Thursday, 31 December 2009

2009 dikenang, 2010 disambut

Detik-Detik 2009:

Gembira:
may: 3rd pregnancy confirmed
may: Hal tukar nama rumah settled

Cemaskan/Sedih:
Sep: Gegaran kat ofis due to Earthquake kat Padang
Nov: Mak sakit kuat

Kewangan:
Much better lah .. tak ada penambahan hutang (in CC) and banyak plak kurangkan hutang yg ada ... Alhamdulillah ..to continue 2010 sampai lah hutang jadik ZERO! insya Allah boleh .. bestnyer tak sabar!

Percutian:
7&8 Feb: 2 days @Cameron Hihgland
20&21 Jun: 2 days @Port Dickson
So sikit laa cuti2 this year! next year kena plan banyak sket cuti tapi ada baby kecik sure susah gak nak cuti jauh2..hmmm we'll see

Perkara baru:
Feb: Photoshoot with GLC friends @WOW white tudio
Apr: enrollment to FF - tapi stopped after few months due to pregnancy
Dec: enrollment to Kelas Menjahit -- best giler 1st time guna mesin jahit industri huhuhu! --will update more on this once classes is over this weekend .. :-)

Nampaknyer, nothing much happned in 2009. Of course many things happened tapi maybe semua just average kot .. tak ada sangat yang memberi impact dalam kehidupan seharian ..few above yg aku list tuh yang aku rasa bit extra compare to other events ...

Hmm Not sure how 2010 will turn out .. I look forward to 2010 sbb ..
- New member in family .. owh tak sabar ni :-)
- Tambah skill menjahit lah! must hv new sewing machine by january jugak! and will attend more classes ..cewah!
- family trips
- naikkan taraf hidup lah .. kot ler nak beli kereta baru ker, renovate rumah ker ..oopss!
- tukar kerja lah! nak jugak kerja yang dekat ngan area rumah! hhuhuhu!

and the list goes on and on ... we'll see nanti bila aku recap utk 2010 plak ok??? till then u ols ...


All The best for 2010 to everyone of us!


From Aku sefamily :-)



Pic taken masa GLC picnic kat Lake Garden last week ... for more stories and piccas pls go to Diana's blog la ehh .. aku tak dan nak update rasanya ... :-D
-Pic credit to Mas (lom lagi public blog dia nih)


Kehilangan yang tak terjangka

Hari ni Khamis ...

mengingatkan aku pada perkara yang berlaku pada Khamis lepas ...
Masa tgh kusyuk ngadap kerja, hubby texted me

"abang kena gi JB ... maybe tak sempat balik awal amik anak2 ..."


aku pelik juga .. jarang2 sangat kilang dia suh dia outstation .. paling jauh dia outstation pon just sampai rawang jek .. then apa kes dah kul 11.30 baru nak gerak ke JB? kul brp plak nak sampai?? aku terus la call dia ... time tu dia dah kat area Dengkil .. so aku ingatkan dia naik flight tapi tak .. dia naik kereta with 5 others.


Around 6pm aku called tanya if he has made a move back to Klang .. tapi dia kata still kat JB and maybe will start at night .. konfuse aku .. apa la kerja sampai ke malam tuh .. urgent sangat ker kannnn??? and bila aku tanya lebih2, dia mcm malas nak citer and keep on saying, " nanti sampai rumah abang cerita .." hmmmm aku mmg dok fikir yg sure dia tgh dgn boss dia and dia malas nak bengang2 ngan boss dia sbb kena pegi JB takde notice gitu ...tatau ler apsal aku mcm cool jek .. salunyer aku cepat jek naik angin kalau dia takmo citer betul2 .. biasanya aku korek sampai dia cerita A to Z .. i really know him ... kalau nak dia citer, kita kena tanya every point ..kalau tak, tak de maknanya dia nak bukak citer unless dia mmg nak kita tau ...


Kul 10pm gitu dia called to say dia dah started from JB ... lega lah aku dgr ... aku masuk bilik tidurkan anak2 and letak phone kat tepi telinga, senang nak tgk jam huhuhu ...


Kul 4am gitu baru aku dgr dia balik .. tp aku tau dia sure letih and mengantuk so I didnt ask him anything ..until kul 6 pagi bila aku betul2 bangun and get ready nak wat bfast utk ke Lake Garden tu .. aku kejut dia nak mintak tolong dia beli sardin aku nak wat cicah lempeng ...bila dia bangun .. dia bagitau ..


"abang pegi JB tak nak bgtau awak kenapa sbb takut awak terperanjat .."

"kenapa bang?"

"Karat ..."

"kenapa dengan Karat?"

".. dah tak ada ...."


memang aku terperanjat .. dalam betul aku tarik nafas before ucap innalillah tu ... mcm yg dia agak .. mmg aku really suprise to hear the news ...


Aku kenal Karat atau nama sebenar Arwah, Muhamad Aidil ... around tahun 98/99 kot masa aku still kat PPP/ITM. He was few years junior than us ... He was an engineering student which was supose to continue to Korea tapi mangsa keadaan jugak so tak fly ... kedudukan bilik dia yang berdepan ngan bilik hubby made them closed. Karat, Sukun, Dood and Pak Lan .. to name a few .. antara geng2 budak2 tuh yang close with us ... salu gak lepak sama2 time bfast kat Imtiyaz where Sukun and Karat used to tease me and hubby yang masa tuh baru2 jek start courting...


Arwah Karat was a nice boy .. jenis yang ramah and suka tersenyum .. manis senyuman dia ... mmg senang nak rapat ngan arwah ni ... and setahu aku, mmg ramai girls sangkut kat dia .. orangnya hitam manis .. paling aku ingat dia dengan baju belang hitam putih dan topi biru dia .. dia wat sambilan kerja jaga cc kat sek. 18 tuh ..so bila aku ke cc tuh, salu je aku dapat turn awal .. thanks to him.


The friendship not end when we parted lepas aku dan hubby grad. Bila wedding aku, arwah dengan jayanya menjadik pengapit hubby masa majlis nikah dan sanding kami kat Johor .. memandangkan arwah adalah orang Johor ..so dia tau cara2 orang Johor .. dia yang mmg ramah, sangat pandai handle makcik2 aku yang jaga tol kat pintu, tangga dan depan pelamin sebelum hubby dapat duduk bersanding sebelah aku kat pelamin. Still segar semua tu dalam ingatan aku ...


Arwah pergi meninggalkan isteri dan 2 orang anak yang masing-masing berumur 2 tahun dan 12 hari dalam usia 30 tahun ... masih muda .. namun ajal tak mengenal usia ... sangat sedih bila aku tau the fact that anak ke dua dia tuh expected lahir awal Januari... tapi lahir awal .. jadi sempatlah arwah melihat anak pompuan dia ... hubby kata, masa diorang jumpa wife dia utk. ucap takziah dan bertanya khabar .. tak ada dialog lain yang keluar dari mulut isteri dia kecuali

"aidil dah tak ada ..." sambil menangis ...

Ya Allah .. mesti sangat besar dugaan kehilangan orang tersayang ... aku jadi sangat insaf dan berdoa semoga Allah memberi aku dan suami peluang untuk bersama lebih lama terutama untuk mermbesarkan anak-anak ...


Al-Fatihah untuk Muhamad Aidil Abdullah, semoga rohnya dicucuri rahmat ... Amin.


Sila ke blog Dood untuk cerita lanjut ...

Wednesday, 30 December 2009

Cerita Check-up

I went to see gynea this morning and had to wait for about one hour before my turn came because doctor ada delivery case. bestnyer saat2 bersalin tu aku still leh rasa saat2 sejurus lepas kelahiran Lydia dan idlan. Lydia lahir pagi, idlan lahir petang .. hmmm and now tak sangka aku akan merasa balik saat2 tu .. I really hope its going to be smooth as both my delivery experience before. :-)


By the way, me and baby are both healthy kata doktor this morning. My weight doesnt increase at all since last month's checkup .. menjadikkan jumlah keseluruhan kenaikan sejak awal pregnancy maintain saja kepada 4.5kg .. but to my suprise, my baby weight is increasing! amboi camner tu? leh plak gitu ehh ... and byk plak tu dia naik .. last month berat dia baru jek 1.7kg .. after 4 weeks, dah jadik 2.4??? wow!!! sungguh ku tak caya .. dokter kata ada kemungkinan aku akan deliver earlier than the expected due date.. so by end of Jan tuh dah kena ready dah .. OMG! I havent done any shopping pun for the newborn! mana bleh tak shopping .. itu perkara wajib maaa! huhuhu! :-D aku biasa la wat last minute shopping .. kebetulan plak both my childrens (lydia,idlan) tuh were born on time ... mmg takde la rasa rushing or panic .. tapi kalau kali nih terbersalin awal... huhuuh cuak gak aku nak imagine kot tersakit2 masa tgh kat opis! huhuhu! serammmmm! seram dan excited at the same time kekkeke! dah nak masuk kali ke-3 pun masih rasa thrill lagi .. hehhehe!


Apa-apa pun harapan aku Allah permudahkan segala urusan nanti macam sebelum2 ni .. amin!


Doctor kasik MC tp aku gtk gak opis .. Friday cuti, kalau aku cuti hari ni, bila plak nak siap kerja aku tuh huhuhu! lagipun opis aku cuma accept MC daripada panel klinik jek.. hampeh kannn???


Sembang2 ngan dr. norleen tadi .. then phone aku bunyik .. ringtone aku lagu L.Ramlee - Dara pujaan, lagu klassik huhuu .. dokter pelik camner aku suka lagu2 yg fofuler masa aku lom lahir .. aku kata dari kecik aku mmg suka lagu2 lama ... well tergelak dia ... then dokter plak dapat call .. rupanya dorang tgh bz ngan proses nak pindah building baru kat area2 sek.14 (belakang Affinbank) .. dah lama aku dgr rupanya menjadik realiti gak .. aku tgk kemain cantik lagik building baru DEMC tuh nanti ... kelass gitu... harga pon sure UP punyer .. dorang akan officially operate kat building baru around April nanti .. cisss tak sempat aku nak merasa beranak katspital baru ekekke.. terpaksa la aku pregnant lagi plak ... kahkahkah!!!!


Itu je dulu lah update aku hari ni yehhh!

Sunday, 27 December 2009

A Walk to remember ..

Sangat ler cepat masa berlalu, kan? rasa mcm tak terkejar aku nak update blog aku ngan kisah2 terkini yg berlaku dalam kehidupan aku .. cewah!

Now ni tgh best sbb manjang kita dapat weekend yang panjang, kan? dalam december nih every friday kiter cuti, kan? yey! i like! and almost every weekend aku ada aktivity ... Diana ngan Mas dah pun update pasal aktivity outdoor kitorang tapi aku pun terasa nak update the same.


Well ... seperti yg korang tau, aku kan tgh berbadan dua ni .. ekeke! this week dah 34 minggu dah .. dah masuk bulan terakhir dalam trimester terakhir .. :-) tak lama lagi kau akan bergelar mak kepada 3 orang anak .. hmmm ..


Aku ni, nama jek anak nak masuk 3 .. tapi kawan2 aku anak2 dara lagik okeh! menjadikkan aku pun terasa mcm anak dara oppss .. maksud aku menjadikkan aku rasa energetic mcm dorang ler .. in a way, am still young despite my age and with more kids :-) hoh! perasan hamek ko!


Kawan2 aku, geng2 GLCians aku tuh .. mmg sangat aktif bergerak okeh! ada jek benda2 yg dorang nak buat .. bagus la sangat sbb kalau tak kerana kerajinan dorang, harus la weekend aku akan berada di 2 tmpt aje .. sama ada kat rumah, atau kat rumah mak mertua .. and ada sikit2 kot kat tesco atau giant huhuhu!


Last Sunday it was an impromtu for us to visit FRIM at Kepong for some outdoor activities. Memula i thought of not joining but later i agreed after husband kata OK. The original plan was for the anak2 dara (Mas, Jannah, diana) to visit the canopy walk kat situ. I was the first person yang kata TAKMO naik canopy walk tu, and my one and only reason is, of course aku gayat tmpt tinggi plus benda alah tu sure bergoyang2 ok .. a big NO for me for sure!


But stil I love the idea of having great time together, maybe with some pot luck so we can hv our little picnic there since kat situ kan ada waterfall jugak kan? So dari situ ler aku bersetuju to join them .. me and my family of course.


I planned to make sandwich but ended up just made french toast jek that morning. I woke up bit late and had only less than an hour to prepare the food as well as getting my self and kids ready. We left home around 8.30 and we were supposed to be there at 9? ohoho! as expected, we reached 30 mins late and The girls were already waiting at the parking. Kitorang di sambut oleh petikan camera encik poji ekekeke .. well.. apalah erti event2 mcm nih tanpa kamera, kan? heh!


And the walk beginned. Little did I know we had to climb up to get to the canopy walk. Even for me who wont be going to the canopy walk had to climb up since I want to be at the open place where we can have our 'picnic spot' la kononnya ... We climbed 400m up using the walking route people used to jog and walk up .. for about 20 mins before we parted. Mas, D, Jannah and Poji were taking their way up .. they hv to climb 500m up more to the canopy walk and me and family straight went to picnic area and will wait for them. According to the signboard the picnic area will be 200m in front so we just walked towards there. After about 15 mins walk we still coudnt find the picnic area ... we know we must hv been lost . not lost, but we sure we hv passed the area and it was already too far for us to turn back. So we decided to proceed and just follow the track which we believed will bring us down...


Masa tu Idlan dah tido dalam stroller dia .. (imagine my hubby dok sorong stroller tuh naik turun bukit .. oh must be challenging for him .. ngan jalan yg agak licin on our way down tuh) while aku plak, dok tahan so that aku tak turun terlalu laju kat tmpt2 yang agak curam dan licin .. bawak perut buyung (yang lapar) plak tuh huhuhu ... sempat gak we stopped utk bergambo2 ngan isi alam :-D .. nak hilangkan fenat pon iyer la tu kan .heh! and makin lama kami berjalan, makin sikit orang yg kami jumpa ... if ada pun, dorang naik beskal ... harus dorang pelik, apa le pompuan mak buyung nih buat berjalan kat dalam hutan, pastu ngan bawak stroller bagai .. wakkaka! but thank God kami bawak idlan naik stroller .. kalau tak sure dia meragam bila mengantuk and letih .. Alhamdulillah Lydia cool jek sepanjang berjalan naik dan turun tuh :-)


Orang sangat less masa turun sbb rupanya perjalanan turun adalah sangat jauh ok! aku rasa kitorang dah berjalan sehabis kawasan perbukitan kat FRIM tuh ... gosh! i couldnt feel my legs anymore wen we touched down, kat jalan raya berturap ..betul2 kat camping site .. and we thought we've already near to our car but we were wrong!!!!!! OMG! we had to walk for another 20 mins or more to get to our car and also to get to the picnic area yang bahagian bawah ... hoh! PENAT GILER! and i hv to repeat it, SO SO SOOOOO TIRING i never thought I did it and i dont think i'll do it again! not even when am not pregnant ! no way! hahahaha! giler serik ok! bukan serik nak naik atas, tapi serik nak guna the same route yg kitorang guna utk turun tuh !


and hubby knew that i couldnt tk it anymore, dia lari2 ngan stroller tinggalkan aku ngan Lydia ... aku masa tuh rasanya antara berjalan ngan tidak jek .. berjalan, tapi tak ke depan .. leh imagine tak how slow i walked??? hahahah! Lydia dah banyak kali ke depan then ke belakang balik to be with me, then lari lagi ke depan then ke belakang .. harus dia bosan tunggu aku jalan .. but seriously, I was soooo tired to lift my legs but terpaksa sbb if i stop also it hurts when i wanted to start again .. so better i keep on walking .. very veeery ve e e eryyyyy s l o w w wwwwww .... hik! nope i am not exegerating here .. it was really painful! hahahaha!


Then I saw my car! OH Thank God! My dear hubby rupanya amik kereta dari parking and fetched me ... walaupun masa tuh dah dekat jek .. still aku rasa sangat bersyukur .. coz aku mmg sangat2 dah tak larat! .. aku masuk dlm kereta and terus lembik! hahahahaha! then he drove us to the picnic area .. and I called the girls ..masa tuh dorang dah turun dari canopy walk and dah menuju ke picnic area yang kononnya aku tunggu tuh .. then i told them not to go straight or they will missed the picnic area and ended up walking to nowhere like me .. Luckily they turned back and they found the right track to the picnic area .. and actually it was impossible for me and the kids to use the route yang menuruni batu2 air terjun tu .. so jalan yang aku dan family patut ambik adalah jalan yg kami naik tadi .. but apa nak buat .. what an experience! :-D


We started climbed up at around 10, and when I looked at my watch, it was 12.30pm when we reached at the picnic area .. it means we have been walking for more than 2 hours!!!! non stopped! hmmm no wonder!


Kalau ikut kaki aku, mmg aku takmo turun dari kereta dah .. tapi food semua masih belum dimakan and also perut sangat lapar, and food bag dorang pon semua ada kat aku jugak .. so aku gagahkan kaki aku utk keluar ke waterfall ... i asked hubby to take tyhe easiest and the nearest spot for us to bentang tikar and main air ... it was not a really good spot though but am sorry gals! aku tak mampu nak naik lagi utk more beautiful spot! :-D


We had food .. nasik lemak Diana bawak and air2 plak Mas n jannah bawak ... and we enjoyed our company .. and we started changing stories .. memasing update citer memasing maklum ler jalan yg berbeza kannn ... :-D then around 2.30 we wrapped up and ready to go home :-D Masa tuh kaki aku dah better lah agak dah recover sket ..


guess what???


before balik rumah .. sempat lagi kami singgah kat Bkt raja Shooping Mall .. masuk Jusco sat ekekkeke! sampai rumah dah kul 6 kot


and as expected .. malam tuh tido tak hingat! flat! suprisingly the next morning I was fine and went to ofc as usual .. cuma masa berjalan dari parking ke opis tu mmg terasa lagi lah sakit nyer ... hmmmm ...


Well .. itu citer minggu lepas .. this week aku dah fully recovered .. dah OK .. and because of that, On christmas day jumaat tuh .. again GLCians buat outdoor activity .. kali nih piknik kat taman ..

later la aku hapdet ehhh ... its time to sleep now ... sok kelija!!! huhuhu!

Pic2 berikut tak ikut kronologi .. ada yg dr camera aku, ada dr kamera mas, ada dari kamera poji .. Sila ke blog Diana utk gambo2 versi lain2 :-) .. blog mas still dlm pantang tuh so tader guna aku letak link huhuhu!














Tuesday, 22 December 2009

santai sabtu

Best gak tgk blog member2 dok tayang photos deco for christmas kat mall2 ... so sabtu tu ingatkan nak pegi byk2 mall nak tgk christmas deco .. tapi bila sampai kat bandar kinrara umah abang aku pon dah almost kul 11 am ... lepak sana sbb mak kat sana .. sampai le ker pukul 5 gitu .. hujan lebat kan mmg syiok melepak ngan family ... :-) kesihatan mak, Alhamdulilah .. walaupun still terbaring je .. tapi dah boleh mengiring ke kiri dan kanan sendiri tanpa bantuan .. aku tgk mak pun dah ceria sikit .. :-) mudah-mudahan mak makin sihat dan boleh bangun dan berjalan macam biasa :-)



so kul 5 lebih tu baru ler gerak .. tatau nak ke mana .. bila tanya lydia, dia terus kata nak gi kedai buku yang boleh duduk2 .. aku tau sure dia maksudkan MPH kat Midvalley tu .. situ je la yg salu bawak dia pon (errkk selalu as in setahun 2 ke 3 kali jek wakakaka!) ..so kami menuju ke sana jek lah .. ALhamdulillah traffic tak teruk maybe ramai orang lepak rumah je sbb hujan plus dah lewat petang ...


sempat gak tgk deco kat lobby dia .. ok ler meriah .. ada show menari2 bagai .. santa pon ada .. anak2 aku sikit tak heran kat santa tu .. aku pon wat dek je lah .. just amik pic kat pokok2 yg cantik berhias tu .. then cepat2 terus ke MPH ... smapai sana, while bapak gi jalan2 tgk2 buku, aku la melayan budak2 tuh duduk .. lydia sok amik buku and baca .. tapi langsung takmo baca buku bahasa inggeris ... aku tau sure sbb dia tak paham .. baca boleh tapi tak paham tuh yg dia kureng kot ... dia suka baca buku2 BM jek ... aku biar jek la ...


idlan dah pegang buku transportation tuh .. terus dok diam kat situ ... then bapak sampai, turn aku plak jalan2 carik buku .. wah sophie kinsella dah ada buku baru .. tapi still size beso so aku tak beli lah .. tunggu jadik size kecik lah murah sket ... lps round2 tadak yg berkenan ... lydia pon dah habis baca 2 buku jek .. terus aku ajak kuar .. so tak membeli pon .. ala, yg penting dah puaskan hati anak-anak kan .. kuar dari MPH ngan wajah ceria jek lydia tuh walaupun tak belikan apa2 buku ...


Then ke Jusco ... tak de niat nak beli apa2 pun .. sale mmg best tapi bila takde tujuan ni jadik tak berapa semangat le .. lagipun idlan bukan mcm lydia .. lydia sangat le senang di bawak bershopping sbb dia mmg akan sentiasa follow dan pegang kita .. but not idlan .. dia ni mmg typical budak lelaki le kan .. pantang lepa .. sampai letih nak kena pegang dia .. last2 tak larat lah .. so kuar dari Jusco without beli apa2 ...


carik makan .. tmpt paling tak crowded la kitorang tuju, yaitu Burger King maybe sbb dia terletak kat hujung dunia kan ... makan situ .. then pusing2 lagi tgk deco kat wing2 lain .. before gerak balik .. sampai umah rasanya around 10pm kot ... mandikan budak2 and suh dorang tido sbb Ahad nanti ada aktiviti yg memerlukan tenaga ... huhuhu!

Jom lah tgk pic2 dulu yach!






Wednesday, 9 December 2009

antara bahan2 yer puan puan ...

antara yang terawal .. busan lah nak sampai ke 20 btg pun rs busan ya amats dah

hah, dah siap :-) .. tak sereagam pon beno nya .. kalau belek satu2 nampak le herot berot dia :-)


Hah, cuma tinggal nak letak telur sajork ...


sekian dulu yach! huhuhu
Posted by Picasa

Monday, 7 December 2009

kerja semula

Hmmm ... hari ni masuk kerja balik after 2 weeks block leave. Lemau sungguh nak gerak ke ofis this morning. After few mins drive je mata dh nak terkatup ..tau je la bila cuti sure masih atas katil lagik huhuhu ...


tapi kejap jek rasa mandom tuh .. sampai opis, first half an hour tuh mmg ler blank habis.. baca email yg banyak tapi kepala takbleh nak compute huhuuu ... tapi bila dah kul 11 tuh baru ler datang rasa bekerja tuh .. terus rasa mcm dah kerja seminggu


Weekend semalam ni letih ya amats .. Friday tu pagi2 gi check up kat DEMC .. dah 30 minggu dah .. mula la ni rasa tak sabar nak deliver .. sakit sana sini dah makin menjadik2 (mengada2 pon iyer) ... duduk atas lantai paling lama 10 saat lepas tuh sure sakit bontot la, sakit pinggang la .. segala2nyer sakit ... teerus jek dalatang kesedaran nak minum susu banyak2 .. doktor kata everything is fine ..itulah yg aku harapkan ... semoga semuanya okay ngan pregnancy aku ni ..


Lepas check up tuh aku gi UNISEL jumpa Edina amik cupcakes yg aku order .. ekekke.. ada citer sangat lawak di sini .. sangat lawak sampai kuar airmata aku tauu .. lengkali je aku citer ...


Then lps gi UNISEl, berdesup aku gi TM jumpa Diana amik kuih tart mak dia yg gebu dan sedap tu .. kakak ipar aku order dari kedah tuh .. aku pon order gak untuk aku sbb laki aku pon suka gitu .. mmg sedap tart nenas mak diana nih u ols!

then bergegas balik umah MIL ..sbb ada kenduri actually tp selamba aku tinggal .. ala aku bukan leh menolong sangat pon .. huhuhu .. tp bila dia tgk aku ada at least la kann .. ekekeke ...so petang tuh aku sambung ler dok baut bunga telur .. hahaha harus la korang pelik, manjang buat bunga telur tak siap2 nyer apa kes! apa nak buat.. buat sehari paling banyak dapat adalah 7 batang ..ekekek .. now nih ada lagi 5 batang nak siap .. kosser kan.. MIL aku dok risau aku pening dok ngadap menda alah tu .. aku kata kat dia, saya lagi pening kalau mak suh saya racik2 bawang ke, basuh2 pinggan ke ... boleh gitu u ols? jujur le tu kan ...


Then sabtu gi tgk abang ipar aku nikah .. as usual, aku akan terlebih emosi .. esp. masa imam dok berceramah pasal tanggaungjawab suami isteroi .. lawak gak la imam nih .. sempat gak dia wat lawak kasik pengantin cool down kot ... tapi ada satu point yg paling terkesan dalan sanubari aku

:: seorang isteri yang solehah ialah bila suami melihatnya, dan rasa terhibur ...
(terus aku bertanya dalam diri, terhibur ke husband aku dengan aku ni? ke menyampah sokmo?? huhuhu - nanti aku citer apa jawapan dia bila kiterang diskas pasal tuh :-)
)

:: then imam dok tanya kat semua yg hadir
"menjaga suami tanggungjawab siapa" ramai2 nih dok jawab "isteri!'"
"jaga pakaian tanggungjawab siapa" ramai2 jawab, "isteri!"
"memasak tanggungjawab siapa" - dorang ramai2 jawab "isteri!"
"Salah tu, suami la kena memasak" hahahahaha! AKU SUKA dengar jawapan imam tu!


Then imam tanya abang ipar aku, ada bawak ke tak pen nak sign surat nikah tu .. ofkos la tak bawak.. selamba imam kata

"lain kali bila nk menikah jgn lupa bawak pen"

kosser sangat kan?? hiks!

Alhamdulillah, dengan sekali lafaz, abang ipar aku dah bergelar seorang suami .. dan aku?? dah bukan lagi menantu paling baru dalam family laki aku wakakkakaka! dan aku dapat kakak ipar/biras yang jauh muda dari aku .. so aku tetap menantu paling muda kalau ikut pangkat yer u ols! jgn mare!


Then semalam, majlis sanding ... panas giler! lps dah posing2 ngan pengantin ..balik umah MIL, kemas2 dan zaaaassss menuju ke Puchong umah abang aku .. dah 2 hari tak tgk mak aku .. rasa tak best plak ... sampai umah abang aku dah maghrib .. mak tengah disuap ... aku tahan je airmata daripada bergenang depan mak .. tapi mmh sangat sedih tengok keadaan mak yang terlantar tak berdaya gitu .. ... tambah sedih sbb aku tak menjaga mak secara full time .. nak ke rumah abg aku selalu pun tak dapat .. hmm takleh citer lah .. nanti aku emosi plak kat opis ni


sampai umah kul 10 pm, husband aku plak rajin dok sambung ikat2 ribbon kecik2 tuh .. while aku, tidoq la sbb tak semangat bila fikir today nak kena gi kerja .. hohoho!


Sekian lah saja ... :-)

dah kul 6 aku nak chow lah nak balik awal la apa kes balik lewat lps cuti lama kannnn ...


Salam,





Wednesday, 2 December 2009

bacdated pics


Sementara aku tgh ada mood nih, meh la aku share sket old pics nih ...



1. Masa hantar kak Sham ngan abang Zainal - kat airport Senai


2. Crowd kat airport Senai

3. Pic masa Farewell Dinner one of the manager yg kena relocate ke singapore .. tuh aku ngan esther and anjali ...


4. Team members ... ramai tak dpt masuk dalam pic and ramai gak yg tak attend.
Posted by Picasa

Cuti

Apa la penyakit malas update blog ni teruk sangat melanda aku ... jenis yang memang LANGSUNG TAK DAYA nak berfikir apalah nak ditaipkan kat sini buat tatapan mereka2 yang menatap .. :-)


Oh by the way u ols,


Aku tengah dalam cuti. Ops, belum lagi cuti pantang bersalin yer u ols ... karena aku baru saja dalam minggu ke-30 ... masih lama lagi nak cuti bersalin .. masih maintain jek gi kerja pakai baju kurung ... sebolehnya aku malas nak pakai baju pregnant ke opis tu .. sebabnya ialah aku rasa baju2 pregnant aku PUNYALAH OUTDATED ekekeke .. mcm nk kena tukar ngan latest fashion sket .. tapi nan ado bajet nak shopping baju pregnant .. maka pakai je la baju kurung yang always evergreen tu kan u ols??? aci kan???


Oh, kan pasal cuti .. aku dalam cuti selama 2 minggu .. yang dah tinggal 3 hari je lagi ...cuti wajib atau block leave ... 10 hari wajib diambil secara direct .. ataupun tak kisah la nak amik 7 hari ke, asalkan bila campur ngan sebarang cuti umum, jumlah menjadik 10 hari .. maka, aku telah mengambil 9 hari cuti dan sehari cuti raya haji sebagai block leave aku.


Perancangan nak bercuti2 di luar malaysia tak menjadik sebab tak betul2 merancang pun ... namun perancangan nak bercuti2 di dalam malaysia pon tak berhasil dek cuaca yang tak begitu mengizinkan ... maka, pada minggu pertama cuti wajib yaitu last week, aku just kat rumah dengan anak-anak pagi sampai ke malam dok layan channel Ceria .. sampai terhafal2 semua dialog dalam hagemaru ...


Ada jugak anak buah aku yg kat Johor tuh datang ngan mak aku, spent cuti mengajar dia kat rumah aku dan adik beradik aku yg lain .. Bagus la jugak, nasib baik ada anak buah yg dah boleh di harap mcm tu ... Sejak Ana dah jadik cikgu and mengajar plak kat sekolah yg berdekatan ngan umah mak aku, mmg sangat mudah jadinya ... mandangkan parents dia pegi haji (kakak sulong aku selamat ke Mekah KT81 pada 15 Nov lepas - semoga sihat selalu dan mendapat haji yg mabrur ..), maka dia bawak mak aku beraya sini .. kakak dia Aseh and adik Zarif dia yg masih study kat utara pon aka bersama2 sambut raya kat umah abang aku BK4


So habis minggu pertama cuti aku ...


Minggu kedua ni plak ... cuaca mcm dah agak ok sket kalau2 nak naik ke cameron or genting .. at least bawak je la budak2 tu kan .. tapi, tidak terlaksana sedemikian rupa .. kerana spend masa ngan mak aku yang kesihatannya tak begitu baik, sehingga kena admitted kat hospital ... so tak apa lah kan .. seminggu spent ngan anak2, then lepas tu spent ngan mak .. berbaloi2 jugak lah cuti tu kan ...


tak jalan2 ke mana tak bermakna aku tak dpt quality time tu ... quality time tuh kita yang tentukan .. dapat gak aku siapkan bunga pahar utk abang ipar aku yg nak sanding 13 dec nanti ... tinggal lagi around 20 batang nak kena siapkan ... hadoii maklum le bukan tangan pro kan ... punya slow aku wat terkedek2 .. dah 2 minggu tak siap2 lagi ... yang dah siap pon aku tgk dok herot berot .. hadoii mintak ler MIL i ols tak komplen2 ala2 juri AF atau juri sehati berdansa kerana i ols mmg sangat amatur okeh ...


Mak maybe discharge esok ...


Next week dah mula kerja balik? and next cuti panjang will be during maternity leave February nanti .. owh tak sabar nyer i ols nak cuti panjang ...



apa2 je entry aku ni kan .. aku main taip je ni .. tak leh jadik la tgk blog tak berupdate .. terpaksa aku akui yang aku bukan lagik seorang blogger tegar wakkakaka ... pastu actually ada banyak pic aku nak share ngan u ols tapi hadoi kenapa la malas sangat nak trnsfer dari kamera tuhh ..


haiyoh, dah kul 1.15am lah .. nantok dah .. bye ols!


salam