Sunday, 22 February 2009

anak-anak gunting rambut


Last weekend aku bawak anak2 gi APT, apa lagi potong rambut ler .. dua2 rambut dah cecah ke mata. ishh ... Lydia tu kalau baca buku bila tujnduk dah tak nampak muka .. aku plak yg rimas nengoknyer ... tu yg potong pendek habis huhuuh dah mcm boy pun iye gak tapi x per la asalkan lapang kepala ...


Idlan lak aku suh potong mata no.3 ... terus nampak pipi jelas kelihatan ... senang nak mandikan ...


Actually ngan bapak sekali gunting rambut tp idak le plak nak letak kat sini wakakka ...

solok lada lagi


meh tgk pic solok lada aku huhuhu ... aku tak kukus tapi rebus ngan santan biasa ar resepi tgk kat myresepi.com .. rasanye ok ler not bad gak lidah aku ler kan ..
Posted by Picasa

Saturday, 21 February 2009

Aku buat Solok Lada

Haari ni Husband aku kerja .. menjadikkan aku malas nak masak ...so lunch tadi aku cuma masak sup ayam serba ringkas ... rebus saja semuanya dgn sup bunjut .. malas nak letak benda2 lain dan tumis2 darat segala ... letak carrot letak kentang ..dah siap .. makan satu pinggan share dengan Lydia ngan Idlan. sambil suap the kids, suap diri sendiri gak ...


pastu bila petang2 sket .. baru tengok kat peti ais, rupanya aku ada beli cili beso versi australia tuh.. yg kaler dia hijau muda and panjang2 tuh .. masa aku nmpk tu kat Cameron, tergedik2 aku suka dan terus beli dgn cita2 besar nak buat solok lada.


Aku ni, nama je orang johor, tapi aku suka food kelantan. actually, aku suka food dari semua tmpt rasanya wakakakka tgk badan le kannnn ... reason kenapa aku beli nasik kerabu kat pasar malam ialah sbb nak mkn solok lada .. lazatlah! tapi kat kapar ni solok lada nya guna lada hijau biasa tuh .. kureng la sket aku rasa .. tak le sesedap solok lada kat restoran Ayam Percik Yati kat KB tuh .. huhuhu ...


Maka, bila dah nmpk lada yg menggiurkan tu kat cameron aku beli la, mcm yg aku cakap nak buat solok lada sendiri. hiks! aku mana pernah buat solok lada pon before .. huhuu ..


So tadi, aku buat le jugak sebelom lada tuh layu gitu aje ..

sesi bertemu

I received text from Dit early this week telling me he's inviting Joe tagger's geng reban ayam to a mini gath kat our usual hangout spot, mana lagi kalau bukan ayam golek. Aku reply kata OK jek but i thought it wasnt serious until Alangz called yesterday to confirm.


Eager je aku jawab kat Alangz .. "i'm comingi'm coming" gitu ... mcm seswatuh gitu kan wakakka .. tapi it because i looked forward to any event yg leh jumpa member2 reban. Aku dah le mmg takleh acces langsung tag joe .. dah mmg ala2 terputus hubungan gitu .. jenguk2 waktu malam pun takder sapa ... sbb tuh aku more than happy to attend the gath and meet them all!!


as usual, aku lewat. kuar drp opis pun dah kul 7++. jalan jem mcmbiasak le kan ... kul 7.45 gitu baru sampai. Mot of them dah ada and dah habis makan. aku order tomyam sajork malas nk mkn ayam golek lagipun nanti 7th mar nak mkn situ lagi katanya...


lepas aku sampai, rupanya Afza, Tn Alang, Coco pon baru datang .. best best! Kong pun lepak lama gak .. baguih ar ...


Cuma, ada seorang tu la yg mcm pelik gak dia tak ada .. huhuhu .. walaupun gath sebenarnyer sama jek meriah tapi still aku teringat kat dia .. well.. hahaha .. tapi maybe dia tak ingat pon kitorang tgh gath sbb dia tak call pun? nasib baik pakwe dia yg kat selatan tuh ingat jugak nak called ... ekekekke ...


Jijo datang lewat gak .. siap call Angah tanya lama lagi ke tidak .. tup2 dia muncul ngan anak dia ... pastu ala2 show off dah kurus dek non.. mek kosser ocayyyy!!!



agenda utama kali ni, ofkos nak berkenalan2 ngan wife Dit. Lemah lembut sopan santun gitu ... tapi leh la ngam rasanya ngan kitorng.. penting tu .. sure dia tense kot tgk kitorang kemain buli Dit .. huhuuh .. tapi aku rasa dia paham hikss ... orang yg sporting jek leh dibuli .. yg tak sporting takde masa nak layan ahakss ...


sambil sembang, sambil tgk2 album kawen Dit, sambil angah ngan arc dok bisik2 apa le bila tgk pic2 Dit .. kosser OKeh! .. pastu bila tgk ada pic tangan wife Dit ada gelang, masing2 terus ank tgk the real gelang .. dasar sangat .. terserlah ke'cikwok'an nyer ...


Sesuatu yg jarang berlaku .. baby pon ikut gath u ols! husband Poii bawak baby masuk kedai masa nak amik Poii .. dapat le sorang dua menggomol baby tu .. yam paling sexcited ..diikuti Dit .. ekekke .. comel sangat baby Poii NurQistina tuh ..


Sesuatu yg jarang berlaku jugak.. Arc kali ni bukan rajin mengemas or membasuh pinggan,tapi ARC dah RAJIN JALAN2 BANGUN2 AMIK GAMBO???? wakakkaka ... penangan kamera baru katanyerr... sokiter tunggu hasil2 snap arc ehhh ...


acara potong keke pon ada ... aku tatau ar tu kek kawen ke kek besdey Dit eh? apa2 pon Dit potong ar .. lawak okeh .. dit berdiri, wife dia duduk .. dua2 pegang pisau and potong kek .. gaya terkini kot huhuhu ...


acara lain, ialah passing2 themes handphone .. nokia angah ngan nokia OB and chombi .. aku plak ngan arc and Dit sbb sama2 guna SE. kecoh u ols!!!


around kul 930 kot baru sumer bersurai .. let me recall who were there okeh?
alangz (balik awal sbb nak amik zura), kong (datang naik motor comel), cL (datang ahlikeluarga :-)) ... Angah, Wan, Poii, Arc, Budak, OB, Chombi, Siti (adik OB), Afza (datang kejap je, takmakan pun kot), jijoe, coco, tuan alang, Yam and ofkos mempelai Dit dan isteri ...takde tertinggal kot kan ..


All in all, it was a great evening .. Thanks to kekasih I coz bagi keizinan kepada I nak berfoya2 ngan kawan2 reban ni :-D .. esok, i plak kena lepaskan kekasih I tu nak berfoya2 ngan member2 ex.opismate dia ... take turn gitu ... ada masa bawak semua, ada masa sendiri2 ....


okeh, nih ada pic2 ... aku tak dan nak load dalam FB sbb slow la connection umah aku ni .. kalau setakat upload kat picasa okeh lagi ...


Friday, 20 February 2009

beberapa ...

A lot of things i wanted to write but i hv so little time to do that. Insya Allah aku update la jugak ..

- aku still tak isi borang DPLI. Kali ni mcm teragak2 .. hmm dont know why. Hilang konfiden kah? tak de semangat kah? i dont know the answer ... maybe because one of the syarat tu ialah aku nka kena hantar segala2 dokumen yg disahkan. I hv no issue with that but when it comes to surat beranak ibu tuh yg payah sikit. Mak aku mana ada surat beranak. And aku malas la plak nak call MOHE to ask if it can be replaced with IC .. or do i need to bring my mother to angkat sumpah bagai .. hmmmm ... leceh la mikir procedure2 gitu esp. melibatkan nak kena cuti .... tengok lah next week aku balik kampung kalau aku rajin aku amik cuti senin and ajak mak aku gi pej. tanah ... mmg aku nak kena gi pejabat tanah pun coz aku sorang jek lom sign pindah milik tanah arwah bapak aku. Mak aku dah bising dah .. baisa lah dia kata dia dah tua so better cepat2 tukar nama before too late... hmmmm ... Masa arwah meninggal, kitorang adik beradik sumer masih sekolah so tanah sumer tukar ke nama mak ... now nih mak kata dah boleh le nk tukar nama kami masing2 ... tapi tu ler, aku mmg kosser bab2 nk berurusan ngan pejabat tanah ni ... mmg le nk kena cuti kan ...


- cakap pasal cuti ... aku dah cutipun ke Cameron Highland mcm yg aku angan-angankan tu. Alhamdulillah .. it was last 2 weekends, masa thaipusam cuti tu ... it was a great holiday ... I'd like to write a lot on that .. tatau la bila .. gambo2 pon lom upload habis ke FB .. ada 3 ke 4 keping jek .. ke sana tak bawak tripod kesayangan aku..so susah gak ar nk pose 4 orang ...


-Cakap pasal pose, I had a GRRREAATT time posing mcm model u ols .. some of u maybe dah tgk pon pics2 yg kitorang pose tu kat FB. Diana dah upload ..tapi ofkos dia upload sikit sajork and yg feveret dia .. which aku pon ada feveret pic aku .. total of 150+ pics in 1 hour we ols pose. Tak sedar pun .. its more to a mini gathering for me since i left the project. 1st time experience pose kat white room. We bring our own props .. and kat studio pun ada props yg available. one of them is kasut and topi phua chu kang yg Mas dok laram tuh. :D best banget! Thanks u ols for the great weekend!!! Cuma bila aku tgkbalik those pics .. terasa gak aku ni mcm tak sedar diri ke apa .. dorang tuh budak muda2 lagi .akuni plak kejap lagi dah nak masuk kategori makcik blogger dah ... well actually dah mmg makcik pon ocayyy ... tp ada hati nk enjoy2 ala2 orang muda .. kang ntah apa2 je org cakap kannn ...takut gak jadik mcm pelakon spaQ yg makcik tuh .. sapa eh nama dia .. ala yg pakwe dia pon jadik pakwe dia dalam tuh .. zafrul ke apa .. hikss ...aku baru lps tgk email gambo2 dia kemain happening and i was looking at myself ... ofkos aku tak le pakai sekso gitu kan tapi well.. jiwa muda tuh , thats my point.

back to the photo shot, or what we called photogedix tu ... after session, we had drink kat kopitian sek. 9 ... and we did so much laughing ... It was great Saturday .. 14 Feb yg konon2 hari kekasih tu kan .. idak le i ols rasa begitu ... sbb hari kekasih I dah jatuh pada 12 feb yg mana ulangtahun i menjadik kekasih kepada suami i ... hikss!!!


- cakap pasal kekasih I tu .. pada hari kekasih kami 12 feb tu ..tanpa I sangka2 ..kekasih I tu dah kasik I satu present yg mmg I tak sangka dia leh terfikir. Guess what? huhuuh .. A Kimono for me on our hari kekasih ... memula i happy banget ... not bcoz of present tp bcoz of his effort tuh .. I atkdak aksik dia apa2 pon.. ciann my kekasih tu kan .. huhuhu ... and the, lepas dah hapy2 and terharu2 bagai ...as in peluk2 sayang tanda terima kasih .. maka aku jadik confuse bila tahun plak aku nak pakai kimono kannnn ... tak mungkin la nk jalan2 di mesia ngna kimoni sedangkan owang jopun pon tak pakai kimono jalan melihat bunga sakura dgurn sahara .. hmmmm ...makanya, kekasih aku suggest, kimono itu aku jadikkan baju tido sajork .. ooooooh .. how sexyyy.. oopsss ... so pada hari kekasih itu, aku tido ngan baji tido and mimpi bermain pedang samurai .. opss...

Ok sekian update ku yach! aku nak ltk pic tapi next time okeh??


Daaa!

Monday, 16 February 2009

about dpli

I was so happy to know that DPLI is again open for application for July 2009 intake. Called hubby yg masa tu tgh demam and asked his help to buy me the pin from BSN. rm20.60. Little did I know dear hubby bought the pin using his IC. Actually IC tu must be applicant's IC... So when I tried to go to the online borang using the pin, it said my record is not available.


hmmm ...


The next day with help of Fina and Hanis, i bought another pin with my IC no. I was happy to know this time at last subjects on computer/programming is available. at least something related to my degree. unlike last year which I end up applying Biologi and Senirekacipta and got rejected...


Half way isi borang, i noticed that computer programming subject is open only at UPSI.. frust menonggeng la aku ni!


U ols, should I just try for other subjects??? UiTM offers Perdagangan, pend. Islam, pend. jasmani ...

or shuld I try subject Al-Quran KAA???

or sivik dan kemasyarakatan?

or shld I forget about it?


hmmmmmm ....

Saturday, 14 February 2009

Kisah Itu Tidak Berakhir Di situ - 13

12 Feb 10 years ago ...


.. malam tu, Eva came for a visit so kiterang dinner at my favorite spot .. mana lagi kalau bukan kat Junction tepi sungai sebelah ESSO tu sajork huhuuh .. student maa .. mana ada tmpt fancy2 ...


Bersama-sama kami makan ialah 'dia' ... dia yg sering makan malam dengan aku sejak aku menjejakkan kaki ke "UiTM dihatiku" ... malam ni, aku ajak la 'dia' sekali coz Eva pun dulu classmate 'dia' gak ... Kitorang bertiga classmate masa form 4. Bila form 5, Eva dengan dia masih classmate tapi aku dah terpinggir sbb .. oh takpe la tak kosser nk citer pasal aku yg tak berapa nak pandai so tak dpt nk gi kelas best... ops!


Aku ajak 'dia' makan sekali sebab malam tu 'dia' nak gi Hiking kat gunung Nuang dgn budak2 HAC yg lain ... kiranya 2 malam le dia tak ada kat hostel tu kang ... 2 malam le gak kang aku dinner dalam bilik kat tgkt 3 blok 7 tu jek.


Eva sememangnya dah tahu, antara aku dgn 'dia' ada sesuatu yang belum selesai. Jadi sewaktu makan, Eva seboleh-bolehnyer mahu tahu apa yang terjadi .. atau bilakah akan terjadi sesuatu yang sepatutnya sudah lama terjadi...


"aku peliklah korang ni ... tipu sangat la kan kala korang ni cuma kawan biasa je" Mula la tu ... ofkos sambil Eva cakap tu, sambil gelak2 ... actually aku ngan Eva je gelak .. 'Dia' tu, mcm biasa, senyum jek ...


"apasal?" 'Dia' bertanya. Aku pula, sibuk fokus kepada kuey teow goreng.. aku suka la kuey teow goreng situ sbb bila makan rasa mcm ada minyak kat bibir ... mcm best je rasa ..


"Eleh, aku tau lah korang tu sebenarnya suka sama suka .. tapi saja je tak nak mengaku."Eva laju je. Eva memang le gitu .. outspoken gitu. bukan macam aku yang ala2 pemalu, esp. bab2 hati dan perasaan ni kan .. hikss..


"Ko silap tu .. dia sorang je yang tak nak mengaku" jawab 'dia' sambil tgk aku ... amboii!



"ha, ko tgk tu, aku dah agak dah ..sure ko yg degil ..." Eva nak mulakan ceramah kat aku. Aku but dek malas nak layan.



Borak2 aje la pasal lain2 ... eh Eva ni .. datang sekali sekala lagi mau kasik syarahan plak. aku macam biasa .. dah biasa sangat dengan cakap2 'dia' dan mcm biasa, aku tepis sajork lah dengan tepisan halus. tak pe, dia dah biasa ... dah sejak lepas SPM dia dah kena tepisan halus aku ... aku tepis bukan apa, aku tak rasa dia serius pun ... kang dibuatnyer hati wanita aku dah terpaut pastu tau dia memain .. tak ke tangkap frust menonggeng?? so better le aku tepis jer kannn ... cuma tak de la nak tepis smash gitu kan ... dia baik so member2 aje lah .. member lah jugak namanya kan bila every nite lepas SPM dia called aku ... member lah jugak namanya kan kalau bila dia tak call aku rasa mcm tak best jek .. member la jugak namanya kan bila every week surat dia tak pernah putus masa kat Kuantan ... member la jugak namanya kan bila aku merajuk bila surat dia tak sampai kat aku hari Rabu .. member la jugak namanya bila everytime cuti, aku suh dia called aku kat kampung... semata2 nak borak ngan dia ... member la tu kan??? member biasa la kan? So, mcm tahun2 yg sebelum nyer .. malam ni pun aku nak tepis la jugak ... aku nak mcm biasa, jadik member biasa ... member biasa yang special? ada ke such things??


Cuma, this time it was different.


Tetiba, bila tgk muka dia .. aku terasa mcm tak boleh menepis lagi. Cis! nih takkan le penangan Syarahan Eva ni? aku tepis gak le sikit2 .. tapi mcm bila menepis tu, aku jadi tak selesa .. aku jadi mcm menepis diri sendiri pulak jugak ...


"Bila la plak aku tak ngaku ntah ...?" tetiba je plak terpacul gitu dari mulut aku. Pastu, gelak2 plak ... ngok! ada ke plak bleh mulut aku tetiba kata gitu??? biar betik!?? Eva dah gelak2 seronok dah tu ... gelak2 yg aku rasa mcm nak tekup je mulut dia dengan buah oren. tapi better aku tekup mulut aku je sbb kang entah apa2 lagi yg kuar kang ...


Aku jeling jugak dia. alamak muka dia mcm serius la plak. dia tgh tgk aku tu. eh tetiba berdebar gak hati aku ... pastu, telinga aku dengar sesuatu .. dari mulut 'dia' ...

"So, ko ngaku?" ... eh, pelik lah .. aku tak rasa pun macam nak sumbat buah oren kat mulut 'dia' ni.

"Dah, dah ... jom balik lah.. dah kul 10 nih .. bas ko nak jalan kul 11 kan??? jom ah balik .." aku tepis lagi.


Sampai kat bilik, Eva mcm nak sambung je syarahan. Eh dia ni, kang aku tak kasik tumpang bilik kang .. masa dia dok membebel tu ... aku nampak ramai budak berkumpul luar pagar. Bilik aku tepi pagar, depan plak gate hostel budak laki, tmpt paling best utk skodeng wakaka! .. lor, rupanya bas nak ke Gunung Nuang dah sampai ... cepat2 aku skodeng. Aku nampak 'dia'. alahai... tetiba.. tetiba aku rasa ada mcm perasaan yg susah nak digambarkan oleh kata2 ... andai ada kamera D30 dalam hati maybe la kot leh gambarkan kot ... aku rasa mcm takut .. takut apa eh ...


takut kehilangan.



yea!! betul la .. penyakit serious ni! and .. tetiba gak aku rasa mcm ..


tak nak dia pergi.


Alamak, kes berat. mcm terasa sedar dari lamunan. cewah giler ah mcm drama. eh betul le tu ... Aku cepat2 turun , ke pagar. Kat situ aku panggil dia. Kami berdiri di bawah cahaya lampu jalan. Dia dia luar, aku di dalam. tak hirau pon orang lain ramai je kat belakang dia maklum le nk naik bas ... Lepas aku berbasa-basi dengan dia ... ye la, tanya la camner dah prepare ke .. kot le pancit masa mendaki kan ... gitu2 la maksud aku berbasa basi ... lepas dah tanya2 gitu ... aku diam, dia pun diam. Pelik rasanya diam gitu. huhu!


"ok aku nak baik bas dah." 'dia' pun agaknya tak selesa. aku jarang diam. sebenarnya tak pernah pun.


"ok, take care"aku kata gitu.dalam hati mcm ada gumpalan yg tak tertelan dan tak terluah. gumpalan ketakutan tadi.


"tapi aku nk tanya dulu." dia buka suara lagi..

"apa" aku mcm takleh kuar suara dah masa ni. apsal ntah. lupa.

"yang tadi, masa makan ko cakap ko tak pernah kata tak ngaku ... apa maknanya?" oh dia pun terfikir pasal tu eh.

"oh..itu..entah.. ngaku pasal apa tu eh?" aku sbenarnyer tatau nak jawab apa.. takkan nak kata a ah aku suka ko .. ish direct sangat.. sogan den !!!!

"yang ko pun suka aku" dia reminding

"oo.. ala, apa bezanya pun aku suka ke tak .. "ha, mula la tu .. nak menepis.. please laaa ... stop it and just let it go! gitu la kata hati aku .. tak sama ngan kata mulut aku.

"ada lah beza ... bezanya .. nanti aku balik Ahad ni... aku dah ada girlfren" inesen je dia jawab.

"kalau ada girlfen apa bezanya" Hellooo????

"leh aku ajak gfren aku gi special dinner" dia mula main jawab je tu ..sambil gelak2 dah .. ala2 dah give up tu mcm biasa le ..

"jom le" aku kata gitu. good signed.

"jom apa?" dia tanya pulak. ada sket gabra gitu suara dia.

"special dinner bila ko balik Ahad ni" jawapan aku, nasib baik dia paham. LEpas tu, bila dia naik bas .. aku rasa lapang gila ..mcm segala kerisauan dan ketakutan hilang begitu sajork! :-D


10 tahun lalu... Muka dia mcm tak caya. Hati aku pun mcm tak caya. tapi itu le yg terjadik ... Kisah itu, antara yang terbaik pernah terjadi dalam diri aku ... walaupun kisah itu masih belum berakhir di situ ...


:-)



.

Wednesday, 11 February 2009

hari ini idlan setahun


dia demam since balik dari Cameron last weekend. this is the 1st time he got serious high fever, flu and cough. Please pray he will get well soon.


happy birthday, idlansyah.


-idlan lebih manja dengan aku unlike Lydia yg sangat le obvious anak bapak.
-idlan nmpk mcm lebih pendiam
-pembesaran idlan nampak mcm ikut je step .. senang nak monitor and nak keep track ... semua peringkat dia ada .. dan lebih cepat ... unlike Lydia yg banyak skip2 ... and agak lambat ..except part cakap le Lydia advance.



baru dua anak .. dah nampak personaliti lain2 kan ... kecik2 ok la lagi leh handle .. besar nanti mcm mana lah agaknyer .. harapan dan doa aku, anak2 membesar dengan jati diri yg kuat di mana dan apa jua mereka lakukan.



kerana, kasih sayang aku sama tiada walauu sekelumit beza. kedua2 anak ini adalah rezeki yg aku nantikan ...

i made cupcakes just now for idlan's birthday ... punyer la tak ada bahan yg complete .. mana yg ada jek .. kaler pon lagi2 hijau kuning merah .. next time la aku upload pic ...


.

Sunday, 1 February 2009

kopitiam talk

We were having our early dinner at one of the Kopitiam in tesco when I told dear hubby about my interest in blogging that lately seems to fade.


He said that is because I lead to a boring life.


I was upset to hear that from him. I was wondering if he is indirectly telling me that I am boring him. I was also afraid that he might thinks that I think that he is boring me. Ha, belit tak? And then while feeding Lydia with his Roti Arab Sardin, he continued,


"Dah kan ke awak yang kata, sejak pindah kerja baru, awak punye fokus masa office hour betul2 kat kerja ... so, knowing you .. abg tau lah awak sure boring coz tak leh nk berhu-ha hu-ha sangat except for during your short lunch hour tu ... So maybe sbb tu idea menulis dah tersekat kot ... "

Oh. He knows me well. Very very well.


I smiled at him. and I told him,"OK, saya nak blog pasal ni." and we laughed. At least now I have something to blog.