Wednesday, 28 February 2007

Semua Dalam Satu

Korang pernah tak termenung masa dalam meeting, ataupun mata je tengok kat org yg tengah bercakap, tapi korang tak faham sebiji butir pun apa benda dia membebel ... huhuhu ...
itulah aku now ni ... aku mengupdate from meeting room ni ....

aku bosan sebab dah lama x update blog. boleh? sabau jek la ....banyak event yg aku x update, antaranya trip gi kelantan ngan family in law aku, then gathering sushi kat rumah Budak n Arc, pastu perjumpaan2 kecil anak2 ayam lagi ...

Lepas gath kat Tasek Permaisuri, aku gi kelantan masa raya cina tu. Sabtu pagi2 aku keluar, hujan pulak masa kat NKVE ... air longkang melimpah, tiba2 je husband aku kata, Eh, apa jadi ni? ... the dia dok pulas steering .. aku dah panic .. tetiba kereta laju je ke arah lorong kiri dan terus ke kiri ... dan terus ke kiri ... dah hampir sangat nak langgar divider tepi highway .... sebelum tu ada gak motor2 tgh berteduh kat bawah flyover ... kalau awal sket, sure kena diorang ... pastu aku dah jerit ..kenapa ni bang? aku ingatkan brek tak jalan ... tapi bukan sebab tu ... actually kereta dah dibawa air ... aku dah tawakkal je time tu ... aku grab Lydia kuat2 ....tetiba je, tayar kereta grip jalan yg takder air sangat ... so sepantas kilat kereta terpusing ke arah lorong kanan .. kira macam aku dah melintang kat highway tu .. Nasib kitorang baik, sebab tak ada kereta lain kat belakang ... kalau tidak, haruslah dah kena langgar kereta ... Hmmm .. lepas tu fobia semacam ... tapi still teruskan gak perjalanan ... kat karak jem jangan cerita ler ... tapi, aku OK je jem, sebab org tak leh bawak laju2 huhuhu ...

sampai kat Bentong kitorang tgk dah jem dah jalan masuk tu .. so we decided pusing Kuantan lah .. aku terus happy .. Kuantan ni banyak aku ada banyak memori .. so bila kata nk pusing Kuantan, aku rasa best! .... jauh pun tak kisah la ... So, Zohor tu, solat kat Masjid Kuantan .. masjid ni pun memberi kenangan terindah gak ni kat aku .. hahaha .. aku suh Lydia duduk kat tembok yg sama aku duduk ngan member2 ambik gambo 10 tahun lepas ... :-) sayu plak rasanya ... then, dah alang2 sampai Kuantan, terus je kitorang ke Teluk Cempedak ... ini pun kenangan terindah aku ni ... huhuhu ... last year aku dah datang sini ngan hub and Lydia je ... dah ada perubahan gak sejak setahun ... laki aku tau aku ala2 sentimental sket kalau bab2 Kuantan ni wakakkaaa.. So dia biar je aku layannnn gitu ... tak, bukan le sentimental tu means aku terkenang2 boyfren lama ke apa .. aku mana ada boyfren pun masa study kat Kuantan .. skandal ada la kot sket2 tapi actually masa tu aku dah berfeeling2 gak ngan husband aku walaupun tak berterang-terangan ... dalam hati ada cinta gitu huhuhu .. dan sentimental aku terhadap Kuantan ni lebih kepada kenangan2 zaman nakal ngan kawan2 masa student dulu .. tu je la pon ... kosserrr... hahaha...


Then, Kuala kemaman ... apa lagi, Satar la yg aku tuju .. ntah le, pada aku cuma sata Kuala kemaman je yg best! setahun dah mengidam ni hahaha ... Lepas tu, bermula la perjalanan yg terrrrsangat lama ...

Kali terakhir aku gi kelantan was 10 yrs back kot .. masa aku study kat Kuantan dulu ... pergi naik bas ngan geng2 ... bulan puasa pulak tu .. ya Allah punya lah letih aku rasa... aku mana la biasa naik bas lebih dari 4 jam ... tetiba masa gi kelantan, ikut KT ambik masa lebih drp 6 jam .. kebas bontot okayyy ... sampai jer KB umah member aku tu, terus pengsan! esoknya masa jalan2 shopping kat KB aku still lagi mamai .... itulah pengalaman aku kat kelantan dulu ... huhuu ...

Kali ni pun sama ... letih dalam kereta .. cuma sbb minda dah ready, so tak de la letih mana, masa kat Dungun, sempat gak sms MM sebab tau dia balik umah MIL dia kat situ ... huhuu... then sampai kat KT stop solat maghrib, Alangz call .... dia ada kat KT gak, sbb wedding Poji esoknya tu .. sempat ler aku wish Poji Selamat pengantin Baru .. sabar je la pakcik tu dia siap kata, 'dah selamat dah.. dah menjamu hidangan .... ' kossserrr okayyy!! ...


Pukul 12 midnite kot baru sampai kat Pasir Mas ... kitorang tak duduk hotel sebab kakak ipar aku ni ada mak angkat kat situ, and mak angkat dia tu plak ada rumah baru yang kosong .. so dia suh stay kat situ ... aku memula mcm segan, tapi MIL dah kata OK, dia pun x sampai hati nak tolak org dah jemput .. so beramai2 la kami .. rumah tu besar, so mmg sesuai ler kitorang 2 kereta and abang ipar aku yg kerja kat Kedah pun datang gak dari sana .. so 3 kereta la semuanya ... barulah terasa mcm duduk kat Kelantan .. sebab mmg betul2 kat rumah dalam kawasan kampung, bukan hotel .. huhuu ...


So, aktiviti kat kelantan apa lagi .. shopping la kot ... melawat rumah sedara kakak ipar (besan MIL) .. then gi umah kenduri ... yg lain2 lebih kepada shopping n leisure ... rabak gak ler wallet ... All in all, aku seronok la gi kelantan kali ni ... terasa mcm nak pegi lagi gitu .. huhuu .. maybe tunggu Zura kawen??? hahahaha ... err.. mana satu eh, Zura ke Alangz yg jemput tu nanti?


Sampai rumah semula was hari selasa, rabu plak kerja ... letih giler tapi malas nak EL sebab ada kerja nak buat. Tapi, Friday tu aku El gak sebab babysitter Lydia ada hal ... so aku gi umah abang aku kat Puchong sebab mak aku ada kat situ ...


Sampai la ke weekend semalam ni .... ada satu lagi gath ... Mari belajar membuat Sushi ... mcm biasa, Budak dengan Arc sememangnya amat bermurah hati menawarkan rumah mereka utk dijadikan markas gath ni ... kali ni, biar le aku nak berterima kasih sangat2 dekat Budak dengan Arc ni ... bangga betul aku dapat kenal ngan diorang berdua ni .. Arc esp, memang seorang isteri dan ibu yg lemah lembut walaupun dalam chat tu kadang2 ada gak kuar nakal2 dia .. tapi, aku rasa naturalnya, dia ni lemah lembut gitu .. memang lah sesuai dengan Budak, yang terserlah sifat kepimpinan dia ... tu yg aku bertambah bangga tu ... mmg respect kat u ols berdua lah .. kat Bibik Inem pun aku respect, sebab masa kelas sushi, dia pun join sama (adakah Bibik Inem nk tgk Wak juga?? huhuhuu.. habis la Joe kempunan .. *lariiiiiiiiiii)

Event tu memang best! Aku datang seorang sebab husband letih kerja lewat, so Lydia pun aku tak bawak sebab husband aku tau sangat aku ni kalau dah borak..lupa keliling .. kosserrr ... Wakame mengajar ngan penuh kesopanan dan ketatasusilaan gitu ... aku mmg suka makan sushi walaupun tak de la sehebat Budak .. huhuhu ... sukar nk gambarkan kemeriahan kelas memnuat sushi tu .. happening walaupun korum tak cukup ... tak de angah, tak der Delinn ... dan takder yg lain2 huhuu .. aku pun tatau korum cukup tu berapa ramai wakakkaka ...

Lepas kelas ... dah siap sesi menggulung dan memotong, bermula la sessi duduk mengadap sushi tu .. mcm kenduri tahlil doa selamat je gayanya .. bersila .. rupanya aku terlupa yg ada mtg plak lepas tu huhu .. mmg le bangga aku sbb hadir hari tu .. bukan apa, seselalunya, masa gath lain2 .. mmg le meriah, tapi tak der pun yg semua duduk bersila sekali dan ada ucapan yg proper ... biasanya, pompuan duduk borak2 .. laki2 berdiri2 borak2 kat luar rumah ... kali ni, semua berkumpul, Budak, dengan jayanya.. selaku host, mmg sebijik pak imam masjid je gaya ucapan dia ... mmg ada tokoh jadik GK,GM dan GG wakakkaka .. peace Budak!! lepas Budak, handover plak kat Wakamer utk sepatah dua kata ke atas perancangan utk masa depan .. wahhh bunyi macam kellaaaaassss...gitu... mmg kelas pun okayyy ... Secretary plak, Arc ler .. cemerlang dengan buku nota mini dan pen dia tu ... sedari awal minit pertama dia dah mmg calon pelajar cemerlang... diikuti oleh yummy dengan buku tak mini dia ...


Kul 7 kot baru lah majlis bersurai walaupun Jijo baru je sampai .... aku dah seram je sebab hujan .. aku seram kalau kat jalan raya banyak air ... huhuh .. slow giler aku bawak kereta ... siap call husband aku, cakap kat dia aku seram .. dia kata apa boleh dia buat ... aku kata boleh tak kalau dia datang ambik aku? hahahaha .. dia gelak je sbb dah sah sah la kereta kat aku, camno dia nak ambik aku? sabau jek la isterimu ini okayyyy!


OK habis cerita gathering sushi ...



Minggu ni, on Monday, aku dapat surat from HR ... Guess surat apa????



surat tunjuk sebab - lewat ke pejabat


hehehe! aku terasa macam budak nakal jer ni ... siap tulis dalam tu, kalau aku tak reply dalam masa 3 hari, tindakan tatatertib akan diambil ... boss aku panggil aku, dia kata aku goreng je pastu nanti dia support la kat memo ... hmmmm .. pertama kali seumur hidup dapat surat mcm tu ...


Semalam, mini gath ngan linn angah nini poii mm elf ... aku dah tak pangge mini gath lagi actually .. dah kira selalu pon lunch date ngan dorang ni .. dah ngalahkan opismate plak gayanya kekerapan lunch together2 tu ... and semakin lama semakin serasi gitu .. :-)


And this weekend plak, another weekend outing .. this time dengan officemate .. A famosa ..


Itu je lah aku punya update ...

Tuesday, 13 February 2007

Kita hanya Merancang ...

Macam2 jadi dua minggu kebelakangan ni. bercampur aduk la senang kata ... happy, confuse, bangga, bosan, sunyi ... tatau nak start dengan yang mana .. semuanya aku nak tulis kalau boleh...


Mula-mula, back to my previous entry tu ... antara entry itu dan entry ini, banyak perkara dah terjadi ...life mmg macam tu kan? kadang2 tu, dalam sebulan, stagnant je takder apa2 yg exciting terjadi ... tapi, kadang2 plak, sehari pun leh jadi macam2 perkara ...


Apa2 la aku membebel .. benda yg nak diceritakan, tak gak tercerita ... OK, actually, yg pasal dilema aku tu, Alhamdulillah..dah berakhir kot rasanya .... aku ni jarang2 dilanda dilema .. itu yang pening tak terkata bila boss aku mintak aku join another project with slightly bigger responsibilities, aku dah fening2 dah ... worse, aku jenis yg tak pandai kata 'taknak' ... so in another word, dalam kekeliruan itu, mungkin aku dah 'ter'accept aje ... little did i know, my decision lead to a very unpleasant feelings ... to me, and to very few ppl in the project i moved in to. But decision was made .. i couldnt look back ... berserah aje ... taknak lah pulak dikata sebagai orang yang menolak cabaran ... ikut nasihat arena, susah mana pun, redah aje lah ... ermm .. so last week was a transition period for handover to and from ... believe me, difficulty to adapt with new job and enviroment is not as bad as difficulty to face friends' uneasy and unpleasant face every day when u see them ... i just couldnt work in that situation ... even though i know that sometimes i hv to forget relationship in order to be professional .. and worse, some said to be a good leader, i must forget popularity ... itu yang aku rasa aku belum sanggup. not yet.


Tidak ada pun dalam saat2 kekeliruan aku tu, aku tak berdoa supaya ada sesuatu yang boleh membuat aku tenang ... dan Alhamdulillah ... akhirnya, setelah seminggu, ... atas sebab2 tertentu, aku dipanggil balik ke project yg asal ... bagai pucuk dicita ulam mendatang, kecil tapak tangan, nyiru aku tadahkan ... so here i am, berada di tempat lama aku setelah 3 hari berada di tempat lain ... hahahahaha!!!! no ni aku leh confidently said, i want to stay .. let me perform here, comfortly (ada ke such word? hahaha ... belasah)


Geng2 Reban Ayam dah planned nak gather on th 10th .. Alhamdulillah ... berjaya ler Alangz mengumpulkan anak2 ayam ke Taman Tasik Permaisuri kat Cheras .. aku, walaupun dah agak jarang menebeng kat reban, aktiviti2 lain aku tetap layan .. itu je lah aku punya punca social hahahah .. boleh gitu? iye lah .. kawan2 sekolah dan sekolej dah memasing bwa arah tujuan .... kawan2 seofis plak, tak larat kot tgk muka aku sampai ke weekend .. so kawan2 sereban je la yg aku ada .. huhuhu ... Ramai ada petang tu .. aku ingatkan nak bakar kek bawak ke sana, tapi tak jadik sebab laki aku kerja, balik pun dah lewat, so cuma sempat grab pisang goreng Azmi Sek 19 Shah Alam aje ... huhuhu ... next time le korang merasa masakan aku ... tapi, rezeki mmg ler murah ... banyak food betul .... kalau aku tau, aku datang lenggang aje (macam Poii) huhuhuu ... So, this time .. kemunculan pertama untuk Az dan Orangeblue(OB) .... Awal2 OB datang, Limah, aku dan Linn dah pakat2 nak tukar2 nama ... huhuhu ... kesian OB terima aje bila aku kata aku Limah, Limah kata dia Fara, paling tak sesuai, Delinn ngaku dia Puteri .. hahahahahha .. nak terguling aku dengar .... Cuma Angah takder, demam teruk kekdahnyer .. huhu mcm2 ler org nk naik pelamin ni .... sessi berjalan lancar ... nak tahu details, sila lawat blog delinn aje lah ... dia macam biasa, pelapor yg efisyen ... dan konsisten ...


OK, Selain tu, actually sejak January aku dah planned utk naik ke Genting on 11 and 12 Feb ... so it was suppose to be a busy weekend ... tapi lain yg diancang, lain yang jadi ... Husband kena kerja on Sunday, so cancel aje lah planned nak naik Genting ... Sementara tunggu husband balik dari kerja, aku dok rumah mengemas2 dan buat la apa2 yg patut, rumah pun dah dah macam takder org duduk sebulan jek ... PEtang tu, bila husband balik, aku pun terus je ajak dia makan soto kat Wak Lemon ... huhuhuuh ... punyer lah ramai orang kat warung wak Lemon tu ... tapi aku tunggu jugak .... Lydia plak, masa kat Wak Lemon tu dia dah meragam ... sebab ngantuk .. seharian belum tidur lagi ... tapi aku layankan aje so dia boleh gak stand sampai habis makan ...


Balik daripada wak Lemon, aku singgah plak kat kedai kain ... sempat gak ler memborong beberapa pasang kain ... husband pun dok geleng kepala jer ... tapi takder la dia marah sangat sbb aku borong kain murah jer ... 70 ringgit dapat 3 pasang .. ok ler tu kan ...huhuhu ... Lydia plak sibuk main2 kejar2 ngan budak2 jaga kedai kain tu ... lupa dia ngantuk le tu ...


Sampai rumah, aku mandikan Lydia ... suruh dia lepak kat luar sementara aku mandi n solat semua ... masa tgh tahyat akhir kot, aku dengar Lydia tiba2 menangis .. lepas solat aku tanya la apsl, rupanya Lydia tertidur masa dia duduk menulis2 ... hahahha .. kesiannya ... sampai berdarah mulut dia .. tak tahan sangat mengantuk tu ... terus aku buatkan susu, tidurkan dia ...


Isnin, aku cuti ler sbb plan nk gi Genting tu kan ... disebabkan tak jadi .. pagi tu kitorang lepak jer kat rumah ler .. kul 12 gitu, kuar gi Shah Alam .. memula gi Bank settlekan hal2 perbankan .. pastu, makan nasik ayam Pak Mal kat Sek 11 ... lepas tu malas nak balik terus, so round2 kat tasik Shah Alam ... sambil Lydia main2 .. pastu, ternampak plak kat Wet World Shah Alam tuh macam menarik jer .. so terus ler masuk situ ... MEmula Lydia macam excited jer la nak mandi .. bila dah tukar baju .. masuk dalam air je, keluar ler jeritan dia ... adehhhh!!!! still penakut air lagi rupanya anak dara aku tu ... huhuhu ...


OK lah ... ngantuk plak .... until next time ...

Monday, 5 February 2007

Dilema

Aku ni tadi cadangnya nak balik awal, sebab nak catch drama 'Dunia Baru, Episode akhir' plak tu ... tapi review session utk doc yg aku tgh prepare tu habis kul 5.15, so lepas tu ... mana nak check email ler pulak, mana nak amend benda2 yg dah ditambah2 .. mana nak catch up blog member2 lagi .. so tengok2, jam dah pukul 6 rupanya .. so aku luangkan lah sikit masa, update sket blog ni ...


Weekend semalam, aku balik kampung Johor ... Alhamdulillah, kampung aku selamat daripada banjir yang teruk melanda Johor tu. Tapi, still bila dengar kakak aku cerita pasal bencana tu, aku jadi seram sendiri ... dan dan tu rasa macam nak bertaubat sesungguh ... kakak aku ni, one of the sukarelawan yang menolong mangsa2 banjir kat area Kluang dan Kota Tinggi ..so memang syahdu betul dengar dia bercerita ... yang paling dasyat tu, banjir kat Johor ni, dah boleh disamakan seperti Tsunami kecil. kakak aku kata, masa gelombang kedua (round ke 2 banjir) tu, memang dasyat betul. Memang lah takde ombak ganas ...tapi, dalam tak ganas tu, kederasan air banjir tu berjaya jugak mengalihkan peti ais yang besar2 dan barang2 berat yang lain ... Takut aku dengar ... then bandar Kota Tinggi tu, bila air dah surut, macam padang jarak padang tekukur la jugak .. macam bandar yang dah lama ditinggalkan, dengan lumpur sampai ke bumbung lagi ...


Dah ler orang Johor jarang dilanda banjir .. kalau ada pun, adalah kot paling tinggi paras lutut ... jadi, bila ada banjir macam ni, tak der lah kitorang tau how to handle ... especially tang lumpur tu ... so abang aku cerita, kalau kat tmpt yang dah selalu delanda banjir, diorang ni, walaupun kena pindah ke pusat pemindahan, tapi bila air dah mula surut, diorang akan closely monitor, bila dah sampai paras lutut aje, cepat2 diorang balik semula ke rumah masing2 ... apa yg diorang buat ialah, diorang akan kocak2 air tu ... so that lumpur tak mendak sebab keluar sekali dengan air yang mengalir keluar dari rumah ... dengan cara itu, tak der la tebal lumpur yang tinggal ... sebab biasanya, banjir besar akan tinggalkan lumpur setinggi buku lali, bayangkan kalau kering? tak ker letihhh nak membersihkan? fuhh ..harus aku give up terus!


So, kesimpulannya, banjir kat Johor tu, memberi keinsafan lah kepada seluruh rakyat Johor khasnya, dan rakyat malaysia amnya ... mudah mudahan tak berulanglah lagi bencana yang seumpamanya ...


Selain catch up pasal banjir, aku gi potong rambut kat pekan Senggarang tu ... kat situ jer la selalu aku potong rambut ... rambut aku ni sikit bebeno, macam tak berbaloi kalau nak potong kat kedai mahal2 .. nak potong sendiri mana reti ... so, bila balik kampung mmg le tak lepas peluang ... Aku ajak Lydia sekali .. mula2 aku tanya dia nak potong tak dia geleng kepala .. tapi bila lepas aku dah habis, dia nak pulak ... sebab dia seronok kot naik kerusi depan cermin ... diam ker anak dara tu masa nyonya tu gunting and pegang2 kepala dia .. nyonya tu tanya aku, before ni awak potong sendiri ker? aku angguk ler ...dia gelakkan aku sebab aku gunting tu salah huhuhu ... so dek kerana kesalahan aku tu, dia terpaksa gunting rambut Lydia jadi pendek sebab nak balance ... Lydia diammmm jer ... aku seram gak kot dia gerak2 ..maklum ler 1st time kan ...


Aku sekarang agak senang hati sikit sebab mak aku kat kampung dah tak sorang2 lagi ... ada maid dah sekarang ... cuma bila ada maid ni, kenalah berhati2 sikit ... Mudah mudahan lah semuanya OK ..lagipun, mak aku tu kerap gi rumah anak2 .. dalam sebulan tu, ada lah kot seminggu dua dia betul2 kat rumah ... kadang2 tu langsung takder kat rumah sebab dok kat umah anak-anak ... cuma bila ada maid ni, aku seronok ler sbb bila balik kampung, aku plak relax wakakakkaka .... tak payah masak huhuhu ...



Pasal kerja plak, Friday lepas, projek direktor panggil aku ... aku ingat kan ler dia nak discuss pasal dokumen tu .. bila masuk, rupanya dia nak cakap pasal lain .. ada satu permintaan rupanya dari dia .. permintaan yang membuatkan aku merasa dilema sama ada nak accept atau tak ... dia kata tak perlu bagitau masa tu jugak, he gave me time to think about it... pening gak aku ... puas aku timbang sana sini, masih lagi dilema ... tapi aku cool aje walapupun dalam hati banyak betul aku punyer assumption yang bermain2 ... aku ingatkan aku ada time dalam seminggu gitu nak fikir .. wakakakkaa



Petang tadi, dia panggil lagi .. and tanya about my decision .. adeh! sependek tu jer masa yg dia kasik kat aku? sabauuu jek laaaa .... aku ada gak tanya dia few things yg aku tak clear sebab apa dia buat keputusan tu, perkara2 yg bermain diminda ... taknak lah kalau tak tanya kang, main belasah jer accept or reject ... and lepas dia cerita ceriti, aku diam aje .. macam nak, tapi macam seram aje .. huhuhu .. pastu, dia kata, kalau aku taknak, jangan lah kata taknak, cakaplah aku nak try .. sabau jek la kan ... So last last, aku kata kat dia, Esok i bagitau ... huhuuhu ... satu hari ada beza ke? tengok lah, malam ni aku fikir habis, aku renung ceiling bilik aku kot2 ada jawapan huhuhu ...


Tengoklah esok, camner ... OK?


salam