Thursday, 25 November 2010

dengar la anak-anak bercerita

Hari ni aku kena amik anak2 kat taska. Actually there is no fix turn, bukan mcm sistem giliran gitu ... actually its a mutual understanding that tugas mengambil dan menghantar anak ke taska, bapak yang buat .. mak bukan tak nak buat .. tapi kalau mak yang buat, alamatnya hari2 lah budak2 ni duduk kat taska sampai kul 9 malam ...


I will fetch when bapak really cannot do it, like today where he needs to go to sites outside selangor/kl ... so nak ke tak, aku kena gak lah amek budak2 ..


So tadi, about 8.39 pm gitu baru aku sampai ke taska .. yang tinggal cuma anak2 aku, dgn ada 2 budak lain ngan 'nenek' dan 'ibu' taska ... aku suka amek budak2 ni sebab diorang ni, kalau dalam kereta balik dari taska, banyak story dorang nak lapor ... mcm non stop dorang bercakap... kadang2 aku x terfokus .. just iye iye tapi taktau apa ntah yg dorang citer .. tadi idlan yg start .. bila aku start je kereta, dia kata ..

"mak, kat luar ada hantu.." tiba2 je cakap gitu ... boleh? terus aku kata,

"Mana ada hantu ..." aku kata gitu ...

"tapi abang Lan carik2.. tak de pun hantu .." well .. kan dah lain fakta kan? main cakap je dia ni.. kejap ada kejap takde plak hantu tu ... so aku reply balik ..

"a ah, mana ada hantu kan .. abang Lan kan budak baik .. hantu takmo datang dekat budak2 baik .." dia macam puas hati je ngan jawapan aku tu .. angguk-angguk sambil kata,

"abang Lan baikkk..." hehe ..

Then kakak dia sambung plak ..

"mak ingat tak katak kat rumah nenek tu? ada 2 katak kat depan pintu rumah nenek"

a ah mmg ada .. kat depan pintu umah MIL aku, ada katak .. 2 ekor .. satu kat hujung kanan, satu hujung kiri .. dia mmg bila siang ada.. bila malam takde carik makan .. MIL aku plak dok cakap kagt katak tu, "kalau ko tak kencing dan berak kat situ, ko duduk la aku tak kisah..kalau ko kencing berak je.. nanti aku halau terus" hmm .. mmg la katak tu tak berak kencing kat situ .. so mil aku pon tak la kacau dia .. dan mil aku dok kata kat cucu2 dia .. takmo nakal2 .. kalau nakal nanti katak lompat keluar .. itu yg Lydia tetiba teringat dan bangkitkan hal tu ..

"ha .. sbb tu takmo nakal2.. nanti katak loncat kat kita.." aku kata gitu ..

"tapi kan mak .." ha, Lydia dah mula dah .. ngan gaya bercakap yg mcm nak bersyarah tuu .. ekeke ..

"tapi apa.."

"tapi kan, katak tu kan.. sebenarnya bukanlah makan orang .. "

"ye ke.. habis katak makan apa?"

"katak tu, hanya makan serangga yang berterbangan je .." (itu ayat sebenar dia cakap .. mmg ala2 skema gitu .. dia tgh berdrama kekdahnyer)

"ye ke? mana Lydia tau ..."

"Lydia tgk kat cerita Mr. Bean tu mak ... bila ada serangga terbang je, lidah dia pun keluar .. sama macam cicak .."

see???? dalam byk2 citer .. citer Mr bean gak yg kasik lesson kat anak aku// adehhh!!! ...

itu je la aku nak citer pon hahahaha! aku nak bgtau aku tak suka giler dan geli gitu tgk Mr Bean .. i think citer tuh ntah apa2 gitu ... hmmm.. well .. we never know kan .. small things may give big effect to some people ...

ok dah .. lengkali update lagi .. merasalah hari2 update pasal anak2 jek .. ala2 dialog jer gitu kahkahkah!


salam jumaat u ols!

Wednesday, 24 November 2010

Jawabnya berapa??

Semalam, sampai je rumah mcm biasa terus le meluru ke anak2 ... then Lydia came to me, and said,

"mak, hari ni Lydia dapat soalan yang paling susah!" aku tgk mata dia mcm berair sket ..

"Lydia nanges ke?"

"iyelah.. sebab Lydia rasa soalan tu suuuusah sangat! sampai berjam jam Lydia fikir jawapan dia"

"Siapa kasik soalan .."

"bapak lah"

bapak dia gelak je, sambil kata ..

"setengah jam dia dok kasik jawapan tp salah ... sebabnya, Lydia tak nak fikir .. lepas bapak bagi contoh baru dia kasik jawapan .."

aku pening dah .. dua beranak ni apa lah soalannyer ..

"apa soalannya kakak?"

"soalannya, SEPARUH campur SEPARUH, jawapannya berapa?" duh! adoi laaa ... bapak dia ni kan, kengkadang kasik soklan pon entah apa2 jek ...

"naper bapak kasik soklan gitu?"

"saja lah .. dah dia selalu dok kata separuh utk kakak, separuh utk idlan .. .. dia bleh plak guna dalam benda2 seharian .. so saja la tanya dia, separuh campur separuh jadik berapa ..ha, terus pening sampai nangis x dapat jawab .."

"a ah mak .. berjam-jam lydia fikir" (nih dia mmg salu ala2 drama queen sket..berjam jam kononn padahal setengah jam)"

"hmm Lydia x fikir pun bapak tgk .. Lydia cuma kasik je apa2 nombor... 40 la, 10 la..."

So bapak pon cerita la, dia kasik contoh, lydia makan telur, mula2 separuh lydia amik .. tapi pastu tak jadik nak ambik, letak balik dengan telur yg tinggal separuh tadi ... jadi berapa telur yg tinggal.. baru la dia jawab SATU!!!
(erkk.. dia mmg suka makan telur .. so sbb tu bapak dia kasik contoh telur kot .. huhu)

hmmmm adeh aku yg fenin .. tapikan aku plak terfikir,

kalau separuh daripada 200, campur separuh dari 400?

hahahahhhahaha ha amek!!!

Tuesday, 23 November 2010

Nak jadi apa?

Weekend semalam ni, aku tak ke mana-mana. Memang mcm tak caya .. selalunya tu, tak ke mana-mana means takde aktivity jalan jauh2 tapi wajib kuar jugak paling tidak pun gi Tesco Setia Alam tuh .. ekeke!


Tapi ni mmg tak langsung. Cuma pagi je kuar gi bekfes .. amboiii malas kemain kan? bekfes pon nak kuar! ishh tahap dewa ni! hmmm sabtu pagi tu, masak tapi masak utk lunch .. masak lauk satu jenis pastu kuar carik bekfes, makan nasik lemak! haihh!


Dapur tu, bukan keseluruhan dapur .. cuma tingkap dan pintu tu .. nak kena fix .. dah hancur dek serangan anai2 .. so panggil tukang ler .. tukaq frame, tukaq daun pintu .. tukaq tingkap sekali lah upgred sket dari tingkap nako ke tingkap full cermin ... tu yg dapoq habis sepah tak leh nak masak .. tapi, tak leh nak kuar gak sbb mcm tak syiok nak tinggalkan rumah ngan ada org .. so duduk je la tgk tv la.. layan tenet la .. layan anak2 ..


bebudak ni, kalau ngan aku, kemain susah nak disuruh tido siang .. esp. Lydia ... ada je la alasan dia nak avoid from tidur ... idlan plak ngikut je .. tapi kalau bapak dah sound ..sekelip mata jek dah pejam ... uhuhu


biasanya dalam kul 3 gitu dorang bangun, aku plak landing2 kat atas katil .. kasik dorang warm up la... time2 nih best layan dorang bebel .. idlan la, now tgh byk cerita, nyanyi pun banyak .. bila bangun tido apa yg kita tanya, secara spontan dan naive diorang akan jawab .. antaranya:-

"kakak, besar nanti nak jadik apa.."
"kakak nak jadik kaunter"
"ha? kaunter apa?"
"mcm kat tesco tu mak.. yg amek duit, kira2, pulang duit.."

huhu.. camner nak jawab tu? nak kata tak boleh? kenapa? haisshh tak elok ajar anak2 kecik mendiskriminasi pekerjaan orang tauuu .. setiap pekerjaan kita kena hormati ...

"Lydia suka kira duit ehh .. bagus la tuh .. so kena la salu simpan duit dalam tabung and the bila dah banyak leh la kira mcm kat kaunter tu .. "

ada plak sekali tu, kat stesen minyak ..

"Lydia nanto dah besar nak la kerja mcm tu mak.."
"keja apa?, mana?" aku bajet dia nak tunjuk kat kaunter la kan .. tapi, rupanya dia tunjuk mat bangladesh yang tengah wipe cermin depan kereta kiterang .... adeh! ni pon aku x tau nak kata apa .. so aku kata,

"oh, Lydia suka tolong2 orang ehh ... bagus la tolong orang ... nak cuci2 mcm tu, boleh buat skang, tak payah tunggu besar .. skang ni bleh tolong mak lap cermin kat rumah .. mak beli la wiper mcm tu ..."

hmmm .. tapi kadang2 tu terlepas gak cakap kan? tapi mcm tak adil plak aku bgtau kerja mana yg elok ke tak elok .. unless kerja2 yg mmg tak elok so senang nak bagi tau, jangan .. tapi kerja2 mencuci tu, kan ke kerja yg halal dan murni .. cuma dari segi pendapatan tu je la lain citer kan .. yang itu, biar le bebudak ni fikir sendiri.. nanti dah beso pandai le fikir ... huhuhu

Dia pernah gak kata nak jadik cikgu bila dia tgk Cikgu Ina dia tu ... yg itu sah sah la aku sokong .. ekeke ..

Pernah gak, masa tgk program Ujibakat 'Kamilah Bintang` kat Astro Ceria tu .. dia tanya,

"Mak, untuk berapa tahun Kamilah bintang ni mak?"
"10 tahun kot"
"Bila lah Lydia nak 10 tahun ni"

hamboiihhh! ada hati kayy! aku kena sedarkan dia sket yg dia actually kurang ada bakat dalam menyanyi ekekeke!

"Eh Lydia kan kata nak jadik cikgu"
"a ah, nak jadik cikgu..lupa pulak.." oh boleh plak gitu .. then dia sambung,

"jadik cikgu ajar nyanyi2 la mak.. boleh jugak nyanyi"

hmm aku no komen .. skang nih ko nk berimajinasi, silakan ler .. 6 tahun kan... semua yang dia nampak, dia nak be one of them ... layannn

ni, si adik.. Idlan plak bila aku tanya nak jadik apa

"abang Lan nak jadik oltromen!"
"best ke jadik oltromen?"
"best! abang Lan nak lawan raksaksa!"

eh, citer aku mcm lari topik kan? daripada weekend terlompat gi psal tidor siang, terlompat pasal cita2 lak ...

Saturday, 20 November 2010

Hari Kecemerlangan Pelajar PASTI 2010


kami ke Hari Kecemerlangan Pelajar untuk sekolah Lydia, PASTI Wadi Sofea Ahad lepas

Pasti ramai yang tak berapa tahu apa itu PASTI .. ekekke ..PASTI adalah singkatan daripada Pusat ASuhan Tunas Islam ... rangkaian prasekolah untuk anak-anak age from 4 to 6 years old.

Aku sendiri tau pasal PASTI itu milik PAS, cuma selepas Lydia masuk ke situ .. maybe aku x masukkan kalau aku tau earlier .. i am being honest here .. not that aku tak favor PAS .. cuma am not into any political views .. hmmm ..

Tapi, Baguslah aku tak tau .. coz when it comes to pendidikan anak-anak .. especially pendidikan awal .. it doesnt matter from which political view u are .. ko masukkan anak kat KEMAS doesnt mean you are a pro UMNO, masukkan ke tadika Perpaduan doesn't mean ko penyokong prinsip 1Malaysia .. and masukkan anak ke PASTI, tak mesti you are a PAS follower :-)

Tak penting lah!

(ishh aku ingat nak wat entry simple..nih mcm nak panjang je ni... huhuhu!)

Well, aku pernah tulis entry pasal mcm mana Lydia boleh masuk tadika Islam ni .. especially PASTI plak tu .. Semua ni, aku berterima kasih kat Ibu Tina, ibu kat taska Lydia .. yang juga tempat Lydia sekolah dari 4 hingga 5 tahun, bila dia completekan Cahayaku ..

Pengetua PASTI Wadi Sofea Tn Hj Dolmat namaya .. orangnye? saaangat sempoi i tell u! Masa parents datang, dia kelihatan begitu sibuk kat dapur ...

hmm actually PASTI ni, kat depan rumah dia jek .. halaman banglo dia luas .. so dia buat PASTI dua tingkat, and ada lagi tanah lapang yang juga sering digunakan untuk sukaneka dan hari keluarga, begitu jugak hari Kecemerlangan ni ..


Dari depan, nampak le dia sibuk kat dapur utk siapkan makanan dan masak utk lunch .. dh macam rewang untuk kenduri kawen pun ada ..


Then bila parents dah ramai .. dah duduk semua .. bila pengacara panggil dia untuk berucap, baru dia terlari2 anak, ke depan ... takde nya dia nak berdiri kat depan rostrum ke utk bg ucapan .. instead, dia amik satu kerusi and duduk. berucap le dia sambil duduk ..

ucapan dia, bukan dutujukan utk parents, tapi untuk anak2 murid dia .. dia buat sebijik mcm perhimpunan pagi gitu kot .. ada sekali tuh, tgh dok berucap .. tetiba dia kata,

" ha anak-anak .. dengar sini .. lepas ni kamu semua dah darjah satu, dah tak sekolah kat sini, tapi mesti kamu ingat pesan cikgu ni.. " .. dan terus dia start nyanyi .. otomatik lepas tu, semua budak2 tu pun ikut nyanyi .. lagu simple kat bawah ni ..

"panjat jambu batu
jambu banyak buah
Allah yang satu
yang wajib disembah
bilang lagi satu
baca ramai-ramai
dengar cakap cikgu
InshaAllah cepat pandai ..."
(aku suh Lydia nyanyi balik so aku leh amik lirik dia.. ekeek!)

budak2 tuh menyanyi penuh semangat! hmmmm ..

Then dia cerita lah kenapa dia bukak PASTI ni semua .. dan wife dia pon jadik salah sorang tenaga pengajar kat situ .. ok la gak dia bg ucapan .. tak la terlalu mcm ceramah agama .. lebih kepada kata2 semangat dari cikgu utk anak-anak, dari atuk utk cucu2 gitu .. and dia jugak mintak maaf sbb dia kat, frankly speaking dia selalu je marah2 anak2 nih .. maklum la dia kata, budak2 ni kalau lebut sangat pun tak jalan .. kena garang2 juga at times .. (which aku agreed) ..

Then dia ada cakap, "Sekolah kita tahun ni banyak pencapaian yang bagus-bagus .., kita ada pelajar yang wakil Kapar ke Hari Sukan Pasti Selangor .. kita jugak banyak dapat naib johan untuk Hari bakat Kawasan Kapar sebelum raya tu .. dan, salah seorang anak-anak kita ni, dapat Johan untuk hari bakat kawasan Kapar, dapat ke peringkat negeri, dan Alhamdulillah jadi Johan jugak kat peringkat negeri .. Ini lah yang kita mahu .. kalau anak-anak mendengar kata cikgu-cikgu, inilah hasilnya .."

hmmm .. aku terharu. itu adalah anak aku yang dia maksudkan. Lydia aku sure lah tak dengar pun apa ustaz cakap .. maklum la budak2 kan..ada orang berucap harus lah dorang wat menda lain kan... so aku tulis balik kat sini .. so that nanti bila dia dah paham, kot ler dia berminat nak baca .. leh aku suh dia baca .. kasik remind kat dia kalau dia lalai .. bahawa dia pernah membanggakan orang2 sekeliling dia .. esp. me and her family.

Acara-acara hari tu, adalah standard acara untuk kanak2 tadika Islam lah ... bercerita, hafazan, pidato, nasyid, sajak ... benda2 tu la kan .. tak mungkin nak menari2 bagai kan .. hmmm tak dapek la aku nak tgk anak aku pakai baju liplap2 bling2 huhuhu ...

Ok, Lydia hari tu aku rasa dah mcm konsert dia .. balik-balik muka dia je lah ke depan .. memula dia dipanggil baca ikrar dan baca syahadah .. lepas tu, of course lah kena baca sajak dia tuh, lepas tu dia gak lagik lead utk nasyid 6 tahun .. sampaikan selendang dia da compang camping aku pun x kuasa nak gi betulkan each time ... tak dan lah! ke depan amik hadiah pun sama .. memula amik saguhati ukt semua anak-anak pasti .. lepas tu dia amik lagi hadiah penghargaan sebab kiranya harumkan nama PASTI ke peringkat negeri dan johan kat situ .. then hadiah kecemerlangan 5 orang terbaik seluruh 6 tahun (erkk cuma dalam 50 orang kot - 2 kelas je) .. then last sekali dia diumumkan sebagai Pelajar Paling Cemelang 2010 .. Alhamdulillah ...
(tolong jgn anggap aku mcm nak show off .. bukan. aku cuma nak mencatatkan benda ni .. itu je .. jauh sekali nak bangga diri kerana semua ni, anugerah Allah dan anytime dia boleh tarik balik (na'uzubillah) lagipun, ni cuma sekolah tadika kan??? hahaha .. takkan nak poyo2 kan? well bila pasal anak .. benda kecik pon leh jadik beso uols! kan kan kan??? and aku tau, semua parents pun berbangga ngan anak2 uols .. atas apa pencapaian pun .. hmmm..)

Hmmm i know its too too early to see wht are waiting for her in future .. tapi orang kata tu dia dah ada base tu .. dah nampak lah cuma now kena lebih usaha untuk dia improve .. and of course tugas itu bukan aje kat bahu dia, tapi bahu aku dan hubby .. itu yang membuatkan aku berdebar2 debar .... (cuma mampu berdoa lah..)

Ops.. jadik serious plak entry ni ..

apa2 pun, jom lah kita berdoa segala nya yang baik untuk anak2 kita .. dan anak2 orang lain .. umat islam amnya ..

salam.


Tuesday, 16 November 2010

Aku Kena Pukul! Aduh!

Last week, masa aku on leave to bring Fahren for his 6th month imunisation routine (3 mnths overdue), terjadik perkara ni..

It was about 4pm masa aku sampai kat rumah taska Belaian Kasih to fetch Lydia and Idlan.. Kak Tina the owner or anak2 aku panggil dia 'Ibu taska' kelihatan sedang leka menyidai tuala2 lepas anak2 mandi.

Fahren aku dukung masuk ke Taska. tatkala melihat aku, Kak Tina terus mendapatkan kami. Pada masa yang sama, kdengaran suara anak-anak taska beramai2 membaca do'a makan. Kak Tina kata dorang baru nak start makan petang, masing2 baru lepas mandi. Begitu rutin harian anak2 kat situ, aku pun sedia maklum.

Selain Kak Tina, pengasuh2 lain pun aku dah kenal. Idlan likes to mention about 'Acik Wawa' and 'Acik Zila' yang selalu mandikan dan bersihkan dia .. Acik Nor pula Lydia suka sebut as dia yang suapkan makanan ... Ketiga2 Acik ni, bila berjumpa aku pun ramah tamah orang nya .. Alhamdulillah .. aku pun ada rasa hormat yang tinggi kat pengasuh2 yang sabar menjaga anak-anak kat situ.

Selain itu, ada acik Yan. Acik Yan ni dah macam mak angkat Fahren je. Fahren bukan main manja dengan dia. sampaikan kalau minum susu pun nak berpangku, tak nak main kasik camtu jek ..

Kemudian, ada seorang makcik yang mana cucunya pun turut berada dalam jagaan taska, jadi semua anak2 kat situ memanggilnya 'nenek' juga. I call her nenek too :-)

Jadi, petang itu .. sedang aku menunggu Idlan dan Lydia finished their tea, aku berbual2 kosong dengan ibu Tina. Nenek yang terdengar suara aku, terus keluar nak dpatkan Fahren. Bila je dia dukung Fahren ... dan bila dia tengok ada kelainan kat Fahren, terus dia tanya ...

"Ni kenapa?" dia perasan ada lebam kat dahi Fahren.

"Jatuh katil nek.." pelan je aku jawab..

dan dengan tak semena-mena ..

Zassssss!!!! Aku kena pukul kat lengan ,,, ngan nenek! uwa! kuat lak tu dia pukul ..

"Kenapa letak kat katil???!!!" bla bla bla.. habis aku kena bebel.. huhuhuu .. ni dh mcm terbalik plak.. instead of aku bebel anak cedera, ni aku plak kena bebel dek kecuaian aku ..

Dengar suara nenek membebel, Acik Wawa plak keluar ke pintu .. dan, zaaaassss sekali lagi aku kena bebel .. huhuhu!

Jadi, itulah kisah AKU KENA PUKUL! huhuhu!

Pic::
Fahren is now 9 months 2 weeks.
Merangkak dengan laju ..
Berdiri pun laju je asalkan ada benda dia leh jadikkan support, mesti berdiri ..mesti nak panjat2
baru nak cuba2 duduk...
Dah kenal orang .. nampak aku je terus hulur tangan.. nak dukung
Makan nestum
Masih BF tapi dah campur jugak bila siang, dia dh takmo EBM.. nak fresh dari ladang jek huhu..
Pendek kata, semua yg budak 9 bulan boleh buat, dia pon dah boleh gak lah.. Alhamdulillah ..

cuma ...
Belom tumbuh gigi!! huhuhu .. ni aku x kesah, sbb Lydia ngan Idlan pon lewat gigi tumbuh ..

err.. dah 3 kali jatuh katil .. errkk...


latest pic of Fahren Adly, 9 months

Sunday, 7 November 2010

Let's Go to the Zoo!

My first visit to Zoo Negara was like 21 years ago. perghh! I couldnt even recall how was it look like back then. I had a photo with my frieds taken in the zoo but lost it though .. it was a school trip and we were in uniforms .. thats what that I can recall ...


Dont know if its just me, but I dont really hv much interest in visiting zoo, to be frank. :-) Watching National Geography gives me more than a zoo can offer .. hmmm . ... but on second thought, its a long weekend, and we were not going anywhere, and we have children age below 12 .. so I guess revisiting the zoo was quite a good idea .. the idea of going to the zoo came while in office, and texted hubby right away. He agreed to the plan but not Saturday as he'll be working.


So, Last Friday I had a chance to revisit the zoo, .. between Sunday and Friday, I choose Friday .. yep got contraints there in terms of time as there'll be Friday prayer .. but hey, we can adjust that no? -- and yes, i hv the say to pick which day .. hehe


Kids were so excited when we told them the plan. I dont know if they really understand what is zoo. hehehe! Lydia said zoo is where animals live .. and Idlan, am sure he had no idea ...as early as 6 am Lydia woke me up, reminding us on the trip. She really coudlnt wait!


Left around 8.30, we took Sg. Buloh route, ehemm .. to avoid tolls huhuhu! and from my place its nearer of course. about 9 we reached Zoo's gate but I didnt want to go in. hehehe .. We havent had any breakfast so went to Tmn. Melawati, checked into one Johorean restaurant and had bfast. ha, baru la syok nak jalan!

First thing came to mind at the zoo's gate was P.Ramlee's movie 'Masam-masam Manis'. hehehe the same gate was in the 60s movie. Good they remain it that way. kind of nostalgic gitu.


In front of the nostalgic gate


The sound of elephant welcomed us and Idlan was sort of afraid. Lydia was the onw who tried to cool him down. "Abang Lan jgn la takut, kakak ada .."

We took tram the 1st half way, Just like that .. just to let the kids experience it. Tram stopped at the 1st stop point and from there we started. 1st was Tiger ..huh.. I didnt expect the tiger to be so far away from us .. i mean yeah its a safety reason .. but dah le only one tiger .. and we were saparated by water .. and the tiger was nowhere to be seen .. huurrrmmmm .. really had to wait and spot the tiger .. once spotted, had to quickly tell the kids so they wont missed it! haiihhh.. tiring! its OK kids, we will see the tiger closer in TV! huhuhu!

Then, a lion. yep A LION. One lion .. and good that the lion didnt play hide and seek. He stayed there. and the prob is, it just stayed theere .. no movement at all .. no sound at all .. aiyooo! how to tell my kids that lion is king of the jungle??? hmmmm .. ok will explain in front of TV too maybe. maybe by watching Lion King the movie. sorry I dont blame the lion or the zoo .. its a natural thing .. maybe its in the morning and not in the mood to show some tiger shows or lion shows .. heheheh .. takkan tunggu malam gak?? oopss!


Seems like lion and tiger didnt give excitemnt to both Lydia and Idlan .. memasing muka bosan. haih!


I saw Idlan started showing his interest when we passed by a group of deers. Some with horns some not. Idlan stopped and watched. No sign of scared feeling. Which made me feel relief. but guess who was really chickened out? hmmm Lydia lah .. most of the time she stood behind me or bapak .. avoid to be seen by any of the animals .. hmmm dah terbalik dah.


The same thing happned at kangaroo's, birds, elephants and giraffes. Idlan was always be at the front while Lydia sometimes didnt even want to look at the animals. adeh! but good thing is she is so concerned on the signage of each animal. She read everything written and told us to follow. :-)


Later in reptilia's centre, both Lydia and Idlan enjoyed watching turtles, crocodiles, XL size torteises and snakes .. now both seems brave .. and Idlan.. wow tak sangka lah .. he really showed interest .. he can stay in one place, mencangkung bagai .. and he really observed. Really good thing! We had to drag him to proceed to other places.


As for me, the most enjoyable moment was while watching the bears playing cradle and showd some acrobatics actions .. Oh did I mentioned Fahren? No? oh thats because he was sleeping most of the time :-) Thanks to dear hubby who wanted to put Fahren in babywear, a carrier. No stroller means no hassle, seriously!


It was about 12 when we finished all (except insect house we didnt go in. tak minat lah!). We again took tram, going up the hill (all were too tired to walk un the hill to check for camels and other savannah's animals) ..


Entering gift shop. me as usual, my style i can say .. memana pi, wajib beli frame gambo (must have the place name printed on it) kahkahkah! AS IF zoo negara is like in different countries ... yeah i know but been living in kl area almost 10 years .. and not even one visit to this so called tourism place.. dp u think we'll be coming back here within these 5 years? hmm so, beli je la kann .. anggap je lah you are a tourist .. hiks!


Half day in the zoo, was indeed a great moment for our family :-) and when I asked Idlan about zoo, his answer,

"dalam zoo ada buaya, dia berenang kat abang dia, tapi abang dia tidur.." hmmmm thanks to the crocodiles yang berenang sana sini so my kids can say some stories :-)

Lydia plak, prefers to show in action on how kanggaroos jumping from one point to the other ..


as for me and hubby, senyum je lah! happy2 lah sambil korek2 poket ada ke balance? ngeh ngeh ngeh!

OK Lah! lets enjoy the piccas!!


while watching crocodiles


In the tram




Lion watched




birds are flying up!



watching canggaroo sleeping



watching elephant



pose!






Idlan is observing



Idlan - came with Ben10 cap, left with Ultraman cap. he just couldnt resist ultraman!

Saturday, 6 November 2010

We were Wet ..

Just for record, on 10.10.10 we went to Shah Alam Wet World. It was not planned. We were supposed to spend our weekend in Kuantan, after Lydia's poem competition on Saturday. But had to cancelled as I got fever and not really fit to travel long journey.Lucky Sunday morning i felt better so I suggested hubby to bring the children to the nearest place where they can play with water. HE suggested Desa waterpark but I stil thought its far from home so at last, Wet world Shah Alam. It was our 2nd time here. 1st time was when Lydia was around 2 years old .. and she didnt like it at all!



New thing discovered tht day, Lydia and Idlan were not afraid of water anymore, unlike during the time when we brought them to Desa Waterpark. Now they really know how to enjoy! Great! and suprisingly, Fahren was not at all scared of water. So different with his sister and brother. Great great! It was really enjoyed watching them splashing in the children pool. I didnt go in .. as usual .. (anak2 takut air, surely come from me..huhuh!) .. i was just waited at the bench, snapping their excitement .. Good that the pool is small .. or else it would be difficult for us to control the kids .. well actually to control Idlan. We brought with us their cousins, Aisyah, Ika and haikal .. the more the merrier .. it was merrier indeed!




And the whether was also nice and when it was 12 noon, it was still comfortable to be in the pool. Since it was already 2 hours, I called them up to leave. As expected, no one wanted to go!! hmmm .. so had to use the standard trick, which was ...


"sapa nak balik jom!, bleh makan McD!" and I dont hv to repeat as within few mins they were all set to go! hmmm .. kids, no?


Off to the nearest McD, at Sec 3. Must be very tired as they didn't even care to play at the playhouse inside mcD (which is unusual for my kids - they are the kind who will jump whenever they see playgrounds, no matter as small as the one in Tesco Setia Alam). But that noon, they just sit at the table, while waiting for the ordered meals. and Idlan - dengan selambanya .. was sleeping soundly on the table!!! punya la fenats tu! when everyone has finished, Idlan woke up .. and asked for his portion .. and he wanted to have it there! so everyone had to wait .. Ya Allah, menguji kesabaran!

But what important was the kids are happy! yey!

Pic: Idlan Lena atas meja mcD

You've got mail ...

I always got a notification on message failed to be delivered when I downloading mails from my mobile gmail account. I never bother to check what was the unsent mail. Same message keep on appearing until today when I feel like want to see what its all about.

It was this message:-

To: hari ini
from: Fara

Message:
"Helo mak helo bapa hari ni bithday lydia kan? kehkehkeh ...."


hmm so It was Lydia who wrote the message, and the date was 27 Aug 2010, her birthday. She always writes something in my phone, usually using the notes app. She must hv thought that email is like notes as well ...


So I will consider that as the 1st mail i got from Lydia .. even tho its using my own account .. and i didnt do anything, i just let it be in the outbox, unsent.