Posts

Showing posts from September, 2016

Kursus Awam Bahasa Arab (KAMBA) (sijil oleh KUISCELL, kerjasama dengan JAIS bertempat di Masjid At-Taqwa Bukit Kapar)

Image
Dah lama pulak tak update pasal kelas bahasa arab saya. Alhamdulillah sekarang ni tengah dalam sesi module ke-4, bermakna module terakhir untuk selesaikan pengajian selama 4 module atas program Kursus awam bahasa arab.


OOTD is a must lah kan.. masa module 1 dulu saya suka pakai baju kurung mcm pergi ofis, tapi lama kelamaan, lebih selesa sarung jubah jek.. tapi sebab jubah saya mmg limited and mosty kaler hitam, nampak mcm uniform je jadinya haha..
errrrrkk.. and selfie is a must too? lol these 2 photos were taken last week, before going to the class. Bertabah je lah encik suani tolong snap. layan je wife dia gini. i really appreciate my hubby for his understandings and for his willingness to take care of the kids while am in class. Syukurlah the masjid is just nearby je, tak sampai 5 minit pun naik kereta..
Rasa mcm kejap sangat la pulak padahal dah almost 2 tahun jugak lah dalam kursus ni hehe tapi ekceli bukan la full 2 tahun.. fullnya setahun tapi masuk cuti2 tu semua jadi 2 tahun. …

the day i started quacking - my first dUCk

Image
I am not a fashionista.

hahahaha! what a statement to start an entry! confident sangat ok! huhu.. Well that is actually true u know.. I am not one of those who will die for fashion. Most of the time am actually a fashion-outdated type of person. My wardrobe (am not sure if i can call it a wardrobe lol as it only consists of less then 10 baju kurungs for office and wedding attires - maybe it shld be called a drawer instead of wardrobe lol)

but its not the case for tudung or hijab... my tudung are too many (to compare with my baju lah) .. most of them pun i dah let go coz most of the time i put on the same tudung (due to limited number of baju of coz ahahaha...)

nope i dont stick to one name. Anything that catch my eyes, murah or mahal (a bit) i'll buy (my definition of murah and mahal might be different from yours ye). and latest that catches my eyes is of course dUCk. Even though am not a fashionista, am easily influenced by peers. peers pressure gitu.
(of coz i blame Sol yg selal…

Vietnam lunch at the DuViet, KLCC.

Image
Last week my friend marya ada training kat UOA which is next to my offc jek. Training 5 hari.. wajib lah kan ajak dia lunch sama2 dah alang2 dekat.. dia jauh nun kat PJ tu pun kami bleh lunch sama, inikan pulak sebelah opis, ye dak? 
Selain maye', ajak anje jugok lebih meriah! frankly speaking aku lebih comfy utk borak2 kalau more than 2 people.. hahaha lebih senang la sembang ada la rehat sket kan.. aku ni ada masalah 'kering idea' kalau nk mulakan conversation. Memang la nmpk mcm aku ni banyak cakap. eh mmg aku byk cakap tapi aku tak pandai kuarkan topik unless topik2 biasa jek. kalau ada topik, aku leh la sambung2 huhu. tapi actually jauh di sudut hati, nak jugak berubah kurangkan bercakap.. huhu.. its not easy lah kan.. so now ni try to be careful apa yg aku cakap jek lah.. wallahu'alam.. slowly lah improving. in shaa Allah .. 
Eh tadi nk citer pasal lunch. LOL. alaa aku ekceli ada bayak betul entry makan2 yg aku skip.. how ahhh?? i shld make this blog as diary la…

SAJOHA di Pengkalan Balak, Melaka.

Image
Before raya haji tu amik slot sehari join kawan2 SAJOHA gath kat Pengkalan Balak. this was my 3rd time to Pengkalan Balak. Kali pertama dan kedua lama sangat dah masa tu Idlan baby. now dia dah 8 tahun. huhu..

Gerak ke Melaka pukul 11.30am lepas aku meeting kar sekolah. Singgah Kg Taboh Naning rumah mak Diana sebab nak pass Vitalea kat dia. Oleh kerana dia takde kat rumah kami tinggal kat tempat yg sesuai and whatsaap bagitau Diana

Dari Taboh Naning ke Pengkalan Balak amik masa dalam 1 jam setengah gak kot..Sampai PB kul 2.30pm,  yang lain dah sampai.. oh DZ pun belum sampai.. terus la kami menuju ke makanan sbb dah lapo hihi. Asam pedas Melaka yum yumm, telo masin, kubis tumis, ayam masak kicap dan ayam goreng. Lunch tu kiterang collect duit and mintak owner chalet tolong order siap2.. sedap gak asam pedas dia.. food lain pun banyak.. Air kotak dan kuih raya (tart nenas) sponsored by Anje, jajan2 pulak sponsored by Sara, ada Maye' bawak kek, paling banyak is rambutan.. Sara bawak…

Bila Bergantung kepada prasarana awam .. kes haru biru!

Image
alaa... memilih tajuk entry adalah lebih susah daripada mengarang entry tau. ekekekeke.. sebab tu tajuk2 paper ada yang anooying giler kot.. misleading sokmo! masing2 nk dapatkan tajuk yg bombastik sampai sanggup ketepikan etika (ye ke tajuk yg misleading tu melanggar etika penulisan? hahahhaha wujud ke etika tu? ke aku je pandai2 hahaha WHATEVER!)

by the way, aku nk citer kisah semalam.. huhu... mmg hari yg mencabar, kuar awal pagi .. mcm biasa rutin hantar anak2 ke sekolah... kalau ikut hati rasa mcm nak stay sampai Lydia masuk exam hall.. tapi sebab nak masuk awal ke ofis, terpaksa la lupakan niat tu.. hanya doa mengiringi... 

Pagi tu hujan lebat sangat.. hujan rahmat lah tu.. in shaa Allah..

Bersama rahmat tu, ada juga cabarannya.. cabaran pertama traffic jammed kat tempat yang selalu clear! hadui nak kuar dari Kapar pun dah amik masa sejam.. sampai kat Shah Alam amik komuter.. Alhamdulillah komuter smooth je sampai KL Sentral.. 


Sampai KL Sentral.. hohohoiii dah la dah lewat... time …

Iris and Iman's birthday party at Little Kingdom Maju Junction

Image
Last weekend we went to uliek's princesses' birthday party. Iris turns 6 and Iman turns 4. Memula i plan to go with Dyan and Daleela je coz Lydia ada kelas so husband has to be her transporter and iols takleh control kalau ramai sangat without the bapak.
Tapi last minute kami ubah plan. Kelas Lydia was only in the morning and ended at noon so sempat lah sampai ke party by 2pm. The party started at 1 tapi cake cutting at 2.30 so ok lah dapat join the main agenda.
First time masuk Little Kingdom tu. Bebudak kemain suka lagi. Sampai kat ballroom tu mascot disney princess tgh perform kat stage. Lepas tu photoshoot pastu games musical chair... Great party Alhamdulillah... Kalau nak harap gi sendiri tatau la bila ehehehe..
Thanks for inviting Uliek... HAPPY BIRTHDAY IRIS AND IMAN! 😘



















UPSR 2016 Hari Ini. Semoga berjaya Anakku....

Image
So its the day! today is the first day of UPSR 2016. Peperiksaan besar pertama yg anak-anak hadapi setelah bersekolah rendah selama lebih 5 tahun.. Pagi tadi suami yg hantar Lydia.. Saya memberi ucap selamat before dia ke sekolah.. tapi do'a saya terus mengiringinya setiap saat.. buat kerja pun kepala fikir exam anak. Alhamdulillah now dah pukul 10.30, dah habis satu paper (BM pemahaman) pagi tadi.. masa saya tgh tulis ni, Lydia sedang menghadapi BM kertas 2, penulisan... ya Allah.. semoga idea2 yang bernas keluar dari fikirannya... semoga semua pelajaran yang dah diajar oleh guru2 dapat digunakan ketika ini... 
Seronok scroll FB bila ramai anak kawan2 pun ambil UPSR dan seronok tgk gambar2 yg diorang share.. live dari sekolah... Semoga semua anak-anak diberi ketenangan sepanjang tempoh peperiksaan berjalan minggu ini.. (dan seterusnya..).. Saya pulak memilih untuk update di sini lah .. to mark the date.. :-)
In shaa Allah esok atau lusa saya cuba hadir untuk hantar dia ke dewan pep…