Friday, 22 October 2010

Oh! Peperiksaan!

Rasanyalom pernah aku update pasal Lydia punya study, kan? bukan apa, aku salu tak berapa kisah sgt sbb dia stil kat tadika ... tapi memandangkan nih dah almost akhir tahun, and nex year dia dah darjah 1 .. apa la salahnya aku citer2 sket pasal pencapaian akademik dia kan ... ekekekek ..

Minggu ni minggu exam Lydia kat PASTI. Errkk dont ask me if it was a final exam or non final exam .. cikgu tader bgtau, and aku pun tak de kisah sgt nak bertanya ... and then Lydia pun just told me about the exam on Sunday, where on Monday exam started. Anak bertuah ... she never care to inform me .. kali ni pun dia bgtau sbb dia suh hantar dia awal2 pagi ke sekolah, bila tanya kenapa, baru dia kata,

"ada periksa la mak ...nanti kalau lambat cikgu tak kasik kertas periksa.." tapi aku pun satu, bukanlah jenis yang terlalu follow up ... mcm yg aku cakap tadi la, aku salu rasa tadika ni takmo lah over2 sgt ... cool je lah dulu .. ye, ye, aku tau nowadays dah tak bleh fikir gitu..kena gak take serious sbb competition .. ok ok.. insya Allah aku akan improve ehh .. insya Allah ...

Then Monday petang, aku tanya dia How was the exam .. dia as usual jawab acuh tak acuh ...
"ok" .. bila bapak dia tanya, baru lah dia jawab betul ..
"Lydia jawab semua betul la bapak.."
"tadi periksa apa?"
"bahasa melayu ngan bahasa arab.. semua lydia dapat seratus.."


pagi selasa, masa aku check beg dia, aku tak nampakpensil dia .. rupanya selama ni dia gi sekolah tak bawak pensil .. and yg aku geram snagat tu.. pencil case yang aunty delinn dia kasik tu, dia tertinggal kat sekolah, and lepas tu dia tak jumpa .. (sorry delinn..) part jaga barang ni, aku mmg geram sangat ... dia careless .. nak kata kitorang tak marah, marah gak.. kalau hari2 aku check beg dia.. mmg la OK hari2 ada.. tapi kalau lepas tu dua tiga hari aku tak check.. bila check balik, ada je yg missing .. pensil kaler dah berapa kali tukar ..ishhh! last2 bapak dia kata, kalau tak pandai jaga barang, bapak tak mau belikan Lydia apa2 .. ye lah, tak nak lah manjakan dia sangat bila hilang je beli baru, hilang je beli baru.. sampai bila nak learnt lesson kan? ingat mak bapak ni cop duit ke asyik nak belikan pensil/eraser/color .... grrr! (itu word yg mak aku guna masa marah aku dulu2)

so back to pencil case yg missing tu ... mmg bapak dia marah betul .. so tanya dia..

"habis tu, Lydia jawab periksa mcm mana tak de pensil?"

"Lydia pinjam kawan Lydia, nama dia fara..tapi bukan la faradybah .. dia fara kawan Lydia .. bukan mak .. " sempat gak dia explain gitu .. mcm la meminjam tu perkara biasa..

sedih plak aku .. apa la kesian sgt anak aku ni .. sampaikan pensil pun pinjam2 orang? serba salah la plak!! belikan selalu, takut dia tak pandai hargai barang, manjang hilang .. tak belikan plak, kang terbiasa pinjam barang orang .. which aku tak berkenan gak dok pinjam2 nih .. kecik2 pinjam2 pensil kang terbiasa pinjam duit plak.. hmm dijauhkan lah ..


So pagi2 tu gak before hantar ke skul, bapak dia singgah 7E, belikan set menulis dia ... as usual, bila beli barang baru, mesti ngan amaran "Jaga barang elok2.. lepas ni kalau hilang, bapak tak nak belikan.." tapi, bertahan ke ingatan/nasihat kita tu? bijak2 anak2 nowadays ni.. kita tk beli, dia pinjam..

So Selasa, dia periksa bahasa inggeris ngan sains .. dia kata bahasa inggeris dia dapat seratus, tapi sains dapat 94 .. aku tanya apa yang salah tu? dia jawab,

"mcm ni mak, lydia kena tanda 'right' untuk binatang hidup di laut, dan tanda pangkah utk binatang hidup di darat .. Lydia salah sebab Lydia tanda pangkah kat Ketam"

"la, kan ketam dok kat laut, knp Lydia pangkah?"

"Ye lah, kan ketam naik atas pasir jugak kan mak? jadik, Lydia ingatkan Ketam duduk bawah pasir .."

"ye lah, ketam dok bawah pasir tu nak bertelur je..." aku kata gitu, tapi mata aku tgk bapak, sebabnya, errr..aku pon tak sure ekekeke! bapak diam je betul la kot... ntah2 bapak pon x sure hahaha!

pastu dia angguk-angguk..so aku rasa kesalahan dia agak logik la kan..


Tadi bila aku tanya esok (jumaat) periksa apa? dia kata dah habis periksa la mak .. tadi periksa tulisan jawi ngan AlQuran .. dua2 lydia dapat seratus ..aikk?? dah habis periksa dah? lorrr... aku tatau la yg dia kata dia dok dpt seratus tu betul ke tak.. kena la tunggu report kad .. tapi aku saja tanya dia,

"agak2 Lydia dapat nombor berapa kali ni?"

"no. 2"

"no. 2 jugak lagi... sapa no. 1?"

"Nurin kot.. sebab Nurin semua dapat seratus.."

ekekeke... masa periksa 1st semester tu pon dia no., 2 nurin no. 1 .. even cikgu Ina ada bagitau aku Lydia ngan Nurin ni mmg compete .. tapi Lydia agak careless .. hmm which I agree.. tangtu mcm mana nak buat eh ... hmmm ...

OK dah lah insya Allah later2 aku update kalau dah ada report kad.. kita tgk betul ke tidak apa yg dia bgtau huhu.. sabau jek la anak dara iols nan sorang ni ..


Daa Uols!

Monday, 18 October 2010

Life is Good :-)

October dah nak berakhir ..makin lama makin teruk rekod blogging aku .. ntah2 lama2 nanti, etahun cuma ada 12 entries.. sebulan sekali :-) .. aku tatau lah apa tujuan aku blogging skang nih .. nak kata seronok menulis.. ahaha! sangat tak in sync pengakuan itu dengan jumlah entry aku, kan? hmm maybe aku rasa rindu gak lah nak menulis .. tapi semakin lama idea semakin kering.. semakin lama aku rasa makin banyak dalam hidup aku yang tak patut dishare secara details .. ataupun maybe tak banyak yg menarik berlaku dalam kehidupan seharian aku, yg bleh jadik syiok ukt orang baca. tapi, apa plak tak de yg syiok, kan? its up to me la nak jadikkan my life is interesting tul tak? actually there are so many interesting things yang happened sepanjang masa ..

macam bila nowadays Idlan sangat suka bercakap .. kan interesting tu? mana boleh aku kata tak interesting bila every evening when I get home, when i opened the door, he came to me running and ngan tone dia bercakap yg very high pitch tu,

"Maaakk.. mak dah balik ke? abang Lan belom lagi sayang mak...." where i usually terus get him and give him hugs .. kisses .. sampai dia gelak2 .. lps tu bila aku tanya sayang mak tak.. malu2 dan senyum2 dia jawab 'sayang' ...

and tak habis kat situ, usually bersambung dengan suara lain,

"kakak pun sayang mak.." then suara idlan lagi, "abang Lan pun sayang mak..." bersahut sahutan dorng berebut2 nak cakap dorang sayang mak ...

bila dah reda .. idlan ada lagi feveret dialog dia as follow,


"mak, kenapa mak balik?"


actually dia maksudkan mak dah balik ke? ... salu jadik bahan gelak kitorang, nanti dia sambung ngan komen berikut,

"sama je" ngan bibir dia yg diherot muncung ke depan ...


:-) So, tipu sangat lah kalau aku kata life aku tak interesting kan?


Lydia, also one of the reason why my life is interesting. Semakin besar, dia nampak semkin matang. At times dia memeningkan kepala jugak .. tapi budak mana lah yang tak memeningkan parents kan? parents mana la plak yang tak pernah menjadik tarzan kat anak2 kan? Seronok bila tgk Lydia sayangkan adik-adik.


Lebih seronok tengok how close Lydia and Idlan are. IDlan tu especially. so Obvious dia memang sayang kakak dia .. kalau kakak dia tak ada, memang dia tanya .. kalau beli jajan, mesti nama kakak dia yg dia sebut dulu .. kalau ada apa2 barang, kakak la yg pertama dia ingat nak kasik ... kalau kakak ajak main, mmg tak bantah langsung .. kalau kakak membaca, dia setia duduk tepi kakak dengar je apa yg kakak dia baca .. kalau kakak bercerita dia la pendengar setia ... lagi2 kalau kakak cerita pasal ultraman, lagi la dia khusyuk .. kadang2 dia pun join sekaki, sambung je cerita kakak dia ikut suka dia .. kalau kakak cerita, kemain dia angguk2 tanda dia paham ..


sebab tu aku tak heran, masa Hari Sukan PASTI tadika Lydia awal bulan lepas, masa budak2 PASTI tu semua berbaris nyanyi lagu PASTI ramai2 .. aku dengar Idlan pun menyanyi sama .. :-) dan, sajak yang Lydia baca utk bertanding tu pun, Idlan dah boleh sambung2 ..thats how close they are .. they make me happy to see them .. which makes my life even more interesting :-)




cukup lah dulu for the timebeing ...