Monday, 7 November 2016

Baju kebaya Lydia

(wah tajuk entry boleh jadi tajuk drama kot ni..sebab masa deepavali aritu kan TV3 tayang cerekarama bertajuk "Kari Sanjana" ekekekkee ... nampak tak konsep tu? lol)

ok lupakan pasal drama kari itu ekekek..

Kalau bab tempah baju, memang saya takde banyak pengalaman. I dont have one particular tailor untuk tempah baju. Most of the time baju2 kurung saya beli ready made jek.. lebih murah dan cepat.. say apulak bukan ms perfectionist.. baju tependek sikit or terpanjang sikit or terbsar sikit is ok hehehe.. cuma satu jek laa.. kalau kat ketiak tu gedoboh mmg tak selesa.. so selalu kata fitting baju mmg make sure tang lengan tu sedap dipakai.. 

2 minggu lepas, Lydia bagitau dia kena join tarian  untuk persembahan hari graduasi darjah 6.. dah untuk itu, dia kena memakai kebaya.. saya mcm alamak.. mmg lom pernah belikan Lydia kebaya... 

Saya sendiri pun tak ada kebaya ekekekke tak pernah konfiden nk pakai kebaya tatau apsal (eleh tatau apa plak... badan tak berapa nk mcm kerengga tu la sebab nya tak konfiden hahahahaha)

So kena lah belikan la kain untuk tempah kebaya Lydia... ada beberapa tailors saya tanya .. depa takmo amik lak tempahan sbb too short notice... nak siap dalam masa 4 hari gitu huhuuh... cari punya cari last2 jumpa jugak huhu nasib baik lah .. time tu mmg tak kisah le kualiti tu... yang penting rupa kebaya .. adehhhh.. desperado!

Hantar kat tailor hari Jumaat (this is after makan2 kat Bangsar South) dah kul 4pm gitu... 
Tailor tu kat area Meru je.. kat Klang Sentral to be exact.. nama kedai tu Safraa Tailor.. memula datang kedai dia mcm tak konfiden.. hahah sebabnya kat kawasan tu mcm takde kedai apa2.. then kedai dia pulak atas sekali tingkat 3.. and banner pun mcm dah hidup segan jek huhu... tapi bila call, dia kata mmg kat situ.. so kami naik le... takut2 jek sbb tangga pun mcm dh kena tinggal gitu byk barang2 mcm store pulak hehehe.. kat atas sekali baru ada kedai dia.. Alhamdulillah.. kedai dia OK la normal mcm kedai2 jahit juga hehehehe,,,, legaaa rasa ehehhe,, kami disambut oleh Mila, one og the tukang jahit... ada 3 org tukang jahit kat situ.. one of them lelaki.. 

Dia pun amik ukuran Lydia.... saya pun hantar sekali baju utk saya ekekke... ok la harga upah tak la mahal.. lydia sbb umur masih kanak-kanak.. dia charge rm60 tapi sebab saya nak cepat.. dia tambah rm40.. so rm100 total ok la tu... 


Saya punya pulak.. tempah kurung moden biasa rm65 .. tapi sbb saya nak tambah cuff butang kat lengan.. maka tambah le rm10 jadik rm75.. 

Lydia punya dia kata leh amik hari Rabu .. so Rabu tu dia yg hantar ke rumah saya .. Alhamdulillah.... lega rasanya dah ada baju.. Lydia fitting kat rumah, ok la longgar sikit but better longgar la dari sendat kan? 

Memula ingatkan leh pakai ngan tudung apa2 jek.. saya pun suh lydia pakai ngan shawl ooopss duck tu... siap suh lydia pakai loose je ala2 vivy LOL..tapi serkop lak spoilt wakakak ada ke pakai serkop jaman dolu ekekeke.. lydia kata dia ok je serkop ke inner ke hahahaa... iyo la nak oii ko masih jiwa kekanak kot lom kisah bab gaya sangat ekekekke..



pastu rupanya cikgu suruh pakai tudung hitam sbb nk seragam tudung walaupun tak seragam baju.. saya pulak takde shawl hitam.. so pakai kan lydia shawl charcoal bun duck tu huhuhu.... (masa test gayakan nk tunjuk cikgu ni, tak gosok pun shawl2 tu hehehe) .. inner pun dh tukar kaler pink incase nk pakai style loose. (poyo mak dia)



Pastu cikgu kata still tak hitam...hhuhu alamak last2 saya selongkar almari.. (nak gi kedai dah last minute sbb masa cikgu bgtau tu dah Jumaat ... saya amik lydia dah almost maghrib.. graduasi pulak sabtu pagi) ... last2 selongkar almari phewwww ada selai shawl hitam yg dapat sekali masa saya beli abaya HAHAHAHA! siapa ada pattern kat hujung shawl utk match ngan abaya.. LOL..



Phewww lega laaa dapat gak shawl hitam.. and yg ni lebih OK sebab suze shawl ni kecik sket so senang la nk lilit kat Lydia.. dah le mak dia pun tak reti lilit shawl ... 

Dan akhirnya dapat le dia menari dengan baju kebaya dan shawl hitam ekekekekekke...  terima lah pic yg cikgu dia share .. lydia n friends in action tgh menari... saya tgk video nya.. saya lak senyum sowang2 hahah sweet sgt bebudak ni menari... boys and girls semua sporting... a beautiful memory for them...



Ok itu sahajaaaaa... :-)

1 comment:

  1. tak dapekkk mak nak tgk anak menarik pakai duck hehehe!
    cantek kebaya tuhhh nampak sweet sangat and lydia is very tall compared to her friends

    congrats lydia!

    ReplyDelete