Monday, 9 January 2017

Daleeela goes to school.

Tahun 2017 ni, anak ke-4 pulak, Daleela masuk tadika 5 tahun. dia memang excited nak ke sekolah sejak 4 tahun lagi tapi kiterang wat tak dengar jek. hihi... 

Minggu terakhir Dec 2016 tu, daleela dah mula sekolah. Sesi percubaan kata teacher. oh yea, Daleela tak ikut jejak abg2 dan kakaknya ke tadika PASTI. hihi.. rasa nak tukar angin lah pulak.. walaupun daleela asyik sebut nak pergi pasti abang fahren tapi kiterang cubakan jugak ke tadika lain. Tadika ni tak ramai murid pun.. tadika pun kecik jek kalau nak compare PASTI abang2 n kakak dia pergi dulu..  Alhamdulillah dia OK.. tadika baru lebih dekat dengan taska dia.. 

Hari pertama percubaan tu, saya hantar kat pagar je, dia masuk ke dalam dengan teacher je. Cool betul dia.. teacher pun kata daleela jenis yg independent, mudah ikut peraturan (in fact dia mcm pengawas, kalau ada yg tak follow cakap teacher, nanti dia yg make sure semua follow.. ) ekekeke.. cuma dalam minggu tu mmg pagi saya  hantar, tengahari hasben ambil dan hantar pulak ke taska. memang sengaja takmo dia duduk sampai petang kat situ sbb nak bagi dia feel itu sekolah so sekolah is belajar .. kat taska bleh la mcm kat rumah..jumpa adik beradik lain... 

So seminggu tu smooth je.. teacher pun kadang2 share aktiviti diorang... tapi aku lebih seronok dengar daleela punya update.. hehehe panjang lebar dia cerita siap ngan facial expressions lagi.. peer preassure pun dah nampak tu bila ada kawan2 yg ikat rambut and dia rasa cantik, dia pun nak ikat rambut jugak.. kekeke.. gegurl betul!



Minggu pertama persekolahan yang betul, pagi kami hantar.. balik pulak teacher dia hantar ke taska.. so top up rm20 per month for one way transportation... ok la tu sebab kalau van luar, rm25 or rm30.. tapi sebenarnya its better sbb teacher hantar sendiri lebih menyenangkan hati hehe..

Hari pertama minggu sekolah tu dah pakai uniform tapi tudung tak pakai sbb lom dapat.. t... ada a few parents yg tunggu tapi saya memang terpaksa tinggalkan dia mcm minggu sebelumnya.. sebab kena hantar Fahren ke sekolah agama.. part yg agak mencabar sket sbb melibatkan kantin la van la kan.. and daleela pulak mcm dah OK ... 


Tapi hari terakhir sekolah minggu pertama tu (Friday), teacher called.. bagitau daleela demam.. hihi so pukul 10 gitu bapaknya ambil and bawak balik rumah.. hehe letih agaknya setiap hari kena bangun bersiap2.. Dulu walaupun awal jugak sebab nk ke taska, tapi tak la kena mandi awal bagai.. lain la sikit rutinnya..