Monday, 30 June 2008

Monday's update



idlan dah pandai meniarap ... :-) dahi dia mmg ada kerut gitu ... ala2 Luke Perry gitu kan ... huhuhu!



Aku demam ni ... kepala berat, tapi malas nak amik MC ... bila sampai office, tuh dia, ramai giler cuti .. ada yg MC, ada yg book off, ada yg mmg cuti ... and trainig to agents still going on .. terpakse le i ols jadik facilitator bidan terjun lagi sekali ... this time different batch ... huhuhuu ... ngan pening2 gini .. adeh! tatau apsl tetiba demam gini, maybe sbb aku berembun last Friday kot ..



Ada farewell dinner utk one of senior colleague aku ... buat kat Cheng Ho Restaurant milik Amy Search tuh ... aku memula tak plan nak join sbb malam kan, kalau pasal kerja boleh le aku balik lewat, tapi bila bukan pasal kerja, aku guilty nak balik malam2 gitu ... tapi, lepas aku tanya hubby, dia kata pg le sbb Feruz nih kan orang2 lama, macam le aku jugak .. so tak baik le ignore the dinner for him ...



mmg nasib baik aku join .. sbb, rupanya ramai tak available, ramai couldnt make it for the dinner .. kesian feruz ... tapi apa nak buat, sbb short notice kot so masing2 dah ada plan sendiri ..

cuma 10 ppl joined, but SANGAT MERIAH itu dinner ... gila babeng punyer meriah .. Food pun SEDAP! ... restoran dia simple aje ..but very practical lah!! lepas dah makan2 semua, its already 10 kalau tak silap ... masa nak kuar tuh, nampak le Amy was having dinner kat situ gak .. :-) bersihnyer muka dia ... ingatkan nak amik gambo tapi staff dia kata tunggu la lepas dia habis makan ... idok le kami nak tunggu so kami pun kuar je lah ..



memandangkan aku menumpang, maka terpaksa gak le aku follow dorang melepak plak kat kedai mamak sebelah Cheng Ho tuh ...huhuhuhu ... then, at about 11 barulah gerak balik ... Hopefully Feruz berjaya dalam karier ditempat barunya itteww ... we're gonna miss u bro! sebab dia nih pemeriah office ngan lawak2 kering dan laser2an nyer ittew ahaksss ...



Satuday Sunday aku spent at my MIL .. hujan lebat giler, so tak dapek nak tgk Sol bertunang ... its OK Sol, kawen nanti i ols akan saksikan .. ekekeke!
later!

Tuesday, 24 June 2008

Camping @ Balok, Kuantan - Part 3 (versi bergambo)

lunch before gerak balik ...


Tu yg pegang idlan is adik OB, siti tapi kami panggil OC .. wakakkakaa...
aku rasa manjang pose ada Zura, nampak sangat Zura nih duduk je tak macam laki dia ..*lariiiiiiii!!! hahaha peace Zura!

anak2 mana ntah, pose ala2 pengantin baru kuar khemah .. erkkk .. khemah sapa ntah kami tumpang pose aje!

Idlan pun nak pose dalam swimming pool gak! muka tak de expression


Lydia prektis pose utk Mang*ga opss ...


Arc, mendodoi anak aku, aku plak tak sedo2 diri, nak lagi lepak anak2 dah tido .. huhuhu!


Lydia bermanja ngan Angah, lepas tengok angah kemain layan idlan ..


sabar menanti kambing huhu


Alangz rajin babysit idlan masa aku mandi laut ;; afdzal ngan kameranya .. aku tingin nk tgk hasilnyer :-)

Zura, Ima & Fara


Lydia nanges takmo adik dia mandi laut ... huhuhu! idlan plak selamba jek ... lydia dulu masa dia baby pon dah tau jenis penakut air ...


Hah! itu dia .. wanita besi yang gagah menahan ombak dan badaiii ... huhuhuhu!!!! limah, ko patut wat wallpaper pic ni ... :-) well, special to limah sbb dia tny awat pic dia kurang.. ahaksss!!!


utk piccas2 lain masa camping ... aku tak dan ler nak upload dalam album picasa ... lagipun sama pics sikit jek ... :-)

Ima's eyes
delinn's eyes

Monday, 23 June 2008

Idlan 4 months


Aku mengantuk giler ni tapi aku gagahkan jugak update .. semata2 nak mark hari ni, 1st time aku nampak Idlan meniarap ... 2 kali tadi dia meniarap sendiri ... :-) hari ni, umur idlan 4 bulan 12 hari ...


Ya Allah mata aku ni melekat tak hingat! tapi nak tido tak tenang banyak baju nak kena basuh dan sidai malam ni jugak ... pagi tadi bangun terlewat padahal aku kena jadik facilitator utk agents' training ... bidan terjun benonyer ... masa kat Kuantan Kak Ita called mintak aku jd. faci, sbb mamat india yg patutnyer supprt PE, tak available ... aku ok jek, cuma bab sampai awal mmg failed sbb anak aku nangis malam so aku ala2 malas bangun gitu ...


aku sampai kat training room tu kul 10 sabo jek lah! tgk dalam tuh dah full .. PE tgh briefed kat depan ... aku tgk cantik jek training manual, ngan CD yg ada dalam folder tuh .. aku tanya PE, haruslah dorang datang weekend and worked hard for this event ... bravo to Soul and her team! huhuuh ... opsss.. silap, her team?? ekekeke... bravo to sol n PE aje lah! ekekeke ... her team .. seswatuh aje .. kan sol??


bila dalam tuh..hilang plak mengantuk aku secara automatik ... seronok gitu menjawab pertanyaan2 trainer2 dari agents seluruh mesia ... yg aku tak sure pun aku tibai jek wakakak ... yang penting muka kena nmpk konfiden gitu muahahaha! lepas dah jawab, baru le sms soul double check jawapan aku betul tak ekekeke .. tapi sbb dah salu main2 ngan application nih .. and lagipun aku dah familiar ngan data2 dia dek krn develop reports .. maka tak de la teruk sangat aku rasa ... bleh kata 95% aku leh guide le dorang tuh .. training ni is for master trainers aka black belt training.. lepas dorang dah habis training ni .. dorang plak kena kasik training kat users2 dorang berteraburan diseluruh pelosok malaysia also knwn as green belt training... paling tough ofkos le drp m*yb*nk ... huhuuh! sampaikan respnse time daripada maker wat transactin sampai ke checker nak authorize, dia amik timing .. adeh! 20 minit! habis le SLA dorang ... tapi, aku rasa once drang familiar with the system .. laju je tu nanti ...


mula2 session masing2 muka serius je la kan .. lepas lunch je masing2 dah leh gurau2 senda gitu .. tuh yg best bila bab2 deal ngan agents nih .. once dah kenal, best jek rasa ...tapi, esok aku dah tak join kot black belt training ni ... sbb nk kena fokus plak kat reports reconciliation .. adeh! berdebar2 jek everytime UAT habis EOD ... hopefully target nak zero variance terlaksana le .. aminnnn ...


lepas je training tadi ... tuh dia, mata aku kembali mengantuk! dilema nak balik ke nak stay .. kalau stay, tak ada apa sangat nak dibuat memandangkan report recon lom start ... masa ni la kalau nak amik kesempatan balik awal pun ... tapi, balik awal siang2 nih ,.. harus mata aku mengantuk giler masa drive! pelik la mata aku ni.. drive balik kerja malam tak plak ngantuk ... drive pagi nak gi kerja, ngan balik kerja siang ..ngantuk dia yg tahap kronik .. rasanya dah 2 kali aku masuk exit salah, sebab ngantuk sgt dan terlelap .. bahaya giler! aku rasa tahap kolestral dalam badan dah teruk sgt gih sampai mata ngantuk sokmo!


so dalam kul 630 gitu aku decide balik lah jugak ... at least dah tak panas, s kurang le ngantuk .. tapi ngantuk gak tapi aku called mak aku so hilang le ngantuk... selain tu, dpt panggilan lain yg terus kasik ngantuk aku hilang ... huhuhu! masa dah nak sampai, laki aku called tanya aku kat mana .. dia ingatkan aku balik lewat, dia nak bgtau dia nak goreng semua kopok lekor yg beli kat kuantan smlm .. aku kata goreng je lah .. tak banyak pun, beli 13 aje yg kecik2 tu .. rm10 .. kasik kat jiran sebelah 5, ada balance 6b..dah goreng malam tadi separuh.. so tadi greng lagi ... sedap!


nasib baik jugak le singgah beli kopok ni kat tepi sungai kuantan tu semalam ... sebab, masa berenti tu baru perasan tayar kereta pancit ... padahal aku baru jek tampal hari Khamis bfore tu .. saba jek la ...pegi shell drang kata takleh nak tampal, kalau tukar tayar spare bleh le .. so kitrang carik je wrkshop ..nasib baik ada workshop bukak kat depan kompleks teruntum tuh ... dia tampal rm6, dia kata, tmpt yg aku tampal tu, tampalan dia pendek sangat ... oo itu pasal kah? .. hmmm ... then tukar plug ..patut le kereta aku dok tersengguk2 salu ..rupanya plug dah tahap kronik .. adeh! tukar le jugak, rm25 ... tu yg jadik lewat sampai rumah semalam ... :-)

Sunday, 22 June 2008

Camping @ Balok, Kuantan - Part 2

Salam,

aku sampai rumah kul 7.45pm tadi ... Alhamdulillah...


Aku update je lah terus pasal Gegar Balok 2008 sepanjang penyertaan aku kat sana ... kang kalau dah start kerja, tak de nya aku ada masa nak update panjang2 ...


OK, before check in tu, Wan dan Limah dah awal2 warning pasal Fantasia Beach Resort ni ... aku plak memang le blur ... tapi sebab malas nak round2 carik acco lain, and aku pun tak prepare nak menginap kat khemah .. maka aku check in gak le kat resort tu.


Hehehe ... seram giler masa mula2 masuk ke perkarangan resort .. macam rumah tinggal aje gayanya ... dah le dah nak masuk maghrib ... aku dah rasa mcm nak cancel and join dorang stay kat khemah jek tapi mengenangkan kat camp site time tu tak de air and aku ada anak2 kecik maka aku pegi jugak kat reception desk ... huhuhu ...

aku dpt le bilik deluxe .. receptionist tuh kata, satu je blok yg ada air, and ada satu je bilik yg ada queen bed ... malas nak byk songeh, amik je la ... tu dia, seram gak ler nak memanjat tangga utk naik bilik .. ekeke ... tapi, bilik dia tak de la teruk sangat-sangat ... kemas le, and aku bayangkan masa mula2 siap dulu, cun la kot resort tuh .. design and concept memang menarik, cuma maintenance sangat teruk! kayu2 hampir reput, tak pernah dicat semula kot sejak beroperasi huhuhu ... tatau la brp umur resort tuh ... (sure lebih drp. 10 tahun kot, tapi masa aku study sana dulu tak perasan pun ada resort2 ni kat Balok)


dalam bilik, bersih le ... tapi dah banyak yg kurang .. ada label mini fridge tapi tak de pun fridge nya ... ekeke ... ada bekas tisu, tak de pun tisu nya ... kettle pun tak ada .. so husband aku mintak le kat front desk (phone tak de so kenalah berjalan ke depan) ... then dia balik, bawak balik kettle, dia pesan kat aku kettle tu dah tak auto.. aku kena offkan once mendidih ... huhu.. masa hamid ngan Lydia mandi kat swimming pool (tu je la attraction dia kot, budak2 suka le), aku pun nak masak le air ... mencarik plug punya la susah, tersorok gitu .. bila aku on je plug, tuh dia ... habis semua yg lain off. adeh power trip terus! ... aku pangge hamid naik .. lydia kat pool seb baik ada Limah tolong tgk kan Lydia .. tengkiu Limah!( huhu Limah terpaksa dengar lydia nyanyi lagu itik wakakakkaa) .. masa hamid bukak almari tuk tgk power box tu.. kujat aku ... tu dia wayar berselirat ... ekekeke ... serammmm!!! nasib baik OK balik sumer power on je balik ... rupanya kettle tu rsak .. siap ada tulisan 'rosak' kat belakang kettle tu ...hampeh! dah rosak pun kasik lagi kat guest?? huh! gi pulang and ganti kettle lain .. ada le plak ... cet!


OK dah habis dah rungutan pasal resort ekekeke ... hopefully dorang improve le .. kesian gak, aku rasa owner dia malay tuh ... hmmm ... mintak2 dorang wat something lah kat resort tu .. tak pun kasik je Angah runs the resort, sbb dia ada gak kata dia rasa mcm nk je manage resort tuh kasik baikpulih huhuh ... caiyork angah!


Dah lepas mangrib, baru ler aku join BBQ ... as usual, aku tak menolong pun .. tau makan aje ... datang lenggang kangkung ... ermm sorry eh u ols! Ila ngan hubby dah sampai dah ... and mcm biasa, husband Ila sangat setia membawa video cam merakam detik2 malam BBQ LB adalah chef malam tu kot.. tak berenti dia jaga bara api .. huhuhu ... Angah ngan Wan pun rajin ... Arc dengan Alangz mmg sedia umum le kan, kat mana2 event pun, dorang nih ligat jek tangan tuh wat kerja2 pembersihan ... dua2 ni menantu kesayangan mertua ni gamaknyer :-)


Bila masing2 dah kenyang ... masing2 berkeliaran .. yang bujang2 aku tgk ke arah pantai, yg dara2 pun sama ... berkumpul kat pantai ... pastu, yg bapak2 budak, berkumpul kat bawah pondok tak jauh dari khemah ... pastu, yang mak budak2 dan yg ala2 dah berlaki tuh, dok le depan khemah berbincang kisah2 hal ehwal semasa ... cuma, Deo aje yg terus masuk dalam khemah ... kurang sihat katanya ...


Suasana malam mmg meriah habis! dengan anak2 LB+LA berlarian2 dengan anak2 Kong ... seronok aku tengok ... bila dah malam sikit, budak2 dah tidoq, tapi mata aku plak segar bugar ... sambung le sembang2 ... dah lama tak merasa melepak malam2 gitu ... best! kalau ikut mmg rasa nak terus jek melepak kat camp site sampai ngantuk .. tapi, bila ada anak2 kecik ni, nak pulak Idlan tuh considered baby, aku rasa mcm tak elok lak nak kasik dia berembun tengah2 malam gitu .. so, dalam kul 11.30 gitu aku gerak le balik resort... so tatau le sampai kul brp plak dorang sembang ...(jeles!)


Pagi tadi, awal aku bangun .. tapi, Lydia plak nak terus mandi kat pool ... Idlan plak lena sangat tidonya, kesian gitu nak kejut ... so gitu gini ..kul 10 baru aku join dorang kat camp site ... pekena nasik lemak ... then, kumpul amik gambo dengan baju merah yg meriah tuh .. aku ada gak rasa guilty sebab datang lewat sampai kan ada yang dah letih nunggu nak amik gambo pakai baju Gegar ... again, aku mintak maaf ye u ols :-) ...

Tak semua ada ni ...

Then, aku, angah, delinn dengan Limah gi mandi kat pool resort plak ... sementara nak tunggu check out ... aku bukan mandi pun, rendam2 aje dalam air ... sambil layan Lydia ... pastu, Kak Ida wife Kong pun join berendam sama .. :-)


Sekali lagi, aku check out lambat sebab tunggu idlan bangun.. itupun tak bangun aku angkat jek sbb dah lewat sangat ...aku ralat betul, sebab tak dapat kumpul sama2 kat camp site masa nak balik tuh ... huhu ... sedih betul..tapi hopefully diorang faham yang aku bukan sengaja nak lewat2 mcm tu .. next time, aku takmo lah dok hotel .. next time, aku nak join tido khemah ..cuma, hopefully, adalah next time tu, utk aku tebus kembali kekesalan aku, cewah mcm ayat karangan Jijo jek .. oopsss!!!


kul 1 gitu semua bergerak meninggalkan tapak perkhemahan ... satu demi satu kereta aku perhatikan meninggalkan tmpt tu .. leh sebab aku last, aku tunggu jek lah sampai kereta LB kuar, baru le aku follow .. tatau apsal .. aku jadik sebak gitu .. huhuhu .. well.. emo le plak kann .. maybe sebab aku tak betul2 kasik full participation, tuh yg aku kesal tuh ... hmmm ...


Kitorang singgah kat kedai mamak, utk lunch bersama2 before masing2 membawa haluan sendiri .. OB, adik dia ngan Chombi dah balik terus sebab nak ke Genting .. Afzal pun terus balik rasanya dengan boboy yg dikatakan funny (aku lom nampak mana datang funny dia) dan sorang lagi kawan dia ... yg lain lepak makan dulu ...


Lepas tu, baru le betul2 salam perpisahan ... huhuhu ... meriah gitu kedai mamak tuh ngan suaran kitorang bersalam-salaman ... ekekeke! So, kat situlah tamatnya event Gegar Balok 2008 ... satu lagi kenangan dengan geng2 Tag Joe yg semakin hari semakin dekat dan rapat dengan adanya event2 mcm ni .. :-) Love u ols! Cuma, aku ralat lagi sebab aku tak betul2 berkenalan dengan semua org yg join Gegar kali ni ... hopefully, adalah lagi camping next time ... ok? sebab aku dah rasa syok plak nak camping ... aku ni, seumur hidup baru 3 kali camping ... ekekeke ... semua tu pun camping terpaksa ...

first time, camping kat Pantai Sepat, Kuantan .. utk. English Class Camp.
second time, kat Pantai Balok, Kuantan untuk Kelas Agama (eh, itu bukan camping pun.. picnic ke kot)
3rd time, kat Pantai bagan Lalang, utk Camping persatuan Silat Cekak Uztaz hanafi ...
Hari ini, camping ke-4, tapi bukan 100% sbb duduk resort ...

ekekeke tu le sejarah camping aku ...


gambo2 lain, lain kali lah .. sebab leceh dan lambat nak upload ler ... tunggu lah update orang lain plak ...

Camping @ Balok, Kuantan

Sampai je, cari pantai sebab sejak pagi dah excited nak ke pantai ...


Idlan, 1st camping in his life :-)

Aku sampai, dalam pukul 4.30 PM. Nasib baik awal lagi ... aku tukar baju siap2 dalam kereta .. cantik jugak tshirt warna merah, dah lama tak ada tshirt warna merah .. mmg meriah dan naik suasana ...aku sampai, dorang tgh lepak2 ... sumer dah ada kecuali Ila ngan hubby.


Masa delinn, angah dengan arc gi beli sata, aku pn join gi main air laut .. as usual, aku x mandi .. sonok aku tgk si Limah mandi manda dengan OB ngan cL. Terima kasih to Alangz yg baik hati jadik babysitter idlan masa aku kat laut ekekeke ... tapi pastu aku bawak gak idlan gi mandi laut .. lydia menjerit2 nanges tak kasik adik dia dibawak ke laut .. huhuhu .. dia punya takut dengan laut dari dulu lm hilang2 lagi ... now dah ok sket tapi still tak nak lepas tangan bapak dia ... huhuhu


Dah kul 6 30 baru le check in kat fantasia resort (not recommended) ... sambung later ...

MEdSI Test

Berbondong-bondong lah bakal2 cikgu nak ambik ujian MEdSI semalam. Aku tengok, ramai budak2 fresh grad aje ... ada gak le yg baya2 aku tapi x ramai .... bagus betul budak2 fresh grad dah terus nak jadik cikgu .. huhuhu, aku ni dah merasai keperitan nih baru le ada hati nak jadiki cikgu ... well ...


Aku tgk semalam masa exam, bakal2 cikgu lelaki ada la dalam 7 orang kot ... huhuhu ... bukan melayu pulak adalah dalam 2 orang ... huhuhu .. maka yang lain tu, pompuan, melayu .. ekekeke!


Soalan ada 300 semuanya ... more to soalan2 berbentuk personality ... aku rasa, haruslah result aku tuh sanguine kot, sbb sumer yg ke arah friendliness aku kata YA ... huhuuh .. tapi, ada gak yg berbentuk choleric (tulke ejaan ni) aku kata YA ... tatau ar aku ni mcm mana, multiple personality kot huhuhuuh ....


Aku habis awal, tapi bila aku mintak kuar dari exam hall awal, dorang tak kasik ... pelik gak aku ... before exam start, aku ada dengar dia bgtau, tak dibenarkan keluar dalam masa 30 minit lepas exam mula, and 10 minit terakhir sebelom exam habis ... tapi, aku mintak kuar 35 mins lps exam start pon dorang tak kasik ... sava jek laaaaa


LEpas je exam tu ... zasssss! aku bertolak ke Kuantan ..


Now ni aku kat Balok la nih ... aku citer kemudia pasal ni ehh .. now aku nk turun swimming pool join lydia ngan bapak dia .. pastu nak gi join dorang kat camping site .. ahaksss!

Friday, 20 June 2008

Kisah Malam Jumaat

ish teruk sangat ler rambut aku gugur lately ni ... sampaikan seram nak sikat rambut ... dah le rambut memang semulajadi sikit ... ish...


semalam kan aku balik awal la jugak kan ... dalam kul 6 gitu kuar .. tapi astaga, jem teruk mcm biasa le kat jln tun razak nk menghala ke Sg. besi tu ... Masa kat dalam terowong nak simpang nak ke bkt bintang tu, husband aku called, suh balik cepat .. aku dah gabra.. ingatkan emergency apa ... pastu dia kata,


"kunci rumah tertinggal kat office"


ler, lagi le aku panic.. dah le hujan masa tuh .. aku pun terus je zass masuk smart tunnel, seb baik tak tutup .. bukan leh caya smart tu .. hujan lebat jek tutup ... tak smart langsung .. huuhuh! tapi smlm seb baik ok.. then kuar kat jln sg. besi, masuk plak NPE .. npe mmg le laju je .. cuma smlm byk plak mat rempit kena tahan ngan orang2 yg pakai uniform aku tgk kat jaket drang 'narkotik'ah, sudah ... tapi ok le tak jammed pun. hujan2 pun dorang rajin wat operasi ...


kuar dari npe, masuk plak federal kat sg. way tuh .. slow moving tapi aku cilok2 gak ar sket2.. nk cilok melampau bukan aku berani pun ekeke ... masa tuh dah kul 7 dah.. aiyark! dah 15 mins laki aku tunggu luar rumah ...


sampai subang jek, aku masuk nkve .. tuh dia, seb bek la aku ke klang .. kalau ke kl, mmg tak gerak le traffic .. huhuhu .. aku desup jek terus kuar kat setia alam, ke meru .. pastu sampai umah 7.45 ... lama kat traaffic light kapar ni je pun, sabo jek laaa hh


masa sampai tu, husband aku tgh lap2 motor kat depan pagar .. lydia tak der, rupanya lydia dalam rumah jiran yg jaga idlan tu ..so lega gak le aku sbb lydia tak kena hujan ... masa nak amik dorang balik, lydia nangis, tak nak aku yg amik, tapi nak bapak yg amik .. ciss sab jek lah! so laki aku pon datang amik lydia... nasib baik la umah sebelah jek, then balik, masuk rumah mandi2 segala, kuar balik gi carrefur klang ... on the way tu aku sakit perut .. laaa.. takat nak gi carrefur dekat tu pn sakit perut tak tahan, so stop kat shell .. carik2 toilet tak der rupanya kena masuk dalam 7E baru ada toilet. cisss!


Mana pernah gi carrefour klang waktu malam ... sampai je sana, kuar je kereta, lydia cakap, ngan suara ala2 jakun gitu,


"wah! besarnyer carrefur niii.."


erk! aku terus buat syyy! hahahah .. kang org dgr ingatkan aku x pernah plak dtg carrefur tuh..padahal selalu je pun ke sana.. tapi bila datang waktu malam, lain le pemandangan dia sbb lampu2 banyak so nampak le grand tuh yg lydia mcm jakun gitu wakakaka!


kat dlm carefur jalan2 saje jek ... ingat nk beli2 diapers idlan,tapi x jadik beli sbb brand murah tak de plak ekekek ... nasib baik la kulit idlan tahan je.... aku pakai je brand Hey baby tu... beli kat 99 speedmart size M 75 baru 24 hingget 65 sen ... paling murah le tuh ... ke ada lain lebih murah? i mean yg cun le ... nk murah lagi mmg ada aku tgk kat tepi jalan tu tp tk sampai ati plak sbb tak cun wakakaka... bleh gitu? suka hati aku le kan?


balik umah kul 10.30 ... budak2 terus tido, aku sambung layan tv, ngan tgk2 kat paper job vaancy, ngan layan online tgk vacancy gak tapi lama2 sumer blog aku tgk ekekeke ... kul 2 setengah baru le aku tertidur masa susukan idlan ...


itu lah kisah malam jumaat aku ... mcm yg korang sangka tak?


ni tadi aku tgk TV, berita mandarin TV2, ada lak citer pasal penahanan motor2 yg aku tgk masa aku balik mlm tadi ..tapi x de plak gambo kereta aku masuk TV.. ekekek!

sekian update segera aku...

Salam

Thursday, 19 June 2008

apa la nak jadi

lebatnye hujan kat luar tu ... for sure jammed jalan ni .. aku nih dari tadi pasang niat nak balik awal hari ni .. nak balik awal gile.. seawal 5 suku petang ... tapi, dengan kelebatan hujan, sure lewat gak sampai umah ... hmmm sedihnyer ...


tatau le weekend ni bleh ke aku join ahli2 reban tuh camping kat kontan. tgk la mcm mana .. kalau ikut plan, mmg le mcm boleh je ...


kena plan backward .. oleh sbb half an hour before kul 10 aku dh kena ada kat sek. seksyen. 2 tu, maka aku kena bertolak dari umah kul 9 am ... so maknanya, kul 8.30 tuh sumer barang2 dah siap letak dalam kereta, anak2 dah mandi, dah bfast semua sekali ...oh, bfast je kat shah alam .. kat mamak, pekena roti nan, sedapnyer!


adeh ... nk mengemas nih pun satu hal .. tau je la bila dan beranak pinak ni ... bukan leh gi mana2 lenggang kangkung je ... semua nk kena angkut .. ni pun aku rasa aku la parents paling sempoi .. sumer pun angkut yg basic ajek ... kakak ipar aku salu pelik tgk aku balik kampung 2 beg je .. satu beg baju, satu beg susu budak2, kaang2 tu ada le satu lagi beg laptop ... dorang siap sorang anak satu beg ekekek .. ada 5 anak maka 5 la beg .. adeh!


la, aku nak citer plan aku pagi sabtu nanti le ... so aku plan, semua sekali akan ikut aku gi exam tu ... so that aku tak payah le nak balik rumah lagi amik dorang pulak ... tapi, aku rasa kesian plak husband aku nak jaga idlan sepanjang 1 jam aku kat exam hall. Lydia tu ok le kan..duduk je kat mcD sek 3 depan tu, harus la 2 jam pun dia Ok dok ralit main slide tuh .. tapi, idlan ni cepat bosan kalau lama2 dok dlm stroller .. kang dia nanges kang .. harus la panic plak husband aku walaupun aku tau dia leh handle .. ishhh!


hmmm tatau le .. letih plak fikir ... hahaha! ngan nak drive tgh2 hari buta plak ke sana .. ngan aku nih kaki tido dalam kereta .. kesian gak le encik hamid aku tu .. aduh aduh!!


nak kena diskas bebetul .. korang mesti x caya aku susah betul nk betul2 diskas pasal sesuatu benda ni .. sebabnya, aku balik kerja dah malam, husband dah tido ... dia bangun gak aku balik tu, tapi aku pulak x de mood nk citer2 panjang ... letak kepala je dah lena .. hmmm .. weekend pun gitu gak ... pagi2 je la nk sembang2 ngan main2 ngan anak2 ...


ish, seriously lah, aku tatau apsl aku stay lagi kerja mcm ni ... gaji ciput, masa ngan family takde, badan letih ... LETIH!


ada sesapa tak somebody kat KPT, yg boleh kasik aku kerja jadik cikgu secepat mungkin?
ekekeke!


ok chio dulu, nk get ready to go home. hujan lebat tapi tak kiralah .. dah niat kena teruskan.


Salam.

Monday, 16 June 2008

Latest on me .. the (underpaid) workaholic ..huhuhu

bz days has started again, spending weekends in the office and very long working hours normally until 10pm, end up reaching home at almost 12 midnite ... adeh penatnyer rasa! tapi kugagahkan jua, demi nak melihat hasilnya ...

....its great that UAT has comes to its final round. hope 1st Sept target can be met. huhuhu! this is the longest project i've been in, it was started in late 2005 u know! this project is my sweat blood and tears i can say... that is why i feel so reluctant to leave this proj for another job! but i guess the time has come .. with the new fuel price, i know i hv to seriously looking for another job ...

but,


first, resume needs to be updated... Urgh!


then, browse for available openings, that match my 'assets' ... urgh!


then, need to think of powerful cover letter ..urgh!


need to update cert's folder in case there are interviews ...urgh!


need to be kurus sikit to look pleasant during interview ..urgh!


need to shop for new dress, to look presentable during interview.. yes shopping!!!


I think now i know why i am still in the same job for almost 8 years. Malas bebeno nak buat benda2 kat atas tuh ...i always think that applying job is a burden .. guano tu?? but for the last 2 weeks, rasanya am in progressive mode kot .. my resume is updated, and sent to few head hunters ... and also did some online applications ... cuma, when it comes to look at newspaper tu yg still malas lagi ...

so u ols do'akan lah kejayaan misi ku ini yach!!


oh btw,


i tried to apply DPLI too, wo knows i can be a teacher one day ... and guess what? the exam day will be on this 21st June???????????????????/


isn't that the same as Gegar balok, kat Kuantan, the most awaited event??? OMG! am in dilemma!!!!!

Wednesday, 11 June 2008

Hadiah Dari Hati ....

" Segala Puji Bagi Allah, tuhan sekalian alam, Yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani ...

Ya Allah,

ampunilah dosa-dosaku, ahli keluargaku dan umat islam seluruhnya. Sempena ulangtahun kelahiran Fara yang ke 31 dan juga ulangtahun perkahwinan Fara yang ke 5, aku berdoa Semoga Fara dan keluarganya diberikan rahmat dan keberkatan.

Ya Allah,

permudahkan lah jalan untuk Fara dalam menunaikan tanggungjawabnya sebagai hamba kepada tuhannya, isteri kepada suaminya, ibu kepada anak-anaknya, anak kepada ibu-bapanya dan saudara kepada saudara2 seislamnya..

Ya Allah,

Berilah kesabaran dan kekuatan iman kepada Fara untuk menjalankan kehidupan sehariannya, juga dalam menghadapi segala dugaan yang Kau berikan kepadanya...

Ya Allah,

Berikanlah umur yang panjang dan kesihatan yang baik kepada Fara, untuk dia beepeluang beribadah dan bertaubat, berpeluang berbakti untuk keluarganya, berpeluang untuk mendidik anak-anaknya, dan berpeluang melihat kejayaan anak-anaknya apabila mereka dewasa kelak.

Ya Allah,

Perkenankanlah do'a hambamu ini kerana hanya Engkaulah tempat kami mengadu dan meminta pertolongan.

Sesungguhnya tiada tuhan yang disembah melainkan Engkau, Allah Maha Besar ..


Amin"


~Terima kasih atas hadiah (do'a) kalian untuk birthday aku hari ni :-)
~ Love U Ols!!!!!!!!

Thursday, 5 June 2008

Pasal minyak ...

Delinn,


aku mcm ko gak ... tak amik port pun org dok Q kat petrol station ... aku selamba jek ... mcm ko jugak ah, bukan sbb aku kaya ke apa ... tapi mmg aku mcm tuh ... huhuhu ... malam tadi, masa on the way balik ke rumah drp office, aku sengaja ikut federal way sbb nak lalu kat station minyak ... well.. tapi bukan sebab nak isi minyak, tapi cuma nak tgk kemeriahan station2 minyak tu .. ekekke .. bila sampai ke rumah, baru perasan minyak aku tinggal 2 takuk ...

so petang ni lah baru aku isi minyak ... ha, ketaq!

Monday, 2 June 2008

Kisah Itu Tidak Berakhir Di situ - 12

Sambungan daripada sini

Perempuan itu tersenyum ketika melihat namanya tertera pada sepucuk surat di dalam bakul yang melekat di tiang kedai di hadapan kampungnya. Jika selalu, adiknya lah yang rajin membawa pulang surat2 dari kedai, tapi entah mengapa, hari itu dia tergerak hendak ke kedai sendiri melihat-lihat kalau-kalau ada surat baik untuknya mahupun ahli keluarganya


Dia tidak menunggu sampai ke rumah untuk melihat siapa pengirim surat itu.
sambil langkahnya dipercepatkan menuju ke rumah, jari jemarinya sudah pun mengoyakkan sampul surat berkenaan.


Surat dari lelaki itu sangat ringkas. tidak sampai 3 minit surat itu sudah habis dibaca. Perempuan itu tergelak sendiri membaca gaya penulisan lelaki itu yang pada anggapannya sangat bersopan dan tidak ubah seperti membaca karangan bahasa melayu di sekolah.


Di dalam surat ringkas tidak sampai 2 mukasurat itu, lelaki itu bercerita tentang pengalamannya dalam bulan pertama menjalani kehidupan sebagai seorang siswa. Lelaki itu juga meminta maaf kerana tidak dapat menghubungi perempuan itu lantaran kesibukan menghadapi minggu suaikenal dan juga kerumitan mendapat peluang untuk menggunakan telefon awam di kolej penginapan.

"Sorrylah lama tak call, aku tengah sibuk lagipun telefon kat sini pukul 8.30 malam org dah beratur penuh, siap bawak kerusi lagi"



Di akhir surat, lelaki itu memberikan alamat kolej penginapannya,


"P/s: Masuk U jgn lupa beritahu aku, alamat aku kat belakang ni"



"eleh, public phone penuh konon...alasan.." getus perempuan itu di dalam hati.


Perempuan itu mengambil keputusan untuk tidak membalas surat lelaki itu sehingga dia sendiri bergelar seorang siswa nanti. Surat tawaran yang datang sebulan yang lepas betul2 menggembirakan hatinya. Walaupun bukan mendapat universiti pilihan pertamanya di dalam borang UPU yang diisi, perempuan itu tetap merasa bersyukur kerana sekurang2nya dia masih lagi boleh menyambung pelajarannya seperti rakan-rakan lain.


Dengan senyuman yang terukir dibibir, perempuan itu menyimpan surat pertama lelaki itu bersama-sama surat2 lain yang diterima daripada rakan2 lain yang hampir ke semuanya sudah pun mendaftarkan diri di universiti2 tempatan seluruh malaysia. Mengingatkan itu, perempuan itu menjadi tidak sabar untuk menjejakkan kakinya ke menara gading.


dan sepotong ayat dari lelaki itu bagai menari2 di matanya ...


"Sampai di sini dulu, aku harap perkenalan kita akan berpanjangan .."



Bersambung ...

Sunday, 1 June 2008

Welcome June 2008!

June dah sampai!

ingat, start from today, penumpang2 kereta kat belakang pun kena gak pakai seat belt! huhuhu .. ada gak few times aku suh Lydia dok diam2 kat belakang with her seat belt fasten ... adalah dalam 5 minutes dia tahan, lepas tu dia bukak ..ermmm..

Aku suka bulan Jun, sebab bulan June ni bulan kelahiran aku ahaks! dan jugak bulan perkahwinan aku, ahaks! not that i expected something for me this year.. cuma there's something i need to finish off by 7th June .. i hv 7 more days to recollect all the facts, takmo lah lagi bertangguh .. makin lama, makin lupa plak, sedangkan aku dh berniat nak habiskan coz its our story ... oh, i'm talking about Kisah-Kisah yang lom berakhir tu ler dek non! huhuhu! so, insya Allah, by hook or by crook, from today till 7th June nanti, hari2lah aku update blog kot .. huuhuh... (ish seramm.. leh ke ni???i challenge myself!!)

June kali ni best jugak sebab aku akan gi Kuantan. Aku suka Kuantan, tatau kenapa. kalau aku nak kerja yg jauh dari KL, aku akan pilih Kuantan. tatau kenapa. This year, geng2 reban ayam yg mana bapak ayamnyer masih kat US nak buat camping kat Kuantan, kat pantai Balok. Bila aku tau, secara automatik aku terus kata aku akan join. Aku cepat2 bayar katd delinn sebab takmo terguna duit tu kang lari bajet plak. Lepas dah confirmed and bayar, baru aku bgtau husband aku. Huhuhu.. dia paham beno, kalau dah aku kata nk k Kuantan, dia tau sgt le mmg dia kena agree jek. dia tau aku suka kuantan, dia pun tatau kenapa.

pantai balok ni, first time aku pegi, rasanya tahun 1996 kot. masa tu ada 'rehlah', organized by kelas agama kat kolej. masa tu aku amik course REL 202. Aku suka lah balok tuh sebab dia redup and lapang ...

aku suka makan satar kat kuala kemaman tu .. kalau gi kuantan, situ mesti aku tuju. kali ni pun of course aku akan ke situ ... satu kedai tu mg glemer satar dia .. tapi aku suak try kedai2 yg kecik2 yg masuk dalam2 sket ... tapi,kali ni dengarnya Mak Ety dah plan nak ke sana so maybe kali ni aku dptlah mkn satar kuala kemaman free kot.. yes! hahahaha

tak sabar lak nak tunggu 21/22 june ni, nk ke kuantan. tatau kenapa

ok la dulu, idlan dah nangis ...


salam.