Tuesday, 26 February 2008

Kisah Berpantang

Aku ni curik2 nak update blog .. mak mertua aku kata, dulu2 dorang tak dibenarkan pun membuat benda2 yg kena fokus kat mata, contohnya, menjahit dan membaca buku2, so dia kata komputer pun guna mata ... aku kata, taklah mak .. komputer mcm TV aje huhuhu ... (melawan jek menantu mcm hantu ni)


Tapi, bila husband aku bagitau seluar kerja dia nak kena dijahit sikit, terus aku jawab


"eh, mak kata masa pantang tak bleh menjahit"


sekian kisah pantang aku.


Salam.

Wednesday, 20 February 2008

Keberkatan Berganda

Isnin lepas, tali pusat Idlan dah tanggal. Actually selagi tali pusat lom tanggal, aku rasa risau menjang ... kan ke orang kata baby sangat2 sensitif time2 sebelum tanggal pusat ... Alhamdulillah, ringan rasa kepala aku now ni ....


Satu lagi aku nak share kat sini, Alhamdulillah, husband aku dah masuk hari ke-3 bertugas kat tempat baru. Dia dapat offer kerja lepas Idlan lahir .. Bersyukur sangat aku ... Aku namakan ini as Keberkatan berganda lah ... Alhamdulillah .. semoga hari2 seterusnya dipermudahkan untuk kami.


Dah rasa tua plak dah ada dua anak ni huhuhu ... tapi, yang 3 anak lagi tua, kan Arc?? ekekee.. yang 4 anak tu, lagi la tua, kan Limah???? hahahahha! alah, tua pon x apa lah kan .. yg fenting happy ahakss ...


Sedih plak aku x dpt nak join majlis kawen Alangz ... huhuuh .. aku dah suh laki aku wakilkan .. tapi on the day tu, ramai plak sedara2 datang umah, so aku memerlukan laki aku kat rumah ...Semoga Alangz dan Zura berbahagia selamanya .. Amin.


Aku sejak balik sepital berpantang umah MIL. OK la sbb ada phone line, leh la aku update blog kalau ada kelapangan ... tapi, dua hari lepas, tak de line sbb org buat longkang ..tuh yg rasa tak keruan hidup wakaka ... tapi, weekend ni maybe aku balik umah sendiri kot ... nak merasa jagaan mak sendiri plak ... huhuhu ..


Aku cergas sket anak ke dua ni .. maybe sbb dah tau apa nak buat kan .. badan pun ringan, rajin jek rasanya .. tak rasa ngantuk2 mcm masa Lydia dulu .. dapat plak Idlan yang rajin tido .. mmg le free .. cuma melayan kerenah Lydia jek la yg fenin .. semakin 'pandai' lah kakak sorang ni ... merajuk manjang ... suka sangat jaga adik, sampai rebut2 ngan aku, sbb 'jaga' sangat ahaksss ... tapi aku layan aje .. bila dia tidur malam, aku yg sayu tgk muka dia ... huhu well, aku kan emotional.


Kali ni, baru aku berjaya fully breastfeed ... masa Lydia dulu tak berjaya ... maybe sbb stress kot so susu takmo kuar and aku pon cepat putus asa .. so Lydia dapat susu ibu sikit aje .. kesian dia.. idlan plak sangat kuat menyusu .. tak sempat nak penuh dah habis wkakakak! so aku sambung gak kekadang ngan botol.


tapi, yg aku notice bila breasfeed, Ya Allah.. AKU SENTIASA LAPAR!!!! macam mana lah mek nak diet nih dek non!!! adeh! harus lah tak tercapai impian nak kurus sikit lps bersalin adehhh ... makan sajork kerja aku dek non! huhuhu! tak kisah lah ... yg best sbb tak payah nak basuh2 botol segala ... suap jek dah settle .. huhuhu!


Itu aja dulu u ols .. semoga jumpa di lain entry .. kepada semua yg wish, TERIMA KASIH banyak2 aku ucapkan ... semoga korang pon mendapat limpahan rezeki macam kami, AMin.


Salam...

Friday, 15 February 2008

newborn

Alahmdulillah, Isnin, 11 February bersamaan 4 Safar lepas, lahirlah seorang lagi ahli keluarga penyambung zuriat aku dan suami.


Pagi lepas subuh, aku dah rasa contraction tu datang dalam 20 mins sekali. Husband aku cepat2 kejut Lydia sebab nak hantar dia ke rumah MIL, and terus ke hospital. Tapi, bila dalam kereta, langsung tak der contraction tu ... aku dah rasa malas nak gi hospital .. aku kata maybe just minor aje .. so kitorang lepak sat umah MIL ... dalam kul 8.30 pagi tu, aku rasa sakit lagik ... yg peliknya, dia datang bila aku berjalan aje .. bila aku duduk bersandar, tak da plak rasa sakit ... husband aku ikut aku jek .. dia kata kalau aku kata pegi, dia pegi lah .. dia just ready aje ... MIL aku plak x de kat rumah sbb gi kebun ... pastu, aku decide utk gi jek hospital tuh ... but before tu, kitorang gi kebun dulu, hantar Lydia kat MIL.


Sampai Shah Alam, aku ajak laki aku breakfast roti canai dulu, sbb aku rasa tak de la kerap contraction tu datang ... masa makan ada gak rasa tapi aku makan aje ... lepas makan, aku ajak laki aku singgah beli magazine ... and bila dah parking, aku baca dulu magazine tu ... just nak buang2 masa ... sementara nak monitor kekerapan rasa sakit .. ada gak rasa mcm nak balik lagi jek, sbb sepanjang duduk dalam kereta, tak sakit pun .. urghh! tension!


Bila dah habis bosan duk kereta, aku ajak gak laki aku naik kat spital .. terus gi tkt 2 ... kat situ, as usual, wat CTG lah nak tgk betul ke ada contraction .. and mcm yg aku kata, ada, tapi sangat sikit ... like 2 kali jek in 30 mins .. so nurse suh aku ke tkt 1, jumpa doktor mcm biasa .. wat urine test mcm biasa, and wat check serviks mcm biasa ... aku dah upset sket .. meaning lom lagi la nk bersalin tuh .. hmmm..


Jumpa doktor dalam kul 11, doktor check dah bukak 3 cm. aku kata, baru 3 cm???? adeh! mmg ler lom ready tuh .. sbb masa khamis check dah 2 cm, tetiba isnin baru 3 cm??? so dalam hati aku kata mmg la balik umah semula nih .. tapi doktor kata masuk wad je terus ..tapi dia suh aku decide, nak masuk terus ke, atau nak masuk after lunch .. aku kata masuk after lunch lah .. masuk wad awal2 pun wat per kang bosan .... better lah aku gi jalan2 dulu kot le nk shopping ahakss..


So kitorang gi Plaza Shah Alam sebelah tu ... tgk2 kedai baby ... tapi x beli apa2 .. tak de mood nak memilih sbb sakit datang kejap2 plak ... aku terus ajak laki aku makan pizza hut. masa makan makin kerap plak sakit ... huhu .. pastu laki aku bleh plak makan slow motion..aku kata apsal mkn slow2 nih ..dia kata nak buang masa le .. aku tanya nak gi spital kul brp.. dia kata kul 3 lah, lps zohor .. aku kata OK jek ... pastu dalam kul 1.30 gitu, aku rasa makin kerap lak ... so aku kata jom lah gi terus ...

pukul 2, Sampai wad, aku terus le dikasik ubat berak ... dan berak le .. then dia bawak terus ke labor room sbb dah bukak 4 cm. dalam hati aku kata ah lama lagi nih..baru 4 cm..dulu masa Lydia 5 cm baru masuk labor room itu pon lama lagi nak kuar ... kat labor room, doktor yg ada bukan dr Norleen ..aku tgk dia tak mcm doktor ..ramah kemain... so aku assume dia nih Dr Mazita .. Gynea gak ... and aku betul lah ...


Dr pecahkan ketuban .. and masukkan air ... masa tuh husband aku buat administration kat bawah ... and dia nak zohor terus .. so aku sorang2 dalam labor room tapi aku tak kisah sbb aku sure lama tuh nk tunggu bukak 9 cm tu ...


tapi, lepas pecah ketuban, dalam 5 mins aku dah rasa mcm nak push aje .. aku rasa pelik plak awat cepat beno nih ... drip air pun baru berapa titis aje kata nurse .. kelam kabut gak nurse tu panggil doktor ... and aku plak kelam kabuit suh nurse panggil laki aku .. nasib baik masa tuh dia dah ada kat luar labor room, tgh tanya aku kat mana huhuhu ...masa dias ampai, aku dah nangis dah ... and bila dia datangm lagi kuat aku nangis.. dia terus comfortkan aku .. and nurse check, serviks dah bukak 7 cm ..uik laju! aku dah tak larat sangat ... mmg aku rasa aku punya jeritan tuh satu spital kot dengar jhuhuhu!!! .. aku tak kira ...


Doktor sampai aje, dia check dan dia kata dah boleh push... yes!!!!!!!!!!!!!! aku pon apa lagik... tarik nafas dalam-dalam.... and PUSHHHH sehabis mungkin .. sekali teran, lom kuar apa2... then kali kedua, aku rs mcm dah berhasil sket .. then kali ketiga, aku curik nafas, and terannnn giler2 ..berdesupppp!!! baby kuar sampai memancut2 air letuban kat nurse2 dan doktor ahaks!!!! lega!!!



fuhhh!!! letih dek non! tapi aku rasa kejap je sakit tuh. Alhamdulillah.. masa dia letak baby atas dada aku, aku happy sebab dia sihat walafiat... baby boy, 3.0 kg lahir pada pukul 2.47 PM...

kami namakan dia .. Idlansyah, semoga dia menjadi insan berguna dan adil, seperti namanya..


Amin...

Thursday, 7 February 2008

Menghitung Detik

Masa aku pregnantkan Lydia 4 tahun lepas, aku belom start berblog ... aku masih buta blog ... Aku start blogging lepas Lydia lahir, lepas aku balik dari cuti berpantang ... So tak de la segala2 cerita pasal 1st pregnancy aku ... so bila ada peluang pregnant lagi ni, aku takmo lepaskan utk update benda2 yg aku rasa important, yang aku leh baca2 di masa hadapan.


Semalam, again jumpa Dr Norleen. Walaupun dah hampir sangat dengan expected due date, aku still x rasa baby tu nak keluar lagi .. still dtg ofis mcm biasa, and budak2 anak2 dara kat ofis plak seriau takut aku terberanak kat ofis huhuhu!

Check up, mcm biasa, buat CTG lah ... kali ni, dah nampak lah graph contraction tu naik turun ... last visit mendatar aje ... tapi walaupun graph ada naik turun, itu still consider as minor contraction sebab aku tak rasa pon, tapi mesin tuh rasa ekekeke! tapi itu cukup tuk buat aku rasa lega, at least ada lah sign nak labor kan ... walaupun still minor.


Then doctor tanya nak buat ke pelvis assessment tu .. adeh! aku lemah kalau doktor tanya2 ni .. aku prefer kalau dia terus kata dia nak buat .. at least aku tayk payah berfikir dan memilih nak ke tak nak ... tapi semalam, lepas dia tanya, aku tanya dia balik, doktor rasa perlu ke? doktor plak kata, kalau tak nak pun boleh. tapi doktor suggest buat aje lah .. hah! terus aku kata OK hahaha! aku nih x reti nk wat decision ler kot ...


then doktor kata dah bukak 2 cm ... huhuhu! aku suka! maknanya mmg dah boleh keluar anytime, and kalau nak drip air utk induce pun dah boleh in case aku tak sabar nak tgk baby. doktor tanya (lagi???) nak induce ke tak .. aku kata tak apa la doktor, tunggu lagi few days ... lagipun lom overdue .. doktor kata OK tapi jgn plak jalan luar2 dari KL ... sbb anytime aje bukaan pelviks leh increase. Kalau ikut history Lydia dulu, siang bukak 2 cm, esoknya aku bersalin. Kali ni, as of masa aku menaip ni, still lom ada pun major contraction .. cuma rasalah memulas2 sakit perut ... tapi not critical yet. daripada 2 cm ni, it can takes to seminggu .. depends lah ... itu kata doktor ..



so hari ni raya cina, aku kat umah MIL. Semua orang takder kat rumah, sebab rumah makcik laki aku kat belakang tu ada kenduri akikah .. Lydia pagi2 dah excited nak tgk kambing ... ahakss .. so aku pon online le membaca2 blog2 orang .. sambil2 mengupdate ... rajin meks update lately ni kan? ahakss!


Sini aja dulu, kalau ada apa2, aku update lagi lah ...


Salam.

Tuesday, 5 February 2008

kalau Cuti

nah! amik korang, aku update lagi hari ni ... kahkahkah!


lately, aku banyak ambik cuti. EL ada, AL ada, MC ada .. cukup semua ... mcm aku pernah cakap, aku nak jimatkan duit minyak dan tol ekekke!


Tapi, bila cuti ni, acrtually lebih memenatkan ... bukan penat sebab buat kerja banyak or berat, tapi penat sebab letih menahan mata dari tidur ... asyiiikkkk la nak tidur aje kalau kat rumah ... nak elak dari rasa letih mcm tu, buat la konon2 kemas rumah kan .. tapi kemas sikit dah sakit2 pinggang kononnya, manja sangat badan ni.


Alternatif lain, keluar merayau la kan. Sudah, minyak lagi keluar .. tapi tu ler, zaman teknologi, mana boleh nak kedekut sangat ngan duit minyak kan? (Oh, bila nak gi kerja leh plak kedekut, alasan!) ... dalam pada tak nak berjalan sebab konon nak jimat minyak, akhirnya cuti ahad semalam, kitorang sampai ke Mid valley! wakakakaka! konon!


Ops, tapi bukan saja2 la kan.. actualli hamid nak ke Puchong umah member dia, nak amik barang ... tapi member dia plak lom balik rumah, so dalam tunggu dia, aku la yang suggest pegi Midvalley tu ... plan nak tgk kedai buku Borders, yang baru bukak kat situ. Sampai sana, aku gi MPH dulu, sebab aku kan ada kad MPH, so aku prefer lah mebeli2 buku kat MPH. niat nak carik buku Kinsella yang latest, Remember Me, dengan nak carik buku2 yg anne sebut dalam blog dia .. sampai situ, rupanya tak sampai lagik buku Kinsella tuh, dorang kata latest yg ada kat dorang is Shoppaholic with baby .. aku dah ada dah .. aku beli masa mahal dulu, masa size beso, now dah size kecik, dah 50% less .. tu la padan muka aku jenis tak sabar! so Remember Me tak ada lah lagi .. and MPH newsletter tu kata, akan ada within one month, still dalam size beso, still harga rm74. adeh! nampaknya kali ni aku kena sabar sket .. tunggu lah harga dia rm35 baru aku beli.


So tak dapat buku tu, pasal buku yang anne promo tu .. ada ke aku leh lupa sapa author dia .. and aku tak sure apa title dia.. Love Happen ke, Love Perhaps ke..Love Actually ke??? adehh aku try gak ushar2 semua yg ada ketiga2 tajuk tu .. tak ada plak ... nak tanya kat kaunter, segan plak sbb tatau sapa author ... so, last2 tak beli gak ... LAst2 melayan LYdia aje lah kat Kids corner. Seronok le dia ... balik tak tangan kosong, beli gak buku tuk Lydia .. bila nak bayar, kasik la diskaun card MPH Junior Card, rupanya dah expired bulan May .. padahal last month aku baru jek membeli using the card, and still dapat diskaun .. itu kat MPH Giant Shah alam ... huhuhu .. meaning dia tak check la tuh ... untung gak aku .. tapi aku still lom renew lagik sbb harga buku pon tak sampai rm10, tapi harga renew plak rm10. next time lah!



Lepas tuh carik gak Borders ... ingatkan kat area2 MPH, rupanya tak. Aku rasa dia kat the Gardens tu kot, Wing yang baru tu .. dah separuh jalan ke sana, laki aku dapat call... ha.. nih interesting nak story ni ... pasal phone call ni, aku cancel gi Borders, sebab aku malas nak menyeberang jalan nak ke Gardens tu ...



Phone call tu, daripada inspektor polis tau. ASP Muniandy gitu. Dia tgh menyiasat kes penipuan seseorang .. orang tu dah dalam tahanan pon, kat penang. Nak jadikkan cerita, nama dan nombor husband aku ada dalam list orang tu ... plus, ada plak few phone calls made to my hub. LAst sekali, ada plak SMS daripada husband aku, dialog dia macam ni:-


"Still berminat ke? kalau tak, off Deal" gitulah SMS laki aku kat mamat tu. Hah1 haruslah polis tuh syak kan .. so because of that SMS lah dia called husband aku ...



huhuhu! rupanya, mamat (yang kena tangkap) tu penipu yg dah lama dicari polis .. so dia tanya kat hubby aku, SMS tuh apa maknanya .. rupanya mcm ni, pak mertua aku mmg dah lama nak jual tanah dia kat Meru tu ... so dah bermacam2 orang la dtg nak beli .. one of them is the penipu tu lah.. dalam bulan 8 tu, dia ada datang jumpa laki aku kata nak beli ... tapi lepas tu senyap aje, so sebb tu laki aku SMS dia tanya camtu, sbb ada org lain dah tanya plak ... mana lah laki aku tau dia penipu .. pastu inspektor tuh mcm puas hati lah ngan keterangan laki aku ... gitulah ceritanya.. fuhhh!!! nasib baik la tak jadik mangsa penipuan ...


bab jual tanah pun satu hal ... byk gak orang nak amik kesempatan bab2 jual tanah ni .. dah lebih setahun rasanya FIL aku carik orang nak beli tanah .. yang tanya mmg ramai ... tapi ada jek prob nya ... yang paling selalu ialah, dorang mcm ada hidden agenda .. ada gak yg x de duit tapi nak beli .. ada sorang tu, lawyer dia call husband aku, and bgtau supaya jgn caya ngan client dia, sbb client dia ni suka nak manipulate oranng esp. orang2 kampung mcm bapak mertua aku ... hmmmm ... so u ols, kalau ada yg berminat nak membeli tanah seluas 5 ekar kat Meru, sila2 lah berhubung ngan laki aku ...



Itu aje dulu ... sudahnya, lepas ke MidValley, kami ke Puchong gak ... pastu baru balik rumah ... dan, of course, tidur ... huhuhuhuu!!!!



Salam.

Scrapbook

Bila aku tak ada kerja ...


inilah hasilnya ...


orang ada, aku nak buat juga ...


tapi kreativiti tak berapa nak ada ...


dari pagi dok leka ...


ini hasilnyer ...


syyyy ... sekali sekala je ponn ...


Itu sahaja yeah ... punya lah slow aku buat, sampai rasa penat wakakaka ... tau jek la, tak biasa ngan photoshop, berlayer2 bagai.. adeh!


buat sekali ni je la kot ... ntah kan ada masa ke tidak nak buat benda2 ni lagi ... hmmm ...


Salam ...

Monday, 4 February 2008

Time to Let Go

Tak tau la kenapa, aku susah betul nak lepaskan Lydia untuk dia tidur sendiri kat bilik dia. Sejak awal January lepas, husband aku dah bagi kata putus, Lydia mesti tidur sendiri, dah tak boleh tidur dengan kitorang. Satunya, sebab dia dah besar, dah tak bangun malam, dah tak mintak susu malam2 ... dah boleh bangun kejut kitorang kalau2 nak kencing ... pendek kata, dia dah ready to sleep in her own room.


Aku kata, OK, bagilah masa lagi seminggu, sebab aku nak preparekan bilik dia tu ... sebab sebelum tu bilik tu lebih kepada bilik yang dipenuhi bantal2 dan toto2 extra aje. Aku kata, sementara aku prepare bilik dia, aku nak preparekan mind aku, nak kasik Lepaskan Lydia tidur sendiri.


Lepas seminggu, lepas bilik dia pun dah clear ... husband aku pun dah letak rak utk decorate sket, kasik frame2 gambo2 Lydia ... kasik lah lampu tidur yg comel2 gitu .. untuk Lydia rasa seronok nak tidur sendiri.


Resultnya, Lydia sangat teruja nak tidur kat bilik dia ...


Result lain, aku tiba2 jadi sedih pulak .... biasa la kan, naluri mak mmg le gitu kot. huhuhu ... so first time dia tidur sendiri, aku tak boleh lelap langsung ... kejap2 aku tengok dia ... kejap2 aku suh laki aku tgk dia ... pintu bilik dia aku bukak luas ... bilik dia depan aje ngan bilik aku, tapi aku rasa jauh sangat rasanya ... aku cakap ngan laki aku, nak tidur ngan Lydia, dia tak kasik, dia kata aku kena lah kuat .. sampai bila nak mcm tu kan .. so sudahnya, malam tuh aku tak tidur ... dok ke sana ke sini ... huhuhu ..


Malam ke dua, aku baring2 dengan Lydia kat bilik dia, selamba Lydia kata ..


"Mak, Lydia kan nak tidur sendiri, mak tak payahlah tidur dengan Lydia.."


Ceh.


Tapi kadang2 .. aku ajak dia tidur ngan aku ... especially kalau hujan, sebab aku kesian plak ..padahal dia biasa aje .. tapi aku still susah nak lepaskan dia lah ... sebab aku tak leh terima kenyataan dia dah besar and dah independent ... kejap sangat masa berlalu kan?