Posts

Showing posts from August, 2011

Emping Untuk Raya

Image
Dulu masa kecik-kecik, 2 minggu before puasa tuh, kebanyakan rumah kat kampung dah start jemur tepung .. aku ingat lagi mak aku jemur tepung kat belakang rumah ... bila nampak dia dah jemur tepung tu, dah tau la, tak lama lagi sure nak buat kuih raya .. rasa excited semacam! kat sekolah dah start discuss ngan kawan-kawan, mak ko dah buat kuih apa? huhuhu .. antara kuih yang mak aku wajib buat ialah kuih makmur, kuih suji dan kuih bangkit .. lepas tu baulu lah ...

Bila dah start membakar kuih .. aaahhh ... terliurnyer! tapi mmg tabik spring kat mak-mak dulu yang buat baulu secara tradisional .. guna loyang acuan tu, yang nak kena letak api atas dan bawah, sbb tak ada oven uols! haishh di bulan puasa,  nk kena menahan terik api .. nak kena menahan bau baulu yg harum tu kan... aaarghh.. dasyat kan.. maybe sbb tu la indah sangat beraya zaman dulu .. preparation sangat ketara! (nowadaays pun ramai parents buat kuih sendiri tapi mudah kot sbb tak perlu jemur tepung, tak perlu carik sabut ke…

On Puasa and On GLC Dinner July 2011

Dah nak raya kan? Alhamdulillah so far puasa masih full lagi .. kalau full sampai akhir nanti alangkah syoknyer! .. korang dapat byk kad raya? aku nan ado! ceh! even ejen insurans pon dah malas nak kasik kad raya eh nowadays? kalau previous years ada gak dapat sekeping dua dari ejen insurans ekeekkeke ...

Kuih raya? dah banyak ke buat? - haa! ini kan soklan2 wajib dalam kad raya untuk kawan2 masa kecik dulu .. ehehehe.. nowadays kalau kasik kad raya, dah takder apa nk tulis .. segala benda dah diupdate kat FB la, twitter lah .. huhuu .. baper hari tak puasa pon ada dlm twitter kan? nak tanya apakah lagi dalam kad raya? kalau kad raya kecik ok lagik.. kad raya beso? merasalah tercanguk dua tiga jam perah idea nak menulis!

oppss pasal kuih raya .. iols shopping baaaanyak kuih raya this year uolssss!!! ekekek .. saya mmg suka makan kuih raya .. 

Uols berbuka kat luar banyak kali ke? aku ada lah sekali berbuka ngan kawan2 rebanamaya ... selain tu, semua berbuka kat rumah or rumah mak or …

Bapak is Away - 2

Image
He is away again ...

Saw this in my blog's traffic Feed this morning :-



I know it was him ... and am sure, he is missing us ..
and i want him to know that we're missing him too :-)
he called us last nite but i was already into lala land .. very tired la without him .. haihhh ..
now i feel very very lucky to live near to my MIL, and parent in law is always there,
offering help whenever they can whenever we want .. tima kasih ibu mertua ..

I hope he will be back as per schedule,
i want him to know without him my days aren't cool,

and i wish he's with me
esp. weekend esok ni
err.. so we can continue our raya shopping spree!
hehehe!


Ramadhan 1432H - Week 2

1 Ramadan 1432H

Image
Salam Ramadan everyone! puasa ke tak hari ni? Puasa atau tak (atas sebab2 yang diizinkan).. jom kita sama2 berdoa kita tergolong dalam mereka yang mendapat hidayah dalam bulan yang dirahmati ni .. amin .. kepada uols yang kerjanya memerlukan tenaga yang banyak, bersabarlah ye, dalam cuaca yang panas terik sejak akhir2 ni .. aku dpt bayangkan betapa sukarnya nak melalui cabaran lapar dan dahaga kalau bekerja di bawah sinar mentari .. , semoga kita semua tabah.. banyakkan minum pada waktu malam so tak la dehydrate badan tu .. betul ke? :-)

----

Sehari sebelum puasa, aku sempat ke rumah Maza .. meraikan birthday anak sulong dia, Efan yang berumur 6 tahun. Aku tinggalkan rumah yang macam tongkang pecah tu, and zass ke Purta Mahkota .. Seronok dapat jumpa kawan2 masa kat Kuantan dulu. :-) actually ada 2 events tapi aku have to let go event reunion with frends from TIGS atas sebab2 yg tak dapat dielakkan..

sampai kay rumah Maza pon dah almost 5 pm tapi mmg dia wat pon waktu2 gitu and clown …