Posts

Showing posts from January, 2012

Fahren is 2!

Image
Happy 2nd Birthday Fahren Adly! budak ni banyak celoteh sangat! dari bangun tidur sampai tidur lagi sangat aktif! cakap banyak, lari pun banyak... garang pun iye.. bila panggil abang or kakak, dorang x menyahut, nanti dia sound,


"haa.. kakak tak saya punnnnn!"

cakapnyer clear, ada yg still pelat tapi mostly dah clear lah..dalam setiap ayat, dia akan tambah "pun" .. contoh:-

"mak pun nak mandi .. ke?????"
"lori tu pun bawak minyak lah!!!!!" bila tetiba dia nampak lori.. oh ye dia tau lori mana bawak minyak .. lori mana bawak roti.. boleh? kekeke

bila singgah memana stesyen minyak je dia akan cakap, "mak.. kita kat Onas... nak roti ye????" Onas adalah petronas..

suka main eli bird (angry bird) sampai aku nk kena sorok phone ...

banyak sgt lah keletah dia yg menghiburkan kami sekeluarga... sayanggg lah Fahren ni! muaahhhs!

Jom ke dapur! - Roti Canai mak saya :p

Image
angah ada tulis kat blog dia pasal Roti Canai ... mak dia pandai buat roti canai ... hmmm kebetulan, masa aku kecik2 dulu pun mak aku rajin gak buat roti canai. tapi dulu2 aku tak panggil roti canai.. aku panggil martabak.. huhuhu... semua yg diadun dan ditarik/ditebar sebegitu, aku sebut martabak jugak.. bila aku dah beso je, , bila dah mula pandai lepak kedai mamak, baru le start sebut roti canai :p
bila kiterang dah besar, dah kawen, mak pun dah jarang buat sarapan yg leceh2 ni.. roti canai agak leceh la jugak sbb nk kena prepare doh tepung tu malam nya.. so pagi tinggal tebar and goreng jek..tapi nasib baik le kakak sulong aku tu sangat loving ngan adik2... ekeke.. bila ada permintaan, dia pun sporting je buat roti canai ni.. :-) few months back abang aku balik kampung request roti canai home made... and than masa raya cina tu sekali lagi abang aku request.. dgn alasan wife dia nk belajar... ekeke...aku ada lah snap few pics masa proses membuat roti canai home made ni  ekeke... aga…

Syukur Ya Allah, kami selamat ...

hmmm .. tatau dari mana nak start..

mandangkan now is lunch time and aku kenyang, ok kot kalau aku guna masa ni utk tulis sikit2 dalam blog ni..

1st, aku dah tampal header lain..ekceli masa cuti raya cina tu aku saja2 tgk anak buah aku kemain kusyuk ngan netbook dia.. so aku jenguk apa dia buat, rupanya dok godeh2 PS. aku kasik la pic yg aku ada.. pic lama masa pi cameron highland 2010 .. rambut lydia pon pendek sgt.. ekekeke.. tima kasih Yasmin! anak buah aku tu darjah 6.. tapi mcm ada minat ngan benda2 lukis2 ni.. aku nampak dia ni mcm ada bakat melukis dan bermain muzik turun temurun dari mak bapak dia..lukis tu lukis gak tau ameen.... UPSR this year jgn lupa yach! jgn asyik nk KPOP jek huhuhu!

ok cakap pasal raya cina.. i took additional 3 days lepas 2 hari public holiday tu. so hari ni adalah hari pertama kerja lepas cuti raya. kalah cina kan?

tapi aku bukan cuti saja2 utk bergumbira... ada seswatu terjadik yg menyebabkan aku tambah cuti tu. takmo la citer detail2 sangat.. malas …

Songlap - Review Cara Aku

i subscribed to astro first last few days, to watch Songlap. aku mcm terpanggil nk tgk citer ni lepas tgk trailer dia kat panggung wayang, masa aku pegi utk tgk Ombak Rindu tu... daripada trailer tu, nmpk mcm hebat je Songlap ni.. so aku ajak hubby tgk kat rumah lah.. movie started at 10 PM, seswai lah budak2 pon dah tido time tu... based on the trailer tu aku rasa mcm kurang sesuai utk budak2....


expectation aku agak tinggi masa aku mula menonton citer ni. aku dah di khabarkan oleh beberapa tulisan dan perkhabaran orang, yg kata citer ni lain dari citer2 melayu yg lain.. well.. aku sendiri assumed mcm tu based on the trailer .. hehe..


topic yg cuba dikupas mmg menarik.. pemerdagangan manusia.. pheewww.. topik berat tuh... sedih lah part baby kecik2 dipisahkan dari mothers and dijual.. harga baby based on berat.. baby berat 3.2kg harga jadik 32K.. hmmm... pastu mak2 muda yg lahirkan baby2 plak, dijual utk pelacuran. citer ni membuka mata kita bahawa gejala ni sebenarnya mmg dah menular,…

Kerisauan seorang mak

Tak lengkap le awal tahun kalau blog tak diserikan dengan cerita2 pasal hari pertama persekolahan tahun 2012 ni kan?


Semalam, ramai parents yang amik peluang ambil cuti untuk hantar anak2 ke sekolah.. Untuk yg anak darjah 1, dah mmg sbb nk hantar lah kan - keseronokan paling ketara - yang bukan darjah 1 pun, nak gak pegi sekolah, settlekan apa yg patut.... yuran, beli buku dan sebagainya..


Semalam jugak, adalah hari pertama Lydia ke sekolah sebagai seorang pengawas. Mcm tak percaya bila tengok dia lengkap beruniform pengawas, berkasut hitam bagai. aku pakai kasut hitam masa aku form 4, bukan sbb aku pengawas, tapi sbb sekolah aku mmg wajibkan senior students pakai kasut hitam.. aku jadik pengawas masa aku darjah 6, itu jek lah.. masa sekolah menengah mmg tak de talent seorang pemimpin pun ahakss...


So masa amik Lydia petang semalam, kemain happy dia berceloteh pasal pengalaman dia bertugas hari pertama... Aku noticed dia keluar dari kawasan sekolah tu sorang2 lone ranger... tak macam se…

Azam dan Harapan 2012

Image
Tahun 2012 akhirnya sampai dah ... 2011 dah jadi kenangan, dan 2012 yg baru bermula ni, mestilah dtg dgn diiringi azam dan harapan.

2012 ni, fokus aku adalah family. suami, anak2, inshaAllah..

ada few things yg aku terlepas pandang masa 2011, tentang kehidupan berkeluarga. Walaupun anak2 taklah terbiar, tapi ada ruang2 yg aku tak isi dengan sebaiknya, jadi tahun ni kalau boleh aku nak lebih detail dalam merangka kehidupan keluarga aku, untuk kebaikan masa depan diri dan anak2.
Tentang persekolahan Lydia dan Idlan. Esok, bermulalah hari pertama untuk penggal pertama persekolahan dalam 2012 ni. Aku ambik cuti esok. kalau sebelum2 ni, aku dah prektikkan untuk ambil cuti sehari semasa birthday aku, kali ni aku ubah lah.

Mulai tahun lepas, hari pertama persekolahan anak2, aku nak cuti. tak kira lah anak tu darjah 1 ke, tadika ke, darjah 2 ke. maybe bukan satu yang signifcant sangat.. tapi itu membahagiakan diri aku, dan aku harap membahagiakan anak2 aku. Aku nak dorang tau, aku sangat menga…