Thursday, 30 November 2006

Which has more Priority

Di suatu pagi yang berkabus ... di stesyen lrt ....

"Hari ni balik awal tau ... esok nak balik kampung pagi2 pukul 3 am"

"Insya Allah kalau tak ada apa2, saya balik awal la .."

"Jangan ngada2 bukak e-mail sebelum balik, nanti kang ada plak changes kat document itu lah, report ini lah, slide itulah ... hari lain tak apa lah, hari ni awak ignore aje ler"

"OK, saya ingat tu"

"Pukul 6 saya tunggu kat sini"

"OK, saya try kuar on time"

"Kalau ada hal urgent kena attend camne .. saya nak kata apa?"

"cakap .... hari ni khamis, paling urgent antara semua..."

"Cis...."


So..hari ni i ols balik awal you olssss .... muahahahahaaaa....

Thursday, 23 November 2006

Kalau kau lihat tingginya awan ... tinggi lagi tahap kesibukan makcik sorang ni ... kosser!!!

salam,

kalau korang tengok jalan Tun Razak punya kesesakan lalulintas masa peak hours ... mcm tu la kesesakan meja aku ni ... mcm tu la jugak kesesakan kat kepala jemala aku ni ... dah jammed dah rasanya ...

Project tengah tahap kritikal. sbb tu busy giler ni .... aku rasa kena amik course stress management ler hahaha ... stress betul la esp. bila kena whack sana sini ... tak mustahil le bila everytime lepas mtg, biasanya tujuan aku is toilet aje ... pastu kuar toilet mata ala2 merah2 gitu hahahahhaha .... Tapi rasanya semuanya back to me la ... Aku rasa aku kena belajar camner nak manage priority so tak la berserabut kepala otak aku ni .. kalau aku punya time management tu cantek, sure aku tak stress kan? sure leh gak ada time nak update blog kan? Sure leh gak beramas mesra ngan rakan2 direban Joe...huhuhu


Tapi, nasib baik sangat lah husband aku tu memahami ... cuma kesian dia, bila aku balik lambat, dia pun aku heret sama balik lambat ... sebabnya, aku malas nak drive sendiri .. sebabnya, aku ngantuk drive pagi2 sebab dah balik lewat ... so bila dia drive hantar aku, time tu boleh la aku tidur ... hmmmm tapi tu le, bila dah dua2 balik lewat, kesian plak kat MIL yg dok menjaga Lydia kat rumah ... walaupun dia tak kisah and Lydia pun bukan susah nak dijaga, still aku rasa mcm tak seronok gak ..tapi bulan november ni boleh kira ngan jari sebelah tangan le berapa kali aku sampai rumah before pukul 8 malam ....


Biasanya aku sampai umah MIL aku tuh, sure Lydia dah tidur dah ... so aku ambik dia and balik rumah, pastu aku pun lalok sama ... letih! Tak ada nya la aku nak on TV ke tengok cerita apa ke .. TV tu sekadar hiasan aje la .. selain TV, mesin basuh, peruik nasi, dapur gas ..semua tu pun ala2 hiasan aje kot huhu ... hanya berguna dihujung minggu .. tapi sebab hujung minggu sekarang ni padat ngan open house ..mmg hiasan sungguh la .. hehehe ...


Ok, back to Lydia ni ... Aku bersyukur jugak lah dia ni jenis yang bangun awal ... kul 5.30 dia dah kejut aku suh bukak TV, dia nak tengok kartun ... so aku on kan kartun tu ... tapi kejap aje dia tgk TV tu, lepas tu dia membebel2 sorang2 ..aku layan aje la sambil gosok2 baju, kemas2 katil, kemas2 beg dia ... Now ni, dia dah pandai mintak nak nyanyi A Ba Ta ... aku kata bukan nyanyi la, ngaji ... dia kata nyanyi la mak .. huh...


Dia tau dah, kalau nampak tulisan jawi, dia kata a ba ta .. kalau tulisan rumi dia kata A B C .. pastu now dah reti bukak buku Iqra' tu sendiri .. duduk atas katil ..so sementara aku mandi, husband aku ajar dia .. and turn husband mandi, aku plak sambung ..ala, bukan ajar pun .. aku baca aje kasik dia dengar ... hari2 dok buat gitu, Alhamdulillah gak la .. few days dia dah leh recall and baca sendiri sambil tunjuk ngan bulu landak .. (bulu ke tu?) .. tapi masih kat 1st page huhuhu .. selagi dia tak lancar idak le aku alih ke 2nd page .. kan ke gitu caranya yg tertulis dalam Iqra' tu kan? So, instead of ngaji malam, Lydia ngaji pagi le ... lagipun awal2 nih, saja la nak kasik dia expose aje .. huhuu ... kengkadang tak maintain pun .. patutnya kena lah maintain kan? camner la aku ni nak mendidik anak aku ni ... teruk aku ni as a mother.


Apa lagi eh?


oklah dulu rasanya ... nak kasik clear apa2 yg patut .. sehingga jumpa lagi yer ols!

Daaaa!!!!

(p/s - i ols kosser tengok status YM alangz n Zure tu ... berduet2 ..bersambung2 lirik plak)

Zure - MEnghitung Hari ....
Alangz - Detik demi detik ....

pheeeeeeeeewwiiiiiitttttt!

Wednesday, 15 November 2006

Perut On Perut!

Dulu, masa aku nak dekat2 bersalinkan Lydia .. masa dah contraction tu, aku tak sure itu ke contraction .. so bila hubby ajak ke hospital, aku kata tak payah lah, sbb aku rasa maybe itu food poisoning ... wakakakaka! suka2 hati aku aje kan? sbb, time tu, aku tak pernah eperience both ..


So malam tadi masa perut aku start memulas-mulas even lepas berkali2 berkunjung ke jamban ... lain macam pulak tu pulasan dia .. aku dah tau dah.. ni la kot food poisoning ... takkan contraction kot? wakakaka ...


So seharian tadi aku bercuti ... melayan kerenah perut aku ni ... dah nak petang tadi barulah OK sikit ... sempat aku online mendaftar diri kat tag Joe .. hampeh! dorang semua tau aku kena syirit firit ... kosser tau ...


Agaknyer sebab aku pulun makan chili masa lepak ngan Arc, Angah n Bilal kat Ampang PArk tu ke? tak mungkin la plak .. aku pernah pulun lebih hebat dari tu tau .. ok je plak ... ntah2 sebab aku mkn pizza kat ofis aku tu .. Lunch hour tu boss aku announced kat sumer staff tak pyh kuar lunch sebab dia nak belanja pizza .. so aku pun tunggu ler beriye pizza tuh .. dah ordernya pun kul 1 lebih, harus lah datang kul 2.30 gitu ... dia kata sbb byk beno kitorang order ...


Yang tak best tu, aku plak ada mtg kul 2.30 tu ... so terpaksa la aku gi mtg ngan tak lunch ... lemah betul! terus rasa x semangat masa wat presentation dalam mtg tu ... meeting habis around 4.30, ada lagik balance Pizza .. aku bedal le sbb kelaparan .. pizza dah sejuk, dah keras ... agak2 pizza keras leh wat perut sakit ke? huhuhu!


Pastu, skang nih aku rasa mcm demam la plak ... malas betul nk gi kerja besok! tak bersemangat sangat2 .. agaknyer sebab lama tak jumpa hubby kot ... mcm hilang arah gitu huhuhu!


oklah dulu

Monday, 13 November 2006

Sekilas lalu ...

Korang, aku ada ni .. sihat walafiat dan sejahtera sentiasa ...

Aku masih dalam raya mood lagi ni ... mana taknya, open house berderet2 .. Alhamdulillah ... and yang buatkan aku masih dalam raya mood ialah baju dalam beg yg buat balik kampung masa raya tu, ada lagi dalam beg. Hehehehe .. punyalah dah lama..wei,baju bersih okayyy... cuma Ya Allah malas nya bila part nak unpack balik ... ambik satu demi satu bila nk pakai hahahha boleh?

Tak dinafikan, aku memang busy tahap tak terkata dah ni... aku rasa mcm dah bertahun2 aje aku tinggalkan zaman riang ria bergumbira di tag Joe tu ...skang nih aku cuma ke sana baca update, itupun waktu2 yg bebudak dah takde dalam tag... hmmm... benci betul aku lah ... rindulah nk borak2 sakan ... tapi takpe, sure ada chance punyalah .. aku bukan boleh caya ngan diri aku ni .. kalau dah tegar tu, sebusy mana pun akan kucilok jua..

Latest update pasal aku? ermmm tak de apa lah sangat ... sekarang nih aku menulis entry dari rumah ibu mertua ... minggu ni rasanya straight aku duduk rumah MIL sebab hubby ada course. Sabar aje lah suami i ols tu, kena gi course duduk hotel, and hotel tu ialah Berjaya TimeSquare ... tak ke aku rasa confuse sekejap? hahaha... dia course on international union workshop? lebih kurang gitu le .... Dekat tapi jauh la dengan aku ... dekat sbb cuma kat KL, tapi, jauh sebab dia tak leh balik sbb mlm2 pun ada activity so schedule pack gila ... hmmm ... tadi dia update, dpt satu bilik ngan org pakistan ... hahaha... aku pesan, kalau handsome, kirim salam huhuhu ...pastu dia balas plak dgn cerita, dalam group dia ramai orang jepun ... pastu siap tambah kat belakang .. awak jgn risau, semua tak berapa cun ... hahahha.. kosser tau .. tak terfikir plak aku yg course tuh ada peserta pompuans... hehehe...

korang apa citer plak?

Tuesday, 7 November 2006

Gegar - masih lagi dalam mindaku

Posing time!!! takkan la gambo event je kan? Ni ha, before balik baru realised yg lom amik gambo ngan anne ... fuhhhh ... nasib baik Sempoii mengingatkan (dia yg lom puas posing tu aku tau) .... so itulah anne yg ayu rupawan .. (dia jd ayu sebab diri sebelah wanita yg ayu jelita bercahaya2 berbaju oren tuuuu..auuwww)


Dan ini ..... gadis2 tag ... masa posing ni, aku percaya, dalam kepala dorang sure kata camnih

"Joe, lihat lah ... pilihlah dakuuu jadi temanmu ..."

hahaha! tapi, Zura rasanya tak kisah sangat ..
"Joe, Ko amik la empat2 nih sekali .. i ols sudah ada yg menunggu " *lariiiiiiiiiiiiiiiiiiii






Dan ini ... Jgn korang kata nih mak n anak okaaayyyyyy .. Tak sesweiiii tau ... huh! nih kembar tak seiras hahahahha ... peace Ima!















DAn ............ tanpa mereka, tak bergegar lah kami semua .... :-) Keluargha yg very supportive to each other ... sungguh best! Bilal n family ! Posted by Picasa

Gegar - Dalam kenangan ...


Ya Ampun, aku tak kira, aku nk gak publish gambo2 aku kat blog aku sebelum aku fwd kat org2 lain .. hhuhuhuuh.. u guys just bear with me ok?? kerana aku tidak akan mengupdate yg lain selagi tak habis mengpublish segala mak nenek gambo hahaha ....

Lin, tu aku dah letak gambo ko yg ayu ... kosser! hahaha!

And those are sampul duit raya yg Lydia dapat drp uncle2 n aunty2 yg baik hati ...

and last but not least .. the suprise of the day .. selain kemunculan AuntyN dan aku wakakaka peace ... adalah sampul istimewa drp Joe Perantau dan Zaidee ...

Tapi, honestly, kehadiran aku hari tu, walaupun aku cakap kat Joe adalah kerana tak mahu kena kutuk oleh dia .. tapi, kebenarannya adalah tidak sama sekali ...

Aku datang sebab aku memang nak datang .. aku datang sebab pengalaman aku drp gath2 yg lepas, aku tau mmg amat rugi kalau tak datang ... dan aku selalu betul dlm hal ni .. :-)

Jadi, walaupun tak ada suprise yg betul2 berharga itu, aku tetap ikhlas datang kerana ikatan persahabatan kita semua ... I teasure u ols!

kad yg bawah, adalah hasil tulisan xoxo yg jauh dimata, tp still sudi menulis nama aku walaupun dia tulis over (patutnya aku erase dulu word tu) ... hahaha ...
 Posted by Picasa

Monday, 6 November 2006

HARI PENUH GEGARan!

Seriously, Tak dapat aku tulis dengan kata2 akan keseronokan dan kemeriahan majlis Gegar tu. Pendek kata, sememangnya worth kalau pergi ... aku tak dan nak cerita panjang sebab aku rasa kata2 aku nanti boleh membuatkan yg meriah jadi tak meriah pulak ...


Kelihatan sesi berkenalan dengan lebih dekat sedang berjalan. org tu kyusuk interbiu tj, lupa ke org rumah tj tgh perati tuuu... *lariiiiiiii huhuuh .. di belakang pulak, MM dok interbiu cekedess sambil hubby MM dok kata dalam hati sabar je laaa wife aku ni, aku depan mata, dia dok borak ngan mamat ni .. *lariiiiiii huhuuh ... Begitu lah u ols, kemeriahan dalam umah arc,umpama dlm reban .. sesi berkenalan tak pernah nya habis ... masing2 sgt mesraaaaa .... :-)

Sessi tunjuk baby ... itu baby sarah yg comel ... sambil diperhatikan oleh cik kak yg dlm hati sure tgh terfikir nama baby dia in future wakakakka .. peace Lis!



Perlu ke i ols terangkan sesi apa ni?? kalau dah ada ratu foto/ratu gelak/ratu borak (banyak nyer ko jd ratu delinn!) ..... haruslah ada je kisah tu kan ... tapi tetap tabik sama itu ratu pose wakakaka Ima dan peace sign tak dapat dipisahkan ..

Dan yang itu ... kelihatan Puan rumah, sedang menjawab panggilan dari jauh ... gaya nak azan pun ada tu ... hiks! itu menampakkan suasana dalam rumah tengah gamat sangat .. sampaikan kna tutup debelah telinga kalau nak dengar suara dari rantau ...

Dan ini, acara terpenting dalam sesebuah sesi gathering ... sesi menayang camera mengambik gambo ...wakakaka! Kosser! u ols tgk tu Zura tu, ko amik gambo ke, ko yg posed dek non? huhuhu .. dia ni mama razi gamaknyer .. seswei sgt ler ngan paparazi huhu ..

Dan .... ini dia... zasssss .... huhuuh .. i ols tak de kata2 lah nk menggambarkan keadaan yg sedang berlaku ni .. kelihatan dua merpati sejoli ni sedang dlm sesi berkenalan dengan lebih lanjut lagi, lanjutan daripada gathering bukak puasa .. membawak ke Gegar .. huhuhu! alah lah lahhhh .... mamarazi, ngan paparazi ..di rumah budak razi..oopsss ... huhu!

Sesi makan2 jg dilupa u ols! banyak sangat2 juadah ptg/mlm tu ... sampaikan tak cukup meja ... :-) Alhamdulillah semua aku rasa .. dan semua sedapppp! aku je tak bawak apa2 ... antara yg aku ingat, spaghetti by Delinn, Rendang daging by Ilazalila dan Kong,rendang ayam by Angah, BBQ by Bilal, Par, Y't .., Sirap bandung soda by y't, nasik dagang by Royce, kek cekelat by red_car, serunding daging by Zure, Kuah kacang dan lodeh by Alangz, Mi Rebus by Arc/Budak, Dunkin Donut by Poii dan Elf, keropok by MM, air laici by Ima, kek lapis sarawak special from xoxo ... sup by siapa eh? .. aku dengar ada lemang yang tak sampai huhuhu ... peace Yummy!

Sesi posing takleh nak kata le kan ...

Sesi membaca KAD HARI RAYA cum BIRTHDAY drp XOXO ... huhuhu .. i ols suka sbb nama i ols pun ada dlm kad tu okayyy.. thanks xoxo! mmuaahhhss ... tapi, camerawoman(anak bilal) plak amik gambo part atas aje, tak nmpk kad yg sedang dibaca (aku n angah aje baca ..yg lain pose je lebih ... esp Delinn tu huhu)

Kalau tadi ada merpati dua sejoli, ada pulak namanya uda dan dara huhu ... sedondon di hari raya .. auwww .. aku deengar lps orang dh balik, ada sesi fotografi khas utk dorang jek .. koser i ols ocayyyy! Peace angah!

Kezutan memang banyak...

antaranya, kemunculan Aunty N ... :-) dan Aunty N mmg sporting, satu port ke satu port dia join .. :-) dan orangnya cun gitu ...

Kezutan paling utama ... Joe dan Zaidee mengirim duit raya utk semua orang.. lelaki, pompuan, kanak2 .. Ya Allah.. time ni aku rasa ramai yang terharu gila ... :-) cantik sangat bekas duit raya tu .. bila bukak isinya laagilah rasa nak mengalir air mata terharu .. aku tengok Bilal memang dah kesat2 air mata dah .. dalam terharu2 tu, sempat gak dia kata kalaulah dapat banyaklagi kan best.. wakakaka!!! ada yang aku dengar nak buat ibu duit segala .. huhu ..

Keseronokan tidak terhenti di situ .. sesi memberi duit raya pun tak kurang kecohnya.. hahaha .. yang best tu, ada gak tagger yang tak datang, pun sudi memberi duit raya jugak .. mmg tabik spring kat xoxo dan juga Az atas ingatan kalian utk kami... :-)

OKlah, to sum up, kemeriahan kali ni sgt lah meriah.. (ada ke ayat camtu?) ... ramai muka2 baru (utk gath) mcm red_car (ko patut create blog semata2 kerana ni tau)... , MM, y't, cekedess, Jijo, Tj( blogger lama yg br muncul) Itikputih, Elf, Aunty N, di samping insan2 wajib mcm Angah, bilal, alangz,ima, zure, Kong, budak, arc, Anne, Sempoii, sapa lagi eh???

Yang tak nampak batang hidung ialah Yummy dan Matmetal huhuhuhu!!!!

OK lah dulu .. gambo2 ada tp tau j lah blogspot ni.. upload sikit dah buat hal... hampas ...

lastly, Thanks u ols, U ols mmg best! Zaidee pun sama .. and Joe... tak dapat lah aku nk kata camne ... well, mcm yg dorang kata, kalau tak kerana Dendam Perantau tu.. tidak le kita semua rapat mcm sekarang ... :-) dengan izin Allah....mudah-mudahan berpanjangan hubungan persaudaraan kita ...

-Fara-

Gegar - Pra Kata

Ditelan mati emak, diluah mati bapak .... Itulah situasi aku pada minggu lepas ... dan situasi ini merujuk pada tidak lain dan tidak bukan, satu event yg amat aku tunggu ... lebih daripada aku menunggu rancangan2 hari raya di TV...

MAJLIS GEGAR RAYA Di RUMAH LORD BUDAK DAN LADY ARC

Memang seawal bulan puasa kami sudah memilih tarikh 5hb sebagai tarikh paling sesuai untuk GEGAR Raya ni .... dah tentunya, aku adalah orang yang paling teruja untuk bersama2 menjayakannya ...

Namun, ujian datang menimpa aku, kesetiaan aku teruji jua ... Sedang dalam kegembiraan menanti detik GEGAR, suami memberitahu, ibu mertua sudah membuat rancangan untuk beraya ke rumah saudara mara di Selatan .... mendengar itu, dalam diam luluh juga hati aku .. hehehe ... pelbagai cara aku lakukan untuk memujuk suami supaya memujuk ibu mertua supaya menukar tarikh ... namun, akhirnya aku hanya akur dengan keputusan yang telah dibuat ... dah dengan hati yang amat amat AMAT berat, aku beritahu rakan2 di tag yang aku tidak dapat bersama2 ke gegar.

Dan betapa aku bersyukur, kerana baru aku tahu, betapa indahnya perasaan rela melepaskan sesuatu yang aku sayangi, untuk seseorang yang aku sayangi ... melepaskan kemeriahan di Gegar untuk kebahagiaan suami ...

Dan aku bersyukur, dengan kerelaan itu, aku dibalas dengan satu keindahan yang paling tidak terjangka ... jam 3 petang, suami berkata ..

"Ini rumah last ni ... kalau dalam 4.00 kita bertolak, Insya Allah, sempat ni sampai Bangi dalam pukul 6 kot ..."

Dan aku rasa senyuman aku sememangnya sudah sampai ke telinga ... Yahuuu!!

"Tapi ...."

Alamak .. ada tapi

"Abang hantar Fara ngan Lydia .. then abang balik umah hantar abah ngan mak ... pastu baru abang join..."

hmmmm .... ok, aku rasa seperti hendak aje mengajak mak dan bapa mertua join Gegar, tapi memandangkan tendency utk aku tak sedar diri melepak, terpaksalah aku setuju dengan cadangan suami, yang mana dia pun tidak dapat bersama aku untuk separuh masa majlis berjalan ...

dan disitulah kisah bermula .....