Posts

Showing posts from September, 2008

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

Image
This year, aku beraya kat Klang, raya ke-2 baru ke Johor pulak .... Jemputlah datang ke rumah aku kalau korang kat Klaag n Johor ...


Maaf semua ya!


Salam

Siri Berbuka Puasa aku dengan Geng2

Aku pun sama macam delinn, suasana nak raya tu masih lom betul2 wujud dalam diri aku ... tak macam angah tuh yg gi kerja pun terasa macam nak raya, uish mek sujudsss hahaha!


Aku lom citer lagi Siri Berbuka Puasa dengan member2 kan? .. This year, tak banyak pun aku buka kat luar ... most of the weekdays, aku buka ngan family aje ... simple pun simple lah, objektive nak buka ngan family tu Alhamdulillah, tercapai ... tapi, still aku kena gak le bersocial ngan geng2 kan ... sementelah, hubby plak kasik keizinan dan boleh tolong tgk kan anak2 while aku bergossip ngan geng2 ... :-)


Siri berbuka ngan geng, aku mulakan ngan buka kat Zen Midvalley ..aku dah story kan? geng MCC dulu ... geng paling lama sekali dalam hidup aku bergeng ni :-) well, aku ni, kalau dalam group aku ok jek ...cuma when it comes to sorang aje bestfren, ha tang tuh aku tak ada .. and tak reti ... hidup aku, sama ada ramai2 or sorang2. kalau berdua tu, ialah dengan boyfriend yg membawa ke tunang dan akhirnya membawa ke ik…

Beraya dan Beringat

Ni yg aku malas kalau dah lama tak update, sebab nak kena recap semua sekali. Eh, perlu ke? tak kira nak jugak ... last week dua hari aku kena attednd course kat Bukit Jalil Golf & Resort. Punyalah aku nakmintak postpone hampeh tak dilayan. Nak kena mintak approval drp HOD bagai ... urgh!


Nasib baik le course tu layan le gak ... ala, induction je pun ... berapa banyak induction daa .. masa mula2 masuk dulu ada gak induction, tapi itu kira mcm induction kecik .. yg last week tu country induction ... adeh ... so benda2 yg diperkata ialah segala apa yg berlaku kat SCB ler ... dlm banyak2, yg aku suka SCB ni is dorang punyer commitment to social charity and humanity projects. Project Go Green dengan Seeing is Believing yg paling aku suka. Tapi masa kat course tu, topic Living with HIV le paling tak bosan ... tau jek la kan topic2 sebegitu kan ... pulak tu time lepas waktu lunch yg sungguh tak gemar nak duduk dgr org bg briefing ... seb baik topik ni membantu ahakss!



Hari kedua, masa top…

Cerita Rabu, ramadan ke-17

Dalam pada badan tak sihat on Wednesday tu, aku pegi kerja jugak ... tak jumpa pun doktor. and masa husband aku called tgh hari nak make sure aku ok ke tak, dia siap terperanjat coz aku kat ofis, dia ingatkan aku MC. :-) then, aku mintak izin gak dari husband aku, nak berbuka puasa dengan geng2 aku masa study kat Kuantan ptg tu. Husband aku gelak kecik, sebab, dia kata malam tadi bukan main lembik lagi, tak larat sangat dia tengok aku .. tapi still nak jugak buka ngan member? Dia kata, kalau betul2 tak larat tak payah le join .. kang raya aje lah jumpa, tapi aku plak rasa tak sedap sebab dah plan lagipun, geng2 aku kat kuantan tu, bukan ramai pun. 8 orang aje.. 2 orang dah mmg confirm x leh join daripada awal ... so, kalau aku pun tak join, sikit aje lah jadinya ... lagipun, antara diorang, aku lah yang paling jarang hang out dgn dorang .. biasa lah, masing2 ada hal ... juga, mcm entry aku before ni, aku ckp kat hubby, jumpa dorang nanti, sure demam saya baik ... its a good theraphy t…

Cerita Sahur

Image
Ingatkan tamo update, sebab baru je malam tadi aku update, kan?



aku baru je habis sahur .. kalau ikutkan kesihatan badan,memang x larat betul nak bangun masak utk sahur ni. Tapi, mengenangkan hubby yg mesti nak kena sahur, aku gagahkan aje lah .. bangun2 je tadi, idlan muntah plak ..dia kalau susu botol mcm tu le .. sikit2 nakmuntah ... kalau malam mmg le aku kasik susu badan aje, senang and dia x muntah .. tapi, dek kerana badan aku panas sangat, aku mintak tolong hubby watkan susu lah ... aku takut dia demam balik kalau minum susu orang demam (tak de nya jadik gitu doktor kata.. tapi, kebarangkalian berjangkit mmg ada coz body contact tu .. bukan sebab susu ..)



Oleh kerana aku nak masak, tugas2 menyalinkan baju idlan yg kena muntah tu, aku serahkan kat hubby je lah ... tima kasih wahai suami ku ... tanpa dirimu, pincanglah hidupku ini .. erkk mode jiwang dipagi hari



aku pakai jaket kodroi yg free drp FDS project tu ... then start masak ... tu dia, masak ngan jaket bagai ... tatau nk ma…

Jumaat ke Selasa ...

Jumaat tu, instead of pegi Emkop time lunch hour, aku balik rumah, amik half day. Idlan demam. SAmpai rumah, hubby dah ada, dah ambik idlan, dah buatkan idlan susu, and dah tampalkan cool fever kat dahi dia ...terharu aku ngan laki aku ni ... dia kata dia risau aku lewat sampai, kot ada jem ke .. tu yg dia beli dulu cool fever ... :-)


Aku rasa badan idlan ... memang panas, tapi husband aku kata dah ok sikit compared to masa mula2 dia amik ... hmm .. apalah aku ni, tak ada pun alat amik suhu sendiri kan? hmmm... few minit after susu, aku tidurkan dulu idlan, tengok nanti bangun tido kalau still panas, baru bwk gi klinik.


Memang bila bangun, panas lagi .. terus bawak dia jumpa doktor adibah. 39 degree celcius ... oleh kerana idlan sgt susah nak makan ubat air, aku mintak ubar bontot aje. Dari klinik baru le amik Lydia sebab dah kul 4pm. Terus gak singgah PARAM sebab idlan manjang nak berdukung maka terbatas pergerakan aku nak ke dapur. Sampai umah lepas bg nestum .. baru ler kasik ubat bo…

bila feel raya nk dtg nih!!

Still, aku lom dpt feel nak raya tu kat ofis aku. heheh! nak aje aku bukak lagu raya kuat tp aku x berdaya, kerana pc aku x de speaker ..last2 aku layan sorang2 kat earphone ...adeh!



mcm yg korang tau, aku kan ke baru je join company ni kan ... jadi, adeh aku tak sure cuti 3 hari yg aku apply tuh bakal lulus ke tak ... mek sangat risau dibuatnya ... jadi, bagi nak menghilangkan kerisauan, maybe lah i ols akan ke Emkop mall je lunch hour ni, nak carik2 kot2 ada lah kasut raya ke, tudung raya ke ... boleh lah jugak i ols gayakan diopis andaikata i ols tidak dpt cuti raya ... uwaaa!!!!
.lak bangun ajak borak2 .. puas le aku buat suh dia tido balik, tak berjaya .. so aku bawak dia kuar dr bilik .. sementara dia enjoy dok ke sana ke sini mengesat lantai, aku pun update le sket blog.


Hari ni, Idlan 7 bulan. 9 kg dah ... kecik sket compared to Lydia dulu. Latest development, sejak dah pandai gerak ke depan, sangatlah dia aktif ke sana ke sini ... selain tu, kalau nampak aku aje, sure senyum lebar, and nanges tak hengat bila aku just lalu jek depan dia tak amik dia... aku dah naikkan dia dalam walker ... at least masa kitorang bukak puasa,dia bebas meround ke sana ke sini. tapi, most of the time aku biar dia 'mengemop' lantai aje huhuuh...


Alhamdulillah, dah banyak hari aku dapat bukak puasa kat rumah,walaupun sampai rumah tu mmg dah sipi2 nak buka. :-) stillok dptgakduduk makan sekali. Tapikitorang bukak posa kejap aje ... sebab tak ada menu pon ahakss ... aku rasa,belum pernah lagi aku citer pasal makanan dibulan puasa ni kan?oh maybe sbb aku update salunya lepas…

Ramadan dengan anak2 ku

Husband memang berniat nak ajar lydia puasa this year, tapi aku kata relax la dulu, baru 4 tahun kesian je rasanya. So hari2 lain, aku x kejut pun Lydia, and pagi2 before gi sekolah tu aku suh dia makan coco crunch dengan susu segar in case kat sekolah dia malu nak makan walaupun dia lapar.Cikgu dia ada bgtau Lydia pun tak nak makan sebab kawan2 ramai yg berpuasa esp. yang dah umur 6 tahun. Maybe sebab cikgu dok galakkan yang umur 5 dan 6 tahun puasa, maka yang 4 tahun pun terikut2 ... aku plak, sentiasa ngan prasangka aku la kan .. aku salu imagine yg Lydia ni, takut nak bersuara bila lapar, bukan rela nak puasa ...


Rupanya aku under estimate anak aku tu.


Hari Sabtu, waktu sahur kebetulan Lydia bangun. Aku ajak sekali bersahur. Masa sahur malam tu, dia cakap dia nak puasa.Bila aku tanya puasa tu apa, dia jawab le puasa tu tak makan, tak minum, tak nangis, cakap pun kena baik2 aje ... Husband aku apa lagi, terus le dengan kata2 sokongan dia ... aku plak acuh tak acuh aje. husband aku si…

Azam di Bulan Ramadan :-)

Eh, rajin le plak aku update blog eh? almost everyday gitu ekekeke! well, lepas sahur while waiting for subuh, aku cuba2 le update mana yang patut ... huhuhu! tengok tu, kain menggunung takmo lipat, blog plak yg diutamakan.. adeh! dasar.


Aku nak cerita betapa kelam kabutnya aku semalam. Pagi semalam, kakak aku called, bgtau yang mak aku nak datang buka kat rumah petang semalam. Aku ok cakap kat dia okay, tp aku sampai rumah dlm kul 7 so tak de la aku nk masak2 special ke kan .. dia pun paham, dia kata takper la karang dia singgah le mana2 PARAM before sampai umah aku.. ok le bab tu.


Lepas je habis cakap ngan kakak aku, zasss aku called husband aku, bgtau mak nak datang ... tau kenapa aku bgtau dia?? wakakaka!!! actually ruang tamu rumah aku tu, dah penuh ngan timbunan baju2 yg belum dilipat lagi wkaakakak!! tu dia! seram tuh mak nak datang, habis le kantoi anak pompuan dia pemalas lipat baju ahakss! umah aku tu kan kecik aje, dengan timbunan baju tuh aje dan menyemakkan pemandangan ... …

Bila Mata Berkenan, Hati Tertawan ... Duit pun Melayang :-)

Last Monday, 1st day puasa tu memang tak dok kat rumah. Balik je dari rumah MIL pagi tu, terus ke Shah Alam. Saja dah lama tak jenguk2 Kompleks PKNS tu. Time2 puasa ni memang, le situ jadik tumpuan utama aku. Niat nak tengok2 aje.


Sampai je, aku dah nampak ... adeh terjejas iman aku. Ada satu baju ni tiffany blue kaler dia .. cantik gitu pada pandangan aku ... soft and sofisticated, wahh gitu ... baju tu, ala2 cotton tapi ada lah corak2 sulam sket2, and plain color sajork, kain yg kotak2 ... aku jeling kat husband, dia mcm ok jek kalau aku angkat satu ekekeke ... then aku tanya Lydia, dia mcm excited ... so aku pun angkat le satu baju kurung tuk Lydia .. mudah saja kan??? huhuhu!


Dah alang2 angkat tuk Lydia, terus le aku pi belek2 baju melayu tuk tuk Idlan. ekekke! budak2 skarang kan, belom reti apa2 dah kemain ada baju melayu bagai! ... kebetulan, ada plak baju kotak2 yg sama ngan kain kotak2 Lydia tadi .. zasss .. mek rembat terus!! hamik korang raya ala2 ketupat gitu ahaksss! tak per…

Ramadan yang Berbeza

Semalam, lunch hour aku gi aktifkan akaun an amik ATM card kat SCB PJ. Memula pegi naik lrt, alahai dari tmn Jaya gi Asia Jaya ... pastu jalan kaki plak ke bank. Yg malas tu, nak kena cross the bz road ..same road i took masa aku amik lesen about 7 years ago .. huhuhu ... lepas dah settle ngan urusan2 bank ... aku decided to just walk back to office. ala dulu2 masa aku dok PJ, salu je aku jalan kaki area state tu .. tp semalam letih la gak sbb puasa kan ... seb baik kat ofis sejuk giler so kejap aje dah hilang letih.


and then petang mmg le aku buka dalam kereta. dah kuar dari ofs pun dah kul 7. nak tunggu lepas buka malas plak sbb tak der kerja pun .. so lps emailkan report kat user s'pore, terus aku capai beg and balik. sampai rumah layan anak2 makan, baru aku makan and tidurkan idlan.lepas tu ngan aku sendiri tertidur ...


Berpuasa kat tempat baru, dengan environment baru .... adalah sangat menghibakan :-( honestly, aku bosan nak mapoh kat ofis tu ... kalau banyak kerja baru ok, ka…