Posts

Showing posts from July, 2012

Ramadhan, Breastfeeding dan Vitamin

Hi!

Selamat Berpuasa semua! Alhamdulillah saya boleh berpuasa sebab dah habis pantang kan? Puasa kali ni agak mencabar sebab breastfeeding daleela. memang tak boleh missed bangun sahur dan mesti makan yang boleh membantu dalam memberi tenaga dan maintain supply susu dalam badan (tak dehyrate). Sejak kandungan saya mencecah 6 bulan tu, saya dah start dengan vitamin2, dan masih lagi maintain mengambil vitamin selepas bersalin.

Sebelum ni, memang tak pernah nak ambik port kalau orang cakap pasal vitamin.. entah lah.. now ni bila terasa diri semakin berusia.. lepas tu tengok pulak anak-anak yang sedang membesar, kesedaran menjaga kesihatan datang sendiri. Untuk kebaikan saya dan anak2 saya.

Saya bukan jenis yang suka bersukan.. Cuma ALhamdulillah juga lah saya pun bukan jenis yang suka makan yang fancy2. cake pun tak berapa suka tapi lately ni banyak betul cakes yang sedap2 kan? dulu masa saya kecik, kek paling sedap cuma kek oren dan kek buah-buahan, itupun yang emak saya kukus .. yang b…

Shopping for groceries pun jadiklah! :-D

Image
yes!

eh.

Alhamdulillah... semalam, hari ke 44 so officially dah  habis my days of confinement period.. hmmm.. entah dpt merasa lagi ke tak rasa pahit manis berpantang ni .. :) semuanya saya serahkan pada Nya, .. buat masa ni, syukur sangatlah dah ada 4 ni.. saya akui bertambah mencabar, tapi mudah mudahan saya turut dikurniakan kesabaran yang tinggi dalam membesarkan dan mendidik anak2 tersayang ni, inshaAllah..

seronok melepasi masa berpantang ni bukan apa, sebab dah tak sabar nak tengok dunia luar .. saya rasa ni mmg perasaan stended semua mak2 yg habis berpantang, kan?

Semalam, saya ajak suami jumpa doktor.. hari tu masa sebulan, sepatutnya jumpa doctor for follow up, sekali dengan follow up daleela. Tapi masa tu ramai sangat so saya pospon saya punya part.. lagipun saya rasa sihat je so boleh la tunggu sampai habis pantang utk follow up, kalau rajin :p

nasib baik suami boleh bercuti .. so awal pagi kami ke DEMC.. syukur lah semua OK.. kesihatan saya dah back to normal lah.. balik …

E-Day for Aseh :-)

Image
dalam hari ke 30 berpantang hari tu, aku balik Johor.. balik Kluang ekceli, sebab anak buah sulong aku, Aseh, bertunang. Alhamdulillah.. semua orang happy :-) semua orang excited ngan majlis ni .. sebabnya dah lama tak ada majlis kawen dalam family.. last was 9 years back.. it was my wedding. :p

Alhamdulillah, jodoh pun dekat je, org Johor gak..

bila tgk2 balik gambo, mcm takcaya Aseh dh nak kawen.. ye la. masa dia lahir, aku kecik lagi.. aku rasa dia lahir aku darjah 3 .. best giler sbb rasa mcm dpt adik baru.. tak mcm aku makcik.. mcm kawan2 jer gitu.. dah tu dia rajin plak balik kampung so mmg bila dia balik kampung rasa meriah jek.. maklum le cucu sulong.. huhuhu.. kalau tk silap aku, dia the only cucu yg arwah bapak aku, sempat tgk.. :-(

pastu masa aku kwen, dia pon ada ckp mcm x caya aku dh kawen sbb diorang (dorang refer to aseh n ana adik dia ) mcm rasa aku ala2 sebaya dorng jer gitu... *kembang*

Dah lepas majlis tunang ni, semua look forward to wedding.. akhir tahun ni inshaA…

Seafood Dinner kat Afnan Seafood, Klang

Image
ni citer lama.. jgn plak ingat aku makan seafood masa dalam pantang .. huhuhu..

biasanya dalam seminggu mesti ada satu malam yg kitorang akan makan kat luar.. walaupun aku tak rajin memasak, tapi aku tak jugak rajin makan kat luar.. biasanya tapau je .. the reason malas nak makan kat luar esp. weekdays, sbb kesian kat lydia.. kesian kang dia x de masa nak buat homework.. dah le dia jenis cepat mengantuk.. kalau makan kat luar tu kadang2 masa tgh tunggu food tu dia pon dah lentok.. camtu sekali.. darpada mak geram tgk dia gitu.. better la mkn kat rumah je, waima tapau sekalipon.. huhuhu..

biasanya jumaat malam sabtu le nk makan kat luar pon.. sbb keesokan hari tak sekolah.. relax la sikit..

kat kapar ni takde la byk sgt tempat nak makan kat luar... tu yg malas nak keluar.. kang asyik la muka kitorang jek kat kedai tu hehehe.. kantoi la malas masak, kan? nih aku nak share pic2 makan kat Afnan Seafood restaurant.. kat area Batu Belah, jalan nak ke Port Klang.. kat situ mmg banyak seafood…

Hampir berakhir

Image
Salam Jumaat semua! :-) rasa mcm baru je jumaat, now dah jumaat lagi.. best sbb dah nak weekend.. tapi tak best sebab cuti makin sikit.. huhuhu..

walaupun aku tgh cuti lama ni, aku still looking forward to weekends. sebab weekends semua ada kat rumah.. walaupun takleh nak pi jalan2.. still i like weekends better than weekdays.. :-)

dah akhir2 pantang ni, dah lemau rasanya... lemah lesu bada sbb berkurung je.. huhu.. keluar rumah cuma utk sidai baju ngan buang sampah jek.. ekeke.. tapi aku kira beruntung gak le, dalam masa berpantang sebulan tu, dah 2 kali balik johor.. luas le pemandangan aku ni kan..

beruntung orang sekarang berpantang rasanya.. nama je duduk kat umah tapi semuanya dihujung jari jek.. nak borak, nak shopping.. mmg takde la merasa dok termenung je.. even tho tak de laptop pon leh hidup ngan phone.. kalau lah phone pun takde or tak brp nak smart, paling koman pon tengok TV kan? point aku, mmg tak sempat le nk merasa bosan patutnyer..

ce bayangkan zaman2 mak aku mak mer…

Satu Purnama Sudah Berlalu..

Image
Hello!

dah July? huhuhu.. semalam aku tanya Lydia, "sekolah lydia takde sports day ke?",

jawapan dia, "tak ada kot mak.. dah nak bulan December ni.." aku marah le dia.. baru je july apa plak december perginya.. dia kata ye la mak, july, aug, sep,oc,nov, december.. kan dah dekat tu...
"ada plak gitu.. org cakap dah dekat tu kalau bulan depan tu december.. hishh.. "

huhu.. confirm cik kak tu lom paham...

anyway, dah sebulan lebih aku cuti.. kejapnya masa berlalu.. kan? Alhamdulillah masa berpantang smooth je.. 2 minggu pertama tu duduk dengan MIL. hari ke-2 daleela lahir tu, lepas discharged terus ke umah MIL.. then hari ke-3, mak bidan datang rumah .. urutkan aku and daleela sekali.. kali ni berurut 5 kali je.. tak mcm before2 ni semua 7 kali..

Susu start kuar banyak bila dah 2 kali diurut.. bengkak, tapi kali ni tak demam.. tak mcm masa fahren yang aku demam sampai menggigil2..

hari ke-3, hasben pegi JPN, daftarkan nama Hasyadaleela .. kena cepat sebab ha…