Posts

Showing posts from November, 2010

dengar la anak-anak bercerita

Hari ni aku kena amik anak2 kat taska. Actually there is no fix turn, bukan mcm sistem giliran gitu ... actually its a mutual understanding that tugas mengambil dan menghantar anak ke taska, bapak yang buat .. mak bukan tak nak buat .. tapi kalau mak yang buat, alamatnya hari2 lah budak2 ni duduk kat taska sampai kul 9 malam ...


I will fetch when bapak really cannot do it, like today where he needs to go to sites outside selangor/kl ... so nak ke tak, aku kena gak lah amek budak2 ..


So tadi, about 8.39 pm gitu baru aku sampai ke taska .. yang tinggal cuma anak2 aku, dgn ada 2 budak lain ngan 'nenek' dan 'ibu' taska ... aku suka amek budak2 ni sebab diorang ni, kalau dalam kereta balik dari taska, banyak story dorang nak lapor ... mcm non stop dorang bercakap... kadang2 aku x terfokus .. just iye iye tapi taktau apa ntah yg dorang citer .. tadi idlan yg start .. bila aku start je kereta, dia kata ..

"mak, kat luar ada hantu.." tiba2 je cakap gitu ... boleh? terus…

Jawabnya berapa??

Semalam, sampai je rumah mcm biasa terus le meluru ke anak2 ... then Lydia came to me, and said,

"mak, hari ni Lydia dapat soalan yang paling susah!" aku tgk mata dia mcm berair sket ..

"Lydia nanges ke?"

"iyelah.. sebab Lydia rasa soalan tu suuuusah sangat! sampai berjam jam Lydia fikir jawapan dia"

"Siapa kasik soalan .."

"bapak lah"

bapak dia gelak je, sambil kata ..

"setengah jam dia dok kasik jawapan tp salah ... sebabnya, Lydia tak nak fikir .. lepas bapak bagi contoh baru dia kasik jawapan .."

aku pening dah .. dua beranak ni apa lah soalannyer ..

"apa soalannya kakak?"

"soalannya, SEPARUH campur SEPARUH, jawapannya berapa?" duh! adoi laaa ... bapak dia ni kan, kengkadang kasik soklan pon entah apa2 jek ...

"naper bapak kasik soklan gitu?"

"saja lah .. dah dia selalu dok kata separuh utk kakak, separuh utk idlan .. .. dia bleh plak guna dalam benda2 seharian .. so saja la tanya dia, separuh camp…

Nak jadi apa?

Weekend semalam ni, aku tak ke mana-mana. Memang mcm tak caya .. selalunya tu, tak ke mana-mana means takde aktivity jalan jauh2 tapi wajib kuar jugak paling tidak pun gi Tesco Setia Alam tuh .. ekeke!


Tapi ni mmg tak langsung. Cuma pagi je kuar gi bekfes .. amboiii malas kemain kan? bekfes pon nak kuar! ishh tahap dewa ni! hmmm sabtu pagi tu, masak tapi masak utk lunch .. masak lauk satu jenis pastu kuar carik bekfes, makan nasik lemak! haihh!


Dapur tu, bukan keseluruhan dapur .. cuma tingkap dan pintu tu .. nak kena fix .. dah hancur dek serangan anai2 .. so panggil tukang ler .. tukaq frame, tukaq daun pintu .. tukaq tingkap sekali lah upgred sket dari tingkap nako ke tingkap full cermin ... tu yg dapoq habis sepah tak leh nak masak .. tapi, tak leh nak kuar gak sbb mcm tak syiok nak tinggalkan rumah ngan ada org .. so duduk je la tgk tv la.. layan tenet la .. layan anak2 ..


bebudak ni, kalau ngan aku, kemain susah nak disuruh tido siang .. esp. Lydia ... ada je la alasan dia nak avoi…

Hari Kecemerlangan Pelajar PASTI 2010

Image
kami ke Hari Kecemerlangan Pelajar untuk sekolah Lydia, PASTI Wadi Sofea Ahad lepas

Pasti ramai yang tak berapa tahu apa itu PASTI .. ekekke ..PASTI adalah singkatan daripada Pusat ASuhan Tunas Islam ... rangkaian prasekolah untuk anak-anak age from 4 to 6 years old.

Aku sendiri tau pasal PASTI itu milik PAS, cuma selepas Lydia masuk ke situ .. maybe aku x masukkan kalau aku tau earlier .. i am being honest here .. not that aku tak favor PAS .. cuma am not into any political views .. hmmm ..

Tapi, Baguslah aku tak tau .. coz when it comes to pendidikan anak-anak .. especially pendidikan awal .. it doesnt matter from which political view u are .. ko masukkan anak kat KEMAS doesnt mean you are a pro UMNO, masukkan ke tadika Perpaduan doesn't mean ko penyokong prinsip 1Malaysia .. and masukkan anak ke PASTI, tak mesti you are a PAS follower :-)

Tak penting lah!

(ishh aku ingat nak wat entry simple..nih mcm nak panjang je ni... huhuhu!)

Well, aku pernah tulis entry pasal mcm mana Lydia bole…

Aku Kena Pukul! Aduh!

Image
Last week, masa aku on leave to bring Fahren for his 6th month imunisation routine (3 mnths overdue), terjadik perkara ni..

It was about 4pm masa aku sampai kat rumah taska Belaian Kasih to fetch Lydia and Idlan.. Kak Tina the owner or anak2 aku panggil dia 'Ibu taska' kelihatan sedang leka menyidai tuala2 lepas anak2 mandi.

Fahren aku dukung masuk ke Taska. tatkala melihat aku, Kak Tina terus mendapatkan kami. Pada masa yang sama, kdengaran suara anak-anak taska beramai2 membaca do'a makan. Kak Tina kata dorang baru nak start makan petang, masing2 baru lepas mandi. Begitu rutin harian anak2 kat situ, aku pun sedia maklum.

Selain Kak Tina, pengasuh2 lain pun aku dah kenal. Idlan likes to mention about 'Acik Wawa' and 'Acik Zila' yang selalu mandikan dan bersihkan dia .. Acik Nor pula Lydia suka sebut as dia yang suapkan makanan ... Ketiga2 Acik ni, bila berjumpa aku pun ramah tamah orang nya .. Alhamdulillah .. aku pun ada rasa hormat yang tinggi kat pengasuh2…

Let's Go to the Zoo!

Image
My first visit to Zoo Negara was like 21 years ago. perghh! I couldnt even recall how was it look like back then. I had a photo with my frieds taken in the zoo but lost it though .. it was a school trip and we were in uniforms .. thats what that I can recall ...


Dont know if its just me, but I dont really hv much interest in visiting zoo, to be frank. :-) Watching National Geography gives me more than a zoo can offer .. hmmm . ... but on second thought, its a long weekend, and we were not going anywhere, and we have children age below 12 .. so I guess revisiting the zoo was quite a good idea .. the idea of going to the zoo came while in office, and texted hubby right away. He agreed to the plan but not Saturday as he'll be working.


So, Last Friday I had a chance to revisit the zoo, .. between Sunday and Friday, I choose Friday .. yep got contraints there in terms of time as there'll be Friday prayer .. but hey, we can adjust that no? -- and yes, i hv the say to pick which day ..…

We were Wet ..

Image
Just for record, on 10.10.10 we went to Shah Alam Wet World. It was not planned. We were supposed to spend our weekend in Kuantan, after Lydia's poem competition on Saturday. But had to cancelled as I got fever and not really fit to travel long journey.Lucky Sunday morning i felt better so I suggested hubby to bring the children to the nearest place where they can play with water. HE suggested Desa waterpark but I stil thought its far from home so at last, Wet world Shah Alam. It was our 2nd time here. 1st time was when Lydia was around 2 years old .. and she didnt like it at all!



New thing discovered tht day, Lydia and Idlan were not afraid of water anymore, unlike during the time when we brought them to Desa Waterpark. Now they really know how to enjoy! Great! and suprisingly, Fahren was not at all scared of water. So different with his sister and brother. Great great! It was really enjoyed watching them splashing in the children pool. I didnt go in .. as usual .. (anak2 takut ai…

You've got mail ...

I always got a notification on message failed to be delivered when I downloading mails from my mobile gmail account. I never bother to check what was the unsent mail. Same message keep on appearing until today when I feel like want to see what its all about.

It was this message:-

To: hari ini
from: Fara

Message:
"Helo mak helo bapa hari ni bithday lydia kan? kehkehkeh ...."


hmm so It was Lydia who wrote the message, and the date was 27 Aug 2010, her birthday. She always writes something in my phone, usually using the notes app. She must hv thought that email is like notes as well ...


So I will consider that as the 1st mail i got from Lydia .. even tho its using my own account .. and i didnt do anything, i just let it be in the outbox, unsent.