Friday, 30 September 2011

Mak!

okayyy, i guess i've been feeding you guys with entries with pics for the last couple of months, rite? now time to go pictureless plak! now nk share on kids . dah lama x story pasal anak2.. ala, this blog, what else la kan? aku bukan reti nk story pasal hal2 lain sgt ... :-) .. lagipun, pasal anak2 aje pun aku rasa mcm tak tercerita, apa hal plak aku nak sebok2 story pasal hal lain kan? cam ni lah, kalau dengan cerita2 aku pasal anak2 dan perkara2 yg berlaku di sekeliling aku boleh memberi manfaat kepada readers (if any).. aku syukur ... perkara baik /ilmu tak mesti datang dalam khusus topik ilmu je kan? pandai2 lah kita extract yg baik daripada sebarang info ... contoh, info pasal aku dan anak2 aku .. :p yg baik jadikkan tauladan, yg tak berapa nak baik .. bawak2 lah kasik nasihat kat aku .. jgn plak kondem aku .. insya Allah sama2 kita improve ...

Fahren is 1 year 9 months already.  Jarang pulak aku cerita pasal Fahren ni. Not that dia tak ada banyak points nak cerita,, tapi bila dah anak ke-3.. mostly semua yg berlaku dalam proses pembesaran tu, quite similar dengan abang and kakak dia ...

He has started to say few meaningfull words. he quickly copied what ever said by kakak or abang Lan. The most clear words is of course "Mak" ... Others are basic words  .. mcm "nak air", "aLan" (for abang Lan), "Ataakkk" for kakak...

Kat taska pon ibu taska and her babysitters semua kata Fahren ni senang diajar ... cepat catchup gitu .. pegang pensil pun mcm budak dah sekolah.. (aku tak pernah tgk pun.. and until now aku lom test sendiri betoi ke babysitter ni cxakap ekekekek)

dia pun dah boleh mengingat dengan baik .. bila tanya certain pic, dia dah leh respond ...aku tanya mana kucing, dia tunjuk gambo kucing, aku tanya ini apa? (gambar lalat) dia leh jawab "lalat" ... pendek kata leh mengingat ... and banyak kali jugak aku tanya dia mana kunci? dia tunjuk kunci kat dalam lubang speaker, obviously dia yg main2 masukkan dalam tu ..  

paling syok bila dia terlompat2 everytime i reached home from work, when he saw me at the front door, dia terus lompat2 sampai jerit "maaaaakk!" .. and catch me.. and..

"nakkk shushuuuuuu"

Alhamdulillah, even tho not exclusive anymore but i still BF him whenever i am with him. He still needs it and asks for it .. bila ada aku, dia takmo FM pun ... great..

ok lah dulu ,.. nanti aku update pasal Idlan plak .. then lepas tu baru pasal Lydia ..

Wednesday, 28 September 2011

The Day I feel so content ...

I feel so content. i feel blessed. .. I hope it's true, if it is, i want to mark today... till it's confirmed, i'll keep on praying ..

 ----

gambar hiasan: They are the love of my life :-) bapak, Fahren, Idlan, Lydia.. pic taken few months ago.. much love!

Tuesday, 27 September 2011

Dan Syawal pun berlalu ...

Ha .. Syawal dah hampiiir berlalu .. tapi i ols masih lagi gigih nk update pasal aktiviti Syawal .. iols lebih suka mendescribe aktiviti Syawal sebagai aktiviti merapatkan silaturrahim ... bukan sekadar aktiviti open house utk makan2 sahaja .. mari sama2 kita betulkan niat k? ok ekceli, merapatkan silaturrahim bukan hanya waktu bulan Syawal.. tapi Syawal memberi laluan paling mudah, setuju tak? tak setuju gak? then iols tak faham dengan uols ..

ok .. aktiviti muhibbah diteruskan.. dah mcm trend kan.. open house bukan hanya utk house,,, tapi dah menjadi trend kat office2 ... esp. kalau majoriti dlm co. tu melayu ...

1. Jamuan Raya ADE (department)

2 minggu sudah, Department aku pun buat Jamuan raya .. aku ni yg tak selalu balik ofis.. ini la peluang nak beramah mesra ngan kawan2 satu dept ... mostly dorang tak kenal aku .. aku umpama freshy gitu though aku dah kat sini for almost a year .. lagi pun aku pendiam.. so logic lah dorang x berapa kenal aku ...  :-)

yg mana qualiti pic kureng, mustbe aku donlod dari member punya FB .. huhuhu

half of ADE. tak semua plak join amik gambo ni .. huhhu - pic ehsan Adi yg pose maut depan tu

nasib baik ada dorang ni yg jd tempat aku bertandang tatkala aku balik opis .. sempoii semua nya.. ayu2 semua nya macam aku gak .. terbaik! - Becky,Baie,Yinn,Mar,Jaz. - pic ehsan Adi
lagi with them. ha yg mamat berbaju melayu itu HOD, mat saleh dari yugoslavia. - pic ehsan dr FB Yinn

Pot luck .. ha ni kamera aku lalalalala .. aku pelik apsal kat kamera aku cuma ada gambo food sajork

ha, ini baru la betul2 yg salu aku jumpa. my project team... - pic ehsan FB Yinn huhuu


2. OPen House iP.

memula HR kasik email .. semua floor kena buat jamuan raya, and dari kul 12.30 sampai kul 5, leh pegi mana2 floor utk berhari raya ... hmmmm bab makan mmg bagus, tapi aku tak nampak dpt rapatkan silaturrahim sangat pun sbb still aku pergi ngan klik aku gak hahha .. tapi syok la the idea tuh.. and each floor kena ada signature dish .. signature dish floor aku was satay.

nih food kat floor aku, 13th floor. satay, nasi baryani, dan macam2 lagi

model kuih. ni kat 17th floor.

sama gak, kat deco entry 17th floor

ni kat entry 16th Floor punya deco.

kenyang sgt hari tu!
3. Open house umah Lyn

then aku sempat ke rumah Lyn kat shah Alam .. ekceli eksaited sbb ingatkan dapat jumpa ngan the whole gang .. sbb dorang tak dpt ke umah aku hari tu .. rupanya kat umah Lyn pun they couldnt make it .. so tinggal aku, Farah dan lyn .. thanks Lyn .. Farah hari tu puasa tp mmg supporting lah.. baru lah niat berziarah kian?




Jadi, dgn itu, maka berakhirlah siri entry Syawal aku tahun ini .. Alhamdulillah .. pada kawan2 yg buat open house tapi saya tak dapat hadir, maaf ... mesti ada sebab tu .. biasanya saya x dpt hadir kalau clash dgn family event ... jgn serik menjemput ekkk :-)

Semoga mendapat keberkatan dari Syawal ni, dan semoga Allah panjangkan usia kita utk bertemu dan merasa Ramadhan dan Syawal tahun2 yg mendatang  .. insya Allah

Salam Syawal semua :-)

Thursday, 22 September 2011

Semangat Syawal masih berGEGAR :-)


OK Jom sambung citer raya lagi, nak?:p 

Kali ni, aku nk share pasal sessi bergather dengan geng2 rebanamaya. Hmmmm … dulu, pernah satu ketika dulu, aku sangat teruja nak update citer pasal gath geng reban. Tau kenapa? Sebab masa tu, almost semua orang dalam geng reban tu, ada blog..dan almost semuanya blogger tegar. Jadik, masing2 berlumba2 nak update kisah gath. Siap leh kutuk (eh kutuk2 sayang) lagi sapa yg terlambat update tu … paling tak bleh blah, paling sakit ialah bila bapak ketua reban mula kasik sindiran pedas dalam entry2 dia .. haihhh.. kenangannn..

Now.. semua blogger2 tegar tu dah tak berapa nak tegar. Yg ada pun Cuma yg hangat2 suam2 kuku mcm aku ni ha .. yg update ikut mood. Jadi, banyak sebenarnyer gath events utk rebanamaya yg aku still join sbb keriuhan mmg menten, tapi dah tak update dlm blog, sbb nya aku hilang semangat gitu. Tapi kali ni, aku kuatkan semangat lah jugak :)

sebab pertama, sbb aku jeles lah dgn Sol geng GLC aku tu, yg update raya dia kemain laju lagi … sampai semmpuuuttt aku nk membaca lalalalala..  

sebab kedua, aku rasa, gath tahun ni, adalah sangat similar dengan gath Gegar Raya, yang pernah diadakan ketika tag joeperantau berada dalam zaman kegemilangan dulu. Masa tu tahun 2006 if am not mistaken .. yup, it was in 2006. Aku checked balik entry lama .. OMG, aku buat 4 entry khas utk gath raya tahun tu, yg kitorang panggil Gegar Raya. Entry2 aku tahun itu, bertajuk Gegar-Prakata, Hari penuh GEGARan, Gegar-dalam kenangan dan Gegar-masih dalam mindaku.  GILA KAN? Aku plak mcm nk tabik kat diri sendiri haha!

So, this year, aku rasa mcm similar … sbbnyer walaupun attendance tak sehebat tahun 2006, tapi selepas 5 tahun, inilah hasilnya. Persahabatan yang lebih kamceng. Ada antaranya yg dah tergelar sebagai muka basi ahakss .. yg paling best sebab Joe sendiri dapat hadir. Tahun 2006, dia Cuma dpt mendengar keriuhan kami menerusi telefon yang bertukar2 tangan. Tahun 2006, dia Cuma dapat melihat keadaaan Gegar dengan melihgat gambar2 dari update ahli tegar … kali ni, Alhamdulillah.. dengan izin Allah, pertama kali lah Joe dpt bersama. Walaupun actually ada Joe ke taka da Joe ke, bebudak ni sama jek, menten riuhhhhh! :-)

Paling aku seronok, bila Joe dpt jumpa ahli keluarga kami. Masa dia tgk anak2 aku, dia sebut nama anak aku sorang2. Ahh terpilu plak aku di situ tp aku kaver lalalalalala…

Dah la kot citer aku. Kedatangan malam tu, 

aku+family, angah+wan,arc+family,Poii+family,Kong+family,ME+Apak,Par+family,Nini+family,Delinn, Jijoe+family,Alangz+Zura,Yam,Anne,Ila,Joe,Royce,KakRozz .. hope I didn’t missed anyone :-)

Aku gerak awal atas sebab2 personal … tapi mudah mudahan ikatan ikhuwah terjalin selamanya, inshaAllah..  

Layan piccasss .. credit to Razi yg juga merupakan tuan rumah aka clubhouse








Wednesday, 21 September 2011

Masih tentang Syawal -- lagi? :p

huhu .. bila da nak habis citer raya weiiii! cam nak muntah plak hahaha .. tapi stillll going strongggg hahaha .. tp ni cepat2 jek lah .,.. malas nk write up plak ...

erkk.. ini jek pic aku snap masa raya ke-4 .. suker tgk bebudak ber-3 ni berkomunikasi .. Idlan, Fahren and their cousin Qaisara, my BIL's dotter

raya ke-5, Lydia pi klinik cabut gigi susu dia, sebab dah tumbuh gigi kekal berlapis kat belakang .. 2 batang cabut .. 15 minit dok pujuk dia nanges .. cabut nyer seminit je .. lepas tu siap demand gelang tangan baru ..

tak sure raya ke berapa ni. Jalan2 konvoi ngan parents2 lain, ke umah babysitters yg kerja kat nursery - acik Wawa, acik Nor, Acik Yan .. bila dah kat umah dorang, bebudak ni takmo balik .. tudung pink ialah Ibu taska, the nursery's owner yang also joined the konvoi

omg, i seriously need to buy new camera! ... nih kat umah aku .. with my old frnds from college. tak cukup corum sepatutnyer ada 8 org. thanks farah and Lyn for coming and sudi duduk lama memeriahkan dapur umah iols .. muahss

still kat umah aku, with Ellyn and Mauze .. kawan since fresh grad! from my first job - thank God mesraaa sampai now. muaahss uols..  missing in the pic is Mus who coulnt make it ..
Ha! no need introduction kan .. non other than my GLC frnds :-) thanks uols sudi dtg berkumpul di rumah iols ... as usual, masa yg lama rasa kejap jek ngan dorang niii ... mmuuahhss gak!
ini Mas .. sangat suka budak oo ini olang ,... tgk tuh anak semua orang dia pangku .. terbaak!


Ok dulu ek.. coming up .. Raya Rebanamaya .. and Raya Office ..

Salam

Tuesday, 20 September 2011

2 Syawal di Batu Pahat -- entry raya lagi???

tumpang lalu.. nak jugak sambung story raya .. ekekeke .. mood masih ada uols.. ala, kat ofis pun still mood raya kan? open house le, open office le, open dept le, open level pun ado! opis aku la tuh, nak wat camtu ... in one day, all levels kena prepare signature dishes, pastu kunjung mengunjung floor lain gak ... hari raya kekdahnyer :-)

tapi aku bukan nak story pasal tu.. wakaka.. lom lagiiii;;; itu event nyer pon lom ado lagik hadek2 ..next week katanyer...

yg aku nak kabo kan di sini ofkos, sambungan raya wakakka... masih di raya ke-2 la kita .. kan aku baru habis update raya pertama kan? (adeh nk update by day ke? perrghh)  ni aku sambung sket jek .. lepas raya pertama, tak banyak pics so malas nk apdet lah..

Raya ke dua, aku cuma lepak kat rumah mak je pagi tuh ... melayan tetamu .. pagi2 tu abang aku dah goreng mi special baeekkkk punyer .. so semua guests dpt ler dihidangkan dengan mi goreng pagi tu ... by kul 11, mi goreng pon dah habes, tamu yg sampai lewat sket, kuih raya saja jawapannyer :-) yg best nya kat kampung, orang tak kisah sgt tak hidang yg berat2 .. kat kampung, konsep open house mmg nan ado .. datang berziarah, makan apa yg ada ... yg nak hidang special dish dialu2kan tapi tak berapa dipraktikkan..  kuih raya dan oren lah yg wajib ekekke ..

petang, baru la kami adik beradik plak, berjalan ke rumah kakak sulong aku, satu2 nya anak mak yang duduk kat negeri Johor, kat Kluang. paling selalu balik jenguk mak.. kebetulan, anak2 dia pun (anak2 buah aku) pun kerja kat batu Pahat.. mmg family dorang la penghibur utama mak aku .. tima kasih!

Raya pertama x byk pic dia kan> SANGAT susah nk snap pic ini olangg ooo ... sama ada takmo pandang, atau bila pandang, sure wat muka .. ini contoh! nih baju raya 2 tahun lepas .. so pakai raya ke-2 ..

Amacam? ada gaya YM tgh bagi ceramah tak? ekekke ..

terlebih senget plak songkok tinggi YB ni ekeke


See? raya ke-2 pon masih makaannnnnnn .... ni baju raya last year ..

errkkk... pose raya ke-dua, kat umah kakak

abang Lan dah tukaq baju sbb baju kena tumpah oren!

Suka sgt bila dtg umah Mak Long, suka nk men congkak!


Qisyaaaaaa! .. bolat nyer mata ....


Sekian...

Friday, 16 September 2011

1 Syawal di Batu Pahat :-)

*Peringatan: entry ini panjang. aku terbawa2 ketika menulis. Bear with me.
---

Wah! Syok sungguh aku nengok kawan2 yg dah update citer pasal raya dorang! Paling syok tgk pic2 raya tuh .. syok kan? Tgk pic orang pun aku leh feeling2 syahdu, apatah lagi tgk pic sendiri kan? maka aku pun teruja nk share citer raya aku ...


This year raya kat Batu Pahat.. hmmm mmg tak dapat disangkal lah ke’best’an nyer tuh. Aku pernah buat entry ‘AKU SUKA RAYA KAT BATU PAHAT’ untuk Aidilfitri tahun 2009. So, tahun ni.. sebenarnya aku boleh copy the same entry lah.. ekekekek.. sama jek Cuma kena tukar pic aje lah.. kasik lebih latest, yg mana anak2 cousins semua dah semakin beso.. ada yg aku dah tak cam .. sampaikan ada yg aku terkasik duit raya tapi ekceli dorang tu dah kerja hahaha, tapi tak apa .. utk yg masih bersekolah, aku kasik as sedekah, utk yg dh bekerja, anggap lah itu hadiah hari raya :-)

Pagi raya kali ni aku agak organized lah. Biasanya aku la paling x ready bila abang aku kata time’s up! Masa utk berkumpul dan salam mak …



Awal pagi 1 Syawal, rumah mak dah riuh rendah dengan suara anak cucu ready nk salam

ok, aku paling rendah, tapi aku makcik dorang! my nephews and nieces



nieces and nephews again :-)
 this year, aku dah ready … boleh pose2 lagi sementara tunggu yg lain .. wohoo.. bangun kul 5 lom tentu leh siap by 7 tau .. maklum la byk orang kan ... by 7.30 tuh dah kena siap utk bersalaman.

as usual, part ni mmg aku biasanya rasa berat .. bukan sbb takmo minta maaf, tapi tak suka berperasaan sebak melihat airmata mak bergenang setiap kali anak2 bersalam dengan beliau. kalau dah tgk mak bergenang air mata, apatah lagi aku kan? maklum lah aku pun seorang mak jugak... aku harap aku akan jadik mak yang terbaik dan sangat supporting macam mak aku! dalam pada berat tu, tetap jugak aku mendapatkan emak dan meminta ampun dan maaf, meminta mak menghalalkan segala yang mak dah beri dan masih memberi dan akan tetap memberi aku dan adik beradik lain. aku percaya, mak sayangkan kami semua ... mak akan sanggup memberi apa sahaja untuk kebahagiaan anak2 .. tapi apa yg kami mintak adalah doa dan restu emak utk kami dan anak2 kami.

aku dulu2 tak pandai nak mintak maaf mcm cara orang2 tua tu. aku tgk org2 tua dulu, mesti duduk bersimpuh, lepas tu dalam bahasa jawa, panjang betul ucapan maaf.. dengan berbisik2 . yang aku selalu terdengar ialah,

"aku njaluk ngapuro awal akhir bla bla bla diterimo pangiran...."
"Yo podo-podo aku yo bla bla bla ..."

sampai sekarang aku belom pandai minta maaf dalam bahasa jawa.

Masa aku kecik2, aku kekok nak cakap, "Mak, Aya (panggilan aku dlm family aku je) minta maaf". Biasanya, maksud aku biasanya dulu2, aku cuma cakap, "Mak, selamat Hari Raya, Maaf Zahir batin"


Ucapan standard kad hari raya.


tapi now, beberapa tahun kebelakangan ni, sejak bersuami, ber anak2... aku tak lagi cakap selamat hari raya. aku terus kepada tujuan aku ... dan berterus terang. tak lagi meminjam kata2 dalam kad raya maaf zahir batin tu ... dengan suami, mak dan mak mertua ucapan maaf aku lebih panjang ... tujuan aku satu, meminta maaf dan minta mak halalkan segalanya... Alhamdulillah.. lain sangat perasaan meminta maaf dengan tulus ikhlas mcm tu. automatik, airmata akan bergenang jugak, tanpa dipinta.

dan paling sedih bila jawapan mak setulis ikhlas, memaafkan segalanya, mendoakan kami dan mak pun meminta dirinya dimaafkan oleh anak2 ... betapa lembutnya hati seorang ibu ... bukan sahaja memaafkan, bahkan meminta maaf sedangkan jelas sekali mak tak pernah ada buat salah kat aku dan anak2 lain ofcourse ..

Sebak. tersayat hati.






Kemudian baru lah bermaafan dengan adik beradik lain ... Alhamdulillah, keluarga aku masih bersama semuanya. Keluarga semakin besar, dan Alhamdulillah aku mempunyai abang2 dan kakak2 yang aku kira sangat bertanggungjawab. Dan Alhamdulillah, aku ada ahli keluarga yang boleh mengubah kesedihan kepada kegembiraan. Biasanya bila melihat mood anak2 dan anak2 buah yg belum memahami erti kemaafan, kerenah merekalah yg mengubah mood dipagi raya. Usai bermaafan, sesi memberi duit raya untuk anak2 buah .. anak2, itulah kegembiraan mereka selain dpt menggayakan baju dan kasut baru, kan?...


dan selepas tu zass ke rumah Wak Ajis (abang sulong arwah bapak, tempat kiterang mengadu nasib dipagi raya sbb beliau bagaikan pengganti arwah bapak) .. kat rumah Wak Ajis laaaagi lah meriah! Malas nk tulis banyak, yg tu tgk je lah kat entry 2009. Its about the same, Cuma makin bertambah ramai!

Secara fizikal, wak Ajis sihat, namun sedang menghadapi dugaan lain dari Allah S.W.T. kami sebagai anak2 beliau, tetap berdoa agar beliau sihat dan dapat bersama-sama kami lagi di masa-masa akan datang. Ucapan daripada wakil wak Ajis, yaitu Hj Khamim, cousin aku, sangat mendalam. beliau dalam nada sebak menahan tangis, cuba memberitahu kami, betapa eratnya ikatan kekeluargaan yang terjalin antara kami, sehinggakan kami dapat berkumpul dan bertakbir beramai sebagai sebuah keluarga yang sangat besar dan dapat merasakannya pada setiap pagi hari raya, adalah kerana kehadiran "bapak" (Wak Ajis). Ucapan beliau amat menyentuh hati aku. Dalam beliau berucap, diruang mataku menari2 hari2 yang pernah berlalu ketika aku kecil, ketika arwah bapak dan abangnya, Wak Ajis masih sihat membanting tulang dikebun.

Pantas masa berlalu. Semoga Allah memberi kesihatan untuk ibu, kedua ibu bapa mertua, ibu bapa saudara, keluarga, dan saudara seislam seluruhnya, Amin. (doa ini general utk semua ibu2 dan saudara2 uols pembaca ... )

gambar2 lain di pagi 1 Syawal


Di rumah Wak Ajis, usai takbir dan bersalaman dengan Wak Ajis dan cousins. tgk background, sesi bersalaman masih berjalan utk cucu2 yg kecik :-) lps habis tu, dorang plak duduk nk dpt duit taya :-) best nyer masa aku kecik dulu pun aku mcm dorang :-) - begitulah putaran masa.

eerrkkkk -- ni dah balik dari umah Wak Ajis, sementara tunggu orang lelaki pegi solat, aku posing ngan kuih raya :p

sambil melayan anak yg aktif bermain - Fahren dah ready nk beraya umah aweks kot ni ;)

from left: my 1st niece Aseh, my sister Shila, and my latest niece, Qisya (background belakang, aku tgh mengorek balang kuih raya)

sangat susah nak dapat pic yg perfect. sampai ke sudah tak dapat! yg menten ready adalah maknyer jek lalalalala
Aksi Fahren mkn ketupat sampai licin! dialah yg paling beraya sakan tahun ni! makan makan dan makan!
kan aku dah kata, makan makan dan makan! sampai camtu sekali .. ni kat rumah Wak Miah, the closest neighbour, wajib pegi raya pertama ..she is like my mak sedara jugak
Lydia and cousin, Dahlia

posing tak jadik. Lokasi: kat rumah wak Miah. Rumah mak yang aku nampak dari tingkap tu :-) dulu masa aku kecik2 aku salu jek lepas balik sekolah, terus jalan sini siap makan tgh hari bagai... wat mcm rumah sendiri...


 


ha, bosan dah kan? byk beno pic biru sajork! meh kiter pose kat bawah kehijauan alam fauna  ... bawah pohon belimbing, "nun di sana lah tempat ku bertemu... aku dan diaaaa" .. oopss sekadar nyanyian jek, tak mcm tu pun.. ekekke...
  
Waaahhhh! entry balas dendam kot ni? ekekke.. harus lah aku stop dulu... tak kosser nak terus sampai ke Syawal 2, 3, dan ke 15 ekekekke ...
 
Sehinggal bertemu di lain siaran hadek2 semua... Selamat Hari Raya! daa!
 
---