Posts

Showing posts from December, 2008

memori dua ribu lapan

2008,

awal january kami diuji, bila hubby hilang punca rezeki kemudian rahmat Allah menyelubungi, 


awal February, Idlansyah hadir menambah seri,  bersamanya, ada rezeki, hubby dpt kerja lagi

limpahan rezeki tak pernah putus,  aku pulak dapat kerja baru bulan august

november mmg indah ...  bila lydia cemerlang disekolah,

disember datang dengan dugaan permohonan dpli tak seperti yg diharapkan kena le cuba lagi tahun depan 

seminggu lepas, tv rosak ..  alhamdulillah, dah berganti, itupun rezeki jugak 

Petang ni hikmah babysitter idlan menarik diri
insya Allah kenderaan baru kami perolehi .. utk kemudahan hubby & anak2  ke nursery


2008,

Yang lain2 tak perlulah dinyatakan Sedikit dugaan, begitu banyak hikmah kebahagiaan

Syukurlah ... Alhamdulillah ...



dia tak mahu

Image
Pg td hati aku tersentuh... Idlan tak mau lepas dr dukungan .. Ini kali pertama setelah 10 bulan.. Idlan dh fhm erti perpisahan ..

seronok tak terhingga

2 earlier entries were sent from my mobile. instead of having saparate blog for mobile and normal blog, i combined them together here.


On christmas holiday i went to Kuala Linggi, had a wonderful and great time wif family of my side. Memang event ni very short notice and last minute plan. kakak aku le masa tidoq umah aku dok sembang2 pasal nak wat family outing ni. Then we started calling everyone asking if ther are free ... Semua kasik respond baek .. except for my abg or anak2 call him PakNgah yg kenot make it as he has bought airticket for his family to spend the long weekend wif him kat utara. Abang aku ni kena kerja kat Perlis, so dah jadik weekend father/husband le ... sedih gak dia tak dapek join us coz anak2 bujang dia tuh, leh diharap nk tolong kerja and tolong makan huhuuhu! but plan has to proceed lah ...


Kebetulan sgt, i still hv contact of the chalet me and hubby stayed amsa family day hubby last July. Kuala Linggi .. orait kot kalau nk berfamily dah santai2 kat situ .. y…

Motosikal bapak

Image
Use by hubby to go to work as well as to bring lydia to/from skul

Haikal fikri

Image
Idlan's cousin from hubby side 1 yr plus

di bawah sinaran lampu klcc

Image
It started with an email from Dd .. :-) Banyak rintangan huhuhu .. memula nk make it on Monday, but few of them couldnt make it, Mas ada hal nk tolong member dia, Shara had to attend her office xmas party ... me and mauze memula Ok, but then aku plak x dapek nk dtg ... Seb baik .. Dd and Zaza decided to postpone to Tuesday ... 

Aku dari pagi tu, agak free la jugak .. ingatkan leh la cabut on time kul 6 ... tup2 ada plak kerja last minute datang .. and its production issue, so nak tak nak kena la settle .. last2 aku dah stress .. aku pass je kerja kat orang lain huhuhu .. mauze dah kat bawah, and it was 6.20 kot baru gerak from my office. And nak ke KL tu, traffic jam mcm biasa la kan .. masa tu Shara dah call tanya kat ne .. aku dah bajet sure aku x leh nk sampai before 8 .. and asked them to proceed first ...

SAmpai sana, rupanya dorang x start lagi .. ekekekke! and dapat le aku join ... nak parking pon mencabar gak .. it turned out to be a successful suprise birthday party for Soulie …

another news

My babysitter for Idlan, or my next door neighbour, or idlan's mama, said she can't babysit idlan anymore. She is 2 months pregnant and the morning sickness is very bad that she's afraid will effect her efficiency in looking after my boy.


I'm happy for her for the news. Ada orang baru nak mai, kita kena lah happy .. i'm always happy to know my friends and relatives are expecting.


But i'm sad for my boy. He is doing fine with his 'mama' ... i can see him every morning smiling and giggling everytime his mama ambik dia dari dukungan aku .. tapi, apa nak buat ..


Looking at brighter side, It's time for Idlan to mix around with more friends .. and thank God he has his sister to look after her in the nursery where he'll be sent to.


Me, as a mother ... cuma berdoa dan bertawakkal for everything to be fine for both of them ...


Year end, banyak plak things happening around me... things that need new changes and adaptation ... both emotionally and financially …

Hampir enam tahun hidup bersama, akhirnya aku ditinggalkan

Hampir enam tahun hidup bersama, akhirnya aku ditinggalkantapi tiba2 malam tadi dia berubah, dah terus tinggalkan aku tanpa pesan … padahal selama ini, tak pernah ada sebarang rajuk atau gaduh yang panjang …bila aku ditinggalkan terpinga2 mcm tu … sedih sangat tau … mcm mana la aku nak hadapi hari-hari tanpa dia dan suaranya …hmmmm …
*sambil mengira2 bajet beli nak beli TV baru, ganti yg rosak tu … aduh kopak!

sedikit sahaja

This week busy betul kat office. Banyak aku nak kena catch up before ditinggalkan sorang2 coz lagi dua org tuh nak cuti panjang ... mudah mudahan aku leh manage time tu nanti.. insya Allah ... aku kan, bila dah khusyuk dan tawaduk buat kerja, harus la nk makan pun lupa ... huhuhu tingat masa kat ofis lama ... bila dorang ajak bfast/lunch, bila aku kata nanti aku join kemudian .. ha, 90% keberangkalian yg aku tak join pun akhirnyer ... alahhh .. mula la nk start mengenang kisah silam nih ...


Musim cuti ni, paling syok bila send emails kat orang, dapat auto reply coz dorang x der ... aku suker! kurang orang, kurang users, kurang komplen,kurang le stress! hikss!!!!

dia

Image
Pic credit to http://www.freenaturepictures.com

gathering @ habib's

Image
The plan dah dibuat since before raya puasa lagi ... bukan senang nk dpt invitation drp dia ni ... :-)


En. Habib is my boss back in year 2000 until 2005. Masa dia jadik boss aku, mcm ada gap je between us .. maklum ler aku mmg tak reti nak borak ngan boss ... asalkan ada gelaran boss aje, sure aku takleh nak selamba ...


On 2006, aku dah start project lain, and under different boss .. since then, gap tu jadik hilang :-) Good thing about En. Habib ni is dia mmg never failed to wish everyone's birthday ... dia jenis yg jaga friendship rasanya ... terbukti lah, even after dah tak jadik boss .. dia still lagi concern dengan bekas2 anak buah dia, and dia Ok jugak kalau kita nak luahkan prob ke apa .. he is a good listener i guess ..aku tak de la pernah luahkan prob sgt pun .. aku borak2 ngan dia pun jarang .. unless kalau aku nk buat lawak2 kering aje or nyakat2 dia :-)



Last Saturday, kami bekas2 anak buah dia, datang umah dia kat Ampang ... antara anak2 buah dia, Roslan paling lama dengan…

time to let go, time to change

Image
My phone dah too outdated and dah teruk sangat conditionnya, sampaikan nobody even bother to take it even when i just left it anywhere :-) .. I remember when I went to KK back in 2006 and i left the phone at this resort ... they mailed the phone back to me! :-) jodoh panjang dengan that phone .. (tetiba rasa mcm nak pegi KK lagi ... best sgt kat KK ...)

Klik Sini, Sini dan Sini, utk story kat Sabah yg aku rasa sangat best sampaikan Phone aku tertinggal!!!

Klik sini, utk story pasal aku dapat semula phone aku :-)


Tengok la Pic atas tu, itu le condition phone tu .. phone tu actually kaler asal dia semua silver .. tapi dok dah calar balar .. sampai kaler silver dah terkikis habis, kuar kaler hitam ... huhuhu! The phone was a gift from dear hubby jugak, back in 2005 kot ... sbb masa tuh aku suuuka sangat nak pakai flip phone, terpengaruh ngan citer2 jepun ... Phone nih very basic .. no camera, co blutooth, no MMS, no walkman, no radio .. ringtone pon cuma yg standard aje ... tapi mcm tu pun,…

as simple as possible

the reason why i go white for my blog is simply because its easier for me to see it in office. People pasing by will think that I am reading a manual or work related sites .. hahaha! and fyi, in office, i will visit blogs that have a very minimum color ... others will hv to wait until i'm at home ... goshh .. its so difficult to comfortably bloghopping in office ...

Kenangan Mengusik Jiwa :: Terima Kasih

Selepas arwah bapak meninggalkan kami sekeluarga lebih dua puluh tahun lalu, banyak perkara yang kami lakukan bersama arwah tidak lagi kami teruskan, terutama perkara2 yang melibatkan mendapatkan lauk dengan apa yg ada di sekeliling kami. Arwah bapak, sebagaimana kelaziman orang dulu-dulu, lebih suka mendapatkan lauk harian kami daripada apa yg kami usahakan sendiri. Hanya ikan sahaja yang kami beli memandangkan kami bukan nelayan dan tidak pula kami gemar berlaukkan ikan air tawar setiap hari.


Sayur dan ayam, sudah tentulah daripada hasil sendiri. Masih terbayang2 di ruang mata, muka aku yang monyok setiap kali emak meminta aku membersihkan tahi ayam kat simen belakang. Masih juga terngiang2 rungutan aku setiap kali emak mengajak aku memetik daun ubi di hadapan rumah. Daging pula, hanya kami makan pada waktu2 tertentu seperti perayaan ataupun kenduri besar. Selain itu, semasa ada arwah bapak, jika ada lembu yang disembelih, kerap juga aku makan lauk2 berasaskan lembu kulit lembu, peru…

Award

Image
Award from Soul (aku teragak2 nak accept ni sbb original award nih dtg dr blog spanish ke France eh bahasa tu? ..hiks, buta foreign language .. tamil je aku tau..

aku ala2 tak paham apakah makna nya, and picca plak ala2 angle gitu kan .. takut jek kot something to do with cristianity ker kan) .. wakaka Sol, jgn mar arr .. ko tau le aku kan sokmo gini.. tapi, aku tgk bebetul, barutau its about creativity gak la kan .. apa2 pon sebabnye, aku accept jua sbb aku appreciate mmuahahahah! kang majuk plak bakal pengantin ... Thanks Soul!!!! ishh dah le yg Shara tag pon aku x buat ... nasib baik Shara tak marah and tetap kasik sourvenir dari Iceland .. Thanks Shara ... skarang peti sejuk ku lebih berseri dgn kehadiran sourvenir ko ittew! hiks!

Ok, back to the award lah ... nih rules bila dapat award.. apa kes nk dpt award pon kena ada rules bagai .. apo nk buek, dah gini rules dia, ye dak? its rather fun dowh!

Rules of the award are:
1. Show the award.
2. The name of the person who gave it to you a…

Hendak Ku nangis .... Tiada .... Ber airmata

Image
Hmmm .... Like I have told before ... I have to temporarily forget about being a teacher. Actually I know the result few months back when my friend Mas who is working in MOHE told me my name is not listed. At that time I was OK and was very positive that it is not the time yet for me to leave corporate world muahahaha!!. But tonite, when I saw the result myself, hmmmm.. I couldnt lie to myself ... that deep inside, I am very frustrated with the result. It is 12 midnite and hubby is sleeping so here I am, alone, upset, and the fact that I am in my 2nd day of the month doesn't help. My mood is pretty fragile since yesterday. *sigh


Actually, its not about i hv to let go my ambition that frustrating me, but it is because the fact that I am not sucessful in the application that make me upset. Get it? The frustration came after I see the above result, whereas before that I have already informed that i am not successful. Ish, so diffficult to explain in english kan? maklum le direct trans…

Ke Saloon katanya .....

Image
Sebelum weekend datang lagi, betterlah aku stori sket2 aktiviti weekend semalam ni plak... huhuhu! dah datang angin rajin update, maka beginilah roda kehidupan ..kejap malas,kejap rajin .. tapi, Angah tu, malas, lepas tu mcm dah tak rajin2 dah lagi ... ngengehngehhh!!!


We spent our weekend at MIL's house. Hamid worked on Saturday, MIL and FIL were also not at home coz attend kenduri umah makcik Hamid. Belakang umah aje .. aku ke sana la jugak at about 10 pagi tu ... dalam sejam aku lepak sambil folow kumpulan marhaban ... pastu Idlan dah start mengantuk, so lepas makan, salam ngan tuan umah, so aku ngan anak2 balik la umah MIL dulu ... Lydia ngan Idlan terus tido, aku plak amik peluang, baca buku citer .. Ungu Karmila by Ramlee Awang Mursyid ... tapi aku pun join tido sbb aku rasa seram plak baca buku tuh masa takde sesapa kat umah MIL. Tgh hari tu MIL balik kejap then kakak ipar pun sampai jugak ..


Ahad petang baru le balik umah .. on the way tu, baru le teringat rambut budak2 nih …

Friday, Friends, Food

Friday lepas … hari bertemu kawan2 bagi aku. During lunch time, Mauzefetched me and off we went to KL Sentral to meet Mus and Ellyn. Atas request Mauze, we had lunch at Rasamas. Servis dia Ya ampun … sungguh la lemah gemalai … I understand that it’s Friday and orang mmg le ramai, tp, itu bukan alasan servis leh lembs okay! Sampaikan ada sekali aku direct je kat mamat yg amik order tu … “senyum la sket Dik” tapi maybe dia terlalu stress, sampaikan dia takleh nk senyum pun, maybe lepas aku tegur tu lagi la dia stress .. kesiann … so, kitorang berempat pun stress jugak … huhuhu!
As usual, bila borak memang rasa kejap je masa berlalu … banyak story nak digoss tapi x cukup timeframe .. MAuze supposed to attend a meeting at 2.30pm, but masa tuh dah kul 2.05 when we end our session. Huhuhu! Dah le dia drive, nak kena plak drop aku ngan ellin ..oh ciann mozi !! and paling best tu, mauze bermurah hati plak belanja kawan2 … we appreciate that ! semoga bertambah2 lagi rezeki mauze ..In the evenin…