Wednesday, 27 December 2006

Happy New year 2007!

Sebenarnya tak ada idea nak tulis entry, tapi aku paksa-paksakan jugak .... kan ke 2006 dah hampir berlalu, takkan la aku nak biarkan ia berlalu dengan tulisan yg muram kat blog aku ni kan? tak best la mcm tu .... Sebab, aku actually dah ceria dah .. dah bersemangat menahan ombak dan badai yang memukul persisiran pantai hidup aku ... :-)


Bulan ni, aku tengok wayang sampai 2 kali. huhuuhu ... Memula aku tengok CINTA ..berduaan aje dengan habby .... itu 2 minggu lepas rasanya. Then cuti krismas tu aku tengok CICAKMAN plak ..kali ni aku bawak aje Lydia ... huhuhu .. sabar je la bebudak sekarang kecik2 dah tengok wayang ..


aku rasa masa aku kecik2 dulu, TV pun tak kenal ... ada la sesekali bila kementerian kesihatan buat kempen or buat program kesihatan, nanti ada lah wayang gambar besar kat balai raya .. bukan movie pun, cuma rencana pasal kesihatan ..itu pun orang kampung berduyun2 dengan anak bini naik basikal datang .. sekali dengan surat khabar lama or tikar buat alas duduk kat tanah ... seronok betul time tu! Maklum aje ler, kat rumah tak ada TV, and time tu belum ada bekalan elektrik pulak kat kampung aku ..huhuuh .. tak caya eh? aku nih citer macam ler aku hidup zaman 50-an plak kan? takder lah .. masa tuh awal 80-an ler ... kampung aku dpaat bekalan letrik masa aku darjah 2 kot .. so before that, memang lampu pam tu ler peneman malam kami :-)


Tapi, masa tu le yg meriah pun .. ada je program kat surau, sure berduyun2 datang bawak tikar .. sebabnya, surau tu kecik aje and cuma utk jemaah lelaki, so para2 ibu yang nak datang dengar syarahan agama, datang aje la bawak tikar .. meriah bawah pokok manggis tepi surau tu u olsss ... :-)


Opsss ... ke situ pulaknyer ..


So, CICAKMAN tu, last2 Lydia tak mahu tengok sebab ada gaduh2 huhuhu .. nasib baik dia tak meragam or mintak suruh tukar channel ..selalunya kalau kat rumah, kalau programme yg dia tak suka, sure dia suruh tukar channel ... tapi dia takmo duduk diam .. last2 ngan hubby sekali duduk kat tangga ... aku sorang jek yg khushuk tgk citer tu .. pada aku biasa2 jek lah cicakman .. geli pun ada tgk cicakman tuh berpeluh satu badan pakai kostum tu wakakaka .. kat negeri sejuk la konon tapi peluh tak hengat! opss.. tak le ngutuk, cuma lawak jek ... and aku ala2 berbulussss tgk fa*sha*san*da* tuh lerrrrr....tak berapa nak minat okaayyy ...


OKlah dulusss ... jumpa next year okay?? Selamat tahun Baru 2007!

Tuesday, 19 December 2006

Biarkan Aku Bercerita ....

Dah akhir tahun ni, dah masanya lah untuk office2 menjadi kosong sebab cuti memasing. Mana yang nak bawak anak sekolah, mana yang nak habiskan cuti ... macam-macam ler kan ... this year aku entitled for 25 days leave... and ada balance 10 days lagi tu ... so aku dah plan nak tambah sehari cuti lepas christmas ... and then masa raya haji aku plan to take 3 days extra, so the whole week aku cuti .. BEST!


Sebab tu la aku dah start boring je dtg office .. sebab kepala dah start nak cuti je ni ... kat office pun dah malas nak buat kerja ... tu yang ala2 free je tu .. padahal banyak benda outstanding .. tapikan, kalau dah malas, instead of aku buat yg outstanding tu, aku pi fikir plak jawapan apa nak kasik dalam meeting on those tasks yg outstanding tu .. dasar kepala cilok .. manjang nak cilok ....Aku perasan gak dah lama giler aku tak tulis entry panjang-panjang. Rindu pulak aku kat tulisan aku sendiri muahahaha! jelous tengok Angah ngan Arena ngan Nini yg mengarang panjang tak hengat tu ... Joe tak payah cerita la kan.. huhuhu...


Kepala aku ni tengah berat ni .. dada pun ala2 sesak gitu .. bergelodak ke apa eh nama dia ... biasa la bila banyak hal tak settle, mcm tu la ... semua tak kena..buat salah tak buat salah, ke sana salah ke sini salah ... apa la aku ngarutkan ni .. jgn plak korang kata aku sekadar nak banyakkan jumlah perkataan aje kat sini..hahaha! sesungguhnya aku tak reti nak sexplain dengan lebih lanjut tanpa meleret2 ... itu aku.


Kadang2 aku rasa, alangkah seronoknya kalau aku nih dah 8 bulan pregnant hihhihi ... 8 bulan tau .. boleh ke, sebabnya kejap je lah nk tunggu deliver, so bleh cuti 2 bulan ...muakakaka ... tengok la ni, kepala otak asyik fikir taknak kerja je. Asyik nak mengelat je. Serious la, aku rasa kerja tu satu beban kat aku ... hampeh!


Ok la, meh aku bgtau kenapa ... kalau aku x explain, korang kata aku pemalas plak kan? ada yg nak kena ngan aku nih wakakaka .. tadi aku dah sembang dalam tag, aku citer kat dorang, ofismate kata aku pemalas, well lepas tuh aku dgr2 dia bakal jadik boss plak..... well..walaupun dalam nada berseloroh, aku tetap terasa la kan .. dah nama pun berjiwa sensitif kan huhuhu ... tengok tu, meleret lagi


Actually, aku belum ready la nak jadik initiator .. aku belom ready la nak jadik the 1st person to strategize, to plan, to escalate ... even to a small group ... very least important group i can say ... hmmmm gitu la.. so bila aku lom ready, aku jadik mcm segan2 ..bila aku jd mcm segan2 aku jadi mcm malas2 ..opsss hahaha!


Tapi, member aku yg selalu kasik kata2 nasihat kata, mana boleh aku belum ready, benda nih kena ready bila2 pun dia datang ..bukan dia tunggu kita, tapi kita tunggu dia..this thing called peluang ....peluang utk berkembang dalam organisasi ..wahhh vogue da vast bunyik tu ... so once dia datang, aku kena lah grab erat2 .. jgn lepaskan sebab kalau dah terlepas, maybe takkan datang lagi ...Aku ni tau la semua tu .. cuma kalau dah hati berat nak wat camner ... so thanks to u my dear friend yg sentiasa ada .. masa aku bengang, masa aku marah, masa aku upset, masa aku tension, masa aku gila ... esp. masa aku bosan huhuhuhu ...


Aku suka accepting assignment .. but not giving assignment ... aku tak kisah kena attend mtg, but not initiate meetings .. korang faham tak?adehhhh .. camno nihh .. dah ler skang nih tgh time appraisal .. patutnya aku kena lah bersemangat waja kan? ini tidak.. hampeh!


Kat rumah pun, aku salu mengeluh, sampaikan husband aku sound...dia kata patut la tak semangat, mental tuh dah set awal2 pagi .. kena lah ubah tu..huhuhu.. yer bang..baik bang..aku jawab.tapi, dalam hati ni Allah je yang tau, betapa aku sebenarnya rasa mcm nak mengalah, mcm nak marah, semua ada ... teruk sangat masa tu ... last2 tu, ada rasanya mcm terbalas2, terlawan2 ...ternaik2 suara .... hmmmm.... mcm semua nya datang jadi satu issue plak.... tatau la...susah gak kengkadang, nak mengeluh salah, tak megeluh parah ... AARRGHH!!!! kengkadang tu aku monyok jek bangun pagi, itu lah bila dah benda2 opis terbawak2 ke rumah ... huru hara jadiknya ....


Ada sekali tu, masa nak hantar Lydia ke rumah MIL, hubby dah turun dari kereta dah, dia dok tunggu aku, rupanya aku tengah peluk Lydia kuat2 .. tau kenapa? aku nangis kat perut Lydia tu huhuhuuu ... kosser je kan? mcm nk lepaskan stress gitu .. Lydia plak now ni dah pandai tepuk2 bahu kita mcm kasik comfort .. pastu bila aku pandang dia, dia senyum kat aku .. aku tgk husband aku kat luar dah geleng kepala .. hmmm... then dia masuk kereta balik, terus kitorang bertiga berpeluk .. sedih betul aku rasa .. tak pasal2, kerana aku yg tgh tak betul, anak suami kena ikut kerenah .. nasib baik time tu gelap lagi .. huhuhu ... So, thanks to u my dearest husband, and kid .... I Love You guys ...


Agaknya sebab aku ni perempuan kot. Sebab tu la semua tu jadi ... agaknya sebab tahun depan ni aku 30 tahun kot ..dah tua .. dah semakin sensitif .. dah tak brutal lagi macam dulu2 .. hahahaha ...


ataupun aku sebenarnya belum kenal sapa diri aku .. baru sekarang aku belajar2 nak tau ...

Friday, 15 December 2006

Thanks to Technolgies!

Pheww! Mmg best rupanya ada GPRS nowadays... Aku dlm training room ni...tgh bosan, saja le try kot leh update entry guna phone ni.,kalau berjaya ni.,yess! Hehe.. Hr ni last day , pg td dtg naik lrt tense giler coz 3 kali stuck! Hampeh! Dah le smlm aku terajin bwk blk laptop, so terpaksa le menahan berat dlm lrt...ciss! ... Hope ptg x le jd mcm ni... On training, aku join last minute sbb x cukup org.,aku suka je sbb leh la skip mtg2 semua...tp tak gak...smlm aku kena gak aku blk opis,kena g mtg...grrr! Lengkali kalau wat training tu better kt tmpt jauh2 so x de org kacau huhu! ..

Monday, 11 December 2006

adakalanya ini terjadi

sedangkan lidah, lagi tergigit
inikan pula suami isteri

buang yg keruh ambil yang jernih
baru teguh peribadi..


maaf dinda .... wahai kanda .....

Update yang tak ada update

"Sebica utin ... tak atan penah ... sheya tu atan hilammm ..."

Itu lah baris yg dok diulang2 dek bibir Lydia ... suka2 hati dia jer nak tukar2 lirik 'My heart' tu ikut sedap lidah dia ... kalau aku betul kan, bukan dia terima, si aku biarkan je ler ... asalkan tak menangis .. kengkadang jadi lawak pun ada ... nak buat macam mana, dia lah racun dialah penawar kitorang suami isteri ...

"Mak, iiiini amba eeya pedham adik ..."

Tu dia kata masa aku bukak gambo2 raya kat laptop ... dia nampak gambo dia pegang baby cousin aku yg baru lahir ...

"eeeya pedham adik olam ... butan adik eeya ni" (eeya pegang adik orang .. bukan adik eeya ni) Dia sambung lagi bila aku tanya itu adik siapa.

"eeya pun ada adikkk" dia sambung

"ada adik? mana?"

"Kat bilik lahhhhh ... dia endo kat batan ... syyyyy diam2 la mak ..adik tan endo tuu ..." (Kat bilik lah, dia tidur kat bantal, syyy diam2 la mak, adik kan tidur tu)

Okay, aku tak puas hati ni ... aku jeling bilik,

Ada teddy bear elok berselimut dan berbantal atas katil ... Lydia punya kerja ...

Thursday, 7 December 2006

Biar aku cerita sikit

Ok lah, nak update blog pulak ...

Seronok aku kalau dengar berita pasal member nak kawen. Latest, kecoh dalam reban pasal Angah dah berura-ura nak menamatkan zaman bujang nya ... Memang event yg ditunggu-tunggu ni. Bakal bengantin belum apa2, yang lain2 dah sibuk nk shopping baju wakakkaaa ... ada lah pulak yang shopping songket segala, songket corak bunga tabur, kaler purple lagi ... sungguh lah tak larat i ols hahahaha!

Cakap pasal kawen, last week aku balik Johor, berkesempatan le gi menghadiri majlis kawen anak jiran aku yg juga merupakan member sepermainan masa kecik2 dulu. Cuma memandangkan zaman kecik2 aku aku tak le lama mana kat kampung tu, so bila besar2 ni, dah macam tak berapa close le, sekadar tukar2 senyum aje .. tak de apa pun nak di follow up. hahaha ...

Meriah tu memang le meriah, maklum je la majlis rumah perempuan kan ... cuma ada few things yang aku rasa orang lain boleh ambik iktibar kot.

Mula-mula, pasal adab2 pengantin ... cewah, ye ye jek aku ni ... bukan le aku kata kalau x jaga adat tu kawen tak sah ... cuma dah nama pun raja sehari kan... pandai2 ler control diri ala raja gitu ... ada protokol2 gitu .. tak de le jalan sorang2 kat depan melulu sedangkan pengiring 50 m kat belakang ... hahaha! tau le tak sabar nak bersalam ngan imam tu kan ... iye, betul la kalau alasan tak nak hipokrit la .. kalau dah perangai mmg happy go lucky, so kena la mcm tu, wat per pretend ala2 malu2 plak kan? Tapi, aku tak setuju tu. Pada aku, ini bukan pura2 or pretend jadi orang lain ke apa ... Pada aku, lumrah la, bila semua mata menuju ke arah kita, kita kenalah pandai2 bawa diri kat majlis tu .. jangan la buat hal sendiri macam dalam dunia kita ... Lain la artis kat pentas yg mmg org nak tgk aksi2 yg pelbagai .. aku bet ler, raja2 dalam majlis2 raja tu, pun tak ler luar majlis tu dorang jalan slow motion mcm tu ..tapi, just utk jaga protokol dalam majlis aje la kan ...

Itu satu, another thing is masa majlis akad tu sendiri ... hmmm pada aku ni walaupun tak de la termasuk dalam syarat wajib nikah, juga tak termasuk dalam rukun nikah, tapi bila dah nama majlis tu, still kena lah jaga protokol dan adab2 nya .. kali ni bukan salah kat pengantin .. pengantin dah tentu2 la nak kontrol jantung yg berdebar2 tu kan ... Ni aku cakap pasal orang2 yg nak merakamkan detik bersejarah itu.

Jurukamera.

Memang le penting ada jurugambo nak merakamkan sejarah tu kan ... tapi, perlu ke sampai anak2 anak dara pun dok sibuk2 kat tengah2 majlis, terbongkok2 sebab nak sama2 amik gambo? dah tentu2 ler majlis tu dihadiri oleh imam, and lagipun masa tu la kena ada ketenangan, bukan saja pengantin, tapi saksi-saksi pun perlukan fokus utk mengesahkan akad tu ... ni, masa tu ler cameraperson dok ke sana sini carik angle menarik le .. sampaikan punggung berlaga dengan bahu pakcik2 yang rata2 nampak tak selesa dengan keadaaan tu. Yang dengan kamera besar tu satu le, ni yang guna handphone pun sibuk nak dekat2 sampai mengganggu perjalanan majlis .. huh.. kalau dah camera tak de zoom tu tak pyh ler susah2 amik gambo ... biarkan aje la cameraman professional yang sorang dua tu. Aku tengok yg cameraman berbayar tu elok je angle dia ... ntah ler .. pada aku nampak mcm tak cool le.. mcm serabut bila dah macam tu ..

itu je la pun ... cuma, maybe best la kot bila banyak flash masa tu .. rasa mcm artis .. skarang maybe dah bukan raja sehari lagi..tapi lebih sesuai kalau guna term 'artis sehari'

Ok lah dulu ...

Salam ...

Thursday, 30 November 2006

Which has more Priority

Di suatu pagi yang berkabus ... di stesyen lrt ....

"Hari ni balik awal tau ... esok nak balik kampung pagi2 pukul 3 am"

"Insya Allah kalau tak ada apa2, saya balik awal la .."

"Jangan ngada2 bukak e-mail sebelum balik, nanti kang ada plak changes kat document itu lah, report ini lah, slide itulah ... hari lain tak apa lah, hari ni awak ignore aje ler"

"OK, saya ingat tu"

"Pukul 6 saya tunggu kat sini"

"OK, saya try kuar on time"

"Kalau ada hal urgent kena attend camne .. saya nak kata apa?"

"cakap .... hari ni khamis, paling urgent antara semua..."

"Cis...."


So..hari ni i ols balik awal you olssss .... muahahahahaaaa....

Thursday, 23 November 2006

Kalau kau lihat tingginya awan ... tinggi lagi tahap kesibukan makcik sorang ni ... kosser!!!

salam,

kalau korang tengok jalan Tun Razak punya kesesakan lalulintas masa peak hours ... mcm tu la kesesakan meja aku ni ... mcm tu la jugak kesesakan kat kepala jemala aku ni ... dah jammed dah rasanya ...

Project tengah tahap kritikal. sbb tu busy giler ni .... aku rasa kena amik course stress management ler hahaha ... stress betul la esp. bila kena whack sana sini ... tak mustahil le bila everytime lepas mtg, biasanya tujuan aku is toilet aje ... pastu kuar toilet mata ala2 merah2 gitu hahahahhaha .... Tapi rasanya semuanya back to me la ... Aku rasa aku kena belajar camner nak manage priority so tak la berserabut kepala otak aku ni .. kalau aku punya time management tu cantek, sure aku tak stress kan? sure leh gak ada time nak update blog kan? Sure leh gak beramas mesra ngan rakan2 direban Joe...huhuhu


Tapi, nasib baik sangat lah husband aku tu memahami ... cuma kesian dia, bila aku balik lambat, dia pun aku heret sama balik lambat ... sebabnya, aku malas nak drive sendiri .. sebabnya, aku ngantuk drive pagi2 sebab dah balik lewat ... so bila dia drive hantar aku, time tu boleh la aku tidur ... hmmmm tapi tu le, bila dah dua2 balik lewat, kesian plak kat MIL yg dok menjaga Lydia kat rumah ... walaupun dia tak kisah and Lydia pun bukan susah nak dijaga, still aku rasa mcm tak seronok gak ..tapi bulan november ni boleh kira ngan jari sebelah tangan le berapa kali aku sampai rumah before pukul 8 malam ....


Biasanya aku sampai umah MIL aku tuh, sure Lydia dah tidur dah ... so aku ambik dia and balik rumah, pastu aku pun lalok sama ... letih! Tak ada nya la aku nak on TV ke tengok cerita apa ke .. TV tu sekadar hiasan aje la .. selain TV, mesin basuh, peruik nasi, dapur gas ..semua tu pun ala2 hiasan aje kot huhu ... hanya berguna dihujung minggu .. tapi sebab hujung minggu sekarang ni padat ngan open house ..mmg hiasan sungguh la .. hehehe ...


Ok, back to Lydia ni ... Aku bersyukur jugak lah dia ni jenis yang bangun awal ... kul 5.30 dia dah kejut aku suh bukak TV, dia nak tengok kartun ... so aku on kan kartun tu ... tapi kejap aje dia tgk TV tu, lepas tu dia membebel2 sorang2 ..aku layan aje la sambil gosok2 baju, kemas2 katil, kemas2 beg dia ... Now ni, dia dah pandai mintak nak nyanyi A Ba Ta ... aku kata bukan nyanyi la, ngaji ... dia kata nyanyi la mak .. huh...


Dia tau dah, kalau nampak tulisan jawi, dia kata a ba ta .. kalau tulisan rumi dia kata A B C .. pastu now dah reti bukak buku Iqra' tu sendiri .. duduk atas katil ..so sementara aku mandi, husband aku ajar dia .. and turn husband mandi, aku plak sambung ..ala, bukan ajar pun .. aku baca aje kasik dia dengar ... hari2 dok buat gitu, Alhamdulillah gak la .. few days dia dah leh recall and baca sendiri sambil tunjuk ngan bulu landak .. (bulu ke tu?) .. tapi masih kat 1st page huhuhu .. selagi dia tak lancar idak le aku alih ke 2nd page .. kan ke gitu caranya yg tertulis dalam Iqra' tu kan? So, instead of ngaji malam, Lydia ngaji pagi le ... lagipun awal2 nih, saja la nak kasik dia expose aje .. huhuu ... kengkadang tak maintain pun .. patutnya kena lah maintain kan? camner la aku ni nak mendidik anak aku ni ... teruk aku ni as a mother.


Apa lagi eh?


oklah dulu rasanya ... nak kasik clear apa2 yg patut .. sehingga jumpa lagi yer ols!

Daaaa!!!!

(p/s - i ols kosser tengok status YM alangz n Zure tu ... berduet2 ..bersambung2 lirik plak)

Zure - MEnghitung Hari ....
Alangz - Detik demi detik ....

pheeeeeeeeewwiiiiiitttttt!

Wednesday, 15 November 2006

Perut On Perut!

Dulu, masa aku nak dekat2 bersalinkan Lydia .. masa dah contraction tu, aku tak sure itu ke contraction .. so bila hubby ajak ke hospital, aku kata tak payah lah, sbb aku rasa maybe itu food poisoning ... wakakakaka! suka2 hati aku aje kan? sbb, time tu, aku tak pernah eperience both ..


So malam tadi masa perut aku start memulas-mulas even lepas berkali2 berkunjung ke jamban ... lain macam pulak tu pulasan dia .. aku dah tau dah.. ni la kot food poisoning ... takkan contraction kot? wakakaka ...


So seharian tadi aku bercuti ... melayan kerenah perut aku ni ... dah nak petang tadi barulah OK sikit ... sempat aku online mendaftar diri kat tag Joe .. hampeh! dorang semua tau aku kena syirit firit ... kosser tau ...


Agaknyer sebab aku pulun makan chili masa lepak ngan Arc, Angah n Bilal kat Ampang PArk tu ke? tak mungkin la plak .. aku pernah pulun lebih hebat dari tu tau .. ok je plak ... ntah2 sebab aku mkn pizza kat ofis aku tu .. Lunch hour tu boss aku announced kat sumer staff tak pyh kuar lunch sebab dia nak belanja pizza .. so aku pun tunggu ler beriye pizza tuh .. dah ordernya pun kul 1 lebih, harus lah datang kul 2.30 gitu ... dia kata sbb byk beno kitorang order ...


Yang tak best tu, aku plak ada mtg kul 2.30 tu ... so terpaksa la aku gi mtg ngan tak lunch ... lemah betul! terus rasa x semangat masa wat presentation dalam mtg tu ... meeting habis around 4.30, ada lagik balance Pizza .. aku bedal le sbb kelaparan .. pizza dah sejuk, dah keras ... agak2 pizza keras leh wat perut sakit ke? huhuhu!


Pastu, skang nih aku rasa mcm demam la plak ... malas betul nk gi kerja besok! tak bersemangat sangat2 .. agaknyer sebab lama tak jumpa hubby kot ... mcm hilang arah gitu huhuhu!


oklah dulu

Monday, 13 November 2006

Sekilas lalu ...

Korang, aku ada ni .. sihat walafiat dan sejahtera sentiasa ...

Aku masih dalam raya mood lagi ni ... mana taknya, open house berderet2 .. Alhamdulillah ... and yang buatkan aku masih dalam raya mood ialah baju dalam beg yg buat balik kampung masa raya tu, ada lagi dalam beg. Hehehehe .. punyalah dah lama..wei,baju bersih okayyy... cuma Ya Allah malas nya bila part nak unpack balik ... ambik satu demi satu bila nk pakai hahahha boleh?

Tak dinafikan, aku memang busy tahap tak terkata dah ni... aku rasa mcm dah bertahun2 aje aku tinggalkan zaman riang ria bergumbira di tag Joe tu ...skang nih aku cuma ke sana baca update, itupun waktu2 yg bebudak dah takde dalam tag... hmmm... benci betul aku lah ... rindulah nk borak2 sakan ... tapi takpe, sure ada chance punyalah .. aku bukan boleh caya ngan diri aku ni .. kalau dah tegar tu, sebusy mana pun akan kucilok jua..

Latest update pasal aku? ermmm tak de apa lah sangat ... sekarang nih aku menulis entry dari rumah ibu mertua ... minggu ni rasanya straight aku duduk rumah MIL sebab hubby ada course. Sabar aje lah suami i ols tu, kena gi course duduk hotel, and hotel tu ialah Berjaya TimeSquare ... tak ke aku rasa confuse sekejap? hahaha... dia course on international union workshop? lebih kurang gitu le .... Dekat tapi jauh la dengan aku ... dekat sbb cuma kat KL, tapi, jauh sebab dia tak leh balik sbb mlm2 pun ada activity so schedule pack gila ... hmmm ... tadi dia update, dpt satu bilik ngan org pakistan ... hahaha... aku pesan, kalau handsome, kirim salam huhuhu ...pastu dia balas plak dgn cerita, dalam group dia ramai orang jepun ... pastu siap tambah kat belakang .. awak jgn risau, semua tak berapa cun ... hahahha.. kosser tau .. tak terfikir plak aku yg course tuh ada peserta pompuans... hehehe...

korang apa citer plak?

Tuesday, 7 November 2006

Gegar - masih lagi dalam mindaku

Posing time!!! takkan la gambo event je kan? Ni ha, before balik baru realised yg lom amik gambo ngan anne ... fuhhhh ... nasib baik Sempoii mengingatkan (dia yg lom puas posing tu aku tau) .... so itulah anne yg ayu rupawan .. (dia jd ayu sebab diri sebelah wanita yg ayu jelita bercahaya2 berbaju oren tuuuu..auuwww)


Dan ini ..... gadis2 tag ... masa posing ni, aku percaya, dalam kepala dorang sure kata camnih

"Joe, lihat lah ... pilihlah dakuuu jadi temanmu ..."

hahaha! tapi, Zura rasanya tak kisah sangat ..
"Joe, Ko amik la empat2 nih sekali .. i ols sudah ada yg menunggu " *lariiiiiiiiiiiiiiiiiiii






Dan ini ... Jgn korang kata nih mak n anak okaaayyyyyy .. Tak sesweiiii tau ... huh! nih kembar tak seiras hahahahha ... peace Ima!















DAn ............ tanpa mereka, tak bergegar lah kami semua .... :-) Keluargha yg very supportive to each other ... sungguh best! Bilal n family ! Posted by Picasa

Gegar - Dalam kenangan ...


Ya Ampun, aku tak kira, aku nk gak publish gambo2 aku kat blog aku sebelum aku fwd kat org2 lain .. hhuhuhuuh.. u guys just bear with me ok?? kerana aku tidak akan mengupdate yg lain selagi tak habis mengpublish segala mak nenek gambo hahaha ....

Lin, tu aku dah letak gambo ko yg ayu ... kosser! hahaha!

And those are sampul duit raya yg Lydia dapat drp uncle2 n aunty2 yg baik hati ...

and last but not least .. the suprise of the day .. selain kemunculan AuntyN dan aku wakakaka peace ... adalah sampul istimewa drp Joe Perantau dan Zaidee ...

Tapi, honestly, kehadiran aku hari tu, walaupun aku cakap kat Joe adalah kerana tak mahu kena kutuk oleh dia .. tapi, kebenarannya adalah tidak sama sekali ...

Aku datang sebab aku memang nak datang .. aku datang sebab pengalaman aku drp gath2 yg lepas, aku tau mmg amat rugi kalau tak datang ... dan aku selalu betul dlm hal ni .. :-)

Jadi, walaupun tak ada suprise yg betul2 berharga itu, aku tetap ikhlas datang kerana ikatan persahabatan kita semua ... I teasure u ols!

kad yg bawah, adalah hasil tulisan xoxo yg jauh dimata, tp still sudi menulis nama aku walaupun dia tulis over (patutnya aku erase dulu word tu) ... hahaha ...
 Posted by Picasa

Monday, 6 November 2006

HARI PENUH GEGARan!

Seriously, Tak dapat aku tulis dengan kata2 akan keseronokan dan kemeriahan majlis Gegar tu. Pendek kata, sememangnya worth kalau pergi ... aku tak dan nak cerita panjang sebab aku rasa kata2 aku nanti boleh membuatkan yg meriah jadi tak meriah pulak ...


Kelihatan sesi berkenalan dengan lebih dekat sedang berjalan. org tu kyusuk interbiu tj, lupa ke org rumah tj tgh perati tuuu... *lariiiiiiii huhuuh .. di belakang pulak, MM dok interbiu cekedess sambil hubby MM dok kata dalam hati sabar je laaa wife aku ni, aku depan mata, dia dok borak ngan mamat ni .. *lariiiiiii huhuuh ... Begitu lah u ols, kemeriahan dalam umah arc,umpama dlm reban .. sesi berkenalan tak pernah nya habis ... masing2 sgt mesraaaaa .... :-)

Sessi tunjuk baby ... itu baby sarah yg comel ... sambil diperhatikan oleh cik kak yg dlm hati sure tgh terfikir nama baby dia in future wakakakka .. peace Lis!



Perlu ke i ols terangkan sesi apa ni?? kalau dah ada ratu foto/ratu gelak/ratu borak (banyak nyer ko jd ratu delinn!) ..... haruslah ada je kisah tu kan ... tapi tetap tabik sama itu ratu pose wakakaka Ima dan peace sign tak dapat dipisahkan ..

Dan yang itu ... kelihatan Puan rumah, sedang menjawab panggilan dari jauh ... gaya nak azan pun ada tu ... hiks! itu menampakkan suasana dalam rumah tengah gamat sangat .. sampaikan kna tutup debelah telinga kalau nak dengar suara dari rantau ...

Dan ini, acara terpenting dalam sesebuah sesi gathering ... sesi menayang camera mengambik gambo ...wakakaka! Kosser! u ols tgk tu Zura tu, ko amik gambo ke, ko yg posed dek non? huhuhu .. dia ni mama razi gamaknyer .. seswei sgt ler ngan paparazi huhu ..

Dan .... ini dia... zasssss .... huhuuh .. i ols tak de kata2 lah nk menggambarkan keadaan yg sedang berlaku ni .. kelihatan dua merpati sejoli ni sedang dlm sesi berkenalan dengan lebih lanjut lagi, lanjutan daripada gathering bukak puasa .. membawak ke Gegar .. huhuhu! alah lah lahhhh .... mamarazi, ngan paparazi ..di rumah budak razi..oopsss ... huhu!

Sesi makan2 jg dilupa u ols! banyak sangat2 juadah ptg/mlm tu ... sampaikan tak cukup meja ... :-) Alhamdulillah semua aku rasa .. dan semua sedapppp! aku je tak bawak apa2 ... antara yg aku ingat, spaghetti by Delinn, Rendang daging by Ilazalila dan Kong,rendang ayam by Angah, BBQ by Bilal, Par, Y't .., Sirap bandung soda by y't, nasik dagang by Royce, kek cekelat by red_car, serunding daging by Zure, Kuah kacang dan lodeh by Alangz, Mi Rebus by Arc/Budak, Dunkin Donut by Poii dan Elf, keropok by MM, air laici by Ima, kek lapis sarawak special from xoxo ... sup by siapa eh? .. aku dengar ada lemang yang tak sampai huhuhu ... peace Yummy!

Sesi posing takleh nak kata le kan ...

Sesi membaca KAD HARI RAYA cum BIRTHDAY drp XOXO ... huhuhu .. i ols suka sbb nama i ols pun ada dlm kad tu okayyy.. thanks xoxo! mmuaahhhss ... tapi, camerawoman(anak bilal) plak amik gambo part atas aje, tak nmpk kad yg sedang dibaca (aku n angah aje baca ..yg lain pose je lebih ... esp Delinn tu huhu)

Kalau tadi ada merpati dua sejoli, ada pulak namanya uda dan dara huhu ... sedondon di hari raya .. auwww .. aku deengar lps orang dh balik, ada sesi fotografi khas utk dorang jek .. koser i ols ocayyyy! Peace angah!

Kezutan memang banyak...

antaranya, kemunculan Aunty N ... :-) dan Aunty N mmg sporting, satu port ke satu port dia join .. :-) dan orangnya cun gitu ...

Kezutan paling utama ... Joe dan Zaidee mengirim duit raya utk semua orang.. lelaki, pompuan, kanak2 .. Ya Allah.. time ni aku rasa ramai yang terharu gila ... :-) cantik sangat bekas duit raya tu .. bila bukak isinya laagilah rasa nak mengalir air mata terharu .. aku tengok Bilal memang dah kesat2 air mata dah .. dalam terharu2 tu, sempat gak dia kata kalaulah dapat banyaklagi kan best.. wakakaka!!! ada yang aku dengar nak buat ibu duit segala .. huhu ..

Keseronokan tidak terhenti di situ .. sesi memberi duit raya pun tak kurang kecohnya.. hahaha .. yang best tu, ada gak tagger yang tak datang, pun sudi memberi duit raya jugak .. mmg tabik spring kat xoxo dan juga Az atas ingatan kalian utk kami... :-)

OKlah, to sum up, kemeriahan kali ni sgt lah meriah.. (ada ke ayat camtu?) ... ramai muka2 baru (utk gath) mcm red_car (ko patut create blog semata2 kerana ni tau)... , MM, y't, cekedess, Jijo, Tj( blogger lama yg br muncul) Itikputih, Elf, Aunty N, di samping insan2 wajib mcm Angah, bilal, alangz,ima, zure, Kong, budak, arc, Anne, Sempoii, sapa lagi eh???

Yang tak nampak batang hidung ialah Yummy dan Matmetal huhuhuhu!!!!

OK lah dulu .. gambo2 ada tp tau j lah blogspot ni.. upload sikit dah buat hal... hampas ...

lastly, Thanks u ols, U ols mmg best! Zaidee pun sama .. and Joe... tak dapat lah aku nk kata camne ... well, mcm yg dorang kata, kalau tak kerana Dendam Perantau tu.. tidak le kita semua rapat mcm sekarang ... :-) dengan izin Allah....mudah-mudahan berpanjangan hubungan persaudaraan kita ...

-Fara-

Gegar - Pra Kata

Ditelan mati emak, diluah mati bapak .... Itulah situasi aku pada minggu lepas ... dan situasi ini merujuk pada tidak lain dan tidak bukan, satu event yg amat aku tunggu ... lebih daripada aku menunggu rancangan2 hari raya di TV...

MAJLIS GEGAR RAYA Di RUMAH LORD BUDAK DAN LADY ARC

Memang seawal bulan puasa kami sudah memilih tarikh 5hb sebagai tarikh paling sesuai untuk GEGAR Raya ni .... dah tentunya, aku adalah orang yang paling teruja untuk bersama2 menjayakannya ...

Namun, ujian datang menimpa aku, kesetiaan aku teruji jua ... Sedang dalam kegembiraan menanti detik GEGAR, suami memberitahu, ibu mertua sudah membuat rancangan untuk beraya ke rumah saudara mara di Selatan .... mendengar itu, dalam diam luluh juga hati aku .. hehehe ... pelbagai cara aku lakukan untuk memujuk suami supaya memujuk ibu mertua supaya menukar tarikh ... namun, akhirnya aku hanya akur dengan keputusan yang telah dibuat ... dah dengan hati yang amat amat AMAT berat, aku beritahu rakan2 di tag yang aku tidak dapat bersama2 ke gegar.

Dan betapa aku bersyukur, kerana baru aku tahu, betapa indahnya perasaan rela melepaskan sesuatu yang aku sayangi, untuk seseorang yang aku sayangi ... melepaskan kemeriahan di Gegar untuk kebahagiaan suami ...

Dan aku bersyukur, dengan kerelaan itu, aku dibalas dengan satu keindahan yang paling tidak terjangka ... jam 3 petang, suami berkata ..

"Ini rumah last ni ... kalau dalam 4.00 kita bertolak, Insya Allah, sempat ni sampai Bangi dalam pukul 6 kot ..."

Dan aku rasa senyuman aku sememangnya sudah sampai ke telinga ... Yahuuu!!

"Tapi ...."

Alamak .. ada tapi

"Abang hantar Fara ngan Lydia .. then abang balik umah hantar abah ngan mak ... pastu baru abang join..."

hmmmm .... ok, aku rasa seperti hendak aje mengajak mak dan bapa mertua join Gegar, tapi memandangkan tendency utk aku tak sedar diri melepak, terpaksalah aku setuju dengan cadangan suami, yang mana dia pun tidak dapat bersama aku untuk separuh masa majlis berjalan ...

dan disitulah kisah bermula .....

Monday, 30 October 2006

Bila Takbir Bergema

Pheww!! ... Hari ni, 1st day kerja lepas seminggu cuti Hari Raya ...

So, macam mana hari raya you all semua? Mine was great! orang kata beraya sakan ... So i believe everyone had a great hari raya too, just like me .. :-)

Macam tahun lepas, tahun ni pun aku beraya bertiga lagi jugak ... ntah bila la nak bertambah ahli huhuhu!! .... Cuma this year lebih happening sebab Lydia dah suka bergaya2 dengan baju dan kasut dia ... dah boleh wish Selamat Hari Raya sambil bersalam dua tangan (ikut mood) ... dah pandai makan kuih raya (infact, dialah paling pulun makan kuih raya ...), dah pandai pegang bunga api (yang tak de api ... action je lebih tu) ... Kesimpulannya, kemeriahan hari raya aku adalah sangat berkait rapat dengan anakku Lydia itu ... dialah sumber kegembiraan aku dan suami di hari raya, dan hari2 bukan raya atau lebih tepat, dengan keletahnya, hari2 adalah hari raya ... :-)


Meh kita nyanyi lagu raya!!!!!

dengar2 itu beduk telah berbunyi ..
sebulan puasa tamatlah hari ini ..
lekaslah adikku hiaskan rumahmu ..
biar serba baru utk para tamu ..
jgn kau lupa kletupat didapur
rendang dikuali jgn biar hangus ..

..cuba lihat itu kanak2 berlari dihalaman rumah bermain bunga api ...

bangunlah anakku ... pakai baju baru ..kawanmu semua..telah pun menuggu ..dapatkan ayahanda sujud di kakinya ..serta jgn lupa nindamu kedua ..kita bermaaf dgn keikhlasan ..moga bertambah rahmat dari tuhan .. dengar2 itu .. takbir sedang bergema

..hening dn mulia dipagi hari raya ..... -pagi raya di rumah bonda

ok lah u ols .... Sehingga bertemu di lain siaran .... muahssss! susah beno nk upload pics ... give up lah!

Wednesday, 18 October 2006

Selamat Hari Raya

Pejam celik pejam celik ... dah menghampiri Syawal dah kan? Seriously speaking, Ramadhan this year pun, aku tak jugak dapat memperbaiki diri macam mana yang aku cita-citakan .. entah apa lah aku ni ... dari setahun ke setahun, masih macam ni juga lagi, masih ditakuk lama juga lagi ... bila agaknya nak ke takuk baru ...

Tapi, tu la dia .. dalam pada kalbu merintih2 macam ni, tetap jugak aku ikut nafsu-nafsu diri sendiri ... tetap juga aku tergedik-gedik nak menyambut hari raya...sudahnya, banyak jugaklah shopping centre yang aku dah jejaki sepanjang Ramadan ni ... Bila aku tengok balik, tepuk dahi aku dibuatnya ... Percaya tak, dalam bulan Ramadan, lebih banyak aku merayau dibandingkan bulan lain... Sebut aje mall mana, semua aku masuk ... sebut lah Giant? Carrefour? Subang PArade? Mydin? Sogo? Great Eastern? Ampang PArk? KLCC? Jusco? Car boot sale? Kompleks PKNS? The Store? Kamdar? .... itu tak termasuk kedai2 deret2 tu .. tak termasuk Jln MAsjid India... hmmmm ...

Ramadan ni, baru sekali aku buka kat rumah sendiri ...SEKALI aje ... hishhh dasyatnyer! ... dengan kawan-kawan pulak empat kali, rumah mak SEKALI ... selebihnya, rumah MIL aje ...

So, sempena Syawal ni, aku nak mengambil kesempatan ini, mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada semua yang sudi singgah dan membaca tulisan-tulisan aku ... Sama-samalah kita berdoa semoga amalan puasa kita diterima oleh Allah S.W.T ....dan semoga kita dipanjangkan umur untuk melihat Ramadan yang akan datang ... :-)

Aku mula bercuti pada Sabtu ini. Hari raya kedua barulah balik ke Johor rumah mak aku ... So, sesiapa yang duduk di Johor, jemputlah ke rumah aku kat Parit Raja, Batu Pahat, Johor tu ... and aku balik semula ke Klang pada 29th ... So, jemputlah datang ke rumah aku di Klang ...

Yang pasti, aku tak sabar nak datang rumah Arc!!!!!! hehehehehhe!!!

Monday, 16 October 2006

mereka

umpama barisan batas tanah,
dipancar mentari siang
disuluh rembulan malam

dia

laksana batas dilitup daun basah nan berat

tidak diterangi sinaran suria
tanpa dibasahi titisan hujan
jauh terlindung intaian bulan

dan sudahnya daun basah kan kering jua
untuk hembusan angin meniupnya pergi

episod bermula

mengenal basah embun pagi
membalas senyum manis mentari
indah!

menggigil sejuk di malam hari
melawan ngeri kegelapan malam
takut!

kini batas tanpa daun basah itu ...

umpama dia tanpa siapa-siapa
indah namun menyeramkan ...

Wednesday, 11 October 2006

Pantas masa berlalu ...

Dah hampir berakhir rupanya Ramadhan ni kan? tak sedar, tiba2 dah nak beraya .. kat tag pun dah kecoh planning raya gathering pulak ... hahahaha ..periuk masak tuk potluck bukak posa pun lom cuci lagi kot (hahaha .. i ols x masak .. ampunnnn)


Shopping raya adalah sikit2 aku dah buat ... duit raya lom tukar lagi ni ... baju raya aku sehelai aje, lydia pulak 2 helai kurung ... hubby aku pon sehelai aje jugak ... cumka belom carik kasut aje ... kuih raya plak, siang2 aku dah order ... tapi, ada gak buat sendiri sebab husband aku entah apa angin dia, belikan pulak oven ... adakah dia menyindir aku? huhuhu .. so ada la few biskut aku try buat ... bila aku suh lydia makan, dia takmo ... sedap sangat kot hahahaha ... kosserrr! tapi best ada oven ni .. anytime leh try resepi kek kuih muih dan ayam2 panggang ...


tapi, paling best tu ... aku dah dapat kad raya tau ... huhuhuh ... kad raya berpos ... last year dapat 2 keping, this year dapat sekeping ... hehehe ... Terima kasih yang tak terhingga kepada AZ, yang aku kenal through tag jugak .. walaupun dia skodeng aje, tapi belakang tabir aku chat jugak ngan dia ... Last year pun, salah satu kad raya aku dapat dari SHJ (this year takde ke huhuhu), pun sama, aku kenal through tag Joe ... huhuhu ..


Lain-lain, tak ada apa nak diupdate ... tetiba aku ala2 terbusy plak kat office lately ... pelik tapi benar muahahaha!

Monday, 9 October 2006

Kisah itu tidak berakhir di situ 9

Sambungan daripada Kisah 8
-----------------------------

Perempuan itu tersenyum sendirian, seakan mengejek dirinya sendiri. Matanya menjeling kepada borang UPU yang baru dimasukkan ke dalam tong pos. Puas hatinya setelah beberapa hari menyiapkan borang itu. Lama masanya diambil hanya untuk memilih jurusan. Maklum sahajalah, dengan keputusannya, dia tidak betul-betul mempunyai kebebasan untuk memilih jurusan yang paling diminatinya. Dia hanya memilih jurusan yang menepati keputusannya, dan sekaligus diminatinya. Itulah yang sukar.

Hatinya berdoa agar dirinya diterima masuk oleh mana-mana pusat pengajian tinggi yang telah dipohon. Dalam pada itu, dia mengharapkan ada insan yang sudi memaafkan dirinya kerana tetap tidak berganjak dengan keputusannya merahsiakan tempat yang dipohon. Bukan sekali dua lelaki itu bertanya, tetapi tetap juga dia dengan pendiriannya untuk tidak mahu memberitahu. Dia tahu, akan berlarutan nanti jika diberitahu semua pilihannya. Sebolehnya, dia mahu mengelak daripada lelaki itu mengetahui keputusan peperiksaannya.

Dia tahu lelaki itu kecewa. Namun, dia tidak boleh berbuat apa-apa.

"Kau memang tak nak aku pilih U yang sama dengan kau ke?"

"Tak lah, kalau kau tahu pun, tak de nya kau nak pilih sama macam aku. Iye lah, orang result cun mcm kau, tak mungkin la nak ambik course yang aku ambik."

"Ni yg aku geram ni. Kau tahu result aku, aku tak tau pun result kau, pastu senang aje kau kata result aku cun.. entah2, result kau dua kali ganda cun tu."

Perempuan itu tergelak. Jarang sekali dia dapat mendengar lelaki itu bersuara panjang lebar seperti itu. Dia tahu lelaki itu tidak puas hati.

Lelaki itu menyambung kembali setelah perempuan itu diam membisu.

"kalau pun kau taknak aku sama course, sama U pun jadi lah"

"Apa bezanya sama U ke tak?" Perempuan itu membalas dengan pertanyaan.

"Banyak la bezanya"

"Apa?"

"Kalau sama U kan tak susah nak borak" Lelaki itu menjawab dengan nada perlahan, seperti enggan untuk menyuarakan kebenaran.

"kalau lain U pun boleh gak borak, sekarang pun ok je boleh borak"

"Siapa kata sekarang senang borak? Kau sana aku sini, kan mahal, aku kena tunggu waktu malam baru boleh dengar suara kau, lepas tu kena budget timing pulak, kau ingat aku suka ke call anak dara orang setiap malam macam ni?"

Kali ini, perempuan itu tidak tergelak. Kata-kata panjang lelaki itu sedikit sebanyak menghiris hatinya. Dia terasa seperti lelaki itu tidak ikhlas menghubunginya.

"So kau kata membazir call aku? Siapa yang suruh?" Kekerasan hatinya membuatkan perempuan itu mengajukan pertanyaan itu.

Di hujung talian sana, dia mendengar lelaki itu menghela nafas, panjang.

"aku taktau la, tak tau sama ada kau memang tak faham atau buat-buat tak faham" Lelaki itu bersuara

"faham apa?" Perempuan itu masih berdegil.

"Kau nak aku fikir pasal bazir? sini aku cerita, memang aku mebazir masa setiap malam aku call kau, memang aku mebazir duit, setiap bulan aku habiskan duit gaji aku kerja sementara kat kilang perabot tu untuk aku dengar suara kau. Kau tanya siapa suruh? Tak ada siapa yang suruh, Aku yang nak call kau, aku yg nak membazir."

Perempuan itu tergamam. Dia tidak menyangka lelaki itu akan menjadi serius seperti itu. Nada lelaki itu seperti berkecil hati. Perempuan itu serba salah. Dia tiada kata-kata untuk membalas kata-kata lelaki itu. Namun untuk meminta maaf juga dia tidak sanggup.

Perempuan itu diam.

Lelaki itu juga diam.

Perlahan-lahan, perempuan itu meletakkan gagang telefon.



Sambung sini daaaa .....

Wednesday, 4 October 2006

Kisah itu tidak berakhir di situ 8

Sambungan daripada Kisah ini


"wei, ada call tuk ko ni, turun le" Adik lelakinya yang berusia 14 tahun memanggilnya dari bawah. Perempuan itu tidak tahu sama ada hendak turun mendapatkan telefon itu atau tidak. Dia bimbang, jika dia turun, pasti ibu dan adiknya akan dapat mengesan kesan lebam dimatanya. Untuk tidak turun, dia tidak mempunyai sebarang alasan.


"Malas lah nak jawab, ko cakap aje aku dah tidur lah" Suaranya ditinggikan sedikit supaya adiknya mendengar di bawah. Dia tahu dari siapa panggilan itu. Namun dia tidak kisah. Biar sesiapa pun memanggilnya, dia tidak mempunyai perasaan untuk menjawab. Dia mendengar suara adiknya menyampaikan pesanannya kepada si pemanggil.


Perempuan itu masih sedih dengan keputusan peperiksaannya. Dia merasakan ini adalah kekecewaan paling besar di dalam kehidupannya. Ketika pulang dari mengambil keputusan dari sekolah semalam, untuk menatap wajah ibunya pun dia tidak sanggup. Setelah tangisnya reda, barulah dia memberitahu ibunya tentang keputusannya, dan selepas itu, masanya lebih banyak dihabiskan di dalam bilik.



Sudah 2 hari dia tidak menjawab panggilan lelaki itu. Dia tidak tahu mengapa dia mesti mengelak untuk bercakap dengan lelaki itu. Mungkin kerana dia merasa rendah diri dengan keputusan yang diperolehinya. Dia yakin, lelaki itu semestinya cemerlang. Mengingatkan itu, dia jadi benci dan marah. Apa call2 aku? nk show off result dia ke? hatinya berbisik sendiri.



Tetapi hati seorang perempuan tetaplah hati perempuan. Bagi perempuan itu, sehebat mana pun kesedihannya, setinggi mana pun kekesalannya, dia sedar, dia tidak akan dapat memutar kembali masa dan yang terjadi tetap terjadi. Perasaannya terpujuk jua setelah beberapa hari menyimpan kesedihan. Perlahan-lahan hatinya menerima keadaan yang terjadi dan memenjatkan kesyukuran di atas apa yang berlaku. Sekurang-kurangnya, dia masih boleh memohon untuk memasuki mana-mana pusat pengajian tinggi pilihannya, walaupun untuk memilih jurusan mungkin agak terbatas.



Mengenangkan itu, bibirnya sudah boleh mengukir senyuman. Itulah perempuan itu, yang tidak pernah mahu membenarkan kesedihan dan kemurungan singgah berlama-lama di dalam dirinya. Kali ini, dia tidak mahu lagi menunjukkan muram wajahnya, tidak mahu lagi dia memencilkan dirinya. Dan bila telefon berbunyi, dia sudah bersedia untuk menyambutnya.


Perempuan itu yakin, lelaki itu pasnya akan menanya keputusannya.


"Ok, mula2 aku tak nak tau kenapa kau tak nak jawab call aku dan aku taknak tau jugak apa result kau, aku cuma nak tau, kenapa kau tak ada kat sekolah petang tu?" Perempuan itu terkedu. Dia hampir terlupa akan perkara itu. Dia terkedu kerana lelaki itu bukan mahu bertanyakan tentang keputusannya.


"Err... ala, kan aku dah bagi tau awal-awal... aku bukan janji .. kau yang tak ingat" Perempuan itu mula merasa bersalah.


"Mana boleh macam tu ... lepas tu puas aku call, kau tidur lah, solat lah, mandi lah ...macam-macam ... "


"hehehe..sorry" Perempuan itu tidak mahu memanjangkan tajuk perbincangan mereka dan berharap lelaki itu memahami.


"Eh, Kau nak apply mana nanti? " Dengan tiba-tiba soalan itu kedengaran di hujung talian. Bijak betul mamat ni, tak tanya result direct, terus lompat ke situ. Dia bersuara pada dirinya sendiri.


"Kau apply mana?" Perempuan itu bertanya sebelum menjawab pertanyaan lelaki itu


"Aku ingat nak buat A-Level, then option lain nak amik programme ke jepun tu lah"


"Oh... okay..." PErempuan itu harus menyembunyikan rasa pilunya kerana dia tahu, dia tidak layak untuk memohon sama seperti lelaki itu.


"kau belum jawab soalan aku, kau nak apply mana?" Lelaki itu amsih belum berputus asa


"Buat apa nak tau? yang penting aku tak akan apply apa yg kau nk apply tu"


"Kenapa?"


"tak layak"


"kenapa?"


"kau tanya kenapa lagi, aku letak phone."


"Ok, so mana kau apply"


"lom tau lagi, tunggulah amik borang UPU dulu .."


"kalau dah tau, kau cakap kat aku tau"


"Buat apa"


"Aku nak apply sama" Lelaki itu bersuara, dengan penuh kepastian.


Perempuan itu tidak mahu mengendahkan kata-kata lelaki itu. Sebenarnya, dia tidak mahu lelaki itu bercakap panjang tentang pilihan nya ke pusat pengajian tinggi. Kerana, dia sendiri belum pasti ke mana arah tujunya ...


Bersambung sini lahhhhh!!!!

Tuesday, 3 October 2006

Kisah Hari Ahad

Hari Ahad, aku cuba mengajak suami berjalan-jalan mencari baju raya Lydia. Sementara ada duit gaji, elok juga lah kalau nak berbelanja untuk persiapan raya anak ... baju raya aku, dah hantar jahit, suami pun sama ...


Alhamdulillah, senang pulak nak ajak suami hari tu ... besar senyum aku bila dia setuju. Jadi, kami ke Subang Parade sebab dah lama tak ke sana rasanya. Banyak juga jualan-jualan menarik .. aku berkenan kat langsir-langsir kat situ ... tapi tak ada bajet pulak ... so berjalan dari satu kedai ke satu kedai .... menjamu mata ...


Then ke MPH ... bawak Lydia ke section kanak2 tu ... aku tengok semua buku dia tunjuk ... ala2 rambang mata .. then aku ambik satu buku kartun2 kasik kat dia .. suh dia duduk tengok gambar-gambar ... sementara aku baca magazine and suami cari buku ...

"mak, ini ibu tan(Kan) ?" Dia tunjuk kat gambo dalam buku tu ...

"Ini Witch ni" Aku betulkan. Dia kata ibu sebab witch kan mcm pakai tudung ... hehehe ...

"Utan (bukan)... ini utan wishhh ..." Dia dah mula nak jerit ... aku seram dah kalau dia meragam dalam tu ..

"ok, ok ... ini bukan witch, ini ibu" aku kata gitu, konon nak pujuk dia ...

"utaan lah.. utan ibu lahhhh" Pulak dah ....

"Habis ini apa?" Aku tanya dia ..

"Ini tatun (kartun) laa ... "


Boleh gitu?

Monday, 2 October 2006

Giler Meriah!!!!!

U OLS MEMANG BEST!!!!!!!

Boleh kata, ini gathering terhebat dalam tahun ni setelah berkali2 gathering untuk umat2 tag Joe Perantau tu.


Awal2 puasa dah plan nak buat gath sempena berbuka puasa .. AJK planning semestinyalah Angah, Arc, Limah dengan aku ... ALhamdulillah sangat2 bila Arc dengan rasa ikhlasnya mengoffer gath dibuat kat rumah dia dengan Budak .. dah memang seseuai sangat la kan ... So, berlangsunglah satu event yang penuh gamat gegak gempita kat rumah Arc dan Budak yang berlangsung pada hari Sabtu, 30 sep 2006 bersamaan dengan 7 Ramadan 1427 bertempat di Bangi Perdana.


Aku datang lewat. Serious, aku rasa tak best sangat sebab aku datang lewat. Entah kenapa hari tu semua plan aku kucar kacir gitu. Pagi Sabtu tu hubby ajak gi Cheras ... aku bajet kul 2 sampai umah balik so sempat la nak masak mi bandung mcm yg aku janjikan kat dorang ... tapi, last2 ada plak penghalangnyer .. so aku sampai rumah dah pukul 4 .. Serindit dah tunggu pun kat area rumah sebab dia plan nak follow kitorang ... husband aku kata, msk aje la yang express .. tapi, aku mana boleh, dah lah Serindit dah ada, harus la aku panik ... tidak la aku berani amik risiko memasak dalam keadaan panik ..kang mi bandung rasa mi mendung plak ...So, last2 aku decide takmo masaklah .. husband aku dah rasa bersalah ..tapi aku kata kat dia, takper ...


Kul 5 kuar rumah, ambik Ima ... Ima dah tunggu dengan Pecal nya .. terus aku rasa segan giler ... anak dara pun masak okeyyyyy ... pastu Ima naik kereta Serindit so konvoi aje lah kami ... on the way tuh singgah kat Pasar Ramadan Meru, beli Murtabak favorite aku tu ... pastu beli ayam percik sekali (tak pernah rasa ayam percik ni - so, sorry la kalau rasanya kureng) ....


Aku rasa kereta tuh lambatnyer laaa berjalan ... tak sabar2 aku nk sampai ke rumah Budak&Arc ... sikit2 aku pandang jam, sikit2 aku pandang kereta Serindit kat belakang ..iskkk budak nih slowww ler plak bwk kereta (berkenalan bagai ke huhuhu...)


So, sampai rumah Arc aje, Budak dah tunggu depan pagar, Alangz the PAPArazzi dah ready ngan gadjet dia, amik gambo ..hello ...haruslah mek sentaps okay sebab dah le lewat, ada plak bahan bukti huhuhu .. tapi mek control aje noks .. masuk aje rumah, TU DIAAAA ..... RAMAI!!! hahahah ... memula Bilal nan ayu berbaju kurung dengan anak2 dara dia menyambut aku ... kat dalam rumah plak .... Kong n family, Zure (1st time jumpa, jauh dtg dari Kuantan..aku tau ko tak nysal dtg kan? selain ko dpt shopping kasut kat SOGO, ko dapat jumpa aku tauuu... mahal tu beb hahaha!), Royce, Delinn, Sempoii n family, Yummy n Angah dah ready dengan serangan2 pedas dorang ... Arc plak busy kat dapur yang sekali sekala aku nampak Alangz pun turn padang tolong kat dapur ... tolong angkat lauk kot .. PAstu dan dan tuh plak Serindit pun nk tolong angkat cawan plak ... ambik ko! anak2 dara dok depan, anak2 bujang dok dapur ... layannn ...


Lom sempat aku letak punggung, dah berbuka dah ... fuhhhh .... makanan tu dia ..tak ingat2 ..kalah buffet kat hotel u ols .. segala macam lauk pauk ada ... Penuh meja ... layannnn ..


kalau ikut plan asal, patutnyer kaum2 adam tuh gi terawih nk kasik peluang kaum2 hawa berborak sakan ... tengok2, kaum adam cuma berjemaah masa maghrib, pastuh borak tak ingat jugak .. Husband2 yg disangka pendiam, rupanya rancak gak berborak ..(jeling kat bilal) ... dorang borak luar rumah, kitorang borak dalam rumah .. tak ke meriah suasana ..


Royce kena balik awal, sedih aku bila dia nk balik .. belum puas borak2 .. tapi tu le, kalau nk puas, harus la sahur umah arc aje hehehe ... apa2 pun, best jumpa ko royce!


Royce balik, datang pula tetamu yang tak disangka2 nih .. memang terharu giler and seronok sangat semua orang .. makcik blogger .. Aunty Yan .. fuhhhh ... cayalah AY! (rasanya panggil KAk Yan aje pun ok..muda lagik tuuu ..muka pulak ayu ala2 datin rafeah Buang)


Joe called from US ... thanks Joe, kerana tag ko lah mengeratkan silaturrahim .. daripada tak kenal, jadik kamceng! Bila ko balik sini nanti, harus kena tempah dewan kot! time tuh aku takno janji bawak mi bandung lah! hahaha!


Zaidee pun called from Canada ... 1st time dgr suara Dee yang bangun tidur .. thanks sbb aku tau ko pun teruja psl gath ni sampaikan silap hari huhuhu!!!


Yesss!!!! Coco dtg lebih lewat dari i ols okayyyy!! (alamak, dia datang ngan kek batik favorite husband i ols... buat sendiri plak tuuu ...oh tidaaakkk!!!) ...


And YEsssss!!!! Jejaka bernama X-Men nih paaaaling lewat okayyyy ...dia ni pun 1st time aku jumpa ... cayalah dia, dtg jugak walaupun dah kenyang buka ngan kawan2 dia ...


Discuss apa eh sampai meriah camtu sekali? yang penting gelak mmg tak ingat2 ... (selain makan tak ingat2) ... rasanya aku nih byk gelak dari cakap ..tapi Zure kata aku cakap tak berenti? tak ke over tu? dah tentu2 la Angah dengan Sempoii dengan Delinn lebih tak berenti dari aku tauu .. muahahaha!! Tapi, rasanya discussion more to usik mengusik aje ... dan masa Sempoii dok kasik sourvenir dari haatyai tu, fuhhh meriah! lawak la sempoii ... yang pasti, i ols dapat 2 okayyyy hahahaha!


Yang aku seronok giler, Lydia sporting aje malam tu tak meragam .. kadang2 aje merengek2 kalau kena cubit2 dengan diorang ..tapi kalau alangz sikit pun dia tak kisah ... pastu seronok jek dia follow anak2 arc n Sempoii main apa ntah ... semua meriah! dari bapak, ke emak, ke anak2 .. sakan gelak saja!


Kalau ada antara korang (yg membaca) ni rasa apa la Fara nih dok gathering tak habis2 .. huhhh yezzaaaa. ... bila korang dtg gath, baru la tau betapa nikmatnyer gathering ni u ols!!!! ramai antara dorang aku dah jumpa, and few of them tu baru aje jumpa sekali ... Attendance kali nih memang menggalakkan sangat-sangat. Rumah Arc ngan budak plak, sememangnyer sangat best! Sempoii siap dah nak bentang toto dah hehehe ... Delinn dok ajak balik tapi tak angkat punggung punnnn ... elehhhh ..ajak2 ayam kan??? last2 bila Lydia dah ala2 nk buat perangai sbb ngantuk, barulah sesi bersurai ..huhuhu ... (actually aku tgk, Ima pun mcm dah ngantuk je walaupun dia kata tak ngantuk hahahaha peace Ima!)


aduh, tak reti lah aku nak cerita ... kucar kacir jadiknyer ... sila baca review lain dalam blog Delinn, blog Angah, Blog Sempoii, Blog Zure, dan Blog Ima .... aku rasa blog yang lain2 lom update .. bila dorang dah update, aku update sini .. gambo2 pun kat blog dorang aje ... aku x bwk kamera .. (ada orang tu bawak kamera tak der bateri, apa barang... hahaha)


Banyak2 terima kasih kat Arc dan Budak atas kesudian korang menyediakan rumah utk kami membuat sesuka hati .... jangan serik2 okay? hahahaha ....

Wednesday, 27 September 2006

Kisah itu tidak berakhir di situ VII

Aku sambung Kisah ni

Hampir setiap hari perempuan itu menerima panggilan daripada lelaki itu. Umpama rutin, setiap kali deringan pukul sembilan malam, ketika itulah debar jantungnya menderu laju. Dia mengakui, dia sangat senang menerima panggilan itu, dia sangat senang berbicara dengan lelaki itu.


"Result SPM dah nak keluar, nanti aku pergi sekolah ambik result, aku nak jumpa kau, ok ke?" Cadangan itu terbit daripada lelaki itu di hujung talian sana.


"Tengok lah macam mana. kalau result aku OK, aku nak, kalau result aku tak OK, aku tak nak lah jumpa kau sampai bila-bila, segan." Sememangnya itulah kerisauan yang bertapak di hati perempuan itu. Dia amat bimbang akak keputusan peperiksaan nya nanti. Dia tahu, keputusannya nanti pasti bukan sesuatu yang akan membuatnya tersenyum lebar. Kini, bila lelaki di hujung talian membangkitkan soal itu, kerisauannya bertambah, dan dia yakin, dia tidak dapat berhadapan dengan lelaki itu jika benar segala telahannya.


"Mestilah cun result kau nanti ... lepas tu, boleh la kita apply U yang sama" Perempuan itu tergelak dengan perancangan lelaki itu. Huh, orang tengah risau, dia pulak berangan sampai ke U, hatinya bersuara.


Hari berlalu, hari yang mendebarkan akhirnya tiba juga ... hari itu, keputusan peperiksaan SPM akan diumumkan, dan semestinya perempuan itu juga tidak terkecuali ingin mengetahui apakah hasil usahanya selama ini. Dan seperti biasa, malam itu telefon yang tidak jemu2 berdering, berdering lagi.

"Result dah keluar"

"a ah ..tau"

"Bila nak gi sekolah, tgk result?"

"Esok"

"tunggulah aku, aku sampai sekolah lewat sikit, jauh naik bas, tunggu tau, aku tunggu kau kat public phone depan hostel girls"

"ntah, tgk lah esok"

Dan keesokannya, perempuan itu dihantar oleh kakaknya menuju ke sekolah itu. Ketika kereta memasuki kawasan sekolah, bibirnya tersenyum, dialog-dialog lama terngiang-ngiang berselang seli dengan niat lelaki itu utk menemuinya di sini hari ini. Namun, buat saat itu, hatinya lebih berdebar untuk mengetahui keputusan, bukan untuk bertemu lelaki itu.

Tidak ramai kelibat rakan-rakannya yang datang untuk mengambil keputusan. Mungkin kerana dia sampai lebih awal memandangkan rumahnya yang tidak jauh daripada sekolah. Pintu pejabat sudah dibuka, menandakan keputusan sudah sedia menanti di dalam.


Perempuan itu berjalan lambat menuju ke pejabat. Semakin hampir dengan pejabat, semakin memuncak kegusarannya. Tidak putus-putus bibirnya menyebut selawat, bukanlah untuk mengubah keputusan kerana dia tahu keputusan itulah hasil usahanya. Namun selawat dibaca untuk menenangkan perasaannya yang sedang berdebar itu.


Kakinya dilangkah masuk ke dalam pejabat. Ada beberapa orang guru di situ, termasuklah bekas guru Bahasa Malaysianya, Cikgu Jalil. Entah mengapa dia tidak sanggup hendak memandang wajah cikgu Jalil kerana dia tahu, dia akan menghampakan guru itu. namun, bagaikan air yang mengalir di air terjun, dia tidak dapat mengelak daripada dilihat oleh cikgu Jalil.

"Ha, awak ... mari sini ambil result dari saya, sebab saya pun nak tengok apa awak dapat utk BM" Cikgu Jalil ke hadapan dan menegur perempuan itu.

"Err..cikgu...hmmm.." Belum sempat perempuan itu berkata-kata, Cikgu Jalil sudah mengambil sehelai kertas yang perempuan itu pasti merupakan slip keputusannya. cis pandai2 dia aje desis hatinya.

Tidak berani dia membantah perbuatan gurunya itu. Sedangkan dalam hatinya, dia tidak mahu mengetahui keputusannya daripada orang lain, dia mahu bersendirian melihat kertas itu. Mahu saja dia merampas kertas itu daripada tangan cikgu Jalil dan berlari dari situ, tapi kakinya seperti terikat.

"Apa ni, tak ada pun angka tegak2 ni .. semua angka belok2 aje ni ..." Arrghh! perempuan itu tidak sanggup mendengar kata-kata guru itu. Mana boleh jadi? dia tengok result aku? pastu dia komen2 sebelum aku tengok? Tak habis-habis hatinya berkata sendirian. Melihatkan perempuan di hadapannya bungkam, guru itu menyerahkan kertas slip keputusan itu kepada perempuan itu.

"Saya frust la dengan awak ... kan saya target awak BM dapat A1" hampir mengalir airmata perempuan itu mendengar kata-kata gurunya. Dan ketika itu dia melihat pada kertas itu, tertera C3 bersebelahan dengan subjek Bahasa Malaysia. Dia terkedu.

"Dah lah, apa-apa pun, tahniah lah kat awak ... semoga dapat U yang best-best" Guru itu seakan mengerti bekas anak muridnya itu diam kerana sedang menahan sebak, lantas dia berlalu dari situ.

Dan perempuan itu, ketika melihat keputusan yang lain, tidak juga dapat memberikan senyuman kepada dirinya sendiri. Perlahan-lahan kakinya melangkah meninggalkan pejabat menuju ke kereta di mana kakaknya menunggu.

"Macam mana?"

"Tak OK la kak .... tak ada A1 pun ... " keputusannya dihulurkan kepada kakaknya.

DAn ketika kakaknya membelek kertas itu, airmatanya tidak dapat ditahan-tahan lagi. Dia menangis di situ juga, mengenangkan keputusannya yang tidak begitu membanggakan. Entah bagaimana mahu berhadapan dengan ibunya yang sedang menunggu di kampung. Ketika itulah sesalan hinggap ... kesal kerana tidak bersunggu-sungguh bersedia untuk peperiksaan. Akan tetapi, menysal kemudian tidak berguna, dia tahu dia harus redha dengan apa yang diperolehi.

"Ok la ni ... still pangkat satu" Kata kakaknya.

"Tak OK kak, kat sekolah ni, sapa egriget lebih 15, orang tak pandang lah kak" Perempuan itu menjelaskan kepada kakaknya.

"Dah lah kak, jom lah balik"

"Eh, kata nk jumpa member-member dulu ... kata nk balik naik bas aje nanti ... "

"tak nak lah, tak de mood"

Kakaknya hanya tersenyum dan mengangkat kedua bahunya. PErempuian itu laju masuk ke dalam kereta dan menymbamkan mukanya ke tapak tangannya. Hati yang kecewa tidak dapat di tahan lagi. Tidak sanggup rasanya hendak terus berdiri di sekolah itu lagi, apa lagi untuk bersua dengan kawan-kawan lain. Tidak, tidak mungkin.

Bersambung Sini plak
But I don't want somebody
who'll loving everybody
I need a shy guy,
he's the kinda guy
Who'll only be mine...

Wednesday, 20 September 2006

Siapa lebih Bijak?

Tahun pertama perkahwinan kami, sepupu aku mengadakan majlis menyambut menantu. Oleh kerana hubungan kekeluargaan yang rapat antara keluarga, aku mewajibkan diri aku untuk berada di sana, lebih-lebih lagi Rudy yang berkahwin itu merupakan teman sepermainan aku semasa kanak2.


Sayang sekali, hujung minggu itu suami pula telah diwajibkan bertugas pada hari minggu. Kalau abang tak ada, kilang tak jalan, begitulah dia berseloroh apabila aku menyatakan rasa tidak puas hati aku kepadanya.


Namun bukanlah seorang isteri namanya kalau tidak pandai memujuk seorang suami. Ini bukan memujuk suami yang marah, ini memujuk suami supaya memahami keperluan seorang isteri untuk menjalankan kewajipannya sebagai seorang sepupu yang diperlukan oleh sepupu. Dan sepupu itu pula yang sering ada bila diperlukan.


Dan sebagai seorang suami, dia bukan termakan pujukan sebenarnya. ye betul ia seakan-akan beliau termakan pujuk rayu seorang isteri. Tetapi, keputusannya adalah berdasarkan pemikirannya yang matang, hasil daripada kebijaksanaanya berfikir dengan wajar, tentang kepentingan hubungan antara manusia itu adalah sama penting dengan kewajipannnya menunaikan tanggungjawab kepada ketua dan tempat kerja.


Suami aku bersetuju menghantar aku balik ke kampung malam itu selepas kerja, dan pergi ke rumah sepupu aku malam itu juga untuk bergotong royong rewang sebelum majlis pada sabtu siang. Kemudian, aku pula harus bersetuju melepaskan suami pulang semula ke Klang kerana dia perlu juga bekerja pada hari sabtu dan ahad. Adil Jadi, seawal 3 pagi Sabtu, dia pulang diringi lambaianku.


Setelah bergelar isteri, itulah kali pertama aku di kampung sendirian. kali kedua semasa berpantang selepas melahirkan Lydia. Kali ketiga belum lagi. hehehe.


Oleh kerana adik-beradik yang lain mengambil keputusan untuk bercuti pada hari Isnin, tidak dapat aku hendak menumpang mereka pulang ke KL. Oleh kerana tiada kenderaan untuk ditumpangi, aku mengambil keputusan untuk menaiki bas sahaja. Tiket perjalanan pukul 5 petang. Suami bersetuju mengambilku di perhentian Pudu Raya. haha! macam zaman-zaman dulu aje rasanya.


Zaman dia belum menjadi suami dan mengambil aku di Pudu Raya dan kemudian menaiki bas ke UiTM Shah Alam. Zaman tu aku gelakkan dia, orang lain ambik awek naik kereta ke, motor ke, tapi awak ambik saya, naik bas ... saya turun bas untuk naik bas semula ... itu gurauan aku zaman dulu. Kalau aku jadi beliau zaman itu, mesti aku akan jawab balik kata2 aku macam ni, Ok apa naik bas, besar ... lebih besar daripada kereta ...Tapi, itu kalau aku lah .. dia tak pulak menjawab, cuma tersenyum-senyum selamba aje. Jadi zaman itu aku cuma mencebik aje lah sebab guaruan aku tak dilayan.


OK, balik semula kepada zaman tahun pertama aku berkahwin tadi, suami bersetuju mengambil aku di Pudu Raya. Ketika aku sampai, dia sudah sedia menunggu. Aku tersenyum bangga macam dalam cerita drama aku lambai2 tangan ... terasa diri macam di KLIA tapi rupanya di Pudu raya. huhu!. Sejurus selepas bersalaman, senyuman aku hambar tiba-tiba. Keletihan yang hilang muncul semula.... Oh! bukan sebab dia menjemput aku dengan bas .... tetapi semuanya selepas mendengar beliau berkata ...


"Fara, boleh tak kalau kita singgah kilang abang dulu sekejap, abang ada kerja belum settle lagi la ... diorang tengah tunggu tu"


Aku sekadar mengangguk lemah. Aku tau untuk memintanya menghantar aku ke Klang kemudian berpatah semula ke petaling Jaya adalah tidak wajar. Lagi pula ketika itu aku masih duduk di rumah ibu mertua dan ibu mertua tidak ada pula di rumah kerana menunaikan umrah, jadi nanti aku akan keseorangan juga, lebih baiklah aku seorang diri menunggu di kereta daripada seorang di rumah yang besar.


Perjalanan ke Petaling jaya sungguh lancar. Suami bercerita masalah yang berlaku di kilangnya dan aku bercerita tentang majlis Rudy di kampung yang tidak sempat dihadirinya. Sampai di PJ (kilang) dia meminta aku menunggu di dalam kereta.


Dan aku menunggu.


dan menunggu.


menunggu.


sambil mendengar lagu.


dan menyanyi bersama lagu.


sambil menunggu.


dan menunggu.


dan tertidur.


dan terbangun semula.


Dan beliau masih belum keluar-keluar daripada bangunan kilang. Aku sudah mulai bosan. Jam sudah menunjukkan pukul 1 pagi rasanya. Aku melihat sekeliling, memanglah terang kawasan kilang, dan ada juga lah kelibat2 mat kilang yang sudah tentu sedang berada dalam shift malam. Dan nampak juga kelibat pak guard sedang meronda-ronda di persekitaran. Sesekali aku keluar dari kereta, berjalan-jalan mengelilingi kereta umpama tawaf gitu. bagi regang2 sikit otot-otot badan. Sesekali tersenyum-senyum jugak kat abang guard tu (eh, tadi kata pak guard.. bila keluar kereta nmpk muda pulak, terpaksa tukar jadi abang guard hehehe)


Kemudian daripada jauh aku terlihat kelibat suami berjalan menuju ke kereta. AKu tersenyum lebar. Penantian sudah berakhir. Aku mendapat idea untuk membuat beliau rasa bersalah. Cepat-cepat aku masuk semula ke dalam kereta dan membaringkan kerusi dan berpura-pura sedang tidur. Aku mahu beliau merasa bersalah kerana membiarkan aku tidur di dalam kereta berseorangan kerana menunggunya. Aku mahu dia mengejut aku dan berkata Fara, laa dah tertidur yea, kesiannya, abang mintak maaf sangat ye.. Aku mahu dia kata begitu ... semua itu mahuku ... Dan aku menanti dia membuka pintu kereta dengan hati yang berdebar-debar ... sambil itu mataku kubuka sedikit untuk memerhatikan reaksinya ...


Dia berjalan laju mendekati kereta. dia sampai di kereta dan berhenti, aku tahu pasti untuk membukan pintu kereta. tetapi sebelum itu, aku nampak dia menundukkan badan meninjau dari luar apa yang aku lakukan. Dan aku melihat dia sedang melihat aku yang lena keletihan. Aku tau masanya sudah tiba ... aku sudah bersedia untuk berpura-pura terkejut bila dia memegang bahu aku untuk mengejutku ....


Dan aku sudah bersedia ...


Dan kemudian aku melihat, dia bergerak... berundur ... aku buka mata aku lebih luas, memastikan betulkah apa yang aku tengok? Dia berundur??????? haaaaa??


UWaaaaaa!!!! dia tak kejut aku pun!!!! dia masuk semula ke kilang!!! uwaaa!! menyesaaalll aku buat trick tu!!!


Dan kerana kebijaksanaan aku yang konon2 nak bagi beliau rasa bersalah, ha, merasalah aku menunggu lagi ... sampai pukul 4 pagi ...


Dan pukul 4 pagi itu, ketika aku nampak dia datang ke kereta, aku terus keluar mendapatkan dia. AKu ceritakan semuanya ... dan dia gelakkan aku sungguh-sungguh! dia kata, mana dia tau aku tidur main2 ..dia ingatkan aku betul2 tidur so dia masuk lagi sebab memang belum settle sbb major breakdown .... dia kata dia keluar tu pun sebab nak ajak aku minum sementara dia tunggu testing...bila dia tengok aku dah tidur, tak sampai hati dia nak kejut ....


UWAAAAAAAAAA!!!!


itu kisah 3 tahun lepas ... hehehe ..tadi on the way gi kerja dia bgtau ada major breakdown ... aku terus allergic bila ada dgr major breakdown hahahahhaa... lawak!

Thursday, 14 September 2006

Kasihannnnn!!

conversation aku ngan mamat vendor dari india nih ...

+ oklah, its time to go home
- its still early

+ yup, i need to fetch my kid and after that going to see my friends while waiting for my husband.
- meeting friends again?

+ Yup, anything wrong with it?
- Nope, nothing wrong, u seem to have lotsa friends.

+ You're teasing me
- No i'm not. I'm envying ur lifestyle

+ ha? why is that?
- yeah, u go back to hometown every month, family gatherings, and meeting friends like twice a month, i remember u said u had a gath last week, and again tonight?

+ Hahahaha .... that's normal .. family and friends, nothing to be envied
- not me, my life is only about work


blablablaaaa ...

kosser aku ada orang envy ngan life aku yg pada aku ala2 membosankan ni ... so aku patutnyer bersyukur la kan? ada orang yang lebih bosan daripada aku ... kesiannnn...

Wednesday, 6 September 2006

Kisah itu tidak berakhir di situ VI

Bersambung dari Kisah ini
-------------------------------

Kringg Kringg!!!!

Telefon di ruang tengah berbunyi. Dia berjalan malas menuju ke telefon. Sambil itu, matanya mengerling ke arah jam di dinding. 9 malam. Ish sapa la pulak yang call ni. Hatinya berdetik.

Telefon dijawab, salam disambut. Pemilik suara dihujung talian tidak dapat dikenalpasti. Puas berfikir, masih tidak mahu muncul jawapan yang dicari. ah, malas lah nak fikir lagi, getusnya.

"Siapa ni ek?"

Tatkala suara itu menyebut namanya, jantungnya berdegup kencang. Dia tidak menyangka nama itu akan muncul kembali. Walaupun pemiliknya berada jauh, namun suara itu begitu dekat di hujung sana.

Segala kenangan di sekolah bermain semula. Dia tidak dapat menahan bibirnya daripada menguntum senyuman. Ketika tersedar, dia memandang sekeliling bimbang jika lagaknyer diperhatikan ahli keluarga. Lega hatinya bila melihat ibu dan adiknya sedang leka menonton televisyen

Dia tidak mahu bertanya bagaimana pemilik suara itu mengetahui nombor telefonnya. Seingatnya, tidak pernah dia memberi nombor telefon kepada sorang bernama lelaki. Setelah meninggalkan alam persekolahan beberapa bulan yang lalu, hanya surat menjadi penghubung dia dan rakan-rakannya.

"Sorry, terperanjat aku tiba2 kau call"

"Sorry jugak, aku dah lama nak call tapi segan, kali ni aku call jugak ..."

"Takper"

"So kau tgh buat apa?"

"Tgk TV la..apa lagi nk buat ..."

"Tak kerja ke sementara tunggu result?"

"Tak lah. mak aku surun belajar masak aje"

"So dah power la masak"

"Dah boleh bukak kedai"

Suara di hujung talian menyambut dengan gelak. Dia turut tersenyum. Begitu mudah perbualan berterusan. Setiap kata bersulam derai tawa. Sesekali matanya disorotkan ke arah jam dinding. Sudah 20 minit melepasi jam sembilan. Begitu pantas? dia tahu dia harus menghentikan perbualan lantaran jarak mereka yang bukan dekat. Dia tahuasal lelaki itu, memerlukan masa empat jam jika menaiki kereta. NAmun mulutnya berat untuk berkata sudah.

Sehinnga suara itu berkata,

"OK lah .. dah setengah jam ni ... insya Allah aku call lain kali ... cepat sgt dah detengah jam, kan? boleh ke kallau aku call lagi?"

"Ikut kau lah"

Dan ketika gagang diletak, dia tahu ... ada sesuatu menanti mereka di hadapan ...


berSAmbung sini......

Monday, 4 September 2006

Dari Dapur aku ...

dulu aku pernah kata aku suka berangan kan? ni aku nk citer berangan punya pasal ....

weekend jek la time yg ada kalau aku nak masak2 pun .. weekdays mmg of course tak masak, unless aku cuti. ok, fikiran aku memang senaaaang sangat nak melayang2 tau .. kadang2 tak sampai 2 minit orang cakap dengan aku, kepala aku dah ke mana-mana ntah .. hehehe ... so, ada satu hari tu ... lepas dah masak, aku panggil la husband aku makan dengan lydia sekali ... lepas dah cedok2 kan nasik dan lauk dorang, dah tuang2kan air ..aku pun duduk .. terus suap ... time tu husband aku dok bercerita pasal kerja dia la ..pasal team futsal dia la ... pasal dia main gokart ler ... selang seli plak dengan Lydia dok bercerita dia ..

"Mak, tandhi tandhi Ya tengok onyet ...." (mak, tadi tadi lydia tgk monyet) camtu ler dia ..dok ulang2 bg tau dia tgk monyet la, orang utan la .. actually dia still teringat2 dia tengok orang utan kat sarawak last month .. hahaha tapi mmg dia cakap tadi je.. semua pun tadi ...

So aku pun dalam pada dok dengar citer dua beranak tu, tetap gak tak lepas fikiran aku nih drp dok melayang2 ... bukan fikir apa pun .. aku dok suka imagine apa2 yg dorang cerita ..tapi bila dorang dah habis cerita, aku tak habis lagi imagine .. tuh yang salu terbabas jek ... so, time tgh dok berangan2 tu .. aku rasa husband aku bercakap2 .. tapi aku mcm tak berapa ambil port aje topik apa ntah dia cakap ... pastu aku mcm tersedar dari lamunan .. dan dengar husband aku kata,

" .... masak..... makan ..... kedai makan ...."

aku macam, haaaa????? apa ni tiba2 ckp pasal kedai makan ni???

"Abang kata apa? lebih baik makan kat kedai??? ....ooo sampai hati tau, orang dah masak sampai tanan melecur kena minyak panas ni, abang senang2 aje kata nak makan kat kedai makan ... sedihnya saya ... tak apa lah.. abang makan kat kedai sana, biar saya habiskan sorang2 aje apa yg sy masak ..."

"eh, apa awak ni .. tak pasal2 nak angin ni ..."

"tu abang kata sy masak x sedap, pastu nk mkn kat kedai makan"

"laa.... berangan la tu .. abang kata, sedap awak masak ni, abang rasa mcm nak bukak kedai makan ...tapi awak yg masak ... tak dengar ke?"

"errr .... hahahahha ... " Aku tatau camner nk cover seban beb! hahahah .. so aku gelak2 ajek lah

"itulah ... abang cakap taknak dengar lagi dah ... sampai hati awak biar abang cakap sorang2 ..."

hahahhaha!!! ... hampeh tak .. memula aku nk merajuk, pastu dia plak dpt point nk merajuk ...

itu jek cerita dari dapur aku ...

Tuesday, 29 August 2006

Welcome Wakame !!


Welcome Back Wakame! haaaa ... tu dia ... baru aku tahu, wakame tuh maknanya sea weed .. aku tak der nak citer banyak .. Angah dah citer dah details kat blog dia ...

tapi tu ler, di saat2 orang lain berpening-pening nak memilih channel mana harus dorang tonton, CT/DK or Mawi/Ina??? aku plak dengan tak amik port, tak der kisah nya.. dah agree nak bergather ngan geng2 taggers tu .. memula plan nk wat kat klcc, aku no hal, senang sket aku nk gerak sbb dah alang2 aku kat area sini2 ni kan ... tapi, last minute tukar plan plak sbb Alangz kata sure busy nk ke klcc maklum ct kawen ...

So, 8.30 kat midvalley, Arc ngan budak dah ada ... aku rasa aku nmpk Dit dengan Coco dulu kat Memory Lane wakaka ... tapi aku buat2 dek aje dulu hahahah ... malas la kan nk kacau budak2 muda gitu wakaka .. then Alangz datang lenggang lenggok ngan siap show off jam tangan Tissot dia yg free tuuu ... jeles meks okayyyy!!!

Angah datang dengan Delinn dengan Bilal .... wah wah Bilal, pengantin baru pun sporting gitu .. datang solo plak tuh, hubby simpan rumah eh??? hahaha takkan takut kena tabik spring kot?? wakaka ... cayalah Bilal ..inai masih ada balance kat jari .. ayuuuu gitu ... Tapi dalam ayu2 tuh, bila nampak aje Dit, terus kuar taring bilal haha.. haruslah dia nk ragging aje Dit tu kan.. maklum ler Dit nih pun baru first time memunculkan mukanya ..sabar Dit sabarr!!! hahaha sampaikan ada niat nak balik mamat tuh dek seram ngan bilal hahaha!!

And angah, datang dengan kek coklat ... fresh from oven gituuu ... sedaaapppp!!! minah ni of course ler x pyh nk diperkenalkan okayyy ... mula2 dia datang semua mcm ala2 pendiamm.. masuk jek angah, harus kecoh! muahaha!

And Delinn, BAguuussss ko datang noks!!!! aku risauuu ko x nk dtg sbb nk tgk Mawi ngan ct kat TV ... hahah akhirnya berjaya gak umpan aku ngan alangz suh ko datang gak .. and aku tauuu sure ko TAK nyesal datang kan nokss??? hahahahahah!!!!

ok, lepas dah order2 segala (boleh aku tertinggal lupa order air bleh??) ..biasa ler borak tak ingat punya .. masing2 nk bersuara ngalahkan microfon .. hahaha mana taknya, kenalah kalahkan Angah kan?? so dan dan semua nk kuar suara kuat ... dalam masa 15 mins aje aku dah rasa suara mcm nak hilang2 gitu ... makan habis minum habis, tunggu2 Wak tak gak datang2 .. masing2 dok imagine camner ler rupa wak ni ... kehkehkehhh paling best alangz ler siap mati2 ingatkan Wak tuh pompuanzzzz okayyyy ... aku yg memula confirmed Wak tuh lelaki pun terus ala2 confuse gitu ... so kenalah tunggu dan lihat aje bila Wak datang .. tapi punyalah tunggu ... masa aku rasa mcm nk angkat kaki, time tu ler tetiba meja kecoh tersenyap seketika ...

Jeng Jeng Jengggggg ..... aku perasan muka angah kemainnnnnn ... ala2 speecless gitu ... bayangkan angah yang mulut tak berenti (tangan pun x berenti kesian Budak, dok kena setangan wahahahaaa) sejak datang, terus dia senyap melihat kehadiran seorang jejaka ala2 model syampoo pun ada, model baju pun ada .. model video clip pun ada .. pelakon hindustan pun ada .. muahahahaha!!! itulah dia .. Mr wakame kiterrrr ... and yup, dia lelaki .... eh, tapinya, kejap aje angah senyap okayy..lps tuh wakame pun terkujat ngan soklan2 bertubi2 angah sambil dibantu oleh Delinn hahaha .. Wak dalam berdebar2 kata tak pernah dia kena soal camtu sekali hahahaha .. pastu Wak kata, Angah kat blog mcm ayu gitu, lain ngan real hahaha ..haruslah aku pun rasa ala2 nk terbuntang bijik mata dgrkan komen Wak hahaha .. lps tuh mulalah angah ala2 nk control2 ayu gitu tapi haram tak jadik noks!! hahahaha ...Pastu, ingatkan Angah jek la kena komen, rupanya Delinn pon sama u olssss .. hahaha ... tapi, instead of ayu, Wak kata Delinn garang jek hahaha ..peace Delinn!! ko garang pun tetap maintainnnnn ocayyy!! meks sukerrrr! hahaha .. pastu bermula la sessi meragging Wak (Wak pun ala2 ct dan Mawi okayyy... bila ditanya, jawabnya biarlah rahsia .. eeuuw benci meks u olss!!) .. yg Wak tak berahsia cuma hobi dia suka ke pasar malam okayy .. and Bilal dengan gumbira kata dia pun suka ke pasar malam and boleh jek kalau nk temankan wak hahaha!!! ...

So bila korum dah cukup .. boeak sana borak sini, snap sana snap siniii ... haruslah aku terlupa tengok jam. Jam pun aku x der babe!! salu aku guna hp jek, tapi semalam hp pun aku lupa bawak .. tetiba jek budak secret recepi tuh dah hantar bill ... adeii rupanya kedai dh nk tutup maaa!!! laa... dah 10.30 rasanya ... haruslah aku terus panik semacam .. wakakkaa ...

tapi, all n all ... mcm gath2 yg lain, meriah dan best!!!!!

Sekian update aku .. gambo2 aku x amik ..satu tuh jek aku snap .. jadik bukti hahahaha!!! kalau nk tgk gambo, kena tunggu alangz or angah ... and coco jugak maybe ...

Peace!

Monday, 28 August 2006

Jalinan Kasih 2006 - My Family Day

Mak aku ada 13 adik beradik .... mak aku anak yang ke 10 ... and aku mengaku, memang aku tak kenal ramai sepupu2 aku belah mak aku .. ramai beno ... yang umur dah lebih tua daripada mak aku pun ramai ... aku cuma kenal yang baya2 aku jek ... and yang rapat pun sure lah anak2 adik2 mak aku ... yang lain2 tuh sekadar senyum2 aje kalau jumpa masa raya or kenduri kawen .. kalau jumpa lain drp time tu, tak sure la kenal ke tak .. aduuhhh ...

Sebab itulah aku teruja bila part2 family gathering ni. actually apa2 gathering pun aku suka. Sejak kecik mak aku dah tanamkan kat adik beradik aku, pentingnya saudara mara ... pesan dia, jangan sekali2 masa sedara datang tu, kitorang tak keluar tunjuk muka dan bersalam-salam .. mmg nak kena bebel la kalau buat mcm tu .. aku rasa, sampai sekarang aku dan adik beradik aku ingat pesan mak tu. Memang tak pernah aku buat tak tau kalau orang datang ke rumah ... kadang2 tu, tengah tidur pun mak kejut jugak .. padahal aku tengok sepupu2 aku tu, kalau kitorang dtg umah, kalau tidur tak der pun bangun salam kitorang ... yang ada tu lagi ler..tak tidur pun tak reti2 nk keluar salam ngan makcik dorang (mak aku) ... geram aku tengok .. bila aku ke dapur nak tumpang guna bilik air, ada pun diorang kat dapur tu .. hishh ...geram aku .. bila aku bg tau mak aku, dia kata biarlah .. yg penting anak mak jangan buat camtu ...

so, bukan lah salah aku kalau ada saudara mara aku yg aku tak cam or tak kenal.. sebabnya, diorang yg takmo join the crowd .. salah sapa?? hahaha ... rugi tau tak kenal ngan aku ... hahahah!!

Saturday lepas, family sebelah mak aku, ada buat family gathering .. family day .. aduh susah jugak nak kumpulkan semua cousin2 tu ... plan dah dibuat 3 tahun lepas ... actually ini kali ke 3 kitorang anjurkan family day ni .. itupun masih lom dapat cukupkan corum lagi ... tapi, family day last saturday memang meriah!!! seronok sangat walaupun kedatangan tak 100% .. tapi meriah sebab teratur dan terisi bukan saja makan2 ..tapi ada indoor activities, ada gak buat tahlil utk arwah Ya-i (atuk), arwah nya-i (nenek), ibu2 dan bapa2 saudara yang telah tiada .... actually ramai mak2 dan bapak2 sedara dah tak ada ... sebab tu lah buat family day ni .. panggil anak2 dorang, merapatkan silaturrahim .. sesuailah ngan moto family kitorang tu,

"Jalinan Kasih 2006 - Keluarga Erat membawa berkat"

Nak buat event2 macam ni, plan mmg kena buat properly. Kebetulan, kakak sulong aku tuh adalah setiausaha utk comittee tu .. so mmg nampak ler betapa bersusah payah nya nk jayakan event ... bab paling susah of course la kewangan kan .. ini bukan company family day yg mmg dh ada bajet tuk benda2 tu ... so kenalah minta ihsan semua ahli keluarga utk sama2 menymbangkan serba sedikit ... Alhamdulillah, mmg seronok tgk banyak betul hamper dan hadiah2 utk dibuat hadiah aktiviti (kebanyakan utk kanak2) ..dan jugak boleh buat lucky draw .. memang bangga aku tgk ...

Paling seronok tentulah masa sessi memperkenalkan ahli keluarga .. setiap keluarga keluar ke hadapan dan memperkenalkan diri ... dah lagi ada pulak tu kena buat motto keluarga .. hahaha motto family orang lain aku tengok kemain lagi dengan gemilang terbilang segala .. adik beradik aku biasa ler otak gila2 semua .. motto kitorang, "Yo be happy!-Saya menang motor" cet ... wakaka!!

Masa prize giving, rupanya ada kategori keluarga ceria ... family aku dapat no. 2 ... atas undian... hahahah!! mmg ceria sungguh .. kalah pun cuma 0.05 jek ngan family adik mak aku tu .. tapi family aku mmg rapat ngan family dia pun .. and kalau kitorang gabung, mmg haruslah pecah ngan gelak ketawa aje .. kalau beraya lagi ler ... sakit perut gelak aje .. memang best!!!!

Event tu half day jek ... tapi meriah banget! foto2 kat fotopages aku ...

sekian update.

Tuesday, 22 August 2006

Entry menggelabah!

gelabah ler jugak, puasa dah nak dekat??????? OK, aku tau, aku patutnya lebih gelabah sebab ada sehari dua (ke tiga? empat?) hari aku lom ganti ... nih dah kira minit2 kecederaan ni ... aduh!!! apsal laaa malas sgt aku ni ..Ok, insya Allah by next week dah completed.

Apa lagi? oh ye, aku gelabah sebab lom beli kain utk dibuat baju raya. Ada ke lagi orang terima tempahan menjahit eh? kalau ada, sure yang mahal2 tu kan? aduduhhhh!!! mintak2 lah akak kat shah Alam tu still accept kain aku. maklum ler, last year bukan main dia reserve kan aku, last2 aku x buat ngan dia sebab aku beli baju dah siap ...

this year, takmo lah beli baju dah siap. Memang baju dh siap lebih murah, tapi tu ler ... tau jek la badan aku ni, manalah ada baju ready made yg seswei ... kalau beso, sure panjang, kalau pendek, sure kecik ... bosan! tak der ke yang pendek dan beso??? ceh!

Friday, 18 August 2006

Bila resah

Semalam, aku tak tau kenapa, tapi aku rasa macam serba tak kena je. Sampai je office pagi semalam, rasa macam letih giler lepas tu bila duduk jek kat workstation terus macam kosong aje. Janganlah tanya aku kenapa, aku pun taktau. So, aku ke tag Joe, tengok2 kat situ kosong jugak. aik? lom mula bersidang nampaknya dorang ni. so terpaksa lah aku menyemangatkan diri aku konon2 nak sambung kerja. teruk sangat tahap kemalasan aku lately ni. even nak menulis sepotong ayat kat dalam minute pun rasa berat sangat. even nak tulis attendees aje tu. bukan nak tulis isi2 discussion lagi pun. ah, yang itu petang nih due so lps aku update blog ni aku settlekan le. kacang aje kalau dah terpaksa tu. terukkan aku? suka buat kerja at the very last minute. aku notice aku ni actually bila dah start buat kerja tuh mmg bleh settle punyer, memang gerenti beres punya lah bak kata KRU tu kan .. tapi tu ler, nak start tu .. alahaiii punyer laaaa nak kena paksa, nak kena ada faktor penolak mcm due date ke, urgent ke .. kalau tak, mmg terbiar jek la atas meja tu aku belek2, selak2 tapi fikiran kosong. segan jugak kat boss aku bila dia lalu lalang depan meja aku .. maklum ler org lom siap kerja, mestilah rasa mcm bersalah aje .. selalu perasan boss mcm kerling2 jek kat aku, padahal dia cuma nak amik dia punyer print out je (dah tentu2 ler meja aku ni depan jek ngan printer) ...

semalam macam kemuncak keresahan aku la kot. dah climax dah. dah tak larat sangat, aku letak jek status YM aku tu as 'down' .. entah apa ntah yg down.. server down ke, down syndrome ke, down on bended knee ke, apa2 je lah org leh interprate tapi mcm yg aku kata, even aku sendiri tak boleh nak explain. bengong je. kehkehkeh ... then dah agak2 siang sket, dah agak lama aku dok pandang kerja aku (yg aku perasan aku pandang aje, tapi hampeh satu benda ayat pun aku lom buat ... semua masih blurrrr) .. aku ke tag lagi, ada lah beberapa umat ... then bila ada angah ngan lis, haa.. barulah best aku nak mencurah rasa cewahhh ... tapi, dah namanya pun aku kan ... kalau orang yang kenal aku dari dulu, rasanya tau aku ni mmg paling berat nak mencurah2, mengexplain2, mendiscuss2 hal2 berkaitan hati dan perasaan aku ... kalau hati dan perasaan orang, no hal aje (kay-poh) ... kalau dah kat alam cyber pun aku segan, apatah lagik face to face ... jangan mimpi lah ... aku ok bab2 gossip2 ke, bab2 gelakkan orang ke, aku ok jugak mendengar kisah orang and aku ok gak komen kalau org2 nak aku komen .. tapi, utk aku sendiri .. heheh no way jose! automatik aku jadik blushing gile kalau orang lain discussing my personal things. Discuss surface2 aje boleh le itupun kena sambil berlawak2 ... kalau hati ke hati, akak lemas dek non!!! aku selalu fikir macam apalah sangat pasal hal aku sampai semua nk discuss kan? tapi aku silap tu .. ok, maybe aku mmg tak berapa selesa discussing about myslf, tapi, at the end of the day, rupanya masa dok bercerita2 tuh, sebenarnya dah mengurangkan perasaan tak tentu arah aku tu ... so utk itu, aku mmg terimas kat u ols yang sure tau who u are kan ...

so bila petang, husband aku dah cakap awal2 dia kena balik lewat sebab ada training, aku pun ok jek la boleh la aku siapkan kerja sikit2 .. tapi tak boleh gak ... sudahnya, aku balik jugak, dan sementara tunggu husband aku habis training dia .. aku jalan2 kat Amcorp Mall. Then barulah aku teringat Angah ada sebut pasal movie 'the break-up' tu. Aku pun dah lama giler tak beli dvd .. dah banyak sgt movie2 aku tertinggal .. so semalam aku kira2, boleh kot aku nak beli sebijik dua dvd ... sampai kedai dvd, mulalah aku rasa rambang mata, aduh banyak betul citer aku lom tgk .. selama nih asyik dok tengok citer2 kat movie channel aje ... So pilih punya pilih, gila haloba aku semalam, sampai 6 dvd aku beli ... actually beli 5 percuma 1 .. mula rm12 each, bila dpt free 1, kira rm10 each lah. terbanglah rm60 aku. gembira aku. aku beli click,break-up,pirattes of the caribean 2,inside man,pride & prejudice, dengan satu lagi just my luck.

lps tuh aku tak sabar2 nak balik, aku ingat nak call hasband aku suh dia amik aku kat amcorp aje instead kat lrt station .. tapi punyalah aku call tak dapat2 .. kalau aku tunggu jugak kat situ, haruslah sampai malam kang dia tak tau, sure dia tunggu aku plak kat lrt station. So, dengan kaki dan badan yang berat (wallet aje dah ringan) .. menapak ler aku balik ke lrt .. aduh letihnyer sbb lrt tu mcm naik bukit sket ... lps tuh aku teringat anne ke zaidee eh yang cakap, kalau depressed ke down ke, jogging leh melegakan dan melapang2kan segala kekusutan .. so masa aku jalan naik bukit ke lrt tu, aku teringat part tu, so aku rasa betul la kot.. sebab rasa mcm release sikit aku punya beban berat dalam kepala ... so, tak payah la aku jogging dah kan??? hahahahha .. alasannnnn ...

Sampai rumah, lydia pun dah ngantuk, aku jek yg segar pulak sebab terfikir ada banyaknya movie nak dilayan .. dulu masa study rajin gak buat movie marathon .. sampai pagi tgk movie manjang .. aku nk tgk skang ni boleh ke aku? .. so mula2 aku tgk just my luck ... biasa2 jek lah citer dia ... tp aku mmg tak expect apa2 yg best pun from this movie .. layan jek laa .. habis citer tuh dah pukul 11.30 dah ... husband aku buat air oren sejuk giler, sedapnyer terus mcm segar jek, so igt nk sambung with another movie .. tapi husband aku plak nk tgk tv, so aku decide nak tgk movie pride n prejudice dalam bilik guna laptop aje lah ... time ni teringat plak kat Joe, menaip dalam gelap guna cahaya laptop aje hahahaha .. aku pun dalam gelap kat bilik on kan laptop ... sementara tunggu laptop tu on, aku landingkan kepala kat bantal ... sedar2 dan pagi tadi pukul 5 hahahaha!!!! hampeh! marathon apa nya mcm tu ... kena gelak ngan husband aku lagi ada ler .. hahahaa!!!

So pagi ni i feel better. pelik. laju jek aku menaip ni. lps nih nk habiskan minute yg terbengkalai sejak semalam tu .. hope dpt fwd kat boss hari ni gak ...

ok chow.

Tuesday, 15 August 2006

Gambar bisa mencerita segala

kawan2 dan pembaca yang budiman .... kalau betullah gambar mampu menceritakan segalanya... maka silah...silakan lah menatap gambar2 aku ...

di sini untuk hari pertama aku di Sarawak ....

di sini untuk hari kedua aku di sarawak ...

di sini untuk hari ketiga aku di Sarawak ...


dan aku untuk hari ke empat, aku belum ada masa hendah mengupload ....

tengoklah kalau korang boleh layan gambo2 aku itu ... kalah delinn ratu foto okayyyy

Monday, 14 August 2006

aku sudah pulang

















Kalau di setiap kepulan-kepulan awan putih..
ada wajah kamu ...
tidak sekali2 aku mahu melepaskan mataku dari memandang kepulan-kepulan awan itu ...

setiap gegaran yang tercipta bila kapal membelah awan ...
itulah hatiku yang berkocak2 bergetar2
bila bertemu wajah kamu ...

Thursday, 3 August 2006

Di Kesempatan Ini ...

aku penatlah. aku penat sebab aku banyak kerja lah. itu alasan tak jujur sebenarnya. Yang jujurnya, aku penat fikir apa nak update dalam blog, sejujurnya, aku lama tak update blog sebab aku geram aku pernah tulis panjang2 tiba2 blackout. Sujujur-jujurnya, bila aku nak update blog, boss aku lalu so aku terpaksa bukak window lain so tak jadi nak update, jujurnya aku sebenarnya banyak nak update tapi aku dah kurang skill menulis. Jujurnya, aku rasa susah dah nak menulis blog dengan jujur sekarang ni sebab mcm dah tak privacy.. Haa.. itulah yang sejujurnya .oopss ada lagi.. sejujurnya, time aku tgh menulis, tup2 ada jek kerlip2 kaler oren dok buzzing kat monitor aku..hahahah..kalau tak pun surely aku terleka bergurau senda ngan ayam2 direban....

Next week aku nak ke Sarawak. Tak ada apa2 perasaan pun. excited pon tidak, malas pun tidak. Eh silap, excited pun iyer ... malas pun iyer. Of course la excited sebab nak bercuti2 ... sapa tak suka cuti2 kan? So aku taklah boleh menafikan aku memang seronok nak ke sana. Lagi satu excited sebab gi sana ngan kawan-kawan. Kawan2 sekolah menengah dulu ... masing2 gi bwk anak2 ...

Cuma yang memalaskan aku sebab aku risau sikit2 dengan penyakit tangan kaki mulut tu. Aku berdoa agar segalanya selamat ... and satu sebab lain kemalasan aku ialah dengan ,aku terpaksa let go satu event yang aku tunggu2 sejak awal tahun.

Untuk member chat aku dikala bizi atau tak bizi ahhh .... Selamat Pengantin Baru ... ralat betul aku tak dpt ke wedding dia ni .. geng baik nih kehkehkeh ... Mmg dilema betul tapi terpaksa lah aku berkorban sebab kalau aku nk kansel kan ke S'wak, kesian gak kat kawan2 yg aku dh promise awal2 nk sekali ke Sarawak ... So Bilal Zeta Jones, aku sure ko paham my situation ni kan? and aku tau, ko tau aku sentiasa doakan ko berbahagia di alam rumahtangga .. semoga pengalaman2 lepas menjadikkan ko lebih kelassss dalam menghandle tugas sebagai isteri yang solehah ... dan selamat berhornyhoneymoon lps kawen okayyyy .. kehkehkeh peace!...

Kepada kawan2 lain yang datang ke majlis bilal, korang jangan lupa amik gambo banyak2 ... jeleskan aku ok?? aku tau, sure Delinn si ratu gambo tuh akan tampal kat blog dia gambo2 korang bermeriahan nanti .. so, jgn lupa pakai baju merelip-relip tau ... aku tau, bila aku balik cuti nanti, walaupun aku akan jeles tahap dewa, aku tetap gumbira kawan aku dah selamat ... Insya Allah, in future bila angah ke, Lis ke, yt ke, serindit ke, royce ke, Alangz ke kawen aku datang pakai baju yg merelip2 aku beli utk kenduri Bilal tapi tak jadik pakai .. wakakakakaaa!!!

Aku tak ada apa2 nk diupdate .. weekend aku pun biasa2 aje ... sekadar shopping kemain maklum la dapat bonus oopppsss meluangkan masa bersama keluarga mcm biasa ...