Monday, 29 October 2007

Sekitar Gegar Ria 2007

Aku terasa mcm nak tukar jek nama dari Gegar Ria kepada Gegar Gala Nite wakakkaaka!!! Sebab, perkataan Ria tuh, mcm small aje ngan compared to keseronokan malam tu ... aku x dpt nak update panjang ... tgk aje gambar2 dulu and baca update dorang yg lebih menyeluruh ...


Cuma, few things yang aku ralat ...more to myself la .. esp. aku segan benonyer, sebab nama jek AJK tapi satu hapa pon aku x der contribute, so agak memalukan gak ler bila emcee dok introduce AJK, and aku pon ada .. iskkk ... AJK apa datang mcm tuan puteri ... kosser .. the only thing that i did was betulkan setup wireless, itupun untuk laptop aku wakakakkaka!!!! hopefully tak ada lah yang sentapz yer hadek2 .. lesson learnt, lengkali letak nama aku as tetamu sahaja ekekeke ...

Then, selain itu, tak dapat nak berlive telecast with joe as planned.

Yang lain2 .. rasanya aku Seronok!!! ... dapat lucky draw pun Alhmadulillah, walaupun tak se excellent Poii atau Delinn atau Jijo ... still merasa lah kannn .. something from Gegar ... Thumb drive ngan set kuih muih ...

Now, Thousand Thanks to JOE, to ALL SPONSORS, to Committees, to ALL the VVIPs who attended the party which without ya all, it will never comes into reality, a WOW! reality!! CAYALAH OLS!


mari kita sama2 bersorak ramai2 ... hip hippp... HOORAYYYYY!!!! APPLAUSE TO OURSELVES!!!

Korang tgk lah CD plak lps nih ... best giler!!! esp. masa kasik ucapan before masuk .. sorang2 control, mrasa lah u ols mcm temubual red carpet Anugerah ERA huhuhu ... or rather mcm melodi .. ekekeke!!!




The Party Kids


The Family ...


The memories ...


The Performances ...



(Some of) The AJKs ...



The Crowds ....



For more reviews, updates and photos, please visit these links.

Update dari Lord Budak, guitarist of Gegar Ria
Update on Gegar dan kisah2 rentetan Gegar, dari Angah, co-emcee of Gegar Ria
Gambar2 dari Delinn, Seksateri Gegar Ria

Update dari Elf
Update dari Sempoii
Photos dari Cma
Photos dari Coco

Thursday, 25 October 2007

Mak sudah bertambah sihat

Alhamdulillah, semalam mak ada appointment kat pusrawi, dan doktor kata mak bertambah sihat .. and mak paling lega bila doktor kata tak perlu operation walaupun kalau buat operation lebih elok .. tapi mak prefers tak operate ... aku, apa2 pun aku cuma nak mak happy je. Aku dgr suara mak ceria betul semalam. Memang lain sangat dengan mak masa hari raya baru2 ni. Masa hari raya tu kat kampung tu, sebelum tidur je, wajib aku peluk laki aku sambil nangis .. sebab aku sedih tgk keadaan mak yang sangat lemah ... sampaikan aku tak sanggup nak duduk kat depan mak, takut aku tak boleh menahan air mata aku ... satu, memangis sebab mak mcm tu, kedua, sebab raya ke3 je laki aku dah nak balik JB ... lom puas lagik berweekend ngan dia ... Dia coolkan aku, katanya, mak tu kuat semangat ... kalau tak, masakan mak boleh membesarkan kami adik beradik seorang diri lepas bapak meninggal dunia ... so kalau anak2 tak kuat semangat, mak semakin susah hati nanti ... pastu dia kata, aku pun sebenarnya kuat mcm mak aku jugak, cuma manja je lebih. .. dan aku patut bersyukurlah, walaupun jauh sikit, ada jugak suami tempat bermanja dan mengadu, sedangkan mak, nak tak nak kena telan gak keperitan hidup seorang, semua galas kat bahu sendiri ... walau ada anak2, mestilah lain anak2 dengan suami....hmmm so dalam pada memujuk tu, laki aku kata, relakan la jugak dia kerja jauh sikit, , ceh kata aku manja plak, saja nk kenakan aku tau... tapi, terpujuk jugak la aku dgn kata2 dia tu ..tak kisah la dia cakap tu just to cool me down je kan.. sesungguhnya aku mmg kena ada shoulder to cry on masa tu.



AKu lupa apa nama penyakit mak ni. tapi, something to do dengan backbone dia lah .. kalau ikut kata abang aku, doktor kata, tulang belakang mak dah lari kedudukannya, dan kedudukan yang lari tu, bila mak buat pergerakan, akan menyebabkan sakit sebab tulang yg lari tu, kena kat saraf pulak ... so, doktor kata operation boleh tolong betulkan balik keadaan tulang tu ... tapi, mak pula, as orang tua, sangat takut pada operation ... nampak sangat risaunya bila doktor suh dia fikir utk menjalani operation ni. Kami adik beradik mmglah nak dia sembuh, so kami nasihatkan dia jugaklah buat operation, tapi still hormat gak lah pendirian mak tu. Bila dengar mak happy, aku pun jadi happy gak :-)



Semoga mak diberikan kesihatan yang baik sepanjang hayatnya, amin...

Wednesday, 24 October 2007

Sedikit Pembetulan

ohh aku nih baru je baca update delinn .. memula aku nk kasik komen kat dia jek , tapi last2 aku kata better la aku komen as another entry ...

wakakakaka! gilosh betul lahh .. memang lah kemain aku poyo dok diskas ngan dorang bab nak berGEGAR tuh ... saja lah kannn .. aku nih nk mewujudkan rasa excited dalam diri aku nih ... konon2 nya lah aku nk ke kedai make up bagaii ... kosser .. aku tau takkan menjadik pon, sebabnya, aku mmg tak pernah ke kedai make up so aku agak gentar la kan ... pastu secondnya, sabtu siang tu, aku ada 3 open house yang semuanya jauh2 ... kul 1 start, kat Sepang .. pastu kat Bangi kul 2 ... pastu, kul 6, kat Mantin, bleh?????? dua yg awal tuh leh la aku konsider tapi yg kul 6 tu, adehhh harus mmg x sempat le kan, kul 6 start, kul brp plak aku nak balik? kul brp plak aku nak sampai ke GEGAR??? kalau nak kena DENDA ngan angah yg berbisul tu, datang lah kul 8.30 gitu ... ekekeke takmo ahh .. seram aku membayangkan suara angah yg sentapz, ngan mikrofon lagik tu ... So, aku decide tak pergi lah umah boss aku kat Mantin tu walaupun sedih gak sbb semua pegi and boss aku nih close gak ngan all the team members. tapi, demi GEGAR, aku lupakan semua itu ...


Baju baru aku??? Tak de la mcm yg delinn kata .. bergemerlapan bagaii .. infact baju yg simple plain aje pun .. ngan kaler gelap lagi ... mcm berkabung ler plak adehhh ... so idak ler aku berkilauan yer hadek-hadek.. pembetulan di situ .. ekekekke


So malam itu, aku maintain aku lah ... nothing new .. ekekkee ... tapi aku tetap datang dengan harapan yg sangat besar!!! hendak mendapat lucky draw yg aku dah jampi.. bertemu taggers2 semua!!


:-) Sekian, Salam.

Tuesday, 23 October 2007

Tulis sikit sebab bosan

woke up in the morning and felt so excited to attend GEGAR! why eh?? izit because i have bought new dress for the nite? ekekekekek ... teruja nak melaram dek non! or izit bcoz am excited to win lucky draw presents yg tersgt tempting itteww??? if lucky best laa kan? .. if not, maybe am still lucky to be part of the crowd la kot. ohhhh ... hah!!! aku tau!!! maybe its bcoz aku sooOOO excited to see zaidee? ekekekeke!! opss.. lupa zaidee dah berpunyer ...ok ok... maybe am just excited to enjoy the night ... hopefully everything goes well mlm tuh. ...

giler lah aku ni, dah near to 11 and am still in the ofc!!! rasa bongok sgt tauuuu!!! rasa venci sgt!!! lepas update ni aku nak straight balik lah! bleh jalan la ngan kerja2 ni sumer ... ekekeke! hamboiiihh tu diaa ... kang x der kerja aku gak yg susah .. adehh amponnnsss !! itu luahan jiwaku yg sedang kacau yer hadek2 .. jadi jgn sesekali ingat aku tak bersyukur and tak suka bekerja ... well ... sesekali kurasa teringin ocayyyyyy!! ekekeke .. teringin lepaskan hangen satu badan!


aku ni dah entering month 6 of pregnancy rupanya. maybe time to start shopping for new preg dress yg cute miut semua kan? ermmm ... malas nk pakai baju lama lah, ntah mana pegi ... maakk.. tak sabar le nk shopping baju for babies gak ... aku dh kena byk berjalan ni .. now nih kerja byk sgt duduk ... jalan sket dah pancit! pinggang pon dah rasa2 lenguh2 dah ni .. seram je kalau susah nak deliver .. oh, jauhkan la ...


dah dah .. mau pulang ke pangkuan anak terchenta ..


salam.

Wednesday, 17 October 2007

Perasaan Kala Syawal Tiba

Bila dah balik semula ke Kapar, rasa dah hilang semua suasana hari raya, lagi pulak kat pekan kapar tu dah sibuk ngan promosi deepavali.


Tak ada mood nak update malam ni ... ngantuk tu tak le, tapi bila fikirkan esok nak kena bangun ke offis, terus hilang semangat nak menulis... Oh, tapi kalau tak tulis, sampai bila pun tak tulis kan? ok aku kasik ringkas je lah ... kasik highlight je yg pa yang aku rasa di Syawal ini


Syukur
Semua ahli keluarga ada berkumpul ... dengan semua orang dah besar, bila berbuka puasa petang akhir Ramadan tu... terasa makan berhidang dah kurang sesuai lagi dah ... nak kena besarkan rumah berbuka style buffet nampak gayanya ...


Kesal
Malam raya, lepas melayan anak dan anak2 buah main bunga api, aku terus flat ... aku mamai2 je tgk anak buah aku dok pasang langsir ... bila sedar2 dah kul 5 pagi ... terus kelam kabut sebab baju langsung lom iron, duit raya pon tak masuk dalam sampul lagi ... adeh! Kesal kerana tidur awal, kerana malam raya aku suka stay up lama2 ... tak nak kemeriahan malam raya tu hilang ...


Sayu dan menyayat hati
melihat keadaan mak yang tidak begitu sihat pada raya kali ni. Aku tak pernah terfikir, wanita yang selama ini menjadi payung kepada kami sekeluarga, begitu tidak bermaya pada hari raya ke dua. Jelas sekali kesedihan walau cuba disembunyikan.


Insaf
Tatkala berziarah ke rumah ibu2 saudara, ramai yang sudah kelihatan uzur dan tidak bermaya. Mereka yang suatu ketika dulu, sangat ceria dan aktif, amat berbeza pada hari itu ...


Hiba
hati ketika menghantar suami ke rumah sewanya di johor bahru pada hari raya ke-3.


Debar
Memikir tugas yang menanti bila pulang bekerja


Bimbang
Memikir mak akan menjalani operation selepas hari raya


Panik
Gegar Ria yang semakin hampir


Geram
dengan telekom nih sebab aku balik rumah tadi, phone line tak der ... grrrrrrrrrrrrrrr!!!!!

Fara,
5 Syawal 1428 11.28 PM
Klang

Wednesday, 10 October 2007

Selamat Hari Raya 2007


Kad raya Ihsan MalimKundang, taggers di tag Joe


Tak kira, busy pun aku tetap nak update entry, tak nak ketinggalan nak mengucapkan Selamat Hari Raya kepada sesiapa sahaja yang singgah kat blog aku ... Mesti ramai dah start cuti ni .. aku esok cuti, balik Johor beraya sana ....


Banyak sangat kisah nak dikisahkan tapi belum ada masa lagi ... sure dah basi dah nanti tapi wat to do, seriously aku teramat busy sampaikan tak terasa kemeriahan nak menyambut raya ni kalau berada kat office ... BOSAN! dengar lagu raya pun macam tak ada feeling.


Preparation raya sangat sederhana, yang basic2 pun tak habis prepare ... kasut raya, actually aku malas nak beli kasut sebab kasut yang aku beli last 2 months baru pakai sekali, tapi aku rasa mcm dah tak sesuai berkasut tumit halus dengan pregnancy ni. So, aku dah tanya husband leh tak nak melawat modern mom tgk kasut2 pregnant yg comfortable .. dia OK je, aku ingat lagi kasut pregnant aku pakai masa Lydia dulu, sampai lunyai .. memang berbaloi sangat beli mahal pun .. pakai start pregnant 2 bulan, sampai Lydia setahun kot.


Husband aku, dalam tak de plan nak beli baju raya, akhirnya beli jugak. Bukan sahaja baju melayu dia baru, baju kemeja baru, seluar baru, kasut baru .. semuanya gara2 kerja tempat baru yang tak beruniform ... memula dia ingatkan tak de safety shoes gak, so dia beli le kasut raya cum kasut kerja ... tapi rupanya ada gak safety shoes .. safety shoes kali ni plak, tak mcm safety shoes pun.. cun je design ..kalah kasut raya .. hmmm .. cuma aku belum sempat nak carik butang maju melayu dia ... alah.. baju melayu johor, butang satu jek pun ... tapi x sempat nak beli sebab puasa kali ni lunch hour mmg tak keluar langsung ...


Lydia, as usual lah, baju kurung 2 helai tu jer .. kasut dengan baju2 jalan, aku tak beli baru, kesian plak tapi tengok lah kalau2 ada masa lagi shopping masa kat BP nanti ... last minute shopping, macam masa aku kecik2 dulu, last day puasa, gi beli kasut kat bandar, naik bas ngan arwah bapak sambil dia beli songkok. Itu je la yg beli pun, lain2 semua mak buat ... dulu2 masa aku baya2 Lydia, mana ada pernah pakai jeans2 ni semua ... baju raya sekadar baju kurung, pastu gown sepasang, itupun mak buat sendiri siap ada smocking tuh ... maybe sbb tu preparation raya org dulu sangat meriah kot ... sebab semua buat sendiri ... kuih muih jgn citer lah, awal puasa dah start kat luar rumah semua jemur tepung, sebab tepung dulu bukannnya berkualiti tinggi mcm sekarang, bukan ada tepung segera macam sekarang ... dulu kalau nak pastikan kuih menjadik, tepung kena lah dijemur dulu ..maybe tepung dulu, tak betul2 kering kot masa beli .. hiks!


OK lah, Untuk melengkapkan entry aku ni, aku nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA kepada semua umat Islam, semoga ramadhan kali ni diberkati dan beraya dalam keadaan yang fitrah, tanpa dosa. Aku dan keluarga mengambil peluang ini meminta ampun dan maaf zahir dan batin, orang jawa kata, "njaluk ngapuro" huhuhu ...


Semoga semua dah mendapat apa yg dihajati dari Ramadhan ni ... sapa nak puasa penuh, sapa nak terawikh penuh, sapa nak tadarus sampai khatam, sapa nak save bajet, dan jugak sapa nak kurus .. semoga semua dah tercapai yeah! cakap pasal kurus, aku check doktor last week, 22 weeks pregnancy, berat aku bukan sahaja tidak naik sejak awal pregnant, malahan sudah turun 3 kg ... which doktor maafkan sebab bulan puasa .. kalau tak puasa, tak dimaafkan .. lagipun dia check baby punya heartbeat ngan baby punyer ukuran OK .. hmmm.. kalau x pregnant tak nak pulak le turun berat badan, time2 pregnant le plak turun ... camner la x turun, sejak asing ngan suami ni, buka puasa dalam kereta ngan kurma, pastu sahur ngan susu jek ..itupun sbb fikirkan ada baby .. kalau tak, haruslah tak sahur kot. hmmm apa2pon hope lepas raya naik la sbb aku niat nak melantak habis habisan ketupat ngan lodeh ngan 'tetel' masak merah resepi keluarga ... slurrpppppp!!!!!!! dah berapa hari dah aku ngidam mcm tu wakakakak!!!


Dan untuk rakan2 di reban, semoga bersua di Gegar Ria yeah!!! aku belum ada baju merelip nih ... :-)


Salam Aidilfitri,
Maaf zahir Batin

Tuesday, 2 October 2007

Bila Terasa Rindu

Well, aku baru je lepas baca entry Angah ... tetiba aku pun rasa nak mengupdate blog gak ... giler lama tak jenguk blogger nih .. nasib baik ingat login password segala ..

Kalau blog Angah ada lirik, aku pon nak letak lirik, lirik pasal rindu gak, tapi lagu ni .. lagu budak2 muda, ye la sbb aku pun masih muda lagi ni huhuhu!

Bila Terasa Rindu - Dafi

Apa agaknya khabarmu di sana?
Di sini ku sedang dibelenggu rindu
Beginikah rasa seksa perpisahan
Sungguh anehnya hidup berasingan

Hati terasa bagai tertinggal di situ
Meskipun tubuh dah jauh beribu batu
Sesaat seperti tahun lamanya
Semasa kau tiadaApa yang terdaya…

Bila terasa rindu ku sebut namamu
Dengan harapan kau akan muncul dalam tidur
Bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh

Jauh sekali hidup di sini berbeza
Beribu kali lagi ku selesa di sana
Tak sabar menantikan detik kepulangan
Namun hingga itu
Apa yang termampu…

Bila terasa rindu ku sebut namamu
Dengan harapan kau akan muncul dalam tidur
Bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh

Terlintas di fikiran untuk meminggirkan saja
Semua pencarian di sini
Tetapi ini sebahagian dari pengorbanan
Bekalan andainya hari sukar mencabar

Suka lak aku lagu nih ... cuma kalau laki yg nyanyi kat kat aku, lebih berpatutan le kot, ah tak kira, yg fenting, message dia aku rindu tuh kan? dan memang tepat sungguh ler bagai di kata dek orang, bila jauh ni ... lebih merapatkan .. maksud aku, merapatkan perhubungan ye hadek hadek ... ceh!
seriously la kan ... hari-hari yang berlalu ni, pada aku sekadar satu penantian aje, penantian nak habis waktu kerja, penantian nak berbuka puasa, penantian nak berjumpa anak, dan actually penantian yang paling tepat ialah, penantian nak menunggu hari minggu, untuk berjumpa kekasih hati (mek ciplak ayat angah)

Dah masuk minggu ke tiga rasanya aku dok sendiri nih ... dia balik dua minggu sekali atas permintaan aku ... kesian lak nk rush, kalau umah aku gan pudu tuh sekangkang kera, lain citer .. nih nak ke pudu pon mcm nk ke johor jek .. ahakss.. so, aku relakan kepulangan dia dua minggu sekali ... Alhamdulillah, bila siang ok jek sbb bz kat ofc, tapi malam kalu, letih den! especially malam2 yang mek susah nak tido, mula la segala imaginasi kuar, last2 sampai sahur takleh tido .. kadang2 saja jek kacau2 Lydia so dia nangis ke apa .. at least bukan aku sorang yg jaga ketakutan ..ahakss ..

Selain itu,yang lain ok je la kot ... bil api maybe lah kurang sbb kul 9 aku dah tutup semua lampu, masuk bilik, layan lydia tak lama dah lelap sbb letih .. tapi, sat lagi, kul 11 gitu, dikejutkan dek bunyik tepon, dah berulang balik dah mcm zaman belom kawen dulu ... setiap malam gayut ... bil tepon le plak naik nih .. ishh .. kitorang tak reti le plak nk sms2 nih .. leceh! maksud mcm tak sampai jek ahakss .. lagipon masa zaman percintaaan dulu kan ke sms2 nih lom begitu berleluasa .. so skang nih pon still nak gayut tepon gak .. kosser!

Bila dia balik, mcm le dah setahun tak jumpa, sampaikan nak tidur pun malas .. sayang nak lepaskan masa yg ada utk berborak .. kalau biasanya nak ke mana2, naik kereta tak sampai 5 minist aku dah lelap, tapi now tidak lagi! mulut tak berenti bercakap .. semua benda aku nak cerita ... especially pasal Lydia le kan .. so amat tepat le org kata, anak pengikat kasih suami isteri ... :-)aku siap kata kat dia, abang tau tak, saya sanggup tak update kat blog cerita2 pasal Lydia, sbb nak abang tau dulu before orang lain... sava jek la ..alasan leh pakai tak tu for not updating ??? ahaksss!

tapi, sebest2 mana merasa rindu ni, aku still rasa hidup bersama lebih bererti .. kerana itulah adat suami isteri .. dengan itu, aku tetap berdoa semoga suatu hari nanti aku dapat ikut dia, or dia dapat balik ke sini lagi ..

amin..

Ok, pasal pregnancy aku plak ... \alhamdulillah, dah 5 bulan dah umur kandungan aku ... less then 20 weeks to go before dapat baby ... berat masih sama .. fizikal pun tak de la nampak lagi sgt .. tapi, yg best, aku dah rasa baby bergerak2 dalam perut .. this weekend maybe dapt tahu the gender .. kalau tak lelaki, pompuan ler... hihihi .. mana2 pun aku bersyukur le .. kesian lydia dah lama x de geng.

dengan itu, i ols mengundur diri ..

Salam ...