Posts

Showing posts from 2016

Terima Kasih Cikgu....

Masa darjh empat (1987) cikgu kelas aku bernama Cikgu Mahadi. Cikgu Mahadi ni cikgu baharu kat sekolah aku masa tu, dan seorang cikgu yg dikenali dengan ketegasannya. Selain tu, beliau antara cikgu yg masih muda dan good looking hehehe... tapi tampak ketegasan dia dengan misai tebal hihi... Beliau mengajar kami matapelajaran Alam dan Manusia.

Yang membuatkan aku banyak kenangan dengan beliau adalah kerana beliau lah yang melatih kami (aku, Zaurah & arfifah) untuk ke pertandingan Tunas Alam dan Manusia mewakili sekolah ke peringkat cawangan Senggarang. Masa tu darjah 5.

Tunas Alam & Manusia ni mcm science public presentation la.. kena present kat audiences satu experiment sains dan bercakap menerangkan apa kebaikannya kepada alam. Topik kiterang masa tu ialah "Pencemaran Air" ... ekperimen kiterang pulak ialah menggunakan 7 lapisan tanah untuk menapis air kotor kepada air bersih..

Almost 2 bulan jugak lah kami berlatih... memula sama2 prepare all the materials.. kumpu…

Lunch at Killiney Kopitiam Aquaria KLCC sempena Zaza datang KL

Image
Hari ni update real time. Dok dalam komuter sambil update story. Awal pagi tadi lepas hantar Lydia sekolah, balik semula ke rumah sementara tunggu pukul 9. Kenapa? Sebab kul 9 kena fetch emak mertua kat klinik kesihatan Meru. Awal pagi dia dah kuar sekali ngan abang ipar gi kerja seawal kul 7 sbb nk dpt giliran awal. So by 930 dia dh kuar and aku amik.. Nak temankan pun dia takmo. Mak mertua iols tu mmg independent hehehe.. Kalau ikut dia, dia naik je motor gi KK tu tapi kami tak kasik. Jalan Meru tu makin sibuk nowadays ngalahkan highways ok huhu.. Now tgh dalam pembinaan jadikan 4 lane..
Lepas hantar MIL ke rumah, aku kuar balik, gi KLCC. Pertama sebab ada mtg after lunch and kedua sebab Zaza pun ajak lunch sama. Buku GLC ada kat aku so kenalah aku join... Wy not pun kan sebab lama sangat dh x jumpa zaza..

Sembang mostly on beauty products hahaha... Aku mmg naive bab beauty. Most of the time aku ignore bab2 ni.. Sebab tau tak berapa rajin nk istiqamah jaga skin.
Alhamdulillah lama juga…

PETRONAS ICT Sport Day

Image
Ada hari sukan company hari ni tapi tak dapat pegi walaupun dekat Shah Alam jek.. pagi aku ada kelas arab.. husband pulak kerja sampai petang.. Lydia pulak ada hari graduasi .. 
btw aku team rumah kuning (bravery) hehehe...

Pantai Sungai Lurus, Senggarang Batu Pahat.

Image
Alamak dah kul 11.30 and i havent write anything here today hehe..
Today nk cerita pasal balik kampung last week. The main purpose was to attend reunion tapi nope am not gonna write about the reunion. Yet. 
Reunion on saturday and on Sunday we headed back to Klang. Tapi malas ikut highway. Instead kiterang pusing ke arah Senggarang, kat Senggarang ni la tmpt aku tunggu bas untuk ke balik ke asrama. Aku sekolah kat TIGS which located about 25km from Senggarang, kat bandar. Kat pekan senggarang la arwah emak akan turunkan aku dengan motor utk naik bas pulak.. Dari rumah aku ke Senggarang ni dalam 20 Minute lah naik motor... Senggarang ni pekan yg agak dekat dengan pantai. Pntai awam terletak kat Kampung Sungai Lurus.. Nice view sbb ada jeti tu. Pantai ni mmg aku familiar sangat sejak kecik. Tapi guess what walaupun namanya familiar tapi aku x pernah pun sampai hehehe.. So for the record, last week was mh first time there! Hahaha!! 



Habis lepak kat pantai (kejap je sbb panas) then kuar …

Pocobox Cafe, Klang.

Image
Alamak, dah missed sehari semalam busy sangat tak sempat nak update aduhai. Haha baru hari kedua dah failed acaner .. Takpe kita catch up. #siscuba Hehehe.. Nih nk stori pasal cafe yg agak agak hispter kat kampung cheq duduk.. Hehe jgn memain tau. Bukit Kapar tu, semua ado okay.. Lagi2 jalan Iskandar mmg happening!

Last week, the same day yg saya gi makan kat Bangsar South tu, petangnya lepas amik anak2 kat taska and lepas hasben balik dari kerja, kami decided to makan kat luar (dasar malas masak kan ada jek idea makan luar).. Tapi malas nak gi jejauh. Anak2 nk mkn western pulok.. Seb baik le POCOBOX cafe yang cuma few mins away from home tu dah bukak.. 
Walau dekat, idok pernah le ahkak makan kat situ hehe sebab prking space dia kecik tu yg salu malas singgah.. Tapi aritu clear so why not gitu..
Kids happy la sbb ada small sections for them to play or read.. 


Portion food dia tak banyak.. Tapi mmg reasonable la ngan harga.. And ekceli kita makan pun kenyang je..
Yang tak berapa best,…

Amber, Nexus Bangsar South

Image
November!!

Saya cabar diri untuk menulis di blog ini SETIAP HARI. Hehe.. 
Hari ni saya nak story about last Friday. Saya cuti hari tu dan anak-anak lun cuti sekolah. Tapi oleh kerana ada few errands nak buat, saya hantar anak2 ke taska kecuali Lydia.
Termasuk dalam agenda hari tu ialah lunch dengan GLC friends. Memula Shara yg nak jumpa Sol dan Dani. Biasa lah mesti la sebab nak pass hasil tangkapan online shopping secara berjemaah bagi menjimatkan postage hehe.. Memula plan nak ke Nu Sentral tapi aku yg cadangkan Bangsar South sebab aku nak join hhhahahah... Aku dari Klang mcm malas kot nak ke Nu Sentral. Lagipun Sol kata lunch hour dia agak rushing nk ke NS. So dari NS kami ke BS la huhu..
Aku cadangkan jugak makan kat Amber sebab aku tingin nk mkn mee tarik dia. OK la sedap cuma daging dia sikit la pulok ekekke..
So peserta kali ni were Sol, Mas, Shara, aku dan tak lupa peneman aku, Lydia.



Lepas makan Sol ajak posing pulak kat tasek dalam office area tu. Not bad kat situ.. Tapi cua…

UK Farm Resort Kluang

Image
Keluar dari Kluang town tu ingatkan nak terus tuju ke Highway, sekali tu nk dekat Ayer Hitam tu nampak pulak signboard UK Farm kat sebelah Institut Verterinar.. Ajak husband masuk kot le menarik.. ingatkan le dekat je dari pintu masuk tu.. rupanya nak masuk ke UK Farm dari guard post tu jek 5KM huhuhu sambil2 tu pemandangan ladang2 sayur gitu.. Sampai UK Farm ada signboard beso.. then baru le nampak parking lot dia.. terus ke kaunter tgk apa ada..




Front desk dia pun explain le.. haduiii senak perot dgr admission fee dia.. ekekek.. Adult RM47 (kot) and kids (3-12) rm35(kot).. so all in all kalau kami nak masuk.. kena RM256 hohoho.. tapi tatau la pasaipa ringan jek tangan hulur duit .. maybe sbb tgk muka anak2 mcm tinggi menaruh harapan.. lagipun mcm nak lah bagi something lepas lydia exam.. so kami pun masuk le..

Tak ramai pun masuk sekali ngan kiterang.. nk masuk dalam tu diorang bawak guna shuttle bus open air tu (alamak lupa term dia huhu) ... syok aar bebudak coz berangin gitu kan.…

Minum kat the Original Kluang Railcoffee, stesyen keretapi Kluang.

Image
Oh ye, lom habis lagi actually kisah balik Kluang 2 minggu lepas hehe.. Pagi Isnin tu, KL cuti tapi Johor kan dah kerja.. so kat rumah kakak cuma ada kiterang jek.. hahaha awal pagi tu kakak dah siapkan breakfast utk kiterang before dia gerak ke sekolah.. pastu dia kata ada meeting kat sekolah membawak ke pukul 1 so its ok kalau aku nak balik dulu... aku pun ok jek lah.. dah lepas breakfast nasi goreng tu dlm kul 10 kami keluar..

Singgah dulu Kluang Railcoffee pekena roti bako... huhu.. ingatkan kot le tak ramai sebab hari bekerja kan.. kihkihi mmg tak le kan.. habis tu ingat aku je ke orang luar Johor yg datang kluang? LOL.. so tunggu lah jugak nak dapat seat tuh.. sempat pulak hujan menjengah.. sejuk je pagi tu.. angin sepoi2 ,,,




Sambil tunggu dapat seat tu posing2 je lah kat situ... anak2 le jadi mangsa kena posing hehehe




Oleh kerana dah breakfast before gerak.. kami order roti kaya jek lah just to get the feels jek. LOL. walaupun selalu je balik kluang tapi kalau dah sampai rumah …

Nasi Goreng Ayam Belakang Coro (Coronation) Kluang - menu legend during outing bebudak SMSJ once upon a time

Image
Balik dari Sekolah hari Ahad tu, kami singgah makan kat area belakang panggung wayang lama, Coronation. Dulu kat situ mmg port bebudak SMSJ sebab dekat dengan bus stand. tapi now but stand pun dah pindah tempat and gerai makan kat belakang Coro pun tak de dah.. and panggung wayang Coronation itself tu pun dah tutop hihihi... how time flies.. kluang dah banyak berubah.. eventhough aku selalu jugak balik Kluang tapi port2 lama pun jarang aku tuju..

"nasi goreng ayam belakang coro" memang dah sebati di kalangan bebudak SMSJ masa zaman aku bersekolah kat situ.. tapi bila aku tanya anak buah aku yg bersekolah selepas beberapa tahun aku keluar, dia kata zaman dia (tahun 2002 onwards) tak popular dah nasi goreng ayam belakang Coro tu ekeke... dulu.. sapa yg outing hari Sabtu, bila balik wajib bawak nasi goreng ni as 'hasil' (hasil is term kiterag for anthing bought during outing or brought from kampung - yg mosty berupa food)





Alhamdulillah hari tu dapat merasa .. pakcik tu …

Sekolah Menengah Sains Johor - back to school

Image
Weekend panjang semalam ni uols buat apa? iols balik Johor tapi bukan balik Batu Pahat. We went to Kluang and visited our school. Tak ada lah sebab utama sangat pun kat situ tapi few friends ajak ke sana sempena ada event Viking 10. huhu Viking tu rugby club sekolah and my batch plak yg organized the championship this time around. and selain viking, ada banyak lagi clubs lain from other SBPs.. and ofkoz highlight of the game was kemunculan team legends. team yg consist of alumni termasuklah my batch.

so i ke sana sebagai pemeriah suasana jek. Neither me nor my husband play rugby hahahahha! my husband ada lah main kejap during his uni days.. but not during school. kiterang masuk form 4 so mmg susah sket kot bab sukan. rugby normally starts at a very early stage, form 1 gitu.
but i still excited to go back to SMSJ coz i nak tgk keadaan sekolah nowadays, after 22 years.
Also ambik peluang masuk ke hostel sampai ke bilik... wohooo mmg kenangan mengusik jiwa sungguh.. walaupun kat SMSJ cum…