Tuesday, 23 August 2011

Emping Untuk Raya

Dulu masa kecik-kecik, 2 minggu before puasa tuh, kebanyakan rumah kat kampung dah start jemur tepung .. aku ingat lagi mak aku jemur tepung kat belakang rumah ... bila nampak dia dah jemur tepung tu, dah tau la, tak lama lagi sure nak buat kuih raya .. rasa excited semacam! kat sekolah dah start discuss ngan kawan-kawan, mak ko dah buat kuih apa? huhuhu .. antara kuih yang mak aku wajib buat ialah kuih makmur, kuih suji dan kuih bangkit .. lepas tu baulu lah ...

Bila dah start membakar kuih .. aaahhh ... terliurnyer! tapi mmg tabik spring kat mak-mak dulu yang buat baulu secara tradisional .. guna loyang acuan tu, yang nak kena letak api atas dan bawah, sbb tak ada oven uols! haishh di bulan puasa,  nk kena menahan terik api .. nak kena menahan bau baulu yg harum tu kan... aaarghh.. dasyat kan.. maybe sbb tu la indah sangat beraya zaman dulu .. preparation sangat ketara! (nowadaays pun ramai parents buat kuih sendiri tapi mudah kot sbb tak perlu jemur tepung, tak perlu carik sabut kelapa nak buat bara bakar baulu ...)

Now, mak aku memang lah dah stop from buat kuih .. kesihatan tak mengizinkan .. anak2 plak jauh .. balik dua or 3 hari before raya, mana dan nak buat kuih bagai kan? - tapi MIL aku, masih gigih .. tapi bukan la buat biskut or baulu .. mereka sangat gigih membuat EMPING. Yup... emping malinja...or maybe korang sebut kerepek malinja.. tau tak? ala, yang kaler putihkuning, rasa dia lemak2 pahit tu? kan?

Masa aku kecik, mmg aku anti habis kalau mak aku goreng kerepek malinja/malinjo ni .. eeeuuuwww! pahiiit! tapi semakin aku tua, lidah aku pun dah boleh menerima rasa tu..in fact aku suka ngan rasa dia yg lemak2 tu .. tapi aku cuma tau makan, taktau la plak nk membuatnyer... dulu masa aku kecik2 ada lah kot zaman2 mak aku baru kawen dulu dorang buat sendiri .. tapi aku takpernah nampak.

Lepas kawen baru aku nampak camner proses pembuatan emping malinjo ni ekekekek ... jom, aku share ngan korang .. ye la, bukan nk suh korang try .. just for knowledge sajork .. betapa gigihnya orang zaman dulu nak mendapatkan makanan dari source keliling rumah :-)

1. Pic daun pokok malinja ni - or dipanggil Daun Soh. sangat sedap dimasak campur2 ngan sayur lain.. masak bening ke, lemak ke ...


2) Pic buah malinja - buah ni kalau muda dia hijau, bila dah masak, dia berwarna merah saga ... bila dah masak, dia jatuh sendiri..so mengutip la... lepas kutip tu, kena rendam barang satu malam untuk membuang kulit luar yg berwarna merah ... semasa merendam, akan keluar bau sangat busuk, mcm bau getah lama/getah beku tu



3) lepas rendam, basuh dan dia akan jadik warna gelap cam dalam pic .. warna gelap itu ada lah kulit jugak, dipanggil kulit dalam ...


4) nak buang kulit dalam pun tak mudah. kena 'sangan' dulu .. yaitu menggoreng tanpa minyak ... sangan dalam 5 minis gitu .. semasa panas2 tu, masukkan dalam lesung batu, dan tumbuk2 sikit kasik kulit tercabut ... then pisahkan la kulit yg dah tercabut sket tu, ngan tangan - so kena la tahan panas :-)




5) hasil tanpa kulit adalah buah sebenar, kaler putih kekuningan. dia mcm bola getah kalau dipegang dipicit tak akan pecah :-)



6) proses meng'emping' pun bermula, ambil beberapa biji malinjo tadi, ketuk ngan tukul besi, kasik penyek .. kemudian cantum kan beberapa keping menjadik satu keping yang besar .. ikut suka lah besar mana nak ..



7) pastu, susun dalam dulang, untuk dijemur ditengah panas... - satu dulang penuh tuh boleh mengambil masa selama 3 jam utk disiapkan. MIL salu start kul 8 pagi and habis kul 10.30 gitu ..gigih!



8) bila dah kering, ready utk digoreng!!! sedaaaap!



tips:
- jgn kena air langsung semasa menjemur, air akn menyebabkan tumbuh lumut dan tak sedap bila digoreng
- buah yg dah lama sangat jatuhnya pun tak sedap bila digoreng walaupun still boleh buat ..
- buang yg baru, tapi dibiarkan rendam terlalu lama pun tak sedap bila digoreng ..
-pendek kata, yg fresh mmg sedap :-)


Sekian saja info masak utk uols! - kalau ada terjumpa kepek melinjo ni time beraya, ingat2 lah kesukaran membuatnya yach! tapi kalau beli yg kat pasar tu, kecik2 .. maybe sebijik tak de cantum2 ... maybe kilang yg buat so tak la susah mcm yg MIL aku buat ... tapi kesedapan pun berbeza .. percayalahhhh ..


Monday, 22 August 2011

On Puasa and On GLC Dinner July 2011

Dah nak raya kan? Alhamdulillah so far puasa masih full lagi .. kalau full sampai akhir nanti alangkah syoknyer! .. korang dapat byk kad raya? aku nan ado! ceh! even ejen insurans pon dah malas nak kasik kad raya eh nowadays? kalau previous years ada gak dapat sekeping dua dari ejen insurans ekeekkeke ...

Kuih raya? dah banyak ke buat? - haa! ini kan soklan2 wajib dalam kad raya untuk kawan2 masa kecik dulu .. ehehehe.. nowadays kalau kasik kad raya, dah takder apa nk tulis .. segala benda dah diupdate kat FB la, twitter lah .. huhuu .. baper hari tak puasa pon ada dlm twitter kan? nak tanya apakah lagi dalam kad raya? kalau kad raya kecik ok lagik.. kad raya beso? merasalah tercanguk dua tiga jam perah idea nak menulis!

oppss pasal kuih raya .. iols shopping baaaanyak kuih raya this year uolssss!!! ekekek .. saya mmg suka makan kuih raya .. 

Uols berbuka kat luar banyak kali ke? aku ada lah sekali berbuka ngan kawan2 rebanamaya ... selain tu, semua berbuka kat rumah or rumah mak or rumah mak mertua ... berbuka hotel nan ado ..ada few yg company ajak tapi aku had to let go sbb kena balik umah jaga anak sebab suamiku tiada di sisi.. ohh shedih! jadiknya maybe hari Sabtu 27hb tu, before balik kampung, nak gak berbuka ngan family kat luar ... maybe berbuka kat R&R Dengkil kot? on the way to Johor kan? HEHEHEHE .. best je aku ni, tak demanding pun .. lalalalala ..

Eh am not gonna update pasal my raya preparation - yet. Now nak update pasal aktivity ngan my GLC babes frends ... Dont know what is GLC? no its not THAT well known GLC .. this is me and my BFFs group name ... more details here ...

We had makan-makan like on monthly basis .. thanks to my dear hubby yang salu kasik izin iols bermakan2 ngan kawan2 ni ...

For July we went to Bangsar South .. our 3rd time dining there together ... but all to different places. First time we went to Bali Feel few years back .. owh I remember time tu DD declared dia couple ngan hasben dia now .. hehehe. .. and then 2nd time we went to Little Taiwan in June .. oh time ni aku potong kek lapis as my bday kek (%^%^E%&@#) and then berebut2 nak balik sbb nak tgk Mahaaraja Lawak ... ekekeke ..

and last month, we went to Simply Mel's .... a brand new restaurant ... a very last minute decision - originally we planned to have it at Midvalley but last minute Sol couldnt make it due to some issues (kerja) .. so we detour to Bangsar South ... sbb nak gak Sol join walaupun kejap! kehkeh!

errmm ... please check it out kat Soul's blog for more stories and nice piccas! cantik gak (restoren) tuh! tengok lah katblog Sol ekkkk ... TQ!

Friday, 19 August 2011

Bapak is Away - 2

He is away again ...

Saw this in my blog's traffic Feed this morning :-



I know it was him ... and am sure, he is missing us ..
and i want him to know that we're missing him too :-)
he called us last nite but i was already into lala land .. very tired la without him .. haihhh ..
now i feel very very lucky to live near to my MIL, and parent in law is always there,
offering help whenever they can whenever we want .. tima kasih ibu mertua ..

I hope he will be back as per schedule,
i want him to know without him my days aren't cool,

and i wish he's with me
esp. weekend esok ni
err.. so we can continue our raya shopping spree!
hehehe!


Tuesday, 9 August 2011

Ramadhan 1432H - Week 2


Bulan ramadhan dah masuk minggu ke-2. Memang cepat! Anak2 pun dah mintak dibelikan bunga api. Tapi bunga api adalah sangat berisiko skang ni. Baru2 ni  ada yang kena tangkap sbb membeli bunga api kan?. Hmmm takut jugak. Eh, antara kena tangkap dengan tangan putus, mana satu lebih takut? Renung-renungkan lah .. Semua orang tau, banyak tak eloknya bermain mercun/bunga api ni.  Tapi semua orang rela hidup dalam penafian. Termasuk aku.

Aku balik kampung weekend semalam ni. Berpuasa dengan mak. Alhamdulillah mak dah boleh berpuasa tahun ni.. syukur lah. Aku pun sempat visit Wak Som. Wak Som ialah biras kepada mak aku, iaitu isteri kepada PakLong aku. Few weeks before puasa hari tu dia dimasukkan ke ICU sbb ada masalah jantung. Alhamdulillah dah OK .. tapi sbb aku tak berkesempatan nak balik tgk hospital, so aku melawat la hari tu… maklum lah, dialah sedara paling dekat ngan mak aku. Apa2 hal salunya anak cucu dia la yang tolong mak aku .. semoga WAk Som sihat dan panjang usia :-)

Lydia so far masih belum missed berpuasa.. kalau hari sekolah memang dia macho je .. tapi bila weekend .. bila dah pukul 6.30 ptg tu la dia mula merengek mintak buka … aku rasa dia takleh bau2 makanan .. tapi dia bertahan gak lah … budak2 sure la merengek .. tapi aku kagum ngan dia.. waktu berbuka memang tak makan banyak .. minum pun tak banyak.. so far, yang dia makan nasi cuma sehari je masa kat kampung hari tu. Kebiasaannya dia makan kuih 2 ketul or roti jala … Tapi sahur memang aku make sure dia makan nasi, dan banyak.. ermm tak de la banyak giler.. biasanya satu senduk lah .. kalau dia slow sangat.. aku suapkan dia.. yg penting kena habis satu senduk .. favourite lauk dia ofkoz telur huhu..and aku suh dia minum air banyak2 .. maklum le siang kan panas terik takmo le dehydrate..

Aku sendiri, so far berbuka mmg beli je. Tapi hasben yang tukang beli .. dia ni tahan iman ,, beli mmg ikut bajet sbb takmo membazir .. biasanya dia Cuma beli nasik ayam/nasik tomato sebungkus (untuk Fahren dan idlan), murtabak sekeping, kuih (6 to 9 ketul) – itu je lah … average daily spend kat pasat Ramadan is rm12 … tapi itu kalau dia lah.. kalau aku harus tak tahan iman hahaha! Habis semua aku nak borong .. so we decided dia jek la membeli .. pastu air buat je kat rumah  ..hopefully this year tak membazir … sahur je aku masak .. so far lom missed sahur lah .. masak simple2 aje tapi aku mmg berselera waktu sahur .. maybe sbb memasak bagai pagi2 kan .. so time makan kul 5 tuh, badan dah cargas ..

Shopping raya?  itu lengkali la aku story kan? Now ni kan patutnya tgh part ramadhan kan? Semoga kita semua semakin dibuka pintu hati untuk bertaubat dan menambah amal ibadah di bulan Ramadan ni.. rmmm.. itu peringatan utk diri aku.. so far aku lom begitu menambah amalan sangat .. tapi aku harap akan berlaku jugak ..

Monday, 1 August 2011

1 Ramadan 1432H

Salam Ramadan everyone! puasa ke tak hari ni? Puasa atau tak (atas sebab2 yang diizinkan).. jom kita sama2 berdoa kita tergolong dalam mereka yang mendapat hidayah dalam bulan yang dirahmati ni .. amin .. kepada uols yang kerjanya memerlukan tenaga yang banyak, bersabarlah ye, dalam cuaca yang panas terik sejak akhir2 ni .. aku dpt bayangkan betapa sukarnya nak melalui cabaran lapar dan dahaga kalau bekerja di bawah sinar mentari .. , semoga kita semua tabah.. banyakkan minum pada waktu malam so tak la dehydrate badan tu .. betul ke? :-)

----

Sehari sebelum puasa, aku sempat ke rumah Maza .. meraikan birthday anak sulong dia, Efan yang berumur 6 tahun. Aku tinggalkan rumah yang macam tongkang pecah tu, and zass ke Purta Mahkota .. Seronok dapat jumpa kawan2 masa kat Kuantan dulu. :-) actually ada 2 events tapi aku have to let go event reunion with frends from TIGS atas sebab2 yg tak dapat dielakkan..

sampai kay rumah Maza pon dah almost 5 pm tapi mmg dia wat pon waktu2 gitu and clown pon baru sampai .. so mmg majlis lom mula .. dalam kul 5.30 dah ramai guests and most of them were my friends yang dah lama x jumpa.. syok tgk kawan2 lama :-)

macam-macam ada! from western to local!

yummilicious!

with Lyn and Rosie
BFFs from college back in 1995

Maza, Lyn, me, Rosie, Juita

Iris yang saaaangat gebu, bam bam dan comel!!!
tgk peha dia.. grrrrr..geramm sangat! she reminds me to Lydia masa kecik2 dulu!

Zurin, Hae, Ani, Zetty, Maza, me, Da, Toyon, Rosie, Lyn - pose before left
tak amik pun pics budak2 tgh melayan clown .. but kids mmg enjoy sbb ada magic show, ada banyak dance, ada chicken dance, ada byk games2 lain .. :-) Thanks Maza for the great party!