Posts

Showing posts from February, 2008

Kisah Berpantang

Aku ni curik2 nak update blog .. mak mertua aku kata, dulu2 dorang tak dibenarkan pun membuat benda2 yg kena fokus kat mata, contohnya, menjahit dan membaca buku2, so dia kata komputer pun guna mata ... aku kata, taklah mak .. komputer mcm TV aje huhuhu ... (melawan jek menantu mcm hantu ni)


Tapi, bila husband aku bagitau seluar kerja dia nak kena dijahit sikit, terus aku jawab


"eh, mak kata masa pantang tak bleh menjahit"


sekian kisah pantang aku.


Salam.

Keberkatan Berganda

Isnin lepas, tali pusat Idlan dah tanggal. Actually selagi tali pusat lom tanggal, aku rasa risau menjang ... kan ke orang kata baby sangat2 sensitif time2 sebelum tanggal pusat ... Alhamdulillah, ringan rasa kepala aku now ni ....


Satu lagi aku nak share kat sini, Alhamdulillah, husband aku dah masuk hari ke-3 bertugas kat tempat baru. Dia dapat offer kerja lepas Idlan lahir .. Bersyukur sangat aku ... Aku namakan ini as Keberkatan berganda lah ... Alhamdulillah .. semoga hari2 seterusnya dipermudahkan untuk kami.


Dah rasa tua plak dah ada dua anak ni huhuhu ... tapi, yang 3 anak lagi tua, kan Arc?? ekekee.. yang 4 anak tu, lagi la tua, kan Limah???? hahahahha! alah, tua pon x apa lah kan .. yg fenting happy ahakss ...


Sedih plak aku x dpt nak join majlis kawen Alangz ... huhuuh .. aku dah suh laki aku wakilkan .. tapi on the day tu, ramai plak sedara2 datang umah, so aku memerlukan laki aku kat rumah ...Semoga Alangz dan Zura berbahagia selamanya .. Amin.


Aku sejak balik sepital berpa…

newborn

Image
Alahmdulillah, Isnin, 11 February bersamaan 4 Safar lepas, lahirlah seorang lagi ahli keluarga penyambung zuriat aku dan suami.


Pagi lepas subuh, aku dah rasa contraction tu datang dalam 20 mins sekali. Husband aku cepat2 kejut Lydia sebab nak hantar dia ke rumah MIL, and terus ke hospital. Tapi, bila dalam kereta, langsung tak der contraction tu ... aku dah rasa malas nak gi hospital .. aku kata maybe just minor aje .. so kitorang lepak sat umah MIL ... dalam kul 8.30 pagi tu, aku rasa sakit lagik ... yg peliknya, dia datang bila aku berjalan aje .. bila aku duduk bersandar, tak da plak rasa sakit ... husband aku ikut aku jek .. dia kata kalau aku kata pegi, dia pegi lah .. dia just ready aje ... MIL aku plak x de kat rumah sbb gi kebun ... pastu, aku decide utk gi jek hospital tuh ... but before tu, kitorang gi kebun dulu, hantar Lydia kat MIL.


Sampai Shah Alam, aku ajak laki aku breakfast roti canai dulu, sbb aku rasa tak de la kerap contraction tu datang ... masa makan ada gak rasa …

Menghitung Detik

Masa aku pregnantkan Lydia 4 tahun lepas, aku belom start berblog ... aku masih buta blog ... Aku start blogging lepas Lydia lahir, lepas aku balik dari cuti berpantang ... So tak de la segala2 cerita pasal 1st pregnancy aku ... so bila ada peluang pregnant lagi ni, aku takmo lepaskan utk update benda2 yg aku rasa important, yang aku leh baca2 di masa hadapan.


Semalam, again jumpa Dr Norleen. Walaupun dah hampir sangat dengan expected due date, aku still x rasa baby tu nak keluar lagi .. still dtg ofis mcm biasa, and budak2 anak2 dara kat ofis plak seriau takut aku terberanak kat ofis huhuhu!

Check up, mcm biasa, buat CTG lah ... kali ni, dah nampak lah graph contraction tu naik turun ... last visit mendatar aje ... tapi walaupun graph ada naik turun, itu still consider as minor contraction sebab aku tak rasa pon, tapi mesin tuh rasa ekekeke! tapi itu cukup tuk buat aku rasa lega, at least ada lah sign nak labor kan ... walaupun still minor.


Then doctor tanya nak buat ke pelvis assessmen…

kalau Cuti

nah! amik korang, aku update lagi hari ni ... kahkahkah!


lately, aku banyak ambik cuti. EL ada, AL ada, MC ada .. cukup semua ... mcm aku pernah cakap, aku nak jimatkan duit minyak dan tol ekekke!


Tapi, bila cuti ni, acrtually lebih memenatkan ... bukan penat sebab buat kerja banyak or berat, tapi penat sebab letih menahan mata dari tidur ... asyiiikkkk la nak tidur aje kalau kat rumah ... nak elak dari rasa letih mcm tu, buat la konon2 kemas rumah kan .. tapi kemas sikit dah sakit2 pinggang kononnya, manja sangat badan ni.


Alternatif lain, keluar merayau la kan. Sudah, minyak lagi keluar .. tapi tu ler, zaman teknologi, mana boleh nak kedekut sangat ngan duit minyak kan? (Oh, bila nak gi kerja leh plak kedekut, alasan!) ... dalam pada tak nak berjalan sebab konon nak jimat minyak, akhirnya cuti ahad semalam, kitorang sampai ke Mid valley! wakakakaka! konon!


Ops, tapi bukan saja2 la kan.. actualli hamid nak ke Puchong umah member dia, nak amik barang ... tapi member dia plak lom balik rum…

Scrapbook

Image
Bila aku tak ada kerja ...


inilah hasilnya ...


orang ada, aku nak buat juga ...


tapi kreativiti tak berapa nak ada ...


dari pagi dok leka ...


ini hasilnyer ...


syyyy ... sekali sekala je ponn ...


Itu sahaja yeah ... punya lah slow aku buat, sampai rasa penat wakakaka ... tau jek la, tak biasa ngan photoshop, berlayer2 bagai.. adeh!


buat sekali ni je la kot ... ntah kan ada masa ke tidak nak buat benda2 ni lagi ... hmmm ...


Salam ...

Time to Let Go

Tak tau la kenapa, aku susah betul nak lepaskan Lydia untuk dia tidur sendiri kat bilik dia. Sejak awal January lepas, husband aku dah bagi kata putus, Lydia mesti tidur sendiri, dah tak boleh tidur dengan kitorang. Satunya, sebab dia dah besar, dah tak bangun malam, dah tak mintak susu malam2 ... dah boleh bangun kejut kitorang kalau2 nak kencing ... pendek kata, dia dah ready to sleep in her own room.


Aku kata, OK, bagilah masa lagi seminggu, sebab aku nak preparekan bilik dia tu ... sebab sebelum tu bilik tu lebih kepada bilik yang dipenuhi bantal2 dan toto2 extra aje. Aku kata, sementara aku prepare bilik dia, aku nak preparekan mind aku, nak kasik Lepaskan Lydia tidur sendiri.


Lepas seminggu, lepas bilik dia pun dah clear ... husband aku pun dah letak rak utk decorate sket, kasik frame2 gambo2 Lydia ... kasik lah lampu tidur yg comel2 gitu .. untuk Lydia rasa seronok nak tidur sendiri.


Resultnya, Lydia sangat teruja nak tidur kat bilik dia ...


Result lain, aku tiba2 jadi sedih pulak …