Thursday, 30 May 2013

Lek Mol dan anak cucu ke Fraser's Hill !! Awesome!!

Lek Mol tu, mak saya. Nick name dia .. hehehe ... nama dia Halimah,, tapi adik beradik dia panggil dia Mol, melekat sampai ke tua... anak2 sedara dia semua panggil dia Lek Mol (Lek adalah panggilan orang jawa untuk pangkat makcik/pakcik)

Masuk tahun ni, dah kali ke 4 saya dan adik beradik saya beserta ibu tersayang berkumpul bersama dalam satu percutian pendek, atau lebih trending ddengan nama family gathering/family day/family getaway. tak kisah le, janji family. :-)

Family saya, tak de la besar sgt.. tapi cukup meriah le untuk satu gathering event. kali pertama kat melaka, pastu kat cameron, pastu kat melaka lagi and tahun ni kami semua sepakat, pergi ke Fraser's Hill.

I hv never been to Fraser's Hill. Selama ni dok dgr org cakap, tak ada apa2 la kat Frazser's hill tu.. tak payah le pegi.. hmmmm.. tapi, sampai bila lak saya nak dengar je org cakap gitu, kan? saya pon teringin gak nak keluarkan ayat tu kan? mcm mana saya nak keluarkan ayat tu kalau saya belum tgk, kan?

so, bila abang saya yg jadik organizer suggest ke sana, terus saya vote OK. nasib baik semua pun OK gak.. takde bantahan .. hahaha..

SO CUTI RAYA CINA HARI TU, KAMI KE FRASER'S HILL. 6 buah kereta...yang tak dapat follow cuma Izwan jek .. (my niece's husband) sbb waktu perayaan mcm ni, mmg restaurant dia busy sokmo.. so tak apa lah.. next time make sure buat gath waktu off peak season :-)

Kat sana, kami duduk kat banglo Tanglin milik MMC Engineering. Alhamdulillah le dpt staff price utk banglo dua tingkat dengan 6 bilik tidur dan 6 bilik air tu. Masa mula2 masuk tgk dari luar mcm buruk je.. rupanya salah tengok.. yg nampak mula2 tu ialah rumah caretaker. jgn main2.. rumah caretaker pon ada 6 bilik! hahaha!
untung le ada bapak macho ;p

Masuk je dalam banglo, fuhhh kagum.. design rumah zaman british.. luas betul living room dia.. paling syiok, ada back yard yg berumput carpet menghijauuu.. aaahh.. nyamannn jek rasanya.. dengan angin bukit yg dingin.. mmg syiok habis! sampai2 jek.. round2 rumah.. bilik2 semua gedabak2 sizenyer.. lepas tu semua melepak kat living room sambil borak2.. well.. apa lagi kan.. kalau dah adik beradik berjumpa.. borak la paling best, kan?



meja makan panjaaaang...


Petang tu, caretaker prepare food utk dinnner ... dining table kemain panjang dh mcm kat dalam citer Merlin lak.. hahaha.. tapi as usual kami makan bersepah... bukan dok meja pon.. makanan pun sedaap jek... malam first tu, menu chinese food.. kejap jek, LICIN! hahahaha sejuk2 mmg lapar perut kannn..

Lepas makan tu tak de apa2 aktiviti.. cuma lepak2 borak2 tgk TV.. set karaoke pon ada, meja ping pong pun ada, congkak pun ada.. WIFI pun ada... hahahah mmg tak terasa bosan la senang kata! ... abang ipar saya kuar gak pegi town.. ramai gak kat town sbb mlm tu ada peetandingan karaoke.. town la sangat.. hahaha town yg dimaksudkan adalah tmpt di mana bulatan jam Faser's Hill tu berada.. :-) ekekkeke...

inilah mak saya yg tersayang! MOL adalah panggilan manja dari adik beradik dia..  walaupun tak kuat jalan, tapi sentiasa positif jek layann jek anak2 ajak jalan round Fraser Hill dia pun jommmm!

Keesokan pagi2 (hari kedua) bebudak kecik2 dah bangun.. semua excited main kat backyard. Lepas breakfast tu baru semua keluar jalan3 keliling Fraser's Hill.. tgk2 apa yg ada... Mak pun folo gak.. Alhamdulillah mmg lebih bererti sebab mak pun dapat sama2 join jalan-jalan.. harap2 mak happy.. tak la asyik duduk kat kampung jek... 

Group photo! :-) tema tahun ni Hijauuuu!!! 
ha! pilih nak pegi mana! ekeke...

Lydia kat taman Awam - ok la taman Awam ni besar and byk jugak gerai makan.. (itu penting tu ekeke) tapi sayang parking agak terhad .. bentuk mukabumi tak mengizinkan)

pose pose

Fahren tgh layan menung

daleela ala2 terpaksa pose

family saya!

abang Lan menyumpit kat Ladang kuda..


Oleh kerana tak banyak pun tempat2 untuk dilawati (kalau ada pun, parking yang tak banyak.. ramai jugak orang masa tu.. ) by lunch time tu kiterang dah kat banglo, lunch pun dh ready! malay food plak yummmyyyy... lepas tu kengkonon nk rehat2 tido2.. tp bila dh berkumpul takdenya tidoww.. huhu.. aktiviti bebas.. 


aktiviti bebas le ni kann




kul 5, kiterang start ngan games.. astagaa gamat dibuatnyer dek non! antara adik beradik saya, kakak saya, Shila la yg expert bab2 create games ni... so abang saya yg organizer ni pon sub aje lah kat Shila, abang saya just prepare hadiah jek.. seronok lah sebab sorang2 sporting.. rasa bahagia sangat .. 

ha! ce tgk abg saya kat belakang tu kasik sokongan kat team dia.. tapi, ce tgk gaya saya? gaya champion sgt kan? control sangat! LOL

aha! ce tgk lydia kena angkat ngan bapak dia.. terus disqualified wakakaka!

ha! tgh diskas strategy kot ni hahahaha tapi lulu cina buta ni mmg SANGAT KELAKAR! LOL

ce tgk.. hasben saya cuba mengontrol perut bagi mengelak dari diteka oleh abang saya wakakakaa!

dah nak maghrib tu baru stop.. masa tu mmg dah sejuk sgt.. kabus dah tebal... semua pakat posing2 sbb rasa mcm nyaman sangat.. senja yang sejuk ... tapi before tu. amik gak group photo!!!

group photo lepas penat main games dgn background kabus...
Satu lagiiii.. background banglo plak...

Malam tu, ... penyampaian hadiah dan jugak dinner BBQ.. kali ni caretaker tak prepare,, kiterang prepare ourselves.. Alhamdulillah... rezeki... malam tu jugak potong kek sempena birthday Idlan .. candies bawak dari KL.. theme Ultraman ... takleh nk letak pic sini sbb masing malas dah nak pakai proper ekekeke..





Hari ke-3, pagi2 lagi dah riuh rendah bebudak main kat backyard... saya pon amik kesempatan suap daleela makan kat backyard sambil layan angin pagi dan bebudak riang berlari,,  wahhh gitu.. hikss!

Suka sangat pic Idlan tgh kejar abang Iman dia ni... hehehee..

Lydia pose

Idlan lak pose

fahren plak pose

main keretapi kot ni.. si cenonit Qisha pon nk join sekaki hahaha!

Aha!.. daleela pose ngan mak and bapak ehhh.... sambil makan.. nyum nyummm

amboih nk suap anak ke bapak tu..

jom pose ramai2 tapi mcm makcik kat belakang tu yg poyo

ha ni check out.. ready to leave.... best best!

kalau tak pose kat sini apalah erti nya datang Fraser's hill kan..

lagi sekali jommmm! semua sportingg ekeke

I LOVE THIS PHOTO! MAK DAN ANAK2 PEREMPUAN DIA..

itu je lahhhh... keseronokan beramai2 kat Fraser's Hill.. kesimpulannya.. kalau kita bijak merancang percutian.. kat tempat yg orang kata tak ada apa2 tu pun boleh jadik WONDERFUL and AWESOME!!