Thursday, 30 October 2008

Inilah kenyataannya ...

...



nampak gayanya, cita-cita aku nak jadik cikgu, terpaksa aku pendam dulu ....



...

Tuesday, 28 October 2008

Thank You ...


Thank you to friends ... we had a great day on Sunday ... :-) .. Aku tak dan le nak snap sumer pic ...


Aku memang terharu betul kalau ada yang sudi datang ke rumah aku ... Aku suka betul tengok expression diorang bila diorang sampai je ... maklum lah, jauh ... :-) Tapi, aku harap jangan lah serik dorang datang ke rumah aku eh .... Aku suka terima tetamu .... anak aku lagi la, bila orang nak balik jer sure nanges ... biasa le tak puas nangis ...



Aku buat jamuan sikit hari Ahad tu ... sajalah, panggil member2 ofis lama .. reunion kekdahnya ... OMG, seronok gile tengok dorang datang rumah ... riuh rendah rumah aku ... dorang ni, biasa lah, datang ala2 QA gitu wat spotcheck .. sampaikan lubang/pintu ke ceiling pon nak ditengoknya (jeling diana) wakaka!



Selain tu, ada gak lah member2 Hamid ... aku suh jemput sbb dah alang2 wat makan2 .. jemput je lah kan .. niat asal aku, nak jemput member2 reban gak .. tapi belum sempat aku bukak mulut, dah kuat plan dorang nak buat gath reban kat rumah Alangz .. aku pun tak nak lah kacau daun kan .. aku pun tak leh nak join dorang sebab aku dah jemput member2 aku ni awal2 lagi ... actually ada gak aku tanya kat member2 aku ni in case dorang boleh datang Isnin or Sabtu (nak jugak aku try to be at Reban's raya) tapi, tau je lah bulan raya, mana senang nak ubah2 schedule .. so, aku pun berkorban lah ... Alhamdulillah, pengorbanan aku berbaloi lah .. Aku seronok menerima kunjungan kawan2 ..and ila tengok gambar2 reban gath kat FB Deo, aku pun tau dorang seronok ya amat .. and yg best, aku tak jelous .. :-) maybe sbb aku dah redha ... yang penting, semua happy .. yep!



Yang lawak, aku mmang tak sempat giler nak prepare map nak ke rumah aku tu ... pastu, ntah mana aku letak map yg aku dah pernah buat ... then hari khamis kot aku jumpa file tu ..without checking, aku send aje ke dorang .. wakakkaka .. later baru aku tau, last modified file tu was in 2006 .. wakakakka! banyak dah berubah .. traffic light dah tambah, harga toll dah naik .. merasa lah dorang ala2 treasure hunt gitu ahaksss ... Mauze jadik ketua rombongan ... hiks .. ketua rombongan tapi lupa print map, boleh? tapi better gak tak print sbb map pon mengkonfuse kan wakakak!



Aku tak masak banyak menu ... menu wajib aku, mcm biasalah, mee bandung .. dah jadik mcm wajib plak, asal member datang, mee bandung .. wakaka .. nak wat camner kan, ada permintaan maka adalah pengeluaran, kan ... pastu, aku masak jugak special sket .. takkan la jamu mee aje kan? so aku decide buat le nasik hujan panas seri pelangi wah tuh dia nama .. walhal cuma nasik minyak sajork ahaksss! berlaukkan ayam masak merah dengan pajri nenas dan jugak pepedom ... lain2 adalah watak2 sampingan mcm spaghetti dan jugak nugget2 gituss ... Alhamdulillah, semua dapatlah merasa semua ... sbb mee bandung aku dah salu buat, makan bajet aku mata btul ... habis je jamuan, ada balance semangkuk aje lagik utk kitorang habiskan .. nasi adalahlebih sket .. tapi still OK lah, dinner tuh aku mkn nasi minyak gak, breakfast isnin pun makan nasi minyak .. dan lepas tu, habis dah .. kira oklah tu bajet kan ... lauk2 pun ok gak tak terlebih2 .. so aku puas hati lah kiranya .. bab sedap ke tak, aku tak boleh nak komen lah sbb kang aku kata sedap, perasan la pulak kan .. ntah lah ... laki aku kata sedap .. laki orang lain, tak berani aku nak tanya wakakakkaak!



Satu lagi, happy aku sbb cita2 takmo pakai pinggan polisterin berjaya jugak .. :-) cuma, kesian pulak ada plak dorang nih rajin ke dapur cuci pinggan sekali ... maafkan aku, bukan itu niat aku ..a ku dah halang dah dorang dari absuh pinngan .. tapi dorang tu degil plak .. konon2 nak tgk dapur la apa lah ... Terima kasih u ols ...



Bab menyusun balik pinggan mangkuk le amat seronok ... bukan apa, teringat kalau kenduri kat kampung, semua pinggan sure mak aku susun tepi dinding, the sort them out ikut kategori sambil sorting, sambil keringkan dengan kain ..sambil gossip ... seronok! .. so aku pun buat mcm tu, and ajak Lydia buat sekali ... biasa la budak2 kan sure suka .. aku suruh dia lap cawan2 aje lah .. sbb yg lain2 sumer kaca la plak.. umah aku mana ada melamine .. sumer kaca .. infact, semuanya hadiah kawen dulu ... nantilah kalau buat jamuan besar besaran, baru lah aku beli pinggan sendiri .. :-) so far cukup lagik .. ahakss ...


Amboi, aku ni, gaya cakap mcm le tetamu beratus kan .. actually adalah dalam 30 pax je gitu hari tu .. wakakkaka! tuh pasal le malas pakai polistrin ... sikit sajork orangnya kannn ...

Lastly,

Thanks u ols ...


Salam Aidilfitri, semoga bertemu lagi Aidilfitri berikutnya ...

Friday, 24 October 2008

Four Of Us in the Memorable Yesteryears

Among us, Mus was the first to enter Pernec in early 2000, both Mauze and Ellyn joined few months after , and then later in December 18, 2000, I came onboard.


Mauze was standing at the copier machine, with papers in her hand, looked very sweet with her flowery pink baju kurung, smiling at me. From the look, I knew that she must be a fresh grad, like me. Well, not that I was sweet like her, but we both were innocent i guess. We exchanged smiles and i remember me talking to myself, "comelnyer budak ni"


Not many people were in the office. Later I was told that most of them were at clients' office, for projects assignment. I learned out that Mauze is younger than me by a year, and a fresh grad from UTM Skudai. I remember being very awkward in starting conversation with Mauze. Simply because she's younger and I didnt know how/what to address her. I didnt know whether I should use "I/You" or "Saya/awak" or "Kita/awak" or "akak/awak" or "ngko/aku" ... :-) So, I decided to go with "I/You" ... just to start formal.


"You buat apa tu, busy ke" She was busy looking into newspapers' classified section, with pen in one hand, and phone in another hand. Few businesscards were also on her desk. Busy.


"Tak adalah, I tengah survey nak beli kereta" :-) OK. wow. Kayanya minah ni, fresh grad dh nk beli kereta. I was talking to myself.


And the conversations going on ... but I still feel uncomfortable using "I/You" in our conversation. Then, it was her who started using "aku" in her words and it doesn't took me long to feel very comfortable with that.


A week after, I met Mus and Ellyn as I was assigned to the same project as theirs, at one of the local bank,in Shah Alam.


Like Mauze, Ellyn is also comel, with a sweet big smile. But unlike Mauze, I've known Ellyn from 1995 when we studied together in MCC, Kuantan and later in UiTM. It was her who welcomed me when I arrived at the 5th Floor of the bank's building. Her friendliness has helped me to easily adapt to the work environment. With her it's easier to talk since we've known each other long before that. We liked teasing each other and its good that she's an open minded person who can take jokes and at the same time, quite an outspoken person.



Like Ellyn, I've also known Mus long before, in 1990-1991 She was my senior during my secondary school in TIGS Batu Pahat. I was in form one and she was in form 4. She left TIGS in 1991 after SPM and I left TIGS in 1992 after SRP. It was coincident that we met again in Pernec.
Mus was very helpful and sincere. It was her who helped me in Microsoft Excel as i never learned or used excel before that. With her, I was not as playful as being with Mauze n Ellyn because Mus is quiet a sensitive person, and a bit reserved compared to Ellyn and Mause.


Shah Alam, was the place where our friendship grew. A lot of activities we did together when we were there. Together with the bank staff n also the vendors, Maheran, Syahmi, Faizal, Fendi, Edwin and Harish ... we made those years as the most wonderful years ....


Many things had happened. Most of them were wonderful and some were just too painful to be remembered for some of us. Now, all four of us have left the place that bring us together, and gone to different places for better life. But honestly, I missed them and our times together.


Four of us, i think we are best friends, without having to declare it. Even though things that happened weren't always good, but so far we still keep our friendship in a good shape. We don't always agree to each other, but I guess that is what is special about our friendship.


As far as I can remember,

Mus was the first to enter Pernec, and I was the last
Mauze was the first to get her own car, and Ellyn was the last
Ellyn was the first to get married and has kids, and Mus was the last
I was the first to start blogging, and Mauze was the last ... (huhuhu.. mcm x relate je ni)


To these friends that are very dear to me, I would like to say thank you and sorry for everything, and Let us pray that our friendship will last forever.

I am writing about them to show my support for whatever they do, Mus, for the new job, hoping she will be stronger facing every challenges to come. Mauze, also for her new job, hopefully there are a lot of new discoveries in the new place for her career/self development. and Ellyn, for her new pregnancy, hope its going to be a wonderful journey. :-). For all of them, because recently they hv continue writing in their blogs. Caiyork!

Fara.

Thursday, 23 October 2008

Musim Hujan

Tahniah, untuk kawan-kawan aku,Ellyn dan Anne, on their pregnancy.


Sekarang musim hujan. Hari-hari balik hujan. Aku, nama je naik kereta, tapi ada sehari tu, aku basan mcm orang naik motor plak. actually cermin tingkap kereta aku mcm dah jem, once bukak tak boleh tutup unless ada dua orang tolong pegang and tarik manually. huhuhu! so, last 2 days, aku lupa pasal tu, aku pi gatal bukak masa nak bayar tol .. so terima lah padahnya sebab masa tu hujan lebat giler .. and worse, ada certain part of the road yg banjir .. so bila lori dari arah berlawanan langgar banjir tu ... splashhhh!!!! dah macam aku dilanda ombak besar dalam kereta!!! habissss!!!! hmmm ..


Mudah mudahan ramai lagilah kawan2 aku dpt rezeki, nak2 lagi musim hujan ni kan .. :-)

Tuesday, 21 October 2008

Open Houses


Kawan-kawan baru aku tu ... huhuhu .. budak2 lagi dorang nih ...

aku tak ada story le, kejap sangat masa berlalu, aku tak terkejar nak update blog. Bila dah tak puasa, maka tak de la bangun sahur .. so tak ada lah masa nak online kat rumah ... mana taknya, balik rumah je, anak-anak dah berebut2 nak melekat kat aku ... tu belum bapak dorang lagi.. opss! pendek kata, mmg sejak lepas raya ni, susah sangat nak cari time online. Weekend jangan cakap le .. manjang gi open house ...


Cakap pasal Open House, tuh pic aku ngan bebudak kat ofis baru, masa Deepa Raya Celebration Last Friday. Meriah la jugak event tu .. banyak give away, sejak 2 minggu lepas ada mcm2 competition sempena deeparaya .. hadiah pun not bad .. tapi aku just attend the hi-tea event tu le, sbb nak bersosial la kononnya... masa tu le jumpa ramai sket malays ... tapi still, jadik sikit jugak compared to indian ... syok le ada performance2 bagai, tapi yg tak syoknya, masa tarian lagu hindustan, mmg la best sbb mmg india yg menari ... tapi, bila tarian lagu melayu ..aik? india gak menari??? ahaksss .... lain macam plak feel dia .. ermmm .. tgklah tahun depan aku conquer pentas wakakakakkaka! The food was not bad ...


Next time sambung ....

Monday, 13 October 2008

blogging from home is always possible

Huh,


Punya lah aku excited ... dekat ofis, masa dok tgk firefox toolbar, ternampak plak icon blogger. Bila mouse aku tunjuk, dia kata send to blogger. So, saja le aku klik. Tetiba, window blogger keluar???? mana la aku x excited kan??? Cuma, ada link kat situ .. link url yg aku suh send to blogger tu .. so, aku pon buang itu link ... dan mula lah, menaip .. sebaris je, aku stop, buat kerja sambil cover2 gitu .. maklum le workstation aku tuh laluan org ramai ... dah le bebudak ni, suka je berdiri lama kat belakang aku, dah lama baru le nak tegur aku .. salu aku rasa mcm nk sakit jantung jek esp. time aku tgh dok balas2 spam emails. So, kul 6.30 pm gitu, lepas dah habis panjang lebar aku story pasal weekend aku, akupon konfiden nak upload ... and it was successful! YESS!!!!! tapi, uwaaa.. bila aku bukak blog, rupanya, TAJUK AJE YANG KELUAR???????



INI BOLEH MENDATANGKAN MARAH!!!!



huh! hampagas betol!



Aku dah lama x update blog. Maklumlah, busy mengushar vishal dengan kerja dek non!!! .... mana nak tgk issues production, mana nak tengok issues UAT ... adoiii ... mana nak pahamkan business process lagi ... tau je la i ols kan fresh princess ahaksss ... Dah le UAT 3 countries sekaligus. Sama la mcm UAT kat PNB* dulu, bila lepas batch, or lepas EOD, sure hati berdebar2 tunggu variance .. sini pon sama, lepas batch aje serammm bila tgk QC list tuh mencanak2 nombor ... itu utk UAT .. utk production plak, pagi2 bila sampai opis, sure berdebar2 bila nak klik failed instance ... kalau tak ada tuh rasa lega sangat dan bleh la gi bfast dgn tenang ahakss ...


OK itu pasal kerja lah sket2 ...
Citer weekend pulak ... Sabtu, mcm yg diplan, kitorang ke Teluk Intan, attend wedding Dood. Aku, mcm biasa time tepung tawar tuh, sebak le rasa .. esp. bila tgk parents rose cium pipi rose. aduh, touching .. aku teringat gitu masa aku kawen, aku ala2 sebak gitu bila peluk mak aku, sebab aku dah kira dimiliki oleh suami ..cewah!


Balik dari TI, terus ke rumah MIL, sebabnya MIL dah beapa kali called suh balik, makan durian .. huhuhu ... hamid ngan Lydia mmg le antu durian ... dah tentu2 plak aku le yg paling dekat ngan dorang ... untung orang dekat tu le dia .. :-) Lepas maghrib baru le balik rumah ...


Pagi Ahad, jugak mcm yg diplan, beraya umah member2 MCC. Nih actually annual event ni. Sejak lepas grad lagi kitorang mmg le konvoi kot ... mula2 dulu beraya umah parents, yg mana org KL le kan ... now nih dah beraya umah sendiri2 dah ... tahun lepas aku tak follow sbb hamid kan kat johor so sukar le kan ...


This year pun tak cukup korum. Maza, Mas dengan Aisha tak available. Sedih la gak tapi what to do ... this year, start dari umah Juita kat UK perdana. Aku ni kan, setiap kali sampai umah dia, sure lupa umah dia tkt berapa ... ekekeke.. maklum le setahun sekali je datang ... kat rumah dia dalam sejam gitu la kot ... lepak sakan, makan sakan, pose2 lite2 gitu ...juita masak mee udang ... aku dah le mmg antu me berkuah ... sedap plak tuh ... tapi aku berjaya control sbb kang umah farahiyah pon nak menjamu selera gak ...

idlan kat rumah juita

Lydia & Idlan

Gerak ke umah farah kat ampang. Sampai je umah dia ada plak farah gi tinggal kunci umah kat kereta, and kereta dia plak dia n rose park umah Juita coz dia naik kereta Lyn, malas keta banyak2 konvoi. Seb baik ada en. hamid dan en. mazli tolong, barulah berjaya bolos saja dinding ituuu ...


Rumah Farah ni, cozy sangat .. rasa mcm nak tido aje kat situ ahakss ... sayang je plak Azlan hubby Farah tak join sekali ... Tapi, palin best, Farah prepare Roti, cicah denan Kuzi Ayam dan kambing ... perghhh!!! memang sedap bangetttt!!!! aku tambah roti sampai 3 ketul ahaksss ... bila aku mintak resepi, kantoi rupanya Farah import kuah dari mak dia wakaka!


Roti + Kuzi yg sedap!

Lepas rumah Farah,memula plan nak ke rumah Lyn kat Shah Alam. Tapi, Lyn kata dia nak wat open house this weekend, so semua pakat datang this weekend aje ... so, terus le kitorang ke klang, umah aku ler ... huhuhu!


Sampai rumah aku dalam kul 5pm. Sementara aku prepare2 apa yg patut, dorang nih dok transfer gambo2 dalam laptop ... pastu masing2 ralit tgk pic lama2 sambil gossip2 gitu kan ...
Diorang balik dalam kul 6.30 kot .... aku puas hati le sbb smooth aje this year punya jalan2 raya :-) tak sabar nak tunggu weekend nak jalan lagi ... :-)


Khusyuk tgk gambo2 lama huhuhu ...

Blogging From Office is Possible????

Wednesday, 8 October 2008

Kerja Lepas Raya


tu, pic family sebelah hubby, lepas solat raya. Tak banyak snap gambo pun raya hari tu ... pagi raya tu jek amik gambo family, kebetulan plak semua ipar duai sebelah husband ada hari tu .. sepanjang aku kawen 5 tahun, inilah 1st time semua ada raya pertama ... aku plak, mmg le ke mana2 sure ada jek tripod dalam beg .. so mmg senang le nak pose ramai2 ... size family husband aku, is half of size family aku ... semua cucu2 MIL masih kecik2 lagi ...

kebetulan, semua biru ... tak kalerful kan?

pic2 lain, aku load dalam facebook ajelah jugak.. ikut trend ma! lagipun lebih mudah dan cepat compared to load to blog.

---

Semalam, aku mula kerja ... Aku dah mmg agak, bila masuk je ofis, haruslah mood raya tuh akan jadik zero. Tak ada langsung saki baki pasal raya ... kalau dulu, kat tmpt lama, haruslah makan masa lebih seminggu nak hilangkan mood raya tu ... haruslah cerita raya dok berkumandang lagi, dengan planning nak open house le, dengan planning nak konvoi le ... huhuuh.. now, aku tidak merasa begitu lagi yach! ada gak le planning, cuma, semua thru email sajork! hiks!


Kerja lak, banyak sungguh! first time aku rasa, balik cuti raya hari pertama, aku khusyuk dan tawaduk buat kerja ... respek aku kat diri aku .. kadang2 aje aku sempat klik2 ke blog orang, and klik2 ke facebook... itupun tak leh lama2... mek sangat busy deknon! banyak country nak live dengan new systems, maka banyak ler reports nak kena develop ... tuh tak masuk lagi existing reports yg ada issues.. ishh ..


Semalam, adalah satu email nih teamlead aku kasik, dia fwdkan request drp sapa ntah aku tak kenal.. dia suh aku settlekan issue tuh ... aku ni kan, salunya blur la kalau mula2 dpt issue.. so, aku pon ala2 nak la tanya direct ngan org yg meraise issue ittew ... tapi, belum sempat aku angkat phone, sudah ada satu mamat berdiri di sisi ... huhuuh ... oh, selama ini awat la aku x perasan, ada rupanya mamat cun dalam team aku wakaka! "hi, u r fara? i'm vishal ..." gulp! tuh dia, ala2 hero citer hindustan gitu ... ahakss ... terus i ols bersemangat nak kasik settle cepat itu issue ... in 10 mins, mamat tu dtg lagi follow up ... bikin jantungku berdebar wakakakak opss over eh??? muahahaha!



cuma, aku tensi yg amat ... baru je aku dapat tau, aku dah tak bleh nak login Gtalk lagi .. dah kena blok!!!!!! hampasss!!! dah le YM mmg takbleh ... Gtalk tu je lah peneman aku di kala sunyi..itupun dah kena blok! before ni, ada gak aku login YM guna webmessenger, itupun dah kena blok!!! tapi, pagi tu jek la aku rasa meroyan.. lepas tu, aku rasa Ok je pun ... maybe sbb bz so tak terasa sangat .. actually bukan le salu chatting pun, cuma bila login tu, rasa best je .. kalau tak, mcm dok bwh tempurung aje ... hmmm ... so, hereafter, mmg le facebook ajelah peneman dikala sunyi ... huhuhu! cuma, aku takleh nak masuk FB thru firefox .. aku rasa, firefox pon dorang bar jugak .. so, tak leh le dpt notification dari FB boost. buhsan gak ar .. and, takleh pun nak chat dalam FB ... grrrr! so, mmg email ajelah perantara aku dan dunia luar ahakss! seb bek ada vishal..opppppssss! *pekop mulut*

Monday, 6 October 2008

Cerita Raya 2008

Puasa sudah, beraya kat kampung pun sudah .... cuma beraya kat bandar aje belum bermula ... traffic jammed kat highway sudah, traffic jammed kat jalan2 bandar baru je nak bermula .. esp. bila weekends, ngan insan2 nak berkunjung ke open house di serata Lembah klang.


Raya aku, Alhamdulillah .... raya pertama kat Klang, raya ke-dua bertolak ke BatuPahat sampai la raya ke-lima. Hari ni, raya ke-enam, aku kat rumah, still cuti konon2 nak kemas rumah dan kemas segala baju2 kuar daripada beg. Tapi, sementara tunggu baju dalam washing machine, aku pun online sat ..


OK, now, pasal raya ni la kan ..... perasan tak? skang ni kan, raya dah tak berapa kalerful lah, sebab masing2 nak sedondon2 dengan family, last2 satu kaler je semua .. termasuk la family aku, kami berempat pakai kaler biru, bila kumpul ngan adik beradik kat rumah mertua, dorang pun biru... sampai ke johor, dorang pun biru... ishhhh ... biru je saujana mata memandang .. so raya tahun depan, aku takmo wat sedondon lah .. nak kaler lain2, biar kalerful sket di hari raya ... tu dia, dah cakap pasal raya tahun depan ... well ...semoga panjang umur :-)


Then, orang semakin banyak duit, and daya kreativiti semakin menonjol lah... sampaikan duit raya pun bukan lagi berbentuk duit raya .. ada yang bagi duit raya pun dah berhias2 bagai, ibarat door gift majlis kawen lak.. hiks! and ada gak anak2 aku dapat duit raya, yang bersampulkan purse ... huhuhu ... tak main le sampul2 raya free dari bank dek non! duit raya pun ada revolusi kan... :-)


Dengan adanya kenderaan di setiap family, dah tak banyak orang jalan2 suami isteri sahaja. Kalau beraya, wajiblah berbondong2 sampai 6 kereta .. dah macam marhaban gitu ... cuma kalau marhaban tu, sampai berpeluh2 lah tuan rumah nak melayan .. sampaikan yg ada tu, tak bercakap tak berborak pun dengan tuan rumah, yg tetamu muda2 semakin tak pandai berbual dengan sedara mara, sebab mak2 aje lah yang berborak ... corak beraya pun ada perubahan kan? ...


Lepas raya je, tu dia, kat Facebook masing2 dok upload gambo raya ... :-) maklum lah, dah tak de nyer nak cuci filem bagai kan .. so, pakat tayang kat facebook aje lah kan .. globally bleh tengok ..bukan setakat keluarga aje kan .. :-) Aku, raya pertama petang tuh, aku gi kedai gambo, print gambo yg kitorang pose kat rumah pagi raya tuh .. mak mertua nak suh print beso so that dia leh tayang kat tetamu ... sampai aje kat kedai gambo Meru, aku tgk ramai plak family2 amik gambo kat kedai .. ngan baju raya, ada yang kilat-kilat bagai baju dorang .. last2 aku pun teringin nak amik pic kami berempat kat studio ... jenuh nak kasik Idlan tgk lensa kamera ... adeh ... tapi lepas 5 kali snap, baru le OK sikit ... malas dah nak tunggu2 lagi, sbb dah petang sangat ... patutnya hari jumaat dah boleh ambik hasilnya, tapi sbb aku balik johor khamis.. s0 ni kejap lagi baru aku nk amik, pastu nak frame siap2 .. bila hubby balik kerja kang, suh dia tampal kat dinding ... so, korang datang lah rumah aku ... leh aku show off gambo raya kat studio aku amik di hari raya pertama ahakss! aku tak upload katfacebook kot sbb takdak softcopy.. nak scan pun tatau camner sbb aku print 16R ... harus nampak lobang2 jerawat aku tu kang .. kosser!


Sekian cerita raya aku ... kang, entry2 lain aku selit2 gak citer raya ... aku nak sidai baju, pastu nak mandi, pastu nak kuar gi bank .. nak bayar kereta, nak bayar kad kredit, nak collect cheque, nak ushar2 kot leh shoppping lagi ..opss!


C ya !!