Wednesday, 27 July 2016

Hari Raya ke-empat - Part 1 - Melawat kawan2 arwah emak/bapak

*Disclaimer: Entry agak panjang hehehe.. maklum le banyak kenangan..

Raya ke-empat (Sabtu) adalah hari terakhir raya kat Batu Pahat untuk tahun ni. Before balik Klang, abang Rohan ajak visit rumah kawan-kawan arwah emak/bapak yang dekat2 area sekitar kampung - Senggarang dan Rengit. Saya of course sangat setuju. Saya pernah terbaca, ada pahala utk parents kita kalau kitamenyambung silaturrahim dengan kawan2 dan saudara mara parents yg dah takde..Wallahu'alam.. ganjaran tu Allah maha mengetahui yang penting saya pun memang suka nak berjumpa dengan kawan2 rapat arwah mak dan bapak.. maklum lah zaman kecil saya pun bersama mereka jugak.. ada kenangan gitu dgn diorang..

Abang Kamal dah ke Muar rumah mertuanya awal pagi lagi, kak Sham pulak ada event dengan family mertua dia kat Kluang.. so cuma Abg Rohan, Kak Shila, aku dan adikku Midy (dengan family kami) lah yg join jalan2 melawat kawan2 arwah mak/bapak. OK lah tu.. yang mana berkelapangan, wakilkan lah adik-beradik lain.. 

Rumah Lek Leha
Rumah pertama, of course lah rumah Lek Leha. Lek Leha ni duduk satu kampung je.. tak jauh dari rumah pun... mmg antara BFF arwah emak lah (selain Wak Miah) dalam aktiviti2 masyarakat kampung masa sihat2 dulu.. Arwah suaminya Lek Lan pulak geng arwah bapak dan rumahnya merupakan tempat arwah bapak bawak anak-anak lelaki potong rambut.  Lek Leha ni cantik orangnya, sampai ke tua pun masih cantik.. orangnya pun lemah lembut je... memang dia gembira sangat bila kami datang.. asyik keluar daripada mulut dia perkataan terima kasih sebab sudi jenguk dia.. 

Lek Leha tudung purple
Rumah Wak Biyah
Lepas rumah Lek Leha, kamu menuju ke seberang sungai (masih lagi dalam kampung), rumah Wak Biyah. Wak Biyah ni pun kawan rapat emak jugak. Umur Wak Biyah memang lebih tua daripada emak. Sekarang ni, Wak Biyah adalah orang tertua dalam kampung saya (rasanya hari tu dia sebut umur dia around 90+). Badannya kurus sangat tapi jangan main-main.. masih sihat dan rajin join aktiviti masyarakat. Bila sebut je rewang ke, bacaan yassin ke.. Wak Biyah memang muncul punya! Memang salute lah! Masa saya kecik, Wak Biyah ni duduk dekat je dengan rumah saya.. halaman rumah dia lah tempat saya belajar naik basikal, guna basikal anak buah dia hehe.. saya ingat lagi basikal mini kaler biru tu.. basikal ada palang so saya naik dan kayuh dari satu side jek tak duduk pun atas tempat duduk.. kenangan betul! Tapi now rumah dia dah jauh sket sbb dapat bantuan rumah PPRT. Semoga Wak Biyah sentiasa sihat wal'afiat.. lama jugak kami kat situ.. dia suka bergurau sambil bercerita so mmg layan le.. sempoi jek.. seronok!

Dari kiri: Kak Vivi, saya, Kak Shila, Wak Biyah dan Yasmin

Rumah Lek Kassim (bapak angkat tak jadik..ekeke)
Then kiterang terus tuju ke kampung sebelah, ke rumah Lek Kassim. Lek Kassim ni cousin arwah emak dan ada kedai runcit kat kampung sebelah.. Kenangan paling tak leh lupa dengan Lek Kassim ni ialah dia suuuuuka sangat nak ambil saya jadi anak angkat sebab dia takde anak perempuan. Tiap kali datang rumah saya mesti dia bagitau mak saya boleh tak amik saya jadi anak angkat. Saya memang takut giler dengan dia hahahahah! tapi takde la dia sampai ambil saya betul2.. semua tu gurauan jek.. tapi kanak2 kot, mesti le seramm hahahah.. bila dengar kata Lek Kassim nak datang rumah je mesti saya nyorok diam2 nanti dia tanya mak saya, "mana anak aku yg rambut perang tu?" hahahah.. well nk wat camne, kecik2 dulu mmg saya glemer ngan muka bulat tembam dan rambut perang. LOL. 

So hari tu masa ke rumah dia, pertanyaan pertama dia, "Ni Fara yang tak mahu jadi anak aku kan?" hahahahahha! semua pakat gelak.. adik beradik aku tau sangat aku takut ngan Lek Kassim. Tapi masa aku sekolah mengengah, arwah emak bagitau yang akhirnya Lek Kassim dan Lek Ma'inah (wife dia) dikurniakan seorang anak perempuan.. anak pompuan dia comel gilos (sebelum tu, semua anak2 dia hensem .. oopsss) -- hahaha alhamdulllah... Sebelum balik tu Lek Kassim baca doa selamat secara ringkas.. Semoga Allah melindungi Lek Kassim sekeluarga.. amin..

Lek Kassim tengah sembang. Dia suka buat lawak jugak so tak kering gusi kami melayan dia..
Rumah Wak Joned
Wak Joned pun cousin arwah emak yang selalu datang rumah kami, so mmg rasa perlu lah jugak kami melawat dia.. tapi hari tu dia tak de pegi beraya pulak.. so tadak pic.. kami masuk jugak lah ke rumah dan dilayan baik oleh anaknya.. 


Rumah Cikgu Minhad
OK last rumah kami lawat sebelum balik ke rumah untuk lunch. hahaha! Cikgu Minhad ni jiran kampung tapi dah pindah ke kampung lain lepas pencen.. lepas dia pindah mmg saya dah tak jumpa lagi dia.. dulu rajin gak gi umah dia sebab anak2 dia pun kawan saya.. baru2 ni cikgu Minhad pun masuk hospital .. tapi alhamdulillah masa raya aritu sihat dah.. Abang Rohan la yang banyak sembang sebab itu bekas cikgu dia .. heheeh.. cikgu Minhad tak de mengajar saya pun.. kenal sebab jiran .. tapi cikgu Minhad ni berjasa kat orang kampung sebab masa orang lain lom ada elektrik, dia yang hulurkan bantuan dengan menarik elektrik dari rumah dia.. semoga mendapat ganjarang kebaikan 

Dah berusia dah cikgu Minhad.. 

Phewwww.. habis dah pagi raya ke empat berjalan melawat kawan2 arwah emak.. Rasa happy sangat sambil berjalan tu cerita jugak kat anak2 kenangan saya kecil.. Sampai rumah dah pukul 2.. cepat2 makan (Kak Shila dah tapau asam pedas dari kedai siap2 sbb tak dan kot nak masak..) ... dan kul 3 gitu saya mulakan perjalanan balik ke Klang... tapi beniat nak singgah ke Muar...


Itu story kat entry lain ye.. huhu..

Wednesday, 20 July 2016

Hari Raya ke-3, Beraya Sekitar Batu Pahat & Johor Bahru

Tahun ni, adik beradik masing-masing beraya rumah mertua.. saya tak terasa lain sangat sbb dah biasa jugak beraya pertama kat rumah MIL. Tapi yg paling terasa sebenarnya rasa missing tu mula datang masa hari raya kedua, sebab masa itu lah hari yg akan balik kampung, missing macam mana? rasa eager nak balik tu tak sama. Of course lah kan, sebab kita tau, takde sesiapa menunggu kita kat kampung. Sedih sangat bila fikir tu. ITULAH KEMANISAN BALIK KAMPUNG KAN, BILA KITA TAHU IBU/BAPA SEDANG MENANTI KEPULANGAN KITA.. 

*taking a deeep breath while writing this.... *

Tapi dalam rasa sayu tu, teruja juga rasa nak balik kampung sebab nak berkumpul dengan adik-beradik. Berkumpul pulak kat rumah emak.. Ya Allah best sangat rasanya.. terasa mcm arwah ada lagi je.. even anak2 saya pun seronok bila dengar nak balik 'rumah nyai'. yup diorang still refer rumah kat kampung tu as rumah nyai.. 

Maybe nanti Dyan je lah yg tak ingat nyai sebab masa emak pergi, Dyan baru setahun so lom kenal.. 


Seorang lagi cucu emak, Ayden - anak adik saya yang lahir beberapa bulan selepas emak pergi. 



Muhammad Ayden Hilman, my latest nephew

Amjad, seorang cicit pun emak tak jumpa.. 


Muhammad Amjad, my latest grandson, kat belakang tu his tokmak, my eldest sister..


(flashback 2014)


Aseh (anak buah pertama saya) sempat bagitau dia pregnant pun masa emak dah hampir sangat nak meninggalkan kami... like a few days before gitu.. Tingat lagi, masa dalam lepas maghrib, turn saya jaga emak kat hospital... Aseh datang sebab nk bagitau emak yg dia pregnant (anak ke-tiga, pregnant ke-dua).. dia pun baru tahu.. 



Masa tu emak mmg dah agak lemah.. kadang2 dia bukak mata then tidur balik.. dia bukak mata just to see ada tak orang dok sebelah dia.. kalau takde nanti dia panggil.. kalau nampak org yg jaga dia tu tidur pun dia marah hihi.. Selepas Aseh bagitau  "Nyai, Aseh mengandung.." emak sempat cakap, "baguslah.." dalam keadaan separuh sedar... rasanya that was one of the last conversation aku dengar mak sebut dengan keadaan sedar... selepas2 tu, emak banyak sebut Ya Allah.. Ya Allah.. je sampai lah hari dia tak sedar dan masuk ICU.. sejak masuk ICU, keadaan emak semakin kritikal hinggalah masanya tiba untuk emak betul2 meninggalkan kami... 

Al-fatihah..

(End flashback)

Hari raya ke-dua malam tu, semua dah ada kat kampung.. termasuklah family abang yg beraya kat rumah mertua kat Sik, Kedah pun gigih balik seharian dalam kereta.. bertolak dari Sik around 11AM dan sampai kampung around 10PM. sempat balik rumah dia kat Puchong sekadar untuk tukar luggage hihii lawak pulak rasanya.. LOL.. 


Awal pagi raya ke-tiga sebijik sangat macam raya ke-3 tahun2 sebelumnya... suasana hingaq waktu awal pagi dengan masing2 berebut bilik air dan berebut iron. LOL. saban tahun dah tau iron cuma ada satu, tetap gak memasing takmo bawak balik iron ..pelik betul HAHAHH tapi masa tunggu turn tu la sembang rancak.. tunggu biik air plus tunggu iron. lol.


Oh, nk tgk cermin pun Q uols! hahaha! all are sharing is caring gitu!! camne laaa aku tak rindu suasana nihh... 



my sis in law n my nephew

My niece

my sis in law
Dari lepas subuh, sarapan, queue tandas, queue iron, jerit2 kan bebudak mintak kemas tempat tidur... phewwww dari kul 6AM ... semua ready kul 9AM gak ahahahha... tapi tetap tak sempat nak amik family photo.. salam-salam sambil bagi duit raya pun kecoh gak.. sambil tunggu semua readu snap je la sana sini..


kemain bebudak ni wefie.. 
gaya trending

aku sempat le arahkan anak-anak buah semua kumpul setempat.. tak dan nak fikir cari background mana .. hahaha kalut sbb nk kejar masa.. ada banyak rumah to visit!

10 Nieces, 10 Nephews, 1 grandson, 2 granddotters..
Rumah pertama on raya ke 3 was rumah jiran depan .. rumah Wak Miah.. BFF arwah emak... anak2 wak Miah pulak mmg rajin tolong jenguk emak tak kira sihat atau sakit.. Alhamdulillah.. 


Hujan renyai2 pun kami redah je lah sebab takmo lewat sangat.. jalan kaki kai payung.. 


kat titi dari rumah kiteranag ke rumah wak miah


Wak Miah ni anak orang cina yang dijadikan anak angkat oleh keluarga melayu ... rezeki lah kan ...Wak Miah pun dah agak uzur..  Alhamdulillah boleh lagi berjalan dan fikiran pun clear.. 

anak2 bujangku kat halaman rumah wak miah..

ehemm.. tumpang sekaki.. posing .. lol


Balik dari rumah Wak Miah.. nih dah kat halaman rumah kiterang.. dokek bebonar halaman terpisah dek jalan dan parit jek.. anak2 wak miah kata raya tahun ni terasa sunyi sangat terutama malam raya selalu kami ramai2 dok kat halaman lawan main mercun huhu..
Balik daripada rumah wak Miah terus semua naik kereta, nak ke rumah Wak Som. Wak Som ni makcik (biras emak).. baru je kematian suami.. Arwah Pak Long (abang bapak) baru kembalik ke rahmatullah awal tahun ni... Masa arwah mak ada lagi, rumah Wak Som/Wak Ajis adalah destinasi kai berkumpul pagi raya pertama.. now since emak takde.. kami semua ke rumah mertua dulu.. wak Som kata pagi raya rumah dia menyusut terus bilangan orang .. 

hasben ku dan Dyan gambo dengan Wak Som
Selepas rumah Wak Som, kami ke rumah Kak Im.. anak kepada Wak Som.. sepupu aku lah kiranya.. (takde gambo lak..)

BAlik dari rumah Kak Im, perjalanan diteruskan jauh sikit, ke rumah Wak Sariyah, kakak kepada arwah emak. Wak Sariyah pun dah agak uzur.. ditambah pulak beliau jatuh sebelum raya.. patah tangannya... sedih betul.. bila aku tgk muka dia.. mmg terbayang sangat wajah arwah emak.. mmg iras mak kuat, masa kecik dulu salu gak aku salah orang.. panggil dia emak.. huhuhu .. sebak pulak bila tgk keadaan dia yg sakit mcm tu.. 

Wak Sariyah... 

Daripada rumah Wak Sariyah, kami ke Rengit, rumah Lek Tik.. adik kepada arwah emak. Alhamdulillah Lek Tik sihat wal'afiat walaupun sebelum raya aritu dengar nya masuk hospital.. tapi dah ok dah syukurlah..

yang baju hitam is Lek Tik.. adik ke dua bongsu emak.. arwah emak was ke-4 daripada bongsu - adik beradik 13 orang.. mak anak ke berapa tah lost count huhu tapi yg atas emak tinggal Wak Sariyah je lah.. )

Then rumah seterusnya, rumah Lek Fadil, jugak adik kepada arwah emak.. 

yg brkain pelikat tu Lek Padil atau Pok Teh Padil .. lahir selepas emak... ke 3 bongsu

alamak takkan nk tulis satu2 semua HAHAHAHAH!!! 

so nk pendekkan cerita.. lepas habis round area Batu Pahat, kami pun ke Johor Bahru pulakkk... amik masa 1 jam lebih gak le dari BP nk ke JB.. first rumah kat JB kami ke rumah Acik. Acik ni adik bongsi arwah bapak.. the only pakcik sebelah bapak yg tinggal.. (bapak ada 3 beradik je).. 

Lepas rumah Acik (takde pic pulak), kami ke rumah Poksu .. Poksu is adik ipar kepada arwah emak.. isteri dia Moksu adik bongsu arwah emak pun baru je meninggal dunia tahun lepas selepas raya.. tahun yg sama arwah emak pergi.. memang sedih bila pegi rumah Moksu trasa jugak ketiadaan dia sbb dia mmg akan duduk je kat katil kalau kami datang.. mmg ternampak2... 

Daru rumah Poksu.. kami ke Kluang... malam dah time ni... rumah lastt.. rumah kakakku.. lepak lama sikit maklum la rumah kakak sendiri.. kakak sulong lak tu dh mcm pengganti emak.. 

lepak2 rumah Mak Long

Dari rumah kakak around kul 11 malam kot.. huhuhu.. sampai kampung semula kul 12 midnite.. Alhamdulillah selesai 9 buah rumah... 

Next entry lak raya ke-4... hahahahha!! letih baca kan! LOL!





Monday, 11 July 2016

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!

Hari ni dah 6 Syawal masih lom terlewat ucapkan selamat hari raya kan.. Dah habis raya visit sedara mara now turn raya open house/pot luck style lah pulak bermula.. hahah masa untuk susun jadual weekend! Tapi kali ni weekend agak terbatas sebab Lydia UPSR mmg dah dekat sangat.. kelas tambahan sabtu mmg takleh skip kang cikgu marah hihi... 

Camne hari raya uols? Mesti lah meriah kan? zaman media social ni mmg best sebab mg kita leh tgk mcm mana kemeriahan kawan2 kat tempat lain.. kalau dulu kita nampak apa yg depan mata jek.. now nih.. jenguk je FB tu diaaa. MERIAH! haha seronok tgk ragam dari pic2 yg kawan2 share.. Alhamdulillah...

Nak belanja pic raya seketoi dua hhihi ... 

Raya pertama theme kunen tapi tak dan nak amik gambo satu family... dpt amik pic anak2 jek ...


Ni pic raya kedua .. baju melayu kaum adam tu recycle 2 tahun lepas punya.. anak2 dara kecik dua org tu susah sangat nak suh duduk dendiam.. patutnya mak lah yg dok kat kosi tu last2 Dyan lak take over.. mak terpaksa dok depan last2 terlindung lak Fahren by half huhu...