Monday, 29 March 2010

Monday - 1st day without fahren by my side


Fahren start aku hantar ke nursery dgn idlan dan lydia.. Aku paling rindu is idlan.. Maybe sbb selalu dia ada dan mulut dia yg keletah tu tak pernah diam...td pg masa hntr diorang,idlan paling teruk menangis..hmm sedih.. Hr ni gak 1st time aku bg susu EBM kat nursery and nampaknya be4 ni lum pernh ada wat camtu kat situ so aku kasik eksplen sket then esok aku nak nk kasik in printed n laminated letak dlm cooler bag :-) .. Now sbb rs sunyi kt umah, lps settle kat umah ngan settled pam susu, aku gi kedai kereta, ganti lampu depan n lampu brek yg dh x idop..lps ni ngat nk gi giant nk cr jus pegaga org kata bykkan susu on top of byk air masak nk kena minum..ok keta dh siap..bye!

Wednesday, 17 March 2010

woot!! habis dah yeyehhhh!!!

woot!!!!! hari ni hari ke 45 lahhhhh!!!! maknanya aku dah habis berpantang lahhhh!!! owh bestnyer lahhhh!!ok tak ler habis fully..ada at least bab2 makan and jalan2 tuh dh boleh ler nak hu ha hu ha sket kannnn .. bab lain tu stiill kena tunggu another 65 days la ehhh ...ekekeke!



atas: Fahren masa kawan2 rebanamaya dtg umah last saturday .. thanks LB yg anak aku panggel wak encem tuh for this photo ... i like!




atas: asam pedas oh asam pedas my feveret lauk!!! nak nak!!!(pic atas adalah hiasan yer.. aku gugle ... bukan aku punyer tp nmpk sedap! aku nk kredit kat sapa eh.. address ni kot, http://ahlizbf.zaisbeautyformula.com )

Monday, 15 March 2010

Langkah awal menuju ke full breastfeeding

Kejap betul masa berjalan .. dah hari ke-43 rupanya since Fahren dilahirkan ... only few days left before aku masuk kerja balik.

Alhamdulillah lah segala nya okay masa bepantang ni ... tak de la aku rajin menulis blog kali ni, unlike masa pantang lps lahirkan Idlan last 2 years. Maybe sebab kali ni more on FB and twitting. tak kisahlah yang penting sentiasa la keep in touch ngan dunia global tanpa batasan apa da aku merapu ekeke

Walaupun belum cukup 44 hari, dah banyak kali jugak aku keluar2 ... memula tuh gi puchong tgk mak aku .. then gi Bangi tengok baby baru Mus, baby namanya Nur Aimy Afiqah .. comel gitu ...

Then, semalam aku gi kursus asas penyusuan bayi dengan susu ibu. Hmmm ekekeke anak dah 3, tapi baru la tergerak hati nak breastfeed secara eksclusive. Now aku rasa mcm sangat teruja nak susukan fahren secara exclusive sampai 6 bulan .. then akan teruskan kalau diizinkan Allah, sampai la 2 tahun ..

Memang berbaloi sangat pergi kursus ni lah .. even tho selalu je kita dgr nasihat orang lain pasal kebaikan susu ibu ni.. tapi mcm iya tak iya jek .. ada jugak selama nih info yg aku tau tuh rupanya info yang salah :-)

ntah aku takde mood nak sampaikan balik apa yg aku dpt semalam .. not in the form of writing of course hehehe sbb aku nak cepat jek before fahren bangun ni .. tapi aku sarankan lah kepada u ols yang bakal nak jadik mak.. ataupun yang dah jadik mak pun..sangat bagus utk join benda nih sbb tak rugi menambah ilmu so bila kita cerita or nak bagi nasihat kat orang, base tu betul ..

semoga aku sukses!!!





Gambo atas: Peserta yang hadir

Gambo atas: My 1st breastpump. mamivac brand dia .. bukan brand yg glemer mcm avent tp aku baca testimoni quite good lah ..

Oleh kerana aku tak pernah ada experience pun pasal breastpump .. so masa seminar tu aku 'testdrive' lah pump nih .. itu pun lps husband aku yang suh amik yang ni memandangkan kerja aku yg sokmo bz, dia suh aku amik yang ada double pum sekali ngan boleh operate electric or battery. hmmmm thanks dear sbb sangat menyokong .. actually dari Lydia lagi dia nak aku BF cuma aku jek yg tak betul2 all out dan cepat give up .. begitu juga masa Idlan ...

Selain set atas ni, aku beli jugak cooler bag ngan chiller .. cooler bag aku nak bwk gi nursery sbb kat nursery tak de peti ais kata Lydia ... then aku beli extra ice pack utk aku bawak susu balik ke rumah ... sib baik kat opis ada peti ais .. kalau tak, harus kenabeli 2 set cooler bag ...

Aku anggap nih semua investment lah :-)

Friday, 12 March 2010

Diary Lydia

Masa aku bawak balik planner aku dari opis before bersalin tuh, Lydia notis planner tuh so dia tanya buku apa. Aku bgtau la itu planner pastu dia pun kata dia nak ada planner. hoh! bapak dia dengar so bapak plak excited nak bagi Lydia satu diary. Dia kata nak suh Lydia prektis menulis banyak2 .. yg aku tak tahan tuh, bapak dia kata gini,

"Memula kita latih dia mengarang flm diary biar tulisan dia cantik .. nanti lama2 barulah suh dia mengarang dalam blog!"

adeh!

Aku dok imagine bapak dia ni nak belikan dia diary yg comel2 ala2 katun yg budak2 sure suka tu kann .. bila balik, tuh dia rupanya dia belikan anak dia buku Diary Islam daaaa .. wakakaka! aku kata lah, nak ke Lydia buku tebal gitu, tader kaler2 .. bapak dia kata senang ler kiter semua satu family leh refer it as kalendar kan ke ada date hijrah dan masihi as well ... dia kata nak biasakan Lydia tengok date ler jugak .. aku hmmm kan ajer lah ... nih kes bapak yg teruja la plakkkss .. ekeke!


Lawak gak bila Lydia tulis diary dia .. bukan tulis apa pun sangat just aktiviti dia kat skul. lawak gak ayat dia .. bapak dia kata biar jek la .. jgn komen apa2 let her write ikut cara dia .. huhuhu ... Lydia pon ikut mood dia.. ada hari dia tulis panjang ada hari dia takmo tulis langsung .. sabo jek la.. lps dia tulis tu normally dia suh aku check .. aku check la baca (bz body gak mak nyer ponnn) .. ekekeke ada sekali tuh dia tulis kat sekolah main 'ibu ayam' adehh gelak2 aku baca ..

meh aku share few pages lah ....

ikut suka dia je huruf besar kecik.. ayat pun tunggang langgang ... layannn jek lahh .. saja for fun katanyerrrr .. tapi aku tegur2 la jugak .. .. mana la tahu dia ingat le gak walaupun teguran secara tak formal ..tgk tuh, huruf 'z' pun dia leh terbalik .. kengkadang huruf 'b' , 'p', 'd' pon leh tukar2 ..




'ibu ayam'????


ekekek!