Wednesday, 16 May 2012

Selamat Hari Guru 2012

"Terima Kasih cikgu!"

itu ucapan default kiterang everytime cikgu habis mengajar satu2 subject masa sekolah rendah dulu. Mcm automatik reflects gitu.

setiap hari persekolahan, byk kali ayat tu kuar, tp honestly mcm x de makna kot.. main lontar je suara ramai2 dlm kelas, dgn lenggok berlagu.. (my personal feeling).

but now, i know maybe its too late memandangkan ramai cikgu2 aku dah takde.. tp sbb aku masih ada.. so kali ni biarlah aku nk ulang semula ayat tu.

"Terima Kasih Cikgu"

bezanya, yg ini, betul2 ikhlas dari sorang anak murid yg dh betul2 mengerti jasa pendidik..

Selamat Hari Guru untuk semua cikgu2 di:-

SEK KEB PARIT KADIR - 1984 to 1989
SEK MEN TUNKU MAHMOOD ISKANDAR - 1990
SEK MEN (P) TEMENGGONG IBRAHIM - 1990 to 1992
SEK MEN SAINS JOHOR - 1993 to 1994
SEK AGAMA SERI BAHAGIA - 1985 to 1989
SEK AGAMA DATO' ONN - 1990 to 1992

dan guru2 lain secara umum..

sekian..

Wednesday, 2 May 2012

Group Trip to Cameron Highlands - Part 3 (Final)

alamak, diorang dah habis update pasal group trip.. and now dah masuk May.. aku masih lagi kat entry yg sama.. trip tu pon dah berlalu sebulan ... heheheh.. sabo jek lahh..jom sambung

Day 1 - malam - Group Itenary 3 - Steamboat Dinner

ok, so malam tu adalah one of the awaited event gak.. sebab it was a dinner... sounds nice sangat kan dapat dinner sama2 ngan geng, sama2 plak ngan our beloved family.. so by 8.30pm tu, semua dah turun bawah, dinner kat hotel je sbb mudah lah tak payah nk kuar2 carik parking bagai.. siang dah letih berjalan..

bila turun tu, terus dapat berita yg tak berapa syok.. anak Zaza rupanya terpaksa di masukkan ke ward sebab memerlukan rawatan lebih lagi.. jadiknya dinner tu tak ada zaza...lebih menambahkan rasa tak best sbb zaza menghantar 2 jenis kek sebagai wakil. kek tu dia buat sendiri before datang.. ALL THE WAY FROM PENANG! .. and kek2 itu sangat sedap..

walaupun rasa kurang meriah, tapi tetap lah dinner diteruskan.. it was a steamboat dinner .. not bad lah.. harga pun around RM25 per pax.. actually puas hati lah harga tu ngan apa yg dimakan...



long dinner table!
mcm tuan besar jek tu huhuhu ..
muka lapar plus letih

tapi susunan meja tu, hmmmm panjang sangat.. susah la jugak nak borak2 secara dekat.. hehhehe.. so, most of the time, makan, layan2 anak2 and snap2 aje lah (for those yg berkamera - mcm aku tumpang2 aje lah hehehehe) - tapi, what do u expect kan.. bila dah ramai, susun mcm mana pon tak akan dapat la nk semua dok dekat2 kan.. so kami redha aje lahhhh.. hehehe...

lepas dah kenyang tu, sampai la masa nk membayar.. ha, kat sini lah conflict bermula.. errmm.. camne nk cakap ehh.. kami pun bukan lah suka sgt ada konflik2 mcm tu.. tapi, aku rasa, it was a communication break down lah penyebab utama nya..when we made reservation, it was supposed for 14 adults and 3 kids above 7.. tapi pihak restoren dah amik reservation utk ALL OF US including babies! so total was 25 pax! no wonder food mmg banyak sgt yg dah tersedia.. no wonder susunan meja jadik panjang sangat! ... and we didnt bother to ask pun before makan, kenapa meja susun panjang sgt walhal dewasa cuma 14 org jek ... so, salah kami la jugak..

tapi, takmo la menyerah bulat2 sebelum fight for our right betoi tak.. huhuhu.. perbincangan secara agak 'TEGAS' ngan waiter tak berhasil sebab the waiter had no manner by saying "it's not my problem that u did the wrong reservation" - what a SELFISH waiter.... mcm tak tau cara2 melayan customers.. walaupun cutomers salah, bukan mcm tu cara bercakap dengan customers, OK?

datang plak cashier yg jugak bertanggungjawab amik order petang tadi.. at least he was bit softer, and finally he agreed to reduce the price, tapi taklah semua.. he can only minus the cost for 4 babies ... and the rest, kitorang bear lah.. tak kisah lah sebab mcm Idlan and fahren pon makan banyak gak, maklum la steamboat mmg dorang suka..

TAPI.. TAPI.. TAPI ... nak dijadikkan drama.. lepas dah bayar the agreed amount to cashier tu, dia DATANG LAGI KAT KITORANG to tell us that THERE WAS A MISTAKE IN THE CALCULATION.. which HE ACTUALLY FORGOT TO INCLUDE TAX in the amount. we were like, WHAAAATTTTT???? and for that, we were supposed to pay additional total of rm80 .. apa lagik.. semua jadik hangen lahhh..

start lah sesi bukak calculator bagaiii kat MEJA MAKAN TU JUGAK...yg kelakar tu.. cashier tu mcm panik sket guna calculator, hence banyak salah and banyak kali dia tekan2.. tak jugak match dengan amount yg dia claim... when at last he asked us to follow him to the cashier counter so he can show the total from the screen...

we followed him.. and bla bla bla bla he explained... and at one point he said,
"Yes, I admit this is my mistake..."


and someone from our group... without long, cut his sentence,

"U ADMIT YOUR MISTAKE, SO U PAY!!!"

it was a strong argument from our very own MAUZE! haaa.. jangan tak caya... huhuhu.. she makes many of us dropped our jaw lahhh malam tu.. aku tak heran sgt sbb i know mauze .. dalam bab2 financial ni.. dont play play.. LOL!

the soft-spoken cashier trying to show his calculation. see my annoyed face? LOL and see mauze's cool face? its like, "ha, meh tunjuk camne ko kira..aku nk tgk betul ke tak.." gitu in her mind..

OK, this was before the final scence. before we went to the counter

hmm yeah it sounds bit harsh eh.. BUT I Actually AGREE that he had to bear the cost sbb dia yg lupa nak masukkan tax tuh.. mcm kitorang agreed to bear cost utk budak2 below 7 sbb ada gak yg kitorang silap.. kan..

so to Mauze, jgn la ko rasa u were too hard on him.. kita ada hak sebab kita customer.. and kita bukan suka2 jek takmo bayar... apa2 pon cayok! mmmg TERBAK that u able to capture the cashier's slip of the tongue ... that was a skill yg tak semua org ada tauuu... cayok!

and so we left the cashier yg mcm pasrah dan redha dengan kesilapan dia..

it was almost 10.30PM so anak2 dah start cranky.. sebab dah ngantuk.. so we agreed to balik bilik masing2 and tidokan anak2.. and come down again for the group meeting. LOL.

Group Itenary no. 4 - Midnight Meeting

hmmm.. bila budak2 dah tido.. plus bapak budak plak sudi jadik babysitter.. maka mak2 budak pun amik kesempatan lah lepak2 kat lobi for "DAY 1 POSTMOTERM SESSION" as we called it. wakakaka...

this is what i like about the hotel. they have a specific area, not really at the lobby.. tapi still kat dalam hotel.. and ada privacy sket.. plus sejuuuuuk sangat :-) tapi sejuk tu dapat kami atasi dengan golak2 ketawa yang akhirnya dapat menghangatkan suasana .. hehehehe.. POSTMOTERM la sangat kan.. apa topik eh?

- sourvenirs from shara
- diana's photobook review
- planning for day 2 itenary
- the waiter and the cashier incidents

it was about 12 kot baru naik bilik.. sebab dah letih and nak bangun awal for the next morning itenary...

while waiting for other moms to get down.. mauze, me and mas.. with zaza's yummy cakes

sejuk sangat masa ni.. but we managed to have a chat for about an hour

Day 2 - Morning - Group Itenary no. 5 - Sungei Palas BOH tea centre

dipendekkan cerita, pagi Ahad lepas breakfast, kami menuju ke BOH Tea kat Sg. palas... Shara dah ke sana awal2 booked meja.. the rest ke sana konvoi .. lead by Diana's car.. huhuhu.. my 2nd time to Sg. Palas... ok lah.. sbb it was still early so mmg tak banyak berselisih dengan kereta belainan arah.. quite comfortable lah..

jom breakfast duluuu!!

based from info by Shara, aku n hubby try to ask the guards, bleh tak kereta terus naik atas.. Alhamdulillah, granted. so kiterang park kat betul2 area kilang kat atas bukit nun.. cuma bila terus naik atas, tak dapat le nk snap2 gambo kat pokok teh. tak pe lah.. that's not the priority pun..

Itenary pagi ni bleh dikatakan acara kemuncak of our trip lah... byk activities yg diplan... tapi atas sebab kesuntukan masa, kami buat yg paling basic lah.. :-)

- makan-makan
- games
- gift exchange

happy faces dapat hadiah :)


Fahren yg cranky sebab demam + ngantuk ... kul 11am mmg waktu nap dia..

 

lotsa gifts!




sukarlah iols nak menjelaskan kemeriahannye in writing.. tapi mmg tak terasa 2 jam berlalu ... tengok2 jam, alamak.. dah lebih kul 12.. we planned to finish at 12 so dah terdelay.. and meja kat port yg strategic tu dah lebih 2 jam kitorang conquer .. ngan letak hadiah2 bagai.. huhuhu,, umah sendiri noks! lepas habis event2 di atas... and dah kemas meja, kami kuar and sambung pose kat luar... group photo session... dah puas pose situ baru lah kami beredar ke itenary seterusnya

and the models yg tak reti2 stop borak2 gelak2. fokus wehhh!

finally! phewwww

OK, sambung lagi borak ..


Group Itenary no. 6 - Hospital Cameron

Sapa sangka yg hospital pun termasuk dalam visited place kan .. hmmm as i said, kita merancang, namun Allah yang menentukan.. atas sebab kesihatan anak zaza, dia kena 'bercuti' kat hospital.. so kami pun sama-sama ke sana mendapatkan zaza.. ada antara kami yg lom sempat jumpa zaza pun since datang...

Alhamdulillah masa kitorang datang, kedaan Safiyya anak zaza dah stabil.. and tengah tido.. so kami pun dok tanya itu ini kat zaza.. tabik lah zaza mmg cool.. mcm tak ada apa... menyambut kami mcm la hospital tu dia yg punya... in fact aku rasa hosp tu mmg mcm umah dia, sebab tak nampak sesapa pon kat situ.. untuk sebuah hospital, its weird dengan kesunyian mcm tu... huhuhu...

group photo sebenar sbb zaza included

dlm spital pun nak pose tauu... :)


dalam kul 2 gitu barulah kami beransur nak balik meninggalkan cameron highlands... aku sempat singgah kat bharat nk beli belah sket.. pastu terus turun melalui tapah.. jalan sangat jammed, and kami sampai rumah around 8pm gitu...

phewww,,, all i can say, it was an enjoyable trip... cuma too short lah.. looking forward for more and longer stay trip...

Thanks GLCians and family for the great time! wohooo!!! u guys rockkkkkk bebehhhh!

nota kaki: Thanks to owner of photos ehhh.. esp. mauze yg paling byk pic dia aku tampal sini huhuhu...mekaseyyyy!

refer lah ke blog2 Mas, Diana dan Sol for the same story, but different way of writings. hehehehe..

Salammm...