Tuesday, 31 January 2012

Fahren is 2!



Happy 2nd Birthday Fahren Adly! budak ni banyak celoteh sangat! dari bangun tidur sampai tidur lagi sangat aktif! cakap banyak, lari pun banyak... garang pun iye.. bila panggil abang or kakak, dorang x menyahut, nanti dia sound,


"haa.. kakak tak saya punnnnn!"

cakapnyer clear, ada yg still pelat tapi mostly dah clear lah..dalam setiap ayat, dia akan tambah "pun" .. contoh:-

"mak pun nak mandi .. ke?????"
"lori tu pun bawak minyak lah!!!!!" bila tetiba dia nampak lori.. oh ye dia tau lori mana bawak minyak .. lori mana bawak roti.. boleh? kekeke

bila singgah memana stesyen minyak je dia akan cakap, "mak.. kita kat Onas... nak roti ye????" Onas adalah petronas..

suka main eli bird (angry bird) sampai aku nk kena sorok phone ...

banyak sgt lah keletah dia yg menghiburkan kami sekeluarga... sayanggg lah Fahren ni! muaahhhs!

Monday, 30 January 2012

Jom ke dapur! - Roti Canai mak saya :p

angah ada tulis kat blog dia pasal Roti Canai ... mak dia pandai buat roti canai ... hmmm kebetulan, masa aku kecik2 dulu pun mak aku rajin gak buat roti canai. tapi dulu2 aku tak panggil roti canai.. aku panggil martabak.. huhuhu... semua yg diadun dan ditarik/ditebar sebegitu, aku sebut martabak jugak.. bila aku dah beso je, , bila dah mula pandai lepak kedai mamak, baru le start sebut roti canai :p

bila kiterang dah besar, dah kawen, mak pun dah jarang buat sarapan yg leceh2 ni.. roti canai agak leceh la jugak sbb nk kena prepare doh tepung tu malam nya.. so pagi tinggal tebar and goreng jek..tapi nasib baik le kakak sulong aku tu sangat loving ngan adik2... ekeke.. bila ada permintaan, dia pun sporting je buat roti canai ni.. :-) few months back abang aku balik kampung request roti canai home made... and than masa raya cina tu sekali lagi abang aku request.. dgn alasan wife dia nk belajar... ekeke...aku ada lah snap few pics masa proses membuat roti canai home made ni  ekeke... agak lain le sbb kiterang tak diajar menebar cara pro.. so kiterang guna kaedah menarik tepung ekeke... jom tgk pics...

lepas dah jadik doh, buat le satu2 ketulan gini... beso je size kakak aku buat ni.. mkn sekeping dah kenyang..

sila take note on the perkakasan.. ekekek dari kecik sampai now.. same dulang, same mangkuk utk menguli doh yg mak aku guna .. soo nostalgic..
Masa kecik2 dulu, satu dulang besar ni cukup dah kami adik beradik... samnpai tgh hari ada balance lagi.. tapi now.. 2 dulang pon tak cukup ekekeke....
  

ok kami tak diajar menebar secara pro.. even mak aku pon menebar cara ni... yaitu dengan menekan2 tepung jadik mcm lempeng,... lepas tu tarik2 je doh tu.. sampai selebar dulang.. :-)

sampai lebar camni... ada koyak2 sket is n normal...masa aku kecik aku sgt suka nk tiru so aku selalu amik tisu muka and basahkan sket2 and tekan..tarik2 and bila ada koyak2 sket, aku rasa mcm best sbb sama mcm mak aku buat ekeke..

bila dah lebar, boleh le dilipat.... ...

a haaa... bila dah lipat mcm ni... ready utk digoreng ... tapi x dapek plak aku snap yg dah goreng... lepas goreng tu... roti hendaklah ditepuk2 dengan kain supaya utk kurangkan minyak.. and supaya roti tu pecah2 sket... mmg sedaaappp.. lemak .. crunchy di luar,, lembut di dalam... cicah plak sambal ikan bilis! yummy!

nak cuba? try lah!

ni resepi buah doh.. sonang ajo!
2kg tepung gandum
4 bijik telur
setengah buku mentega
garam secukup rasa
air

semua uli kan sekali sehingga jadik doh.. simpan semalaman di salut minyak masak....

Selamat mencuba!


Syukur Ya Allah, kami selamat ...

hmmm .. tatau dari mana nak start..

mandangkan now is lunch time and aku kenyang, ok kot kalau aku guna masa ni utk tulis sikit2 dalam blog ni..

1st, aku dah tampal header lain..ekceli masa cuti raya cina tu aku saja2 tgk anak buah aku kemain kusyuk ngan netbook dia.. so aku jenguk apa dia buat, rupanya dok godeh2 PS. aku kasik la pic yg aku ada.. pic lama masa pi cameron highland 2010 .. rambut lydia pon pendek sgt.. ekekeke.. tima kasih Yasmin! anak buah aku tu darjah 6.. tapi mcm ada minat ngan benda2 lukis2 ni.. aku nampak dia ni mcm ada bakat melukis dan bermain muzik turun temurun dari mak bapak dia..lukis tu lukis gak tau ameen.... UPSR this year jgn lupa yach! jgn asyik nk KPOP jek huhuhu!

ok cakap pasal raya cina.. i took additional 3 days lepas 2 hari public holiday tu. so hari ni adalah hari pertama kerja lepas cuti raya. kalah cina kan?

tapi aku bukan cuti saja2 utk bergumbira... ada seswatu terjadik yg menyebabkan aku tambah cuti tu. takmo la citer detail2 sangat.. malas nak susun ayat huhuhu.. ok cukup lah kalau aku update kat sini, yg pada awal pagi 23 Jan 2012 tu, pada pukul 3.30 lebih kurang, kereta yg aku naiki, yg dipandu oleh suami tercinta dalam perjalanan pulang dari kampung, telah terlibat dalam kemalangan.

rasanya, itu pengalaman pertama aku terlibat dlm kemalangan jalan raya. semoga itulah yang terakhir. amin. kejadian tu betul2 memberi kesan trauma. tapi sangat bersyukur kerana aku, suami dan anak2 selamat. Jalan tu jalan biasa yg aku lalu hari2 pergi balik kerja.. jalan lurus yang kiri dan kanan adalah kebun kelapa sawit, yang dah dibangunkan sedikit demi sedikit dengan bangunan2 kilang2... lampu jalan memang disediakan, cuma kebetulan, tempat kejadian , ada dalam 6 batang lampu jalan yg sepatutnya menyala. tak pulak menyala... menjadikan kawasan tersebut gelap.. hanya disuluhi dengan lampu kereta Wira aku tu je...dah le gelap.. tiba2 ada seekor anjing liar (berwarna hitam plak tu) melintas, mmg tak terjangka.. tapi mmg anjing tu dekat sgt ..  nk elak or nak brake mmg x sempat so nak tak nak terpaksa langgar gak.. hasben dah pegang steering tu kuat supaya tak terbabas.. tapi rupanya dah nak jadi kan.. sebaik saja melanggar anjing, kereta terus out of control.. gagal dikawal! kereta terus mcm terbang ... anak2 yg tgh tidur kat seat belakang tergolek ke bawah.. dan terjaga.. Lydia menangis sbb dia terasa mcm badan dia terkena lampu atas bumbung kereta tu.. maybe badan dia tercampak masa perlanggaran berlaku.. yg juga masa kereta mula 'terbang'

laju betul kereta tu 'terbang' sendiri.. ke arah kiri jalan.. dan menerobos ke celah2 pokok sebelum terhumban ke tepi longkang.. sebelum kereta betul2 berhenti, kereta tu terpusing seakan2 hendak terbalik.. tapi disebabkan ada tanah yg sedikit tinggi di sebelah kanan, tayar kereta jadik stuck and terus kereta stop.. kalau tak kerana tanah tu menahan, mmg terbalik la kot kereta tu.. na'uzubillah..hmm memikirkan segala kemungkinan itu la yg buat aku lebih trauma..

Masa terbang, aku jerit kat hasben, "Ya Allah kenapa ni bang!!!" aku peluk fahren yg tidur kat pangkuan aku tu kuat2.. dah le masa tu aku x pakai seat belt! hasben aku sempat menjawab, "terbabas ni! ada anjing!" and aku terus jerit lagi, "Ya Allah!.." and aku pejam mata rapa2 tak sangggup nak tgk ke mana kereta tu nak 'bawak' kami ... tiba2 aku rasa mcm tak tau aku kat mana.. and aku terimejin aku akan terhumban ke dalam sungai! Ya Allah.. itu paling aku takut!

sebaik sahaja kereta 'mendarat' secara hentakan.. aku terus tengok kat seat belakang.. Lydia and Idlan terus duduk.. dua2 dah berhenti menangis dan Lydia tanya, "kita kat mana ni mak"  .. aku mcm tak jawab tapi aku terus cuba bukak pintu.. tapi gagal! dah le terkunci rapat semuanya.. cermin depan ada pecah2 retak tak still tak pecah habis.. hasben try nk pecahkan tapi tak ada benda berat pulak dalam kereta.. dia try guna kaki pun still x pecah habis.. aku dah tak putus2 dengan selawat.. dan asyik kata, "ya Allah bang tak ada sapa nampak kita ni banggggg.." sebab mmg gelap tapi ada kereta lalu and aku sure kereta2 x nmpk kiterang ...

aku masa aku terbau hangit .. aku jadi makin panik.. aku ketuk2 cermin kereta tu.. sambil cakap dlm diri sendiri, kita kena buat something.. kena selamatkan diri.. kena cepat!.. tapi seriously dlm masa yg sama mcm give up! so aku dah mula menangis .. aku bgtau Lydia, "kita eksiden ni lydia..baca selawat.." dia mcm terkebil2 jek.. abang lan pun sama.. siap carik kasut dia yg sebelah lagi... pastu aku cium fahren nk kasik dia tidur lagi.. dia pun tidur.. tetiba hasben aku bgtau,

"ada orang datang.." masa tu aku rasa jantung aku terussss zapppp berdegup kencang sebab rasa bersyukur yang teramat.. aku nampak beberapa orang cuba bukak pintu kereta.. rupanya dorang ialah pekerja2 asing yang duduk kat rumah pekerja tu... Subhanallah..... masa tu tak terkira betapa leganya aku.. terus aku jerit,

"cepat! tolong pecahkan cermin!" tapi dorang plak mcm tak paham je.. aku pon kata speaking plak.. dorang plak mcm berdiskas sesama dorang.. ahh sudah.. jgn dorang takmo tolong sudah... pastu salah dorang dari dorang bukak bonet depan.. mcm nk sorong kereta tu and suruh hasben start enjin.. hasben kata takboleh!! and aku cakap lagi.. aku nak kuar! pastu baru la dorang amik batu besar .. and mula ketuk cermin depan ...kasik pecah besar sikit..

memula hasben planned nak kuar dari cermin tu.. mcm terlalu panik takleh nk berfikir.. Ya Allah... bila dah rasa selesa sikit sbb udara dah masuk.. and aku rasa 'selamat' sebab ada orang kat luar.. baru aku bgtau hasben bagi je lah kunci kereta kat dorang ..so dorang leh bukak dari luar.... Ya Allahhh.. mmg panik sangat tak terfikir pasal tu! tapi cuma pintu hasben je boleh bukak.. pintu aku kalau bukak mmg aku terus ke longkakng le.. so sorang2 kuar ... keluar je, baru perasan kaki hasben sebelah tak leh nk gerak... lydia plak ngadu sakit2 kat belakang rupanya ada luka2 sket..

keluar je, aku dah bersyukur sangat... and terus cakap terima kasih banyak2 kat pekerja2 asing tu.. (bangla kot) .. and masa tu baru le terfikir nak call abang ipar amik kiterang.. Ya Allah, masa panik tadi mmg tak terfikir pasal telefon.. dalam kepala fikir nak keluar takut terbakar je!!! ...

keluar tu, aku tgk balik betul ke ada anjing yang melintas tadi? .. mmg betul.. anjing tu mati kat situ jugak..and aku notis .. kereta kami terhumban lebih kurang 100m dari tempat perlanggaran tu..

itulah kisah raya cina aku.... aku update kat twitter the following day.. tak update kat FB pun ...thanks kawan2 for the well wishes... kereta mmg teruk sangat tapi yg paling penting nyawa kami selamat.. Allah masih bagi kami peluang hidup.. Alhamdulillah...

so sementara tunggu kereta siap... maybe dalam masa 3 minggu ni aku kena lah naik public transport ke ofis... semoga semua dipermudahkan oleh Nya utk aku mencari rezeki..

sekian....


Thursday, 19 January 2012

Songlap - Review Cara Aku

i subscribed to astro first last few days, to watch Songlap. aku mcm terpanggil nk tgk citer ni lepas tgk trailer dia kat panggung wayang, masa aku pegi utk tgk Ombak Rindu tu... daripada trailer tu, nmpk mcm hebat je Songlap ni.. so aku ajak hubby tgk kat rumah lah.. movie started at 10 PM, seswai lah budak2 pon dah tido time tu... based on the trailer tu aku rasa mcm kurang sesuai utk budak2....


expectation aku agak tinggi masa aku mula menonton citer ni. aku dah di khabarkan oleh beberapa tulisan dan perkhabaran orang, yg kata citer ni lain dari citer2 melayu yg lain.. well.. aku sendiri assumed mcm tu based on the trailer .. hehe..


topic yg cuba dikupas mmg menarik.. pemerdagangan manusia.. pheewww.. topik berat tuh... sedih lah part baby kecik2 dipisahkan dari mothers and dijual.. harga baby based on berat.. baby berat 3.2kg harga jadik 32K.. hmmm... pastu mak2 muda yg lahirkan baby2 plak, dijual utk pelacuran. citer ni membuka mata kita bahawa gejala ni sebenarnya mmg dah menular, and dah jadik satu sindiket.. dlm sindiket tu siap ada doctor yg akan wat monthly check up of pregnancy and yg akan menyambut baby, ada family angkat yg akan jaga makan dan minum pregnant moms .. sangat terjaga..ada plak mamat IT yg tugasnya ialah buat surat beranak palsu.. kelas sangat .. ada plak 'agent2' yg tugasnya carik 'mangsa2' baru .. mangsa biasanya gadis2 muda yg terlanjur dan tak tau nk pegi mana... mmg sadis..gejala sosial semasa yg mmg real kan?..


watak utama didukung pelakon2 terkenal dan pelakon baru.. Shaheizy Sam, Shafie citer Okid tu, pastu new comer Sara Ali... lakonan dorang boleh kata bagus lah... tak de la aku nk komen sangat..tapi sara ali cute lah.. muka takde expression ... watak minah blank... kesian, dia sendiri tatau sapa yg ngandungkan dia.. ada sikit tak logik,,, duduk kat kampung baru jek, dari rumah leh nampak KLCC .. tapi gaya inesen mcm le duduk kat Kota Belud Sabah sana.. ekekek...inesen as in takleh nk agak mcm mana org2 KL ni 'licik' .. bleh plak dia main folow je raja Baizura tu bawak and tolong dia, and tinggal je dia ngan 2 lelaki (ad and Am) kat klinik..

ha, mmg byk yg tak terjawab dalam citer ni... sampai habis pon rupanya tak ada jawapan, knp mak Ad dan Am ni biarkan hidup dorang jadik kutu mcm tu... (nama dorang Adam .. boleh? - dua2 nama Adam.. sorang dipanggil Ad, sorang dipanggil Am .. adeh.. )

pastu mcm mana plak bleh mak dorang tu tak kenal dorang tapi dorang kenal plak mak dorang .. (mak dorang ialah Normah Damanhuri, belakon jadik pelacur tua ekeke.. penampilan yg sangat berbeza dengan dalam Ombak Rindu :p ala dah nama pon pelakon kannnn....

satu lagi yg buat aku blank, apa la kisah sebenar yg berlaku dalam keluarga sara ali tu .. bapak dia (omar abdullah) nampak mcm sayang giler kat dia, tapi nampak mcm psycho pun ada.. mak dia, rozie rashid.. mak yg baik tapi mcm ada rahsia je which sampai akhir aku tak tau knp family dia ni mcm ada something yg disembunyikan.. so aku main assume je, yg sara Ali ni pregnen disebabkan bapak dia sendiri huhuhu...

so lepas satu jam setengah tgk citer ni.. aku tak jumpa satu yang aku nak kata "WOW memang best lah citer ni!" - maybe aku yg tak nampak ke? aku cuma rasa betul le citer tu best, as in topik tu lain, lakonan real dan tak over .. tapi pengolahan citer tu, perjalanan citer tu, mcm sama jek ngan Anak halal.. korang tgk tak anak halal? pasal kutu2 rayau gak ni.. tapi dilihat dari sudut berbeza, yg mana dorang tu jadik hero.. ha, songlap ni mcm tu lah.. adik beradik ni, kerja dan kehidupan gangster, tapi ada sifat terpuji which tak amik dadah tak main pompuan.. and oleh itu, dari sudut berbeza, mereka lah hero :-)

aku nak puji citer ni sbb dalam byk2 citer melayu yg berlatarbelakangkan gejala social and gangsterism, selalu ada je scenes kat dalam disko .. budak2 nari2 mabuk2 semua kan... but dalam songlap tak ada la semua tu.. tak ada adegan2 yg menggelikan tekak la.. cuma part normah damanhur mcm nk menggoda anak dia tu jek la tapi sbb dia dah tua so takde la nk over sgt dia berlakon pon..

adegan gaduh pun tak banyak... tapi leh tahan ganas le.. kuar parang segala..

paling cool ialah gangster2 tu semua bleh plak betting dlm perlawanan bola sepak yg melibatkan pasukan malaysia..

maybe sbb tu aku tgk citer ni mcm mendatar jek kot.. dah la perlahan ke plot dia.. aku tgk plak malam, so ala2 ngantuk gak le.. byk bermain ngan perasaan dalaman la sebenarnya... kisah kekuatan perhubungan adik beradik.. walau jahat mana pun, saudara tetap no. 1 ... and jahat2 pon, maruah kena jaga .. gitu..  itu la kot kesimpulannya..

tapi utk aku sendiri, pengajaran ialah, sayangilah anak2 kita ... jgn persia2kan mereka... betapa ramai manusia lain yg nakkan anak sampai sanggup guna cara 'gelap' ...

nampak mcm bagus ler baby akan dijaga and kehidupan lebih sempurna - tapi sure ke? kalau yg beli tu baik.. kalau yg beli tu bapak ayam? na'uzubillah... and nanti bertaburan sana sini zuriat tak tau darah daging, tak tau asal usul... kang dah beso kawen sesama adik beradik.. dah lain plak masalah... *sighh

dialog paling aku x leh lupa.. masa awal2 citer.. pasangan Lisdawati and Eizlan yusoff happy sgt dapat 'beli' baby yg sangat comel.. dorang masuk dalam kereta (kereta besar) .. sambil Lisda kata,

"bang, kita kena tukar kereta yg lebih besar la sbb dah ada baby ni..."

LOL!. kaya giler! anak baru sorang, kecik je lagi lom pakai space pon . dah nk beli kereta beso lagi.. hahaha. aku gelak ngan laki aku... sambil cakap,

"bang, anak kita nak masuk 4 dah... mmg dah overdue sangat le kereta kita tuu ..."


LOL.


7/10 bintang ...

maybe kalau lepas tgk citer ni laki aku cakap jom kita tukar kereta, aku akan kasik 9/10 :p


Thursday, 5 January 2012

Kerisauan seorang mak

Tak lengkap le awal tahun kalau blog tak diserikan dengan cerita2 pasal hari pertama persekolahan tahun 2012 ni kan?

 
Semalam, ramai parents yang amik peluang ambil cuti untuk hantar anak2 ke sekolah.. Untuk yg anak darjah 1, dah mmg sbb nk hantar lah kan - keseronokan paling ketara - yang bukan darjah 1 pun, nak gak pegi sekolah, settlekan apa yg patut.... yuran, beli buku dan sebagainya..
 

Semalam jugak, adalah hari pertama Lydia ke sekolah sebagai seorang pengawas. Mcm tak percaya bila tengok dia lengkap beruniform pengawas, berkasut hitam bagai. aku pakai kasut hitam masa aku form 4, bukan sbb aku pengawas, tapi sbb sekolah aku mmg wajibkan senior students pakai kasut hitam.. aku jadik pengawas masa aku darjah 6, itu jek lah.. masa sekolah menengah mmg tak de talent seorang pemimpin pun ahakss...


So masa amik Lydia petang semalam, kemain happy dia berceloteh pasal pengalaman dia bertugas hari pertama... Aku noticed dia keluar dari kawasan sekolah tu sorang2 lone ranger... tak macam selalu masa darjah 1, selalu keluar dgn at least sorang kawan. so aku tanya, kenapa Lydia jln sorang2?

"Yang lain semua dah balik la mak.. Lydia lambat sikit.."
 
"kenapa?"

"Lydia kena jaga kelas tadi sebelum balik cikgu ada mesyuarat .. lepas jaga kelas, Lydia balik semula kelas Lydia nak ambik beg, semua dah balik.."

"Lydia jaga kelas darjah 1 ke?"

"Tak, Lydia kena jaga kelas darjah 3"
aku pulak yang kecut perut anak kena jaga kelas budak lebih besar.

"Lydia tak takut ke jaga kelas darjah 3?"

"Tak lah"

"Lydia duduk ke berdiri je masa jaga kelas"

"berdiri je lah mak..jalan sana jalan sini"

"lama tak cikgu mesyuarat?"

"lama sikit aje"

"penat tak?"

"penat.. tapi seronok"

"Lydia kena buat apa masa jaga kelas?"

"cikgu kata Lydia kena kawal supaya kelas tak bising"

"kelas bising tak?"

"bising .."

"Lydia buat apa."

"Lydia pergi kat budak yang bising tu, lydia cakap baik2 suruh dia senyap"

"senyap tak dia..?

"mula2 dia senyap, lepas tu dia bising balik.. Lydia pun terus pergi bilik guru, Lydia bgtau cikgu."

"Lydia buat mcm tu, Lydia tak takut ke nanti budak tu marah Lydia.."

"Tak lah, cikgu yang suruh buat mcm tu..lepas Lydia bagitau, cikgu kata, cakap kat semua dalam kelas tu, kejap lagi cikgu masuk jadi diaorang senyap."

 

aku sebenarnya risau lah... sebab takut budak2 buli dia.. sebab dia baru je darjah 2 .. kalau aku, mmg le seram je nk tegur2 orang leih besar.. huhuhu.. aku takut org tak suka dia pulak.. tapi aku tak le cakap mcm tu kat dia.. aku takmo dia jadik mcm aku plak.. so aku biar je dia cerita sampai habis..

"ada budak tanya Lydia dajah berapa, Lydia cakap darjah 2.."

"budak tu gelakkan Lydia tak? atau ejek2 Lydia?"

"mana ada mak.. dia cuma tanya je"

"oh.. budak perempuan la tu, sebab tu dia cuma tanya je tak ada ejek2.."

"budak tu lelaki la mak..."

"oh.."


aku jeling kat bapak dia yg dari tadi cuma diam je ngan soal jawab aku..bapak dia senyum jek..


kerisauan aku ialah, dia kecik lagi, and takmau lah dia hilang kawan kot2 la dia mcm poyo sgt ker dalam menjalankan tugas, kan? maklum la budak kecik kan lom ada fikiran sendiri.. dia kana folow sebijik2 arahan cikgu ..  lps tu aku sedapkan hati sendiri, aku kata, mcm tu jugak budak2 lain.. kot.. darjah 1 hingga 3, rasanya masih suci, dgr cakap cikgu.. so bila cikgu tugaskan pengawas, dorang automatik rasa pengawas adalah cikgu.. jadik tak ada lah perasaan dengki atau ejekan atau anti..


aku teringat, masa aku sekolah menengah .. hidup sebagai pengawas mmg sangat tough ... eh bukan le aku dulu pengawas, tp aku perhatikan kawan2 yg pengawas.. ikut peraturan boleh hilang kawan, kalau pejam mata bila kawan2 buat salah kang rasa mcm x bertangggungjawab plak.. kesian dorang dalam dilema.. last2 ada pengawas yang letak jawatan sbb pressure mcm tu.. tapi itu dah form beso.. dah ada pengaruh daripada kawan2... masa aku sekolah rendah, tak ada lah aku rasa mcm tu... huhuhu..


Terlebih risau pon tak baik kan? jadiknya, biar le dia galas sedikit tanggungjawab masa fikiran dia masih putih ni.. kalau dah beso2 nanti baru jadik pengawas, masa tu dia dah tau kawan mana dia lebih prefer, takut plak dia terlalu fikirkan org sekeliling sebelum membuat tindakan yg wajar..

"mcm mana cikgu bagikan tugas kat Lydia?"

"masa perhimpunan, cikgu panggil semua pengawas beratur kat depan, lepas tu berkumpul, cikgu pun bagi2 kan tugas lah.."

"tugas pengawas tu apa lydia, selain jaga kelas?"

"hmmmmm....pengawas kena menolong guru, .. hmmm lepas tu... kena menolong murid2 lain supaya mengikut peraturan.."

"macam mana tu?"

"ye lah, contohnya kalau kat kantin, Lydia kena la tgk kalau diorang tak beratur, Lydia kena la jaga.."

"lagi?"
"dah itu je... cikgu cakap mcm tu lah.. masa cikgu cakap tu, Lydia tengok je cikgu.. lydia dgr betul2..." sambil dia buat gaya bercerita dgn gaya2 tangan sekali... sabau jek lahhh...


so, aku pon tambah le..
"Lydia, jadik pengawas ke tak jadik pengawas ke, paling penting Lydia jangan sombong tau.." YE, AKU PALING TAKUT DIA JADI SOMBONG.

"taklah mak..lydia tak sombong... " aku tak tau la kan sampai mana dia faham mcm mana tak sombong tu... tapi aku rasa, itulah yg aku kena selalu ingatkan dia..

"ok kalau camtu, mak nk Lydia jadi pengawas kat rumah jugak..tugas2 nya sama mcm kat sekolah.. menolong ibu bapa, dan menolong adik2 supaya adik2 ikut cakap ibu bapa.. OK?"

"alaa.. mak niiiiiii.. "

hahahha! terkena di situ... 



pic kat mobile blog

Tuesday, 3 January 2012

Azam dan Harapan 2012

Tahun 2012 akhirnya sampai dah ... 2011 dah jadi kenangan, dan 2012 yg baru bermula ni, mestilah dtg dgn diiringi azam dan harapan.

2012 ni, fokus aku adalah family. suami, anak2, inshaAllah..

ada few things yg aku terlepas pandang masa 2011, tentang kehidupan berkeluarga. Walaupun anak2 taklah terbiar, tapi ada ruang2 yg aku tak isi dengan sebaiknya, jadi tahun ni kalau boleh aku nak lebih detail dalam merangka kehidupan keluarga aku, untuk kebaikan masa depan diri dan anak2.

Tentang persekolahan Lydia dan Idlan. Esok, bermulalah hari pertama untuk penggal pertama persekolahan dalam 2012 ni. Aku ambik cuti esok. kalau sebelum2 ni, aku dah prektikkan untuk ambil cuti sehari semasa birthday aku, kali ni aku ubah lah.

Mulai tahun lepas, hari pertama persekolahan anak2, aku nak cuti. tak kira lah anak tu darjah 1 ke, tadika ke, darjah 2 ke. maybe bukan satu yang signifcant sangat.. tapi itu membahagiakan diri aku, dan aku harap membahagiakan anak2 aku. Aku nak dorang tau, aku sangat mengambilberat tentang persekolahan mereka, dan aku nak diorang rasa perbezaan bersekolah ditahun baru. aku nk tgk keseronokan mereka ke sekolah lepas lama bercuti. Dulu masa aku kecik2, aku suka pegi sekolah hari pertama, sbb dah lama x jumpa kawan, satu lagi sebab nak tgk beg baru, pensil box baru.. segala2 yg baru.. ermmm yg ni mcm tak berapa bagus kan? tapi, aku rasa benda2 nk tgk dan nk tunjuk tu, datang naturally dari hati kot? tak kisah le,, pokoknya, aku nk menyaksikan keriangan anak2 pegi sekolah hari pertama.. 

and then, aku nak spend lebih masa esp. for the kids' exam preparations. kali ni tak ada kompromi. seminggu before anak2 exam, aku nak amik sehari or dua hari study leave. parents patut amik study leave, walaupun anak cuma nk amik exam dlm darjah 1. darjah 1 or tingkatan 5 ... sama je, perhatian dari parents patutnya sama. pendapat aku lah ye. then, masa hari2 exam, aku nak balik awal..or take half day.. ermmm cuti aku sikit, so aku kena plan ... tgk la mcm mana.. tapi mudah mudahan ada jalan..

aku takmo la macam tahun 2011.. byk tercicir bab2 hal sekolah Lydia.. ada beberapa kali aku lupa dia ada exam... banyak kali aku tak check homework dia, schoolwork dia... semuanya sbb aku amik ringan... hmmm.. semoga this year aku improve... jadik mak bukan setakat bangga bila anak dpt good grade, tapi bila anak x brp excel mula la kecewa, padahal tk de kesah pon anak tu belajar ke tidak..

Jadik mak yg best dan cool  ialah yg bersama2 dengan anak dalam usaha memastikan anak2 cemerlang, and bila anak tak cemerlang pun, kita tetap appreciate sbb kita ada bersama dia dan dah nampak usaha dia or tau kesusahan kepayahan dia berusaha ...

Tahun ni Idlan dah start pre-school. 4 tahun, tapi ibu kat taska daycare dia kata, dia nmpk Idlan dah boleh terima and ikut arahan cikgu, so dia suggest masukkan Idlan dalam kelas CAHAYAKU part 1 (kelas tu dalam daycare jugak). Memang itu plan aku.. CAHAYAKU ialah salah satu kaedah belajar membaca (bahasa melayu) disamping subject2 sokongan lain, ENGLISH, MATH and AGAMA/MORAL. 4 tahun start, 5 tahun grad CAHAYAKU .. so 6 tahun nanti boleh la masukkan pulak ke tadika PASTI. sama lah mcm Lydia dulu. Insya Allah ...

untuk aku dan suami, semoga Allah menguatkan lagi kasih sayang kami. 2011, teruk sangat aku rasa. most of the days, makan kat luar. so this year, aku kalau boleh nak try untuk selalu memasak..i know it's a very small step to show my love to him, but Allah knows. Semoga ada jalan untuk kami berdua ke Jannah...

my Wedding rings
untuk diri aku... aku nak jugak kalau boleh kerja dekat dengan keluarga. 1st half of 2012 ni maybe susah nk tukar kerja sbb aku expecting.. so, apa yg aku ada now. kerja yg ada ni, aku jaga aje lah, tak dinafikan, keluarga sangat penting, tapi sumber rezeki juga sangat diperlukan untuk menyokong kehidupan keluarga yg lebih harmoni, untuk itu, aku kena lah menjaga periuk nasi .. kerja lah dengan penuh keredhaan .. mudah disebut, sangat sangat sangat susah sebenarnya nak laksanakan .. cuma apa2 pun family comes first..

so nanti after June so nanti, lepas deliveR, aku revise balik azam...masa tu kena lah pulun carik kerja kat area Klang/Shah Alam.

dah lah, tak nak byk sgt berazam. azam aku kena sentiasa refresh and renew.. aku ni cepat lupa.. mudah mudahan apa yg aku tulis kat atas tu, tercapai dengan izin Allah..

Happy New Year Kawan-Kawan! :-)