas nak lawan coz dia tau aku tgh panas .. semua terus je makan .. aku plak rasa guilty .. patutnyer time2 ada event2 gini ceria2 la sket kan kasik mood best datang ... so aku cover2 la .. aku cakap kat budak2 tu, lps ni kita tutup lampu, mak tidurkan Idlan dalam bilik ...


Lydia sambung, "habis lydia buat apa? buat kerja sekolah ke?" pastu aku kata la tak payah le buat lerja sekolah sbb semua gelap .. dia kata Ok, pastu dia kata "haaa..Lydia tau nk buat apa.. kita tgk Akademi fantasia le kan mak?? ..." aku ngan hubby gelak ..


so dalam kul 8.35 kot baru kitorang switch off all the light ... TV pon switch off gak ... selak langsir sbb leh guna lampu jalan tuk menerangi rumah .. bila bukak pintu, rumah jiran depan sumer dah gelap and ada kaum bapa plak yg tgh mesyuarat pagar ngan singlet jek .. laki aku tak le plak menjoin.. kitorang dok dalam bilik ..aku buaikan idlan .. Lydia lak bercerita pasal skul ...


aircond je tak off ..



dalam kul 9 tu bapak bukak jugak TV ekekeke .. sumer dok tgk AF ... last2 lampu kitorang tak on pun sampai kul 12 kot sbb rumah kecik kan, pasang TV jek dah terang serumah :-). Jiran2 aku tgk mmg sharp kul 9.30 dorang on lampu huhuhu ...


Sekian pahit manis kisah earth hour aku.hebat, dalam kejap tu pun nak ada yg pahit gak.


-----


Skang aku nak bukak citer weekend. Aku kan, citer weekend jek la yg aku update. dah hari2 bukan weekend tak kosser nak update lah.letih!


Aku nk bgtau yg skang nih aku tgh minat masak sayur2 kampung. Dah beberapa minggu berturut aku dok masak sayur2 kampung. Nenas le, nangka muda le, jantung pisang le, daun sur le .. pagi2 sabtu jek aku sorang2 jek pegi pasar kapar nih .. budak2 ngan bapak kat rumah .. best sket aku melayan diri sendiri tgk sayur2 kampung kat pasar ... pilih je semua ada .. geram betul rasa mcm nak beli semua sekali tapi bila kala plak nak masak ye tak?


At the same time, aku tgh suka gila makan roti. Be it roti kosong or roti manis/berinti. Bila tgk roti tu aku leh rasa mcm teringin giler ...


So ni kejap lagi aku nak keluar carik roti kopi kat tesco.. makan panas2 lazatnyerrr u olsss!


daa!

Thursday, 26 March 2009

Earth Hour

Are you supporting Earth Hour happen on this saturday?


I am 50-50.



I am not sure if it really benefit us all. A friend of mine said it is just a gimmick to get mass attention. He said rather than having a complete shut down and create chaos, why not minimize daily usage? and sikit2 kalau semua buat selalu, the impact is bigger than sekaligus buat but just one time and not all are participating ... hmmm ... and I somehow agreed with him ...



On second thought, I think its cool. I mean to have a dark and quiet 1 hour willingly is cool. Some people plan to hv a candle light dinner outside the house, with natural wind and moonlight. Some ppl want to make some wayang kulit performance.. also some want to have a night jog ... .. or there are some who want to increase human population :-D ...
and.. well, maybe some also have bad plan to break in other ppl's house? Dijauhkan lahhh ...



it depends.



My company is very supportive of this event. A broadcasted email we received from one of the booses saying that on Friday evening all light, aircond and power supply will be shut down sharp at 6 and aske all employees to go on time. Cool. That benefit i like!!! :-D



Where do u stand? what will u do during the dark hour??



*mcm mana agaknyer jijo nak support ni, kan ke dia wajib nak tgk AF? satu jam missed pun susah le nk wat review kan?? huhuhu*

Sunday, 22 March 2009

Cuti Berkualiti

5 hari aku cuti termasuk sabtu ahad. Cuti yang aku rasa cuti yang berkualiti meskipun tidak pergi ke mana-mana tmpt peranginan ...


Masa berlalu sangat pantas. KEjap je dah Ahad, and esok dah nak mula kerja ... hmmm .. tapi at least, fresh la jugak lepas dah cuti agak lama ni:-) semoga boleh kerja dengan tekun dan bersemangat tinggi ... Semangat kena ada walaupun Adlin Aman ramli kata semangat yg membara2 saja tak cukup utk menentukan hala tuju .. usaha perlu mengiringi .. aku sutuju.


Most of the time aku online walaupun tak update blog. Kat FB pun malas betul nak tukar2 status. apatah lagi tgk FB punyer new interface. tak best! aku bukak pastu biar jek ... apstu refresh sbb tgk status org huhu .. still aku prefer the old interface.


TV plak .. jgn cakap le kan.. kalau dah astro ria tu, manjang le AF .. pening aku. kalau bukak prima plak manjang Raja lawak .. kalau bukak Kirana plak manjang le AnakMami .. adoiii! Hallmark la best layan oprah, layan merlin tp TV3 punyer merlin lagi latest,layan midsommer murder... mcm angah, aku pun layan the biggest looser ... mmg dasyat!


Rabu tak ke mana2 pun .. lepakrumah the whole day jadik surirumah sambil melayan kerenah anak2 .. Lydia ni ngan adik dia, dia buat sebijik mcm cikgu dia layan budak2 kat sekolah kot ... ada jek dialog2 yg ala2 bossy gitu .. yg pelik idlan tuh menurut jek apa kakak dia kata .. pastu bila kakak dia jerit2 menyanyi dia pun gelak terkekeh2 .. konfius aku tapi aku buat dek je asalkan tak nanges2 aku let them have brother and sister bonding tuh ... (boleh le aku khusyuk layan online)huhuhu ...


Khamis, mcm yg aku dh bgtau in previous entry, kitorang bawak anak2 ke Desa waterpark. The whole day kat sana sampai habis muka Lydiangan badan dia sunburn .. aku pun sama tapi tak seteruk Lydia sbb dia mmg nonstop berjemur dalam air .. aku plak ada gak le dok bawah payung masa idlan tidur .. bapak mmg ler dah naturally burn huhuhuhu ... malam tu memasing fenat and tido awal ...


daripada LB, aku jumpa ngan consultant drp. AIA pagi jumaat tu.. nak buat loan rumah .. ni tgh dok prepare2 kan segala mak nenek dokumen and nak kasik balik on Tuesday. DAripada 900 monthly boleh le aku kurangkan jadik 600 monthly. banyak tu jimat noks .. ngan interest serendah 4.99 senjang tempoh pinjaman ... mmg berbaloi rasanya .. rasa mcm nak beli umah 2 terus ekekkeke..tamak ko .. tp hopefully approve le ... tapi aku nak kena call Pernec la plak .. nak mintak dorang fax kan EA form aku for last 3 yeears .. mana plak pegi EA form aku sumer .. hubby punyer ada la plak .. confuse aku ...


petangnyer kitorang ajak anak2 lepak kat tasik shah alam. Dulu, masa zaman2 dating masa Uitm aku suka tgk family2 yg bawak anak2 kecik datang tasik ... kalau tak tasik pun, kat dataran depan muzium tu ... walaupun masa tu lom kawen, aku dah berangan nak bawak anak2 aku main2 kat padang dataran tuh or main2 kat tepi tasik gak ... hiks!



Tapi, sbb duduk Klang, tak dapek la nk wat tuh as a daily routine .. weekend routine pun susah .. tapi last friday pegi jugak dataran .. bawak roti pastu idlan mmg excited ngan kasut bunyi2 dia tuh jalan2 sana sini .. tapi tak sampai 5 minit kat situ dah gerimis plak .. so kitorang tukar port ke playgound sebelah belakang plak ... kat situ banyak pokok so tak rasa gerimis .. lepak situ idlan sambung prekstis jalan dia.. pastu lydia plak leka tgk orang berkayak kat tasik tu ... aku plak leka snap sana sini ... err .. sambil makan roti .. ngeh ngeh! ...



Lepas maghrib, hubby bawak kitorang ke Port Klang .. layan seafood kat Bagan Seafood area2 muara tuh ..dah lama tak pekena seafood secara total.. perasaannyer memang lumayan deh!! mmg rasa kenyang giler mcm dah tak nak makan 2 hari gitu .. hikss!


Then came Saturday .. adoiii ... kejapnyer masa berlalu kan u ols! Tapi mood cuti masih ada tuh ... pagi2 bangunkan budak2 .. bukan apa, just ke belakang taman and lepak kat playground. Tak ada le pagi mana... dalam kul 7.45 AM gitu kami kuar .. lydia ngan beskal dia .. idlan masuk dlm stroller coz tak larat nak tuggu dia jalan .. kot ler ada anjing kang tak larat nak lari sambil dukung huhu ... pagi2 mmg le tak ada sesapa kat playground tu .. nak plak malam sebelumnyer hujan .. semua permainan pon basah lagik .. aku jadik tukang kesat .. lama2 ngan aku2 sekali layan main buaian .. best giler dah lama tak men buai wakakaka! tapi aku make sure masa aku balik tuh, tak ada sebarang kerosakan seperti buaian terputus ke apa ekekeke!


The the rest of Saturday kami just lepak kat rumah sajork ...


Hari ni, Ahad dah .. hmmmm .. pagi2 tadi pon budak2 dah bangun .. today misi membersih rumah plak .. bila hubby start bersihkan rumput2 kat lluar, punyer la suka idlan pasal peluang dia nak kat luar jugak ... habis kotor baju and suar ngan tangan2 dia dok jadik pomen .. beskal kakak dia tuh ditolaknyer tumbang pastu sedap je dia dok belek sana sini.. kul 10 gitu baru le akumandikan dia and terus tidurkan .. nyenyak tido sampai ke tgh hari sedang elok aku dah siap masak and panggil semua orang lunch sekali ...


seronok betul bila dapat cuti yang berkualiti mcm ni :-D

Friday, 20 March 2009

cuti


Semalam kitorang bawak anak2 ke desa waterpark. Memula planned nak ke Sunwaylagoon tapi tak jadik sbb mahal huhuhu ... memandangkan yg Lydia bukan le jenis yg suka main air sangat ... aku bajet satu jam je paling lama kat desa waterpark tuh sure dia nak balik dah ..

meleset tekaan aku.


Kul 10 kat situ ... kul 4 baru kuar .. itupun lepas dah pujuk2 bagai .. kalau ikut dia agaknyer nak kena tunggu dihalau kot huhu ...


Aku cuti sejak Rabu ... sampai le hari ni Jumaat ... saja cuti tapi tak cuti2 ke mana2 .. just spend time with the kids kat umah ... pastu jalan2 le yg dekat2 nih ...

Monday, 16 March 2009

Menantu Vs Mertua

Weekend semalam ni, abang ipar aku (abang to hubby) bertunang. Bakal biras aku tu jauh lebih muda dari aku .. hiks .. ala2 janggal plak nak panggil 'kak' ... bersedia le, lepas ni aku dah tak kan jadik menantu paling muda ekekekek ... tapi maybe aku leh kekalkan title menantu paling malas kot kekkeke ... tgk le camner ... maklum le, MIL aku cuma ada sorang jek anak pompuan .. so dia akan dpt 4 menantu pompuan .. so aku akan ada 3 biras pompuan ...


Then, MIL aku dok habaq yg adik ipar aku (adik to hubby) pon dah berura2 nak hantar rombongan meminang ke pahang ... amboi2 nampak gaya tenggelam le aku dimata MIL aku nanti ... nak kena mandi bunga la plak kasik menonjol depan mertua wakakkaka... tuh dia ... tapi honestly aku gumbira nak menerima biras2 baru ni ... senang nak buli. opss .. buli2 sayang apa salahnyer kann ...


Before aku kawen, aku ketaq gak bab2 camner la nak ada orang yg dipanggil mertua ni kan .. well.. membesar ngan citer2 melayu lama, ofkos le perasaan takut mertua garang tuh ada kan .. hiks! tapi Alhamdulillah mertua aku Ok ... maybe sbb menantu dia ni pon OK wakakkaka kosser noks!


So, masa dok gossip2 masa dok sediakan dulang hantaran .. sambil2 gurau2 senda gitu kan .. terkeluar gak le dari mulut MIL .. pesan2 dia kat anak2 masa dorang bujang2 dulu ... gini le lebih kurangnyer ... yg mana jadik pilihan mak tak kisah le.. tapi kalau dapat biar le yg lembut, tak bengis ... bla bla bla...


oopss .. terus aku ala2 mencrmin diri ... dalam golongan mana la plak aku ni eh? wakakkaka ... tuh dia .. anak dah 2 pun masih ada rasa conscious pasal penerimaan MIL ... apa kes ... pastu aku tgk MIL aku kemain hepi gitu masa prepare2 semua2 utk pertunangan tuh .. so aku imagine, harus le masa nak tunangkan anak dia ngan aku dulu, dia happy dan excited mcm tu kan .. vangga plak aku .. sabo jek la ...

Monday, 9 March 2009

Welcome Nek Rock and K.Rozz!




as usual, slow banget nak letak dalam facebook.

Wednesday, 4 March 2009

bersilih ganti dalam sehari

pasal mood la ni.

pagi malas sangat. benci sangat.
menjelang pukul 10, syiok pulak.issues banyak. tak menang tangan melayan.
Man, ananth, ram,
sampai lupa lunch hour. kena cepat2 angkat beg ikut pintu belakang.

threadmil sket. timang2 besi sket.sauna sket.mandi sket.

ok sambung kerja. klik window sana klik window sini. reply email sana reply email sini,
jawab call sana, jawab call sini. tgk production kejap, tgk UAT kejap, tgk adhoc kejap.


ops, ada plak panggilan 'sayang' dalam email terlayang.
jgn perasan. itu tanda issue datang. panggil sayang, kot le cepat dilayan.
huh.

To: aku
From: kulit putih kuning
CC: kulit sitompok manggis1, manggis 2 dan manggis 3.

Hi Sayang,
I have requested for bla bla bla ...
Not sure if it has been deployed ... bla bla bla ..

weng! tapi ok je. tak terbuai perasaan tapi terukir jugak senyuman. manggis2 bukan paham.

ops dah pukul 7 pm?oh hati mula tak keruan. issue banyak kat tangan. fikir. family kat rumah pun nak makan hasil tangan yg sama.

gundah.gundah.

blah je lah.

bukan dapat bonus pun.

ok, confession.
down gak tak dapat bonus. walaupun baru join. ohoho!


mulut kata tidak mengapa.
wahai hati kenapa tak terima?
apa akal kata?
bukan ke mulut dan hati seharusnya
mengikut kata akal?


kecamuk jiwa.


.

tika resah singgah

tika resah singgah hatiku ini terasa gundah
tak keruan memilih arah
hendak kutangis ataupun marah.

.