Wednesday, 18 April 2012

Group Trip to Cameron Highlands - Part 2

OK.. cepat2cepat sambung entry Cameron .. it's lunch time and aku kenyang so memblogging pun syok gak ehh ..

Terus kepada itenary lah...

Bharat - saparate itenary (with family saja)

Everytime pi cameron, mmg tak boleh missed la stop kat Bharat tea centre ni.. pekena 3 layers tea ... kat sini once kuar je dari kereta, aaahhh.. terus terasa kedinginan hawa tanah tinggi Cameron tu.. chill sangat ... ditambah lagi dengan pemandangan saujana ladang teh... mmg breathtaking... hilai tawa anak2 menambah bahagia rasa hati... Masa kat sini, dpt tau Mas dan jannah pun dah sampai gak.. tapi tak dapat plak nak call dorang.. not reachable gitu.. so tak apa lah.. biar lah dorang enjoy dulu while aku layan anak2 makan ... and snap2 sikit .. dlm 30 mins lepak situ, baru la berangkat naik ke tanah rata

Pose sorang satu ...




pose ngan tiang .. ekekeke..

Pekan Tanah Rata - saparate itenary (with family saja)

Mendung menyambut kiterang masa sampai Tanah rata tu. kebetulan dah lunch time, so terus la cari kedai makan... nak check in hotel pun blom boleh sbb lom ada bilik kosong.. mkn la kat food court bertingkat tu.. nak cepat, amik je la nasi campur.. Idlan punya komen,

"kenapa asyik makan je ni makk, kata nak pegi cameron highlands"

LOL. dia pening sbb bila berhenti, asyik la nk makan.. daripada RnR Rawang, lepas tu Bharat, lepas tu Tanah rata plak... tapi aku explain kat dia..  

"kita dah kat cameron le ni .. bila pergi bercuti memang lah makan je"... tatau le dia paham ke tak.. huhuhu... tapi aku pun kelakar sebab bila geng2 GLC check aku kat mana, respon aku mesti "kat sini, tengah benti minum/makan" LOL. Well.. apalah cuti2 tanpa lepak makan.. ye tak? hahaha..

lepas makan, calling2 kawan2 dah kat mana.. rupanya Soul, Diana and Mauze dah kat tanah Rata gak and tgh carik tmpt makan... so aku pon bgtau lokasi aku.. mentara tunggu dorang, aku ngan anak2 (ofkos with bapak sekali) pi la tgk2 kedai2 kat situ... saja nak kasik budak2 ni tak hilang mood... ha, bila dah masuk kedai.. mmg selamat le bapak kena pau.. ekeke...

damage kat tanah rata:
1. Snow cap Idlan & Fahren (mak dia yg over gatal nak beli)
2. Earmuffs utk Lydia - ni dia yg nk sgt sejak pegi ngan cousins dia in 2010
3. gloves utk semua anak2 - dorang yg nak
4. windbreaker kaler merah utk aku ekekeke... ok ini ekceli aku nk pakai masa dalam pantang nanti .. LOL


ha, lepas masing2 dh dpt habuan.. pegi la kat gerai makan, jumpa Sol and D yg tgh HOT .. org sejuk2 dia HOT plak.. sebab apa? sebab dorang order food tak sampai2 .. huhuhu.. kesiannn... last2 dorang kensel and mkn nasi campoq... Mauze pon tgh makan cuma dia makan kat kedai lain... Zaza plak, pegi klinik dulu sebab anak dia kurang sihat.. Mas and jannah tgh jalan2 kat Berinchang.. Shara plak masih on the way.. lom naik pun... so, tempat berkumpul seterusnya ada lah LOBI HOTEL... so aku pon mintak diri nk pi check in dulu..kasik can dorang makan ngan tenang.. aku pon leh baring2 dulu kat bilik ngan tenang cewahhhh gitu...


memilih accommodation tu tak susah.. maklum le CH kan byk hotels.. tapi diskas punya lama.. sbb nak betul2 compare which option is the best.. hotelkah? homestaykah? apartmentkah? so lepas considering pelbagai perkara, semua agree utk amik bilik hotel.. but all in the same hotel.. supaya sennag nk communicate (read:gossip) hah! senang hati bila semua dah capai kata sepakat.. Mas and jannah plak opt for homestay tapi dorang berdua ni aku x risau lah sbb single mingle so tak le susah nak kumpul ngan kiterang..



mana2 pegi pon nak GIBED (angry bird versi fahren)

Puas semua dah dapat apa yg dihajat


Century Pines Resort

Checked in kat Century Pines Resort. This is my first time masuk hotel ni.. senang le sbb kat Tanah Rata gak..tapi jalan nak masuk tu a bit confusing.. sebab signboard dia mcm tak kena je tempat dia.. huhuhu.. terlepas beberapa meter before realized hotel tu, and had to make U-turn. hotel Alhamdulillah nice lah.. ample parking, lobi pun beso.. byk spot melepak.. mmg seswai for family day or any group event.. room dia pon beso... cuma takde carpet sbb dia pakai laminated floor (itu pon nk komen ke?) huhuhu. All in all, selesa lah.. itu paling penting.

It was almost 5 when almost everyone dah kumpul kat lobi. All i can say is, IT WAS MERIAH giler! dengan yg berborak, dengan yg berposing, dengan yang control anak2 .. memang itulah GROUP TRIP sebenar! budak2 leka tgk ikan while ladies sibuk gelak2 posing2 gelak2 lagi (macam le tak jumpa setahun padahal a week before baru je jumpa - LOL - kecuali Zaza), gentlemen plak kalau tak control anak, jadik photographer.. wow.. mmg best! this is much more fun than company's family day or team building.. of course lah kan.. dah sama klik takde segan2 nk ice breaking bagai.. and baru ler semua berbondong2 ke kereta masing2 ukt menuju ke itenary pertama di petang hari pertama...

pose depan hotel... sementara tunggu bapak kuarkan beg. ala beg kitorang sebijik je.. OK 2 bijik plus beg biru kat abang Lan tu ..

bapak plak pose sementara tunggu yang lain ... yeyehhh ...



Group itenary no. 1 - YZ Strawberry Park

Memula plan nk pi Raju Farm tapi atas sebab2 tertentu, aku suggest jannah to lead us pegi kat farm yg near to her homestay, dia kata lebih senang parking. It was true pun sebab farm tu besar, ada byk sections so parking pun banyak..and farm tu mcm tersorok dari jalan besar so tak ramai ke situ.. memang best utk kiterang sebabnya, tak sampai 5 minit, kedai icecream/strawberry tu dah mcm rumah kiterang. Activity utama kat sini:-

-makan strawberry/marshmellow with chocolate
-makan ice cream
-posing!!


sampai2 terus pose! :D

lantas menjadikkan tmpat ni mcm umah kitorang sendiri.. LIKE!

aku (siap tayang pewot) and mauze

group photo lagik...  PEACE Y'OL

peace lagi y'ol!

Lydia and Nurin


bila tgk jam dah almost 6.30 so we made a move, and decided to check out the Pasar Malam Berinchang...


Group itenary no. 2 - Pasar malam Berinchang

ingatkan kul 6.30 OK lagik traffic.. sebelum2 ni aku salu pergi lepas maghrib so mmg la jammed.. rupanya siang kul 6 pon dah jammed! pergghh.. tapi aku pegi parking kat lorong yg kitorang parking dolu2 gak.. cuma kena jalan jauh la sket..naik bukit sket some more.. huhuhu asal pregnen je, panjat bukit .. huhuhu..

oleh kerana malam tu dah plan nk dinner kat hotel's restaurant .. maka takde la byk sgt membeli food .. pusing2 tengok2 aje lah..layan anak2 nk beli mainan je.. and beli la sket fresh and dried strawberries buat sendiri makan ... kat sini semua berpecah sebab ramai sgt org, nk jalan in group mmg seems impossible.. huhuhu.. tapi semua dh tau, by 8.30 dah kena start with dinner... so pandai2 le timing ... aku rasa semua org pun balik hotel about the same time... around 7.30 gitu dah gerak balik hotel.. Mauze plak tak singgah pon pasar malam tu sebab tak dapat parking.. ekeke...

sampai bilik... baring2 and settled mandi manda, solat bagaii... and relax sat before turun for dinner ....

ok kita stop sini dulu la ehhh... tunggu lah entry akan datang .. Dinner kiterang mcm reunion dinnner... plus ada sikit incident yg tak berapa diingini.. tapi memberi kenangan kepada kami... huhuhu..

Eh aku tak snap pic pon kat pasar malam.. ada sket pic tapi kat phone... malas la nk tampal sini huhuhu ...
tungguuuuu ....

Tuesday, 17 April 2012

Group Trip to Cameron Highlands - Part 1

Meh la aku update pasal Group Trip 2D1N to Cameron Highlands dengan kawan2 GLC aku on 31st Mac to 1st Apr 2012.

memang berkobar nk update, tapi alahai mcm tatau how to start.

meh la aku start ngan planning dia. ha, gitu. planning dia saja makan masa berbulan2 wakaka.. paham2 le.. masing2 dah berkeluarga, dah tu kerja plak kat tempat lain2.. so the only medium for discussion adalah email lah... tapi aku tabik spring ngan GLC frens yg very komited dlm online discussion utk sebarang diulangi SEBARANG topik..siyes tabik! tatau sama ada kiterang ditakdirkan begitu ataupun ada lah salah sorang antara kitorang yg mmg kaki spam lantas membawa budaya itu kepada kami .. wakakka! tak kisah le tu janji iols happy dgn ke'komited'an itu. ha..kan..


ok. dipendekkan citer, Cameron adalah destinasi yg menjadik pilihan.. semua org suka Cameron.. :-) aku pon suka.. kali pertama ke Cameron, masa tu 2009, umur Idlan setahun.. pastu back in 2010 pegi lagi with my family.. ini kali ke 3 gi cameron..pegi ngan kawan2 plak.. syok..


tau tak apa yg best pasal projek ni? paling best ialah bila almost everyone dapat joined the trip. bukan senang dek non! memula cuma 5 family jek dpt join.. tapi last2 ada good news, Mas and jannah pon akan join! mmg rasa berjaya sangat.. cuma Dani ajelah yg tak dpt join, atas sebab2 kesihatan... tapi tak apa.. as am sure this will not be the last vacation project for us!


and then, selain itu, paling best sebab, kalau difikirkan.. kami ni semua dah berfamily.. and different backgrounds .. so bravo la my friends and syabbas sebab spouse uols semua supporting jugak.. i guess kalau spouse tak mo participate pun tak dpt le projek ni nk berjaya, ye dak? syukurlah spouses semua bukan saja sudi join, malahan boleh ngam jugak beramah mesra.. cuma maybe time for them to borak2 agak limited (mana tak nyer, nk kasik laluan kat para ibu/isteri melepak,, terpaksa la dorang berkorban jadik babysitter kepada anak2 or jadik photografer ...) Alhamdulillah.. for that, terima kasih para suami sekalian!


masa planning, kemain panjang lagi itenary kiterang.. semua tempat masuk dalam list to visit.. wakaka.. ce tgk comparison before and after:-

Initial Plan:-
1. Bharat
2. strawberry farm + cactus/flowers shops
3. pasar malam
4. steamboat dinner
5. kEA farm
6. smoke house
7. Sungei Palas BOH tea centre
8. MARDI Agro park


bila sampai sana Sabtu petang tu, disebabkan ada sikit lari dari segi masa, plan dah tukar konon nak visit mcm bawah ni:-



1. strawberry farm
2. cactus/flowers shop
3. pasar malam
4. Steamboat dinner
5. smoke house
6. sg. Palas


huhuhuu... lepas tu, yang actual terjadi adalah seperti berikut:-

1. Strawberry farm
2. pasar malam
3. Steamboat Dinner
4. Sg. palas
5. Hospital Cameron


Haaa??? see?? betapalah kita hanya merancang, tapi semua ketentuan akhirnya ditangan Allah... jadiknyer meh la aku citer based on the actual itenary tu - You can also refer to blog Sol and Mas yang dah update jugak pasal trip ni...

Aku stop sini dulu  lah ... next entry baru masuk itenary yg di atas.. lalalala... utk pics.. alamak,, pic aku cuma start kat Bharat.. so entry ni takde gambo..sowwweeeee!!!

- to be continued -

Thursday, 12 April 2012

tentang gegaran, kenangan, dan kandungan

tentang gegaran dan kenangan:
-------------------------------

smlm mcm nak nangis sbb external HD aku corrupted. hilang semua pic2 lama, esp. pics masa lydia baby ada dlm tu... mmg takde back up..

tgh aku dok termenung tu, tetiba rasa goyang... rupanya betul ada earthquake.. so aku pun panik pasal tremors tu..

and bila dah ok (panik dah hilang).. aku pun pegi balik kat laptop.. and terfikir.. apalah sgt hilang pic2 lama.. anak2 yg depan mata tu ada.. itu lagi penting..aku pon tak pernah ada pic aku masa baby ... mesti ada hikmah inshaallah.. :-)

so aku pun terus lega dan tak rasa nk nangis.. sebab ala2 redha gitu.. :-)

Tentang kandungan:
---------------------

It's April now. wow. cepatnya bulan berganti.kalau ikut kiraan, minggu ni aku dah masuk minggu ke  32 pregnant. dah tinggal 8 minggu jek before aku leh berjumpa insan baru dalam hidup aku.

ah, tak sabar nyerrr nak tunggu deliver... huhuhu...

mudah2an Allah beri aku dan baby inside, kesihatan, maklum le dah trimester ke 3 ni, badan (yg dah sediakala berat) semakin berat.. jalan pon dah tak berapa nak laju... tapi nak ikut sgt rasa penat, kesian plak le kat anak2 depan mata .. Fahren esp. skang ni very the manja .. every morning bangun mesti nak aku dukung... puas le bapak dia pujuk, dia bolayan jek.. nak mak jugak.. tapi aku tebalkan telinga jek lah.. sesekali aku dukung la jugak.. dukung kejap jek jadiklah... janji dukung...

sekian tentang keduanya :-)

Monday, 2 April 2012

Melagukan syair sekolah2 rendah daerah klang - akhir - dan keputusannyaaaa ...

Isnin, 2nd April 2012 - Hari ni Lydia meneruskan perjuangan dia dlm pertandingan bersyair daerah klang, peringkat Akhir, mewakili sekolah dan juga mewakili zon A, lepas menang peringkat zon, last week ..

menurut dia, sebanyak 12 perserta kali ni.. dan giliran dia 11.. adeh sure lemau tunggu turn nk naik pentas..kali ni dia pegi dgn cikgu Rohana.. ke sek. keb. Meru. plak.. syok je pegi sekolah orang, kan? :) as usual dia pun suka dok kata sekolah tu cantik gak..

then aku tanya camne dia perform.. dia
kata dia ok, tapi ada peserta yang bila bersyair, diorang mcm menari sekali.. cantik la mak!

so, akhirnya keputusan pun di umumkan.. kali ni, keputusan tak menyebelahi Lydia.. dia tak de dlm list yg terbaik plak .. jadi dia membawa pulang sijil penyertaan saja ....

Alhamdulillah.. dah selesai pun tanggungjawab dia kepada sekolah :) tapi dia kata, dia seronok dpt masuk pertandingan ni...

"mak, cikgu rohana kata, darjah 3 nanti cikgu nk pilih lydia lagi.."

"ye ke? tapi mesti masa tu lydia boleh la buat yg lebih OK lepas tgk peserta2 yang menang tadi kan?"

"okay mak! "

aku pun tak frust sebab aku pun setuju pencapaian lydia sampai situ... syukurrrr .. as usual, mcm yg aku salu sebut2... yg penting experience dia tuh ... oleh kerana x de trophy, so meh le enjoy je gambo sijil penyertaan hehhehe....

sekian!! lepas ni nk update pasal trip aku dan geng2 GLC ke Cameron Highlands!! yeyeh!!!