Monday, 31 January 2011

31.01.11

Cepatnya masa berlalu..
Hari ni anak saya yang ke-3, Fahren Adly sudahpun berumur setahun.

Happy Birthday anak mak ...

Monday, 24 January 2011

senyum Isnin :-)

Minggu ke dua persekolahan, Lydia dapat tau kelas dia. Alhamdulillah berdasarkan ujian, dia dapat kelas A. So dia dapat jadual kelas, dalam jadual tu ada lah nama guru2 yang mengajar setiap subjek.

"Lydia dah ingat ke nama cikgu2 Lydia?"

"Ada yang ingat ada yang tak ingat.."

"Siapa cikgu yang Lydia paling ingat?"

"Cikgu Awang"

"Dia cikgu kelas Lydia ke?"

"Bukanlah..."

"Habis kenapa Lydia ingat dia.."

"Dia kacak mak.."

"Ha? kacak tu apa?"

"Lydia kata dia pacak, bukan kacak"

"ohhh pacak ... " (berambut pacak.. sejak sekolah tadika lagik dia suka laki2 rambut pacak..adeh!)

"tapi kan mak.. dia pacak.. dan kacak.."

"amboiiii! kacak tu apa, tau ke?"

"ntah..tadi mak cakap, Lydia ikut lah.."

"Kacak tu, mcm bapak la..." itu saya jawab dalam hati je..


sekian lah update pendek saya ye.. adoiiii saya tak dan nak curik2 masa .. masa terluang memang lah ada, tapi mcm ada je perkara lain nak dibereskan..

Insya Allah, nanti saya update lagi ...

by the way, saya dah register kan Lydia ke swimming class .. itu saya update later, k?

saya pun nak update pasal suprise yang saya dapat .. later k?

salam .. :-)

Tuesday, 11 January 2011

Rajin anakku Rajin, Rajinlah ke sekolah..

January dah masuk minggu ke-dua. So far soo good. Last week was quite hectic for us with Lydia's 1st day to primary school. Last week i've got no chance to write about it, but managed to read few blogs on parents sending their kids to standard 1 for the first time... Syok baca citer masing2.. The similarity between all of us is the excitement of course..


Not much change in my daily routine. Still bangun tak berapa pagi sangat, tapi cuma malam nk kena siap semua lah... sama je masa Lydia kat kindy last year .. cuma ada extra sepasang baju nak digosok.. yang lain, maintain ... pagi2, bapak still the one yang hantar anak2 ke daycare as well as Lydia's school.Petang mcm tu jugak ... bapak yang ambik .. malam, sama gak.. bapak yang hantar Lydia ke Iqra. Thank you dear.. semoga anak2 kita membesar nanti sentiasa mengingati dan menghormati makbapak.


Sesi pagi Lydia is her KAFA. oh, i havent tell you yet the end of KAFA/SRA story rite? well.. lets put it this way, Lydia dah memang ditakdirkan untuk bersekolaah di KAFAI (Kelas Asas Fardhu Ain Integrasi), bukan SRA (Sekolah Rendah Agama (kerajaan)). Nak dijadikkan cerita, walaupun Lydia dah register kat SRA, tapi last2 saya hantar gak ke KAFA sebab SRA tu, tahun ni bertukar ke sesi petang untuk darjah 1. So, clash pulak dengan sesi darjah satu sekolah kebangsaan. Jadi, ke KAFA le dia .. huhu..


1st day tu, mcm parents lain .. saya pun cuti. Selain nak settlekan hal yuran, saya nak jugak tengok mcm mana lah Lydia kat skolah. pagi tu KAFA .. ok lah... lepas dah tau kat mana kelas dia an all, saya gi kantin ... sementara tunggu dia keluar utk rehat, saya duduk berborak2 dengan few parents yang lain... layan je lah :-) kul 9 gitu bebudak KAFA keluar. Darjah 1 keluar dulu, bagus lah .. tapi lepas dah tunggu 5 minit tak jugak nampak bayang Lydia .. haisshh.. kerisauan saya ialah dia tertinggal dengan kawan2 pastu tak tau mana nak tuju .. ekekeke .. masa saya nak bangun mencari, baru nampak dia datang berkejar kejaran dengan kawan2 dia..


pastu i let her go and buy food herself. she bought nasi goreng (singgit sepinggan) .. hmmm from there i learnt its better if saya bekal kan dia something. saya tengok, pagi2 kul 9 dah jual air berais.. mcm no option.. ribena cair yang berais, cawan plastik mcm kat pasar malam tu .. harga singgit. saya sure sangat budak2 tak habis punya minum sebanyak tu .. and its iced so mcm tak elok la plak .. bagus la bawak air dari rumah ..


Habis rehat, saya tunggu lagi sebab kejap je lagi nak balik.. lagipun saya kena tunggu hubby yang masa tu keluar ada hal. dalam kul 11 tu dah ramai parents yang berdiri kat tepi kelas .. ekeke tak saba nak aik anak masing2 .. ye lah, 1st day harus la tunggu tepi kelas .. saya tak terkecuali. dalam kelas tu ramai kawan2 dia masa kat PASTI dulu, so saya nampak dia selesa je..


Petang plak, sekolah kebangsaan. kali ni saya tak tunggu the whole day. lepas make sure kelas dia and bayar yuran and tau tempat duduk dia.. saya bgtau dia saya nak balik... dia ok je .. saya dan hubby kuar, ke sana sini merayau dok settlekan few things .. mostly menda2 berkaitan kenduri kawen adik ipar. by the time Lydia rehat, kami ke sekolah balik.. hubby plak nak tgk how lydia doing masa rehat.. sbb pagi tadi dia x de ... then kami kuar lagik .. sampai le petang baru gi sekolah amik Lydia ..


2nd day saya dah kerja tapi hubby still cuti, dia nak make sure Lydia tau nak naik van mana untuk pergi dan balik ke daycare nursery. Alhamdulillah ... hubby kata she did a good job..


oppss.. saya ada banyaklagi nak citer tapi saya nak rushing gi kerja plak.. ekeke.. kalau kat opis mmg tak dan nak update.. kat rumah bila malam pon sama. bz hal2 rumahtangga .. so pagi2 gini saya cilok time ...

enjoy the piccas .. tak ikut susunan

gaya makan nasi goreng


Kelas sekolah kebangsaan (kelas sementara) - dok belakang


angkat tangan! - beratur (sekolah kebangsaan)


parents yang excited




posing dulu!

ngan mak. KAFA


kat KAFA dok depan, pastu cikgu suh dia jadik pen. ketua darjah


Happy with friends.. Semoga Lydia suka ke sekolah yea... saaaayang anak mak!

Sunday, 2 January 2011

Last day of 2010

Hari Jumaat akhir tahun 2010 yang lepas, saya ke sekolah Lydia untuk membayar yuran sekolah. Saya memang tak tahu menahu langsung pasal adanya orientasi untuk pelajar2 tahun 1 hari tu. Walaupun saya tau kat kebanyakan sekolah seluruh negara, hari tu adalah hari orientasi, tapi sebab saya tak mendapat apa2 info dari sekolah, saya assume sekolah Lydia x de orientasi awal. Menonong saya masuk ke situ.. pastu hairan tengok ramai budak2 comel dengan tag nama sementara tu ... rupanya ada orientasi.. hmmm kesian Lydia ... tak sure la saya dan suami yg silap tak melihat info ataupun pihak sekolah yang assume semua parents tau? hmmm...


Jadual pembayaran yuran dibuka pukul 8 pagi.. kebetulan Jumaat tu public holiday, so saya cuti. Kalau tak de public holiday tu, saya amik half day jek. Tapi, hari tu Fahren demam. panas sangat badan dia .. lemah sangat asyik nak melepek kat saya je. nursery pulak tutup sebab ibu Tina nak ke penang. So, terpaksa la mintak jasa baik mak mertua tolong tgkkan budak2 sementara saya ke SKI. Tapi nak gerak ke rumah mak pun amik masa sebab sangat susah bergerak dengan Fahren yang tak berenti merengek ... sayu jek rengek dia..menyebabkan saya susah nak tinggal dia ..


about 10 mcm tu baru kuar dari umah. sampai umah mak takkan nak terus tinggal mcm tu je kan? tak patut! .. saya berbual2 dulu2.. bertanya khabar.. sambil membuai fahren.. at least bila dia tidur, tak la saya rasa guilty tinggal dia .. so dalam 30 mins baru clear and saya kuar menuju ke SKSKI.. memang terkocoh kacah!


Lepas tau ada orientasi dan taklimat parents, saya dicadangkan oleh seorang cikgu untuk pergi ke taklimat dulu, kemudian baru gi kat kaunter yuran. kaunter yuran ikut kelas masing2.. saya ada nampak nama 'Dedikasi,' 'Amanah' ... tapi tatau Lydia dalam kelas mana .. so mula2 saya kena tengok dulu Lydia kelas mana. dalam pada mencarik list nama tu, saya terpandang satu tempat yg ada banyak list nama .. dan nama Lydia ada dalam 1 BA (ba huruf jawi). So saya masuk dalam tu, sebab ada kaunter yuran jugak ..


saya masuk mcm orang blur. pastu dia kata nak registerkan Lydia ke? saya kata iya lah .. pastu dah lepas dia explain sket2 .. saya pun bayar lah yuran tu .. pastu sy mcm blank lagi.. so sy tanya gaklah .. hmm naper nama kelas nih lain.. kenapa nama Lydia dlm 1 'ba'? huhuhu.. maybe saya silap bertanya, dan jawapan dia,

"sekarang ni kami letak je anak puan kat kelas mana2 dulu.. bila dah ujian baru tukarkan kelas ikut ranking.."

hmmm actually saya tau yang itu. general kan. tapi maksud saya ialah kenapa namanya 'Alif', 'ba' ... bukan 'Amanah', 'dedikasi'... hmm then lepas dah terangkan lagi, baru dia jawab itu sekolah agama .. sekolah agama tak de bangunan lagi .. so diorang akan menumpang kat skul rendah dulu .. sesi berbeza .. hmmmm saya pelik jugak, sebabnya, saya sebenarnya dah registerkan nama Lydia kat sekolah rendah agama lain .. sebab kat sek. keb ni tak de sekolah rendah agama ... tapi mcm mana pulak ada nama dia kat sini .. then dia jawab, before ni mmg dia tumpang kat sekolah agama yang saya register tu.. tapi now semua murid sana dah dibawa ke sini.. ohhh begitu kah? saya pun tersenyum lah puas hati ngan jawapan dia ... u ols faham ke senario ni? hahaha... baca banyak kali kalau x faham .. malas saya nak susun ayat betul2 ...

Then saya ke taklimat, dapat lah dalam 20 minit .. ok la jugak.. kebetulan, pengetua sekolah adalah bekas cikgu sekolah rendah suami saya dulu .. huhuhu! panjang umur.. Alhamdulillah :-) .. byk gak info2 berguna esp. untuk parents yang 1st time hantar anak ke sekolah.. sayang saya sampai lewat..kalau awal sure banyak lagi info .. tapi bila melihat pada kedatangan parents, saya rasa memang pihak sekolah tak bgtau secara formal to parents about the taklimat and orientation ni ...


Lepas taklimat, dah kul 11.40 ... kaunter yuran ikut jadual patutnya tutup kul 12 .. so terkejar2 saya ke kantin .. tapi before tht, saya tgk list kelas.. punya lama saya carik nama dia, dan tgk punya tgk.. lor.. kelas akhir rupanya .. ekekeke ... then cepat2 gi kantin, tapi hampa sangat! kaunter untuk kelas Lydia dah tutup!!??? and saya tgk jam baru pukul 11.45... adehh! sangat hampa rasanya ... well, walaupun boleh je bayar hari isnin, tapi mcm tak syok je tujuan tak terlaksana kan? plus hampa Lydia x dpt gi orientasi .. double hampa.


rupanya bukan je double hampa.. tapi tripple hampa. tau kenapa? camni.. lepas gi yuran dan hampa, saya ke koperasi... niat nak beli buku sekolah agama lah.. sebab buku sekolah rendah dah beli,.. masa queue kat koop tu, kebetulan parents to lydia's fren pun ada... memang kenal la kakak tu sebab anak dia ngan Lydia leh kata rapat .. kak ni tau saya nk hntr sekolah agama yg sama ngan anak dia .. so dia kata jgn lupa monday morning kita ke skolah tu.. hmmm saya pun bgtau dia.. saya dh bayar and sy citer apa yg saya citer kat atas tadi .. then kehampaan saya terjadi

"eh, itu bukan SRA la.. itu KAFA.."

gulp.

"ye.. SRA tuh yg full government. KAFA plak swasta.. " owwhhh.. yg itu sy tak kisah la... dua2 pun sekolah agama, apa la saya kisah kan.. tapi.. sy mmg nak hantar anak ke SRA .. dan yg saya rasa panas tu, sebabnya tadi bila saya kata saya dh register kat SRA tu, dia kata dia pun dulu kat SRA sana .. hmmmm.. misscommunication .. mintak2 la miscommunication.. bukan kes tipu.. tak mungkin la kan?? cuma silap saya lah,,, kelam kabut sangat sampai tak tgk betul2.. bila saya check balik kat list nama tadi, mmg ada tertulis KAFA kat situ... dia mmg amik je nama2 tahun satu kat situ in case dorang nak register.. hmmmmm... so isnin nanti, sama aada saya ke SRA dan mintak refund KAFA (atau burn) .. ataupun saya teruskan hantar anak ke KAFA lah .. KAFA ni takde bantuan penuh .. monthly kena ada charge lah .. well.. tak syiok la kan sedangkan ada peluang untuk gunakan duit kerajaan, takkan nak guna duit sendiri... hmm itu pandangan cetek saya je.. pandangan cetek orang lain mungkin lain pulak ... :-)

tapi, lepas tu saya call hubby .. suara pun dh mcm serak2 .. biasalah, mengadu kebodohan sendiri kat hubby.. sambil suara mcm nak nangis.. dalam ertikata lain, "kalau abang cuti jugak dan ada ngan saya, sure saya tk rushing dan kelam kabut mcm ni.." kekekke... manja la plak...


then cepat2 saya balik rumah,,, dapatkan Fahren.. sebab ckp kat mak, kejap je gi skolah utk bayar yuran.. tapi termelarat2 taklimat bagai.. haruslah nanti risau orang tua tu.. plus Fahren sure merengek2 .. sampai rumah kul 1 kot .. lapar giler seb baik mak sporting terus makan dulu barulah amik Fahren yang masa tuh dah main2 sket ...


Itu update saya, cerita 2010 yang ditulis pada 2011 :-)

Saturday, 1 January 2011

1.1.11

Salam,

Wow! .. it's 1.1.11! Alhamdulillah .. 2010 dah complete ... cepat betul masa berlalu ... ada yang kata, time flies when we are having fun .. betul la kot .. so bagus la kalau macam tu kan .. 2010 aku memang best lah Alhamdulillah ..

Awal tahun 2010, aku dapat sorang lagi cahayamata .. Fahren Adly. Hadiah terbesar rahun ini :-) .. and then selain tu, rezeki lagi dapat tukar kerja .. Alhamdulillah .. banyak lagi yang lain2 .. cuma update blog je makin sikit .. dari shari ke sehari bertunda2 sampaikan x update banyak cerita yang sepatutnya aku update ..

Percutian tak berapa sangat tahun 2010. Ada baby sukar la sket nak jalan2 .. cuma few times gi Kuantan, and then dapat ke Cameron sekali lagi awal December lepas .. dengan family of my side. It was a great family gathering and everyone enjoyed i believe! ... I really wanted to write an entry about it but as i said.. i keep on delaying .. hmmm now am not sure if i want to do it or not .. :-) yang pasti, the next family gathering, aku dah ditugaskan utk jadik organizer .. oh man! itu lah yang aku paling kureng .. bab2 organising is something that i prefer NOT to do .. hmmm tapi sbb dah terundi nama aku, maka kenalah aku cuba gak .. we'll see lah .. mudah mudahan Allah panjangkan umur kami semua untuk bergather2 lagi end of 2011 nanti .. oopss.. baru satu haribulan dan planning untuk dec 11? dasyat.. camner la tak terasa cepat masa berlalu ... ye lah, bila aku bukak kalendar 2011., dah mcm2 planning utk tahun tu ...

January.. Lydia akan masuk sekolah darjah 1 .. am very excited about it. and as usual, when excited, i realllly want to write about it .. hmmm tatau la.. nanti lah aku try ekekke ..

and so on and so forth for February and the rest of 2011 ...

but for now .. i want to wish everyone a Happy and prosperous 2011 ... semoga Allah beri kita kesempatan untuk bersama2 mengharungi 2011 dengan segala kebaikan ..


"carry a heart that never hates,
carry a smile that never fades,
Carry a touch that never hurts,
Carry a friendship that never fails"


salam ..