Thursday, 29 December 2005

2 Days in A Famosa ...

Cuti krismas aku tak ke mana-mana ... emak Johor ada kat KL, so aju just berulang alik kat umah abang-abang dan kakak kat Bdr Kinrara jek ... on krismas tuh, mak balik Johor dengan kakak sulong yang duduk kluang, sebab kakak singgah BKinrara lepas hantar anak dia kat USM.
Tapi, aku sambung cuti selasa until rabu. Dah plan ngan member2 office nak jalan2 kat A Famosa Resort, Melaka, pakej promosi acco+cowboy town+Animal World Safari. Mula-mula dah plan 4 family pergi konvoi, tapi last minute tinggal 3 family jek yang konvoi sekali, satu family member lagi tuh, datang kemudian ...

Aku nih memang failed la kalau nak cerita details habis untuk event mcm nih. Selalunyer dalam kepala laju sangat idea dan gambaran2 peristiwa yang dah berlaku, tak terkejar dek jari jemari ku ini. Sudahnya, aku wat ringkasan jek, tapi, rasa macam tak meriah je gitu bila dah diringkaskan. Kalau nak fikir lama2 nak susun ayat, mcm tak der time pulak .. aku kalau type entry, selalunya sure laju2 giler, sebab aku sendiri yang tak sabar2 nak upload entry, lepas tuh aku jugak yang tak sabar2 nak baca balik apa yang aku dah upload ... hahaha ... lain tau kalau baca time editing ngan baca time dah upload .. feel dia lain je, kan? Sendiri tulis, sendiri baca... gila betul.. rasanya normal kot macam tu kan?

Pukul 10am, masing2 dah ada kat RnR Seremban, aku sampai awal sebab memang nak breakfast kat situ, sebab kuar rumah pukul 8.00, sure lom breakfast lagi ... Ada 3 kereta lah, lead by mauze, then kereta aku, then kereta zaidah, dia nih bukan ofismate mauze, dia schoolmate mauze, Alhamdulillah, bertambah kawan aku jadiknya .. masing2 diorang tuh dah anak dua, aku jek baru anak satu. BARU satu ... ngeh ngehhh..

Mendung je hari tuh, dalam hati berdoa mintak2 la jgn hujan .. sebab tak bestlah kalau hujan, nanti binatang kat Animal World Safari tuh sejuk, takmo plak dorang kuar tgk kitorang nih. Alhamdulillah, sampai dalam kul 11, terus gi amik pass untuk masuk ke Animal World Safari, nak masuk bungalow lom boleh sebab awal lagik, lom pukul 4 ... Cuaca walaupon tak hujan, tapi tak panas .. memang bestlah ...

Sampai2 jek terus tuju kat Bird Show. Aku suh hubby dok kat front seat, maklum la burung kan kecik, kang kalau kat belakang2, Lydia tak nampak pulak ... OK lah show dia .. burung cantik2 .. bijak2 ... burung tuh cakap melayu macam ada slang tamil la plak, patut pun, sebab trainer dia tuh indian ...

(birds show, Lydia tergamam tgk helang terbang rendah)

(weekdays pon ramai orang)

Ingatkan nak ambik gambo with the colorful birds .. memang cuuunnnn sangat, mahal pon mahal lah, sanggup jek .. tapi tak jadik sebab ingatkan nak amik on the way nak kuar jek karang .. kat pintu depan time masuk tadi ada. rm23 kalau 3 orang, rm10 kalau sorang, rm12 kalau 2 orang .. entah apa2 jek .. mcm la snap banyak2 kali? 3 orang ke, sorang ke, kan ke snap sekali je? kan ke print sekali jek? hishhh .. cekik darah tul!

Habis bird show, lunch ... nasik ayam keras takder sup (the only nasik menu, yang lain mee2 cina), kicap masin giler ... rm12 .. punyer laaaa mencekik darah .. mineral water sebotol rm2.50, botol kecik yer bukan botol besar ...

Then Elephant ride, rm4 per adult. Lydia takut giler ngan elephant .. tapi kitorang bawak gak dia naik elephant tuh...awal2 dia nangis, tapi lama kelamaan dia gelak2 bila gajah tuh jalan kan badan dia terhenjut2 rasa macam kat buaian .. suka Lydia time tuh.

Kalau nak amik gambo time tengah naik gajah, rm20/photo sekali ngan frame kertas ... pehhh!! aku tak amik la .. cuci jek dari camera aku .. sebab mind aku cuma terpikat nk amik gambo ngan burungs jek.

Wild Wild West show - Boriiiiiinggggggggggg!!! time nih memula hujan lebat .. the panas plak..memula rasa ok gak aksi tembak menembak ngan lawak2 .. Lama2 aku rasa banyak sangat lawak bangang plak.. langsung tak western plak tuh lawak dorang .. too much of lawak phua chu kang yang basi dan slapstik.. eeeiii tak best lahhhh!!! better kot kalau make it serious .. sikit2 lawak ok lah .. tapi, tak best lah dia speaking cara cina tuh .. wat la western betul2 .. iskkk ..

Multi animal show - mcm kat sarkas tu la... binatang2 tuh dengan patuhnya ikut arahan orang2 , untuk bahan gelak orang2 jugak ... hmmm aku tersentuh betul bila bab bear tuh kena buat aksi2 stunt tuh .. habis aksi, baru dapat makan ... orang dok tepuk2 .. hmmm bear tuh mintak tepukan ke mintak food? aku sedih plak time tuh.. kesian sebenarnyer kat nasib binatang2 tuh ... habis jek show nih, hujan lebat turun .. lama gak arr..

Safari truck ride: Best!! mcm kat africa, tapi afrika lepas hujan lah ... lepas hujan, tanah lecakkk dan licin, ada plak turun naik bukit ... kita not bad lah .. Lydia suka lah sebab truck tuh bergoyang2 mcm buaian .. binatang2 dia pon sporting jek hahaha..dah biasa sgt kot ...

Elephat show - biasa jek, macam dalam sarkas kat TV tuh .. beso betul gajah2 tuh .. heheh

Dah pukul 5 barulah masuk rumah. 3 bedroom bungalow with swimming pool ...

(Itu lah bungalow kitorang ... jauuhhhhh giler masuk dalam ... nasib baik ada shuttle untuk ke tempat2 lain)

Malam Animal parade ngan bunga api. Aku tak berapa enjoy sangat sebenarnyer parade2 mcm tuh .. hehehe aku pelik sikit, kalau ramai2 mcm tuh, aku takut actually .. dari dulu aku mcm tuh, tapi, kalau nak ikutkan takut, tak ke mana2 la aku kan? so aku tgk jek la.. nama jek animal parade, tapi yang march banyaknya orang jek .. orang kaki tiang, orang ride mini motor (asyik2 enterframe..dorang jek dua tiga kali round), orang(lelaki) tetek(palsu) besar (ada pulak tuh yg rebut pegang2..ceh!!) ... pendek kata, animal nyer berapa sangat lah ... tapi aku layan gak lah .. dah bayar kan .. time tuh hujan renyai2 .. Lydia pun dah agak mengantuk ... elok jek lepas kereta berhias, Lydia dah terlentok kat bahu bapak dia .. terus aku ajak hubby ke row belakang, tidurkan Lydia dalam stroller .. so, dengan itu, kami terlepaslah saksikan belly dancer (yer..ini ANIMAL parade tau) tuh .. separuh bogel beraksi bergelek2 menari dan sesekali terkangkang2 gak .. huhuuu .. bila kami dah ke row belakang, tak lah direct tgk .. tengok sebelah mata jek .. pandai betul Lydia timing tidur dia .. tapi, sayang sebab Lydia tak dapat tgk bunga api, sebab dia memang suker banget sama bunga api esp. yg besar2 mcm kat klcc tuh ...

Red Indian Show - Mula2 ingatkan bestlah kan, kot2 la ada something new pasal red Indian yang dorang nak tunjuk yang aku belum tengok, kot2 dorang wat acara menyumpit ke, memburu binatang ke apa...rupanya tidak .. semata2 makan dan sembur api ... ITU SAJAAAA ... sebijik macam 'abang api' dalam AF yang kuar time akma ke sapa tgh perform tuh .. ngantuk aku .. Lydia time nih mmg dah lena diulit intan dah ...

(ambik gambo ramai2 lepas animal parade..Lydia dah tidur)

4D Theatre - Mula2 excited nak tgk .. then bila tengok tajuk, rupanya Haunted House, eeeiii ngeri lah .. puas mauze ngan zaidah pujuk aku masuk, aku yakmo jugak .. aku rela burn rm10 daripada aku tak tidur dok ingat hantu2 tuh ... sedangkan citer hantu 2D pon aku takut (yang takder D pon aku takut, dgr citer tak der gambo), inikan pulak 4D ... eeeiiii ... so at last, hubby aku masuk ngan 2 orang ibu2 tuh, aku plak ngan dua orang ayah2 tuh kat luar jek jaga anak2 sebab kanak2 baby pon tak digalakkan masuk .. tak lama tunggu dalam 15 mins jek .. hubby kata citer mmg nothing, tapi terkujat2 dia lebih laaa.... just for the sake of 4D tu ...

Pukul 11 ke 12 kot baru balik umah ... terus zassssss ... mimpiiii ...

Pagi lepas breakfast, layan swimming kat belakang rumah .. Lydia mula2 taknak masuk dalam pool, hubby dukung jek, lama2 dia diam dan main2 air gak .. selama nih mmg penakut anak dara aku nih .. kat air terjun meraung2, even kat pool plastik kita tiup tuh pon dia takmo .. huhuuu.. nak kena biasakan baru hilang takut dia ...

(Lydia ngan bapak)

Pukul 2 Check out ... langsung aku tak nampak pon sebenarnyer gate A Famosa yang actual nyer hahahah ...

Ada banyak gambo lain, aku update kat fotopages je lah..sini susah kengkadang hanged ...



Friday, 23 December 2005

Bangun Pagi ... Gosok gigi ...

....

Giginya empat batang baru. Bila nak bertambah, aku pun tak tahu ... harap-harap janganlah lama tetap macam tu .. penat aku nak tunggu.

Tapi, bila ada gigi, perkara lain pulak nak dikhuatiri, apa lagi kalau bukan kebersihan sehari-hari.

Beberapa hari lepas, aku perhatikan gigi dia macam ada warna emas, kuning gitu buat aku rimas .

Aku dan suami apa lagi, teruslah ke kedai membeli ubat gigi. Cari punya cari, yang ada satu brand yang tak asing lagi, Oral B, wah bukan main lagi ... kecil-kecil dah pakai berus gigi yang ranggi-ranggi. dua berus gigi stage one and two terus aku beli, sebab dapat ubat gigi sekali ..

Biasalah anak pertama, mak bapak yang excited gila, sampai je rumah terus bukak packet tunjuk kat Lydia, suka betul dia bila tengok berus gigi tu ada kartun kaler-kaler. Aku pun dengan over, tunjuklah gaya macam mana cara nak guna ... Lydia ketawa, tapi macam suka nak ikut cuba.

Suami tanya, nak berus time tu jugak ke, aku kata tunggulah besok aje ..

Lydia memang sejak baby sampai sekarang, bangunnya tak pernah siang ... selalunya bila aku bukak mata, dia pun datang menerpa. So pagi besoknya tu macam tu juga. Aku dengan suami memang dah jangka dan kami memang tak sabar nak berus gigi dia ...pada mulanya kami sure dia ok je nak berus gigi dia ...

Tekaan kami meleset juga ...

Tak macam semalam, pagi tu bila dia nampak je berus gigi dia tarik muka masam. Lebih teruk sebenarnya dia meragam ... aduhhh sapa lah tak geram!

Tapi, alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke panggal lengan ... masa dia tengah syok meragam, dapat jugak aku bersihkan warna kekuningan di dua batang gigi di depan ..

Selesai je, terus aku lega, Lydia pulak tersenyum mengada.

Esok lusa lain kali, taktau macam mana nak buat pulak tu nanti...

macam mana dengan anak u ols sekalian? ada tak dorang takmo berus gigi dan buat u ols tension? kalau ada petua kejayaan, bleh la i ols simpan untuk masa hadapan ....

Wednesday, 21 December 2005

My First Time ...

...

Serius!...memang serius aku taktau apa nak aku tulis ... dah berapa hari aku lupa nak update. Buat buat lupa yang sebenarnyer. Malas pun iye jugak. Tadi, gi blog faveret aku, laaa.. pun sama, malas .. atau term glemer, Bloggus Interuptus dah melanda sama ..

Tapi, aku rajin pulak jalan2 ke blog sana, chatting2 kat blog situ, tinggal2 jejak kat blog sinun ... then barulah aku dapat idea nak update. Hehehe..nak idup beb.. kengkadang terrrcilok idea orang lah kan ... tapi bukan cilok sembarangan weii .. nih baik punyer cilok nii!!

dari blog arena nih, aku pon excited teruja tergedik2 nak tulis jugak ...

First time, pergi sekolah

Sekolah Tadika lah tu ... dah pertengahan tahun baru aku gi sekolah tadika...taktau apsal mak aku tak daftarkan aku ke sekolah tadika awal tahun ... member2 yang sebaya asyik dok bercerita dorang dah gi sekolah ... aku pun kemain geram lagik... so besoknyer, without telling my mom, aku curik2 ikut member2 gi sekolah KEMAS, kat balairaya kampung. Tak bawak duit walau sesen, tak bawak beg tak bawak apa... selamba jek aku redah masuk sekolah ... mak time tuh gi menoreh kat belakang rumah, dah tengah hari tuh, mak datang sekolah .. barulah mak daftarkan sekali, mak belikan beg plastik yang harga 20 sen tuh (ala, yang wat simpan baju senaman kalau hari senam tuh...)

First time memasak
Masak nasik lah.... darjah 2 ke darjah 3 kot. Then lepas tuh kena wat sambal kicap, siap wajib ikut sukatan tuh, kalau lada cili 10 bijik, bawang putih seulas, gula sesudu then kicap ... then dapat kepercayaan pulak tolong goreng menggoreng ... so, 1st lauk berkuah yang aku masak rasanya asam pedas kot, darjah 5 ke darjah 6 gitu lah ... sekolah rendah lah...

First time jauh dengan family
Masuk hostel time form 1 lah ... tension giler time nih .. pengalaman masa form one nih aku dah pernah cerita kan dulu ...

First time, dating
Dating ramai2 .. 18 tahun kot. Kat KFC, Kuantan. kahkahkah!! takmo lah citer, sogan den .. old stuff sumer tuh ... dating betul2 .. kat shah alam lah tapi dah tua dah ... dah 20 tahun time tuh .. dating lunch .. aku turun bas siap berdebar2 tengok mamat tuh dah tunggu kat pagar hostel ... yang nih x berapa segan nak citer, sebab he's my husband now ...

First time masuk U
jakun beb jakunnnn .... kat kolej nih memang terbukak mata aku lah ... student2 lain sumer very the uptodate giler especially dressing dorang..make up dorang, social dorang ... pehhh!! ... best lah masuk kolej ... best sebab explore many new things with member2 yang best! .. nih pon aku pernah sentuh sket dalam entry lama ..

First time fall in love
hishhh..aku ada kisah2 yang belum berakhir lah ... mana bleh bagitau skang when was my first time falling in love nih ... alamak.. nak ngabiskan kisah2 tu plak lagi ...

First time, praktikal

Tak ada ... sad but true ..

First time kerja

Aku kerja 1st kat supermarket kat Shah Alam. Konon2 IT management trainee, tapi ended up jadik inventory control punyer orang ... yang bestnya sebab masuk kerja pukul 10, tapi balik pukul 7 .. then every perayaan, ada lah midnite sales, giler betul aku kena tunggu sebab selalu sangat system POS (Point of Sales) tuh jammed sebab manusia fuiyoooo...baapoookkk ramaii .. (heheh Jakbuoh, aku apply sini nih word from ko) .. aku senang jek, bila POS tuh wat hal jek, aku suh dorang tunggu, aku pon off server, on balik, dorang login balik..tadaaaaa... ok terus...kehkehkeh!!! ...Tapi tak best kerja sini, dah lah gaji kecik, dia bagi dua kali pulak sebulan ... sabo jek mcm mana lah aku nak save kan?

First time tengok wayang
Kat Kuantan, time college ... ramai2 satu geng ... cerita apa aku lupa lah ... titanic ke? bukan kot .. tak ingat lah .. tapi time tuh tengok kat Rex lah ... the tengok wayang TGV 1st time time dah kat UiTM, kat Bukit Raja tuh ...


First time kahwin
Haaaa????? kawen memang la sekali jek (doa dan harapan semua insan yang berkahwin) .. surelah HAPPY giler ...rasa lengkap jek hidup lepas berkahwin tu, rasa terbanglah beban2 yang parents aku tanggung sepanjang aku bergelar anak dara, walaupun time anak dara aku nih takder la merisaukan sangat ... biasa2 jek ..

First time dot..dot..dot..
haaaa??? hahahaha jorok nih ..errr... apa tu ehhh?? hahaha wohohohohoh ... gelak dah mencukupi kot? sehari lepas majlis kawen, mak aku masuk bilik pengantin .. jenguk2 kat cadar ...nak buat apa ek? nak spot check kot? huhuuuuuu .... !


First time beraya rumah mentua
Malam raya sedih, pagi raya sedih, raya kedua happy!!! tu pon sebab nak balik umah mak sendiri hahahahhaaa... tapikan, sebenarnya takder la sedih mcm yg aku sangka b4 aku kawen, rupanya kat mana2 pon asalkan with husband, ok jek kot ... bukan lah tak der apa2, sedih tetap sedih, tapi can take it laaa...

First time bersalinkan anak
HAPPY YANG TERAMAT!!! kalau lepas kawin tuh rasa lengkap, nih lengkap kuasa dua nih ... aku dah pernah citer gak nih ... kat entry lama nih .. mana boleh lupa tajuk dia kot ..

laaa..dah habis ke?????? banyak lagi for sure ... tapi, itu ok lah tu .. at least berupdate lah blog ni ...

Friday, 16 December 2005

Cepatlah!!!

Tak sabar sangat-sangat nak balik kampung. Plan asal nak balik kampung malam ni jugak, tapi lepas tu tak jadik, sebab MIL nak mintak tolong hantarkan dia ke KLIA. MIL nak ke Bintulu, ke rumah adik ipar yang kerja Petronas kat sana. MIL pergi sekali ngan FIL, sekali ngan biras aku. Biras aku nih ke sana jugak sebab husband dia (abang ipar aku), kena stationed ke Miri dan Brunei .. so, tu yang MIL pun nak ke sana, nak ke Brunei jugak.

So esok pagi2 dah nak kena ke KLIA, then straight ke Batu Pahat, Johor. Tak sabar-sabar nak balik kampung. Main reason of course lah sebab dah lama tak balik kampung, sejak raya puasa hari tu. Aku bukan boleh kalau tak balik kampung lama, nanti kat sini semua kerja tak menjadik. Mula lah rasa nak nangis lah, rasa serba tak kena jek.

Second reason, apa lagik, sebabnya mestilah Lydia dah tak sabar2 nak tunjuk skill berjalan dia kat nyai dia ... hehehe.. mesti nyai suker tgk Lydia dah jalan...selain nyai, tu haa.. sepupu Lydia sorang tuh,anak kakak sulong aku, kemain dia nanya bila lah nak tgk Lydia jalan2 nii.. hahaha...

Selain tuh, aku nak balik kampung sebab nak attend sepupu aku kawen. Family kitorang nih bleh kata rapat. Mak dia (makcik aku) tuh adik mak aku ... Sejak awal minggu lagi mak aku dah ulang alik ke sana, tolong2 mana yang patut. Memang pun, time aku nak kawen dulu, mak cik aku nih pun berulang alik gak ke rumah aku .. awal seminggu dia dah datang tolong rebus telur pindang, yang mmg wajib ada dalam wedding family aku.

Yang berkahwin nih, dia sorang je pulak anak pompuan mak cik aku .. aku dpt membayangkan kemeriahan majlis nih. Mesti meriah mcm time aku kawen dulu. Wah rinduuu sgt lah time tuh. Meriah giler. Mestilah kan? kita mesti rasa majlis kita yang paling meriah kan? Mana tak nya, last week aku pergi wedding umah besan mak mertua aku kat kedah, mak aihh..malam kenduri tuh mcm tak der apa jek. orang boleh dikira ngan jari ... aku rasa umah aku malam raya lebih meriah lagik. Belum kira time kenduri biasa lagik ... kenduri kawen mmg jauh beza lah ..

Kemeriahan majlis kawen aku dah bermula seawal 4 malam sebelum malam kenduri .. bila dorang start rebus telur pindang .. yaaaa .. maknanya mmg dah mula la tuh kebiziannya ..telur pindang kena rebus 3 hari 3 malam .. baru rasa dia masuk ..

Time pasang khemah pun meriah jugak .. sebab gotong royong orang kampung.

Then malam berikutnya, ialah malam di mana pelamin dinaikkan oleh abang2 dan kakak2 aku yang memang kreatif tuh. kain-kain yang besar, pinjam dari sedara mara, bunga-bungaan, kakak aku supply dan gubah sebab dia mmg ada business bunga. Lepas pelamin siap, hias bilik tidur pulak. Bila esoknya mak andam datang dari KL (yer, andam aku dari KL, bukan sebab aku takmo mak andam kampung, tapi sebab aku x der masa nak balik kg nak survey, so aku amik jek mak andam dari shah alam.) , dia siap tak percaya tuh pelamin wat sendiri .. ikhlas ke tak tu aku x tahu la kan.. tapi, aku sendiri puas hati lah ... kerusi sanding tuh siap pinjam dari kedai perabot kat pekan hehehe ,mak pinjam sebab kat rumah takder la pulak kerusi yang sesuai, nak sewa dari andam macam tak patut la pulak setakat sewa kerusi jek. So, lepas beli tilam kat kedai perabot tuh, mak kata pinjam la sekali kerusi hahaha ... cina pun sporting jek kasik pinjam.

Yang aku paling suker time malam aku kawin tuh, as usual la kan, anak pompuan mak aku sure kena wat khatan Quran ngan berzanji. Tuh kalau tak der rasa mcm tak complete lah majlisnyer. So malam aku kawen tuh, fuhh ramai lah orang datang join majlis berkhatam ngan berzanji.. bergilir2 sorang amik satu rawi for berzanji.. siap ada mikrofon lagik huhuu..sampai pukul 12 baru majlis tamat ... bila habisss jek aku baca doa berjanji ... tu dia.. budak2 muda yang dari awal malam dah datang kupas bawang sambil borak2 atau sambil intai2 anak dara pun mula lah mainkan kompang... wahh!!! sporting habis la dorang niiii !!!... terasa best giler time tu ... dorang tuh main kompang sebab practise tuk time aku sanding besoknyer ..

Masa kompang habis practise, baru lah aku berinai .. bukan ada majlis berinai .. inai dengan family je lah.. sebabnya dah lewat malam ... cuma ada makcik2 terdekat nagn adik beradik.. yang inaikan aku sapa lagik kalau bukan anak2 buah aku berdua anak dara tuh .. aseh ngan ana, tu pun ngan mata kuyu2 tuh sanggup gak inaikan aku tuh .. thanks yer korang, nanti korang kawen, cik fara suh Lydia inaikan korang plak hahahha ... laaa.. sure la korang kawen tu Lydia masih kecik kan? takkan korang nk tunggu Lydia anak dara gak? hishhh sabar ke korang ?hahahha *wink*

Bila aku habis imai tuh rasanya dah pukul 2 ke 3 pagi, kat belakang rumah masih ramai ngan cahaya terang benderang lagik .. laa.. .. ada yang tengok cd wrestling .. biasa lah pakcik2 tu mmg suker ar tgk wresting. Dorang tak balik la kot sebab jaga daging lembu tak nak anjing liar datang .. tau jek ar umah kat kampung kan .. masak2 sumer kan kat luar rumah .. agaknyer itulah kelainan kalau masak sendiri dengan masak catering ...

Hari pengantin, tak perlulah cerita...sama jek lah ... hehehe ...pagi nikah kat umah, then lepas zohor sanding lah ...

haiiii.. tak sabarlah nak attend wedding cousin aku nih ... aku rasa dia pon mcm aku, sebab mak aku kata dia tu nanti pon nak ada berzanji ngan khatam gak ... akekekek..

hmmm .. aku rasa bertuah lah kawen kat kampung, yang masih amalkan semangat kerja sama macam dulu2 jugak.

Ala...tak sabarnyer nak balik!!!!

Thursday, 15 December 2005

Wah, sampai 2 entry sehari..dasyatttt!! bukan apa, tak sabo plak nk tunggu besok, lepas lawat blog kak lady, ada kajian mengenai bulan dan sikap anda, yang telah dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah ...., kat situ kak lady letak for all months, but i take mine only, thanks ye kak lady... kalau u ols nk tgk yg lain, sila lah ke sana ..


JUN (yang aku bold and beautiful kan tu... yg aku rasa terrrrramat lah betulnyerr.. yg lain, maybe ada betul jugak, tapi..err..ntah lah)

Berfikiran jauh & berwawasan.
Mudah ditawan kerana sikap baik.
Berperangai lemah lembut.
Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
Idea yang terlalu banyak di kepala.
Bersikap sensitif.
Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
Bersikap suka menangguh-nangguh.
Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
Cepat marah & cepat sejuk.
Suka bercakap & berdebat.
Suka buat lawak & bergurau.
Otaknya cerdas berangan-angan.
Mudah berkawan & pandai berkawan.
Orang yang sangat tertib.
Pandai mempamerkan sikap.
Mudah kecil hati.
Mudah kena selsema.
Suka berkemas.
Cepat rasa bosan.
Sikap terlalu memilih & cerewet.
Kurang mempamerkan perasaan.
Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
Suka pada barang yang berjenama.
Mudah menjadi eksekutif.
Kedegilan yang tidak terkawal.
Sesiapa yang memuji, dianggap musuh.
Siapa yang menegur dianggap kawan.

korang yg kenal aku...rasa mcm mana? betul ke tak betul ek? ada yg mengena tak ek?

Satu-satu sayang pada ibu...

...
dua-dua sayang pada ayah
...

Semalam balik rumah lepas ambik Lydia dari umah mak mertua...

Lydia: "me..me.." (sambil menghulurkan barang kat tangan dia. Yang aku ni buat selamba jek sebab tak perasan sebab time tu aku tengah nak tutup pintu.)

Lydia: "me..me.." (Lagi sekali dia cakap sambil hulur tin bekas keropok yang dah kosong.)

Last-last, husband yang sound aku,

Husband: "awak ni...tengok tuu.. kan lydia nak bagi tin tu.. ambik laaa.."

Aku:"Ye lah.. tapi kenapa dia cakap me..me tu .."

Husband:"Tu dia cakap sama-sama ... dia nak awak cakap terima kasih lepas ambik barang tu dari tangan dia tuu.."

aku:"oooo....barulah mak faham..terima kasih lydia..."

lydia: "me..me.."

Tuesday, 13 December 2005

Now everyone can ...... fly!!!

...

Thursday morning, office.

message from a friend, with news.. 2,000,000 free seats!! ayoyo!! takbleh dilepaskan nii...

Fill up all particulars click here and there... Message: Error, please try again later

Fill up again, click click ... managed to go until payment details and... Sorry, please try again, data congested due to heavy traffic..

Ah, malas lah ...

Thursday afternoon, office.

Tried again, this time used chinese lah, who knows if can get through this time kan? .. a friend said she did it successfully with chinese language. She offered her hands, to do it for me also.

So started all over again.. Filling and clicking ... like hundreds of time. We even tried with Tamil language u know. How I want it badly. and just like before, all trials ended with error.

There was one time it was getting through, we were so happy, only to find a message, this time not error, but, Sorry, the seats requested are not available. Already booked!!! Whattttt !!!!!???? huishhh .... kejam betul kan?

So Thursday passed by, with nothing.

Friday came.

I have a friend, who did not easily give up. So, very first thing in the morning, she tried again. Unlike Thursday, this time it went so smooth, the steps continued until the payment details.. and with the last click, yesss!! there it was, booking confirmed !!!

I was very happy. I thank her a lot.

Monday morning.

I Checked my mailbox, expecting an email for booking details.

Things are not as smooth as expected. I received not one, but two emails, with two different booking numbers. TWO BOOKING NUMBERS? Macam nak pengsan seketika dibuatnya.

Called the customer centre. Spoke with the personnel after like 15 minutes listening to their promotion...bla bla bla ...

Again, another suprised!!!

We received 3 bookings form ur credit card, maam ...

Maakkkk ... 3 bookings!!! sapa nak pergi tu? and who wants to pay that??? haiyaaa!!

Little did I know my few times attempts were actually successful .. tapi it was not my fault la kan? it was their system la yang ntah apa-apa kan?

Nasib baik boleh refund ..

Only, i have to wait for a month or two before they clear the amount.

Sabar je lah kan? Tapi, what to do, things happened, and nak cuti2 punyer pasal, terpaksa lah senyum aje.

So, KK, here we come!!

Monday, 12 December 2005

Bila kenangan menyapa (cont)

...

Banyak kad dalam kotak surat aku tuh. Kad Hari Raya, Kad Hari Jadi, Kad Congratulations, Kad kreatif buatan tangan pengirim, kad jemputan pun ada. Kad jemputan kawan2 rapat. Tapi, ada satu kad aje yang lain.

Pengirimnya member aku yang agak baiklah dengan aku. He was my schoolmate. Yang menjadikan aku agak baik dengan dia, sebab dia tu suka sangat menebeng kat meja aku kat dalam kelas. Sebenarnya mula-mula tu sebab result exam kitorang sama-sama teruk. So konon-konon dia nak carik geng lah, siapa result teruk sama macam dia. Tapi dalam teruk teruk tu, aku better lah dari dia. Itupun sebenarnya aku tengok dia tuh rajin baca buku, rajin bertanya itu ini dalam kelas, rajin buat nota, rajin buat latihan math, rajin took part in class discussion. Tak la macam aku. Memang lah aku pun rajin amik port dalam discussion, tapi biasanya discussion tuh ended up ngan menda2 yang tak masuk dalam syllabus subjects.. hahaha..Itulah, tu yang aku rasa, kalau aku pun rajin macam member aku tuh, sure aku punyer result flying colors kan? Kalau aku rajin sikit, tak payah banyak, sikit je, sure result aku gempak kan? Itulah, menyesal dulu pendapatan banyak, menyesal kemudian? pendapatan kecik? Sendiri mau ingat lah

Member aku nih orangnya tak segan-segan. Kalau dia rasa nak menebeng kat meja pompuan, dia datanglah menebeng..tak macam kebanyakan student lelaki lain, yang nak jaga ego, tak main lah borak2 sangat ngan girls, nanti geng2 kutuk plak. Ala, budak-budak lelaki yang umur 16 ke 17 tahun kan ke tgh dalam proses nak matang, so benda-benda kecik pun dorang bleh jadikkan besar gajah, bleh jadik bahan buat mengutuk member lain. Biasa lah tu.

Aku rasa, dia yang start cerita menda2 personal kat aku. Aku dengar je lah. Aku tak de la pulak nak cerita balik menda2 personal aku kat dia. Aku dengar je, dia Tanya aku jawab, jawab ala kadar lah..biasanya time borak2, aku just buat citer2 lawak2 bodo jek kat dia, nothing serious pun. Time kat sekolah, aku hidup dalam ketakutan. Apa-apa pun aku tak berani buat sebab aku takut kena kutuk. Kalau dalam kelas, kalau nak berjalan-jalan dalam kelas pun, jangan harap aku berani melebih-lebih ke tempat duduk boys..heeeeeiii..karang ada plak yang tak pasal-pasal nama meniti dari bibir ke bibir..takutlah. Lebih baik orang tak kenal, lebih selamat. Tapi, tak bagus tuh. Sifat takut aku tuh la membataskan perjalanan hidup aku. Sifat tuh la buat aku jadik pasif aje. Tu pun satu yang aku menyesal tuh. Buat pendapatan aku kecik jugak. Tapi tu dulu lah, sekarang aku biasa2 jek. Kalau tak, takkan la aku citer mender nih dalam blog kan?


Mamat nih, ada sekali tuh, dia break up ngan awek dia, habis gambo2 awek dia, dia suruh aku ambik. Hishh..aku maleh betul lah nak campur benda2 macam tu. Tapi, aku ambik gak, nk jaga hati kawan lah jugak kan?. Tapi, bila dia mintak tolong aku usharkan minah junior, heheh..sorry la beb! Aku tak main la jadik posmen2 nih. Tak kosser aku. Lu nak, lu la cakap sendiri .. so dia taklah suruh aku lagi. Aku boring dok orang2 tengah nih..macam kat filem pulak.

Bila habis SPM, kami keep in touch lagi. Boleh kata setiap hari dia called. Sehari paling kurang sekali. Biasanya 2 kali, kadang2 sampai 3 kali. Banyak betul modal dia nak cerita. Aku, macam biasa, jadik pendengar setia dia.. Ntah apa2 lah dia tu.. kengkadang kat telefon tuh dia melalak2 menyanyi2 .. ikut suka hati dia jek. Biasanya dia call pagi2 .. mak aku pun geleng kepala jek. Tapi, dia tak pernah call malam, sure call waktu siang, sebab dia kata malam mak dia ada, dia takut mak dia marah .. ceh apa2 jek gitu. Habis tu mak aku tak marah ke siang2 gayut gitu? Apa je laaa..tak gentle langsung, telefon curik2 mcm tu, patutlah aku tak minat dia.

Bila dapat result SPM, macam yang aku jangka la kan..result aku ok gitu-gitu je lah .. tak lah flying colors, tapi for sure lah, aku better than member aku nih. So as usual la dia sure cerita everything yang dia buat, mana U nak apply, bila nak amik borang .. dan segala-galanya …

Beberapa minggu lepas result SPM keluar, aku dapat satu panggilan, daripada satu company yang agak gah jugak namanya, yang glemer dengan pembiayaan pelajaran untuk ke universiti. Mula-mula aku hairan, mcm mana pulak dorang yang call? Kan ke aku tak apply? Tapi, orang tu jawab lah, dia amik rekod from all boarding schools, and nk interview. So, masuk jugak lah dalam kepala aku yang innocent time tuh. Dalam hati, gembira bukan kepalang, dia nak aku bagi tahu jawapan dia kat aku, aku cakap aku kena Tanya kat parents dulu, so dia bagi nombor talipon suh call balik esoknya.

Dengan penuh kegembiraan, aku dapatkan mak aku.. aku ceritalah apa yang berlaku .. tengah dok sembang2, ada call lagi ..laa.. si mamat member aku nih rupanya, aku tengok jam, pukul 10am, hmm..memang pon dia suka call time2 mcm tuh ..

Dia Tanya apsal tadi dia call engaged? Aku memula takmo citer lah kat dia, tapi dia desak gak suh aku citer sebab dia kata suara aku mcm suara orang happy jek.. so, first time rasanya aku bercerita kat dia, first time I want to share my story to him, after selama nih aku keep everything to myself,

"Wah, suka lah ko kan, dapat offer mcm tu?" dia kata

"ye lah" kata aku

"nanti, jangan lupa aku pulak" dia kata

"eleh" aku kata (agaknya la kot, lebih kurang la..hahaha aku bukan ingat detail sangat..tapi jawpan aku tak penting lah)

"Siapa nama org yang call tadi?” Dia tanya. Aku bagitau dia lah…

dia diam kejap..

"Kau percaya ke orang tu?" Aku dah pelik dah time nih, kenapa pulak dia tanya mcm tu?

"Kenapa?" tanya aku.

"Kau tak cam suara dia ke?"

"Tak, kenapa?"

"Kau jangan lah buat aku rasa guilty..aku ingatkan kau kenal suara.." Terus lemah lutut aku time tuh ..

Tak payah dia sambung, aku dah tahu dah ..Kenapa lah aku bodoh sangat? Kenapalah aku tak boleh cam suara tu? Tapi, serious mmg dia pandaiii giler ubah suara..Eeeiiii..bencinya akuuuuu!! aku diam je lepas tu, aku dengar dia panggil-panggil aku, aku diamm jek, aku tak bercakap, dan tak jugak letak telefon .. lama aku mcm tu, aku malu betul!! Malu sebab senang2 aje dia kencing aku mcm tu. Dalam hati aku, dah habis semua word2 caci maki dah .. tapi, dalam hati jek, tak berani aku nak cakap terang2, sebabnya aku memang tak pernah sebut ..Patutnya aku cakap jek time tuh kan? Ahhh bengangggg!

Aku dengar dia panggil2 aku lagi kat sebelah sana. Aku hempas telefon. First time aku hempas telefon. Sampai sekarang pon aku tak pernah hempas telefon macam tu. Dasyat betul tahap keseganan aku time tuh..Aku sedih giler, lebih sedih dari kata-kata sedih giler tuh..once letak jek telefon, tak payah disuruh2, berjurai2 air mata aku. Bukan sedih sebab offer tu takder, tapi sedih dan malu sebab member baik mainkan aku. Aku lari keluar tumah, dapatkan mak, bagitau kat mak…kenalah bagitau yang berita ‘gembira’ tu tadi palsu, mainan budak2 akal tak panjang..kawan aku yang mak aku tahu dok tepon aku hari2 kalahkan pakwe. Mak geleng kepala aje. Aku nangis puas2..mula2 mak diam ..bila aku dah reda sikit ..barulah mak cakap,

"Dah, tak payah nangis2 mcm tu. Buat apa nak nangis? Orang baru kenakan mcm tu dah nak nangis, jangan tunjuk kau kalah lah, nangis tu tunjuk kau kalah tau.." Mak kata mcm tu.

Betul jugak. Kalau mamat tu tahu aku nangis, kan ke aku tambah malu? Eeiii..tidak sekali kali aku nak bagi dia menang lagi. So, aku ambik cakap mak. Aku terus masuk balik dalam rumah, aku pergi dapur, aku masak nasik, aku ambik sayur, potong nak masak lauk untuk tengahari. Aku buat2 bz, hilangkan rasa geram dalam hati. Rasa macam berbonggol2 kegeraman dalam hati, yang mana bila aku bersuara jek, sure jadik suara orang menangis..nasib baik kat umah Cuma ada mak aje time tu. Time masak, aku dengar bunyim phone, mak yang jawab, dia yang call, mak kata aku mandi. Bagus mak nih. Lepas masak, aku sedih lagi. Tapi aku control gak. Mata jek berair-air takbleh control .. teresak2 jadinya sebab takmo nangis.

Petang dia call lagi, aku angkat, tapi aku diam. Dalam aku diam tuh, dia cakap gak, dia kata lah dia mintak maaf sgt2, dia niat nak gurau2 aje dengan aku, dia tak sangka aku tak cam suara buatan dia tu. Aku diam aje. Lama sikit, aku letak. Dia call lagik, aku tak jawab.

Kepala otak dia berjambul aarr gurau gaya mcm tu. Ok fine lah kalau dia gurau mcm tuh awal2, tapi jgn lah sampai habis letak telefon masih takmau bgtau, kan dia patutnya tahu kalau aku dah percaya, so dia patutnya bgtau la yg itu dia.. kenapa mesti dia teruskan jugak? Dah la tu, siap boleh suh aku call balik besoknya, dengan nombor telefon sekali...aaarrgghhhh!!!!!!

Lepas hari tu, memang aman giler hidup aku. Dah tak der dah orang nak call aku pagi2 buta melalak2 konon2 release tension. Tak de dah orang call aku ngadu yang parents dia tak bagi pinjam kereta lah, tak belikan lunch lah, bagus ar, aku pun x suka lelaki kuat ngadu nih. Ngadu kat pompuan plak tuh.

Semua terhenti kat situ.

Seminggu lepas tuh, sampailah kad tuh. Kad yang aku maksudkan tuh. Tanda kemaafan. Tak sabar2 dia nak tunggu raya.

Beberapa tahun lepas tu, dia call, hari raya. Kali nih aku mmg ingat suara dia. Dia Tanya aku marah lagi ke? Aku kata iye. Sampai bila2 pun aku marah. He said sorry again. And petang tuh, dia datang umah aku beraya. Dia kata nak mintak maaf face to face. Tapi, bila dah jadik mcm tuh, aku dah tak boleh pretend yang mcm nothing happened. Nak ketawa dengar lawak dia pun aku tak der hati. Apatah lagik nak buat lawak...last2 dia balik.

Then lepas grad, aku terjumpa dia time member kawen kat shah alam. Kitorang Cuma berbalas senyum jek. Pelik kan? daripada boleh bercerita panjang berjela, boleh yang tinggal cuma balasan senyuman.

Aku benci bila ingat. Dulu, aku nak bercerita pasal ni pon aku benci, sebab memalukan diri sendiri. Tapi, sekarang dah tak lagi lah. Tapi aku ni kan pemaaf orangnya... Tak de kesan dah lah. Aku pun dah tak tau apa cerita pasal mamat tuh. Harap2 happylah sentiasa.

Patutnya aku buang aje kad tu kan? Tak payah ingat lagi dah. Let bygones be bygones.

Thursday, 8 December 2005

Bila kenangan menyapa

...

Masa cuti before raya hari tu, aku terajin pulak nak kemas balik buku-buku lama dalam bilik rumah mak aku kat Johor. Bertimbun-timbun buku-buku lama sejak sekolah rendah sampailah habis U ada kat situ. Dulu-dulu rasanya ada jugak buat spring cleaning, tapi biasalah, sure ada yang rasa sayang nak buang, nak simpan buat kenang kenangan ... Last2 tersimpan jek dalam almari, bawah katil....jadik harta karun.

Memang banyak buku-buku yang dah boleh dibakar. Kalau nak turunkan kat anak2 pun, rasanya dah outdated. Lagipun, aku tau, orang sekarang lebih prefer beli buku baru aje, lebih mudah, lagipun lebih berkemampuan kan? Kalau nak bagi kat library pun, err.. boleh ke? aku tak pernah buat ... selama nih dok bakar buku2 tulis latihan tu, buku teks dan buku2 revision yang tebal2 kulitnya tuh still elok cantik lagi, biar jek bersusun.

Satu kelemahan aku, bila mengemas buku or paper and magazines lama, mesti slow giler .. sebabnya, aku nak belek dulu segala isi kandungannya. Mak selalu marah, dan aku selalu pekakkan telinga aje. Paling best kalau terjumpa nota2 tulisan zaman sekolah2 dulu ke, kadang-kadang masih elok terselit kat mukasurat2 buku ... tu yang buat senyum sorang-sorang tuh. Kalau jumpa album lagi la... memang tak siap la kerja. Habis semua muka orang aku amati satu-satu. Setiap muka orang, aku kenang kisah2 yang berlaku antara kami, kalau ada.

Hari tu, dalam tengok2 tuh, aku ambik satu kotak bersampul cantik. Kotak aku tu. Tempat aku letak semua surat2 yang aku dapat daripada kali pertama aku pernah dapat surat. Semua jenis surat (tak termasuk surat rasmi) ada dalam tu. Dah lama aku tak ingat kewujudan kotak tu. Hari tu aku terasa mcam nak tgk balik pulak, nak kemas kini sikit. Besar jugak kotak tuh. Kotak periuk nasik current tu, member aku balut sebab nak buat kotak eksperimen masa kelas phsycology, then yang orang seluk tangan dalam kotak, rasa dalam kotak tuh ada apa, katak ke, rumput ke .. haa yang itu lah ..bila dah habis subject tuh, dapat A-, aku mintak kotak tuh, buat simpan surat2 yang semakin banyak, tak muat nak letak kat kotak kasut lagi dah.

Banyak jugak surat2 aku rupanya. Yang saiz besar ada, yang saiz kecik ada, yang tak der sampul ada, yang bersampul warnan warni ada, yang panjang, yang pendek .. yang tebal, yang nipis .. macam macam lah .. Cantik pulak tu tersusun. Aku susun ikut nama pengirim. Senyum sorang sorang aku bila tengok. Zaman remaja aku belum glemer lagi email email segala nih. Posmen memang penting sungguh time tuh. Setem memang wajib ada dalam purse.

Paling banyak surat of course lah surat cik abang tuh. Surat dia nipis sangat. Banyak tapi nipis. Satu envelop ada 2 helai maksimum. Semua surat dia kaler cokelat. Aku pulak semua surat aku ke dia envelop putih panjang, sebijik surat mintak kerja gitu. Aku suka tulis guna pensil pulak tu. Entah-entah dah hilang dah tulisan aku kat surat2 ke dia. Aku tak pernah check kotak surat dia. D

Ada jugak surat yang tak bersampul. Gila betul time sekolah dulu kan? aku tengok balik, ada beberapa keping surat2 tak berpos tuh, bukan datang dari member atau si dia, tapi dari sorang junior. Time tu aku form 5, ada sekali tuh, aku nampak ada satu surat kat bawah meja aku dalam kelas. Aku tengok, dia tulis,

"nama akak ni fara**** kan? akak tak kenal saya, saya kenal akak..saya nak berkenalan dengan akak. Saya pernah nampak akak kat pekan S*n**ara*g. Masa tu akak tengah tunggu bas nak balik kampung.....yang banar, (nama dia)"

Aku tu mula-mula sangka tu orang nak kenakan aku tu. Aku buat dek je la kan... selang beberapa minggu, ada lagi orang letak surat separuh buku latihan dia koyak tengah tuh, dia lipat2 jadik kecik. Aku bukak, same handwriting, dia tanya apasal tak balas, dia kata kalau nak balas, kirim dekat member aku yang ada adik angkat sebaya dia ... laaaa..time tuh baru la aku tahu, dia junior, tingkatan 2 ... tak ke lawak? aku ni dah la kureng sket bab-bab adik angkat nih sumer .. tak caya lah aku mender2 nih. Ada member aku tuh, kemain feeling2 ngan adik angkat, mcm pakwer..sabo jek laa.. so aku tak reply lah, budak budak..aku biar je la.. Mana tahu, adik tuh tak putus asa, dia berani jugak jumpa aku sendiri, kenalkan diri face to face .. aku borak la mcm aku borak ngan adik aku sendiri .. Habis sekolah pun dia contact aku lagi .. tapi lepas aku masuk kolej, terus tak contact dah .. aku ada gak tanya2 kat budak2 batch dia yang masuk same college ngan aku, dorang kata dia tuh one of student yang pandai, dan one of PPI committe. PPI tuh persatuan pelajar Islam .. huhuuu ... tapi memang dia budak baik pun .. aku taktau lah dia kat mana sekarang ... to Za**e, i wish him all the best ...

Then ada satu kad, the one and only card yang seumpamanya pernah aku dapat. Apologize card.
Bukan dari cik abang jugak.

That card brings back the memory...

later aku sambung lah..time's up, nak balik rumah dah.

Wednesday, 7 December 2005

Bad Jokes

Tak ada apa nak diupdate. Tadi aku browse thru my inbox dalam phone. Saja tgk balik msg2 lama-lama tuh. One of the messages:-

Conversation between a judge and a defendent in a court

Judge: You are not ashamed, are you, for coming here for the fourth time?
Defendant: Well, you come here every day.

Itu lawak cari Celcom. Aku ambik pakej ezPlan. Setiap hari dapat satu free joke. Aku bukan amik plan tuh sebab aku nak free jokes, tapi aku cuma nak reduce monthly charges tuh. So dah dia nak bagi, ambik je lah, there's nothing to lose pun. Dia bagi option utk kita pilih, nak malay jokes ke, english jokes. Mula-mula aku pilih malay jokes ... so 1st day tuh, dapat lah .. the joke was,

"Hujan Emas di negeri Orang, Hujan batu di negeri sendiri.......Lebih baik tak payah hujan."

Aku tak tau lah, nak gelak ke nak menangis when I read that. Actually I was quite insulted with the so called 'joke' tuh. As if dia main-mainkan peribahasa kita pulak. And I feel like stupid je if i laugh at it. So aku decided to change to english jokes la pulak.

Aku dah guna plan nih for more than 1 year.

So, Lepas tuh hari-harilah aku dapat joke free. pukul 8 am kalau ada bunyik message, tak payah tengok, sure from EZJokes. Sampai lama-lama aku tak bukak pun. Sebab dorang nih pon satu, mcm la aku nih buta ke, tak notice ke, dok hantar the same jokes, ulang ulang twice, the same week pulak tuh ... apa-apa ntah. Tak der idea, tapi konon2 nk give something different to the customer. Tolong lah .. kot kasik everyday diskaun 5 sen pun lebih berharga lagik aku rasa.

Sekarang ni, NO more joke. Dah tak pernah dapat pun. Tak tau lah maybe sebab dorang dah tukar plan aku jadik minute plan ke? Tapi, as far as i'm concern, kat bill still tulis aku EZPlan ... hmmm ...

Tapi, kenapa pulak aku tertanya-tanya?

nyeh nyeh ...

Satu lagik joke yg aku tak delete:-

Police: This man is the most wanted fugitive in Asia (pointing to a picture)
Boy: How come u did not arrest him when u took his picture?

Sabar je lah...

Tuesday, 6 December 2005

A Moment to Treasure

Last weekend, husband kerja, so tak de la ke mana-mana. Just duduk kat rumah, melayan anak dara kecik aku tuh. Mula-mula tuh ok lah kat dalam rumah watching Playhouse Disney Channel, dia pun khusyuk jek depan TV, while aku pulak, khusyuk jek baca novel, Adam dan Hawa terbitan Alaf 21.

Baru jek baca dua tiga mukasurat, Lydia merengek. Aku suapkan dia corn flakes, and dia sambung main-main depan aku. Sesekali aku baca kuat2 apa yang aku baca, saja laa.. nak kasik dia dengar suara aku hahahahaaa...

Beberapa entry yang lepas, aku ada cerita yang Lydia dah start menapak kan? Tapi, sad to say, lepas hari tuh, dia macam malas sangat nak teruskan menapak. Bila disuruh, dia senyum jek. Semakin buat aku geram jek. Bila dirikan dia, dia lemahkan kaki dia, protes la tu kononnya. Sabor jek la aku.

Tapi, weekend lepas, barulah dia ready. Betul-betul ready. Ahad petang tu, sementara menunggu husband balik dari kerja, aku lepak-lepak kat depan rumah, dan aku pakaikan kasut kat Lydia, aku saja biarkan dia ikut aku angkat kain lah, siram pokok (yang tak der bunga) lah .. mula-mula dia ikut jek sambil pegang kaki aku .. tapi lama-lama agaknyer dia pun bosan dan selain tuh, agaknyer dia geram tengok anak-anak jiran sebelah berlari2 ke sana sini, dia pun..dengan penuh konfiden, melepaskan tangan dia dari kaki aku .. dah berjalan la dia... ke sana sini jugak. Aku teruslah duduk kat kerusi, watching her, enjoying the moment. Tak sabar nak tunggu husband balik and see her walking freely here and there ... bisinglah rumah aku dengan bunyik yang keluar dari kasut dia setiap kali kakinya dijejakkan ke simen.



Itu lah Lydia tuh , tak puas dia berjalan ke sana ke sini, ke pagar, balik semula ke pintu rumah, ke pagar semula, sampaikan aku pulak yang penat. Aku ke dalam rumah sat, nak snap guna camera, kang jiran2 nampak ingat aku poyo pulak .. so aku amik phone jek .. hahaha

Bila husband sampai, dia masih lagi kat luar, masih lagi berjalan. Bila nampak je bapak keluar dari kereta, dia terus terjerit, dan untuk mendapatkan bapak, dia berjalan sendiri. Aku nampak husband aku bukan main excited tengok Lydia berjalan mendapatkan dia. Aku pulak yang rasa macam terharu. Rupanya bapak balik bawak goreng pisang, so aku pun terus lah buat air kopi panas panas ..

Kami minum petang bersama, sambil memerhatikan Lydia yang masih belum puas berjalan.

Goreng pisang yang keras tepung nya tu pun terus sedap je rasanya...mungkin juga kopi yang aku buat kot?





Friday, 2 December 2005

Lagu Tiga Kupang

...

"Lagu tiga kupang..Saku penuh padi..
Enam ekor burung..MAsuk dalam kuali..

..Bila sudah masak..burung nyanyi saja
pasti sedap makan..beri pada raja..

..raja dalam rumah..buat kira-kira
suri dalam dapur..makan roti gula..hey

..dayang tepi kolam..mahu jemur tepung
datang burung hitam..patuk batang hidung...hidung..hidung..."

Dan berderai lah ketawa Lydia bila aku habiskan lagu tu dengan menggosok2 hidung dia... menampakkan giginya yang baru jek 4 batang walaupun dah 13 bulan..lambat kan? tapi, tak apa lah ...

Memang sedih bila setiap hari kena tinggalkan Lydia ketika hari masih gelap, dah balik berjumpa semula dengan dia bila hari dah gelap jugak...Tapi, terpaksa lah berkorban.

So masa yang ada untuk aku bermesra dengan anak, semestinya during weekends, dan malam yang berapa jam je tuh. Jadi, walaupun dalam kereta on the way to her babysitter's house (in 10 mins), aku make sure dia dengar suara aku jek, instead of suara Kiran dan Khairil DJ ERA tuh..hahaha!!! dah jarang bukak radio bila dalam keta...so, nak bagi meriah, aku lah DJ aku lah penyanyinya...

Kalau kita nyanyi plain jek, dia bosan malas nak tengok .. tapi, kalau aku wat ngan gaya2 yang poyo sikit, tak berkelip mata dia tengok pergerakan aku... hubby yang tengah drive pon bleh geleng kepala tengok wife dia nih kalau nyanyi over acting sikit. Ye lah, nak amik perhatian budak, kenalah over kan?

Bukan semua lagu kita boleh buat pergerakan poyo.. so, lagu2 yang selalu menjadik halwa telinga semestinya lah lagu Itsy Bitsy Spider tu, lagu twinkle2 little star .. baru lah boleh buat gaya2 dengan tangan. Lagu yang paling Lydia tak berkelip ialah lagu Barney (bukan yang lagu tema), yang goes like this:-

"I love u..(both my hands aku gerakkan dari dada aku ke dada dia..gerak perlahan dengan bibir yang ala2 nyanyi Choir (poyo kan?))
You love me...(then aku gerak tangan dari dia ke aku pulak)
We are happy family (time nih depakan dua-dua tangan besar2)
With a great big hug(dan tutup depaan tuh dengan memeluk dia..)
and a kiss from me to you..(and kiss her pipi, susah nak wat, sambil nak nyanyi sambil nak kiss)
wont you say you love me...too....." (genggam tangan kat bawah dagu ala2 begging her to love me back gitu...)

Punya lah aku ulang lagu tu jek, sebab awal2 dulu aku mmg tak ingat banyak lagu..lagu nih pon aku dok ingat sebab aku dulu duduk ngan abang aku, dan kak ipar aku suuka pasangkan cd barney kat anak buah aku..so sampai aku plak yang hafal...tu yang ulang-ulang banyak kali lagu tu jek, sampai lah lama2 dia pulak yang boleh buat action tuh semua..so bila aku nyanyi tak habiskan pun, dia bleh sambung with the action .. especially part big hug tu...pada hal dia lom tengok pun rancangan barney tuh ..

Lagu-lagu omputeh are easier to find in the net, tapi lagu2 melayu sukar la sket. Lagu melayu yang aku salu putarkan (dari bibir aku) macam, "rasa sayang hey rasa sayang sayang hey, hey lihat lydia comel rasa sayang sayang hey!! " err..termenyanyi habis plak.. banyak lagu yang aku dah terlupa lirik lah...so kengkadang aku bantai jek, asalkan ada gaya dia bukan tahu... tapi enjoy gak lah..at least dapat lah release tension melalak2 depan anak.

Time aku kecik2 dulu, my mom's lullaby song was "Allah wujud, qidam baqo'....." dan seterusnya lah...yang tu pun aku nyanyi gak kat Lydia ... tapi takder gaya lah..gaya tegak ala-ala nasyid jek.

Kadang-kadang hubby kata aku nih macam cikgu sekolah tadika.

Aku percaya, yang every mothers pun macam macam cikgu sekolah tadika bila menyanyi dengan anak mereka.

Thursday, 1 December 2005

Berikan ku masa ...

Kalau tukar template nih maknanya update, maka aku dah update lag blog nih kan? tahun nih jek dah 2 kali tukar template. Kali nih, template aku amik dari Isnaini.com nih, Indonesian tuh rasanya.. Makasih ya Bung!! .. aku nampak link tuh dari Puan Cheeky yang begitu excellent dengan masakan nya time open house last week. Aku dah mintak resepi godam dari dia, tapi as usual la kan.. aku nih suuuka mintak resepi, tapi kan...nak mencuba tuh ... aduuhhh..tapi Insya Allah, akan keluar gak la Godam dari dapur aku. Dapur yang jarang-jarang berasap tuh..

Dan....jeng jeng jeng!!! bagi mengikuti peredaran zaman dan perkembangan teknologi terkini, kali nih aku dah letak shoutbox kah kah kah!! entah apa2 jek ... nih semua ko punyer pasal la Jamal oii!! kerana ko lah aku letak shoutbox! ecehhh.... sebab nak letak shout box, aku kena la tukar template gak...barulah renovation menyeluruh namanya. Tapi today macam connection closed plak .. entah lah..

Nih nanti kalau aku dah ada update, entry nih kira burn jek lahh...

Friday, 25 November 2005

Kebahagiaan adahalah hak milik setiap insan ....

Bergunung-ganang kegembiraan yang aku rasa sekarang ni.

Hari Rabu hari tu aku pening kepala sangat-sangat. rasa macam nak pitam especially time dalam LRT....aku doa betul2 mintak2 tak pitam..kalau pitam tak ke naya? sapa plak yang sanggup nak ... hyshhh!! aku nak nyambung ayat nih pon aku tak sanggup rasanya .. ni kan pulak nak mengalaminya.. tak sesuaizzzz la kan?

Badan pun rasa seram sejuk seram sejuk yang macam time demam nak datang tuh. Aku malas lah nak jumpa doktor sebab badan tak panas luar, so kalau doktor check karang dia ingat aku sajaaaa jek nak mintak MC ... So aku tahan jek la.. time zohor tuh aku lelap kejap (kalau lelap selalunyer rasa kejap walaupun lama)

Sampai la ke petang aku rasa tak larat macam tu. Kat dalam kereta lepas hubby ambik dari LTR (nasib baik hari tuh tak naik motor), aku bantai tidur je. Aku dah plan dah, sampai umah Mother In Law pun, aku tak nak lah makan dinner sebab selera takder macam kenyang lepas dah mkn maggee sebungkus lunch time tuh. Nak terus baring sementara tunggu maghrib.

Tapi kan kita hanya merancang, tuhan yang menentukan.

Sampai rumah MIL, lain yang jadik.

Sampai, keluar kereta terus masuk rumah, dapatkan Lydia, cium dia, salam MIL dan terus baring. Dalam pening-pening lalat tuh, MIL bg tahu,

"Lydia dah jalan tadi...Bukan main suka dia berulang alik jalan ke arah nenek, lepas tu ke arah atuk ... sampai tak mahu berhenti"

Zupppp!!!!

Hilang semua rasa sakit pening aku!!!!!

Terus aku bangun dari baring. Terus aku dapatkan Lydia yang tengah dipeluk hubby. Terus aku tanya dia.

"Lydia jalan ye? anak mak dah pandai jalan ye? meh la sini tunjuk kat mak sayang ..."

Dia senyum lebar betul .. tangannya diangkat kedua-duanya. Aku tahu tu dia nak mintak dukung tu, tapi aku tak mahu dukung dia..aku berundur ke belakang dalam 1 meter, cepat2 aku suruh dia jalan dari pangkuan bapak dia ke arah aku.

Tapi dia jual mahal. Tak mahu jugak dia. Siap cakap lagi "tanakkkk"

aduh.

Agaknya MIL aku macam takut aku kecewa .. dia pulak agah2 Lydia biar dia jalan .. MIL kata tadi lama betul dia jalan, jauh dan laju pulak tu. Tak jugak jalan.

Aku cakap kat MIL aku, tak pe la mak...tak depan saya pun tak pe, asalkan dia dah berani nak berjalan, saya dah rasa lega sangat dah. esok lusa nampak la jugak tu. Dalam hati sedih jugak hehhe!!

Lepas maghrib aku balik rumah. Sakit kepala masih sama, happy punyer pasal .. leh lupa sakit kan? kat rumah time tengok TV, aku biarkan je Lydia godeh2 kotak mainan dia tuh. Dalam tu semua kereta ngan bola ngan beberapa ekor itik dan seekor swan (apa in malay ek? burung undan ke?) tu lah ... dalam pada dia tengah main-main tuh, aku saja la sound dia, saja la ... tak kisah la dia tak faham

"sampai hati Lydia tak mahu tunjuk mak Lydia jalan ..." sambil aku berlakon suara mengada-ngada ... tup tup dia toleh..merangkak kat aku .. aku time tuh nak jalan ke dapur .. aku tarik dia, pimpin tangan dia macam biasa ..

tup tup ...

dia berjalan terus ... sendirian ...

Aku excited. Hubby pun excited. Lydia pun excited tengok kami excited tengok dia berjalan. Sampai bertepuk-tepuk tangan dia ...

Malam tu kami semua tidur berselubung kebahagiaan ...

Terbunuhkesakitan.

Tuesday, 22 November 2005

Kisah itu tidak berakhir di situ III

Sambungan daripada kisah yang lepas.

...


"Es" Pelajar perempuan itu tahu panggilan itu untuknya. Walaupun nama itu bukanlah nama panggilan biasa yang digunakan sebelum ini, namun dia tahu panggilan itu untuknya. Nama panggilan itu mula melekat selepas guru Kimia ketika di kelas Kimia di tingkatan empat memanggilnya. Itulah nama yang pendek dan ringkas untuk pelajar perempuan itu selepas itu.

Dia menoleh ke arah rakannya, Zai yang memanggilnya seraya menjawab,
"ha, ada apa?"

"Ko buat apa? jom la balik, kan dah habis prep ni?" Zai menjawab dengan pertanyaan. Pelajar perempuan itu hanya tersenyum dan tetap tekun dengan kerja di hadapannya. Dia tahu sesi kelas persediaan sudah habis. Kedudukan kelas mereka yang bersebelahan tangga membuatkan bunyi derapan tapak kaki pelajar-pelajar lain yang menuruni anak tangga untuk pulang ke asrama jelas kedengaran. Lebih-lebih lagi tempat duduknya di tepi tingkap. Kerap juga ketika cikgu mengajar, matanya melilau ke arah tangga setiap kali ada orang yang lalu lalang di situ. Mungkin kerana itu kadangkala dia tidak dapat menangkap apa yang dipelajari di dalam kelas.

"Jap lagi la...aku tengah test power dengan peraduan teka kata ni, mana lah tahu boleh dapat sepuluh ribu, sama-sama kita makan angin kan?" Pelajar perempuan itu menjawab sambil jari telunjuknya menuding ke arah surat kkabar Berita Harian yang di langgan untuk kelasnya.

Zai turut duduk di kerusi hadapan pelajar perempuan itu. Tidak lama selepas itu, rakan mereka In dan Liz turut serta. Mereka berempat sama-sama khusyuk meneliti soalan-soalan tekakata tersebut. Sesekali, mereka akan merujuk kepada kamus dewan di hadapan mereka untuk mendapatkan perkataan yang betul.

"In? Kau pun tak mau balik lagi? Bukan ke hari ni lunch lauk favorite kau?" Zai bertanya kepada In yang duduk mengadap ke arah tingkap di sebelah pelajar perempuan itu.

"Nantilah..." In menjawab pendek sambil matanya tidak berganjak memandang ke arah tangga di koridor yang menghubungkan blok A dan B.

"Aku tahu, ni mesti kau nak tunggu sampai mamat tuh keluar dari kelas dia kan?" Zai membuat tekaan. Mereka berempat sudah sedia maklum bahawa In ada meminati seorang pelajar lelaki dari kelas tingkatan 5A. Malahan perkara tersebut juga sudah menjadi bahan usikan dikalangan teman-teman lain.

Pelajar Perempuan itu juga tahu, lelaki yang diminati rakannya In itu, adalah Pelajar Lelaki yang sama yang pernah membuat beberapa kali membuatnya tergelak dengan usikan-usikan yang dianggap tidak serius ketika mereka di dalam tingkatan empat. Namun tidak pernah sekalipun dia menceritakan kepada sesiapapun berkenaan hal itu kerana dia sendiri tidak pernah merasakan kalainan kepada usikan-usikan tersebut. Malahan ketika ini, dia sendiri sering mengusik In dengan pelajar lelaki itu jika mereka bergurau senda dan berbual-bual sama ada di dalam kelas atau di asrama.

"Aku rasa dia tgh on the way lah..itu bukan dia ke tu.?" Pelajar Perempuan itu yang sudah mula hilang konsentrasi terhadap peraduan tekakata di hadapannya mula bersuara. Matanya dilirikkan ke arah blok A di mana kelas Pelajar Lelaki itu berada. Di sana, mereka melihat dua orang pelajar lelaki sedang berjalan menuju ke arah tangga.

"Kau nak aku sampaikan apa-apa pesan ke kat dia tu?" Zai mempelawa diri untuk menjadi orang tengah antara In dan Pelajar Lelaki itu.

"Kalau berani pergilah!" In berkata kepada Zai. Dia sedar pelawaan Zai bukan betul-betul. Tak mungkin Zai berani bertindak sedemikian. Bukan dia tidak tahu perangai setengah pelajar-pelajar lelaki di sekolah ini yang tidak segan segan mengutuk pelajar perempuan yang mereka tidak suka. Walaupun dia tahu Pelajar Lelaki itu yang diminati bukanlah jenis yang sedemikian, namun dia mahu lebih berhati-hati.

"Aku berani. Aku cakap kau kirim salam ok?" In terdiam dengan kesanggupan Zai, namun tidak pula membantah.

"Jom Es, kita cakap ngan mamat tuh?" Pelajat perempuan itu tersentak. Tiba-tiba dia merasakan tidak selesa bila diajak untuk berbuat demikian. Bimbang jika dirinya dan kawan-kawannya dijadikan bahan kutukan selepas itu nanti.

"Segan aku lah, kau je lah pergi kan kau yang offer tadi? Aku takde kena mengena pun." Dia berharap jawapan itu akan membuatkan Zai membatalkan niat mengajaknya. Lebih bagus lagi kalaun Zai membatalkan terus niatnya nak menjadi orang tengah. Namun harapannya tidak menjadi kenyataan. Zai dengan selamba menarik tangannya ke luar kelas dan menuju ke koridor hadapan.

Mereka berdiri di situ sehingga dua orang pelajar lelaki itu menuruni anak tangga dan betul2 berada dekat dengan mereka. Zai dengan yakin bersuara. Pelajar Perempuan itu hanya berdiri kaku.

"Am" Zai memanggil pelajar lelaki itu. Pelajar Lelaki itu menghentikan langkah dan menoleh ke arah mereka.

"Panggil aku ke? Ada apa?" Pelajar lelaki itu menjawab. Sesekali anak matanya melirik juga ke arah Pelajar Perempuan itu. Setiap kali itu jugalah dia melihat Pelajar Perempuan itu cuba melarikan matanya ke arah lain.

"Ye lah .. aku nak sampaikan salam untuk kau. In kirim salam." Sememangnya Pelajar lelaki itu sudah mendengar usikan-usikan rakan-rakan tentang In. Sikapnya yang suka berdiam membuatkan teman-teman lebih suka mengusik kerana dia tidak cepat marah atau melenting dengan usikan yang dilemparkan.

"Dia mana?" Jawab lelaki itu selepas menjawab salam yang diberikan.

"Dia segan kat dalam kelas tu" Jawab Zai.

Tetapi Zai masih tidak berpuas hati lalu bersuara,"Kau tak mahu kirim salam kat dia balik ke?"

"Takpe, nanti kalau aku nampak dia aku bagi salam terus kat dia" Jawab pelajar lelaki itu. Kemudian matanya dilarikan ke arah Pelajar Perempuan Itu yang berdiri kaku tidak bersuara sejak dari tadi. Pelajar Perempuan Itu tidak dapat tidak, terpaksa juga memberikan senyuman kepada Pelajar Lelaki itu. Namun perkataan yang keluar daripada Pelajar lelaki itu selepas itu sememangnya tidak disangka-sangka.

"Tapi Zai, aku nak kirimkan salam aku kat orang sebelah kau tu." Pelajar Lelaki itu bersuara sebelum terus melangkah menuruni anak tangga dan menghilang di sebalik tembok meninggalkan dua orang pelajar perempuan yang terdiam seketika.

"Kau dengar tu Es? Dia kirim salam kat kau lah...ada apa-apa ke korang?" Zai mula meneka.

"Eleh, kau percaya la dia... macam kau tak tahu budak2 lelaki kan suka buat orang perasan. Dah jangan fikir sangat. Baik ko jgn bgtau sesapa dah yeh?" Pelajar Perempuan Itu tidak mahu Zai memperbesar-besarkan perkara itu.

Mereka berjalan menuju ke kelas semula dan di dalam kepala Zai sudah terlintas apa yang hendak diceritakan kepada In.

Namun di dalam fikiran Pelajar Perempuan itu, Kisah yang lepas-lepas tiba-tiba ligat menari-nari.

Walau fikiran tidak membenarkan, terdetik juga dihati kecilnya, kisah ini sememangnya bukan berakhir di sini .... ....


sambung di sini ...

Monday, 21 November 2005

Yang ini dulu ..

...

Lama sangat bercuti. Cuti kerja dan cuti memblog.

Lydia kena conjunctivitis last weekend. Then Last Monday, bapaknya pulak. Aku menyusul plak hari Selasanya. Jumpa doctor, dapat MC dua hari sampai hari Rabu. Then Rabu bukan semakin baik, daripada sebelah mata, jadik dua2 belah mata pulak infectionnya.. so jumpa doctor balik, dia tambah dua hari lagi .. so straight 4 hari aku MC. Aku rasa doktor tu saja jek bagi aku MC dua hari dulu, padahal dia tahu, kalau sakit mata memang buleh membawa kepada seminggu nak betul2 clear tu. Agaknya dia nak kita datang balik klinik, so dapat la income lebih sket ... agaknya la tu kot.

Bila MC ni, duduk rumah je memanjang, niat nak beraya ke rumah jiran2 pun terbatal, sebab takkan la aku nak beraya ngan mata merah, nanti karang berjangkit pulak (walaupun sebenarnya ramai yang suka...leh la MC huhuhuu!!!) Tapi tak payah la..perit jek rasanya..

Dah hari Sabtu tu, baru lah merah tu hilang. So boleh la kami pergi ke open house kawan-kawan. Ahad pun sama, pagi sampai ke malam ada open house. Alhamdulillah ...

Bila dah lama tak menulis blog, jari jemari pun dah kaku. Otak pun dah beku. Susah betul nak tukar point2 dalam kepala jadik satu ayat penuh. Banyak kali sebenarnya aku type, then aku delete balik, then type then delete balik. Sebab aku aku rasa macam nak tulis, tapi bila dah tulis, macam taknak tulis pulak. Mata aku ni pulak, lepas je kena sakit mata, terasa macam ada pasir2 pulak dalam nih, sikit2 nak kena pejam2 lama sikit (bukan tidur yea) .. kejap-kejap kang nak kena gosok2 sikit .. tak boleh nak renung lama-lama kat screen ni.

Hari Jumaat tu, dengan saki baki duit yang ada, aku gagahkan jugak diri, membeli CD baru Mawi, 'yang tercinta' (tu tajuk album dia laa..bukan aku yang kata). OK jugak la...aku paling suka lagu 'Kian' ciptaan Fauzi Marzuki, selain tu lagu yang berduet ngan M Nasir. Kira not bad lah album nih. Aku malas la sebut banyak2 kang kata aku fanatik Af ke, fanatik mawi ke, aku tak pun..aku beli sebab aku nak dengar, dan aku puas hati lah. Yang pasal isu mawi ngan so called sahabat peminat segala tu...aku tak amik kisah pun. Tak der maknanya ..

Semalam aku ngan husband dah decide nak hantar Lydia ke nursery start January. Time berborak-borak ngan pengetua nursery tu, terbukak jugak la minda kami nih. Berbeza sungguh sistem pembelajaran anak kita dengan kita dahulu. Sebelum hantar anak2 ke taska or nursery, parents pun sepatutnya ke sekolah gak .. sebab kalau tak, anak kita akan dapat ilmu yang tak sealiran, tak sehaluan. Kat sekolah cikgu ajar lain, kat rumah parents ajar lain...yang pening budak tu lah ...

Bila habis bercuti ni, aku pergi melawat blog2 biasa .. byk yg dah berubah. Berubah 'rumah' ... cantik2 belaka ..ada yang sepi tak berupdate ...macam aku je.. yang ada tu lagi la...dah 'mati' dah...terkujat aku...ada gak yang patah tumbuh hilang berganti. Blog lama hilang, blog baru gantinya. Tak apalah...kan itu hak memasing.

Itulah dulu for today. Last week aku type panjang2..last2 PC hanged plak..marah giler aku .. tu yang aku nak cepat2 type then upload jek. Besok lah aku uploadkan benda2 yang aku sepatutnya upload..ada 'kisah-kisah' yang patut aku sambung ..

Friday, 11 November 2005

Once Upon a time... can happen anytime

Image hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.comImage hosted by Photobucket.com

..

"A Cinderella Stories"

Dah lama ngidam nak tengok movie nih. Ye lah..Tau le, aku nih umur dah 28 tahun, tapi still suka sangat tgk citer2 umo 18 tahun. Awet muda nih. Tapi aku mmg sukerrrr sgt semua citer2 berbentuk fairy tale gitu... esp. Cinderella stories lah.. walapun Mr. Cinderella citer melayu tuh aku tak suka pelakon dia, tapi jalan citer aku suka gak.

Premiere dia 29th October masa puasa tuh, aku x dapek tgk sebab balik umah mom in law, tadak astro.. so aku let go jek laa.. aku tau sure ada repeat. Astro kannn.. Then aku belek2 magazine..there u go!!! ada repeat on the 3rd, 10th .. 3rd tuh malam raya...excited la sbb malam raya aku kat kg johor, ada astro, leh la layan (sampai camtu sekali tuuu) ...and waktu tayangan kul 12.45am ... sanggup aku tunggu ..

tapi punah harapan .. baru ingat, umah kampung cuma amik pakej mini jek. tadak pakej movie., so terrpaksa la aku tunggu yang next show .. yaitu malam tadi .. kat umah sendiri, sambik makan kerepek pisang import dari kampung. Itupun nasib baik tak terlepas, sebab aku dah lupa, saja lah browse thru channels tup tup baru nak mula kul 9 tuh .. apa lagi..layannnn...

So layan lahh..citer standard la Cinderella kan... tak bleh beat Cinderella version 'Ever After' Drew Barrymore .. tapi ok lah aku no hal jek asalkan cerita remaja ..

Aku tak bleh khusyuk sgt sebab sambil tgk, sambil main2 layan Lydia ... dia tgh suka cakap ..kalau tak layan kang kesian..dah la siang aku tak der, malam plak layan TV lelebih ... tak bagus tuh. Pukul 9.45 barulah Lydia tidur lepas guling2 depan TV. So aku layan la citer tuh. Hubby diam jek, dia pon layan gak la sbb dia pon nk tgk Hillary Duff, kesukaan dia Lizzie Mcguire tuh.

Citer biasa jek, tapi suka plak tgk Chad tuh. Hero dia yang berlakon dalam One Tree Hill channel 70 tuh. Suka renungan nyer la konon ecehhh..

Dah habis tu..ingatkan nak sambung lagi tengok movie 'The Myth' aku pinjam dvd dari officemate, tapi hampeh la citer tu...slow and kureng menarik ... agaknyer sebab aku tgk silap time kot..citer mcm tu patut tgk pagi2 haha baru la tak ngantuk. Belum sampai separuh aku dah lelap dah.. bangun2, hubby dah off dah TV ...

Tuesday, 8 November 2005

........

Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

Dah lama tak cerita perkembangan anak kecil aku tu.

Aku mengharapkan Lydia akan sudah pandai berjalan time hari raya hari tu. Tapi nampaknya impian aku belum menjadi kenyataan. Lydia belum confident nak berjalan sendirian. Namun begitu, dia sudah tak mahu didukung.

Jadi sudahnya, kami yang kena pimpin tangan dia. Yang parah tu, dia tak mahu orang lain, kecuali mak atau bapaknya, kami SAHAJA. Ahhh...habis satu rumah dia tarik tangan ... kita duduk, dia nangis .. nak tak nak ikut jugak. Padahal kaki dia dah kuat tu...dia cuma pegang jari kelingking jek jalan. Kalau aku tak bagi tangan, dia tarik kain la seluar la...asalkan ada kat kita.



Tapi kelambatan dia berjalan, tak sedikit pun menghampakan aku dan suami. Kami tahu belum masanya ... Walaupun dia belum mendapat kaki sendiri, dia betul2 menghiburkan kami dengan keletahnya. Alhamdulillah ... sudah keluar perkataan-perkataan yang boleh difahami dari bibir kecil dia tu. Dia sudah boleh mengikut kalau kita ajarkan perkataan2 baru, walaupun sebutan agak kurang jelas...tapi sukukata dan intonasi sememangnya perfect!

misalnya,

bila aku cakap, "po...kok", dia akan menjawab, "o...tok" ....

bila aku cakap, "bu...ai", dia akan jawab, "bu...ah"

"ne..nek" dijawab "nek...nek"

"ba...pak" dijawab "pa..pak"

"nya...iii" dijawab "aa..iii"

dan seterusnya ... respon dia yang menhiburkan kami. tak putus2 kami tunjuk dan sebut perkara2 di hadapannya ... dan Alhamdulillah, Lydia macam hendak cepat belajar, macam suka jek kalau kali ajar dia words...

Satu lagi, atuk dan nenek dia suuuuka ajar dia menyanyi lagu kanak-kanak. Hebat mak n pak mertua aku tuh. Banyak jugak lagu kanak2 yang dorang tahu, aku sendiri pun tak berapa tahu...Lydia kalau kita berenti nyanyi, nanti dia terus tepuk tangan .. dan kalau dia belum puas, dia tak tepuk tangan ... alahaiii...

Monday, 7 November 2005

Itulah saatnya!!

...

Isnin pertama di bulan Syawal! Sebenarnya baru je raya ke 5! Kalau dulu time sekolah rendah, raya ke 5 masih berjalan2 berbasikal ke rumah kawan-kawan sekolah. Masih berbaju warna warni! Meriah!

Hari ni, Hari raya ke 5, tapi suasananya macam bukan bulan Syawal. Kemeriahan Hari Raya beberapa hari yang sudah terasa jauh sangat dah ditinggalkan. Suasana kat office ni macam padang jarak padang tekukur, sunyi senyap ... even deringan telefon pun tak begitu kedengaran. Yang ada cuma aku dan 5 orang lain.

Mood raya ada lagi dek kerana membaca blog2 orang! Cerita raya sana sini!

Apa yang menariknya Hari Raya pada aku?

This year dapat lah merasa mengira duit raya setelah beberapa tahun meninggalkan aktiviti tersebut. Sejak bekerja, hanya mengira duit raya sebelum hari raya, sebab kira time nak tukar duit kat bank. Bila dah ada anak, dapatlah mengira semula duit raya, walaupun kirakan bagi pihak anak.

Berkumpul adik beradik dan sepupu2 pagi2 sebelum sembahyang raya. Yang ni rasanya jarang sgt org buat. Kitorang keluar rumah seawal 7.30 pagi, ke rumah Wak Long, kat sana berkumpul, bertakbir beramai2, sehingga semua sampai .. dan Wak Long (sebagai orang paling tua dalam keluarga belah arwah bapak) akan beri ucapan hari Raya, diikuti dengan bersalam bermaaf-maafan oleh anak, cucu cicit beliau, dan keluarga kami. Kami ni kira macam menumpang kasih Wak Long sejak Arwah bapak meninggal, kami memang terus dapatkan beliau di pagi raya selepas bermaafan dengan mak. Keluarga Wak long tu besar, jadi rumahnya yang besar pun nampak kecik pada pagi raya.

Selesai bersalaman (kena beratur amik giliran beb sebab ramai sangat), sesi memberi/menerima duit raya. Memang best!! Time ni bergurau senda macam pasar pulak! cucu Wak Long tu kalau balik semua, adalah dalam 50 orang, plus cicit dia ada la dalam 10 org, ditambah plak ngan cucu2 mak aku lagi .. hmmm.. jenuh gak tangan nak hulur kantung raya tuh ..

Then bila semua orang2 yg patut dapat duit raya dah dapat, sarapan lah! Kitorang mmg tak bersarapan kat rumah sebab nak bersarapan kat sini sama-sama ngan dorang. Ada Lontong daun pisang kegemaran kami! Orang lain buat tak cun macam Wak buat la...

Makan makan dan makan sampai la time nak pegi sembahyang raya, barulah kami bersurai dari rumah Waklong.

Selesai sembahyang raya, giliran anak2 Waklong tu pulak segerombolan bertandang ke rumah kami. Mereka tu pulak, memang tak pernah missed sarapan kat umah kami pulak. Kalau kami suka Lontong daun pisang mak dorang, dorang pulak mmg addicted kat lelemak/tetel masak merah mak. Dulu2 cuma 2 kilo jek masak, tapi sekarang dah jadik 7 kilo! raya pertama dah habis ...

Sebenarnya itulah saatnya, saat2 malam raya sehingga pagi hari raya pertama itulah yang betul2 hari raya pada aku.






Wednesday, 26 October 2005

Bicara Hati

Memang Lemas!!!

Dah tau lemas siapa suruh redah gak???

habis tu kalau aku tak redah, camner aku nak berbelanja? Gaji dah clear, ni lah time nya!

Macam takder tempat lain plak nak berbelanja. Sanggup jalan tengah-tengahari buta meredah lautan manusia macam tu.

Alaahhh...apa salahnya, setahun sekali jek. Kalau bukan orang macam aku yang ke sana, takder la laut manusia tuh. Yang kat sana tu semua, sama la mcm aku, nak merasa kemeriahan menjelang Syawal ...

Apa dapat selain penat?

Ntah. Dapat la sehelai tudung ngan sebutir loket huruf L untuk anak aku.

Itu je??????????????????? Berjalan kaki, sambung plak LRT, naik tangga turun tangga, naik turun lif escalator segala...berpanas bergerimis sikit2 pulak...itu je hasilnya?

Ye

Istimewa sangatkah tudung sehelai tu? takder kat tempat lain lagi dah ke?

Ada

So takder la istimewa tu.

Istimewa la tu

Apsal?

Sebab perjalanan membeli tuh memenatkan dan mencabar keimanan .. jadi lah dia istimewa

Apsal mencabar keimanan?

Mana taknya, Lalu lalang depan segala keindahan yang dijaja. Pakaian, perhiasan, bahkan makanan!! Kalau tak kerana iman .. tak mungkin hanya sehelai tudung yang dibawa pulang?

Wah! betul gak.

Jadi?

Jadi, tahniah lah...sebab tak tumpas dengan dugaan tuh.

ah, susah-susah aje..takder maknanyerrrrrrrrr...tadi aku lupa sebenarnya aku keluar nk carik besdey kad tuh husband aku yang tersayang .. then x jumpa plak kad besdey, asyik la kad raya..tu yang remuk redam je rasa tu.

Dah agak dah...tak percaya ko shopping sikit2 mcm tuh. Sure ada yang tak kena tuh. So caner?

Caner apa...terpaksa la aku jalan2 lagi petang nih kat area amcorp Mall ...mana tahu untung2 leh dapat album mawi gaks...ehehhhh

ceshhhh!!! hampasss.. bila besdey hubby tu sampai ko leh lupa plak nk beli kad?

Hari nih

Gilo ... cuai la ko!!! camner jadik bini niiii

Ala .. bukan tak ingat besdey, cuma tak sempat nk beli kad la.. dh wish awal2 dah

wish je? hadiah?

ishhh..mestilah adaaa

apa?

adalah..

apa????

eh, adalah

ishhh..takmo share ke?

Rahsia rumahtangga ..

erkkkkk ...


***Itu hati aku berdialog, selepas aku pulang kepenatan dari Masjid India. hmmmm...

Tuesday, 25 October 2005

Dia datang....
...

Jalan-jalan kat blog-blog orang, masing-masing dan menggambarkan kemeriahan hari raya. Macam dah terasa dekat jer tarikh 1 Syawal. Ada yang dah nak pasang lampu lip lap, ada yang dah assign tugas membuat kuih raya, ada yang dah berkira-kira nak beraya sebelah mana, ada yang sibuk melayan kerenah anak-anak nak bershopping raya, ada yang sibuk menulis kad raya untuk rakan-rakan (aku punyer mana?), ada yang nak deliver kuih raya, ada yang setia menunggu lagu-lagu raya berkumandang di radio ... pendek kata, semua yang berkaitan hari raya mula diperkatakan di blog-blog yang aku singgahi.

Aku pun tak mahu ketinggalan.

Tahun ni, Syawal paling simple untuk aku dan suami. Betullah kata orang, bila dah ada anak, anak lah yang di dahulukan.

Aku cuma ada sepasang baju raya tahun ni. Macam tak percaya je. Itupun, belum beli lagi tudung dengan brooch. Selain itu, husband beri peruntukan untuk kasut dan beg tangan. Dah beli dari Leno kaler cream. Beg dah pun dipakai ke office ni.

Husband belum ada apa-apa untuk hari raya. Baju tahun lepas, boleh di recycle sebab tahun lepas beraya di Klang, jadi orang Johor kan belum nampak? Jadi, tahun ni giliran orang Johor pulak tengok baju yang sama. Selamaaat...

Lydia, 2nd time beraya. Last year dia umur 4 bulan, lom pakai baju kurung. So this year sepasang baju kurung Mak Long Johor (dia ada Mak Long Klang gak) dia jahitkan untuk dia sebab mak dia lupa plak camner nak menjahit. Lydia belum pandai jalan walaupun dah berumur 12 bulan. Husband ada berjanji pada Lydia yang dia (husband) akan belikan kasut baru yang berbunyi nyet nyet ataupun yang berkelip kelip bila dipijak tu raya ni kalau Lydia dah pandai jalan. Cepat lah jalan anak mak ni!...tapi, kalau belum boleh jalan pun, tetap aku belikan juga ... takkan tak ada kasut raya untuk anak kan?

Kuih raya, beli untuk mak dan mak mertua. Untuk rumah sendiri, nanti ambik plak dari kampung. Boleh gitu? ala...ambik rempeyek ngan kerepek pisang dari Johor, then kerepek keladi ngan keropok malinja dari Klang. Kuih moden2 beli sikit .. yang beraya ke rumah bukannnya ramai. Lagipun fesyen orang sekarang nih, kalau beraya bukan nak makan kuih, tapi nak makan berat2 mcm nasi himpit lah, soto lah, laksa la ... kuih muih tu sendiri je makan sambil tgk TV astro ulangan rancangan raya.

Langsir raya tak ada. Last year punyer ada lagi, cuma nak kena basuh pulak.

Perabot baru pun tak ada. Kan baru pindah rumah last year, so mana ada budget nak beli perabot baru.

Selain tu, kawasan bertanah depan rumah yang sekangkang kera tu jer saiznya pun belum di rapikan lagi. Rumput dah panjang, entah bila lah agaknya nak ada masa ke situ. Segan je nanti kalau orang beraya tengok keadaan tak terurus depan rumah tu.

Kalau masa kecik-kecik dulu, 10 hari terakhir ni la paling happening. Tau je lah kanak-kanak kan?

Bila meningkat dewasa, happening bila dengar lagu raya je lah. Itupun sebab lagu2 raya tu betul2 menggamit memori zaman kanak-kanak. Padahal time budak-budak tu dulu bukan sedar pun kewujudan lagu2 tuh.

Agak2 kenapa ek kita rasa happening bila ingat zaman kanak2?

Sekarang ni, happy lah bila tengok anak atau anak2 semua happy. Kita nak over excited pun segan jugak. Nak-nak bila dengar ustaz2 memberi kesedaran bahawa ketibaan Syawal bermakna berakhirnya Ramadan, yang mana semua Syaitan dibebaskan dan bila roh-roh di dalam kubur kembali berhadapan dengan malaikat. Jadi, takkan nak gembira sangat-sangat?

Tapi kan, sebenarnya kita memang disuruh bergembira dengan ketibaan Syawal. Ni aku baru je tambah lepas dengar tazkirah dari ustaz Wan Sohor Bani Leman nih. Antara yang disunatkan di pagi raya;

Mandi sunat raya, gosok gigi, berwangi-wangian untuk lelaki, berpakaian bersih dan baru,keluar berjalan ke masjid untuk sembahyang raya pergi dan balik berlainan route, bertakbir sehingga takbiratul Ihram sembahyang sunat raya ... hmm.. lupa la yang lain ...

Friday, 21 October 2005

Kisah Lisa dan Ton.

Kisah Lisa

Hai.

Gua Lisa. Gua lahir tahun 2001. Tahun wa tahu, tapi tarikh tepat wa taktau. sebab dekat surat pendaftaran kelahiran wa, yang cuma ada tahun je. Tapi langsung gua tak kisah pasal tu semua. Bukan penting. Bukan saja tarikh lahir, siapa mak bapak gua pun gua tak der info.

Umur wa 4 tahun. Wa kecik lagi. Badan pun kecik gak.

Kecik2 lagi gua dah merantau kat umah rumah orang. Orang tu bukan bangsa gua la.. tapi no hal maa..wa suka! Walaupun wa goyang kaki, wa sebenarnya tak duduk. Goyang kaki tuh dah memang kerja gua.

Time mula2 gua diambik dulu, tuan rumah tu lom kawen lagik. Single lagik. Pompuan. Baik orangnya..baik sangat..gua maleh la nak citer semua kebaikan dia, nanti dia perasan. Time tu dia ada bopren..gua salu la ngikut mana2 dorang dating. Diorang memang sporting habis aa..ngan gua takder nak sorok2 cerita ke apa kalau keluar sekali ngan gua. Gua yang untung sebab setiap kali keluar, sure gua tumpang sekaki dapat makan free.

Then dia kawen. Pindah. Gua ikut gak. Kat situ wa kenal ngan Ton. Ton nih sama bangsa ngan wa la.. tapi dia pangkat senior la. Tapi kesian Ton tu. Tempat tak de, so dia salu berkorban, dia salu lepak luar je, kasik wa lepak dalam. tima kasey Ton. Lu memang rock!

Wa nih nama je kecik lagi, tapi merata2 tempat wa dah pegi.

Wa nih mmg la sayang kat orang yang jaga wa tuh. Tu yang wa salu jaga kesihatan, jarang2 sangat wa demam .. rasanya tak pernah pun masuk ward ke..ada la gi klinik tapi tak der la sampai nak guna ribu riban nak pulihkan gua. Sebab wa tau, kalau wa sakit, dia laaagii sakit tuh sebab dia tanggung wa. Ada sekali tu je wa eksiden .. ala, itu adik dia la punya pasal tuh. heheh!

Gua sangka panas sampai ke petang, rupanya bukan je mendung, dah hujan pulak tengahari. Tetiba semalam, gua rasa something lah. Semalam ... gua ikut penjaga gua tu gi office husband dia. Husband dia plak dah pegi awal2 dengan Ton. kami jumpa kat situ. Wa duduk jauh sikit dari Ton. Kat situ, gua nampak ada sorang cina nih cakap2 ngan dorang, wa diam je.

Then dorang tinggalkan wa. Wa nampak dorang dua pergi kat Ton. Wa tengok je. Wa nampak penjaga wa tu macam muka sayu jek. Wa malas nak tanya, so wa diam je. Lama-lama wa nampak dorang blah ngan Ton. Dorang tak lalu sebelah wa pun. Wa panik dah.. Kenapa dorang tinggalkan wa mcm tu je ni? woi korang nk ke mana tu woi? sapa nak teman aku wei! gitu la jeritan hati wa nih.

So wa taktau nasib wa.

Kisah Ton

Aku malas la kan nak citer kisah aku kan .. aku Ton, umo 13 tahun. Senior la dari Lisa tuh. Aku sama je bangsa ngan Lisa. Aku kesian gilerr kat dia. Dia ingat dia tau semua .. tapi tak. Walaupun aku baru je kenal ngan penjaga dia lepas dorang kawen...aku pun tau banyak gak. Malah lebih banyak lagi.

Aku tau, dorang mmg takmo dah bela Lisa, dan takmo bela aku gak. Aku ada dengar sekali time kitorang keluar sekali. Aku tau penjaga lisa nih takmo cakap pasal nih kalau dia kuar ngan Lisa, takut dia merajuk. habis aku ni tak merajuk ke? Aku merajuk gak, tapi dia tak kisah kot sebab sure la dia sayang Lisa tu kan apa la aku nih.

Tu semalam tu Lisa dah di kasik kat orang lain.

Turn aku minggu depan. So dalam seminggu nih dapat la aku lepak kat dalam macam dulu2 time Lisa lom datang. Yesss!!!

Aku takder apa nk story lagik dah. Oh ye. Lisa agaknye lupa nak kasik tau nama sebenar dia. Fullname dia keLISA. Full name aku plak proTON.

..........................

aku taktau nk tulis apa...tu je update aku ..sekiann