Thursday, 7 March 2013

Anak-anak belajar berenang

Starting February this year, saya registerkan anak2 ke swimming class. So setiap Sabtu saya tgk dorang belajar. After 5 classes, Lydia nampaknya improved a lot. Idlan pulak masih belum dapat catch up betul2. Teknik bubble pun dia confused. Instead of lepaskan udara thru hidung kat dalam air, dia tak buat pun gitu.. dia tahan jek nafas dia, resultnya dia rasa letih.. I don’t blame him…

Lepas ni, rate bulanan dah naik. Daripada rm80 kepada rm110 sebulan. Hmmm agak berat gak tu kalau nak hantar 2 orang sekaligus.. Saya dan hubby decided, Lydia akan continue, while Idlan akan stop dulu, nanti bila Lydia dah pandai and dah boleh stop, masa tu baru start ngan Idlan balik. Maybe bagus juga, nanti by the time Lydia dah boleh stop class, Idlan pun dah boleh accept instructions better.

Pandai mak planning, kan? :p

Btw – seronok gak class kat Panasonic sport complex Shah Alam. Kat situ Cuma ada satu je swimming school. D Swim Academy ni jek.. so mmg orang pun tak ramai, plus masa classes in sessions, public takleh masuk. Public bleh masuk from 11am. Compared to kat stadium akuatik Shah Alam yang sangat crowded sampaikan nak parking pun susah, kan? Saya tau sbb saya pernah gak try hantar Lydia ke sana tapi tak lama sbb masa tu Lydia mcm tak ready.

Selain orang tak ramai, kat sini ada class for babies! They call it The Lil Swimmers class. Class ni utk babies 6months to toddlers 4 years old. Syok ar tgk babies ngan kerenah dorang nk swim. Kadang2 saya teringin nak masukkan Daleela dalam class tu… tapi bila fikirkan cost.. errr.. lom mampu dek non! Hehehe.. plus kalau dah masuk tu, jgn lah berharap terlalu tinggi yang sebulan dua baby akan terus pandai berenang ye. Yang saya tgk tu, sorang baby ni, dah 4 minggu datang kelas, masuk air, menangis dan menangis .. hmmm mmg kesabaran kena tinggi dan poket pun kena tebal! It’s a continuous process! Dari 6 bulan leh membawak kepada 6 tahun! :-)

Rasulullah S.A.W. bersabda, “Ajarilah anak-anak kalian berkuda, berenang dan memanah” [Riwayat sahih Imam Bukhari dan Imam Muslim]

nak tgk pic2, sila ke mobile blog saya yer! :-)
Klik juga entry ini untuk perkembangan terkini kelas berenang anak-anak..

Oh ye, iklan sikit, Jika anda sedang mencari2 supplement untuk anak2.. sudi2 kan lah menghubungi saya, 0192390107... :-)