Wednesday, 5 October 2016

Nasi Goreng Ayam Belakang Coro (Coronation) Kluang - menu legend during outing bebudak SMSJ once upon a time

Balik dari Sekolah hari Ahad tu, kami singgah makan kat area belakang panggung wayang lama, Coronation. Dulu kat situ mmg port bebudak SMSJ sebab dekat dengan bus stand. tapi now but stand pun dah pindah tempat and gerai makan kat belakang Coro pun tak de dah.. and panggung wayang Coronation itself tu pun dah tutop hihihi... how time flies.. kluang dah banyak berubah.. eventhough aku selalu jugak balik Kluang tapi port2 lama pun jarang aku tuju..

"nasi goreng ayam belakang coro" memang dah sebati di kalangan bebudak SMSJ masa zaman aku bersekolah kat situ.. tapi bila aku tanya anak buah aku yg bersekolah selepas beberapa tahun aku keluar, dia kata zaman dia (tahun 2002 onwards) tak popular dah nasi goreng ayam belakang Coro tu ekeke... dulu.. sapa yg outing hari Sabtu, bila balik wajib bawak nasi goreng ni as 'hasil' (hasil is term kiterag for anthing bought during outing or brought from kampung - yg mosty berupa food)





Alhamdulillah hari tu dapat merasa .. pakcik tu pindah kedai tapi sama je lagi rasanya hhihihi.. takde la special sangat cuma ayam tu instead of ayam goreng yg diletak kemudian, nasi goreng ayam dia pula, ayamnya masuk sekali dengan nasi yg digoreng tu..

22 tahun yg lepas, mmg kegilaan lah hahahaha! masa tu nasi goreng pattaya pun baru muncul kot..



Yang menjadikan best sebab makan dengan kawan2 yg suatu waktu dulu sama2 tau mcm mana popularnya NGABC tuh hahahaha..



Lps makan baru lah masing2 balik.. aku n family terus ke rumah kakak kat kluang tu gak.. tak sampai 20 minit sampai rumh kakak.. Azel balik JB, Sara balik ke sekolah semula sbb husband dia masih lagi ada game for final cup (and menang).. Lijah and Ara maybe balik rumah jugak..

Aku sampai rumah kakak, anak dia Zharif dah siap masak laksa johor.. hahah so makan lagiiii... malam tu tido umah kakak aku .. anak2 mmg look forward gi umah Mak Long sebab nak main2 ngan cucu2 mak Long yg twin si Aufa and Auni tu...


No comments:

Post a Comment