Wednesday, 28 January 2009

seminggu sekali update

hi,


aku belum pun pergi bercuti ke mana-mana. Last week kerja menimbun. Jumaat aku flat, letih bekerja, plus idlan tak sihat so letih la jugak berjaga malam. aku tak kisah part berjaga malam tu sbb alah bisa tegal biasa kan. Tapi, aku jumpa doktor and bgtau doktor i need rest. letih akal fikiran melebihi letih tubuh badan.


Malamnye, ke rumah MIL. Stay situ smapai Ahad. Then Ahad pagi gerak ke Batu Pahat. Berehat sepuasnyer kat kampung. Adik aku baru beli kamera canon SLR yg dah lama dicita-citakan tu. aku pun amik peluang kelek kamera ke sana sini ngalahkan tuan punyer kamera. Ada jugak aku ke BP Mall, beli anting2 utk Lydia ... anting2 sementara dia tu dah hilang sebelah .. dan dia dah berani nak tukar anting2. dulu dia phobia lepas kena tembak nak tindik tu. kat kedai emas, aku kasik dia 2 pilihan ... nak yg A ke yg B. Aku pakaikan A kat telinga kiri, B kan telinga kanan. Dia selak2 rambut depan cermin, pastu jawab nak yang B. Pandai betul .. B lebih mahal dari yang A. nipis terus wallet bapak. Kalau dia pilih yg A, boleh la jugak aku dapat sebentuk cincin ke kan ... melepas ...


Sampai Klang semula pukul 1 pagi tadi. Turn hubby pulak demam. Tapi dia tak amik MC and malam ni, aku yg masih sakit kepala lite2 ni degil x mau tido ... dok ngadap FB ngan blogs .. :-) Hubby tgk geleng kepala.. aku senyum aje ...


letih juga mata aku tgk entry yg sama je kat blog aku ni. ntah mcm mana angah leh handle. Tapi angah dah rajin plak update 3hari kebelakangan ni. Tercabar siot aku!


Sekian dulu lah. Tak ada apa nak dibebelkan, sekadar mengisi ruang ini. tunggulah mood aku datang, baru update panjang tahap dewa.


Sekian,


Wassalam.

Tuesday, 20 January 2009

pause

i need a long break seriously. tu jer la yg dok terngiang2 dalam kepala aku ... aku ingat nak escape ke tempat yg relax, cool, quiet .... mcm kundasang, cameron or maybe my own kampung kat batu pahat nun.

Sunday, 18 January 2009

udara ini

(pic: Lydia kat tmpt aku tgh menaip skang ni. kerusi sama jek ngan umah aku sbb aku tiru mak aku ... huhuuh!)

Masa tulis entry ni, aku tengah menghirup udara petang yg segar ... banyak betul angin petng2 ni ... kuat plak tu angin ... mmg best blogging kat luar rumah ni .. lebih best drp blogging kat stabak. tak pernah pun aku blogging kat stabak huhuhu ...


aku x plan pun nak balik weekend ni ... ingatkan nak balik CNY je nanti and spend lama sket .. tapi sbb mak aku x sihat, aku balik lah jugak .. nanti CNY balik lah jugak, insya Allah ...


ada few good news kat family aku ... antaranya, biras aku dah selamat melahirkan anak ke-5, kat Kulim. Girl lagi lepas 1 boy dan 3 girl. :-D rezeki tuh ...


Then, anak buah aku kat Johor, Ana, dah dapat jadik cikgu sekolah menengah .. jeles aku dgr .. dia dpt ngajo kat sekolah men. agama arab kat Tampok, Rengit. yg lawak tu, dia kena jadik warden wakakakak! kosser jek ... aku ckp kat dia, be prepared le utk jadik the unpopular one huhuh .. yer la, zaman aku dulu, jarang ada org suka warden .. unless budak tuh ala2 baek punyer kipas then baik le kot ngan warden huhuhu ... Ana kata dia tau and dia takde hal ... kelasss ko! tak tau le kot2 zaman skang warden dah disukai huhuuh ...


Hari ni, Wedding Dit. Selamat Pengantin Baru ... aku x dapat nk dtg walaupun aku mmg plan nak datang .. Hope semua selamat and berbahagia lah dia dan isteri dunia akhirat...


Esok kerja. adeh. Busy sangat la lately. mana tak nyer, team mate aku yg 2 orang lagi tu balik negara dorang .. so aku le tinggal trerkontang kanting menangani permasalahan negara wakakak tuh dia ayat ... ni kali ke-2 aku ditinggal keseorangan. Kali pertama masa christmas week tuh ... time tu ok ler sbb users pon ramai cuti ... plus, users x berapa kenal aku lagi so dorang x de la nk kasik prob kat aku .. but now, aku dah glemer wakakakka!!! muntah le korang ekkk ... tak de la, i mean, users dah ramai yg terus direct ke aku jek ... esp. few users dr HK ... kadang2 issuenyer aku x paham, tapi, biasa le aku goreng2 sajork huhuhu ...


aku x sabo nk tunggu March, aku dah plan nk cuti seminggu masa cuti sekolah tu ... maklum le anak dah sekolah ni, cuti nk kena match ngan cuti sekolah kan ...


what else? oh weekend ni aku x de buat makanan apa2 .. maklum le balik kampung, harus le semua maid mak aku yg buat ... mmg syiok le cuti kat kampung kalau camni kan? ngeh ngeh!


ok ols ... sekian sajork aku menulis dari beranda rumah aku kat kampung. esok lusa aku update dari ruang tamu rumah aku plak, mcm biasak!

caucincau!


.

Tuesday, 13 January 2009

home made bubur candil


Ha, ni plak bubur org jawa buat bila baby turun tanah or after 6 mos age... Tp aku br je buat pdhal idlan dh nk setahun,huhu! Aku buat pagi ahad,then masuk petiais pastu balik dr wedding sol ptg ahad br mkm..manis! Semanis wajah sol atas pelamin huhu!

Monday, 12 January 2009

my first home made doughnut


Huhu... Korang jgn gelak donut aku bentuk ntah apa2..lydia pun kata donut ni pelik tp sfap wakaka laki aku kata lembut sgt ..oke will improve lg coz aku rs aku akan salu wat coz kitorng mmg suka donut! Resepi kak faz facebook..tq! Me updating frm ofc thru my phone

Friday, 9 January 2009

hectic

gosh it has been a hectic week for me, at work especially. Suddenly i feel so involved in everything and lately they always put me in the loop. its great, it really is. Loads of issues but i'm enjoying every seconds of it. Lega gila lepas solve and paling best when users gave credits :-) . penat tapi i feel its so worth it. balik rumah mmg terus flat. didnt even bother to online again. balik, layan anak2, pastu dozed off.


only during lunch hour yesterday that i had a chance to drop by kat facebook. huhuhu ... and then bila nak bukak blog, dah takleh rupanya. again.


okeh. its almost 1 a.m and kat luar dah start to pour. Guruh bagai ... better aku peluk apa2 yg patut dipeluk .....

daa..

.

Tuesday, 6 January 2009

malulah ...

in one of my break for coffee time, i had a chance to actually sit and chat with few of my office mates. i was surrounded with a whole bunch of guys from one city in india, hyder*abad. i only know one of them. So i thought this is a good time for sort of ice breaking.


i asked for their names. i know they are from my team but they sit so far from me and i couldn't recalled them by their names. nama memasing sungguh le keindiaan .. and then it was my turn,


"i'm fara"


"yea we know"


oopss ...


.

Sunday, 4 January 2009

semalam dan harini

jawapan untuk Soul,

peria campur kulit lembu tumis bersantan ialah lauk ... huhuhu ... biasa le lauk kampung ... ok tak jawapan tu? tak reti aku nk sexplain ler ... lengkali aku masak, aku snap pic la eh ... ada lagi sket kulit lembu tu dalam peti ais .. peria pun aku cuma masak half sajork so leh masak seround lagik ... tapi maybe kali ni aku nk letak so-hon ataupon daun soh. tau daun soh tu apa? daun soh tu ialah daun kepada pokok malinja ... yg buahnyer dorang jadikkan kopok malinja yg rasanya pahit2 sket tuh ... erkk ... :D


ok.


Semalam.


aku tanya hubby, leh tak kalau kita minum petang kat luar??? dia ok je .. best best! ..
oklah, nih aku tempek pic2 kitorang tea kat luar semalam ..


i mean luar rumah ... menu jemput2 bilis dan kerecek pulut ..




kerecek pulut ..




hari ni.




and now is 9 am, sunday morning ... huhuhu .. ni apa kes aku dh mcm report duty plak kat blog nih? well .. just to fill something for today. today started as early as 5.30 oclock this morning when idlan bangun, and takmo tidor lagi even puas aku kasik apa yg patut di kasik ... huhuhu .. tak sporting lak bujang ni .. ingatkan nak le bangun lewat ,, dah nama pun ahad kan ... tu dia, mak x sedar diri ...



apa plan today? we (me and hubby) hv just finished with our list of hutang nak dibayar today. Elok sangat le kan ... susah biler gaji masuk beza 2 minggu nih .. gaji aku 24 every month, gaji dia plak 7th every month. Aku salu tunggu dia kalau nak budget2 nih ... susah ler kalau tak wat camtu .. kang asyik le over budget .. aku le especially .. this month gaji dia awal.. so today nak ge segala tmpat to settle all billss.. senang hati.. oopss .. settle all bills, doesnt mean settle all debts, okeh? sighh ..


tapi adeh dari tadi aku dh jerit2 suh Lydia mandi ... liatnyer la anak dara aku ni kalau suh mandi .. hmmm cabaran betul!! bila cuti jek, suara aku dah mcm automatik ada microfon tau ... pastu bila malam, tgk budak2 tido mula la nk nyesal .. hmmm ...

Saturday, 3 January 2009

suri di rumah

great.


Its now 4.45 pm and i'm not going anywhere. hubby kerja this morning after had lempeng cicah ikan sardin for breakfast. lama dah tak sarapan lempeng. lama dah x sarapan kat rumah. lama dah aku x masak utk. b'fast. huhuhu ...


then, bermula la tugsan2 surirumah ... cuma aku byk ngelat le ... sampai skang ni aku lum lipat baju lagi .. padahal tadi tgk tv tangan x wat apa pn ... hmmm .. mlm ni ler lipat ..



hubby tadi balik kul 12 tghhari .. sib baik aku dh masak. lauk simple ... ikan goreng, pastu sayur peria ngan kulit lembu tumis santan pedas2 gitu ... menarik tul mkn lauk2 simple gitu kan ...


skang ni anak2 tido, jap lagi dorang bangun aku nk prepare tea plak .. wah tu dia .. complete la meal for today .. ahakss! tadi aku sungguh2 goreng kopok ngan pulut kerecek tu .. yg dh lama org kasik tu .. so jap lagi ni, wat kopi panas perghh sedap tuu .. ngan cuaca yg mendung sajork dari pagi .. oh indahnyer ... baru ler jimat sket kan dok umah je gini ... huhuhu


itu jek la dulu ... owh, di bawah ni, dialog dgn Lydia, 2 minggu lepas, masa ku tgh prepare bfast before pergi Melaka.


"Mak, mak masak sedap le .. " (padahal masa tu aku cuma goreng roti salut telor sajork)

"nanti Lydia besar nak jadik mcm mak lah ..nak masak sedap .."

huhuhu aku dah kembang semangkuk .. pastu dia sambung

"tapi nanti Lydia nak malas masak nasik lah"

"kenapa????" aku confuse

"Ye la, kan mak salu malas masak nasik .."

$%*$*$**@@#$)%%)$!!!!!

bertuah punyer anak .. hubby dgr, dia terus gelak pastu sambung

"bukan abang ajar tauuuu"

huhuhu ..kids say the darnest thing ... kosser!


.

Friday, 2 January 2009

boleh kot

i hv been blogging since January 2005, and now after 4 years, i noticed that my total posts as of yesterday are only 360 ??????? gosh its equivalent to just a year .. not even a year ! so i hv another target for 2009, that is to post entry in daily basis ...


and this is my 2nd post for 2nd day of 2009. aci tak? 


will see, leh tak aku achieve target ni huhuhu




Thursday, 1 January 2009

a brand new year, 2009

now at 11.00pm, 01 jan 2009 i decide to write something. just to mark today as the 1st day of a brand new year.


i reached offfice at about 8.30 this morning only to find out no one was there. i waited for an hour before made a move .. i didnt even go to my desk coz i was scared. yup u heard me right ... i was scared.


went home and after zohor went to tesco shah alam. initial plan was just to get idlan's diapers but we came out with plastic bags with stuff worth 100 rm. oopss ... ntah ke manalah pergi my azam to save more and spend less this year. Worse, we then had our early dinner at Ani Sup Utara and spent 22 rm .. huhuhu ... hubby le, ada ke dia order bubur without telling me that bubur is actually my ever favorite nasi air!!! urghh .. me so tak puas hati,order satu mangkuk lagi bubur ... owhhh.. never thought i can get nasi air here in kapar huhuhu ... i missed nasi air kat Kuantan le ... speaking of which, makes me starving now.


ok, 2009, tak de le aku nak pasang azam such as 'better person' kinda thing ... of course we wnt to be a better person, every sec in our live .. my target (prefer to use this word rather than resolution .. resolution sounds big ..) for this year is first i need to get everything settled for my house .. oh that is a looong story and i dont intent to story bout tht here ...target to get it done before March.


Other than that, as abovementioned, spend less, save more. This is so hard, unless i move to Changlun kot huhuhu ...


and, can i put another pregnancy as my target for this year? huhuhuhu ... well.. am turning 32 this year ... kalau ada rezeki anak lagi, why not? kan? guess i am ready ... ok, will focus on that after June .. hahahhha!


ok, till then ...


happy New Year u ols!