Saturday, 22 March 2008

Kuah Tumpah ke Nasi

Hari ni hari ke-40 aku berpantang. Actually dari segi makanan, dah banyak yg aku x pantang ... cuma adalah certain food mak aku still larang.. aku malas nak byk soal, ikut aje sebabnya yg dilarang bukan makanan favorite pun wakaka.. asalkan aku dah boleh mkn asam pedas tuh kira cun lah.. dari segi lain2 ... bengkung lah aku still pakai ... itu aje lah kot ...


maybe ini last entry aku yg berlabelkan 'berpantang' sebab esok aku balik kapar and mcm yg u ols tau,umah aku nan ado phone line so nan ado lah update yer hadek2 .. maka mek harap jgn lah feminat2 mek keciwa yach! wakakaka! kosser!


Baby dah semakin besar ... bedung pun dah tak boleh nak guna napkin biasa .. tak cukup panjang. Aku guna kain panjang aje, lilit2 badan dia ekekeke ... susu pun dah campur botol banyak sket, as a preparation when i go to work nanti. maklum ler kat ofis bukan ada peti sejuk nak simpan susu perahan ... apo nak buek deknon ... rambut yg dicukur 20 hari lepas pon dah panjang balik ... cuma mcm ada cukur bantal sket .. takper la, kang panjang le tuh kan .. dah balik rumah nanti, barulah aku masukkan Idlan kat buaian .. aku tau ada certain parents tak suka biasakan anak masuk buaian dengan alasan tak mau anak2 jadik too dependent kat buaian, sampaikan ke mana2 pun nak ada buaian. Aku pun setuju gak pasal tu, tapi at the same time aku pun ikut gak cara orang dulu2 jaga budak2 so that budak pun rest, kita pun leh buat kerja tak la dok kelek budak aje ke sana sini, well, cara orang berbeza2 kan ...


Lydia plak, adeh, anak dara aku ni betul2 mencabar kewibawaan aku tau. Time dia baik amboi la, so sweet gitu .. tapi bila datang dia punya nakal... boleh stress aku dibuatnya. Kalau ikut hati dan perasaan aku yg sikit baran ni, cepat aje tangan aku naik ... degil dia semakin menjadik2 plak. Pandai melawan pun iye. Ada aje jawapan dia kalau aku tegur or kalau ada benda yg tak kena kat hati dia ... aku kata A, dia jawab A+, sapa lah tak geram.. semakin aku marah, semakin la dia buat sambil senyum2 degil tu. Dengan aku tak takut langsung, walaupun suara aku kuat, dia selamba jek. memang kena banyak sabar betul ngan kerena dia sekarang ni. Nasib baik la now ni mak aku ada ... dia lah salu ingatkan aku utk bersabar, dia kata,

"ko tu, jadik orang tua, kenalah banyak sabo, budak2 tengah banyak akal memang le banyak kerenahnya, ko dulu masa kecik pun sama je degil jugak"

ops.. ye ke mak? huhuhu! so bila2 aku rasa marah aje, pesan mak aku tu mmg aku ingat, cepat sket aku cool... kalau mak boleh sabar ngan aku dan anak2 lain, takkan aku tak boleh kan? mak aku kata, budak2 baya Lydia tu,cuma perlu di puji2 gitu, lembut2 gitu ... org jawa kata 'ompak' gitu. Memang pun menjadik .. masa aku marah2, terpaksa aku lembut kan suara, cakap ala2 pujuk2 gitu, so far Alhamdulillah la berkesan ... taktau lah bila dia dah kat stage seterusnya... harus aku nak kena carik formula lain pulak kan? hmmm tapi, kalau hati tengah hot, kosser jek nak pujuk2 sentiasa ... adeh dugaannn dugaann ... kadang2 aku terfikir, parents lain pun kongsi cabaran yg sama ke, atau anak dorang sumer behave sentiasa eh? Anne pernah kata dia ingat aku jenis mak2 yg soft gitu ... well, tidak sama sekali. Cuma seringkali, aku kalah dengan kedegilan anak. itu je lah.


Cakap pasal aku degil masa kecik, aku still ingat, masa darjah 4, mak aku dtg sekolah utk jumpa cikgu masa hari PIBG. Cikgu kelas aku, cikgu Mahadi tanya mak aku aku kat rumah mcm mana... dengan selamba jek mak aku kata,

"Dia ni kat rumah degil cikgu. Orang jawa kata 'ndableg'. Kalau disuruh buat apa2, sampai penatpun dia tak gerak2 jugak. daripada kerja rumah sampai lah kerja sekolah. Main aje yang tak payah disuruh"

Bedebuk! ha ambik ko! kosser tau mak aku. Terpaksa aku senyum2 sumbing tahan malu kat cikgu. Cikgu plak senyum gak, aku rasa dia tak caya kot sebab of course la kat sekolah aku tidak begitu kan .. ekekkeke!


Well itulah yg paling aku x leh lupa pasal aku degil. tapi, memang pun kat rumah aku degil dan tak suka disuruh2. tak payah lah aku cerita detail pasal kedegilan aku, sebab sekarang aku dah tak degil, err... dah tak degil dengan mak aje, now turn husband aku plak kena tahan ngan degil aku ... adeh!


Now aku tau lah mana datang degil Lydia tu ... kena muhasabah diri baru leh tau mana silap kot.
Sampai sini aje lah u ols. Doakanlah aku sentiasa bersabar dengan dugaan membesarkan anak-anak.


Insya Allah ketemu lagik di lain siaran ececehh!!

Wednesday, 19 March 2008

My Time

And before I go further, Idlan dah berak this morning. Dia yang berak, aku yang lega mcm aku yg lepas berak masa lepas deliver more than a month ago... :-) Alhamdulillah ... but am still welcoming any tips for future references ... and delinn, aku x kira, aku nak gak tips dari ko wakaka!!


Of late, i feel am quite an IT-outdated-person,really. When am still crawling in my empty friendster, i find out that everyone else are into facebook now, and my mailbox is full with invitations from friends to join FB. Before, with my office's workloads i normally ignored those emails, ekekeke ... or lucky enough, I just accept the invi without doing anything to understand what its all about.


Even with free time during confinement at MIL's house, still i didnt bother about those invitations. Worse, with the bad internet connection, to manage to update blog entries and to read few 'wajib blogs' are very good enough i guess.


Luckily, here, with my free time, with better connection speed, i managed to have a look at those emails i ignored before ... and as a result, most of the time that am online, i am surfing to other ppl profiles, and updating mine also ... pheww.. lemah tgk FB orang .. very the advance i tell u!


Seriously, aku rasa rugi amat for not blogging when i have this chance .. thats why aku just write about anything .. huhuhu! sket lagi, maybe aku nak tukar this blog name to myramblingsblablabla... ekekekek!!! peace delinn!!!


Kids are all sleeping, its raining outside, really a good time for a nap kan? nope! their tido time is my leisure time to online yach!!! and now, i hv my laptop on my lap, TV in front of me waiting for 'Liontin' to be aired in just 5 mins, plus aku baru jek mintak maid buatkan air horlick panas2, nak cicah ngan biskut, sedap kan hujan2 gini minum air panas?? ahakss ...


With all these 'kenikmatan', mcm manalah aku nak start work nanti??? i really need motivation lahh.. oh okay, i get it.. money is the only motivation for me to go back to work ...


Ok, till later yach!

Tuesday, 18 March 2008

Here is Where I Come From

Being typical orang kampung kan, once they know about their neighbours or neighbours' childrens are having babies, they will pay a visit, we called it here as 'Muyi' means tengok bayi. Best part about it is that during the visit, they come not only with tips for the babies and the mothers, most of the time, they come with gossips also. hehehe ... (which reminded me of last week when Delinn, Arc&Budak, Ima, OB and Yum came to my MIL's house ... with some gossips..ahaksss..oopss!)


Good things bout spending time at my mom's house, the place where i was born is i know almost everyone kat sini, which makes every news or gossips more juicy, more meanngful. Different at my MIL's house, where i was just blurly listening to gossips told by makcik2 to my MIL.Reason, i dont know who they are talking about. So takde la juicy sangat kann ... huhuhu!


On Monday, the closest neighbour to my mom came, and of course, with stories about what happened around the neighbourhood. Well, i admit i still have my 'kampung' mentallity where i pun seronok aje listening to those stories. OF course not all are bad gossips okay.. some are just happy stories about ppl getting married, re-married, those kind of things la .. unhappy stories pun ada, like last week, during kenduri kawen, the kitchen chief, who leads the team for all the cookings, accidently got burned both of his legs by hot water spilled(ada ke word ni) from the big periuk utk masak nasik tu. faham tak? hahaha! read many times la kot if u dont understand.



My point is i feel so happy i got the opportunity to spend my time in my very own kampung. It's like bringing back those old memories and its really nostalgics whenever i heard news about old friends, or anyone that i knew before. And the only place that can give me that is of course lah kat sini, my kampung. Oh i cant describe here and i guess those yang ada kampung, and no more living in the kampng, will share this feeling. Thanks to BN* lah yang 'TAK MEMBAWA BANYAK PERUBAHAN' despite sokongan padu yang johorean dah tumpahkan ... opsss ... i promised myself not to discuss about politics in my blog. i'm gonna keep this blog very 'myself' gitu. Jenis blog yg x sensitif langsung pasal hal ehwal negara wakaka! lagipun aku bukan pandai mengkritik pun. i dont have skill to get punchline to make my ctitics annoying enough .. ok, back to my kampung, again, last lah ni ... thanks lah to sesapa yg x membawa perubahan kat kampung aku, kerana dengan itulah i still can hear the birds singing, the winds still feel the same as 20 years back ... masih nyaman gitu, kabus pun tebal di waktu pagi tadi, oh, sebab hujan malam tadi rupanya.


Hmm ... the reason why i let u know how bad is my english' writing is because i am worried about something. maybe i should write it here ... maybe anyone who read this know what should i do ..
actually, ... anak aku tu, Idlan .. dah 3 hari lom berak ... masuk hari ni 4 hari ... what shld i do eh?? pls pls! i need tips ..this time really, nak tips, bukan nak gossip yeah ... huhuhu



anyone????????

Monday, 17 March 2008

Senangnya Dalam Hati ....

heaven giler lah duduk kat kampung sendiri, rumah mak sendiri ni ... ekekeke ...


dah ler mak aku ada maid .. so mmg x de la aku ke dapur kan .. kerja aku cuma mandikan Idlan , mandikan Lydia, mandikan aku, tengok TV, connect internet, makan...ahaksss ... heaven!!!!!!!dah tu connection laju la plak kat sini ...membuatkan aku rajin nk update blog ... walaupun x de cerita sangat ...


yang tak bestnya cuma husband jauh ... dia kerja, so aku je la tinggal ngan anak2 kat kampung ... tapi tak per la..seminggu aje, lepas nih aku balik rumah sendri plak, dah sebulan lebih x balik rumah, ntah dah tebal mana lah habuk kat rumah tu ... ahakss

Sunday, 16 March 2008

From BP with Love

huhuhu ...


hari ni, dah masuk hari yang ke 34 aku berpantang. Semalam, aku bawak Idlan jumpa doctor untuk 1st month injection dia. As expected, dia nangis masa kena cucuk tu, kejap je pun ...


Lepas cucuk tu, kitorang pegi melawat kakak ipar aku yang lahirkan baby boy 10 hari lepas Idlan lahir. Anak abang aku tu, nama dia Muhammad Azri Syukur. Aku suka nama tu.. memori lah, sebab Syukur tu nama arwah bapak aku jugak. Arwah bapak aku, namanya Abd. Manap, tapi orang kampung panggil dia Kaji Sukor (Haji Syukur) ... nama Syukur dia dapat lepas dia pegi haji. Mak aku kata, orang dulu2, lepas pagi haji akan dapat nama baru.


Husband aku kata, bagi nama lepas pegi haji ni masa zaman2 pegi haji naik kapal laut dulu. Sebab, bapak mertua aku pun dapat nama lain lepas pegi haji, dia pun pegi naik kapal laut.


OK habis dah kisah tukar nama lepas haji huhuuh!!


Now nih aku kat kampung aku, kat BP, Johor.

Tuesday, 11 March 2008

mode marah

inilah dugaan paling hebat ni!!!



masa anak2 tido, ingat nk update ler blog...



dah ler dial up ... sepuluh kali connecting, dapat ler connected... 9.2 kbps??????????????



sabarrr sabarrr!!!



try connect lagi, dapat ler 30kbps, masa tu ler baby nangis...



adehhh!!!!!!!!!!!!!



aku marah ni .. x mo online lah lagi ... grrrrrr




...

Wednesday, 5 March 2008

Lagi Kisah Berpantang

kejap je, dah nak sebulan rupanya aku cuti. kalau lah aku kaya, ataupun kaya sikit dari sekarang, nak aje aku mintak cuti tanpa gaji, at least sampai Idlan 6 bulan ke .. confident la sket nak letak kat nursery masa aku gi kerja ... tapi apa kan daya ...



Selera makan aku, tu dia ... terbalik plak rasanya .. orang lain, masa pregnant la selera bertambah ... aku plak masa pregnant malas beno nak makan .. tapi now ni, fuhhh rasa mcm nak makan aje ... walaupun dalam pantang, aku rajin makan biskut2 dan roti ... makan nasik pon boleh tahan banyak walaupun cuma dengan sayur air (bening) dan ikan bilis goreng. Sedap aje semua tu pada aku.



Minggu nih mak mertua aku dah bagi green lite makan pedas2 sikit2 ... apa lagikk .. zass aje aku makan .. ala, 'sikit' aje .. ahakss ... dah le petang semalam, kat TV9, dalam rancangan Keluarga @9, topik dia ialah 'Hubungan Intim Selepas bersalin' ekekke ... memang best topik tu u ols.. amat kena ngan aku la kan yg tgh berpntng ... dalam program tu, dia jemput sorang pakar sakit puan .. antara benda2 yg dibincangkan ialah, berapa lama kah sebenarnya masa 'berpantang' tu? So doktor kata, 'Berpantang' memang perlu, untuk hubungan intim .. dan masa berpantang 44 hari yg orang melayu percaya tu, actually logik sebab proses pengecutan rahim berlaku dalam masa 6 minggu ... so dalam 6 minggu tu, rahim mmg akan kembali ke keadaan yg almost sama mcm masa lom pregnant. Tapi bagi ibu2 yg menyusukan badan, pengecutan berlaku lebih cepat.



Tapi, dari segi pemakanan pulak, tak ada istilah berpantang pun ...menurut doktor tu .. actually masa proses 'pemulihan' badan wanita lepas bersalin, segala zat dan vitamin amat diperlukan .. jadi menyekat makanan tertentu akan memberi effect juga kat badan .. huhuhu.. suka aku dengar tu ..



Tapi, ada gak rancangan tuh wat temuramah ngan bidan kampung.. mmg berbeza lah kan .. bidan kampung tu kat, berpantang bukan saja dari segi hubungan intim, malahan makanan dan perbuatan juga. Alamakss ... masa aku tgk tu, mak mertua aku pon tgk gak.. ekekeke .. adeh aku dilema wakakak tapi nasib baik la MIL aku tu open minded sebab anak dia doktor kan, so dia pon dah byk tolerate gak le bab2 pantang nih ...



Pastu, mak bidan tu kata, masa pantang utk hubungan intim bukan takat 44 hari u ols! tapi 100 hari okayyy ... aku dulu masa lepas lahirkan Lydia, ikut gak 100 hari ekekeke ... kali ni tatau la kan ... cita2 mmg la kan, tpi tgk ar camner huhuhuhu ... ooppss



Pasal luka plak, luka jahitan akan pulih sepenuhnya dalam masa 7 hingga 10 hari .. so lepas dah pulih tu .. memang tak perlu la takut nak melakukan hubungan intim .. kekdahnyer hakss.. lor aku dh ter 18 SX plak ehh.. info nih.. berguna gk utk u ols2 yg akan mengalami pengalaman ini yer hadek2 ...



So, kesimpulannya, aku suka lah ngan rncangan2 berbentuk info mcm ni .. sayang kan? waktu tayangan dibuat masa kita kerja ... tak mustahil la kalau maid2 korang lebih berinfomatif daripada u ols .. sebab dorang dok depan TV masa u ols kat opis ... tapi aku rasa dorang tgk citer indo aje.. sbb byk beno citer indo kat TV siang2 hari ... ekekkee ..


Macam aku lah ... manjang dok depan TV ... start kul 12 tgh hari tu ... segala rancangan aku tgk .. antaranya, Drama melayu TV 1, pastu Keluarga@9 TV9, pastu Wanita Hari Ini TV3 (best gak topik2 dia) ..then drama simbiosis TV3, then Liontin TV3 (nih pak mertua aku punya favorite), then drama hongkong TV8, then drama melayu TV3 (xx ray kot, aku tibaai tgk aje), then drama indon lagi tv9, then Bella TV3, selang seli plak ngan Mari Bertaranum TV9 sebab lydia suka plak program tu..aku pon suka tgk ustaz tuh ekekeke ..


lepas maghrib aku dah tk tgk TV sbb aku ngantuk amat, mana tak nya, siang manjang tgk TV .. sebab, mak aku pesan, lepas bersalin tak boleh tidor siang .. (itu pun pantang gak tu, aku tatau apsal ..tapi something pasal darah putih naik kepala?? so leh buat kita pening2?, aku tak sure, tapi, yg mak aku tk kasik, aku mmg x berani nak buat ...)


So antara2 waktu tu lah aku blogging gak .. huhuhu!



Sekian kisah berpantang lagi.


Salam.

gambar2

ni ada rambut

proses cukur, lydia perati jek


dah botak, lydia kata mcm mawi


bunga telur akikah
bawah, gambar2 lama, lydia jaga adik

bacakan buku, ikut suka hati... gambar org pon dia tibai citer sang kancil dan buaya


tunggu aje adik dia bukak mata


bosan2 tidur sekali





tak tahan tunggum cium je lahhh!!!!
sekian






Monday, 3 March 2008

sikit aje update utk diri sendiri

Pada hari ke 20, Idlan dah dicukur habis rambutnya lepas majlis Akikah dan potong jambul kelmarin. Lega dah aku tgk kepala dia dah botak ... terus lain muka dia ... Lydia pelik masa adik dia dicukur nasib baik tak nangis.


Lydia pulak, dah naik Iqra' 2 last week. Suka sangat dia .. sampaikan kat adik dia pun dia bagitau dia dah sampai Iqra' 2. Lepas LB suggest Peter & Jane tu, aku terus le bacakan kat dia .. Alhamdulilah, dah leh baca semua dalam 1a tu .. and bila aku uji dia, mmg dia dah tau word2 tu walaupun aku tunjuk x ikut urutan ... now dia tgh excited ngan 1B, dok kelek la buku tu ke sana sini