Posts

Showing posts from March, 2008

Kuah Tumpah ke Nasi

Hari ni hari ke-40 aku berpantang. Actually dari segi makanan, dah banyak yg aku x pantang ... cuma adalah certain food mak aku still larang.. aku malas nak byk soal, ikut aje sebabnya yg dilarang bukan makanan favorite pun wakaka.. asalkan aku dah boleh mkn asam pedas tuh kira cun lah.. dari segi lain2 ... bengkung lah aku still pakai ... itu aje lah kot ...


maybe ini last entry aku yg berlabelkan 'berpantang' sebab esok aku balik kapar and mcm yg u ols tau,umah aku nan ado phone line so nan ado lah update yer hadek2 .. maka mek harap jgn lah feminat2 mek keciwa yach! wakakaka! kosser!


Baby dah semakin besar ... bedung pun dah tak boleh nak guna napkin biasa .. tak cukup panjang. Aku guna kain panjang aje, lilit2 badan dia ekekeke ... susu pun dah campur botol banyak sket, as a preparation when i go to work nanti. maklum ler kat ofis bukan ada peti sejuk nak simpan susu perahan ... apo nak buek deknon ... rambut yg dicukur 20 hari lepas pon dah panjang balik ... cuma mcm ada cu…

My Time

And before I go further, Idlan dah berak this morning. Dia yang berak, aku yang lega mcm aku yg lepas berak masa lepas deliver more than a month ago... :-) Alhamdulillah ... but am still welcoming any tips for future references ... and delinn, aku x kira, aku nak gak tips dari ko wakaka!!


Of late, i feel am quite an IT-outdated-person,really. When am still crawling in my empty friendster, i find out that everyone else are into facebook now, and my mailbox is full with invitations from friends to join FB. Before, with my office's workloads i normally ignored those emails, ekekeke ... or lucky enough, I just accept the invi without doing anything to understand what its all about.


Even with free time during confinement at MIL's house, still i didnt bother about those invitations. Worse, with the bad internet connection, to manage to update blog entries and to read few 'wajib blogs' are very good enough i guess.


Luckily, here, with my free time, with better connection speed, …

Here is Where I Come From

Being typical orang kampung kan, once they know about their neighbours or neighbours' childrens are having babies, they will pay a visit, we called it here as 'Muyi' means tengok bayi. Best part about it is that during the visit, they come not only with tips for the babies and the mothers, most of the time, they come with gossips also. hehehe ... (which reminded me of last week when Delinn, Arc&Budak, Ima, OB and Yum came to my MIL's house ... with some gossips..ahaksss..oopss!)


Good things bout spending time at my mom's house, the place where i was born is i know almost everyone kat sini, which makes every news or gossips more juicy, more meanngful. Different at my MIL's house, where i was just blurly listening to gossips told by makcik2 to my MIL.Reason, i dont know who they are talking about. So takde la juicy sangat kann ... huhuhu!


On Monday, the closest neighbour to my mom came, and of course, with stories about what happened around the neighbourhood. W…

Senangnya Dalam Hati ....

heaven giler lah duduk kat kampung sendiri, rumah mak sendiri ni ... ekekeke ...


dah ler mak aku ada maid .. so mmg x de la aku ke dapur kan .. kerja aku cuma mandikan Idlan , mandikan Lydia, mandikan aku, tengok TV, connect internet, makan...ahaksss ... heaven!!!!!!!dah tu connection laju la plak kat sini ...membuatkan aku rajin nk update blog ... walaupun x de cerita sangat ...


yang tak bestnya cuma husband jauh ... dia kerja, so aku je la tinggal ngan anak2 kat kampung ... tapi tak per la..seminggu aje, lepas nih aku balik rumah sendri plak, dah sebulan lebih x balik rumah, ntah dah tebal mana lah habuk kat rumah tu ... ahakss

From BP with Love

huhuhu ...


hari ni, dah masuk hari yang ke 34 aku berpantang. Semalam, aku bawak Idlan jumpa doctor untuk 1st month injection dia. As expected, dia nangis masa kena cucuk tu, kejap je pun ...


Lepas cucuk tu, kitorang pegi melawat kakak ipar aku yang lahirkan baby boy 10 hari lepas Idlan lahir. Anak abang aku tu, nama dia Muhammad Azri Syukur. Aku suka nama tu.. memori lah, sebab Syukur tu nama arwah bapak aku jugak. Arwah bapak aku, namanya Abd. Manap, tapi orang kampung panggil dia Kaji Sukor (Haji Syukur) ... nama Syukur dia dapat lepas dia pegi haji. Mak aku kata, orang dulu2, lepas pagi haji akan dapat nama baru.


Husband aku kata, bagi nama lepas pegi haji ni masa zaman2 pegi haji naik kapal laut dulu. Sebab, bapak mertua aku pun dapat nama lain lepas pegi haji, dia pun pegi naik kapal laut.


OK habis dah kisah tukar nama lepas haji huhuuh!!


Now nih aku kat kampung aku, kat BP, Johor.

mode marah

inilah dugaan paling hebat ni!!!



masa anak2 tido, ingat nk update ler blog...



dah ler dial up ... sepuluh kali connecting, dapat ler connected... 9.2 kbps??????????????



sabarrr sabarrr!!!



try connect lagi, dapat ler 30kbps, masa tu ler baby nangis...



adehhh!!!!!!!!!!!!!



aku marah ni .. x mo online lah lagi ... grrrrrr




...

Lagi Kisah Berpantang

kejap je, dah nak sebulan rupanya aku cuti. kalau lah aku kaya, ataupun kaya sikit dari sekarang, nak aje aku mintak cuti tanpa gaji, at least sampai Idlan 6 bulan ke .. confident la sket nak letak kat nursery masa aku gi kerja ... tapi apa kan daya ...



Selera makan aku, tu dia ... terbalik plak rasanya .. orang lain, masa pregnant la selera bertambah ... aku plak masa pregnant malas beno nak makan .. tapi now ni, fuhhh rasa mcm nak makan aje ... walaupun dalam pantang, aku rajin makan biskut2 dan roti ... makan nasik pon boleh tahan banyak walaupun cuma dengan sayur air (bening) dan ikan bilis goreng. Sedap aje semua tu pada aku.



Minggu nih mak mertua aku dah bagi green lite makan pedas2 sikit2 ... apa lagikk .. zass aje aku makan .. ala, 'sikit' aje .. ahakss ... dah le petang semalam, kat TV9, dalam rancangan Keluarga @9, topik dia ialah 'Hubungan Intim Selepas bersalin' ekekke ... memang best topik tu u ols.. amat kena ngan aku la kan yg tgh berpntng ... dalam progra…

gambar2

Image
ni ada rambut

proses cukur, lydia perati jek


dah botak, lydia kata mcm mawi


bunga telur akikah
bawah, gambar2 lama, lydia jaga adik

bacakan buku, ikut suka hati... gambar org pon dia tibai citer sang kancil dan buaya


tunggu aje adik dia bukak mata


bosan2 tidur sekali





tak tahan tunggum cium je lahhh!!!! sekian






sikit aje update utk diri sendiri

Pada hari ke 20, Idlan dah dicukur habis rambutnya lepas majlis Akikah dan potong jambul kelmarin. Lega dah aku tgk kepala dia dah botak ... terus lain muka dia ... Lydia pelik masa adik dia dicukur nasib baik tak nangis.


Lydia pulak, dah naik Iqra' 2 last week. Suka sangat dia .. sampaikan kat adik dia pun dia bagitau dia dah sampai Iqra' 2. Lepas LB suggest Peter & Jane tu, aku terus le bacakan kat dia .. Alhamdulilah, dah leh baca semua dalam 1a tu .. and bila aku uji dia, mmg dia dah tau word2 tu walaupun aku tunjuk x ikut urutan ... now dia tgh excited ngan 1B, dok kelek la buku tu ke sana sini