Posts

Showing posts from July, 2016

Hari Raya ke-empat - Part 1 - Melawat kawan2 arwah emak/bapak

Image
*Disclaimer: Entry agak panjang hehehe.. maklum le banyak kenangan..

Raya ke-empat (Sabtu) adalah hari terakhir raya kat Batu Pahat untuk tahun ni. Before balik Klang, abang Rohan ajak visit rumah kawan-kawan arwah emak/bapak yang dekat2 area sekitar kampung - Senggarang dan Rengit. Saya of course sangat setuju. Saya pernah terbaca, ada pahala utk parents kita kalau kitamenyambung silaturrahim dengan kawan2 dan saudara mara parents yg dah takde..Wallahu'alam.. ganjaran tu Allah maha mengetahui yang penting saya pun memang suka nak berjumpa dengan kawan2 rapat arwah mak dan bapak.. maklum lah zaman kecil saya pun bersama mereka jugak.. ada kenangan gitu dgn diorang..

Abang Kamal dah ke Muar rumah mertuanya awal pagi lagi, kak Sham pulak ada event dengan family mertua dia kat Kluang.. so cuma Abg Rohan, Kak Shila, aku dan adikku Midy (dengan family kami) lah yg join jalan2 melawat kawan2 arwah mak/bapak. OK lah tu.. yang mana berkelapangan, wakilkan lah adik-beradik lain.. 
Rumah Lek L…

Hari Raya ke-3, Beraya Sekitar Batu Pahat & Johor Bahru

Image
Tahun ni, adik beradik masing-masing beraya rumah mertua.. saya tak terasa lain sangat sbb dah biasa jugak beraya pertama kat rumah MIL. Tapi yg paling terasa sebenarnya rasa missing tu mula datang masa hari raya kedua, sebab masa itu lah hari yg akan balik kampung, missing macam mana? rasa eager nak balik tu tak sama. Of course lah kan, sebab kita tau, takde sesiapa menunggu kita kat kampung. Sedih sangat bila fikir tu. ITULAH KEMANISAN BALIK KAMPUNG KAN, BILA KITA TAHU IBU/BAPA SEDANG MENANTI KEPULANGAN KITA.. 
*taking a deeep breath while writing this.... *
Tapi dalam rasa sayu tu, teruja juga rasa nak balik kampung sebab nak berkumpul dengan adik-beradik. Berkumpul pulak kat rumah emak.. Ya Allah best sangat rasanya.. terasa mcm arwah ada lagi je.. even anak2 saya pun seronok bila dengar nak balik 'rumah nyai'. yup diorang still refer rumah kat kampung tu as rumah nyai.. 
Maybe nanti Dyan je lah yg tak ingat nyai sebab masa emak pergi, Dyan baru setahun so lom kenal.. 

Seorang…

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!

Image
Hari ni dah 6 Syawal masih lom terlewat ucapkan selamat hari raya kan.. Dah habis raya visit sedara mara now turn raya open house/pot luck style lah pulak bermula.. hahah masa untuk susun jadual weekend! Tapi kali ni weekend agak terbatas sebab Lydia UPSR mmg dah dekat sangat.. kelas tambahan sabtu mmg takleh skip kang cikgu marah hihi... 

Camne hari raya uols? Mesti lah meriah kan? zaman media social ni mmg best sebab mg kita leh tgk mcm mana kemeriahan kawan2 kat tempat lain.. kalau dulu kita nampak apa yg depan mata jek.. now nih.. jenguk je FB tu diaaa. MERIAH! haha seronok tgk ragam dari pic2 yg kawan2 share.. Alhamdulillah...

Nak belanja pic raya seketoi dua hhihi ... 

Raya pertama theme kunen tapi tak dan nak amik gambo satu family... dpt amik pic anak2 jek ...


Ni pic raya kedua .. baju melayu kaum adam tu recycle 2 tahun lepas punya.. anak2 dara kecik dua org tu susah sangat nak suh duduk dendiam.. patutnya mak lah yg dok kat kosi tu last2 Dyan lak take over.. mak terpaksa dok dep…